Ferien er slut. I hvert fald for landets bedste fodboldspillere, der fredag aften påbegynder en ny Superligasæson. BetXperts faste Superliga-kyndige, Tonni Munk Jensen, har nærstuderet weekendens premiererunde og har en anbefaling klar til hver af de syv kampe.

I en sæson, hvor hele tre hold rykker direkte ud af Superligaen, og hvor der igen er relativ åben kamp om top 6-pladserne, kunne man godt fristes til at tro, at der bliver satset offensivt i jagten på de tre point i sæsonens første kamp. Omvendt er der flere tætte opgør på programmet, og for en del af holdene vil det være en ganske god start at slippe fra de første 90 minutter med et enkelt point. I sidste sæson så man også med tydelighed, at de fleste hold kom forsigtigt ud efter sommerpausen. Dengang blev der kun scoret to mål totalt set i første halvleg i de syv kampe.

De to største bejlere til guldet, FC København og FC Midtjylland, kommer på arbejde fra start. De forsvarende mestre skal en tur til Odense, hvor de før har haft svært ved at nedkæmpe sidste sæsons femteplads fra OB, mens FC Midtjylland hjemme tager imod de overraskende bronzevindere fra Esbjerg.

FC Midtjylland - Esbjerg

Spilles fredag d. 12/07 kl. 19.00. Se mere info i vores matchcenter

FC Midtjylland har været uhyre stærke hjemme må MCH Arena de seneste sæsoner. I sidste sæson gik man ubesejret gennem grundspillet, som man endte med 11 sejre og to uafgjorte kampe. Siden spillede de et mere ustabilt slutspil, hvor det blev til to nederlag - blandt andet til Esbjerg i sæsonens sidste kamp. Bemærk dog, at holdet kan være væsentligt forandret i forhold til den relativt faste startformation i sidste sæson. Profiler som Erik Sviatchenko, Marc Dal Hende og Paul Onuachu (der også deltager i African Nations Cup) er på salgsrampen, og de to sidstnævnte kommer under ingen omstændigheder i kamp. Bemærkelsesværdigt er det også, at anfører og mangeårige midtbanestyrmand, Jakob Poulsen, kun sad på bænken mod Lech Poznan i weekenden og umiddelbart synes overhalet af Simon Okosun og Frank Onyeka på midten. Holdet har trænet og spillet en ny 352-opstilling henover sommeren, hvilket kan give mere plads til Evander i en 10'er-rolle bag to angribere. Rekordindkøbet Sory Kaba, angriber fra Dijon, starter først træningen i næste uge.

Esbjerg spillede i 1. division for 14 måneder siden. Nu går de ud til en ny sæson som forsvarende bronzevinder og deltager i Europa League. Man forstår, hvis det kan være svært at beholde fødderne solidt plantet i jorden, men det lader til, at de ikke har storhedsvanvid i fiskerbyen, og konceptet bliver der ikke ændret på i den nye sæson: Solid defensiv kombineret med en løbe- og pasningsstærk midtbane krydret med hurtige omstillinger. Den finske landsholdsspiller Pyry Soiri erstatter Carlo Holse på den ene kant, og han har vist fine takter i træningskampene, som har været både op og ned. Senest tabte man 0-1 i Vejle efter en skuffende indsats.

FC Midtjylland -1,0 til odds 1,93 hos Unibet

Esbjerg kan få svært ved at holde dampen oppe efter de meget overraskende bronzemedaljer i sidste sæson. Allerede her i 1. runde venter en af sæsonens allersværeste opgaver, og selvom hjemmeholdet skifter en del ud i opstillingen, så virker oddset en anelse for højt på en meget hjemmestærk mesterskabsaspirant mod et hold, der kvalitetsmæssigt placerer sig i området fra nr. 7 til nr. 10 i ligaen.

SønderjyskE - Randers 

Spilles søndag d. 14/07 kl. 12.00. Se mere info i vores matchcenter.

Sønderjyske har forstærket sig pænt henover sommeren med de tidligere FC Midtjylland-spillere Patrick Banggaard, Mads Albæk og Rilwan Hassan. Alle tre kan meget vel være at finde i startopstillingen til dette opgør mod en af de direkte konkurrenter i midten af ligaen. Dermed er man stille og roligt ved at opbygge et slagkraftigt hold, som med lidt held kan spille med om top 6-placeringerne. Indsatsen i træningskampene har også set fin ud, omend man stadig mangler at omsætte flere chancer til mål. Træner Glen Riddersholm melder om en trup, der har trænet bedre og taget et godt skridt fremad.

Randers skal finde sig selv efter en sommer, hvor der er sagt farvel til to af kulturbærerne i skikkelse af forsvarsspiller Jonas Bager og midtbanedynamo Nicolai Poulsen. Stilen under Thomas Thomasberg vil der ikke blive ændret på, hvilket træningskampene også har vist. Man står stadig i en meget stram 442-opstilling, men det kan tage nogle uger, før man nærmer sig sidste sæsons defensive niveau, hvor det var ganske svært at score mod kronjyderne.

Under 2,5 mål til odds 1,85 hos Jetbull (nu odds 1,76 hos 888sport)

Det ligner en tæt og nervøs premiere mellem to af sidste sæsons svageste angreb. Sønderjyske har forstærket offensiven, og Randers solgt to ankermænd, men især Randers spiller med stor disciplin og havde mange målfattige kampe i sidste sæson.
Læs eksperttippet her

AC Horsens - FC Nordsjælland

Spilles søndag d. 14/07 kl. 14.00. Se mere info i vores matchcenter.

Horsens er svækket i forhold til sidste sæson, idet tre defensive stamspillere er fortid i klubben. Træner Bo Henriksen forsøger igen at finde habile (og helst høje, fysisk stærke) forstærkninger, der på rekordtid skal integreres på holdet. Det er ikke lykkedes specielt godt i træningskampene, men det er der nu også tradition for i Horsens, hvor den helt store tænding først kommer i turneringskampene. Og måske kan tirsdagens signing af Jonas Thorsen styrke defensiven. Modstanderne fra FC Nordsjælland er den diametrale modsætning til Horsens, og Den Gule Fare har også tidligere haft problemer med de hurtige nordsjællandske kombinationer. I sidste sæson fik de dog fire point i to kampe, og de har ikke tabt på hjemmebane til FCN, siden Horsens rykkede op i Superligaen igen i 2016.

FC Nordsjælland har i den grad også mistet nøglespillere. Væk er fire profiler fra sidste sæson, og det gør ondt at miste så meget kvalitet. Nye unge og talentfulde spillere skal tage over, og det er imponerende, hvis de stadig kan holde et fint Superliga-niveau med så mange salg hvert eneste år. Der er igen masser af fart og potentiale i truppen, og efter en noget sløj afslutning på sidste sæson, skal det blive spændende at se, om de kommer ud med mere pondus og tro på tingene i den nye. Træningskampene har været op og ned og budt på masser af mål. Det bliver nok ikke kedeligt at se holdets kampe i den kommende sæson.

Begge hold scorer til odds 1,75 hos Unibet (nu odds 1,70 hos bwin)

Spændende matchup mellem to vidt forskellige spillestile, der har givet 24 mål i de seneste seks indbyrdes kampe. Horsens spiller til tider ret defensivt, og FCN er blevet mere forsigtige, men der var masser af mål i de to holds kampe i sidste sæson.
Læs eksperttippet her

Lyngby - AaB

Spilles søndag d. 14/07 kl. 14.00. Se mere info i vores matchcenter

For første gang i flere år spilles der to kampe samtidig i grundspillet, når denne kamp startes samtidig med Horsens-FC Nordsjælland. 

Lyngbys oprykkere vil være outsidere i langt de fleste kampe i sæsonen, og det er et must, at truppen forstærkes yderligere, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at undgå nedrykning. Her i starten af sæsonen kan man med Lyngby-øjne håbe på, at oprykkergejsten sidder i kroppen hos mange af spillerne, og de skal nok få mærkbar opbakning fra et entusiastisk hjemmepublikum, der har hungret efter Superliga-fodbold i det seneste år. Modstanderne fra AaB kan sagtens rystes, hvis Lyngby kommer med samme opportunisme som i mange af forårets kampe, men kvaliteten - især i offensiven - skal højnes, for både i 1. division og også i sommerens træningskampe har de haft problemer med at skabe chancer. Førsteangriber Jeppe Kjær er endda væk, så nu sættes liden til Frederik Gytkjær og Emil Nielsen.

AaB spillede en meget svingende sidste sæson, hvor de på gode dage vandt over FC Midtjylland og ude over OB, men på de dårlige kunne tabe til Vendsyssel og Horsens på eget græs. Der er masser af talent og potentiale i holdet, men der mangler stadig ledere til at gå forrest, og forårets sidste udebanekampe var ikke noget at råbe hurra for: Uafgjort i Hobro, nederlag i Vendsyssel, en sejr over Randers i en tæt på ligegyldig kamp og afslutningsvis et nederlag i Aarhus. Positivt er det, at man ikke slås med skader, og så spillede man en imponerende sidste træningskamp, da Horsens blev rundbarberet med 4-0 i egen hule.

AaB draw-no-bet til odds 1,70 hos Bwin (nu odds 1,62 hos bet365)

Lyngby virker ikke til at have taget det nødvendige step op fra 1. divisions- til Superligahold henover sommeren. Gejsten og erfaringen har de med, men mod et AaB-hold uden skader og i højt spillehumør bliver det svært for oprykkerne.
Læs eksperttippet her

OB - FC København

Spilles søndag d. 14/07 kl. 16.00. Se mere info i vores matchcenter.

OB skal fortsætte takterne fra sidste sæson, hvor de bortset fra en svær start, spillede ganske flot og effektiv fodbold i langt størstedelen af sæsonen. Bundniveauet blev hævet betragteligt i forhold til tidligere år, hvilket ikke mindst skyldtes den nye 352-formation, som man skiftede til  sidste efterår. Fynboerne fremstår som et løbe- og pasningsstærkt hold, der på de gode dage - dem skal der være flere af - kan spille lige op med selv de bedste hold. Hjemme var man i sidste sæson 1-1-2 i de fire kampe mod FC København og FCM, og samlet set var man faktisk bedre end topholdene målt på Expected Goals henover opgørerne. Nu er Sten Grytebust og Casper Nielsen væk fra startformationen, og der er skader hos Kløve, Eskesen og Thomasen på midtbanen. OB virker ikke helt oppe i gear endnu, så der skal løbes en del mere end modstanderne i denne første svære kamp.

FC København er i stort set samme position som OB. Væk er en stor profil i Denis Vavro, og man døjer også med skader i truppen, hvor Boilesen er væk resten af året, og Bjelland er tvivlsom i midterforsvaret. Læg dertil, at disse premierekampe ikke altid er lige nemme for københavnerne. Spillerne har været spredt fra alle vinde, få har været på sene landsholdsopgaver, og man har ikke lang tid at komme op i højeste gear igen. I sidste sæson startede man med at tabe 1-2 i Parken mod Hobro, mens det året før kun blev 1-1 samme sted mod AaB. Derfor vil Ståle Solbakken denne gang nok kræve en endnu mere koncentreret indsats af sit hold, der ikke har vundet en eneste træningskamp og kun scoret ét mål i de fire kampe.

Under 2,5 mål til odds 2,10 hos Danske Spil (nu odds 2,07 hos 888sport)

FCK har gennem flere sæsoner spillet meget tætte og målfattige kampe i Odense. Begge hold kommer med svækket defensiv og har stærke offensive våben, men angriberne er ikke i topform og holdene har spillet meget målfattige testkampe.
Læs eksperttippet her

Brøndby - Silkeborg 

Spilles søndag d. 14/07 kl. 18.00. Se mere info i vores matchcenter.

Brøndby skal rejse efter en skuffende sidste sæson. Udover den unge nordmand Børkeeiet, der nok starter på bænken, har der endnu ikke været nævneværdige til- og afgange, så det er stort set det samme hold, der nu skal tage et step op under den nye træner Niels Frederiksen. Han har ikke nået mange træninger med holdet inden denne første kamp, men udtrykket med et højt aggressivt pres er ventet i en premierekamp mod en oprykker, og det er også værd at bemærke, at man har sadlet om til en 343-opstilling. Sidste sæsons hjemmekampe var noget nær en katastrofe for de blå-gule, der kun var det 10. bedste hold på eget græs i grundspillet, mens det ikke blev meget bedre i slutspillet. Spændende bliver det at se, om Brøndby kan mose Silkeborg på fysik og tempo, eller om gæsterne formår at spille sig forbi det første pres og derefter skabe chancer mod et til tider vakkelvornt Brøndby-forsvar. Hany Mukhtar er næppe med, da han har været skadesplaget i hele opstarten, og Simon Hedlund er i karantæne. 

Silkeborg stiller med ny træner i skikkelse af Kent Nielsen, men ellers vil holdet ligne det, der sikrede oprykningen fra 1. division. Umiddelbart har den nye cheftræner ikke i sinde at lurepasse sig til en god placering, for han har henover sommerpausen ændret system, så man nu stiller med en ekstra angriber og kan lægge et større tryk på modstanderne. Det giver også mere offensiv støtte til Ronnie Schwartz, der næsten ene mand sikrede klubben oprykningen til Superligaen. Det meget unge og teknisk stærke hold håber at kunne kopiere Esbjergs oprykkere fra sidste sæson, som bekræftede teorien om, at visse hold spiller bedre fodbold i Superligaen, hvor der ofte er mere plads på den første del af banen, og hvor tempoet naturligt skrues i vejret.

Begge hold scorer til odds 1,70 hos Bwin

Begge hold har lavet systemskifte henover sommeren, og det kan give en del usikkerheder i organisationen. Samtidig er det et opgør, hvor Brøndby vil jagte sejren hele kampen, og hvor Silkeborgs oprykkere ikke frivilligt stiller sig ned. Brøndby holdt kun nullet i fire af 19 hjemmekampe i sidste sæson, og Silkeborg har scoret i sine seneste 13 kampe.

Hobro - AGF

Spilles mandag d. 15/07 kl. 19.00. Se mere info i vores matchcenter.  

Det har ikke været den nemmeste sommer for Hobros træner Peter Sørensen, for der har været en del usikkerhed om flere nøglespillere. Offensiv-spillerne Pål Kirkevold, Edgar Babayan og Emmanuel Sabbi har alle været rygtet væk fra nordjyderne, og pludselig solgte man så midtbanedynamoen Vito Mistrati til Randers. Heldigt for Hobro er det, at man stort set ikke har skader i truppen, og vigtige Rasmus Minor er vendt tilbage efter hjernerystelse i slutningen af sidste sæson. I træningskampene har man eksperimenteret med en ny 4231-opstilling, hvilket har set udmærket ud. 

AGF kommer svækket ind til denne premierekamp efter salget af Jens Stage og leje-udløb hos målmand Grabara, men man også hentet habile spillere ind, og den gode afslutning på sidste sæson er blevet fulgt op af nogle fine træningskampe. AGF bliver et svært hold at spille imod i denne sæson, for spillerne er efterhånden komfortable med David Nielsens måde at spille på, og der er også kommet hård kamp om de fleste af pladserne på banen. Bænken til denne kamp kan således bestå af spillere som Niklas Backman, Bror Blume, Youssef Toutouh og Nicklas Helenius - allesammen spillere, der ville være profiler på et Hobro-hold, som AGF havde pænt styr på i sidste sæson, hvor det blev til sikre sejre i begge opgør.

AGF til odds 2,45 hos 888sport (nu odds 2,14 hos Jetbull)

Hobro har sagt farvel til to profiler, og énmandshær Kirkevold kan også være på vej væk. Himmerlændingene fik lidt succes til sidst i 18/19, og AGF har også mistet profiler, men aarhusianerne har indbyrdes overtag og har set solide ud i testkampene.
Læs eksperttippet her