Sommeren er over os! Det ved vi fordi der er pause i SAS-ligaen, og udover ferie, sol og øl, så bringer sommeren også en hel del spillerhandler i den hjemlige liga. Aktiviteten internt i ligaen er højere end nogensinde før, og folkeregistret får halvtravlt her de kommende uger.
Vi vil her på siden bringe en større artikel når alle brikkerne er ved at være faldet på plads, mens jeg i denne omgang simpelthen vil dele mine tanker om det danske transfermarked – hvor der efter min mening er en kedelig støvsuger-udvikling i gang.

Flugt til Norge og Sverige


I de senere år har vi været vidner til, at norske og svenske spillere invaderer det danske marked i horder. De har været med til at løfte niveauet i ligaen generelt, og efter min mening været medvirkende til at danske talenter har fået en bedre udvikling.
I denne udgave af ”Transfersagaen” er tendensen ved at vende. Færre nordiske spillere kommer til, og flere danske vender snuden den anden vej. Senest er Allan Gaarde og Magne Hoseth (jo tak, ved godt han ikke er dansk...) rejst til Norge, mens Jesper Bech tager et smut over sundet til Malmø.
I både Sverige og Norge har der været en økonomisk vækst hos en del af klubberne, gennem lukrative TV-aftaler og solide spillersalg. Yderligere er skattereglerne i Norge lavet lidt om, så man næsten (også kun næsten) kan tale om en forskerordning. En sidste faktor kan være, at flere danske spillere trives hos vore naboer og spiller med succes. Senest har Søren Larsen vist, at det ikke er en tosset ide at tage chance i det nordiske.
Om de nye danske rejselystne får succes, er svært at sige. En spiller som Jesper Bech vil få en del ud af at få øget spilletid, og det bliver interessant at se når han vender hjem igen til den kommende omgang Royal League.

Erstatninger hentes i andre danske klubber


Over de seneste år, har undertegnede ladet sig irritere over polariseringen i dansk fodbold. Og i år er ingen undtagelse. Udvaskningen i FC København gør, at man skal ud og hente en hel del spillere. Faktisk ser det ud til, at man skal bygge et helt nyt hold op, da flere profiler er smuttet. Zuma, Hoseth og Nørregaard er vigtige spillere i offensiven og uden tilsvarende erstatninger, så er man umiddelbart ikke længere bedste udfordrer til titlen. Det er dog ikke så meget dét, det drejer sig om. I hvert fald ikke direkte.

En eller anden ukendt situation i FCK gør, at spillerne gerne vil prøve noget andet. Man er måske blevet træt af store biler, Armani jakkesæt og VIP-fester. Og denne massive spillerflugt skaber uro i den danske liga. FCK sidder på en fed bankbog, og det er umiddelbart ikke et problem at miste så mange betydende spillere, som det havde været for så mange andre danske klubber. Man køber sig ud af bekymringerne. I dag, torsdag, har FCK hentet to af Viborgs bedste, i form af Jesper Christiansen og Michael Gravgaard. Og der er helt sikkert flere på vej. Jeg er sikker på, at mere eller mindre alle fangrupper omkring i landet ryster i bukserne over at FCK kommer med checkhæftet og tager de bedste spillere. Denne frygt er ikke ubegrundet. Det vil ske. Løverne flygter, og så henter man bare nye løver – endda til spotpriser. Denne udvikling – at de københavnske storklubber støvsuger de øvrige klubber for talenter - er et af de største problemer i dansk fodbold. Pengene taler, nu mere end nogensinde før, og den kommende sæson vil (tror jeg) vise en voksende polarisering. Et hold som Viborg, som var lige ved og næsten i denne sæson, står lige nu meget dårligt rustet til den kommende sæson.
Andre bud på kommende FCK-spillere er Martin Ericsson, Jan Kristiansen, Jerry Lucena... og mange andre har været oppe at vende.

Oprustning og nedrustning


Alle klubber taler om at opruste til sæsonen, men som det står lige nu, så er det reelt kun Brøndby og FC Midtjylland der er på vej i den rigtige retning, medmindre FCK får held til at hente samtlige profiler med adresse i Jylland. AaB har ikke finanserne til at forstærke sig yderligere, og må nok endda give afkald på en spiller eller to hvis man vil have sorte tal på bundlinjen.

Det europæiske marked har stagneret de seneste år, og vi er i Danmark ikke i stand til at fostre spillere af et højt nok format til at man kan skabe et overskud ved spillersalg. Det er netop dette der gør, at et hold som FCK, kan ”give” sine spillere væk og bare hente nye inden for grænserne for en slik. Man forstærker sig selv, også indirekte ved at svække konkurrenterne. Egentligt en smart måde, at styrke sig i topstriden.

Jeg synes det er en kedelig tendens i dansk fodbold, at de to store nu rent faktisk er ved at være så store, at de kan styre slagets gang, og næsten afgøre mesterskabet på forhånd. Eneste trøst for de danske fodboldfans er, at ligaen altid har været uforudsigelig, og at man endda har fået lidt mere spænding end man var ”berettiget” til. Den kommende sæsons spænding kommer helt an på, hvordan FCK får oprustet. Brøndby er i min bog store favoritter til titlen som det står nu. Men alt dette er noget nemmere at tage at føle på, når sæsonstart kommer noget tættere på.

Denne artikel skal tages som et debatoplæg. Der må være en masse holdninger omkring dette aspekt i dansk fodbold, da det fylder så meget som det gør. Hvad føler folket om udviklingen og hvad er meningen om de spillerhandler vi allerede nu ved er på plads? Lad os få lidt debat i gang om dansk fodbold, SAS ligaen specifikt!

Rasmus B. Olesen, SAS Liga-ekspert