Transfervinduet er lukket. For nogle Superliga-klubber bød vinduet på indkøbs-bonanza, mens andre holdt sig i ro. Jesper Helmin ser her tilbage på de 14 holds handler.

Transfervinduet er som en månedlang juleaften for mange fodboldfans. Hvad kommer ‘min’ klub til at gøre, hvad gør konkurrenterne, og hvor havner favoritspilleren? 

Januars transfervindue var én stor fest for nogle Superliga-klubber, mens andre holdt sig totalt i ro. De tre spillere i toppen af Superligaens topscorerliste skiftede alle klub, og herudover mistede både Randers, OB og AaB deres topscorer. Alt det, og meget mere, ser jeg tilbage på her.

AC Horsens

Bo Henriksen beklagede sig i løbet af transfervinduet over, at han ikke havde penge at bruge. Et salg af Kasper Junker gjorde imidlertid, at østjyderne alligevel havde et par skud i bøssen, da transfervinduet nærmede sig sin afslutning.

Junkers farvel gør ikke ondt set udelukkende på denne sæson, da han i efteråret var udlejet. I sommer hentede Horsens Jannik Pohl ind som afløser på en lejeaftale, og han er nu hentet permanent, trods notoriske problemer med at score mål.

Herudover er Oliver Drost, en Bo Henriksen-darling, hentet ind til at skabe bredde i angrebet, mens Skives Magnus Jensen styrker bredden i defensiven.

Den for mig vigtigste ‘handel’ set med gule briller var dog den, der blev offentliggjort 12. december. Her meldte Horsens ud, at Simon Okosuns lejeaftale er forlænget, så han bliver i klubben frem til sommer. En afgørende brik i Bo Henriksens system og en spiller, der fylder enormt både offensivt og defensivt.

AGF

Transfervinduet var ikke specielt interessant set med AGF-briller. Der var af et par omgange rygter om australske Keanu Baccus, men han var for dyr, så sportschef Peter Christiansen holdt læderet i lommen.

På afgangsfronten blev det endegyldigt farvel til Youssef Toutouh, der aldrig slog til i Aarhus. Herudover en ophævelse af reserven Nico Gribencos kontrakt og en gen-udlejning af Daniel Thøgersen, der nu er i Kolding IF.

Endelig er der igen et farvel til den gamle førstekeeper Alexandar Jovanović, der i efteråret var lejet ind på grund af William Eskelinens skade. Eskelinen er nu helt klar, og Jovanovic er sendt tilbage til Spanien.

AaB

Syv gange scorede Mikkel Kaufmann i efteråret for AaB. Det var nok til at gøre ham til klubbens topscorer, trods skadesproblemer der kostede ham et par kampe. 

Nu er Kaufmann fortid i det nordjyske. FC København købte den unge skarpretter, først med overtagelse til sommer, men siden hentede københavnerne ham med det samme, hvilket kontrakten gav mulighed for.

Det tog øjensynligt AaB med bukserne nede. I hvert fald nåede de ikke at hente en afløser. Meget afhænger i foråret derfor af Tom van Weert, der døjede en del med skader i efteråret. En satset løsning for AaB, der kan komme i bekneb på angrebspladsen.

Eneste nye ansigter i AaB er U19-duoen Malthe Højholt og Jeppe Pedersen, der begge er rykket op i førsteholdstruppen.

Brøndby

Den stod på storrengøring for Carsten V. Jensen i januars transfervindue. Hany Mukhtar blev allerede tidligt på efteråret solgt til amerikanske Nashville, og flere andre profiler gjorde tyskeren kunsten efter ved at forlade Brøndby. 

Den største af dem alle, Kamil Wilczek, er nu i tyrkiske Göztepe, og dermed mistede Brøndby deres mest scorende Superliga-spiller nogensinde. I denne sæson havde Wilczek scoret 17 gange, klart flest af alle i Superligaen.

Næste Brøndby-mand på topscorerlisten var Dominik Kaiser med otte sæsonmål samt et forbilledligt efterår rent spillemæssigt. Han er solgt til Hannover 96, så medregnet Mukhtars to sæsonmål er 27 af Brøndbys 37 mål fra efteråret væk.

Enorme fravær for de blå-gule, der også har sagt farvel til den tidligere anfører Johan Larsson, der i efteråret kom til på en kort kontrakt. Han nåede aldrig samme høje niveau som tidligere, men fyldte dog meget i omklædningsrummet.

På tilgangssiden skete der intet i Brøndby i januars transfervindue. Dermed skal træner Niels Frederiksen altså finde afløserne for de solgte profiler internt.

Esbjerg

Mens Brøndbys fans må se langt efter forstærkninger, kan Esbjergs ditto slikke sig om munden. Der er nemlig hentet masser af nyt blod til Vestkysten, og ikke mindst defensiven har fået et tiltrængt løft, efter at 35 mål blev lukket ind i efteråret.

På kassen er den tidligere Arsenal-keeper Vito Mannone hentet ind som rutineret ankermand. Forsvaret er styrket med den gamle Esbjerg-kæmpe Kevin Conboy, svenske Franz Brorsson, danske Søren Reese og polakken Rafal Kurzawa. Altså fem nye spillere til de fem bageste pladser på holdet.

Længere fremme har træner Lars Olsen øjensynligt været godt tilfreds, i hvert fald er kun Brøndby-floppet Ante Erceg lejet ind.

Ud af døren er mest markante navn Jesper Lauridsen, der rykker til Randers. Herudover er en stribe unge spillere udlejet, mens Mark Brink er sendt permanent til Silkeborg.

FC København

Løverne går ind til foråret på jagt efter FC Midtjylland, og til den jagt er to nye spillere hentet ind. I defensiven er Ståle Solbakkens tro væbner Ragnar Sigurdsson tilbage, mens offensiven er styrket med AaB-topscorer Mikkel Kaufmann. Sidstnævnte skal dog primært skal bruge foråret på at lære i skyggen af navne som N’Doye og Pieros Sotiriou.

Mest markante fravær er med afstand Nicklas Bendtner, der dog aldrig formåede at sætte sit aftryk hos Løverne. Ud af døren er også røget U21-landsholdsspiller Carl Holse, der er solgt til Rosenborg efter en periode med minimal spilletid hos FCK.

FC Midtjylland

Guldrivalerne FC Midtjylland spillede et stort efterår, men de har ikke holdt sig i ro på transfermarkedet. Hele fire nye spillere blev hentet ind, og flere af dem er markante navne.

Silkeborg-topscorer Ronnie Schwartz blev landet på sidste dag, mens rutinerede Lasse Vibe allerede tidligt kom til. Det samme gjorde Brightons Anders Dreyer, der fuldender en markant styrkelse af de forreste pladser hos FCM.

Defensivt var Ulvene længe på jagt efter en højre back, og ham fandt de til slut i form af Club Brügges Dion Cools.

På afgangssiden finder man ingen faste startere. Den unge angriber Junior Brumado er udlejet til Silkeborg, mens navne som Mayron George og Søren Reese igen er udlejet. Keeper Bill Hamid, der længe har været udlejet, er sendt permanent til DC United.

FC Nordsjælland

Der var længe rygter om store januar-salg i FC Nordsjælland. Klubben har flere spændende unge spillere, men det blev ved farvellet til Godsway Donyoh, der det seneste års tid har stået på affyringsrampen i Farum.

Eneste nye navn i FCN er Ivan Mesik, der blev hentet i Spartak Trnava. Den unge slovak, der spiller i midterforsvaret, har fået en femårig kontrakt og ses som en mand for fremtiden. 

Hobro

Januar handlede for Hobro i høj grad om at holde fast i Emmanuel Sabbi samt at finde en ny midterforsvarer efter Anel Ahmedhodzics retur til Malmø FF.

Sabbi er stadig i Hobro, da han først skifter til OB til sommer. På forsvarsfronten blev Silkeborg-klubmanden Simon Jakobsen hentet ind. En kompetent og solid spiller, som kender Superligaen, og ikke mindst har tiltroen fra Hobro-træner Peter Sørensen.

Lyngby

Lyngby viste sig som et solidt bekendtskab i efteråret, og januars transfervindue blev kun brugt til at lægge på. 

På målmandsposten er Frederik Schram hentet ind som reserve, mens den tidligere FC Nordsjælland-stopper Pascal Gregor styrker defensiven. På midtbanen er ønskespilleren Mathias Hebo Rasmussen hentet hjem, mens offensiven har fået tilgang af lovende Magnus Warming fra Brøndby.

Netop Brøndby var længe ude efter at hente Rezan Corlu hjem med det samme, men han spiller sæsonen færdig i Lyngby.

OB

Jesper Hansen takker nu af som sportsdirektør i OB, og det gør han med manér. I hvert fald havde han masser af skud i transferbøssen i januar, hvor en god håndfuld spillere blev hentet ind.

SønderjyskEs målmager Mart Lieder blev først hentet til sommer, men kom siden til OB med det samme, mod at fynboerne sendte Julius Eskesen og Anders K. Jacobsen til Haderslev. 

I defensiven kom fynske Kasper Larsen tilbage efter en årrække i udlandet, mens også den norske back Jørgen Skjelvik kom ind. Det samme gør islandske Aron Elís Thrándarson, der gør sig på midtbanen, samt lynhurtige Mikkel Hyllegaard, der kommer til fra Danmarksseriemandskabet Oure.

På afgangssiden er mest markante farvel med afstand topscorer Bashkim Kadrii, der er taget til Al Fateh. Han har de senere år været den mest afgørende OB-spiller, så der er en tung arv at løfte for de øvrige offensivspillere i klubben.

Defensivt er der også et farvel i form af Ramon Leeuwin, mens klubmanden Mathias Greve er taget til Randers.

Randers FC

Kronjyderne gik ind i transfervinduet med en særdeles attraktiv vare i form af Saba Lobjanidze. Han havde udløb til sommer, men ikke overraskende slap Randers ham allerede nu, så de kunne score lidt mønt på ham.

Lobjanidze er nu i tyrkiske Ankaragücü, og dermed mangler Randers i høj grad mål. Otte gange scorede Lobjanidze i efteråret, tre gange mere end vicetopscorer Marvin Egho.

På tilgangssiden er der hentet ganske fine Superliga-spillere i form af Jesper Lauridsen og Mathias Greve.

Silkeborg

Silkeborg er sidst i Superligaen, og vejen til overlevelse er lang. En af nøglerne var Ronnie Schwartz, der i slutningen af januar blev gjort til anfører, men blot et par dage senere blev Plaffeministeren solgt til FC Midtjylland.

Som afløser fik Silkeborg brasilianeren Junior Brumado, der har haft svært ved at finde vej til netmaskerne i FC Midtjylland.

Bundproppen har styrket forsvaret med hollænderen Kees Luijckx, der var kommet til overs i SønderjyskE. Midtbanen er styrket med Esbjergs Mark Brink samt Vegard Moberg.

Silkeborg har udover Schwartz sagt farvel til klubmanden Simon Jakobsen, der ikke var blandt Kent Nielsens foretrukne, og midtbanereserven Andreas Heimer.

SønderjyskE

For år tilbage var Pierre Kanstrup anfører i SønderjyskE, og nu er han tilbage i klubben efter en tur til først AGF og siden Tyrkiet og Norge. 

Han styrker forsvaret, hvor også græske Theofanis Mavrommatis er ny mand. Længere fremme skal OB-duoen Julius Eskesen og Anders K. Jacobsen markere sig sammen med unge Emil Frederiksen, søn af den tidligere Superliga-bomber Søren Frederiksen.

På afgangssiden finder man vicetopscorer Mart Lieder, der er taget til OB, samt reserver som Danny Amankwaa, Frederik Schram og Kees Luijckx.

Endelig er også Marco Rojas, der til tider leverede gode indsatser i efteråret, fortid i Glen Riddersholms trup.