Vi er nået til 3. kvalifikationsrunde i henholdsvis Champions League og Europa League (den gamle UEFA Cup), og det betyder en række spændende dyster i denne midtuge - bl.a. for de danske klubber.

Således skal FC København møde det norske mesterhold Stabæk. Og Randers FC støder ind i den tyske storklub Hamburger Sport-Verein.

Denne artikel lister alle kampene - og sætter fokus på de mest interessante.

Hold desuden øje med vores spilforslag. I skrivende stund foreligger der et Torben N. Sørensen-tip til onsdagens kampe, men der kan komme mere i dag - og bestemt også til torsdag.

Champions League: Tirsdag og onsdag 
Den prestigiøse turnering lagde ydmygt ud i slutningen af juni med en 1. kvalifikationsrunde bestående af fire mesterklubber fra meget små nationer; Montenegro, Malta, Andorra og San Marino.

I 2. kvalifikationsrunde blev turneringen noget mere muskuløs. Her trådte bl.a. den danske repræsentant FCK ind - og københavnerne gjorde kort proces med Mogren fra Montenegro, en af overleverne fra 1. runde. 2 gange 6-0 lød lussingerne på.

Og nu gælder det så 3. kvalifikationsrunde hvor 17 ud af 30 klubber er fra Østeuropa. Fire kampe blev spillet tirsdag, 11 spilles i dag, onsdag.

FCK har undgået at få endnu en dyst mod en østeuropæisk klub (de fleste derfra er noget stærkere end Mogren), men til gengæld har det danske mesterhold fået en skandinavisk duel.

FCK mod Stabæk
FCK er sat til at møde Oslo-klubben Stabæk med ex-FCKer Fredrik Bergstrøm på holdet. Stabæk vandt det norske mesterskab sidste år, men ligger i denne sæson kun på sjettepladsen. I sidste sæson deltog Stabæk i UEFA Cup-kvalifikationen, men blev slået ud af franske Rennes (norsk 2-1-sejr hjemme, 0-2-nederlag i Frankrig). 

Første dansk-norske dyst spilles i Parken og fløjtes i gang onsdag kl. 20:15, mens returopgøret afvikles på Telenor Arena i Oslo i næste uge, d. 5. august.

Den mest spændende, ud over FCK-Stabæk, af onsdagens kampe er umiddelbart Celtic-Dinamo Moskva - men der kan sagtens være spilmæssig værdi i andre opgør.

CL: Kampliste

Tirdag

17:00 Aktobe (Kazakhstan) - Haifa (Israel)
17:00 Baki (Azerbaidjan) - Levski (Bulgarien)

20:00 Sparta (Tjekkiet) - Panathinaikos (Grækenland)

20:45 Anderlecht (Belgien) - Sivasspor (Tyrkiet)

Onsdag
20:30. Salzburg (Østrig) - Dinamo Zagreb (Kroatien)
21:45 Sporting (Portugal) - Twente (Holland).
20:45 Celtic (Skotland) - Dinamo Moskva (Rusland)
19:00 Shakhtar (Ukraine) - Timişoara (Rumænien)
20:00 Slovan Bratislava (Slovakiet) - Olympiakos (Grækenland)
20:15 Zürich (Schweiz) - Maribor (Slovenien)
19:00 APOEL (Cypern) - Partizan (Serbien)
19:00 Sheriff (Moldova) - Slavia Prag (Tjekkiet)
17:00 Ventspils (Letland) - BATE (Hviderusland)
18:00 Levadia (Estland) - Debrecen (Ungarn)
20:15 FC København - Stabæk

Returkampe 4./5. august.

Lodtrækning til næste runde sker 7. august. Det drejer sig om playoff-runden der er den sidste før gruppespillet, og som afvikles 18./19. samt 25./26. august.

Gruppespillet har lodtrækning 27. august og går i gang 15. september.

FCK har altså to runder, fire kampe, før det forjættede land er nået.

Læs om CL-strukturen i denne artikel.

Europa League: Torsdag
Torsdag gælder det Europa League (der tidligere hed UEFA Cup). Sidste sæsons danske himmelstræber AaB er desværre røget ud. Det gik galt i 2. kvalifikationsrunde mod upåagtede Slavija fra Bosnien.

Til gengæld overlevede både bronzevinder Brøndby og fair play-deltager Randers. Drengene fra Vestegnen indledte med at tabe 0-1 hjemme mod Flora Tallinn, men vandt så 4-1 i Estland. Kronjyderne vandt 1-0 ude mod litauiske FC Sūduva og kunne så nøjes med 1-1 hjemme.

De to hold får i 3. kvalifikationsrunde selskab af sølvvinderne fra OB.

Fynboerne skal til Makedonien og prøve kræfter med Rabotnicki - der i 2. runde slog nordirske Crusaders; det blev 1-1 ude og 4-2 hjemme. Med al respekt for makedonernes europæiske rutine (holdet har spillet kvalifikation til CL eller UEFA Cup de seneste fem år, dog uden at nå gruppespil), ligner det en dansk kvalifikation.

Brøndby bør også have ok chancer mod Legia Warszawa - selv om den polske hovedstadsklub (sølvvinder i sidste sæson) har tonsvis af Europa-erfaring. Legia har trods alt ikke deltaget i CL-gruppespillet siden 1995, og i sidste sæson røg holdet ud af UEFA Cup-kvalifikationen ved at tabe to gange til FK Moskva. BIF har dog den ulempe at holdet starter på hjemmebane.

Randers mod HSV
Den tungeste opgave står Randers FC med. Kronjyderne skal op mod selveste Hamburger Sport-Verein. Og selv om nordtyskerne i sidste sæson satte sig mellem tre stole - var tæt på, men missede mesterskab, pokal og UEFA Cup-finale - så er der tale om en storklub og et virkelig godt mandskab.

En pudsig detalje er at Randers-træner John "Faxe" Jensen er gammel HSV-spiller. Måske kan han trække på den erfaring, men umiddelbart ser det svært ud for Randers der i weekenden fik tæv af AGF. På hjemmebane på Essex Park - dvs samme sted hvor holdet torsdag tager imod HSV.

HSV er i øvrigt ikke den eneste storklub der træder ind i 3. kvalifikationsrunde til Europa League. Der er også hold som Roma, PSV og Fenerbahce - der møder henholdsvis Gent, Cherno More og Honved Budapest.

Europa League: Kampliste
Tirsdag
Bnei Yehuda - Pacos de Ferreira

Tordag
Vaslui - Omonia
Dinamo Tbilisi - Crvena Zvezda
FK Petrovac - Sturm
Honka - Qarabağ
Rabotnicki - OB
M. Netanya - Galatasaray
Fredrikstad - Lech
Göteborg - H. Tel-Aviv
Tromsø - Slaven Koprivnica
Vojvodina - Austria Wien
CSKA Sofia - Derry
Brøndby - Legia
Donetsk - IB Ljubljana
Vålerenga - PAOK
Vėtra - Fulham
Rapid Wien - APOP
Vaduz - Liberec
Žilina - Hajduk
Steaua - Motherwell
Polonia Warszawa - NAC
Slavija - Košice
Club Brugge - Lahti
Randers - Hamburg
Aberdeen - Sigma
St Patrick's - Krylya Sovetov
PSV - Cherno More
Sevojno - Lille
Fenerbahçe - Honvéd
Helsingborg - Sarajevo
Roma - AA Gent
Rijeka - Metalist
KR - Basel
Athletic - Young Boys
Braga - Elfsborg

Returkampe 6. august.

Lodtrækning til næste runde sker 7. august. Det drejer sig om playoff-runden der er den sidste før gruppespillet, og som afvikles 20. samt 27. august.

Gruppespillet har lodtrækning 28. august og går i gang 17. september.

Læs om Europa League-strukturen i denne artikel.