Trisskrapet, et kendt svensk tv-show, hvor man kan skrabe sig til store gevinster, sponsoreret af Svenska Spel, er nu blevet mærket som reklame.

Trisskrapet er et led i den svenske TV4’s morgenshow. Her kan en heldig vinder komme ind og få lov til at skrabe sig til store gevinster sponsoreret af den statsejede spiludbyder, Svenska Spel. Sådan har det været siden 1992 – og måske det vil fortsætte, men det bliver i så fald under andre vilkår. Det skriver blandt andre iGamingBusiness.

Ombudsmanden: Det er reklame

Sagen begyndte med, at Branscheföreningen för Onlinespel (BOS), som er Sveriges pendant til DOGA, i juni 2019 indgav en klage, fordi de mente, at TV4 og Svenska Spel brød nogle love vedrørende reklamer og desuden ikke overholder visse regler, der er indenfor spillebranchen. 

Det har ombudsmanden nu givet BOS ret i. Ét af problemer skulle være, at der ikke er oplysning om, at man skal være minimum 18 år for at deltage. Ej heller er der nogen oplysning om landets nationale hjælpelinje for folk med spilleproblemer. 

Da man indgav klagen i 2019, sagde BOS’ generalsekretær, Gustaf Hoffstedt, at det var ”skandaløst”, at Svenska Spel, en spiludbyder ejet af staten, tilsyneladende ignorerer svenske marketinglove. 

Efter ombudsmandens dom har generalsekretæren atter ytret sig om sagen.

”Regler om brugerbeskyttelse er der af en god grund, og reglerne skal overholdes. Der er i den sammenhæng inden undtagelser for statsejede virksomheder."

Svenska Spel appellerer

Den statsejede spiludbyder mener imidlertid ikke, at man har gjort noget forkert. Derfor har de appelleret dommen. Dette til stor undren hos Gustaf Hoffstedt.

”Hvorfor accepterer Svenska Spel ikke bare ombudsmandens beslutning? Det er meget aparte, at den statsejede spiludbyder modsætter sig de beslutninger, som kommer fra statsautoriteten, der skal varetage forholdene vedrørende sikkert spil.”

Hvis du er blevet nysgerrig efter, hvad Trisskrapet er for en størrelse, kan du for eksempel se pensionisten Sigge skrabe sig til 15.000 kroner om måneden i 25 år.