Det er nu næsten to måneder siden Superligaen tog hul på en ny sæson. Dengang præsenterede vi en optakt her på Betxpert, men siden har tingene ændret sig for de fleste hold. Ikke blot er der spillet syv af de 33 runder – holdene har også handlet frem til 1. september, hvor transfervinduet smækkede i.

Superliga-ekspert Kenneth Runge Andersen har taget temperaturen på de 12 klubber (alfabetisk rækkefølge) og kigget på de seneste klubskifter. Læs hans artikel herunder.

8. runde

Lørdag

København 15:00 Silkeborg

OB 17:00 Nordsjælland

Søndag

AaB 14:00 Horsens

Esbjerg 16:00 Lyngby

Brøndby 18:00 SønderjyskE

Mandag

Midtjylland 19:00 Randers

Hold øje med ekspertanalyserne på disse sider (tip til weekendens kampe er på vej):

http://www.betxpert.com/ekspert/kenneth-runge-andersen

http://www.betxpert.com/ekspert/daniel-hedelund

AAB

Ind:

Nicolai Larsen, Lyngby

Dickson Nwakaeme, KuPS (leje)

Jones Kusi-Asare, Esbjerg fB (leje)

Ud:

Andreas Johansson, OB

Abbas Hassan, Elfsborg (lejeaftale slut)

Michael Jakobsen, Almeria

Anders Due, FC Nordsjælland (leje)

Det ser bestemt ikke godt ud i det nordjyske, hvor det ikke lykkedes Lynge Jakobsen at skaffe signifikante forstærkninger op til transferdeadline. To lejemål af tvivlsom karakter (dem vender vi tilbage til) er ganske enkelt ikke godt nok, og med sæsonstarten in mente, vil jeg faktisk ikke udelukke, at jyderne kan rykke ud. Der er nok 2-3 andre hold, der står svagere stillet end AaB, men forskellen er ikke større, end at AaB godt kan slutte under stregen.

Nu er det nemt at klandre sportsdirektør Lynge Jakobsen for de manglede forstærkninger af truppen, men spørgsmålet er, hvor store armbevægelse den lune jyde egentlig har haft plads til. Sidste år noterede de rød-hvide stribede sig for et underskud på hele 87 millioner kroner, og i det første halvår i 2010 tabte de yderligere 34,9 millioner. Med de tal i regnskaberne er det selvsagt ikke nemt at være på transfermarkedet. Rygter kædede længe de to fortabte sønner, Kasper Risgaard og Thomas Augustinussen, til et comeback ved Limfjorden, men ingen af de to spiller i AaB i år. De ville ellers have pyntet på hold, der efterhånden bliver mere og mere profilløst.

I stedet har man sat sin lid til rusten reserve i Esbjerg i skikkelse af John Kusi-Asare samt den ukendte Dickson Nwakaeme, der senest har slået folderne i finsk fodbold. Jeg må ærlig tilstå, at jeg ikke er imponeret over kvaliteten, og jeg ser dem ikke som de to viagrapiller, der kan få et halvimpotent AaB-hold op og stå igen. Kusi-Asare har ikke været i nærheden af Esbjergs hold i denne sæson, og den nu 30-årige angriber synes at være gået helt i stå, siden vestjyderne købte ham for halvandet år siden. Han har på de 20 måneder ikke ikke præsteret af spille en hel kamp i Superligaen – ja, faktisk er det blevet til sølle 317 minutter fordelt på ni kampe, altså godt og vel 35 minutter i snit pr. kamp. Den anden angriber, som AaB sætter sin lid til er den 24-årige nigerianer Dickson Nwakaeme, der er lejet i finskle KuPS. Ret skal være ret; jeg kender ham ikke, men ni mål i 26 kampe i den finske liga er jo ikke ligefrem til at kæben i bar benovelse over.

Og så benyttede man ellers muligheden til at skibe Anders Due af for resten af sæsonen til FCN på en lejeaftale. Det stod efterhånden klart, at træner Magnus Pehrsson ikke ville gøre brug af Due, og det virker lidt underligt, da han efterhånden var det eneste offensive våben tilbage fra midten/fløjen.

Summa summarum: AaB har et for tyndt angreb, og da midtbanen ikke synes at være i stand til at skabe chancerne, så er det utroligt svært at se, hvor målene i tilstrækkelig grad skal komme fra. AaB skal i den grad sætte sin lidt til sine defensive kræfter, der skal sikre klubben endnu en sæson i den bedste række.

AC HORSENS

Ind:

Kenan Hajdarevic, Fredericia

Marc Maze, Brabrand (leje, slut)

Allan K. Jepsen, Aachen

Martin Retov, Hansa Rostock

Lasse Kryger, Fredericia

Mads Agesen, Fredericia

Ud:

Martin Laustsen, Brabrand

Paris Nakajima-Farran, Klubløs

Allan Søgaard, Karrierestop

Marc Maze, Klubløs

Adam Eckersley, AGF

Casper Johansen, Kolding FC

Dennis Roungkvist, Varde

Søren Friis, Fredericia

Horsens hentede tidligt på sæsonen to profiler af en tungere kaliber (i al fald efter Horsens-målestok), da Martin Retov og Allan K. Jepsen kom til klubben. Førstnævnte har allerede erobret en stamplads med nogle solide præstationer til følge – til gengæld har Allan K. Jepsen haft svært ved at slå til.Det er kun blevet til to kampe fra start (begge med udskiftning til følge) samt et enkelt indhop, og det er ikke synderligt imponerende.

Så har man haft større succes ved brugen af Lasse Kryger, der sidst i juli blev hentet i Fredericia. Kryger har en god portion Superliga-erfaring, og giver lidt mere bredde i truppen. Kort før vinduet smækkede i, fik Kryger følgeskab af den 27-årige Mads Agesen, som blev købt fri fra Fredericia. Agesen havde forinden udviklet sig til én af Viasat-divisionens stærkeste centrale forsvarsspillere, og det bliver spændende at se, om han kan klare springet op i den bedste række. Han har stadig ikke fået sin debut for Horsens, idet turneringen har ligget stillet siden hans skifte 1. september.

Horsens formåede at holde interesserede væk fra det mest oplagte slagsobjekt, angriberen Gilberto Macena. Ganske vist har han ikke formået at score i sæsonens første syv kampe, men alligevel er han en eftertragtet herre fra flere kanter. Således har den lille brasilianer indrømmet, at FCM var ude med snøren og var i dialog med Horsens.

Macena har kontraktudløb efter denne sæson, og hvis Horsens vil sikre sig en skilling for sin stjerneangriber, så skal han skydes af i vinterpausen (hvis han da ikke fortsætter for den gule fare efter 2011).

I skrivende stund indtager jyderne en acceptabel 9. plads, og jeg er sikker på, at en lignende slutplacering vil vække glæde hos de gule.

BRØNDBY

Ind:

Pierre Kanstrup, Lyngby

Stefan Gislason, Viking (leje slut)

Bruno Cardoso, Coritiba (leje)

Ud:

Mark Leth Pedersen, FC Vestsjælland

Jon Jönsson, Elfsborg

Samuel Holmén, Buyuksehir

Jacob Berthelsen, Fredericia

Mustafa Hassan, HB Køge

Det har været mere end småt med forstærkninger i sommerens løb på Vestegnen, og hvis holdets fans er skuffede på den konto, så forstår jeg dem godt. Træner Henrik Jensen har ved flere lejligheder pænt antydet, at han da godt kunne bruge nogle forstærkninger – de er bare ikke kommet. Man har lånt den store angriber Bruno fra Brasilien, men han ligner mere et cover og en stor gut man kan smide ind 20 minutter før tid, hvis der skal satses. Jeg har i al fald ikke set noget endnu, der gør, at Brøndby bør købe ham permanent.

Et af Brøndbys åbenlyse problemer er, at truppen rummer overflødige spillere, der nærmest er umulige at komme af med, fordi de aflønnes aldeles attraktivt. Bedst personificeret i midtbaneslideren Stefan Gislason, der angiveligt var tæt på at skifte til Fortuna Düsseldorf, men et eller andet gik galt i sidste øjeblik, og et skifte kollapsede. Nu må islændingen forblive på Vestegnen, ligesom Brøndby må trækkes med at udbetale hans løn i den kommende tid. Også en Alexander Farnerud har svært ved at levere indsatser, der retfærdigører den store løn, han uden tvivl hæver måned efter måned.

Direktør Ole Palmå har for nyligt forsvaret sig med, at man har en væsentlig bedre trup end i foråret. Argumentet er, at spillere som Thomas Rasmussen og Max von Schlebrügge er tilbage efter skade, mens Paul Jatta er på vej. Der er delvist rigtigt, men regnestykket går i min bog ikke helt op, fordi Palmå elegant undlader at nævne Jon Jönsson og Samuel Holmén, der har forladt klubben.

Brøndbys trup er for mig at se stærk nok til at kunne kopiere sidste sæsons bronzemedalje, men jeg kan ikke se den true FC København over 33 runder. Og det kan man i længden ikke være tilfreds med.

ESBJERG

Ind:

Arnór Smárason, Heerenveen

Gunnar Thorvaldsson, Reading (lejemål slut)

Fredrik Risp, IFK Göteborg

Ud:

Gunnar Heidar Thorvaldsson, Fredrikstad (leje)

Jones Kusi-Asare, AaB (leje)

Andreas Klarström, Elfsborg

Mikael Rynell, Vejle (leje)

Peter Ankersen, Vejle

Morten Christensen, Klubløs

Niels Peter Mørck, Klubløs

Havde Esbjerg forregnet sig, da man lod den rutinerede forsvarsprofil, Andreas Kalrström, tage hjem til svenske Elsfborg? Var truppen for smal, da Thomas Gaardsøe samtidig blev langtiddskadet og Nicolai Høgh måtte slås med en optakt fyldt med skader? Svaret må være et rungende ja, efter at have set de første kampe på sæsonen. Esbjerg var tvunget til at gøre flittig brug af de to unge Kian Hansen og Martin Rauschenberg i forsvaret, og det gik bestemt ikke.

Forsvaret faldt fra hinaden, og Esbjerg tabte sæsonens første 4 kampe. En sidsteplads med 0 point, en score på 1-11 kunne i den grad frembringe dybe panderynker, men Esbjerg fik nærmest med et trylleslag sat en prop i hullet og stoppet rutcheturen. Nicolai Høgh fik bugt med sin skade, og midt august måned hentede bundsolide Fredrik Risp på en et-årig kontrakt. Siden har Esbjerg ikke tabt i de efterfølgende tre kampe, og Ove Pedersen & Co. er kravlet op på den anden side af nedrykningsstregen. Det har måske ikke set prangende ud, men Risp har i min bog sin store andel i Esbjergs gode rersultater på det seneste. Han spiller med højt bundniveau, og det solide og sikre spil forplanter sig til den øvrige defensiv, der eller så ”shaky” ud i begyndelsen af sæsonen.

Sidst i transfervinduet lod man reservene Mikael Rynell og Jones Kusi-Asare gå til henholdsvis Vejle og AaB på lån. På plussiden noterede man sig, at det unge talent Steven Somers har vist så lovende takter, at klubben har udstyret midtbanespilleren med en kontrakt og rykket ham op i A-truppen fra U-19 holdet.

FC KØBENHAVN

Ind:

Søren Frederiksen, SønderjyskE

Kim Christensen, IFK Göteborg

Claudemir, Vitesse

Sölvi Ottesen, SønderjyskE

Morten Nordstrand, Groningen (lejeaftale slut)

Martin Bergvold, Livorno

Christian Bolanos, Start

Ud:

Atiba Hutchinson, PSV Eindhoven

Jacob Albrechtsen, Klubløs

Ulrik Laursen, Karrierestop

Jesper Christiansen, Elfsborg

Ailton Almeida, APOEL Nicosia

De forsvarende mestre var temmelig aktive tidligt i transfervinduet med køb af Kim Christensen,Sölvi Ottesen og Claudemir. Men det var ikke nok, og to nye ansigter fik efetrfølgende kontrakt. Først blev den 26-årige Martin Bergvold udstyret med en 3-årig kontrakt efter tre år i italienske Livorno. Bergvold står næppe forrest i køen til de fire midtbanepladser, men med kraftig rotation synes der at blive en del kampe til den lyslokkede midtbanemand. Han må dog vente til efter nytår med at spille videre, idet han er skadet. Inden da nåede han dog at få tre kampe i den hvide trøje.

Sidste signing var noget mere overraskende, idet man lagde et pænt beløb på bordet til norske Start for den hurtige kantspiller Christian Bolanos. Han har, som de fleste nok husker, spillet to sæsoner i OB (24 kampe), men det var ikke ubetinget en succes. Til gengæld har han åbenbart udviklet sig voldsomt i Tippeligaen, og det har fået FCK til at kapre ham. Jeg ser ham primært som venstre kant på midten, men i Champions League, hvor FCK nok ofte vil gøre brug af en 4-4-1-1 opstilling, kunne han også være et varmt bud som hængende angriber.

Claudemirs indsats bør også lige få et par ord med på vejen, thi den løbestærke brasilianer har fået de fleste til at glemme Atiba Hutchinsons farvel til FCK. Claudemir har virket uhyre stærk – bl.a. med fire assists i seks Superliga-kampe – og han fremstår for undertegnede som sæsonens bedste køb indtil nu.

Københavnere skilte sig af med Ailton Almeida, der aldrig rigtig fandt storspillet frem, hvis man ser bort fra en halvsæson for et par år siden. Ailton var sjældent førstevalg, så da APOEL Nicosia ville købe ham, var det en handel som alle parter var glade for. Til gengæld købte FCK den unge Søren Frederiksen i Sønderjyske. I første omgang blev han lejet ud for denne sæson, men da Morten Nordstrand ikke kunne få bugt med sin skade, valgte FCK at lægge en ekstra sum penge til SønderjyskE for at ham her og nu.

Slutteligt er man ganske givet tilfreds med, at venstre back Oscar Wendt ikke blev solgt. Bologna var øjensynligt ganske interesseret, men nu kan FCK gå ind til de kommende 6 Champions League kampe med sin svenske back på holdet.

FC MIDTJYLLAND

Ind:

Kasper Jensen, Paderborn

Brian Priske, Vejle

Ken Fagerberg, Örgryte

Kristian Bak Nielsen, Heerenveen

Jakob Poulsen, AGF

Morten Nielsen, AZ 67 Alkmaar

Ud:

Leon Jessen, Kaiserslautern

Kolja Afriyie, Cottbus

Martin Raska, Fri transfer

Jude Nworuh, Fredericia (leje)

George Florescu, Alania Vladikavkaz

Winston Reid, West Ham

Ziad Nasser, Tjørring IF

Baba Collins, Alania Vladikavkaz (leje)

Hedens helte har i de senere år påbegyndt en proces, hvor etablerede spillere blev afhændet til andre klubber, mens yngre kræfter langsomt men sikkert blev implementeret på holdet. Desuden har sportsdirektør Jens Ørgaard med heldig og dygtig hånd fået skudt en stribe af de etablerede talenter af til større klubber med kraftig fortjeneste som resultat.

Senest lykkedes det at indkassere omkring 30 mill. kroner for stortalentet Winston Reid, og da det er i et trægt marked, hvor pengene bestemt ikke sidder løst mere de fleste steder, er det i mine øjne en kanonhandel for FCM. Som direkte afløser hentede man en gammel kending i skikkelse af Kristian Bak Nielsen i Heerenveen, og han burde have kompetencer til at kunne lukke hullet efter Reid. Bak Nielsen har skrevet kontrakt med FCM frem til 2015 i en handel, der næppe har kostet ulvene mere end 3-5 mill. kroner.

Til midtbanen gik Jens Ørgaard på rov i AGF og nappede landsholdsspiller Jakob Poulsen for noget nær en slik. Transfersum på 7-8 mill. kroner nævnes de fleste steder, og det er stadig lidt af et røverkøb for en etableret landsholdsspiller, der har 8-10 år tilbage af sin karriere. AGF har dog sikret sig en videresalgsklausul, og det er givet vis en forklaring på det moderate transferbeløb. Poulsen er dog blevet opereret kort før sit klubskifte, og træner Allan Kuhn får ikke glæde af ham før efter vinterpausen.

I angrebet har man givet unge Morten Nielsen chancen, efter den tidligere KB-spillere ikke har formået at slå igennem i hverken Chelsea eller AZ 67 Alkmaar. Umiddelbart tvivler jeg på den store angribers mulighed for at slå igennem, men han har nu de kommende tre år til at vise sit værd.

Før transferdealine sagde FCM endvidere farvel til midtbanemanden George Florescu, der er solgt til russisk Alania Vladikavka, der endvidere har knyttet angriber Baba Collins til sig på et lejemål, der løber frem til nytår.

Og på den lange bane har midtjyderne skrevet kontrakt med to spillere fra sin afrikanske samarbejdsklub/akademi FC Ebede. Den 18-årige Adebayo Lukman Ajadi, som kan anvendes bøde i front og som offensiv midtbane, samt Semiu Olaniyi Oladiti, der fylder 19 år til oktober. Sidstnævnte er offenmidtbanespiller. Det er første gang siden 2007, at FCM henter spillere fra sit akedemi i Nigeria, primært fordi FIFA nedlagde forbud mod at hente spillere, før de var 18 år.

Alt i alt har ulvene været ferme til at slibe de rå diamanter til, udvikle en del af dem til stamspillere for så at sælge dem videre med solid fortjeneste. Det er ganske enkelt godt købmandsskab. Men selv om der efterhånden er blevet kortere vej for de unge spillere til førsteholdet i det midtjyske, så skal man nok ikke forvente, at de to undersvende lige med det samme gør deres entré på andet end sporadisk plan.

FC NORDSJÆLLAND

Ind:

Christian Gytkjær, Lyngby

Mathias Nielsen, HB Køge

Enoch Kofi Adu, Nice

Anders Due, AaB

Jacob Egeris, Lyngby (2011)

Ud:

Benjamin Kibebe, Luzern

Sibusiso Zuma, Klubløs

Nicki Bille Nielsen, Villarreal

Philip Rasmussen, Viborg

Farum-klubben stod for en opsigtvækkende handel, da den lod den 22-årige angriber Nicki Bille gå til spanske Villarreal. Klubskiftet fik mange til at løfte øjenbrynet af flere grunde. Først fremmest er det åbenbart lykkedes FC Nordsjælland at få prisen presset op i 10-15 mill. kroner, for det andet kom skiftet nærmest ud af det blå. Bille var ”hot” i sidste sæson, men i år har der været langt mere stille omkring ham, primært fordi en skade har holdt ham uden for banen i en periode.

Salget luner gevaldigt den slunkne klubkasse, men spørgsmålet er, om FCN har en kvalificeret afløser klar. Ganske vist har nordsjællænderne i gennem flere år været skrappe til at producere angribere for så at sælge dem, men den nuværende trup rummer ikke rigtig en regulær goalgetter. Og til vinter stopper Bajram Fetai, der ikke har kunnet blive enige med klubben om en ny kontrakt. Umiddelbart ser det ikke så positivt ud for holdet, når man kigger på den offensive del af spillet.

Til gengæld kan man glæde sig over at have nappet den talentfulde forsvarsspiler, Jacob Egeris, fra Lyngby. Skiftet bliver først fra nytår, når hans kontrakt med Lygnby udløber, men ventetiden kan blive det hele værd for FCN, der ikke blot har ”stjålet” en talentfuld spiller, men også svækket en konkurrerende nabo.

To andre handler bør man bide mærke i. Først kan jeg sagtens forestille mig, at Anders Due kan få gang i karrieren igen, efter han nærmest er gået i stå i AaB. I første omgang har sjællænderne blot lejet Due, men en permanent løsning senere ville ikke overraske.

En andet køb man skal hæfte sig ved er midtbanespilleren Enoch Kofi Adu, der allerede har vist lovende takter i sine fire første kampe. Den 19-årige ghaneser har impoeneret med sin løbevillighed i rollen som balancespiller på midten, og med en god fysik og spilforståelse ligner han et hit in spe.

LYNGBY

Ind:

Morten Bertolt, SønderjyskE

Jonas Henriksen, FCK

Mathias Tauber, AB

Ud:

Nicolai Larsen, AaB

Nicolai Melchiorsen, Viborg

Pierre Kanstrup, Brøndby IF (leje retur)

Christian Gytkjær, FC Nordsjælland

Stelian Trasborg, Hvidovre

Rasmus Christiansen, Vestmannaeyar

Frederik Sørensen, Juventus (leje)

Brian Hamalainen, Zulte Waregem (2011)

Oprykkerne nord for København er låst fast af en stram økonomi, og det har man kunnet se i dette transfervindue. Der er næppe tvivl om, at holdet savner minimum 2-3 klare forstærkninger, men i Lyngby har man ikke pengene, og så er det kun blevettil en enkelt forstærkning, der har kvalitetet nok til en stamplads (Morten Bertolt).

Hos naboerne i Gladsaxe, AB, har man sikret sig den stærke forsvarskrumtap, Mathias Tauber, der åbenbat fik lov til at skifte til at skifte kvit og frit, skønt han stadig havde kontrakt med akademikerne. Også Randers var sat i forbindelse med den 27-årige defensiv-spiller, men Lyngby løb af altså med hans signatur. Tauber har i skrivende stund haft to kampe (begge som indskifter) for Lyngby.

På FCKs U-19 hold har man desuden hentet Jonas Henriksen, der allerede har fået sporadiske indhop i Superligaen.

Hvis det har været småt med indkøbene, så kan Lyngby-fans imidlertid glæde sig over, at Kim Aabech endelig har forlænget sin kontrak. Længe har det set ud som om, at han var fortid i klubben ved kontraktudløb til vinter, men nu fortsætter han altså. Og det må antages at være særdeles værdifuldt. Ganske vist har Aabech det med at falde ud af kampene ind imellem, men hans individuelle kvalitet er stor nok til, at han med mellemrum stjæler rollen som matchvinder. Alene i kraft af sine mål er den hårdskydende offensiv-spiller en væsentlig brik for Lyngby.

På minussiden har man mistet Jacob Egeris, der skifter til FC Nordsjælland. En streg i regningen, men man kan dog benytte ham i nogle måneder endnu, idet skiftet først er fra vinterpausen. Venstre back med de mange gode indlæg, Brian Hamalainen, har Lygnby solgt til belgiske Waregem, der i første omgang bliver hos de kongeblå sæsonen ud på lån.

Lyngby har lagt flot ud med en 7. plads, men jeg tvivler stadig på, om holdet har kvalitet nok til at overleve i den bedste række. Ikke mindst fordi defensiven ser sløj ud. Man har allerede lukket 14 mål ind i de første syv kampe, hvilket gør forsvaret til rækkens på papiret svageste.

OB

Ind:

Andreas Johansson, AaB

Henrik Toft, HB Køge

Kalilou Traore, Istra

Bashkim Kadrii, B 93

Emil Ousager, Næsby

Jonas Troest, Konyaspor

Ud:

Anders K. Jacobsen, Næstved

Christian Kier, Klubløs

Jonas Troest, Konyaspor

Mads Greve, Fredericia

Esben Hansen, Klubløs

Henrik Hansen, SønderjyskE


Først var han solgt – så alligevel ikke. Midtbane-profilen Djemba Djemba var blot et mulehår fra at fortsætte karrieren i West Bromwich. De to klubber var enige, ligesom englænderne og Djemba Djemba selv havde forhandlet på plads ... også kollapsede handlen i sidste øjeblik, da WBA forsøgte at presse prisen med henvisning til spillerens skade. OB lod sig ikke presse, så nu er den bomstærke midtbanespiller stadig i Ådalen. Og det må de prise sig lykkelig for i det fynske. Sæsonens første syv kampe har nemlig afsløret, at OB ikke var helt på plads med sin 4-4-2 opstilling, hvor den defensive plads er så vigtig. Djemba Djemba var således skadet i begyndelsen, og det kostede point. Ganske vist kom cameroun-spilleren hurtigt med, men det var tydeligt, at den lange skadespause havde haft sin pris. Jeg synes stadig, at han mangler nogle % i at være tilbage i sin gamle, dominerende form, men pilen peger bestemt i den rigtige retning, og OB er da også ved at hægte sig fast i toppen igen.

I forsvaret har man længe ledt efter garderinger til Anders Møller Christensen og Atle Roar Håland. Og sandelig om det ikke lykkedes at sikre sig Jonas Troest til den rolle blot et par måneder efter, at han havde forladt fynboerne til fordel for et tyrkisk eventyr i Konyaspor. Affæren udviklede sig imidlertid til et mareridt, fordi tyrkerne ikke ville/kunne betale Troest, og så blev kontrakt parterne imellem ophævet. Det lukrerede OB på, og jeg kan sagtens se Troest presse Christensen og Håland i det centrale forsvar. Alt i alt en solid signing.

Den offensive midtbane-reserve, Henrik Hansen, havde efterhånden udsigt til så lidt spilletid, at han tog imod et tilbud om et lejeophold i Sønderjyske. Ellers holdt OB på sin trup i de sidste hektiske dage op mod transfervinduets lukning, og selv om angrebs-esset Peter Utaka med jævne mellemrum blev sat i forbindelse med et skifte til en større liga.

Det lykkedes som bekendt fynboerne at kvalificere sig Europa Leaguens gruppespil, så der bliver i høj grad brug for bredden i truppen. Ud over den sportslige succes kan de stribede også glæde sig over en økonomisk saltvandsindsprøjtning omkring de 20-25 mill., og man kan bestemt ikke udelukke, at OB formår at spille sig videre ved at slutte 1’er eller 2’er i gruppen.

RANDERS

Ind:

Søren Jensen, Odd Grenland

David Ousted, SønderjyskE

Jonas Kamper, Bielefeld

Ousmane Sarr, Troyes

Marc Pedersen, Vejle

Ud:

Marc Nygaard, Unteraching

Nicolas Bøgild, Skive

Mikkel Byskov, FC Hjørring

Nathan Coe, SønderjyskE

Kevin Stuhr Ellegaard, Heerenveen

Også i Randers var det heftig transfer-aktivet efter sæsonen var skudt igang. I begyndelsen af august fik Jonas Kamper, der havde forladt Bielefeld en 3-årige kontrakt, og den hurtige kantspiller kan godt blive et aktiv i Randers’ farlige kontraspil – om end han endnu ikke har overbevist mig om sine kvaliteter i sine fire første kampe.

Randers sidste gerning i vinduet var at hente det 21-årige forsvarsstalent Marc Pedersen i Vejle. Nu har Pedersen, der også har slået folderne i FC Midtjylland, frem til nytår til at overbevise kronjyderne om, at de skal købe ham helt fri.

Det lejemål har iøvrigt betydet, at Robert Arzumanyan er gledet endnu længere væk fra holdet, og den armenske landsholddspiller har nu besluttet sig endegyldigt for at vender Randers ryggen. Hans kontrakt udløber dog først til 2012, så et skiftet er måske ikke lige om hjørnet. Det lader dog ikke til, at jyderne vil stå i vejen for den 24-årige midtstopper, der er så langt væk fra holdet og bænken, at han er degraderet til klubbens U-hold.

Randers skilte sig ikke af med nogle fra startopstillingen, når man ser bort fra keeper Kevin Stuhr Ellegaard. Til gengæld har man være så uheldig, at landsholddspiller Mikkel Beckmann har misset de sidste tre kampe med en skade. Hans fravær har været tydeligt, og Randers har dog også kun været i stand til at vinde én ud af de tre kampe.

SILKEBORG

Ind:

Jesper Mikkelsen, Troyes

Ud:

Simon Azoulay Pedersen, FC Fyn

Christian Thyboe-Thomsen, Skive

Abderrahman Kabous, Klubløs


Der er så smukt ved Silkeborg-søerne, men det er da efterhånden også det eneste der ser godt ud på de kanter. Det lokale Superliga-hold sidder fast i bunden, og det er endnu ikke lykkedes at vinde en Superliga-kamp i den igangværende sæson. Og udsigten til en forløsende sejr er bestemt ikke den bedste. Således venter FCK, OB og Brøndby i de kommende tre kampe, og jeg har lige nu svært ved at se Silkeborg vinde en eneste af de kampe. Med andre ord risikerer Troels Bech & Co. at finde sig selv isoleret i bunden om to uger, og så kan truslen om nedrykning for alvor bide sig fast i det midtjyske.

Transfervinduet var absolut heller ingen succes for de rød-hvide. Den rutinerede Jesper Mikkelsen kom fra et ophold i franske Troyes på en fri transfer, og selv om den gode Mikkelsen er et habilt indslag, så savner Silkeborg en profil eller to for at løfte holdet. Forsvaret ser skrøbeligt ud, bl.a. fordi sidste sæsons komet Jim Larsen har fået et skidt udlæg grundet skader og karantæne.

Også fraværet af assist-kongen Peter Degn er en streg i regingen. Den trinde kant-spiller har været meget skadet og syg, og så savner Silkeborg i den grad hans mange fine indlæg.

Som i de fleste andre klubber har Silkebrog en stram økonomi, så der må have været nogle ansvarlige for finanserne, der rev totter af håret, da et salg af angriber Rajko Lekic glippede. Silkeborg troede, at de 5-6 mill. kroner var i hus, men i sidste ende ville den tyrkiske klub Konyaspor ikke betale pengene, selv om kontrakten var underskrevet. Silkeborg fik ikke pengene, og stod tilmed tilbage med en desillusioneret angriber, der ikke har kunnet finde formen. En sand ”lose-lose situation”.

Alt i alt kan jeg på Silkeborgs vegne godt frygte sæsonen. Materialet er halvtyndt, og det virker som om konkurrenter ikke lader sig overraske mere over jydernes friske og direkte spil, der i sidste sæson gav mange point i begyndelsen.

SØNDERJYSKE

Ind:

Jarl André Storbæk, Panaitolikos

Nathan Coe, Randers FC

Arnar Darri Petursson, Lyn

Nicklas Kristensen, FC København

Quincy Antipas, HB Køge

Henrik Hansen, OB (leje)

Ud:

Henrik Ipsen, Vejle

Søren Frederiksen, FC København

Sölvi Ottesen, FC København

David Ousted, Randers FC

Martin Halle, Karrierestop

Morten Bertolt, Lyngby

Jesper Kjærulff, Viborg

SønderjyskE har haft travlt hen over sommeren, hvor en relativt kraftig udskiftning i truppen har fundet sted. Trekvøveret Sölvi Ottesen, Søren Frederiksen og David Oustad udgør de mest kendte ansigter, som har sagt farvel, og i stedet har klubben hentet ikke færre end fire spillere ind i truppen, der alle mere eller mindre bejler til en plads i startopstillingen.

Først i sommerpausen sikrede man sig keeper Nathan Coe samt forsvarsspiller Jarl André Storbæk. Førstnævnte har overrasket positivt med flere gode kampe, og Storbæk ser bedre end nu end i begyndelsen af sæsonen, hvor han tydeligvis ikke var i form.

Siden supplerede man angrebet med en hurtige Quincy Antipas, der blev købt i HB Køge, og i sidste øjeblik sikrede man sig den offensive midtbanespiller Henrik Hansen på lån i OB. Han har haft svært ved at trænge igennem på de fynske hold, hvor konkurrencen er tæt. Men i SønderjyskE er der lagt op til langt mere spilletid, og kan han finde sit niveau fra Horsens-tiden, vil han være en soleklar forstærkning. SønderjyskE har masse af spillere, der kan løbe solen sort men det er småt med kreative folk, der kan skabe noget på den sidste tredjedel af banen. Og det er netop her, at Hansen passer ind i billedet.