Transfervinduet er klappet i, og det skulle være mere eller mindre sikkert, at hver klub nu har sin trup på plads. Mesterskabet synes afgjort, men alligevel er der rigelig spænding at se frem til i foråret - der er jo 11 pladser yderligere vi skal have afsat!

Her på BetXpert har vi kigget klubberne og deres spillerhandler efter i sømmene og kommer her med vores bud på hvordan foråret kommer til at udarte sig. Hvem ryger i Europa og hvem rykker ned? Læs meget mere om dette herunder!

Stilling efter efterårets 18 runder:
1. Brøndby 43
2. FCM 33
3. OB 30
4. Viborg 27
5. FCK 27
6. AGF 26
7. AaB 25
8. Esbjerg 23
9. Silkeborg 21
10. FCN 16
11. Randers 14
12. Herfølge 14

AGF

http://www.agf.co.dk/ Stig Tøfting er blevet fyret fra AGF pga. julefrokost-håndgemæng. Dermed har AGF ikke bare mistet Brian Steen Nielsen, der jo som bekendt valgte at stoppe karrieren efter efterårssæsonen, men nu er også den anden midtbanedynomo ude af billedet. I øvrigt er offensivmanden Thomas Thorninger skadet og må muligvis stoppe karrieren. Man har nogle glimrende midtbanespillere tilbage i truppen: Grahn, Ulander, Arrieta og Pedersen, men man har ikke en "hard-hitter" som både Brian Steen og Tøfting var det for holdet. Man mangler tyngde og slagkraft, hvilket kan blive et problem for holdet, når man møder hold som Brøndby, FCK og OB, som alle sætter sig hårdt på midtbanen.

Tilkommet er til gengæld Thomas Lindrup, den dygtige venstrekantspiller, som helt sikkert er en gevinst for det fremadrettede spil. Truppens nye spydspids hedder Christer George, og er hentet i Rosenborg. Han går helt sikkert direkte ind i startopstillingen, da Helgi Sigurdson er ude i foråret som følge af operation i akillesenen.

AGF har en god trup, men ved nærmere eftersyn er den lidt tynd. Der er ikke nok reserver med kvalitet til, at man kan dække sig ind ved skader på centrale pladser. Taktikken skal lægges om på midtbanen, da man ikke længere har de to bølgebrydere, og man bliver nødt til at koncentrere sig mere om eget spil og boldbesiddelse. Hvis holdet kan holde sig skadesfrit og ramme en god rytme kan det blive farligt i foråret, men jeg tror, at karantæner og skader kan ødelægge et lovende forår for klubben fra smilets by.

Tilgang :
Tuomas Aho (MyPa)
Christer George (Rosenborg BK, Norge)
Thomas Lindrup (OB)
Patrice Kwedi (NK Pomorac, Kroatien, lejet)
Anders Kaagh (Viborg FF)
Mads Frost (Aarhus Fremad)
Martin Beck Andersen (comeback efter pause)

Afgang :
Brian Steen Nielsen (stoppet)
Stig Tøfting (kontrakt ophævet, nu Häcken, Sverige)
Morten Petersen (kontrakt ophævet, nu Lyngby BK)
Jeffrey Aubynn (Hammarby, Sverige)
Wade Barrett (kontrakt ophævet)
Henrik Madsen (endt lejemål, nu i Næstved)
Rune Hansen (Wolfsburg)
Emil Antonsen (kontraktudløb)
Tom Christensen (stoppet )

Brøndby

http://www.brondby.com Jeg havde egentligt allerede skrevet en Brøndby-optakt, men pludselig ud af det blå bliver det hele lige lavet om. Mads Jørgensen er tilbage i dansk fodbold efter et mildest talt mislykket ophold i italienske Ancona og et smut forbi norsk fodbold. Han lukkede og slukkede for vinterens handler i den danske SAS-liga og er en af de mest spændende tilkommere.

Op til sidste dag for spillerhandler har Brøndby forholdt sig roligt på transfermarkedet, helt efter devisen "If it ain't broke, don't try to fix it". Mest nævneværdigt er det, at Auri er skiftet til Herfølge, men han blev sjældent brugt, så den store forskel gør det ikke. Brøndbys trup er komplet, og er fuldt ud i stand til at hjemføre mesterskabet. Forspringet er enormt, nærmeste konkurrent, FCM, ligger 10 point under og har mistet sin største profil, hvilket efter min mening gør at Brøndby skal ud og tabe minimum 3 ud af de første 5 kampe i foråret før der overhovedet bliver den mindste spænding om hvor titlen lander.

Morten Wieghorst er tilbage på midtbanen efter at han er blevet sin skade kvit. Holdet er nu lige den tand stærkere på midtbanen, og umiddelbart er der ingen der matcher drengene fra Vestegnen, hverken på den centrale midtbane eller i det centrale forsvar (eller for den sags skyld de fleste andre områder).

Der vil helt sikkert være nogen der hævder, at BIF i Royal League viste, at de ikke er i omdrejninger. Det kan diskuteres. Selv stærke hold kan dumme sig fra tid til anden, og jeg tror på at Royal League er glemt nu, og at man stiler efter mesterskabet. Michael Laudrups fodboldfilosofi er skræddersyet til truppen, og vice versa, og med Mads Jørgensen tilbage på vestegnen har han nu flere muligheder på midtbanen. Brøndbys offensiv har fået et ekstra es i den "hjemkomne søn", som kan blive et af forårets helt store profiler.

Tilgang :
Henrik Kildetoft (egne rækker)
Mads Jørgensen (Stabæk)

Afgang :
Auri Skarbalius (Herfølge, udlejet)
David Ousted (Nykøbing FA, udlejet)
Dennis Flinta (Silkeborg IF)

Esbjerg

http://www.efb.dk Esbjerg led i efteråret en del under, at Tommy Bechmann skiftede til tysk fodbold. Offensiven manglede slagkraft, og det samme gjorde midtbanen. Jerry Lucena var skadet hele efteråret, mere eller mindre, men vendte tilbage til de sidste kampe og har spillet med gennem hele vinteren. Royal League viste, at Esbjerg ligner sig selv mere og mere, dog var dette ikke nok til at vippe de to norske modstandere, Vålerengen og Rosenborg, af pinden - Royal League forblev en drøm om mere. Hvis man skal glæde sig over noget som helst i den forbindelse, så er det at man nu kan koncentrere sig fuldt ud om SAS-ligaen.

Man har forstærket offensiven med to nye angribere, Michäel Murcy og Simon Pedersen. Sidstnævnte skal nok mest være reserve, hvorimod man i Murcy ser ud til at have fået en spændende og stærk spiller, som bliver et godt supplement til Berglund og Thorup i angrebet.

Jeg synes at holdet igen ligner det hold som tog bronzemedaljerne i sidste sæson, og Esbjerg vil sandsynligvis blive et af de 5 bedste hold i foråret.

Tilgang :
Michäel Murcy (La Louvière, Belgien)
Simon A. Pedersen (AB, lejet)

Afgang :
Henrik H. Hansen (SønderjyskE)
Diego Viana (kontrakt ophævet)

FC København

http://www.fck.dk FCK havde et skidt, skidt efterår, og tabte reelt mesterskabet før kampen kom rigtigt i gang. Hans Backe har bevaret roen, og undladt at gøre hvad man så mange gange før har kastet sig ud i - forstærkninger. Ikke én eneste ny spiller har man fået. Truppen er intakt, lige bortset fra udlejningen af Røll og Fredgaard til henholdsvis SIF og RFC.

Jeg har før ytret mig positivt om FCK (man kan hade, elske eller lade være), og jeg er helt sikker på, at de bliver forårets hold. Royal League-kampene har vist, at man faktisk godt kan spille sammen som et hold.

Forsvarerne er ved at have fundet hinanden (eneste minus er de stadig ikke kan finde målmanden), og midtbanen er alsidig, med en stærk central og gode kanter. Offensiven er også steget i formbarometeret, og Zuma og Santos kan blive forårets topscorere.

Jo flere kampe holdet spiller, jo stærkere bliver det. Sådan er det generelt, men dette hold har et større potentiale end noget andet hold i ligaen, og det ser ud til at blive udløst i det kommende forår. Det vil ikke være nok til at hente Brøndby, men nok til at relancere FCK som et stort hold.

Tilgang :
Ingen

Afgang :
Thomas Røll (Silkeborg IF, udlejet)
Carsten Fredgaard (Randers FC, udlejet)

FC Midtjylland

http://www.fc-mj.dk Endelig blev fænomenet og problembarnet Zidan skudt af til det store udland, dog kun på en lejekontrakt i første omgang. Han efterlader sig et gabende hul i offensiven, som man ikke bare udfylder uden videre. Man har godt nok hentet (et nyt problembarn) David Nielsen i AaB, men han ligner, efter min mening, Frank Kristensen for meget til at han kan udfylde hullet efter Zidan. Han er en helt anden type og er ikke på samme niveau, selvom han er blandt SAS-ligaens bedste target-men.

I vinteren vinkede man yderligere farvel til landsholdsmålmanden Peter Skov, som endeligt fik sit udlandseventyr (som imidlertid er startet med alt andet end succes). I stedet har man kapret Ola Tidman i Sheffield Wednesday, hvor han kom til fra Malmø. Han har tidligere optrådt på de svenske U18- og U21-landshold, og burde med tiden kunne udfylde hullet efter Peter Skov.

Det store spørgsmål er hvor stor betydning tabet af klubbens to største profiler får. Skov kan udskiftes, mens Zidan er en helt anden historie. Jeg tror dog godt, at man kan få det til at fungere med David Nielsen som den "største" angriber. Når man ser på FCM i foråret er det vigtigt man kan abstrahere fra, at Zidan mangler. Ikke mindst ude fra, men også inde i selve truppen. Jeg er ikke i tvivl om at man kan få det til at fungere, dog tror jeg ikke at man bliver blandt de 3 bedste hold i foråret - men at holde sig i top 4 i denne sæson er ikke en umulig opgave.

Tilgang :
David Nielsen (AaB)
Nick Ragus (B 1913)
Ola Tidman (tidl. Sheffield Wednesday, England)

Afgang :
Mohamed Zidan (Werder Bremen, Tyskland, udlejet)
Peter Skov-Jensen (VfL Bochum, Tyskland)
Henrik Smedegaard (Vejle BK)

FC Nordsjælland

http://www.fcnfodbold.dk Der er sket ting og sager i Farum over vinteren. Christian Andersen fik sparket (men alle havde vel set dét komme), og træneren hedder nu Johnny Petersen. En knap så udfarende type i forhold til hvad man er vant til. Ud over det har man sendt Yoshi hjem, den japanske målmand slog aldrig helt til, og Kim Christensen har nu målet for sig selv (Jan Budzt er en reserve som ikke skal anvendes foreløbig).

FCN har fået flere nye, interessante spillere. Kenneth Rasmussen (tidl. BIF) er vendt hjem fra det svenske og forstærker forsvaret markant. Han ville være et stort plus for ethvert SAS-liga hold, som skranter lidt. Heath Pearce er amerikansk U-spiller (20 år) og betegnes som et stort talent, som er kommet til FCN for at udvikle sig. Pearce er venstrebenet og spiller på venstrekanten, så vidt det har været muligt at bedømme udefra. Offensivt har man hentet Ali Akida, en angriber som har været i dansk fodbold i nogle år, uden helt at blive det store hit - måske det er derfor han skiftede navn ;-)... Jeg har ikke den store fidus til Emmanuel Muttandengo, men han styrker FCN i bredden rent offensivt.

Seneste nyt fra FCN er at man har hentet Mamadou Coulibaly i Belgien på en lejekontrakt, en venstre back med god førsteholdserfaring i den bedste belgiske række. Han er blevet lejet ud pga. uoverensstemmelser med klubben.

Umiddelbart synes jeg, at FCN har forstærket sig mærkbart, dog mener jeg fortsat at man mangler en del på midtbanen. Det nytter ikke meget at være stærk i forsvar og angreb hvis bindeleddet knækker ved den mindste modgang. FCN har taget et skridt i den rigtige retning, men det er næppe nok. Jeg tror stadig man vil opleve problemer, og man vil fortsat være rodet ind i nedrykningskampen. Faktisk ligner man mere en nedrykker end fx Randers.

Tilgang :
Kenneth Rasmussen (Helsingborg, Sverige)
Thomas Kristensen (Lyngby BK)
Jan Budtz (Avarta)
Heath Pearce (University of Portland, USA)
Emmanuel Ake Richard Muttendango (The Artist Formerly Known As Ali Akida) (klubløs)
Mamadou Coulibaly (Sporting Lokeren, lejet)

Afgang :
Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata, Japan)
Jesper Hansen (Ølstykke FC, udlejet)
Casper Andersen (Ølstykke FC, udlejet)
Thomas Møller Madsen (Brønshøj, udelejet)
Denni Conteh (OB)
Olcay Senoglu (??)

Herfølge Boldklub

http://www.hb.dk Herfølge overvintrede på SAS-ligaens sidsteplads - helt fortjent efter min mening. Spillet hang slet ikke sammen i efteråret og man løb ind i flere større afklapsninger. Truppen har manglet bredde, især i det offensive, hvor Poul Hübertz synes at være uundværlig for holdet. Substitutten Anders Jochumsen er i pausen blevet lejet ud til Køge, hvilket efter min mening er et skidt træk, da han har gode kvaliteter i angrebet.

Af nyerhvervelser har man lejet Auri Skarbalius i Brøndby, et stort plus til Herfølges noget træge forsvar, han bliver en klar gevinst for holdet. I det nordjyske har man hentet målmand Brian Ulstrup, som reserve for Morten Cramer, men han har efter min mening ikke niveauet til at være førstevalg på et SAS-liga hold.

Yderligere 3 mand er kommet til, dog ingen navne der genkendes. Serberen Bojan Tadic (har spillet to landskampe på OL-holdet) huserer på højrekanten. Charles Gbeke er en massiv angriber fra Ottowa Wizards, mens Marcina (også Ottowa Wizards) er en lettere og hurtigere type angriber, som også kan begå sig på midtbanen.

Selv med de nye spillere er Herfølge blandt ligaens 3 dårligste hold, og klubben aspirerer kraftigt til en trænerfyring og en nedrykning. Der skal andre boller på suppen hvis man vil overleve, og her tror jeg ikke at trænerduoen, Nielsen & Schønberg, har den fornødne erfaring. Et spritnyt trænerpar har ikke rutine nok på bænken til at kunne styre en synkende skude i land. Herfølge skulle have skiftet trænere i vinterpausen og kapret Christian Andersen, som nu er tilbage i AB. De skal have held og lykke, men jeg har svært ved at se, at de ikke ryger en tur i divisionen.

Tilgang :
Auri Skarbalius (Brøndby IF, lejet)
Bojan Tadic (Borec Luca, Bosnien)
Brian Ulstrup (Jetsmark)
Charles Gbeke (Canada)
Alen Ivano Marcina (Schweinfurt 05, Tyskland)
Rune Hagen (Strømgodset)

Afgang :
Carsten Holbek (stoppet)
Karsten Jensen (Næstved)
Anders Jochumsen (Køge, udlejet)
Anders Jørgensen (Roskilde FC)
Jeppe Vestergaard (stoppet)
Kenneth Emil Pedersen (Ølstykke FC, udlejet)
Josh Gowling (Ølstykke FC, udlejet)

OB

http://www.ob.dk I Odense besidder man øjeblikkeligt en 3.plads, og ambitionerne er også i orden på Fyn. Senest er Denni Conteh hentet i Nordsjælland. Miti og Højer har deres faste pladser i front, men de nu fået en glimrende substitut.

Forsvaret led et lille knæk med Segerstrøm og Nedergaards exit, men man har forstærket sig med Alexander Aas og Tore Ophaug, som anses for at være af høj standard. Man har stadig Derveld, så forsvaret er i orden, hvis man ellers kan lokke den noget knotne hollænder (ville helst væk) til at spille for fuldt blus.

På midtbanen er Lindrup og Kenneth Møller skiftet til det jyske, og mens man har fået Lars Larsen til Møllers plads, så synes jeg man halter lidt på venstrekanten. Midtbanen har mistet lidt pondus i denne pause efter min mening. Dog skal det nævnes, at Contehs tilkomst gavner midtbanen, i og med, at Søren Berg som ofte har været anvendt som angrebsreserve, nu kan koncentrere sig om sin rolle på midbanen.

OB er et af de hold der på sigt kan matche FCK og BIF, og de vil sikkert være med helt fremme i kampen om 2.pladsen som giver adgang til Europa næste år.

Tilgang :
Alexander Aas (Odd Grenland)
Lars Larsen (Randers FC)
Denni Conteh (FC Nordsjælland)
Jan Tore Ophaug (SK Brann, Norge)
Mikkel Blavnsfelt (Fremad Amager)
Anders Torpegaard (egne rækker)
Jesper Lange (egne rækker)

Afgang :
Steen Nedergaard (stoppet, nu i Hvidovre)
Thomas Lindrup (AGF)
Pontus Segerström (Landskrona, Sverige)
Kenneth Møller Pedersen (Randers FC)
Thomas Nørmark (Dalum IF)

Randers

http://www.randersfc.dk Lars Olsen, cheftræner i Randers, har brugt vinterpausen på at få skiftet markant ud i truppen. Der er kommet rutinerede folk til klubben, lige fra forsvar til angreb. Fra Randers har Mota taget turen de små 50 km. til Viborg, og det var ikke velset af Randers' fanklub. Randers ligger på 11.pladsen og er kun 2 point efter Nordsjælland, som ligger på den eftertragtede 10. plads.

Fredgaard er kommet til fra FCK og forstærker det offensive spil på venstrekanten. Kenneth Møller kørte surt i den i OB, men vil nu husere på den randrusianske midtbane. I angrebet har man fået målhunden Lundberg i AaB, og senest fik man "Grado", en bosnisk forsvarspillerer med blik for det fremadrettede spil.

4 nye spillere, som klart forstærker truppen i forhold til, at man reelt kun har mistet Mota og Lars Larsen fra de startende 11.

Randers FC er synligt rustet til en nedrykningskamp, og vi har gode anelser om holdet. De har haft en opadgående formkurve gennem efteråret og vi tror de klarer frisag og overlever i landets bedste række.

Tilgang :
Christian Lundberg (AaB)
Kenneth Møller Pedersen (OB)
Carsten Fredgaard (FC København, lejet)
Gradimir Crnogorac (Hajduk Split, Kroatien)
Martin Pedersen (egne rækker)
Ruben Nygaard (egne rækker)
Andreas Schultz (egne rækker)
Jonas Damborg (egne rækker)
Mads Knudsen (egne rækker)

Afgang :
Mota (Viborg FF)
Lars Larsen (OB)
Nocko Jokovic (stoppet)
Lars Nielsen (kontrakt ikke forlænget)
Rasmus Rosenkilde (kontrakt ikke forlænget)
Kim Kolstrup (kontrakt ikke forlænget)
Mogens Laursen (nu DS)
Michael Laursen (nu DS)
Jan Larsen (nu DS)
Thomas Domino Andersen (nu DS)

Silkeborg

http://www.sif-support.dk Silkeborg har rustet godt op og har bl.a. hentet (lejet) Thomas Røll - den fortabte søn - hjem fra FCK, hvor han ikke fik nok spilletid. Han vil uden tvivl forstærke Silkeborg-midtbanen væsentligt, men lad os nu se om bentøjet holder til et helt forår. Skader har forfulgt og plaget ham, og betegnelsen glasben kunne hives op af posen.

Matthias Thylander er blevet genoplivet efter en lang pause, og hvis han holder sig skadesfri er han også en klar forstærkning af holdet.

Det er snævert i bunden af SAS-ligaen, men jeg tror ikke Silkeborg taber point nok til at komme helt ned i den farlige ende af tabellen i år. Med forstærkninger og lidt mere stabilitet på holdet end i en ellers relativt god efterårssæson - tror jeg Silkeborg går en positiv tid i møde, men det kan ikke blive til mere end overlevelse og en placering lige under midten af tabellen.

Tilgang :
Thomas Røll (FC København, lejet)
Kim Olsen (Sheffield Wednesday, England)
Dennis Flinta (Brøndby)
Søren Ulrik Vestergaard (egne rækker)
Matthias Thylander (klubløs)

Afgang :
Simon Bræmer (AaB, endt lejemål)

Viborg

http://www.viborgff.dk Viborg har spillet nogle gode træningskampe og har specielt fået meget ud af opholdet i USA, hvor der blev spillet på noget lækkert grønt græs. Det bliver spændende at se hvad Viborg kan få ud af truppen i år, hvor der ikke er kommet markante profiler til klubben. Det er dog blevet til angriberen Mota, som slap fra Randers, og nu skal forsøge at viderebringe sin succes til Viborg. Søren Frederiksen skulle være tilbage efter sin skade, men hvis han ikke er klar, er Mota en vigtig mand for holdet, og han vil sammen med Klaus Kærgaard danne en farlig frontduo, med en kreatør og en targetman - ikke en dårlig blanding.

De grønblusede overvintrede på en flot 4. plads og må nu forsøge at bibeholde den fornemme placering, men det bliver sikkert også svært nok i sig selv. Efter min mening spillede Viborg lidt over evne i efteråret, og jeg tvivler på de kan høste lige så mange point i foråret. Ove Christensen har ikke så mange esser oppe i ærmet og jeg tror at de fleste klubber har gennemskuet (den simple) taktik som Viborg spiller - der skal mere end en stærk defensiv og en kende kontra til for at man kan holde sig i toppen. Der er flere hold der op til foråret virker stærkere end Viborg, og jeg tror at de grønblusede vil falde tilbage til midten af tabellen.

Tilgang :
Jose Roberto Rodrigues Mota (Randers FC)
Søren Jensen (Vejle, endt lejemål)

Afgang :
Lennart Lynge Larsen (Rot-Weiß Essen, Tyskland)
Anders Kaagh (AGF)
John Dyring (AC Horsens, udlejet)
Yuori Morales (kontraktudløb, nu Ølstykke FC)
Imants Bleidelis (kontraktudløb, nu Grazer AK, Østrig)

AaB

http://www.aalborg-bk.dk Der har for alvor været gang i svingdøren i det nordjyske, men ind til medio februar havde man truppen helt på plads, eftersom tilgangene gik lige op med afgangene. Så skete der noget. En episode til træning sendte den kontroversielle David Nielsen ud i mørket (nærmere betegnet det midtjyske), og man manglede pludseligt substans i angrebet. Derfor har man uden nærmere besigtigelse lejet to brasilianere i samarbejdsklubben Atletico Mineiro. Man har nu 5-6 angribere, men det er uvist (og usikkert) om David Nielsens tomrum kan udfyldes af nogle af disse. Om ikke andet, så har Hamrén nu muligheden for at jonglere lidt mere med sit angreb.

Den væsentligste forskel i forhold til efteråret er, at man nu har effektive folk på begge kanter. Lindstrøm og Fabiano har gjort det rigtigt godt i træningskampene, og midtbanen har fået et gevaldigt løft i den rigtige retning.

Man mistede i vinterpausen flere rutinerede folk i det centrale forsvar, som er erstattet af U19-landsholdets Michael Jakobsen og canadiske Marco Reda. En af disse, formentligt sidstnævnte, vil danne centralt forsvar sammen med Trond Andersen, medmindre denne bliver "forfremmet" til den defensive midtbane som han oprindeligt har været tiltænkt.

Alt i alt en spændende vinter i det nordjyske, med action på alle fronter. Truppen er blevet rekonstrueret, og man har nu langt større muligheder for at flytte rundt på spillerne i de forskellige kæder. Dog vil der nok gå en håndfuld kampe (måske mere) før spillerne er ordentligt spillet sammen. AaB kan blive rigtigt stærke, men jeg tror vi i starten vil se en del nederlag til dette hold med mange nye og uprøvede kræfter.

Tilgang :
Michael Jakobsen (PSV Eindhoven, Holland)
Matthias Lindström (Helsingborg, Sverige)
Marco Reda (Sogndal, Norge)
Besart Berisha (Hamburger SV, Tyskland, lejet)
Simon Bræmer (Silkeborg IF, endt lejemål)
Fabiano de Freitas Santos (Botafogo, Brasilien)
Marcelinho (Atletico Minero, Brasilien)
Rafael Lopes (Atletico Minero, Brasilien)

Afgang :
David Nielsen (FC Midtjylland)
Christian Lundberg (Randers FC)
Bård Borgersen (Start Kristiansand, Norge)
Kristoffer Arvhage (endt lejemål, nu AIK Stockholm, Sverige)
Jacob Krüger (Hjørring)
Dantas Wellington (endt lejemål)
Klebér Sarenpää (stoppet)