Der er lagt op til en utroligt spændende uge, når Rafael Nadal skal forsøge at genvinde tidligere tiders dominans i Monte Carlo, mens Djokovic næppe kan være lige så suveræn, som han har været på hard court i år. Lars Baes tager her et kig på Monte Carlo Masters 1000 anno 2016, hvor der også er comeback til Roger Federer.

For de fleste elskere af grustennis er det først nu, sæsonen for alvor starter, og det gør den med et brag, når hele herreeliten er samlet i Monte Carlo. 

Monte Carlo er et skattely, hvor mange af spillerne ikke så underligt har adresse, så de kan slippe for at bidrage skattemæssigt til de samfund, der i tidernes morgen har gjort det muligt for dem overhovedet at blive til de personer og spillere, som de er i dag.

Om det er derfor, Monte Carlo Masters er en meget poplær destination på touren vides ikke, men Instagram, Twitter og Facebook svømmer i hvert fald disse dage over med beskeder fra stjernerne om, hvor rart det er at være hjemme igen.

Turneringen i Monte Carlo har nu også en del andet og mere reelt at byde på. Beliggenheden er fantastisk, tilskuerne er medlevende i de afgørende runder, vejret plejer at være godt, der er noget anderledes eksklusivt over turneringen, som tilmed officielt bærer navnet Monte Carlo Rolex Masters, og så er der bare noget helt særligt over årets første rigtige grusturnering, hvor prestigen er en helt del anderledes, end den er i Houston og Marakech.

Hele stjerneparaden er samlet

Der er noget at glæde sig til, for med undtagelse af Nishikori, der har valgt at springe turneringen over, så har vi hele paraden af stjerner samlet.

Roger Federer er tilbage, Rafael Nadal, der vandt turneringen otte år i træk fra 2005-2012, vil gøre alt for at vinde titlen igen, Andy Murray skal til at vise noget igen, Stanislas Wawrinka er forsvarende French Open-mester og trives i særdeleshed på gruset, Tomas Berdych var fremragende her sidste år, og Novak Djokovic er ganske enkelt uhyggeligt velspillende.

Interessant skal det blive, om Djokovic har den samme aura omkring sig på grus i år, som han har haft hele sæsonen på hard court (kun afbrudt af øjenbetændelse en uges tid i Dubai).

Djokovic er forsvarende mester, men han har aldrig haft samme distance til sine rivaler på grus, som han har på hard court, så umiddelbart bør der blive mere kamp om det her, end der har været på det seneste i de amerikanske Masters-turneringer.

Hvordan det end vendes og drejes, så er den grussæson, der nu serves i gang usædvanligt vigtig for Djokovic, der stadig har til gode at vinde French Open. Det er den titel, han mangler i pokalskabet. Det er den titel, der på sigt skal gøre ham udødelig i tennissporten og potentielt stadfæste ham som den bedste spiller nogensinde.

Uden den, så vil han blive husket, som én af de største nogensinde, men samtidig også husket som ham, der aldrig vandt French Open (og dermed ikke kunne mestre alle underlag).

ATP Monte Carlo 2016

Turneringsinfo

Sted: Monte Carlo, Monaco

Status: Masters 1000

Underlag: Grus

Antal spillere i hovedrunden: 56

Forsvarende mester: Novak Djokovic

De fire topseedede: Novak Djokovic (1), Andy Murray (2), Roger Federer (3), Stanislas Wawrinka (4)

Udvalgte odds - vinder af Monte Carlo 2016

Bedste odds Bookmaker
Novak Djokovic 1,61
Bet365
Andy Murray 8,00
NordicBet
Rafael Nadal 9,00
Bet365
Roger Federer 9,50
Betsafe
Stanislas Wawrinka 15,00
Unibet
Tomas Berdych 26,00
Bet365
Dominic Thiem 31,00
Unibet
David Ferrer 34,00
Bet365
Gael Monfils 67,00
Bet365
Fabio Fognini 151,00
Bet365

Novak Djokovic er naturligvis favorit til at vinde Monte Carlo Masters igen i år. Han vandt den i 2013 og 2015, og han viser forrygende form pt. Han har netop vundet både Indian Wells og Miami uden særlig megen slinger i valsen, og det er efterhånden så oplagt, at han vinder dét, han stiller op i, at det knapt skaber overskrifter, når han vinder.

Bookmakerne er meget tydelige i deres vurdering af Djokovic' sejrschancer denne uge. Sølle 1,61 hos Bet365* kan der hentes, og det er efter min mening et usædvanligt ringe odds på den serbiske verdensetter.

Der er normalt en helt anden kamp om det på gruset, hvor Djokovic ikke umiddelbart har sine største forcer. Det betyder dog ikke, at han ikke har nogle svagheder på grus. Han kan alt, serberen, og det er uden den mindste tvivl helt fair, at han er sat som storfavorit her.

Serberens lodtrækning er ikke ligefrem det nemmeste, han har oplevet. Gael Monfils i tredje runde, David Ferrer i kvarten, Roger Federer i semien og Rafael Nadal i finalen er den mest sandsynlige vej til en titel for Djokovic, og selv om han vil være storfavorit i alle fire kampe, så bør der kunne hentes et noget bedre odds end 1,61, hvis man spiller på ham fra kamp til kamp.

Roger Federer gør langt om længe comeback efter at have siddet ude siden februar, men jeg tvivler på, han kan gøre meget i de store kampe denne uge. Monte Carlo har aldrig bragt den helt store succes for Federer, der stadig har til gode at vinde titlen her, og selv om lodtrækningen er god, så synes jeg ikke, han ligger med mere end 8-10% vinderchancer. 

Rafael Nadal er derimod ret interessant, synes jeg. Han har godt nok skuffet mig kolossalt på grus i Sydamerika tidligere i år, men han spillede virkelig godt i Indian Wells for tre uger siden, og så må man ikke glemme, at han uanset nutidens strabadser vandt turneringen otte gange i træk fra 2005-2012. Odds 9 på Rafa i en turnering, hvor han for tre år siden gav 1,50 - det er ikke nødvendigvis godt, for der er løbet meget vand i åen siden, men det er bestemt ikke uinteressant.

Akilleshælen for Nadal kan være lodtrækningen, hvor Stanislas Wawrinka ser ud til at vente i kvarten, hvis Nadal da overhovedet formår at komme forbi Thiem i tredje runde.

Det er to meget stærke grusspillere, Nadal skal igennem før en semi mod Berdych eller Murray (formentlig), og fejler han mod enten Dominic Thiem eller Wawrinka, så vil det være endnu et søm i den mentale kiste for spanieren, mens sejre over de to nævnte kan betyde et gigantisk mentalt boost for ham. 

Andy Murray har fået en ret god lodtrækning, men odds 8,00 på en turneringssejr til skotten i en turnering, hvor han alrig har været forbi semifinalen - med den form han viser - nej, tak. Desuden har Tomas Berdych, som står til Murray i kvarten, gode meritter herfra og finalepoint fra 2015 at forsvare. 

Nadal eller Wawrinka kan true Djokovic

Djokovic kan formentlig se frem til et møde med enten Nadal eller Wawrinka i semifinalen, og det bliver en hård nød for serberen at knække den af de to, som er kommet videre fra den interne duel.

Begge spillere har et usædvanligt højt topniveau på gruset, og kan de på en eller anden måde finde netop dét denne uge, så er odds 9,00 på Nadal og 15,00 på Wawrinka ikke tosset. Jeg anbefaler, at man holder et vågent øje med de to. Rammer de bolden godt, så synes jeg, der er værdi i dem begge, hvis oddset holder nogenlunde.

ATP Challengers denne uge

Gwangju, Sydkorea

Turneringen spilles på hard court. Det er første gang, der spilles challengertennis i Gwangju.

Sarasota, USA

Turneringen spilles på grus. Federico Delbonis vandt turneringen i 2015.

Barletta, Italien

Turneringen spilles på grus. Turneringen blev ikke afviklet i 2015.

WTA-karavanen stopper i denne uge i...

Bogota, Colombia

Turneringen er en International Event (226,750$) og spilles på grus. Teliana Perreira er forsvarende mester.

Herudover spilles der i den kommende weekend en masse Federation Cup-kampe, hvor semifinaleopgørene mellem Schweiz-Tjekkiet og Frankrig-Holland står som de mest prestigefyldte. Play off-duellerne mellem Rumænien-Tyskland (Halep vs. Kerber) og Australien-USA ser dog på mange måder mere indbydende ud.