Den bedste ishockeyrække i Slovakiet starter sæsonen denne fredag. BetXperts mand med ekspertindsigt i ligaen er fortsat Michael Tatar der i sidste sæson fik en fin start på eksperttilværelsen med en tilbagebetaling på 136% for sine 10 slovakiske tips.

Tatar har skrevet følgende optaktsartikel der gennemgår de 11 hold og kigger på odds & chancer...

Lokomotivs flystyrt i Rusland d. 7. september, kommer i den grad til at præge sæsonstarten i den slovakiske Extraliga. Ombord på flyet var nemlig den slovakiske legende og landsholdsanfører Pavol Demitra, som tilmed var storaktionær i ungdomsklubben Dukla Trencin.

Alle kampe i 1. runde er beordret 100% stilhed i de første 5 minutter, hvor der ikke må spilles musik eller andre stemningsskabende ting, lige som at alle spillere skal spille med sort sørgebind, påtrykt nummer 38, som var Demitras nummer.

Trencin har fået flyttet deres oprindelige udekamp til en hjemmekamp, hvor der så er lagt op til den helt store mindefest imod Banska Bystrica.

Relativt stille på transferfronten

Generelt er der ikke sket ret meget i transfervinduet i sommerpausen, idet den økonomiske krise for alvor har bidt sig fast. Eneste verdensklassespillere som er kommet til ligaen er Miroslav Satan, som pt. har lavet en et-måneds kontrakt med Slovan Bratislava, og så Zigmound Pallfy, som efter en Tiger Woods-pause på et år, nu har valgt igen at trække Skalica-trøjen over hovedet.

Dog skal det nævnes, at Poprad ved hjælp af nogle af de mange russiske millioner de fik i sponsorater sidste år, i år har valgt at lave en satellitklub som optræder i den russiske KHL.

Derudover skal det nævnes at der som regel bliver handlet en hel masse i løbet af hele sæsonen, så der kan ske styrkemæssige forskydninger.

Ligaen består i år af 11 hold, inklusive Zilina, der sidste sæson klarede skærene i nedryknings-playoffkampene, og det slovakiske U20-landshold.

Storfavorit til guldet er endnu engang Kosice.

Tips

Tips til Extraligaen kan løbende følges på denne side: 

http://www.betxpert.com/ekspert/michael-tatar

Odds og chancevurderinger

Min vurdering af klubbernes guld-chancer ser således ud, med alle de forbehold der nu kan være, idet der sandsynligvis kommer markante trupændringer i løbet af sæsonen:

Kosice 50%

Banska 20%

Slovan 15%

Trencin 5%

Poprad 5%

Zvolen 2%

Skalica 2%

Martin, Zilina, Nitra 1%

Det giver noge tårnhøje betvalues - men som regel også nogle latterligt lave limits.

Bedste mesterodds

Kosice – 2,4 bwin*

Banska – 10,0 Bet365*

Slovan – 2,3 Bet365*

Trencin – 34,0 bwin*

Poprad – 10,0 bwin*

Zvolen – 51,0 Gamebookers

Martin – 72,0 bwin*

Skalica – 126,0 Gamebookers

Zilina – 201,0 Bet365*, Gamebookers

Nitra – 251,0 bwin*


 

Kosice

Som tre-dobbelt mester og et stort set intakt hold, fremstår Kosice igen som den helt store favorit.

Den mest markante ændring ved Kosice-holdet, er at den suveræne målmand Julius Hudacek (rddningsprocent på 94%), er blevet solgt til svensk ishockey, og træneren er endt i KHL.

Men det er fortsat et skræmmende mandskab. Selv om nytilkomne Alexandr Hylak i målet fra Brno, normalt kun holder omkring de 91%, så vil det nok være Kosice, man skal slå, såfremt man ønsker at vinde ligaen.

Det bliver dog spændende at følge den nye træners arbejde og se om Kosice-stjernerne kan holde motivationen oppe efter 3 x guld i streg. I sidste træningskamp slog man Poprads KHL-hold med 11-1 – så det ligner et Kosice-mandskab, som kommer til at starte sæsonen i absolut højeste gear.

Banska Bystrica

Et af de hold som de sidste par sæsoner altid har spillet godt i 1. halvdel af sæsonen, for derefter at gå ned i 2. halvdel. Det har man i år draget konsekvensen af og investeret i mere bredde.

Man har hentet den meget erfarne Matus Kostur hjem fra KHL til målmandsposten og har investeret i flere interessante spillere. Bla. 2 finner fra SM-ligaan og Marcus Kristoffersson fra Sverige, som har brugt det meste af sin karriere i Elitserien. Samtidig har man fastholdt store dele af grundstammen bla. i form af Sykora, Kütny og Marcinek som de mest markante navne.

I træningskampene har man gjort det glimrende. Man har bla. hentet sejre over schweiziske SC Bern og SC Langhental. Banska er et af de hold jeg forventer meget af i den kommende sæson og som et af ligaens bedste hjemmehold de sidste 3 sæsoner, bør de være 1. udfordrer til Kosice.

Slovan Bratislava

Storholdet fra hovedstaden har de sidste 2 sæsoner skuffende måtte forlade turneringen allerede i semi- og kvartfinale og det er derfor en såret stolthed som skal forsvare de farverne i år.

Man har fået skilt sig af med nogle af de aldrende stjerner, som gik ned i play-off sidste år og har skaffet sig et par interessante profiler i Kukumberg og senest Miroslav Satan. De store spørgsmål er bare, om Satan vælger at blive længere tid end i sidse sæson, hvor han kun spillede hjemmekampe og kun spillede 2 gange 5 kampe.

Branislav Konrad i målet var også en af svaghederne sidste sæson, og idet de ikke har forstærket sig på keeperposten, og heller ikke nævneværdigt på andre pladser end de 2 offensive spillere, så går Slovan nok en sæson i møde, hvor semifinalen meget vel kan blive endestationen igen.

Dukla Trencin

Holdet og byen med de stolte hockeytraditioner starter sæsonen i dyb sorg efter Pavol Demitras død.

Dukla gjorde det fremragende sidste sæson i play-off og ekspederede lokalrivalerne fra Slovan Bratislava ud i kvartfinalen. Holdet har altid gjort det godt i juniorligaerne og sidste år virkede på mange måder, til at være et gennembrud for mange af de unge spillere og det er et af de hold, som jeg ser som en outsider til en finaleplads.

1.-kæden med Tvrdon, Gasparovic og Tybor har gjort det fremragende i træningskampene og har produceret og lavet et hav af mål. Udover 1.-kæden har de ligeledes en Andrej Stastny, som har lavet mange mål på det slovakiske u-20 landshold de sidste par år.

Gennemsnitsalderen er bare 24 år, og selvom de på målmandsposten ser en smule svagere ud end Kosice og Banska, så er forskellen ikke så stor som den var sidste sæson.

Skalica

Der er ikke meget tilbage af det Skalica-hold som spillede finale mod Kosice forrige år. Juraj Mikus er i KHL, Zalesak røg sidste sæson til Kosice og Jarolin er endt i Edinburgh Capitals.

Det skulle dog være bekræftet af Zigmund Pallfy vender tilbage, efter 1 års pause med ægteskabelige, Tiger Woods-agtige prostitutionsproblemer. Pallfy er dog efterhånden blevet de 40 år og selv om han var god for over 100 point pr. sæson sidst han spillede, så får han, Skoliak og Visnovsky nok svært ved at skabe sæsonen alene.

Målmandsposten er ligeledes middel, så selv om Pallfy er tilbage og han nok skal lave omkring de 80 point, så kan jeg godt tvivle på, om det er nok til at komme med i play-off. De har dog gjort det fint i træningskampene og i Pallfys comeback kamp lavede han 2 assist i en 6-4 sejr mod tjekkiske Olomouc.

Poprad

Sidste sæsons moneymaker, som med masser af russiske millioner i ryggen, fik købt mere ind, end bookmakerne var opmærksomme på. Poprad har dog fået endnu en klub i år, som optræder i KHL, under navnet LEV Poprad. Det kan derfor være svært at vurdere selve Poprads styrke set over en hel sæson.

I den trup som er officiel på nuværende tidspunkt, er der flere navne som springer i øjnene. Lubomir Vaic, Miroslav Hlinka, og Martin Kulha. Truppen er bred, og med tilgangen af en del nye navne og et storbror-hold med masser af gode navne i KHL, herunder Ladislav Nagy, Lubos Bartecko, Emil Lundberg, så skal de nok komme med i play-off.

Træningskampene har været svingende, og målmandsposten ligner, lige som sidste år, det svage led på holdet.

Nitra

Nitra har de sidste mange sæsoner satset på egen avl og man så små tendenser til at det gav pote, sidste sæson, hvor holdet slutteligt spillede mange flotte kampe. Generet var det dog ustabilt og der er ikke mange spillere ned over holdkortet som falder i øjnene.

Læg dertil at de har tabt stort set alle deres træningskampe. Hjemme på egen is skal de nok skaffe nogle skalpe, men alt i alt ligner det et hold, som misser play-off.

Zilina

Sidse sæson absolutte prügelknabe har taget konsekvensen her i pausen og oprustet ganske pænt, og jeg ser i år Zilina som et hold der kan gøre det bedre end de sidste 3 år hvor det er blevet til nedryknings-playoffkampe.

Huna-brødrene er hentet i Slovan Bratislava, og med backer som Dusan Devecka og Tomas Houdek, er det et hold, som næppe bliver nogen walk-over denne sæson. Træningskampene er også gået glimrende med flere sejre over andre extraliga-hold.

Martin

Altid defensivt orienterede Martin gik helt ned efter nytåret sidste år og kiksede playoff - meget skuffende for den stolte klub. Det håber man på at gøre bedre i år – men der er ikke mange navne som springer en i øjnene på holdkortet.

Deres største stjerne David Appel er solgt, og udover Lukas Matejka og Filip Macejka, er det et hold af middelmådige, hårdtarbejdende spillere.

Sammen med Nitra, er Martin det hold som jeg forventer mig mindst af. Der er ingen tvivl om at de underpræsterede sidste forår, men hvis jeg skal sammenligne deres trup med de andre klubbers, så er det et hold, som lander et sted mellem nr 6 og 10.

Zvolen

Det plejer at være den helt store svingdør i Zvolen de første måneder af en sæson. Om dette har ændret sig i år, vil tiden vise. Der er pt, som altid, en bundstabil trup, som bør klare sig med i play-off.

De har en af ligaens bedste målmænd i form af Lukas Schrecko. Truppen er bred, og Zvolen er svære at spille imod. De var marginaler fra at spille sig i semifinalen sidste år, men blev i den grad bortdømt i den 7. kvartfinale kamp mod Banska Bystrica.

En placering mellem 4 og 8 bør det godt organiserede Zvolen-mandskab ende på. Men bedre bliver det næppe uden forstærkninger.

Slovakia U20

Det slovakiske U20 landshold stiller traditionen tro også op i ligaen. Selv om de sidste år ikke kunne låne så mange spillere fra a-holdene som tidligere pga. den økonomiske krise, så er projektet fortsat.

U20-holdet er automatisk deltager i ligaen (selv om det blev til en sidsteplads i sidste sæson). De spiller dog ikke fuldt program og kan ikke komme med i playoff. Men deres kampe tæller med i ligaen - og det gælder derfor for de andre hold om ikke at undervurdere de unge knægte. Det er dumt at stå, når sæsonen gøres op, og måtte konstatere at man mangler de point man tabte mod de altid hårdtkæmpende juniorspillere.