Super Bowl nummer 51 spilles på TV3+ natten til søndag. Vil du have lidt statistiske input til dine spil på kampen, så kommer her en grundig gennemgang.

Natten til mandag tørner Atlanta Falcons og New England Patriots sammen i årets Super Bowl.

Kampen spilles i Houston, og New England Patriots med quarterback Tom Brady er favoritter til at vinde kampen over overraskelsen Atlanta Falcons anført af Matt Ryan, men spørgsmålet er, om der kan findes gode odds ved at kigge på nogle alternative spil.

Denne artikel tager udelukkende hensyn til, hvordan det statistisk set er gået i Super Bowls siden 2000 og prøver at finde en statistisk grund til at spille eller ikke spille på forskellige spil. Husk dog at statistik kan ikke stå alene.

Flest point i tredje og fjerde quarter

Interessant er det at kigge på i hvilke quarters pointene oftest falder.

I hele 15 af de 17 Super Bowls i det nye årtusinde, der har tredje eller fjerde quarter været det kvarter med flest scorede point.

Tror man på en gentagelse i søndagens Super Bowl, så giver Bet365* odds 3,60 på flest point i fjerde quarter, mens Unibet* har gigantiske 6,30 på tredje quarter.

Kigger man på færre år, så har tredje quarter endda været det mest pointrige kvarter i fire af de seneste syv Super Bowls, mens fjerde quarter sidste år indeholdt flest point.

Til sammenligning er første quarter blot en enkelt gang siden 2000 været det mest scoringsrige, og det skete helt tilbage i 2007, hvor der for eneste gang ud af 16 har været scoret mere end 14 point.

Heller ikke andet quarter har tradition for at være mest scorende quarter. 2015-udgaven år er eneste gang siden 2000, hvor andet quarter har mest pointrigt, da over halvdelen af finalens 52 point faldt i dette quarter.

Tror man på flest point i 4. quarter, giver Bet365* odds 3,60. Tror man derimod på, at de fleste point falder i 3. quarter, kan man som nævnt tidligere hive odds 6,30 hjem. I 15 ud af 17 opgør er det nemlig i disse quarters, er der er faldet flest point siden 2000. 


Pointrig anden halvleg

Vil man hellere spille på mest scorende halvleg, så er der også en klar tendens, for anden halvleg har nemlig været den mest pointfyldte i 12 af 17 Super Bowls, mens første halvleg kun har været mest scorende fire gange.

Flest point i anden halvleg giver 2,05 hos Unibet*, der overraskende er højere odds end den langt mindre scorende første halvleg giver.

Værd at bemærke er det, at det også kan ende uafgjort mellem de to halvlege, som det gjorde i 2012 med 19 point både før og efter halftime-showet.

Statistikken peger på, at pointene typisk kommer i anden halvleg. Det stemmer godt overens med de tidligere statistikker, der gik på quarters. Unibet* giver 2,05 på at der kommer flest point i anden halvleg i årets Super Bowl. Statistikken tyder på værdi - men hvad siger de andre faktorer?


Når første quarter så sjældent er det mest scorende, så kunne det også være oplagt at spille på få point i første quarter.

Og her er grænsen sat så højt som over eller under 12,5, hvor den sidste år var på 7,5, og det gør spillet meget interessant ud fra statistikken.

2007 og 2011 er således de eneste af de seneste 17 sæsoner, hvor første quarter er gået over 12,5 point. 15 af de 17 Super Bowls er altså gået under 12,5 point efter det første nervebetonede kvarter, og sker det igen, så giver Unibet* 1,85.

Hos Bet365* er der spil på, at første quarter går under ni point, og det er sket 12 gange ud af 17, mens det fire gange er gået over. 2,62 er et godt odds her, ligesom 1,28 hos samme bookmaker måske er det på under 17 point. Kun i 2007 gik første quarter over.

Kan man finde et spil på, at det ikke er begge hold, der scorer i første quarter, så kan det muligvis være interessant. Det er således kun sket tre gange ud af 17, at begge hold er kommet på tavlen i første quarter. Bet365* giver odds 1,83 på nej.

Særligt New England Patriots har ifølge statistikken svært ved at score tidligt. I ingen af Patriots' seks Super Bowls med Tom Brady som quarterback er de således kommet på tavlen i første quarter.

Fortsætter Patriots deres dårlige stime i første quarter i Super Bowls, så er der god mening i odds 3,25 hos Bet365* på, at Patriots ikke scorer i de første 15 minutter. Falcons til at vinde første quarter til nul til 4,33 hos Bet365* kunne også være et interessant spil.

Og tror man, at de mange nerver betyder et pointfattigt første kvarter som ofte før, så kan Danske Spils 5,50 på nul touchdown i første quarter måske være noget, ligesom Bet365* har 1,72 på under 1,5 touchdowns og 1,80 på første touchdown efter syv minutter. 


Live-spil - så tidligt fører vinderen

Hvis man vil bruge første quarter som indikator på, hvem der vinder kampen, så er det interessant, at den senere vinder kun ni af 17 gange også har ført efter det første kvarter, mens de fire gange har haft uafgjort og fire gange har været bagud.

Venter man til halftime-showet med at komme med sit bud på vinderen, så er der væsentlig større chance for, at man har et førerhold, der holder hjem.

Af de 17 Super Bowl-vindere har de 12 således ført ved pausen efter to quarters, mens to har haft uafgjort og tre har været bagud.

Oddsene på halvleg/fuldtid er ikke imponerende i forhold til de normale vinderodds, men måske kan stastikken på pauseføringer være god at have i baghovedet ved eventuelle live-spil undervejs. Nedenfor findes statistikken, hvis man vil have den i baghovedet til et eventuelt live-spil:

HVORDAN GÅR DET SUPER BOWL-VINDER I 1.Q
9 sejre - 4 uagjorte - 4 nederlag

HVORDAN GÅR DET SUPER BOWL-VINDER I 1.H
12 sejre - 2 uagjorte - 3 nederlag

Holdene scorer under grænsen

Mens der ifølge stastikken altså god værdi ved at spille på få point i første quarter, så kommer der ligeledes også værdi, hvis man kigger på point i hele første halvleg.

15 af 17 gange er første halvleg gået under 29,5 point og sker det igen på søndag, så er der 1,80 at hente hos Unibet*. Kun finalerne i 2007 og 2011 er gået over.

Interessant kan det måske også være at spille Atlanta Falcons under 13,5 point ved pausen til odds 2,04 hos Unibet*. Kun 11 af 34 Super Bowl-hold siden 2000 har været over denne grænse ved halftime-showet.

Grænsen for New England Patriots er sat ved 14,5 point, og her har blot seks hold været over grænsen og 28 hold har været under siden 2000. Der er 1,82 hos Unibet*.

Nu er Patriots jo så også favoritten, men i 11 af de 17 finaler har ingen af holdene været over 14,5 point ved pausen, hvor det sidste år stod 13-7 til Denver Broncos.

Kan scoringsglade Falcons holdes nede i 1. halvleg?
Historisk set har der ikke været vildt mange point i 1. halvleg, så måske Atlanta Falcons kan holdes under 13,5 point ved pausen, hvilket giver odds 2,04 hos Unibet*? Kun 11 gange har et hold siden 2000 været over ved halvleg. 

Mange point de seneste år - men høje grænser

Vil man have et spil på, at det bliver en dejlig offensiv kamp, så ser det lidt sort ud ifølge statistikken, for grænserne er sat meget højt.

Ser man på, at seks af de seneste otte finaler er gået over de 45,5 point, så virker det som et spændende spil, men desværre er oddset helt nede i 1,22 hos Unibet*, og historisk set er ni af 17 finaler gået under siden årtusindeskiftet, så værdi kunne nærmere være i at spille under de 45,5 point til 4,50 hos Unibet*.

Men så kan man alligevel gå lidt længere op ad stigen for at spille mere sikkert, for går man under 58,5 point, så er det hele 14 af 17 finaler, der er gået under. Kun i 2003, 2004 og 2013 er man gået over. Danske Spil* giver 1,90 for under 58,5.

Sidste års Super Bowl indeholdt blot 34 point, men ellers bør man være opmærksom på, at der de senere år har været en tendens til flere point.

Grænsen er sat højt

Hele 14 af 17 seneste Super Bowls er gået under 58,5 point, og du får odds 1,90 hos Danske Spil*, hvis det sker igen.

Interessant kunne det måske også være at spille New England Patriots under 30,5 point. Hele 26 af 34 Super Bowl-hold har ikke passeret denne score, og der er odds 1,92 hos Unibet* på, at Patriots heller ikke gør det.

Hos Unibet* kan man bevæge sig helt ned på, om Falcons scorer under 27,5 point, og her kan man hente odds 2,02, selvom det er sket for hele 23 af 34 finalehold.

Selvom det ikk er mange hold, der passerer 30,5 point i Super Bowl, så giver Unibet* odds 1,92 på at Patriots scorer under denne linje., ligesom Falcons giver 2,02, hvis de skal forbi en anden svær grænse.


Små sejre, men store nok

Vil man spille på, hvor mange point søndagens Super Bowl bliver afgjort med, så kan der også findes gode odds ifølge statistikken.

Samtlige 17 Super Bowls siden 2000 er således blevet afgjort med mindst tre point margin.

Det vil sige, at man lige så godt kan tage New England Patriots til at vinde med tre til odds 1,84 hos Unibet*, som man kan tage 1,66 på, at de vinder kampen.

Atlanta Falcons giver 2,48 hos Unibet* på sejr med mindst tre, mens de til at vinde blot giver 2,33.

Er man lidt mindre forsigt kan spille på, at kampen vindes inden for en margin på et til seks point. Det er sket ni af 17 gange, og Bet365* disker op med odds 5,00 på Falcons til at vinde i det interval, mens der er 4,50 på Patriots til at vinde med samme margin.

Tror man på storsejr så er det to gange i 16 opgør sket, at det ene hold har vundet med 27 point, mens det en enkelt gang er afgjort med 35 point.

Vinder med Patriots med 25-30 point er der odds 22,00 hos Unibet*, mens 31-36 point giver 28 gange pengene samme sted.

Hos Falcons er de tilsvarende tal 37 og 41 også hos Unibet*.


Statistikken taler sejr med +3

Siden 2000 er Super Bowls i ni ud af 17 tilfælde blevet afgjort af en margin på maksimalt seks point. Det tyder altså på en tæt affære, men med til statistikken hører det, at ingen er afgjort med mindre end tre points margin.

Derfor kan man måske spille på, at enten New England Patriots eller Atlanta Falcons vinder med 1-6 point. Sker det for Patriots, kan man hente odds 4,25 ved Unibet*. Sker det for Falcons, kan man hente odds 4,60 hos Unibet*. Alternativt er vi ude i, at man kan få odds 1,84 hos Unibet* på at Patriots vinder med mindst tre. Det samme scenarie for Broncos giver odds 2,48 hos Unibet*

Statistik siger ikke alt

Statistik er dog én ting, og det betyder ikke nødvendigvis, at der er værdi. Den siger nemlig ikke alt, som Ebbe Skovdahl i et legendarisk citat så fint har sagt. Man skal også kigge på matchuppen mellem de to hold og de forskellige spillerdueller og meget andet.

Vil man gå mere i dybden med statistikkerne, der danner grundlaget for denne artikel, så er dens rådata at finde lige her:

Årstal

 1. quarter  2. quarter  3. quarter 4. quarter 

Slutresultat

2016

10-0

3-7

3-0

8-3

24-10

2015

0-0

14-14

0-10

14-0

28-24

2014

8-0

14-0

14-8

7-0

43-8

2013

7-3

14-3

7-17

6-8

34-31

2012

9-0

0-10

6-7

6-0

21-17

2011

14-0

7-10

0-7

10-8

31-25

2010

0-10

6-0

10-7

15-0

31-17

2009

3-0

14-7

3-0

7-16

27-23

2008

3-0

0-7

0-0

14-7

17-14

2007

6-14

10-0

6-3

7-0

29-17

2006

0-3

7-0

7-7

7-0

21-10

2005

0-0

7-7

7-7

10-7

24-21

2004

0-0

14-10

0-0

18-19

32-29

2003

3-3

17-0

14-6

14-12

48-21

2002

0-3

14-0

3-0

3-14

20-17

2001

7-0

3-0

14-7

10-0

34-7

2000

3-0

6-0

7-6

7-10

23-16

 Byd endelig ind i denne tråd mht. værdi-inputs.