Efter en spændende Davis Cup-weekend, skal vi tilbage på ATP-touren, hvor stort set hele verdenseliten er samlet i den prestigefyldte californiske turnering Indian Wells. Mange af favoritterne kan være ramt af træthed, og det åbner op for outsidere. Lars Baes gennemgår det hele i denne optakt.

De store stjerner er samlet i Indian Wells, men der er en smule skår i glæden for os tennisfans, eftersom Roger Federer stadig ikke er kommet sig helt ovenpå sin mindre knæoperation, hvilket har betydet et afbud fra den schweiziske "maestro". 

Udover Federers manglende deltagelse kan turneringen også blive ramt af yderligere afbud fra top 20-folket. Raonic og Kyrgios måtte melde fra til Davis Cup i den forgangne uge, Anderson virker også fysisk ramt pt., og hvordan står det til med Tomic' håndled efter kampen mod USA, hvor han spillede otte sæt og gav udtryk for at være så ramt fysisk, at han ikke ville have spillet, hvis ikke der var tale om Davis Cup?

Personligt er jeg spændt på at se, hvordan de bedste spillere reagerer ovenpå Davis Cup-ugen. Det er nogle hårde opgaver, Djokovic, Murray, Nishikori, Cilic, Berdych og Isner har været igennem, og det må alt andet end lige give en lille fordel til spillere som Wawrinka, Nadal og Ferrer, at de slet ikke har været i kamp og dermed har kunnet koncentrere sig 100% om forberedelserne til Indian Wells.

Indian Wells er en af de helt store turneringer og har rang af Masters 1000, hvilket grundlæggende betyder, at der er 1000 point at hente til verdensranglisten for den kommende vinder. For at sætte det lidt i perspektiv; verdens nummer 25, Pablo Cuevas, har "kun" 1510 point, så det er en stor portion, der kæmpes om.

ATP Indian Wells - programmet

Tirsdag den 8. marts trækkes der lod til hovedturneringen

Tirsdag den 8. marts spilles der kvalifikationskampe

Onsdag den 9. marts spilles der kvalifikationskampe

Torsdag den 10. marts starter hovedturneringen

  

ATP Indian Wells 2016

Sted: Indian Wells, Californien, USA

Status: ATP Masters 1000

Underlag: Hard court udendørs

Antal spillere i hovedrunden: 96
Forsvarende mester: Novak Djokovic
De fire topseedede: Novak Djokovic (1), Andy Murray (2), Stanislas Wawrinka (3), Rafael Nadal (4)

Udvalgte odds - vinder af ATP Indian Wells 2016

Bedste odds Bookmaker
Novak Djokovic 1,70
888sport
Andy Murray 5,70
Tonybet
Stanislas Wawrinka 9,50
Tonybet
Kei Nishikori 18,00
Tonybet
Rafal Nadal 25,00
Tonybet
Tomas Berdych 25,00
Tonybet
John Isner 57,00
Tonybet
Jo-Wilfried Tsonga 81,00
Tonybet
Richard Gasquet 101,00
Tonybet
Gael Monfils 101,00
Tonybet

Ingen selskaber er ude med odds på turneringens vinder endnu, men ovenstående opdateres så snart markedet begynder at åbne sig.

Umiddelbart er det svært at spotte, hvor den helt store overraskelse i årets turnering skal komme fra, og jeg forventer, at tingene ender med at blive afgjort blandt de ovenfor nævnte spillere. Der er dog spillere fra andet geled, der kan gøre en bedre figur, end deres seedning umiddelbart foreskriver, og dem vil jeg blandt andre også kigge lidt på i dette afsnit.

Favoritterne

Novak Djokovic er altid storfavorit til at vinde den turnering, han stiller op i, og sådan er det også denne gang. Han er forsvarende mester, har vundet turneringen i alt fire gange (2008, 2011, 2014 og 2015) og én af hans værste Masters 1000-konkurrenter, Roger Federer, har meldt afbud til turneringen.

Alligevel kræver det sin mand at spille på Djokovic til et odds, der formentlig ikke bevæger sig over odds 2,00. Han måtte trække sig med øjenbetændelse mod Lopez i Dubai, han tabte doublen til Kazakhstan i Davis Cup med Zimonjic, og han var bestemt ikke overbevisende mod Kukushkin i søndagens single, som skulle afgøres i fem sæt. Det ligner en lille formnedgang for den serbiske verdensetter.

Andy Murray har derimod set ret skarp ud i længere tid, og der har ikke været noget formmæssigt dyk for ham i længere tid. Han er blevet far og virker i det hele taget meget afbalanceret, afklaret og tilfreds i tilværelsens lethed. Han ser ud til at komme relativt smertefrit igennem Davis Cup-weekenden (modsat Djokovic), og så må han være lidt sulten efter at kunne tilføje en Indian Wells-titel til sit cv.

Turneringen i Indian Wells har dog vist sig som lidt af mareridt historisk for Murray. Flere underlige tidlige exits og kun én finale i 2009, hvor Nadal og orkanlignende tilstande i øvrigt blæste ham af banen på rekordtid. Det er umiddelbart ikke forhold, der passer Murray specielt godt.

Stanislas Wawrinka vandt turneringen i Dubai, og dermed så han endelig ud til at finde noget form efter et par måneder, hvor topniveauet ikke rigtigt ville komme frem. Han har ikke spillet Davis Cup med sine schweiziske landsmænd og har derfor haft optimale forberedelsesbetingelser op til Indian Wells. Om han så har valgt at udnytte dette, det er en helt anden sag.

Det har dog ikke ligefrem været lutter lagkage for Wawrinka i den vindfyldte turnering i Californien. Han befinder sig bedst i stabile naturforhold, og han har aldrig været længere end kvartfinalen her. Det er måske nok lige optimistisk nok at forvente en titel fra Wawrinkas side her, men hvis oddset er højt nok, kunne han sagtens ende som et fornuftigt spilobjekt.

Rafael Nadal viser ikke ligefrem storform pt., og det vil da også overraske mig, hvis han går hele vejen her, men når man kigger på spillernes turneringshistorik, så er det svært at komme udenom om Nadal. Han er fornemme 44-8 i denne turnering og har tre titler fra 2007, 2009 og 2013 i bæltet. Forholdene passer ham godt her, og hvis alt går vel med fysikken (7-9-13), så skal vi nok ikke regne ham helt ude som titelaspirant.

Formmæssigt er der dog øjensynligt lang vej for Nadal, som skuffede stort i Golden Swing-turneringerne for ikke at tale om den præstation han leverede mod Verdasco i Australian Open. Han har forhåbentligt brugt de seneste uger godt på at komme i form på hard court-banerne.


Kei Nishikori har topniveauet til det helt store, men det helt store lader desværre vente på sig. Fysisk har han altid været en smule bagefter de andre i verdenstoppen, men kan han få en let lodtrækning, så er der bestemt en god chance for, at han er én af dem, der kan lukrere på Djokovic' lille formnedgang pt. 

Japaneren har dog hidtil i karrieren været temmelig håbløst spillende i netop denne turnering og holder en yderst ringe turneringsstatistik på kun fire sejre og syv nederlag (i hovedturneringen). Jeg vil dog fastholde, at han på sine bedste dage har niveauet til at gå hele vejen - også i Indian Wells.

Outsiderne

John Isner har en fornem 18-8-statistik i denne turnering, han er på hjemmebane, og vigtigst af alt så kommer han med en ordentlig portion selvtillid, efter at have kørt både Groth og Tomic lodret over i amerikanernes Davis Cup-triumf over Australien.

Isner har tidligere slået Djokovic i denne turnering, og han var i finalen i 2012 og semifinalen i 2014. Det er bestemt en turnering, hvor vi kan forvente en fin præstation fra Isner, og jeg er yderst spændt på at se oddset på ham som samlet vinder af turneringen.

Dominic Thiem vandt to ATP-turneringer i februar, og det er som om, han bare kan blive ved og ved. Han har haft et meget opslidende program på det seneste, og han sluttede den flotte periode af med at vinde tre kampe i Østrigs Davis Cup-sejr i Portugal i weekenden. Om det bliver et plus eller minus for ham med den Dvis Cup-deltagelse, ved jeg ikke, men han har i hvert fald niveauet pt. til at lave noget ballade i lodtrækningen, hvis den flasker sig nogenlunde for ham.

Alexandr Dolgopolov viser fin form pt., og jeg tager ham med som én af outsiderne - ikke umiddelbart til titlen, men til potentielt at overraske i løbet af turneringen - fordi hans topniveau er afsindigt højt, mens han samtidigt har en fin Indian Wells-historik med sig i rygsækken. Fjerde runde i 2014, semifinale i 2014 og tredje runde sidste år bevidner udmærket, at forholdene passer ukraineren godt.

Dem holder jeg mig fra

Juan-Martin Del Potro har to kvartfinaler, én semifinale og én finale fra Indian Wells, og med et potentielt temmelig afbudsramt og fatiguepræget felt kunne man godt friste sig lidt til at kigge i argentinerens retning. Han præsterede ovenikøbet fint i sin comebackturnering i Delray Beach forleden, hvor han semifinalen, men jeg tror, en turnering som Indian Wells er alt for fysisk krævende til en præstation af de store fra Del Potro.

Tomas Berdych har et par pæne præstationer at tænke tilbage på fra denne turnering, men han har aldrig rigtigt overrasket positivt ved at slå nogle spillere, som man ikke forventer, han vil slå. Derudover har han netop trukket sig mod Kohlschreiber i Davis Cup efter en meget hård weekend for ham, og jeg forventer mig ingenting af ham i Californien.

Jo-Wilfried Tsonga har ingen særlige meritter at berette om herfra, og han har mildest talt været en skuffelse den seneste måneds tid, hvor det er blevet til nederlag både til Almagro og Monteiro på gruset. Derudover bed han knapt fra sig mod Nishikori i Melbourne. Landstræner Yannick Noah fravalgte ham i singlerne i Davis Cup, og det siger lidt om, hvordan niveauet er hos Tsonga pt. 

Bernard Tomic tabte fjerde rubber til Isner i Davis Cup, og ikke nok med, at dette var ensbetydende med et samlet australsk nederlag, så fik han også gjort sig voldsomt upopulær med diverse udtalelser vedr. "holdkammeraten", Nick Kyrgios. Han har desuden kæmpet med en håndledsskade, og jeg tror ikke på, han kommer til at præstere på højt niveau i turneringen her.

Spilforslag, ideer og tanker om lodtrækningen

Det er så godt som umuligt at åbne op for de helt store tanker vedr. spilobjekter til turneringen, når lodtrækningen ikke foreligger, men jeg synes alligevel det er interessant at kigge lidt på, hvad man forvente eller håbe på. 

Jeg forventer, at Djokovic vil være sat som storfavorit til at vinde turneringen, men pga. den seneste tids strabadser tror jeg ikke, vi vil se ham komme ned i 1,50, som det tidligere har været for vane. Oddset vil formentlig nærme sig 2,00 i stedet. 

Jeg synes dog ikke, Djokovic som spilobjekt er interessant efter den hårde Davis Cup-weekend, som på mange måder må have gjort en toppræstation i Indian Wells lidt vanskeligere. Derimod synes jeg, det er spændende at se på, hvem der måske kan lukrere lidt på Djokovic' formnedgang.

Jeg håber på, at Isner kommer op omkring odds 25,00 og Wawrinka i lejet omkring 10,00. Måske nok en anelse optimistisk, eftersom begge spilleres form er i top, og Wawrinka var ikke prissat over 7,00 i Dubai, selv om Djokovic' var med (og regnet som stærkere end i dag) og schweizerens form halvsløj.

Når lodtrækningen foreligger vil jeg i denne tråd skrive kommentarer, spilforslag og strøtanker, ligesom jeg håber på en sædvanligt god debat fra alle, der har interesse i dette.

ATP Challengers denne uge

Puebla, Mexica
Turneringen spilles på hard court udendørs. Turneringen blev ikke afviklet i 2015.

Santiago, Chile
Turneringen spilles på grus. Facundo Bagnis vandt turneringen i 2015.

Jönköping, Sverige
Turneringen spilles indendørs. Turneringen blev ikke afviklet i 2015.

WTA-karavanen gør denne uge stop i...

Indian Wells, Californien, USA

Turneringen er en Premier Event og spilles på hard court udendørs. Simona Halep er forsvarende mester.

Maria  Sharapova har meldt fra til turneringen i Indian Wells, som har deltagelse af blandt andre Serena Williams og Caroline Wozniacki. Hovedturneringen starter onsdag den 9. marts.