Brøndby-spillerne gjorde landskampspausen en hel del rarere for sig selv og sine fans, da de besejrede lokalrivalerne fra FC København i den seneste Superliga-runde. Spørgsmålet er så, om det var et vendepunkt for Niels Frederiksens tropper, eller om det blot var en enlig svale med nye skuffelser i horisonten. Tonni Munk Jensen giver sit bud herpå og ser nærmere på 13. spillerunde.

Det har på mange måder ikke været Brøndbys efterår. Man har været ramt af en del skader, der har været meget langt mellem de gode præstationer, og det er endnu ikke lykkedes den nye træner Niels Frederiksen at implementere sine idéer tilstrækkeligt. Der er rigtig meget at arbejde med, for starter man med defensiven, så indkasserer Brøndby stadig alt for mange mål i forhold til topholdene. Modstanderne kommer for nemt til store muligheder, men man har heller ikke været heldige, idet de blå/gule har lukket en del underlige mål ind. Et faktum er, at de indkasserer klart flest mål af alle holdene i top 6 (19 i 12 kampe), og de har hentet bolden ud af eget net lige så mange gange som Esbjerg på næstsidstepladsen.

Midtbanen har været plaget af en del skader, hvor især Hany Mukhtar manglede i de første mange kampe. En anden stamspiller, Simon Tibbling, er ude med langtidsskade, og det samme er Kasper Fisker, mens Lasse Vigen også har været ude i nogle uger. Det gør ondt, når motorrummet har været så hårdt ramt, og det har naturligvis kunne mærkes både offensivt og defensivt.

Utroligt nok er Brøndby det hold, som har scoret flest mål i Superligaen. Kigger man på Expected Goals (fra Twitter-profilen Tap In Fodbold), er der syv hold, der har skabt chancer til flere mål end Brøndby, og som det eneste hold i top 6 har man målt på både Expected Goals og skud på mål tilladt sine modstandere at skabe mere end sig selv. Det understreger, at Brøndby stadig har nogle offensive udfordringer, og målene er da også kommet lidt i klumper, hvor Kamil Wilczek har været noget af en énmandshær for holdet. Han havde en periode fra slut august og en måned frem, hvor han kun scorede ét mål i fem kampe. Det endte med fire nederlag i de fem kampe, og skulle han blive skadet eller opleve flere formdyk, så er Brøndby i problemer.

Kigger man på Expected Points (skabt på baggrund af Expected Goals) har Brøndby kun været det niendebedste hold i Superligaen i denne sæson. Denne måde at måle holdene på er ikke den fulde sandhed, men mine egne analyser, der baserer sig på endnu flere variabler (såsom boldbesiddelse, farlige angreb, skud på mål og hjørnespark) placerer også Brøndby som nr. ni i ligaen, så noget kunne tyde på, at storklubben fra Vestegnen ikke har spillet til mere. 

Nu spillede de så rent faktisk en stærk kamp mod FC København, hvor de godt nok blev hjulpet på vej af et rødt kort undervejs, men der er ingen tvivl om, at topniveauet er ganske højt, når de fleste stamspillere er skadesfri. Udfordringerne er kommet, når de har manglet spillere eller kommet bagud, eller når Wilczek ikke rammer niveau. Da er de alt for nemme at slå ud af kurs, og de skal blive langt mere stabile og hæve bundniveauet betragteligt, hvis de skal være reelle kandidater til medaljer.

Fortsætter de som hidtil, så ender de nemlig slet ikke i top 6.

AaB - OB

Spilles fredag d. 18/10 kl. 19.00 - Se mere info i vores matchcenter  

AaBs talisman Lucas Andersen var tilbage mod Hobro, og så steg kvaliteten straks betragteligt på holdet, der sikkert vandt 2-0. Som nævnt flere gange i disse spalter, så betyder han uhyggelig meget for AaB, idet han meget ofte har sidste, næstsidste eller tredjesidste fod på de bedste angreb. Med ham på holdet har man vundet de seneste tre kampe - og fem af de sidste syv - men i de tre kampe, som han var væk i den sidste halvdel af september, tabte man mod ellers ret ligeværdige modstandere. Desværre for AaB oplever man nu skader i defensiven, hvor Thelander med garanti er ude, mens Kasper Pedersen er tvivlsom starter. Ude er også angriber Tom van Weert, som man godt kunne bruge, mens Oliver Abildgaard til gengæld banker på til en startplads efter en skadesperiode.

Også OB slås med skader, og de har været uden en del stamspillere i de seneste kampe. Det har nu ikke påvirket dem synderligt, for de sikrede sig to flotte sejre mod FC Midtjylland og Horsens op mod landskampspausen, som har bragt dem op på en delt tredjeplads i ligaen. Spørgsmålet er, om de kan holde kadencen, for de kan mod AaB risikere at måtte undvære fem sikre kort i startopstillingen, og det er en udfordring for de fleste hold i rækken. På trods af de mange skader og ændringer fra gang til gang har fynboerne fået rigtig godt styr på en defensiv, der indkasserede for mange mål i de første kampe. Man har holdt nullet i fem af de seneste seks kampe, og på udebane har kun FC Midtjylland lukket færre mål ind. OB har vundet i Aalborg to gange i træk og ikke tabt i det nordjyske siden 2015. 

AaB - OB: AaB DNB til odds 1,82 hos Bet365 (nu 1,72)

AaB har Lucas Andersen tilbage i fuld vigør, og så er de et helt andet hold. Nordjyderne har svinget i kvalitet og har skader i forsvaret, men OB er langt hårdere ramt, idet fem-seks stamspillere kan være ude. Læs hele eksperttippet.

Horsens - Hobro

Spilles søndag d. 20/10 kl. 12.00 - Se mere info i vores matchcenter  

To hold, der startede sæsonen ganske fint, men som siden er dalet længere og længere ned mod nedrykningspladserne. Nu ligger de med henholdsvis fem og fire point op til Lyngby på femtesidste-pladsen, og skal hullet ikke blive for stort til holdene ovenover, så skal der point på tavlen i dette vigtige opgør.

Horsens havde egentlig oppet sig i september, hvor det kun blev til ét ufortjent nederlag i Randers, men de kom så ned på jorden igen med nederlaget til OB før landskampspausen. Her kom man aldrig rigtig ind i kampen, og holdet har generelt haft det svært mod de bedste hold i denne sæson. Nu møder de et hold på eget niveau, og Horsens har netop spillet to ganske fine hjemmekampe mod andre hold i bundregionen, Lyngby og Esbjerg, hvor Bo Henriksens tropper var toneangivende og sagtens kunne have fået mere end fire point. Man må undvære Simon Okosun, der er karantæneramt, mens backen Michael Lumb vender tilbage fra skammekrogen.

Hobro har været hårdt ramt af karantæner i de seneste kampe, hvor det så også er blevet til to skuffende nederlag mod Lyngby og AaB. Truppen er ikke voldsomt bred, og når man mangler en eller flere fra den offensive top-trio (Kirkevold, Babayan og Sabbi), så er man for alvor ramt. I de ni kampe, hvor trioen er startet inde, har man kun tabt to kampe, mens man i de tre kampe uden mindst én af de tre har vundet heldigt i Silkeborg og tabt de to andre kampe. Nu er de klar til start igen, og det samme er tilfældet for anfører Jonas Damborg, der har været ude siden tredje spillerunde, men kom ind senest. Han har nu haft to uger til at forbedre formen, og så er Hobro pludselig markant forstærket i forhold til de seneste kampe.

Horsens - Hobro: Hobro +0,25 til odd 2,09 hos Bet365 (nu 2,08 hos Nordicbet)

Horsens vinder sjældent, scorer for få mål og har det bedst i outsiderrollen og på udebane. Hobro spillede skidt op til landskampspausen, men bliver væsentligt forstærket, da stamspillere er tilbage fra skader og karantæner. Læs hele eksperttippet.

AGF - Silkeborg

Spilles søndag d. 20/10 kl. 14.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Efter den imponerende stime på seks sejre i træk kom AGF ned på jorden igen med nederlaget mod lokalrivalerne fra Randers. Her formåede AGF ikke at skabe tilstrækkeligt til for alvor at kunne true et solidt Randers-mandskab, som aarhusianerne har haft det svært mod i flere år. Muligheden for at komme hurtigt tilbage på rette spor er dog stor, for i weekenden venter sæsonens på papiret nemmeste kamp, når bundproppen Silkeborg kommer på besøg. AGF har tidligere haft det svært, når bundhold er kommet på besøg og har stillet sig ned i en solid defensiv (kampene mod Hobro og Esbjerg i denne sæson har heller ikke været prangende), men Silkeborg har ikke spillerne til at stå defensivt, så AGF bør være i stand til at skabe rum og chancer i denne kamp. De fire seneste hjemmekampe er alle vundet, og det ligner unægteligt den femte i træk her. 

Silkeborg er stadig uden sejr i denne sæson, og hullet til den vigtige 11. plads, som man som bundhold bliver parret med i nedrykningspuljerne til foråret, vil blive større efter denne weekend, hvis det som ventet bliver til det sjette nederlag i træk for Kent Nielsens mandskab. Pokalsejren i Fredericia var et lille lys i mørket, og selvom præstationen i sig selv ikke var noget særligt, så bør truppen kunne bruge avancementet til noget positivt. På den negative side vokser fraværslisten i disse uger, da Svenn Crone har karantæne, mens Jonas Hebo og Dennis Flinta er tilføjelser til den skadesliste, der også tæller Magnus Mattson, den nye hollænder Massop og angriber Maholli. Skal Silkeborg gøre sig forhåbninger om point i AGF, så skal de nok igen sætte liden til plaffeministeren Ronnie Schwartz, der i denne sæson har scoret imponerende 10 mål i 13 kampe for Superligaens indtil videre klart dårligste hold.

AGF - Silkeborg: AGF vinder med et eller to mål til odds 2,11 hos Cashpoint

AGF har ikke for vane at vinde med mange mål, for det handler mest om at slide modstanderne op og så sætte de afgørende stød ind i 2. halvleg. Det kan også blive tilfældet mod svage Silkeborg, der i seks af ni nederlag i denne sæson har tabt med enten ét eller to mål. 
Man får odds 2,11 ved at spille 48,52 % af indsatsen på 2-måls sejr til odds 4,35 og 51,48 % af indsatsen på 1-måls sejr til odds 4,10.

Sønderjyske - FC Nordsjælland

Spilles søndag d. 20/10 kl. 14.00 - Se mere info i vores matchcenter  

De har sikkert gået glade rundt i Sønderjyske-truppen i løbet af landskampspausen, for lige inden tog de to yderst værdifulde sejre mod Brøndby og Esbjerg. Det bragte holdet op i gruppen på otte hold, der nok skal kæmpe om de fire sidste pladser i top 6. Og nu snakker man ikke mere om en lang periode uden sejre og for mange uafgjorte kampe. Nu kan man i stedet fokusere på, at holdet ikke har tabt i fem kampe i streg, og at man kun har lidt ét nederlag (til topholdet) i de seneste otte kampe. Sønderjyske har vist sig som et særdeles robust hold, der ganske vist har haft svært ved at få sejrene i hus, men som på den anden side også kun har tabt til de to tophold, og kun FC Midtjylland har tabt færre kampe end Glen Riddersholm & Co. Nu skal de forsøge at ride på bølgen mod et Nordsjælland-mandskab, som de haft problemer med de seneste sæsoner. Sidste efterår kunne de slet ikke følge med de hurtige teknikere og tabte begge kampe helt fortjent.

Hvor Sønderjyske kommer med mundvigene opad, så er det lige modsat for FC Nordsjælland, der spillede to svage kampe op mod pausen og derfor dumpede ud af top 6. Inden da så det ellers ganske godt ud for det unge og talentfulde kuld, der selv på udebane var begyndt at præstere bedre og på en måde spillede mere voksent end tidligere. Når det er nævnt, så kan der ikke ses bort fra, at de stadig har det klart bedst hjemme på kunstgræsset, og det er naturligvis heller ikke tilfældigt, at de nu har tabt fem udekampe i træk. Ganske vist til fem hold i top 6, men man har indkasseret 15 mål i de fem nederlag, og holdet giver alt for mange chancer væk, så snart de kommer på naturgræs. Sønderjyske bør dog umiddelbart ligge fint til nordsjællænderne, for nok er hjemmeholdet gode til mange ting, men de har ikke de hurtigste spillere, så der er gode chancer for hurtige omstillinger. 

SønderjyskE  - FC Nordsjælland: Over 3,0 mål til odds 1,88 hos Bet365 (nu 1,875)

Kun i én af de seneste 10 indbyrdes kampe er der ikke faldet mindst tre mål, når Sønderjyske og FC Nordsjælland har mødt hinanden. Sønderjyskes direkte og til tider mosende stil over for FC Nordsjællands tekniske og hurtige omstillingsspil giver som regel en del chancer, og med placeringer lige uden for top 6 kan det forventes, at begge mandskaber går efter sejren her.

FC København - Esbjerg

Spilles søndag d. 20/10 kl. 16.00 - Se mere info i vores matchcenter 

FC København er et presset hold for tiden. Én sejr i fem kampe har givet et hul på fire point op til FC Midtjylland, så der skal sejre på kontoen nu. Der venter tre hjemmekampe i de næste fire opgør, inden de skal til Herning til vigtigt topmøde om en måned. Kampen mod Esbjerg er den på papiret nemmeste, så kravet er intet andet end tre point. De forsvarende mestre er dog udfordret af en kommende Europa League-kamp i næste uge samt de mange skader, som stadig svækker dem. Nu er Rasmus Falk også i karantæne, men til gengæld kan træner Solbakken glæde sig over, at Nicklas Bendtner henover landskampspausen har bygget på formen og scorede to mål i en reserveholdskamp. FC København er 4-1-0 på hjemmebane i denne sæson og gør normalt kort proces, når bundhold gæster Parken.

Esbjergs sæson så langt ligner på mange måde skabelonen til en kommende nedrykker. De vinder ikke over de direkte konkurrenter, bunden er faldet ud af holdet i flere kampe, de får dumme karantæner, og de svinger voldsomt i kvalitet fra kamp til kamp, hvor der oftest skal et tophold som modstander for at tænde dem. Præstationerne var faktisk ganske stærke i især starten af sæsonen, og de burde have haft flere point, men i tre af de seneste fire kampe har de set meget svage og rystede ud. Måske et opgør på udebane mod FC København kan få Esbjerg-spillerne op i gear, men spørgsmålet er så, om evnerne rækker i denne omgang. Ude er forsvarsprofilen Austin, mens midtbanespiller Lungi er tvivlsom starter. Med kun ét point i fem udekampe er det svært at tro på et vendepunkt for kriseramte Esbjerg i dette opgør.

FCK - Esbjerg: FCK -1,25 til odds 1,86 hos Unibet

Det kører ikke på skinner for FC København i øjeblikket, men på hjemmebane har de nu gjort det ganske fint med 4-1-0 og 11-4 i målscore. Selv med en del fravær bør de være et par klasser over et kriseramt Esbjerg-hold, der også kan mangle to profiler, og som har tabt i Parken fem gange i træk.

Lyngby - Brøndby

Spilles søndag d. 20/10 kl. 18.00 - Se mere info i vores matchcenter 

Der er ingen tvivl om, at Lyngby har imponeret stort i denne sæson. De sluttede ni point efter Silkeborg i 1. division i sidste sæson, men her næsten halvvejs gennem grundspillet har de hentet 13 point mere end Silkeborg og har efterhånden en ganske fin chance for at overleve i Superligaen. Nedture har de naturligvis haft, men det er ekstremt flot, at de tre gange i denne sæson efter at have tabt to kampe i træk alle gange har slået tilbage med en sejr. Efter de to seneste nederlag i starten af september har de endda taget syv point i de seneste tre kampe, og kiggede man kun på stillingen og hjemme-/udebanestatistik, så ville Lyngby være favorit i dette opgør. Et faktum er det naturligvis, at Brøndby på papiret har det langt bedre hold, og hjemmeholdet har tabt klart til andre tophold, men Lyngby har hentet 12 af sine 16 point på hjemmebane, så Brøndby kommer ikke sovende til sejren.

Brøndby fik en meget vigtig sejr mod lokalrivalerne fra FC København - den var uhyre tiltrængt efter en svag periode, hvor det var blevet til fire nederlag i fem kampe, og man spillemæssigt var meget langt fra topniveau. Som nævnt i indledningen til denne artikel kan derbysejren være starten til en god periode, hvor holdet langt om længe hæver niveauet og præsterer godt kontinuerligt. Nu har man således haft noget tid til at spille det nye forsvar bedre sammen, Mukhtar og Vigen er vendt tilbage fra skader på midtbanen og det nye 3-5-2-system fungerede ganske fint mod FC København. Der skal dog ikke så meget til at vælte korthuset, og en svag præstation mod Lyngby kan igen slå holdet et par skridt tilbage og ud af top 6 halvvejs gennem grundspillet. Brøndby har ikke taget en komfortabel sejr siden premierekampen mod Silkeborg. Det vil undre, hvis de efter tre udebane-nederlag i træk gør det i Lyngby.

Lyngby - Brøndby: Lyngby +0,75 til odds 1,89 hos Unibet

Det virker, som om markedet måske har overvurderet Brøndby ovenpå derbysejren. Med kun én sejr i fem udekampe har de ikke ligefrem overbevist på fremmed græs, og de virker ikke som et hold, der bare lige tager til Lyngby og nemt besejrer et godt kæmpende hjemmehold, der har vundet fire af seks hjemmekampe.

FC Midtjylland - Randers

Spilles søndag d. 21/10 kl. 19.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Efter to kampe uden sejr kom FC Midtjylland tilbage på sporet med en pligtsejr i Silkeborg, og ovenpå FC Københavns nederlag i Brøndby betød det en væsentlig forøgelse af forspringet i toppen, hvor de nu har fire point ned til rivalerne fra hovedstaden. Spillet har haltet lidt i de to seneste kampe, hvor skader og karantæner har svækket holdet. Bundniveauet er dog stadig højt ikke mindst takket være en defensiv base, hvor man kun har tilladt modstanderne at score fire mål i 12 kampe. Nu har de igen alle de offensive stamspillere tilbage på holdet, og så vil de uundgåeligt kunne skabe en del chancer. Onyeka på midtbanen er i karantæne, men Sparv er en oplagt afløser mod et Randers-hold, hvor hans fysik på den centrale midtbane kan blive vigtig. Randers er i det hele taget lidt af en ønskemodstander for FC Midtjylland, der har vundet seks indbyrdes kampe i træk, taget sejren i 13 af de seneste 14 kampe og ikke har tabt siden 2012.

I 7. spillerunde tabte Randers i Lyngby efter en svag indsats og lå på en delt næstsidsteplads i Superligaen. Her fem kampe senere har de taget et gevaldigt spring op på tredjepladsen efter fem sejre i træk. Det kan hurtigt vende i fodbold, men det var måske ikke lige det lidt kedelige Randers-hold, som man havde spået til at være ligaens mest formstærke hold netop nu. Spillet er da heller ikke ligefrem sprudlende, men de har i den grad fået styr på defensiven, som kun har indkasseret ét mål i de seneste fem kampe, og så har man været særdeles effektive i den anden ende, når mulighederne har budt sig. I de seneste fire kampe har de skabt chancer til 5,36 Expected Goals, men de har nettet 10 gange, og det siger lidt om, hvor kyniske de har været på det seneste. Nu skal de så forsøge at udbygge stimen i en af sæsonens sværeste kampe, og det bliver svært mod en mareridtsmodstander, som de ikke har besejret i 17 opgør.

FC Midtjylland - Randers - FC Midtjylland -1 asian til odds 1,97 hos Bet365 (nu 1,95)

FCM er ligaens pt. stærkeste hold, og de har normalt ingen problemer mod hold af Randers´ kaliber på hjemmebane. Gæsterne kommer med selvtillid efter fem sejre i træk, men har scoret på stort set alt og tabt samtlige kampe mod FCM de seneste tre år. Læs hele eksperttippet.

Regnskab efter spillerunde 12

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakterne: 47
  • Status: -2,18 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 95,36 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her
For Superliga-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 39
  • Status: -9,74 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 75,02 %