No brakes, no gear, no fear…

Så er tiden igen kommet, hvor de bedste speedwaykørere skal kæmpe om verdensmesterskabet. Danske Nicki Pedersen jagter den tredje titel i træk, men kan vente hård kamp igennem årets 11 grand prix-løb, bl.a. fra landsmand Hans Andersen.

Duellerne skal nok blive skarpe - og leve op til Grand Prix-organisationens kække motto...

Speedwayekspert Nicolai Kristensen har taget et kig på årets VM-kørere og kommer i nedenstående artikel med en præsentation af hver enkelt og et bud på hvordan det kommer til at gå.

Nicolais spilforslag til det første grand prix - der løber af stablen denne lørdag i Prag - kan findes på denne side.

DK4 er som altid på plads til alle 11 grand prix-løb, mens det i år ikke er muligt at følge løbene på DR1, som pga. økonomiske problemer ikke har valgt ikke at sende fra serien.


Grand Prix: Struktur

Efter årets 11 grand prix-løb kåres verdensmesteren: Køreren der har samlet flest point sammen.

VM-feltet der drager fra grand prix til grand prix, består af 15 faste kørere: de 8 bedst placerede fra sidste års VM-serie, 3 der kommer en kvalifikation samt 4 der er udpeget af VM-seriens arrangør, IMG.

Disse 4 serie-wildcards gives til talenter, men også fx til britiske kørere – for at tage hensyn til den store tilskuerinteresse i Storbritannien der ikke altid helt modsvares af talentmassen.

Oveni kommer i hvert enkelt grand prix et enkelt løbs-wildcard; typisk en talentfuld eller højtrangeret kører fra det arrangerende land.

Altså 16 kørere i alt i hvert grand prix.

Et grand prix-løb har en indledende runde på 20 heats: hver kører får 5 heats, heraf eet møde med hver af de andre kørere. Hvorefter de 8 bedste går videre til to semifinaler. De 2 bedste fra hver semifinale går videre til finalen.

Alle point undervejs tæller med i det samlede verdensmesterskab. Der køres om 3-2-1-0 point i alle heats, bortset fra finaleheatet hvor der er dobbelt-point på spil, dvs 6-4-2-0. En kører kan altså højst få 7 heats og højst score 24 point i et grand prix-løb. Og i princippet behøver vinderen af et grand prix-løb ikke være den der har scoret flest point i løbet.


Årets program

25/4 Prag

09/5 Leszno

30/5 Göteborg

13/6 København

27/6 Cardiff

01/8 Daugavpils

15/8 Målilla

29/8 Vojens

12/9 Krsko

26/9 Terenzano

17/10 Bydgoszcz

I denne sæson har Danmark for første gang 2 grand prix-løb efter at Vojens er kommet tilbage på kortet. Der er allerede solgt 11.000 billetter til løbet i Vojens, så det ligner to udsolgte grand prix-løb i både Vojens og Parken.

De to polske løb i Leszno og Bydgoszcz er altid blandt de mest populære blandt kørerne da det er gode baner for alle. Det største grand prix er løbet på Millenium Stadium i Cardiff, hvor der er ca. 50.000 tilskuere på plads.


Slutstilling 2008 
1 Nicki Pedersen
2 Jason Crump
3 Tomasz Gollob
4 Greg Hancock
5 Hans Andersen
6 Leigh Adams
7 Andreas Jonsson
8 Rune Holta
9 Scott Nicholls
10 Fredrik Lindgren


Feltet i 2009

15 faste kørere plus 1 wildcard som skifter fra løb til løb.

Listet efter rygnummer:


1 Nicki Pedersen, Danmark

Nicki har vundet VM-guldet de seneste to år (plus i 2003), og jagter nu den tredje titel i træk og den fjerde i alt. Han har mærket finanskrisen, der har kostet ham jobbet i Rusland og 30% af lønnen i Polen. Nicki har ikke kørt meget indtil nu i år, men de gange han har været ude, har han leveret varen. Hans store styrke er stabiliteten: han er praktisk talt altid med fremme. Han vinder måske ikke så mange grand prix løb som tidligere tiders store mestre, men til gengæld findes der få som er så stabil som Nicki. I 2008 vandt Nicki bare 1 grand prix løb. Han har vundet VM-titlen de seneste to sæsoner i sikker stil. Det er blevet til 9 grand prix sejre i 35 finaler. Nicki har vundet i Prag de seneste to sæsoner, så en god åbning er absolut en mulighed. Han er VM-favorit og manden de andre vil slå i denne sæson.

Bud på VM-placering: 1


2 Jason Crump, Australien

Jason var sidste sæson hele tiden et skridt efter Nicki Pedersen, og var aldrig rigtig tæt på VM-titlen 2008. Han ligner igen den største udfordrer til verdensmesteren. Det blev i sidste sæson til to sejre undervejs. Han har 18 grand prix-sejre i 57 finaler i sine 100 grand prix løb. Han har holdt sig stabilt på toppen i mange år og har været i top 3 samlet i de seneste 8 år. Han har niveauet til igen at blive verdensmester, da han nå finalen i alle løb. Han har startet sæson fint.

Bud på VM-placering: 2


3 Tomasz Gollob, Polen

Tomasz Gollob havde en rigtig god sæson i 2008, hvor han blev samlet nummer 3. En dårlig bane i Gelsenkirchen gjorde at sidste løb måtte flyttes til Bydgoszcz, hvor Gollob har vundet 7 gange. Det afgjorde bronzekampen. Han har lige rundet de 38 år og næppe en kommende verdensmester, men er fortsat sejrsaktuel i enkelte løb. Der kommer typisk 1 løb eller 2, hvor han er helt væk. Det er blevet til 14 grand prix sejre for Gollob, hvoraf de 9 er vundet på polsk jord.

Bud på VM-placering: 5


4 Greg Hancock, USA

Den lille amerikaner Greg Hancock har kørt alle løb siden starten af grand prix-serien, og har et VM-guld fra 1997. Det er blevet til 4 VM-medaljer i alt. Han bliver 39 år inden grand prixet i Parken. Alderen ser dog ikke ud til at trykke Hancock, som ligesom Nicki Pedersen har haft problemer med lønnen i Polen. Han har gjort det godt i de to matcher han har startet i. Vi skal nok se Hancock fremme i nogle grand prix løb, men en medalje tror jeg bliver svær for Hancock at hente.

Bud på VM-placering: 6


5 Hans Andersen, Danmark

Hans har stået i skyggen af Nicki Pedersen i mange år, og jeg tror ikke det bliver denne sæson hvor Hans sætter Nicki på plads. Han havde sin bedste grand prix-sæson i 2006, hvor han kørte store dele af sæsonen på wildcard. Det er blevet til to femtepladser de sidste to år for Hans Andersen, som fik en enkelt grand prix sejr i 2008, hvor han vandt i Italien. Hans Andersen har farten til at kunne blande sig helt i toppen, dog mangler han endnu at vise et højere bundniveau, som skal til for at vinde medaljer.

Bud på VM-placering: 4


6 Leigh Adams, Australien

Adams har startet denne sæson med flot kørsel i både Polen og England, hvor han stort set har kørt fra alle. Han havde sin bedste sæson i 2007, hvor det blev til sølv efter Nicki Pedersen. I sidste sæson var han for svingende i grand prix, hvor han trods to sejre undervejs bare blev nummer 6 samlet. Han har tidligere vist at han kan være stabil over en hel sæson, og dette kan give den snart 38 år gamle mand fra Down Under sin tredje VM medalje.

Bud på VM-placering: 3


7 Andreas Jonsson, Sverige

Evighedstalentet Andreas Jonsson har svært ved leve op til forventningerne. Han er blevet sat tilbage af mange styrt. Jonsson har ikke set så skarp ud i sæsonåbningen i Polen, og jeg tvivler på vi ser svenskeren helt fremme i årets serie. Han har en samlet 4.plads som bedste resultat, og hans bedste sæson var i 2007 hvor han vandt i både Gelsenkirchen og Parken. Det er i alt blevet til 3 sejre for svenskeren.

Bud på VM-placering: 8


8 Rune Holta, Polen

Den norske polak Rune Holta har de to seneste sæsoner sikret sig pladsen i den følgende grand prix-serie med to 8.pladser. Jeg tipper at det bliver sidste sæson vi får se Holta i det fine selskab, da han næppe igen kommer i top 8, og et wildcard næppe kommer i spil for Holta. Han vandt sidste år sin eneste grand prix sejr, i Göteborg på en meget dårlig bane.

Bud på VM-placering: 11


9 Scott Nicholls, England

Wildcard. Scott er i denne sæson med på wildcard, da England ikke har nogen direkte kvalificeret kører. Han har haft store problemer med helbredet og maskiner i starten af sæsonen, og det er tvivlsomt om vi ser en Nicholls i form i starten af serien. Han ligger ofte lige uden for semifinalerne, og er ikke en mand jeg forventer vil blande sig i år. Han har endnu sin første sejr til gode i 68 løb. Målet for Nicholls må være at slutte i top 8 som giver plads i næste års serie. Men ellers får han nok et wild card, da et grand prix-felt uden englændere er urealistisk.

Bud på VM-placering: 9


10 Fredrik Lindgren, Sverige

Wildcard. Lindgren havde en svær første sæson i grand prix-serien, hvor eneste lyspunkt var andenpladsen i Göteborg. I et løb hvor han var klart bedste mand helt frem til finalen. Han er endnu noget svingende i sine præstationer og skal finde et højere bundniveau hvis han skal holde sig inde blandt de 8 bedste som er sikret deltagelse næste år. Der skal også ske yderligere fremskridt denne sæson for Lindgren, hvis et wildcard til næste sæson skal komme i spil.

Bud på VM-placering: 13


11 Chris Harris, England

Wildcard. Det ligner lidt en badebillet som Chris Harris har fået i denne sæson. Han er kun med i serien fordi han er født i England. Han kørte et godt løb i serien i 2007, hvor han vandt i Cardiff til stor jubel. Ellers er det småt med lyspunkter i hans 22 grand prix-løb. Det blev til en samlet 9.plads i 2007, mens han sidste år sluttede som nummer 13. Han skal til at levere varen denne sæson, ellers får han ikke wildcardet i næste sæson, da der er et par unge englændere på vej.

Bud på VM-placering: 1412 Kenneth Bjerre, Danmark


Kvalifikation. Kenneth Bjerre var i mange år udråbt som det helt store talent i dansk speedway. En del skader har dog gjort at det først i år er lykkedes Bjerre at komme med i serien. Han har de seneste år kørt på et wildcard i Parken, hvor det er blevet til to semifinalepladser i seneste to år. Kan han få de takter frem i årets serie, så har Bjerre muligheden for at slutte i top 8 som giver direkte adgang til næste sæson. Kampen om pladserne i Danmark er hård, så det er hans bedste chance for en plads i feltet 2010.

Bud på VM-placering: 7


13 Grzegorz Walasek, Polen


Kvalifikation. Han har kvalificeret sig til serien, hvor han i 2004 kørte et enkelt løb på wildcard i Wroclaw med en semifinale som resultat. Walasek har været en del af det polske hold som vandt VM-guld i hold-speedway i 2005 og 2007. Han er god på de store baner, mens hans stil nok ikke lige er til de små stadionbaner. Walasek har kørt 11 grand prix løb i alt, og semifinalepladsen fra 2004 er hans bedste resultat.

Bud på VM-placering: 12


14 Sebastian Ulamek, Polen

Kvalifikation. Ulamek kom ligeledes ind i serien via kvalifikation. Han kørte en fuld sæson tilbage i 2002, hvor han sluttede som nummer 10. Ellers er det blevet til enkelte løb som wildcard. Fælles for alle starter er at han ikke har leveret varen. Ulamek har kørt 19 grand prix, hvor han har vundet 8 heat-sejre undervejs. Det ligner en meget svær sæson for Ulamek, som udover sidste års kvalifikation til dette års serie ikke har leveret det store længe.

Bud på VM-placering: 15


15 Emil Sayfutdinov, Rusland

Wildcard. Det er årets mest spændende wildcard i serien. Emil Sayfutdinov er blevet ungdoms-verdensmester de seneste to år for kørere under 21 år. Han er kun 19 og har fortsat muligheden for at deltage i ungdoms-konkurrencen. Men nu har han fået chancen blandt de voksne, og han har bestemt muligheden for at vinde guldet om nogle år. I starten vil vi nok se ham være meget svingende. Han har vist at han kan være med i den bedste polske række, og jeg bliver ikke overrasket om vi ser Sayfutdinov i en enkelt finale denne sæson.

Bud på VM-placering: 10