Superligaen har smidt SAS-navnesponsoratet og fremstår nu med eget lettere storhedsvanvittige navn. Det vil så vise sig om 10/11-sæsonen kan leve op til det.

I sidste sæson kneb det med spændingen i toppen; der var 9 point mellem FCK og OB på første- og andenpladsen, og der var 7 point fra OB ned til Brøndby på bronzepladsen. Til gengæld var der masser af drama i nedrykningskampen hvor Randers på storslået vis fik kæmpet sig op fra det der i vinterpausen lignede en håbløs position, og hvor sorteper i stedet gik til AGF, sammen med overmatchede Køge (blot 19 point i 33 kampe).

Op rykkede Horsens og Lyngby, efter henholdsvis eet og to år i den næstbedste række.

Der spilles om to CL-billetter

Ude i Europa kunne de danske hold i 09/10 ikke helt leve op til de foregående sæsoners imponerende pointgevinst, men fik dog (især via FCK der deltog i Europa League-gruppespillet og nåede 1/16-finalen) skrabet så mange point sammen at Danmark nu er nr 15 på UEFAs rangliste, og det betyder at vi i sæsonen 2011/12, dvs næste år, har to Champions League-kvalifikationsbilletter hvor vi dag kun har een.

Med andre ord er der i denne sæson ekstra meget at spille om i toppen i Superligaen; det forjættede land (CL-gruppespillet) er kommet lidt tættere på for lidt flere klubber.

I denne sæson deltager følgende danske klubber i de europæiske klubturneringer:

FC København (mester): CL: 3. kvalifikationsrunde

FC Nordsjælland (pokalvinder): EL: 3. kvalifikationsrunde

OB (sølv): EL: 3. kvalifikationsrunde

Brøndby (bronze): EL: 2. kvalifikationsrunde

Randers FC (fairplay): EL: 1. kvalifikationsrunde (er i skrivende stund videre til 2. kval-runde)

Hvem erobrer næste års Europa-billetter i 10/11-sæsonen? Læs følgende optakt, skrevet af Superliga-ekspert Kenneth Runge Andersen, og få kompetent indsigt i klubbernes situation - hvem har de fået, hvem har de sagt farvel til, og hvordan kommer det mon til at gå?

Superliga-tips kan sæsonen igennem løbende ses hos følgende eksperter (skriv dig evt på ekspertens mailingliste  - så får du et praj når nye spilforslag er lagt ud):

http://www.betxpert.com/ekspert/kenneth-runge-andersen

http://www.betxpert.com/ekspert/daniel-hedelund

AaB

Nordjyderne har ondt i økonomien, og lidt overraskende har ledelsen ikke lagt skjul på, hvor ”slemt” det står til. Således kunne man i slutningen af juni se sportsdirektør Lynge Jakobsen citeret for, at han i de næste to transfervinduer skulle sælge spillere for hele 17 millioner kroner! En uhyre vanskelig opgave i et marked, hvor pengene er små og hvor stribevis af kontraktløse spillere byder sig til. Derfor har man også allerede nu set AaB skille sig af med to af de største profiler uden at hente erstatninger, og så synes sidste sæsons acceptable 5. plads vanskelig at kopiere. Mit umiddelbare bud må være, at Aalborg-spillerne skal stille sig tilfreds med en placering i den bedste halvdel, men selv det kan blive mere end svært at indfri.

Defensivt noterer man sig naturligvis, at den bomstærke back, Michael Jacobsen, er solgt til spanske Almeria. Der gættes på et transferbeløb i omegnen af 6-8 millioner kroner, og selv om salget ifølge Lynge Jakobsen opfylder et sparemål, så er der stadig ikke luft i budgettet til, at der kan købes ind til den nye sæson. Derfor må pladsen som venstre back besættes af interne kræfter. På kort sigt ligner Patrick Kristensen en løsning, men træner Magnus Pehrsson ser ikke backpladsen som Kristensens bedste position. Derfor kan den 19-årige Jakob Ahlmann på sigt måske erobre pladsen, ligesom Dennis Marshall er et bud, hvis han da ellers kan lægge skaderne bag sig. AaB gav den costaricanske landsholdsspilleren en 3-årig kontrakt i september 2009, men Marshall har kun opnået en enkelt Superliga-kamp, så der kan være et stykke vej for den 24-årige back til en stamplads.

Selvfølgelig er salget af Michael Jacobsen et mærkbart tab. Han har i sine 153 ligakampe udviklet sig til én af landets bedste venstre backs defensivt, og jeg er ikke i tvivl om, at de manglende landskampe primært skyldes offensive mangler. Tilbage står dog, at AaB stadig kan fremvis en solid defensiv. I målet er Karim Zaza generelt en solid sidste skanse, og med folk som Kenneth Emil Petersen, Lasse Nielsen, Kjetil Wæhler og Kasper Bøgelund i truppen er der kvalitet af at vælge imellem. Kenneth Emil Petersen bliver dog næppe klar til sæsonstarten, idet han slås med springerknæ i begge ben.

Også på midtbanen har AaB taget afsked med en stor profil. Den elegante svensker Andreas Johansson fik ikke forlænget sin kontrakt. Næppe fordi jyderne ikke hjertens gerne ville beholde ham, men sandsynligvis fordi lønudgiften simpelt hen var for stor. Det bliver fremover OB, der får glæde af den svenske boldbegavelse. Undertegnede vil ikke lægge skjul på sin kærlighed for Johansson, der gjorde sig bedst på den forreste midtbane, hvor hans evne til at time sit løb ind i boksen var imponerende. Desværre er Johansson ofte blev brugt på enten kanten eller som angriber af nød, og så får man bestemt ikke det bedste ud af ham.

Ellers kan man blot konstatere, at midtbanen efterhånden savner profiler, når man ser bort fra start 11’eren. Louay Chanko, Anders Due og Rasmus Würtz synes sikker på masser af spilletid, og også Patrick Kristensen og amerikanske Chris Rolfe banker på til en plads. Sidstnævnte har dog tilbragt en del af sommeren i USA for at pleje en skade, så han kommer næppe i spil foreløbig.

Angrebet synes at være den kæde, hvor nye signings er mest krævet. I min optik savner AaB power og styrke i spillet på den sidste tredjedel af banen, og det er vel kun Jeppe Curth, der har den nødvendige klasse i skrivende stund. På papiret er Daniel Fredheim Holm et oplagt andetvalg, men nordmanden er konstant skadet og han i sin AaB-tid kun spillet 90 Superliga-minutter en enkelt gang. Hele 12 ud af 13 kampe er han enten blevet skiftet ind eller ud. Ronnie Schwartz kunne vel få en del spilletid, og han skal trods alt krediteres for sine fem i sidste sæson. Marcus Tracy håber på bedre tider, efter han fik spoleret hele sidste forår med en knæskade. Han har således ikke spillet siden december 2009.

Tilgang:

Nicklas Jensen, egne rækker

Tobias Ørtoft, egne rækker

Denis Dedovic, egne rækker

Kasper Kusk, egne rækker

Nicolai Larsen, Lyngby

Afgang:

Andreas Johansson, OB

Abbas Hassan, Elfsborg

Michael Jacobsen, Almeria

BRØNDBY

Kan Brøndby endelig spille med om guldet igen? Svaret på det spørgsmål er de vist ikke 100 % enige om på Vestegnen, men senest har Henrik Jensen udtrykt håb og tro på, at Brøndby er tilbage i guldkampen – og hvis det så lykkes at købe 1-2 af de spillere, som holdet virkelig sukker efter, så de gul-blå virkelig lagt et stort pres på sig selv.

Henrik Jensen overtog posten som cheftræner i sæsonens sidste 11 kampe. Her hentede Brøndby 7 sejre, 2 uafgjort og 2 nederlag, så på papiret lykkedes det han at få vendt den miserable tilstand, som holdet var i under Kent Nielsen. Jeg vurderer ikke, at Brøndby har styrken til at vinde mesterskabet – både FCK og OB står stærkere i billedet – men jeg synes, at skuden er vendt under Henrik Jensen. Man har lagt stilen om, sådan det ikke længere er det vigtigste at være spildominerende og i kontrol. I stedet oplever man nu en Brøndby-hold, der gerne ville spille mere direkte og meget gerne have en masse afslutninger. Det minder lidt mere om de gamle Brøndby-dyder, og det kan for mig at se sagtens give medaljer igen.

Et af klubbens største problemer her og nu er, at truppen simpelt hen er for stor. Ikke færre end 25 mand finder man i førsteholdstruppen, og Henrik Jensen lægger ikke skjul på, at han gerne vil nøjes med 20-22 mand. Det har resulteret i, at Brøndby nok har været lidt afventende på transfermarkedet. Man vil gerne af med nogle spillere, inden der købes ind. Og det er kun lykkedes at sælge forsvars- og midtbanemanden Jon Jönsson til Elfsborg. Alt peger dog i retning af, at landsmanden Samuel Holmén også snart er fortid på Vestegnen, og dermed er man måske kommet tættere på nye ansigter i truppen.

På plussiden tæller dog, at forsvarsspillerne Max von Schleebrügge og Thomas Rasmussen er klar igen efter skader, ligesom angriberen Martin Bernburg for første gang lange tider åbenbart vil være i stand til at gennemføre bare 3-4 kampe i streg for fuld skrue.

For mig at se er det vigtigt at få Bernburg i gang. Ganske vist rummer truppen mange angribere, men kvaliteten kunne være langt bedre. Per Bjerregaard har da også vurderet, at klubben skal købe en klasseangriber, hvis gulddrømmene skal være realistiske.

Tilgang:

Stefan Gislason, Viking Stavanger

Pierre Kanstrup, Lyngby

Afgang:

Mark Leth Petersen, FC Vestsjælland

Jon Jönsson, Elfsborg

ESBJERG

Vestjyderne imponerede med en 4. plads i forgangne sæson, og jeg er sikker på, at alle omkring klubben forlods ville have været tilfreds med den slutplacering. Alligevel må skuffelsen have været kolossal, efter man lod en ”sikker” bronzemedalje med tilhørende kvalifikation til Europa League smuldrede bort i sæsonens sidste 25 minutter. Esbjerg førte nemlig 3-0 hjemme mod FC Nordsjælland, der intet havde at spille for, indtil det 65. minut i sæsonens sidste kamp. Det lignede tre sikre point og en 3. plads, men pludselig ramlede det hele for jyderne, der lod FCN score tre gange på 14 minutter til facit 3-3.

I forsvaret har vestjyderne solgt Andreas Klarström, der er taget hjem til Elfsborg. Den 32-årige back havde kun et halvt år tilbage af sin kontrakt, og da svenskeren havde et brændende ønske om at slutte af i Elfsborg, hvor karrieren begyndte, så ville Esbjerg ikke stå i vejen, og klubben har da givet vis også scoret en skilling på skiftet. Klarström blev i 2006 købt som midtbanespiller men siden omskolet til back med succes. Ikke færre end 143 gange har han trukket Esbjergs stribede trøje over hovedet, hvilket gør ham til den udlænding med fleste kampe for klubben. De mange optrædener understreger også, at træner Ove Pedersen skal lappe et solidt hul i sin start-11’er, og det kan godt blive mere vanskeligt end som så. I første ombæring ligner Peter Nymann afløseren som højre back, men ellers er truppen fattig på naturlige alternativer. Derfor har Ove Pedersen været tvunget til at bruge midtstopper-reserven Kian Hansen i træningskampene som højre back.

Til den offensive midtbane har Esbjerg hentet islandsk forstærkning i form at Arnór Smárason, der tidligere har slået sine folder i Heerenveen. Han har otte landskampe (et mål) bag sig og kan bruges både som hængende angriber og kant. I forvejen er Esbjerg fint besat på midten, så der bliver kamp om pladserne. Således bejler Jesper Jørgensen, Jeppe Mehl, Mikkel Vendelbo, Søren Rieks også til de fire pladser. Træner Ove Pedersen har dog forsøgsvis skubbet Rieks op som hængende angriber i én af sommerkampene for at gøre plads til Smárason på midten.

Truppen tæller temmelig mange angribere, men Jesper Lange og sidste sæsons topscorer Tim Janssen synes sikre. Til gengæld finder man spillere som Gunnar Heidar Thorvaldsson, Jones Kusi-Asare, Kevin Bechmann Timm, Emanuel Ukpai og Martin Braithwaite i reserverollerne og det er alt for mange. Esbjerg er tvunget til at skille sig af med flere af dem, specielt hvis man ønsker at forstærke sig yderligere offensivt.

Tilgang:

Gunnar Thorvaldsson, Reading

Arnór Smárason, Heerenveen

Afgang:

Morten Christensen, klubløs

Andreas Klarström, Elfsborg

Peter Ankersen, Vejle

FC KØBENHAVN

De forsvarende mestre jagter en ny national titel samt succes i Europa, hvor kvalifikation til Champions Leagues gruppespil er den store gulerod. Men skal man tro træner Ståle Solbakken, så bliver det vanskeligere end tidligere. I al fald slår den norske træner fast, at FCK på papiret ikke er så stærk som i sidste sæson. Den udlægning er primært hængt op på Atiba Hutchinsons afgang til PSV.

Og sandt er det da også, at mesterholdet mangler en ekstrem vigtig brik i fremtiden. Canadieren kunne bruges på alle fire pladser på midten, ligesom han også har været placeret som hængende angriber og midterforsvarer. Læg dertil hans høje bundniveau og det faktum, at han reelt aldrig var skadet, når man ser bort fra en kort periode med kyssesyge. Hutchinson spillede 139 af 145 mulige Superligakampe i sin tid hos FCK.

Den sportslige ledelse har forsøgt at dække hullet ind ved at skrive kontrakt med den brasilianske Claudemir. Købt i hollandske Vitesse Arnhem, der var tvunget til at sælge af økonomiske grunde. Claudemir tilbragte årene 2008-2010 i den hollandske klub, for hvem han spillede 76 kampe med 9 mål til følge.

På målmandsposten er der virkelig sket ting sager i den hovedstadsklubben. Jesper Christiansen kunne ikke længere se sig henvist til bænken, og så tog han imod et tilbud fra Elfsborg, mens FCK indkasserede transfersummen. En del af den blev dog hurtigt sendt videre til IFK Göteborg som betaling for Kim Christensen (der pudsigt nok mistede sin VM-plads til netop Jesper C.). Han skal tage kampen op med Johan Wiland, men jeg har meget svært ved at se ham slå den svenske keeper af pinden. Denne har stået stort set fejlfrit, siden han sidste efterår overtog pladsen i FCK-målet, og det er ikke mindst Wilands fortjeneste, at FCK havde rækkens suverænt beste defensiv i sidste sæson. Løverne lukkede kun 22 mål ind i 33 kampe. Til sammenligning var AaB næstbedst med 30 indkassede mål.

Også i forsvaret har der været skiftedag. Rutinerede Ulrik Laursen valgte at stoppe, men FCK har hentet en fuldgod erstatning i Sölvi Ottesen hos SønderjyskE. Selv om islændinge er en helt anden type end Laursen, så skal FCK nok få fin glæde af ham. Ikke mindst som duelspiller er Ottesen bomstærk, om end han nok må tage plads på bænken i begyndelsen af sæsonen. Sommerens testkampe peger i retning af, at Ståle Solbakken ønsker at fortsætte med Mikael Antonsson og Mathias Zanka Jørgensen i det centrale forsvar.

I angrebet er Morten Nordstrand returneret fra et lejeophold i Groningen, men en skade gør, at han pt. ikke er aktuel til en plads på holdet. I stedet synes Dame N’Doye og Cesar Santin sikre i startopstillingen, mens Ailton må tage til takke med en plads blandt reserverne.

På den lange bane har FCK sikret sig den unge Søren Frederiksen fra SønderjyskE, der dog spiller den kommende sæson på lån i det jyske og først kommer til København til næste år. Frederiksen nævnes som en mulig afløser for Jesper Grønkjær på sigt (selv om de ikke er identiske som spiltyper), når han takker af. Grønkjær forlængede i maj sin kontrakt for den kommende sæson.

Tilgang:

Claudemir, Vitesse Arnhem

Sölvi Ottesen, SønderjyskE

Søren Frederiksen, SønderjyskE

Kim Christensen, IFKK Göteborg

Afgang:

Atiba Hutchinson, PSV Eindhoven

Ulrik Laursen, stoppet

Jesper Christiansen, Elfsborg

Jacob Albrechtsen, klubløs

Søren Frederiksen, SønderjyskE (kommer først næste sommer)

FC MIDTJYLLAND

Midtjyderne indledte for et år siden noget, der mest af alt minder om en udrensning blandt truppens mere etablerede navne. Først skilte man sig af med folk som Lasse Heinze, Maros Klimpl, Danny Califf, Christopher Poulsen, Sekou Oliseh, Arek Onyszko og Kim Christensen. Og i dette transfervindue er Martin Raska, Kolja Afriyie samt Leon Jessen afhændet til anden side. Ingen steder i Danmark har transfer-karrusellen snurret som på den jyske hede, hvor man for alvor ønsker at gøre brug af de talenter, som klubbens akademi kan frembringe.

På målmandsposten lod man den kun 21-årioge Jonas Lössl få chance for et halvt år siden. Groft sagt blev han smidt på kassen med besked om, at han fik sæsonens resterende kampe til at overbevise om, at han var fremtidens mand. Ikke noget lille pres af lægge på en ung keepers skuldre, men Lössl forbløffede mange med sit fine og rolige spil, og satte en tyk streg under, at pladsen var hans.

I forsvaret er holdets to backs nævnt væk. Højre back Kolja Afriyie er solgt til Energie Cottbus i den tyske 2. Bundesliga, mens Leon Jessen har skrevet en 4-årig kontrakt med Kaiserslautern i den bedste tyske række. Salget af Jessen kan blive mærkbart, eftersom han i min bog var blandt holdets bedste i foråret. Ikke mindst offensivt havde han meget at byde på, at jeg forstod udmærket, at han var i spil til en plads i VM-truppen. Salget af Jessen har ifølge tysk presset kastet 7-8 mill. kroner af sig.

Til at lukke i højre side af forsvaret har FC Midtjylland tænkt kortsigtet ved at leje den 33-årige Brian Priske i Vejle. Han kan dog se frem til hård konkurrence fra Kristian Ipsa, der også mestrer den position. Pladsen som venstre back ligger til Jesper Juelsgaard, der i et par sæsoner har været i periferien af holdet. Ellers råder man over masser af talent i bageste række. Ikke kun Winston Reid, der havde et fornemt VM for New Zealand, gør sig bemærket – også den blot 19-årige Erik Sviatchenko så aldeles lovende ud i fem kampe han fik i sidste sæson.

Angrebet ser dog en smule skrøbeligt ud. Spørgsmålet er, hvor længe den 33-årige Frank Kristensen kan blive ved at bombe bolden i netmaskerne. Alderen kan ingen løbe fra, ligesom han ind imellem pådrager sig skader eller må have en pause i en sammenpresset program. Ken Ilsø er sikker mand ved hans side, og så må spillere som Baba Collins og Ken Fagerberg slås om få en kamp i ny og næ.

Ellers er det værd at nævne, at midtjyderne har fået en tiltrængt økonomisk indsprøjtning, da Simon Kjær for nylig skiftede fra Palermo til Wolfsburg - hvilket gav en ekstra skilling til hans gamle klub. Naturligvis ønsker FCM ikke at afsløre hvor meget det drejer sig om, men i pressen har beløbet 7,5 mill. kr. været nævnt, og det virker ikke urealistisk.

Tilgang:

Ken Fagerberg, Örebro

Brian Priske, Vejle (leje)

Kasper Jensen, Paderborn

Rasmus Christensen, egne rækker

Jesper Lauridsen, egne rækker

Kasper Hansen, egne rækker

Rilwan Hassan, egne række

Afgang:

Leon Jessen, Kaiserslautern

Kolja Afriyie, Energie Cottbus

Martin Raska, Spartak Trnava

FC NORDSJÆLLAND

Morten Wieghorst & Co. går ind til den kommende sæson i rollen som forsvarende pokalvindere. Med en finalesejr i Parken over FC Midtjylland erobrede klubben sit første trofæ, og det betyder også, at sæsonen byder på europæisk fodbold. Det er man ganske givet yderst tilfreds med i Farum-klubben, men det er værd at huske på, at det også var tilfældet for et par sæsoner siden, hvor man fik en hård og træg start på Superligaen med få point. Det er ofte svært for en mindre klub at gabe over to så store ting på samme tid, og det kan godt blive tilfældet igen for FCN.

Sommerpausen har ikke budt på de store handler i det nordsjællandske. Forsvarsspilleren Benjamin Kibebe er afhændet til Luzern i Schweiz, og så ser det ud som om, at Andreas Bjelland, Henrik Kildentoft, Michael Parkhurst og Pierre Bengtsson står forrest i rækken til det fire pladser i forsvaret. Specielt sidstnævnte har vist sig som en virkelig solid signing (hentet sidste sæson i AIK Stockholm) – fin i det defensive og vældig kompetent i sit spil frem ad banen. Fortsætter han sit høje niveau fra foråret ligner Bengtsson i mine øjne endnu en spiller, som FCN kan sælge med fin fortjeneste i løbet af et år eller to.

Læg også mærke til Andreas Bjelland, der fik et mindre gennembrud i den forgangne sæson efter sit skifte fra Lyngby Boldklub. Træner Morten Wieghorst har ved flere lejligheder fremhævet den 22-årige forsvarsspiller og har sammenlignet ham med Daniel Agger (spillestil – ikke niveau).

På midten må igen forvente, at Nicolai Stokholm og Patrice Bernier bliver omdrejningspunktet, men FCN ser lidt tynd ud på den centrale midte, så hvis rygter om en snarlig tilgang af Esben Hansen, tidligere OB, holder stik, ser det absolut holdbart ud.

Angrebet fik nyt liv i foråret, da Nicki Bille Nielsen pludselig ramte topformen. I pressen kunne man læse om udenlandsk interesse for Bille, men den 22-årige bomber valgte i stedet at forlænge sin kontrakt med FCN. Et yderst fornuftigt træk, thi det den uortodokse boksspiller har brug for nu er stille og roligt at fortsætte sin udvikling og forsøge at få yderligere kontinuitet i sit spil.

Et enkelt farvel er det blev til blandt angriberne, idet Sibusiso Zuma ikke har fået forlænget sin aftale med klubben. I stedet har man hentet den 20-årige Lyngby-spiller, Christian Gytkjær. Allerede tilbage i februar sikrede man sig hans underskrift på en 3-årige aftale, og i FCN ser man masser af potentiale i den unge knægt, der allerede har spillet 23 U landskampe for Danmark.

Transfervinduet lukker først 31. august, og en del tyder på, at FCN gør sig visse anstrengelser for at tilføje endnu en spiller eller to inden da. I al fald har man haft den 19-årige ghaneser Enoch Kofi Adu i kikkerten, ligesom den ungarske forsvarsspiller Zsolt Korcsmar har været til prøvetræning.

Tilgang:

Christian Gytkjær, Lyngby

Mathias Nielsen, HB Køge

Jonas H. Rasmussen, egne rækker

Afgang:

Sibusiso Zuma, klubløs

Benjamin Kibebe, Luzern

HORSENS

Nyoprykkerne stod for et af sommerens mest opsigtsvækkende klubskifter, da det lykkedes at kapre midtbanedynamoen Martin Retov fra Hansa Rostock. Det er efterhånden et stykke tid siden, jeg sidst har set Retov i aktion, men jeg er usikker på, om den tidligere Brøndby-spiller holder samme niveau som tidligere. Opholdet i udlandet har ikke været nogen succes, men rutinen er til stede hos den 30-årige Retov, der var inde omkring landsholdet sidst tilbage i 2008. Som udgangspunkt ligner han dog en fin signing, og mon ikke han tilmed tørster efter at bevise sit værd, efter han mistede sin plads hos Hansa Rostock i sidste sæson?

Den gule fare har ikke kun hentet Retov i det tyske. Også Allan K. Jepsen krydser grænsen efter et kort ophold på en halvsæson i Alemania Aachen. På papiret et rimeligt indkøb, men jeg synes Jepsen de senere år har været en skuffelse og har haft svært ved at holde niveau. Senest i efteråret 2009 i Randers, der ellers havde store forhåbninger efter at have hentet ham hjem fra norsk fodbold Jepsen afløser Adam Eckersley som venstre back. Sidstnævnte fik ikke forlænget sin kontrakt, da Horsens åbenbart ikke havde råd. Eckersley var øjensynligt på forskerordning med dertil hørende lav skat og var givet vis én af klubbens højst lønnede.

En anden afgang er klublegenden Søren Friis, der efter 287 i den gule trøje sagde nej til en ny kontrakt. Angiveligt var den ikke attraktiv nok, men den 33-åriges farvel bliver næppe mærkbart for holdet. Friis spillede kun sjældent fra start i sidste sæson, hvor Horsens vandt den næstbedste række i overbevisende stil.

Offensivt er det velkendte Gilberto Macena, der trækker det store læs. Den lille brasilianer har ellers flere gange været genstand for transferrygter, men det er indtil nu lykkedes jyderne at holde ham i klubben. Macena har dog pådraget sig en skade i sommerens træningskamp mod Esbjerg og var således ikke med, da man fik 0-0 i den sidste test mod FC Nordsjælland. Bulletiner går imidlertid på, at den farlige angriber når at blive klar til sæsonpremieren.

I tilgift er lykkedes at gafle det 20–årige angrebstalent Kenan Hajdarevic i Fredericia. I første omgang mangler han nok en del i at kunne bide sig fast på holdet, men på lang sigt ligner det en fornuftig investering. Hajdarevic betegnes som en fysisk stærk angriber, der kan agere spilstation med ryggen til målet. I øvrigt er det ikke mere end et år siden, at Fredericia lod ham prøvetræne i selveste Brøndby. Det kastede ganske vist ikke en kontrakt af sig, men opholdet på Vestegnen vidnede i et eller andet omfang om et potentiale hos Hajdarevic, der i øvrigt tilbragte sine ungdomsår i AGF.

Tilgang:

Martin Retov, Hansa Rostock

Allan K. Jepsen, Aachen

Tonny Brochmann, egne rækker

Hamza Kizil, egne rækker

Kenan Hajdarevic, Fredericia

Afgang:

Allan Søgaard, stoppet

Søren Friis, stoppet

Adam Eckersley, klubløs

Martin Laustsen, klubløs

LYNGBY

Lyngby stod bestemt ikke forrest i køen, da favoritrollerne til oprykning skulle uddeles før 09/10-sæsonen. Man var i fuld gang med at genopbygge holdet med en stribe unge og lovende talenter, men stik imod alle odds nappede man 2. pladsen i 1. division for næsen af Fredericia og AB.

Som nævnt finder man flere store talenter hos de kongeblå, men måske skal man lede udenfor kridtstregerne for at finde den virkelig stjerne. Det er nemlig ikke gået upåagtet hen, at træner Niels Frederiksen har haft en stor finger med i spillet omkring holdets succes. Den tidligere U 19 træner overtog ansvaret i forrige sæson, da Henrik ”Store Larsen blev fyret, og det er ikke mindst Frederiksens arbejde med de unge talenter, der har båret frugt. Og så er han ikke bleg for at agere hurtigt, uanset om det går ud over holdets mest kendte spiller. Således var Frederiksen i en kamp mod Kolding så utilfreds med Kim Aabech, at han pillede ham ud efter 20 minutter. Sådan!

På mål finder man en rutineret herre i skikkelse af Rune Pedersen. Forsvaret udgøres af de to backs, Jeppe Brandrup og Brian Hamalainen samt trekløveret Jakob Egeris, Morten Petersen og Cheikh Sarr, der skal kæmpe om de to pladser centralt. Også Jakob Breseman er en mulighed, men den 33-årige stopper har været temmelig meget væk i det seneste års tid grundet skader.

På midtbanen har man hentet forstærkning i den løbestærke Morten Bertolt, der skifter fra SønderjyskE. Bertolt er måske ikke den store stjernespiller, men Lyngby har sikret sig en sand holdspillere, der fra sine sæsoner i det jyske ved, hvad der skal til i Superligaens tunge halvdel. Signingen af Bertolt afspejler i øvrigt ganske godt, hvad det er, som klubben går efter. Efter at have været økonomisk hårdt spændt for grundet høje lønninger, så virker det som om, at ”tæring efter næring” også er nået til Lyngby. Man skal ganske enkelt ikke ud og bruge penge, man ikke har. Bertolt ligner en mand i startopstilling, og mon ikke han flankeres af evig fightende Anders Christiansen og den kreative Kim Aabech? Også Kasper Kristensen (i øvrigt lillebror til Thomas Kristensen i FCK) kan komme i spil, hvis man vælger at rykke Aabech frem i front.

Lyngby praktiserede en 4-3-3 formation i sidste sæson, og det er nærliggende at antage, at det også bliver tilfældet i Superligaen. De tre mand i offensiven bliver efter alt at dømme Lasse Rise, Patrick Mortensen og Emil Larsen. Sidstnævnte er holdets diamant med en sublim teknik, dejligt flow i sit spil og et præcist skud fra distancen. Han blev hevet op fra U 19 holdet i sidste sæson og slog sit navn fast som én af 1. divisions bedste spillere. Uden yderligere sammenligning kommer man ind i mellem til at tænke på Lionel Messi, når man ser knægten spille.

Umiddelbart synes Lyngby ikke stærkere end sidst man var oppe, og specielt i forsvaret og på den defensive midtbane bliver holdet nok for alvor udfordret. Truppen har kun haft ti dages sommerpause, og fysik over 90 minutter kan blive en mangelvare i begyndelsen af sæsonen.

Tilgang:

Morten Bertolt, SønderjyskE

Afgang:

Pierre Kanstrup, Brøndby

Nicolai Larsen, AaB

Christian Gytkjær, FC Nordsjælland

OB

Mange troede, at OB ville være i stand til at skubbe FCK væk fra tronen og erobre guld i sidste sæson. Men et forår med magert point-udbytte gjorde, at guld blev vekslet til sølv, og nu forsøger fynboerne så endnu engang at erobre titlen. Der er sikkert flere grunde til, at de stribede ikke kunne holde kadencen i sidste sæson. Men vigtigst af alt var nok, at omdrejningspunktet på midten, Djemba-Djemba, blev skadet tilbage i marts måned og ikke siden kom i kamp. Ham formåede træner Lars Olsen ikke at erstatte i sæsonens sidste 12 kampe på ordentlig vis, og så sluttede man ikke færre end ni point efter FCK.

Cameroun-spilleren har lagt sin skade bag sig, men først i juni kom han i kamp igen, så det vil være naturligt, hvis han mangler en 4-5 kampe i benene før han er tilbage på højeste niveau. OB har dog forsøgt at gardere sig ved at skrive kontrakt med Kalilou Traoré, en 22-årig midtbanespiller fra Mali. Ifølge fynsk presse minder han i stil om den tidligere FCK’er Atiba Hutchinson, så han kunne sagtens aflaste/afløse Djemba-Djemba i perioder.

På den offensive midtbane har man hentet den erfarne Andreas Johansson, der i flere år var én af AaBs bedste. Et virkelig godt køb, fordi han er skræddersyet til OBs foretrukne formation: 4-4-2 med en diamant på midten. Johansson er utrolig stærk som den forreste midtbanemand, der skal finde rummet mellem modstanderens forsvar og midtbane. Svenskeren er ikke helt ung længere, men han virker i rigtig god form og der kan sagtens være 2-3 gode sæsoner i ham.

I angrebet vil sidste sæsons topscorer Peter Utaka fremdeles husere. I første omgang skal Caca og Demba-Nyrén kæmpe om pladsen ved siden af, men også nyerhvervelsen Henrik Toft banker på. Den tidligere HB Køge-spiller kan næppe opnå en fast plads, men hans kompetencer som targetmand med et stærkt hovedspil giver træner Lars Olsen nogle nye strenge at spille på, så det køb er slet ikke så tosset endda.

Fynboerne har også handlet ind i angrebet med fremtiden for øje. Kun en uge før første runde sikrede man sig det 18-årig B 93-talent, Bashkim Kadrii, der har fået en 4-årig kontrakt. OB har fulgt ham længe, og ifølge presseforlydender, så måtte der en omkring 700.000 kr. på bordet samt en videresalgsklausul før B 93 ville slippe sin guldfugl. Kadrii scorede 16 mål i sidste sæson, hvor B 93 var tophold i 2. division.

I forsvaret har man sagt farvel til Jonas Troest, der er draget til tyrkisk fodbold. I sine fire sæsoner i OB har han haft svært ved at bide sig fast, men jeg betragter ham som en særdeles stærk back-up spiller, og da OB ikke har hentet en erstatning, mangler der dybde i truppen på den plads.

Tilgang:

Andreas Johansson, AaB

Henrik Toft, HB Køge

Emil Ousager, Næsby

Bashkim Kadrii, B93

Daniel Høgh, egne rækker

Kalilou Traoré, Istra

Afgang:

Anders Jacobsen, Næstved

Esben Hansen, klubløs

Christian Kier, klubløs

Jonas Troest, Konyaspor

RANDERS

Der er vist ingen fodboldelskere med hang til Superligaen, der ikke husker Randers’ utrolige redningsaktion i sidste sæson. Holdet lå isoleret i bunden, men i foråret fik den nye træner Ove Christensen implementeret sin idéer i holdet og så tikkede pointene lystigt ind i løbet af foråret. Kronjyderne red på en bølge af selvtillid og momentum, og det bliver aldeles spændende at se, hvordan truppen reagerer, nu hvor stillingen er nulstillet.

Sommerpausen har ikke budt på megen transferaktivitet, primært fordi træner Ove Christensen skal arbejde videre med sit materiale, der på mange måder stadig er nyt. Man lægger dog mærke til, at målmand Kevin Stuhr Ellegaard har valgt at forlade klubben ved kontraktudløb, og han har i øvrigt stadig ikke fundet sig en ny arbejdsgiver. Randers handlede imidlertid hurtigt og snuppede David Ousted i SønderjyskE – en keeper der i min optik ikke ligger langt fra Ellegaards styrke og umiddelbart er en fornuftig erstatning. I samme moment lod man reserve-målmanden Nathan Coe gå til SønderjyskE.

Ellers er der ikke rørt ved forsvaret. Ove Christensen havde stor succes ved at lade Anders Egholm danne par med unge Mads Fenger i hele foråret, og det var utrolig godt set. Egholms kvaliteter som solid stopklods kendte man allerede fra tiden i SønderjyskE, men Fengers gennembrud var lidt af en overraskelse. Den kun 19-årige Fenger greb imidlertid chancen og kvitterede for Ove Christensens tillid ved at levere et uhyre stabilt forår. Det har bl.a. haft den effekt, at stopperen Robert Arzumanyan nu er begyndt at kigge sig om efter en ny klub. Han får simpelt hen ikke spilletid nok mere.

Heller ikke midtbanen er underlagt de store forandringer. Krigeren Morten Karlsen forlængede sin aftale med klubben i sommerpausen, og han bliver fremdeles en vigtig brik i det defensive arbejde.

I front råder klubben over to af ligaens hotteste spillere. Mikkel Beckmann blev holdets topscorer med ti mål og spillede så stærkt i foråret, at han blev indlemmet i Morten Olsens VM-trup. Beckmann er stadig Randers-spiller, men rygter insinuerer, at kronjyderne er åbne overfor at sælge ham videre med stor fortjeneste.

Også Yura Movsisyan slog sit navn fast i foråret med en række utrolige præstationer. Den 23-årige armener nåede kun at spille 13 kampe, men med syv mål var det rigeligt til at markere som en af ligaens bedste angribere. Han passer som fod i hose til Randers’ direkte spillestil, og jeg kan ikke øjne en eneste i truppen med samme kvaliteter. Ham kommer Randers til at savne, når han er ude med skader eller karantæne, og det kan allerede blive tilfældet i begyndelsen af sæsonen. I al fald måtte han forlade banen med en skade i en Europa League kamp for nylig. Det vides ikke endnu, hvornår han kan genoptage spillet.

Slutteligt bemærker man, at den store angriber Marc Nygaard ikke fik sin kontrakt forlænget, hvilket næppe overrasker mange. Ikke blot var han skadet i store dele af sidste sæson, han passede heller ikke ind i spilkonceptet med vægt på hurtige omstillinger. Og så har Nygaard været én af klubbens mest løntunge spillere, og Randers har ikke råd til at have så dyr en spiller siddende på bænken.

Ud over fornyelsen af opholdet i den bedste række fik Randers også en plads i Europa Leaguen via fair play konkurrencen. Ove Christensen & Co. ekspederede Dudelange fra Luxembourg ud i første runde (en knusende 6-1-sejr hjemme og et 1-2-nederlag ude), og nu venter Gorica (første kamp spillet efter denne artikels deadline). Kampe i Europa er ingen dårlig optakt til en sæson, men Randers risikerer at bruge for mange ressourcer, og international fodbold er en stor udfordring for en smal trup.

Tilgang:

David Ousted, SønderjyskE

Afgang:

Marc Nygaard, Klubløs

Kevin Stuhr Ellegaard, Klubløs

Nathan Coe, SønderjyskE

Nicolas Bøgild, Klubløs

Michael Byskov, FC Hjørring

SILKEBORG 

Silkeborgs forår i sidste sæson var miserabelt efter et flot efterår, og hvis ikke Troels Bech & Co. får rettet op på det, så kan de få en hed 2010-11 sæson. Jeg vil faktisk ikke udelukke, at de røde-blusede kan blive part i slaget om at undgå nedrykning, og truppen virker mig en kende tynd på nøglepladser. Ikke mindst i angrebet:

To be or not to be, that’s the question. Det gamle Hamlet-citat kunne være ord, som Rajko Lekic bruger i disse dage. For spørgsmålet er om Lekic er Silkeborg-spiller eller ej. Topscoreren flirter åbenlyst med tyrkisk fodbold og Konyaspor. De to klubber er angiveligt enige om en transfersum omkring de 5-6 millioner kroner, men Lekic mangler at forhandle sine betingelser på plads med tyrkerne.

Det virker dog som om, at Silkeborg allerede nu tager sine forbehold. Således har man inviteret den 20-årige angriber Isa Bagic til prøvetræning. Bagic spiller netop nu for Bursaspor i Tyrkiet, og har et mislykket ophold i Glasgow Rangers bag sig. Under alle omstændigheder er det evident, at Silkeborg får kørt en kvalificeret afløser i stilling, eftersom truppen ikke rummer mange profiler til de forreste pladser. Kun Jesper Bech synes at være stærk nok til Superligaen. Ellers kunne AGFs Dioh Williams også være en mulighed, i al fald har forlydender kædet AGF-angriberen sammen med Silkeborg på en lejekontrakt.

På midten har man hentet den solide Jesper Mikkelsen hjem fra franske Troyes. En fin nyerhvevelse til bredden, ikke mindst fordi den 29-årige har næsten 200 Superligakampe på sit CV for FC Midtjylland og Esbjerg. Ellers er det i skrivende stund småt med nyt blod til truppen. Kun to nye ansigter fra egne rækker er det blevet til, og det er måske lige uambitiøst nok.

Ellers er alt status quo i Silkeborg. Op til sæsonstarten er man dog løbet ind i nogle småskader til forsvarskrumtappen Jim Larsen og midtbanemanden Martin Svensson. De er begge tvivlsomme til sæsonpremieren.

Tilgang:

Jesper Mikkelsen, Troyes

Mathias Valentin, egne rækker

Christopher Mannie, Silkeborg

Afgang:

Simon A. Pedersen, klubløs

Christian Thybo-Thomsen, klubløs

SØNDERJYSKE

Det er dag ét efter at klubbens største profil har søgt nye græsgange. Efter et par overbevisende sæsoner har den hårde hund Sölvi Ottesen nemlig taget imod et tilbud fra FC Købehavn, og det skal blive mere end spændende at se, hvordan sønderjyderne fremover vil håndtere Ottesens fravær. Den stærke forsvarsspiller har ikke kun været SønderjyskE en uvurderlig brik, han også fremstået som en af rækkens bedste på sin plads.

Det siger sig selv, at skiftet til hovedstaden efterlader en voldsomt tomrum i det centrale forsvar, men på papiret synes den sportslige ledelse af have hentet en kvalificeret erstatning. I al fald lyder tilgangen af Panetolikos’ André Storbæk som noget nær det optimale en mindre klub som SønderjyskE kan sikre sig. Den 31-årige nordmand er således noteret for 17 A-landskampe.

Også på keeperpladsen var SønderjyskE involveret i et opsigtsvækkende klubskifte. Således solgte man David Ousted til Randers, der i stedet lod Nathan Coe gå den modsatte vej. Coe har haft svært ved at bide sig fast i sine forskellige klubber, og jeg betragter bytte-handlen som et minus for SønderjyskE. David Ousted leverede nemlig en solid sidste sæson, og for mig fremstod han som en af klubbens bedste.

Salg af Sölvi Ottesen betyder også, at holdet mister sin kaptajn. Som afløser er valget faldet på en anden islænding, nemlig midtbanespilleren Olafur Skulason. Skønt han blot har spillet en halv sæson i klubben, har han allerede markeret sig i sådan en grad, at Rasmus Hansen er overhalet i kampen om at blive anfører. Selv samme Hansen stod ellers for tur efter at have været vice-anfører i en periode, men han må nøjes med at tage endnu en tørn i den funktion. Og så kan spekulationerne ellers fortsætte: Er den manglede forfremmelse en lille ”straf” til Rasmus Hansen, der flere gange har været genstand for rygter om, at han gerne ville væk fra klubben.

Offensivt har man valgt at sælge den unge Søren Frederiksen, der fik sit gennembrud i sidste sæson, til FCK. Handlen er dog skruet sådan sammen, at Frederiksen spiller den kommende sæson på lån hos SønderjyskE, og han skal fremdeles kæmpe med Kenneth Fabricius og Jesper Kjærulf om pladserne i front. Der kan dog blive plads til alle tre på samme tid, hvis SønderjyskE vil praktisere en 4-3-1-2 opstilling, hvad man har gjort før.

Klubben har i to sæsoner afværget nedrykning og fremstår som mere etableret end hidtil. Jeg kan dog godt have bange anelser på sønderjydernes vegne, thi bunden ser stærkere ud i år end sidste år. Langt de fleste af sæsonens kampe bliver givet vis med masser af vægt på organisation og defensivt spil, fordi de kender sine begrænsninger og er fuldt igennem klar over, hvor kompetencerne ligger.

Tilgang:

Nathan Coe, Randers

Søren Frederiksen, FCK (leje)

André Storbæk, Panetolikos

Arnar Darri Petursson, FK Lyn

Afgang:

Sölvi Ottesen, FCK

Søren Frederiksen, FCK

Jesper Jensen, Vejle

Henrik Ipsen,Vejle

Martin Halle, stoppet

David Ousted, Randers

Jesper Kristoffersen, klubløs

Morten Bertolt, Lyngby