Denne uge bliver særdeles interessant, når spillerne rammer Masters-turneringen i Madrid. Lars Baes har kigget nærmere på turneringen, hvor Djokovic vanen tro overvurderes, Nadal har fundet form og Federer kan overraske.

Opdateret tirsdag morgen: Federer har trukket sig med en rygskade

Den kommende tid byder på én af sæsonens bedste perioder med to Masters 1000-turneringer og French Open indenfor halvanden måned.

Vi lægger ud med Masters i Madrid, som er vel nok den af de store grusturneringer, som er forbundet med mindst prestige. Den har en lidt underlig historik, hvor den bl.a. har skiftet underlag fra indendørs hard til grus, ligesom det også var her, man forsøgte sig med at spille på blåt grus - et underlag, som udelukkende affødte kritik blandt spillerne.

Der er god tilskueropbakning til turneringen, og der er ofte besøg fra både den spanske kongefamilie og Real Madrids fodboldtrup, når de største spillere går i kamp. Det er dog i særdeleshed en turnering, der lever, når Nadal eller Ferrer er på banen. I de tætte opgør med spansk deltagelse vågner publikum for alvor op.

Rafael Nadal har vundet turneringen fire gange og "kun" tre gange, efter den skiftede fra indendørs underlag til grus. Han har tabt til både Federer, Djokovic og Murray på gruset her, og han blev kørt godt og grundigt over af Andy Murray i finalen sidste år. 

Interessant skal det i særlig grad blive at se, om Novak Djokovic kan rejse sig ovenpå fadæsen mod Jiri Vesely i Monte Carlo, og kan Murray, der spillede fint i Monaco, fortsætte grusfremgangen og forsvare sin titel fra 2015.

Det plejer at gå lidt hurtigere i Madrid end i f.eks. Monte Carlo - noget, som Roger Federer måske kan profitere af, og skal han slå Nadal på gruset i år, så kunne det meget vel være her, hvor Nadal ikke har helt den samme overlegne historik, som i de andre store europæiske grusturneringer.

ATP Madrid: 

Turneringsinfo

Sted: Madrid, Spanien

Status: ATP Masters 1000

Underlag: Grus

Antal spillere i hovedrunden: 56

Forsvarende mester: Andy Murray

De fire topseedede: Novak Djokovic (1), Andy Murray (2), Roger Federer (3), Stanislas Wawrinka (4)

Udvalgte odds - vinder af ATP Madrid 2016

Bedste odds Bookmaker
Novak Djokovic 1,80
Bet365
Rafael Nadal 3,75
Bet365
Stanislas Wawrinka 15,00
Bet365
Andy Murray 16,00
Unibet
Kei Nishikori 16,00
Bet365
Roger Federer 21,00
Unibet
Tomas Berdych 41,00
Unibet
Dominic Thiem 51,00
Bet365

Som altid er Novak Djokovic storfavorit til at løfte pokalen. Den ret voldsomme dominans, han har udvist på touren de seneste sæsoner har efterhånden plantet sig ret solidt i bookmakernes bevidsthed, og det er ikke overraskende, at han kun giver pengene 1,80 gange tilbage, selv om han ikke har vundet en kamp på grus i 2016.

Mange ville nok søge i at spille på ham nu, hvor han formentlig er ude på at revanchere nederlaget til Vesely i Monte Carlo, men hvor andre spillere ville stige i outright-odds efter en gedigen fadæse + den værste konkurrent, Nadal, storspiller, så holder bookmakerne fast i deres urokkelige tro på, at Djokovic ganske enkelt ér et niveau over alle andre.

Personligt synes jeg, at 1,80 på Djokovic som turneringsvinder er tæt på at tangere det hånlige. Hele ATP-styrken er altså samlet her, og både Nadal og Murray viser rigtig god form pt.

Ingen tvivl om, at Djokovic skal være relativt stor turneringsfavorit, og jeg er da enig med bookmakerne i, at der nok var tale om en enlig vingeskudt svale i Monte Carlo, men at han kun er steget fra 1,61 til 1,80 fra Monte Carlo til Madrid, det er over min forstand.

Den primære grund til, at jeg ikke bryder mig om 1,80 på Djokovic er, at Rafael Nadal er begyndt at ramme bolden, som han gjorde i "gamle" dage igen.

Måske ikke helt på samme niveau, men det begynder at ligne den Nadal, som alle frygtede tidligere. Der er mere bid i forhånden, han bevæger sig fremragende, baghånden er ikke kun til transport, og vigtigst af alt så er motivationen og selvtilliden tilbage, hvor den skal være.

Andy Murray er forsvarende mester i Madrid, og med den form, han har vist på det seneste, hvor han var oppe 62 32 mod Nadal i Monte Carlo, så skal vi heller ikke afskrive ham på forhånd.

Jeg forventer, at Roger Federer tager et skridt mere frem i den rigtige retning sammenlignet med hans ellers udmærkede indsats i Monte Carlo. Tomas Berdych plejer altid at gøre det godt i Madrid, og Dominic Thiem viser storform pt.

Derudover har vi de sædvanlige farlige outsidere i lodtrækningen. Spillere som Grigor Dimitrov, David Goffin, Roberto Bautista-Agut, Jo-Wilfred Tsonga, Gael Monfils, Fernando Verdasco, Nick Kyrgios, Philipp Kohlschreiber, David Ferrer (hvis han er skadesfri), Richard Gasquet og Milos Raonic kan på deres bedste dage sagtens spille lige op med forhåndsfavoritterne.

Summa summarum har vi at gøre med at voldsomt stærkt felt, hvor 1,80 på Djokovic som samlet vinder virker som noget, der er meget langt fra at indeholde værdi.

Nadal og Federer på kollissionskurs i kvartfinalen

Lodtrækningen har maget det således, at vi på papiret kan forvente nogle usædvanligt spændende kvartfinaler. Djokovic-Tsonga, Nadal-Federer, Wawrinka-Nishikori og Murray-Berdych er på fredagens program, hvis topseedningerne holder. 

Før de hede spådomme skal kunne gå i opfyldelse, er der dog selvsagt en del vanskelige bjerge, der skal bestiges. Djokovic kan meget vel ende ud i et opgør mod Almagro i sin første kamp i turneringen. Almagro er i topform, og Djokovic mangler kamptræning på gruset, så det er ikke ligefrem nogen ønskelodtrækning for den serbiske verdensetter.

Han kan dog muligvis profitere af noget fatigue hos Almagro, som kommer lige fra finale i Estoril, og det vil slet ikke overraske mig, hvis Almagro semitanker sin førsterundekamp mod Coric.

Tsonga har et opgør mod Raonic i sin ottendedelsfinale, hvis han når så langt, og det er ikke ligefrem givet, at Tsonga bærer favoritværdigheden i den duel, og foruden de nævnte spillere gemmer der sig også giftige spillere som Bautista-Agut, Lopez og Dolgopolov i den øverste fjerdedel.

I den næstøverste fjerdedel er Wawrinka seedet til at komme igennem, men jeg er ikke overbevist om schweizerens form. Han fik store klø af Nadal i Monte Carlo, og Wawrinka har historisk præsteret bedre i Masters-turneringen i Rom, som afvikles næste uge. I 2013 nåede han dog finalen (tabte til Nadal) i Madrid, og han kan som altid på sit topniveau slå dem alle.

Wawrinka skal op mod Nishikori i kvartfinalen, hvis seedningerne holder, men inden da skal Wawrinka formentlig igennem Kyrgios allerede i sin første kamp i turneringen og Monfils i tredje runde. Det er en yderst voldsom lodtrækning for den magelige schweizer, der ikke ligefrem er kendt som en spiller, der elsker at slide alt for meget i de tidlige runder.

Kyrgios, Monfils, Nishikori, Djokovic og Nadal er med en vis sandsynlighed vejen for Wawrinka, hvis han skal gå tops her, og det er ikke sikkert, han lige har overskuddet til at kaste sig ud i den prøvelse.

Nadal versus Federer i kvartfinalen kan blive en realitet, hvis de to legender holder deres seedninger til kvartfinalen. Begge spillere har haft lodtrækningsheldet med sig, og der venter nok ikke den værste modstand før tredje runde, hvor Federer får hænderne fulde med Thiem, mens Nadal "nøjes" med Goffin.

I den nederste fjerdedel bør andenseedede Murray klemme sig igennem. Han har fået sig en virkelig god lodtrækning, hvor Berdych i kvartfinalen ligner den største hurdle. Berdych har dog en god historik her i Madrid, og rammer han topniveauet, så er han ikke uden chancer for at komme videre til semifinalerne.

Udover Berdych befinder Ferrer, Dimitrov og Simon sig i fjerdedelen, og det vil overraske mig meget, hvis ikke det bliver enten Murray eller Berdych, der klemmer sig videre til semifinalen herfra.

Federer kan overraske, men er der værdi?

Roger Federer har vundet denne turnering tre gange før, og det lidt pudsige er, at han "plejer" at vinde den hver tredje gang, han stiller op i den. Han har ikke vundet den de seneste to gange han har spillet her, så i år må det jo være...

Odds 21 kan der hentes på en Federer-titel i Madrid, og jeg er ikke langtfra at kunne hive 5% ud af ham turneringsvinder. Han spillede udmærket i Monte Carlo, og han har formentlig forbedret sig siden, når man tænker over, at han kun lige var vendt tilbage fra skadespausen, da touren ramte Monaco.

Han skal dog formentlig igennem både Thiem, Nadal, Murray og Djokovic for at vinde titlen, og det virker måske ikke ligefrem videre sandsynligt. Jeg tror på ham til kvartfinalen, og SÅ godt spiller Nadal trods alt heller ikke, at Federer er chanceløs, så 21 virker ikke helt dumt i min bog.

ATP Challengers denne uge

Busan, Sydkorea

Turneringen spilles på hard court. Hyeon Chung vandt turneringen i 2015.

Karshi, Uzbekistan
Turneringen spilles på hard court. Teimuraz Gabashvili vandt turneringen i 2015.

Aix en Provence, Frankrig
Turneringen spilles på grus. Robin Haase vandt turneringen i 2015. 

Rom, Italien

Turneringen spilles på grus. Aljaz Bedene vandt turneringen i 2015.

WTA-karavanen stopper i denne uge i...

Madrid, Spanien

Turneringen er en Premier Event (4,771,360$) og spilles på grus. Petra Kvitova er forsvarende mester.