Nicki Pedersen og Hans Andersen skuffede i årets første grand prix, for 14 dage siden i Prag. Denne lørdag har de muligheden for at revanchere sig i grand prix nr 2 der køres i polske Leszno, men det kan nu blive ret svært – i hvert fald står andre kørere umiddelbart med bedre chancer, herunder to der kender banen særdeles godt…

I første række ser det ud til at blive en kamp mellem Leigh Adams, Jaroslaw Hampel og Jason Crump, med Nicki Pedersen, Greg Hancock og Tomasz Gollob som outsidere.

Selv om løbet foregår i Polen så er der ikke tale om ”det polske grand prix” (det foregår senere på året i Bydgoszcz) , men derimod det ”europæiske grand prix”. Reglerne siger nemlig at hvert land kun kan afholde 1 grand prix løb hver. Både Polen, Danmark og Sverige afholder hver to – men så bruger man fikst nok andre navne til løb nr 2.

I praksis er der skam tale om et polsk grand prix denne lørdag. Fordi det foregår i Polen, og fordi feltets 16. kører – som traditionen tro er med på et wildcard – er polak: Førnævnte Jaroslaw Hampel der i dén grad er på hjemmebane.

Banen i Leszno er dog ikke kun populær blandt polakkerne, men generelt populær, da det er en rigtig racerbane med flere linjer, hvor der kan overhales.

Der er lagt op til rigtig god speedwayaften lørdag, hvor DK4 sender direkte fra klokken 19.00.

Links 

Livescore fra løbet kan findes her.

Læs her en artikel om årets grand prix-serie – med et kig på alle kørerne.

Tip til løbet kan fra fredag aften findes på denne side.


Sådan gik det i Prag

Et tilbageblik på årets første grand prix, i Prag, giver et billede af et temmelig skidt dansk løb, hvor Nicki Pedersen dummede sig i semifinalen ved at vælge inderbanen. Det betød exit for verdensmesteren. Så langt nåede Hans Andersen ikke engang, da han skuffende måtte nøjes med bare 6 point.

Det positive resultat fra dansk side kom fra Kenneth Bjerre, som kom i semifinalen og sluttede på 10 point, 2 færre end Nicki Pedersen.

Der var to store overraskelser i Prag. Den ene var Fredrik Lindgren fra Sverige som fører i den samlede stilling. Han blev nummer 2 i Prag, men hentede flere point undervejs end vinderen Emil Sayfutdinov. Russeren som kørte sit første grand prix og gik direkte ud og vandt.

De rutinerede australske kørere Crump og Adams sluttede på 3.- og 4.-pladsen.


Banen i Leszno

Banen i Leszno er en af de bedste i hele serien, og det er også banen hvor hold-VM skal afvikles senere på sommeren. For to år siden vandt Polen VM på banen. Dette kan ske igen i år.

Leszno ligger i det midtvestlige Polen, ikke så langt fra Tyskland. Det er en by med ca. 65000 indbyggere. Leszno er en speedwaygal by, hvor det lokale hold i år er favorit til at vinde det polske mesterskab. Holdet har både Jaroslaw Hampel og Leigh Adams med i dette grand prix, og det er to som må forventes at slutte langt fremme.


Leszno-feltets vigtigste kørere

Der er ingen kæmpe favoritter til dette grand prix. Der er dog flere som kan gøre sig gældende i toppen. Favoritten er Leigh Adams som også vandt løbet sidste år i Leszno, og som kører til dagligt for klubben og derfor kender banen bedre end de fleste. Han har lagt stærkt ud i Polen i år.

Jason Crump har startet sæsonen fremragende i både Polen og Sverige. Han virker mere tændt end længe og vil tilbage på toppen. Han vandt i sidste sæson ikke et eneste heat på banen i Leszno. Crump vil med sin gode form sandsynligvis levere en god indsats.

Fredrik Lindgren fører VM-tabellen, men selv om han ser ud til at være blevet bedre i forhold til sidste sæson, så virker en semifinaleplads som optimalt for den unge svensker, som i sidste sæson blev nummer 9 i Leszno lige udenfor semifinalen.

Emil Sayfutdinov fra Rusland, som vandt det seneste grand prix i Prag, har ikke kunnet leve op til resultatet i de følgende ligaløb. Han kunne godt gå hen og blive aftenens store skuffelse. Han kender banen fra den polske liga, men kørte ikke godt i et mindeløb forrige søndag.

En man aldrig må afskrive på polsk grund, er Tomasz Gollob. Han kører godt nok ikke for Leszno, men for et konkurrerende hold. Gollob er langt bedre i Bydgoszcz, hvor han stort set altid vinder. Alligevel er den rutinerede kører den mest populære mand i Leszno. Han kom skidt afsted i Prag, og skal bruge et godt resultat her, og det har han også mulighed for. Sidste år blev han nummer 5 i Leszno. Han sikrede også Polen VM-guldet for 2 år siden ved at slå Hans Andersen i sidste heat.

Jaroslaw Hampel har fået et wildcard til løbet. Han kan godt blande sig i toppen i dette grand prix hvor han har hjemmebane. Han er meget stærkt kørende i ligaen på denne bane. Han blev nummer 4 sidste år på banen – og var nummer 2 efter de første 20 heat. Han er min favorit sammen med Leigh Adams.

Greg Hancock var sidste år bedste mand helt frem til finalen, hvor Leigh Adams slog ham. Han har tidligere kørt for Leszno og kender derfor banen rigtig godt. Den lille amerikaner har kørt godt i både Sverige og Polen på det seneste. Han virker til at være helt klar til at kæmpe med om sejren lørdag aften.

Et af de helt store spørgsmål er om man kan køre speedway med en brækket tommeltot og stadig være med helt fremme. Det er under de betingelser Nicki Pedersen starter lørdag aften. Han har testet sin finger, og de mener i teamet at det kan lade sig gøre. Alligevel må det være en hindring for Nicki Pedersen. Alt hvad han kan skrabe sammen i løbet er godt. Men han kan måske gå hele vejen, for med Nicki Pedersen ved man aldrig. Han blev nummer 3 sidste år på banen.

Hans Andersen har startet sæsonen meget svagt ud, og jeg tror han slutter uden for semifinalen igen. Han fik en lille optur i Sverige senest, men ellers har det været en svag Hans Andersen i år. Han lavede bare 1 point på banen i et stort løb for 10 dage siden. Han kom end ikke i semifinalen i det første grand prix i Prag. Samme skæbne skete sidste år i Leszno.

Sidste dansker i feltet er Kenneth Bjerre. Han kom flot igennem det første grand prix i med en semifinaleplads. Bjerre er nok bedre på de mindre baner, men alligevel er han en kører som stort set altid får skrabet nogle point sammen. Han har kørt godt i denne sæson, og odds 2,80 på ham over Hans Andersen ved Danske Spil* ser yderst spændende ud. Jeg ser duellen som ret tæt på helt lige.