Nedtællingen er i gang til forårets første kamp i SAS-ligaen på lørdag kl. 17:00, hvor Frem tager imod de sultne løver fra København. Ventetiden kan fordrives på bedste vis ved at læse Betxperts store SAS-optakt. Anders Kristensen kigger ligaens 12 hold i kortene og gennemgår deres køb/salg og muligheder:

Der er 12 runder tilbage af SAS-ligaen, så der kan stadig nå at ske ting og sager i top og bund; ikke mindst topkampen bliver mere spændende end normalt. Favoritterne fra Brøndby er et skridt foran up-kommerne fra Esbjerg. FCK og OB er noget længere tilbage, men de sidste 2 sæsoner har vist, at et stort forspring hurtigt kan formøbles i løbet af foråret...

Stillingen er som følgende:

1 Brøndby IF 20 14 4 2 35 14 46
2 Esbjerg FB 20 13 4 3 39 21 43
3 FC København 20 11 6 3 31 16 39
4 OB 20 10 5 5 41 30 35
5 AaB 20 8 6 6 30 27 30
6 FC Midtjylland 20 7 5 8 35 31 26
7 AGF 20 8 2 10 31 41 26
8 Viborg FF 20 6 6 8 31 29 24
9 Herfølge BK 20 5 5 10 21 28 20
10 FC Nordsjælland 20 4 6 10 25 38 18
11 Boldklubben FREM 20 4 3 13 22 39 15
12 AB 20 3 2 15 17 44 11

I bundkampen ser det sort ud for AB, som i efteråret gravede sit eget hul med kun 11 point i 20 kampe. Det blev kun til 3 sejre og hele 15 nederlag, og det ser på forhånd utrolig svært ud for de grønblusede at hente de 7 point, som de har til Nordsjælland, som ligger lige over stregen. Den anden nedryknings-kandidat er Frem med 4 point flere end AB.

Der er sket interessante ting i vinterpausen. Flere hold har hentet yderligere forstærkninger, mens andre har ladet profiler gå af økonomiske årsager. Jeg har nedenstående forsøgt at skabe et overblik over de 12 SAS-ligaklubber, nye spillere, samt forslag til idealopstilling.

AB har fået folkets dom, og er favorit til at at tage den ene af de to nedrykningspladser. Det er dog blevet til en del forstærkninger før deadline. Forstærkningerne er blandt andet hentet i England, hvor U-landsholdsspillerne Jamie Slabber og Ben Bowditch kommer fra. Samt argentinske Emilio Giaccone og Yaro Yaro fra Nigeria, som skal være med til at sikre ABs overlevelse. Derudover er Carsten Hemmingen kommet til for at hjælpe AB med overlevelse, han er på lån fra OB. AB´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Stephan M. Andersen, Marko Risimovic, TC, Jesper Sørensen, Jesper Falck, Danny Olsen, Morten Seifert, Nicolai Melchiorsen, Ali Akida, Brian Gellert og Yaro Yaro.

AAB har lavet én markant forstærkning. Den ligger i Martin Ericsson, som skal få midtbanen på ret kurs. Træningskampene har været et godt tegn for AAB og Ericsson har gjort det virkelig godt på midten. Holdet døjer fortsat med enkelte skader, men stiller ellers i så godt som stærkeste opstilling. Michael Silberbauer er som alle ved skiftet til FCK, og det bliver selvfølgelig vanskeligt at erstatte den gennembrudskraftige spiller. Ny anfører i AAB bliver Jimmy Nielsen, idet Thomas Bælum skiftede til Duisburg. AAB´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Jimmy Nielsen, Allan Olesen, Trond Andersen, Bård Borgersen, Allan K. Jepsen,
Allan Gaarde, Mads Bro Hansen, Rasmus Würtz, Martin Ericsson, David Nielsen og Christian Lundberg.

De hvide fra Århus har benyttet vinteren til at hente den gamle GF´er "Tøffe" til klubben. Når det gælder forventningerne til det kommende fodbold halvår, er AGF ikke blege af sig. En top-fem placering som udgangspunkt og måske endda en 4. plads. I øjeblikket indtager AGF 7. pladsen á point med FCM på 6. pladsen og med 4 point til AAB på den ønskede 5. plads. Der er desuden blevet hentet forstærkning i Martion Ulander og Helgi Siurdsson, som jeg forventer får en stamplads på holdet. AGF´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Steffen Rasmussen, Søren Pedersen, Leon Andreasen, Nicklas Carlsson, Shane Sheriff, Stig Tøfting, Brian Steen, Martin Ulander, Josta Dladla, Helgi Sigurdsson og Jeffrey Aubynn

Brøndby har overvintret på den eftertragtede 1. plads - som de bedste i Danmark. Brøndby har været på jagt efter en angriber der kunne udfylde tomrummet på det ellers så godt besatte hold fra vestegnen. Ruben Bagger, som måske er den bedste til pladsen, er skadet, og Karsten Johansen har endnu ikke rigtig vist de ønskede takter. Asbjørn Sennels er desuden skiftet til klubben fra Viborg, og debuterede i storkampen mod Barca. Kan Brøndby forblive skadesfrie, så tror jeg der skal meget til for at vælte dem af pinden. Brøndby´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Zaza, Asbjørn Sennels, Per Nielsen, Andreas Jacobsson, Dan Anton Johansen, Martin Retov,
Morten Wieghorst, Thomas Kahlenberg, Matthias Jonson, Jonas Kamper og Ruben Bagger.

Esbjerg ligger lige efter BIF, og ser nu kun opad. Der er 3 point som skiller, og de kan måske allerede hentes i den første kamp, som reelt set bliver en 6 points-kamp. Holdet skal på besøg i Brøndby og mon ikke det bliver en varm modtagelse som venter dem fra et udsolgt stadion? Kampen kommer i hvert fald til at give et praj om hvordan styrkeforholdet mellem disse klubber er pt. - vinderen af kampen står med gode kort på hånden, dog uden at være på sikker grund. Esbjerg har købt Frederik Berglund, som på længere sigt er tilregnet Bechmanns plads i angrebet, men svenskeren har gjort det så godt i træningskampene og til træning, at man i Esbjerg nu står med tre deciderede angrebs-esser, Thorup/Bechmann/Berglund! Hvordan denne trekløver bliver kombineret må vi vente med at se til skæbnekampen søndag. En mulighed vil være at sætte Bechmann ud som højre wing. Esbjerg´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Lars Winde, Jakob Poulsen, Anders M. Christensen, Kjetil Pedersen, Martin Jensen,
Hans Henrik Andreasen, Jerry Lucena, Jan Kristiansen, Jess Thorup, Tommy Bechmann
og Frederik Berglund,

FCK kommer til superligastart med radikale ændringer på midtbanen. Det bliver i år uden Peter Nielsen og Myggen, som begge har indstillet karrieren (Myklands historie kender vi jo sikkert alle). Det er nu op til Røll, Nørregaard, Bisgaard og Silberbauer at løfte arven. - og mon ikke de unge løver kan klare det. På papiret har FCK et utrolig stærkt mandskab med de klare profiler Zuma og Santos på toppen. Derudover er hentet Lars Jacobsen som vender hjem efter sit ophold i Tyskland. Løvernes idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Magnus Kihlsted, Ole Tobiasen, Bo Svensson, Martin Albrechtsen, Lars Jacobsen, Michael Silberbauer, Thomas Røll, Hjalte Nørregaard, Morten Bisgaard, Sibusiso Zuma og Álvaro Santos

FC Midtjylland hentede kort før lukketid Dennis Sørensen i Nordsjælland. Han er et stort talent, men mon ikke vi skal vente et stykke tid endnu for at se ham for alvor i aktion. Det bliver som sidste år ”bomber” Frank og Zidan som skal ligge på toppen, de to supplerer hinandens spil rigtig godt. Ellers er der ikke sket de vilde ændringer i FCM, andet end Michael Hansen er blevet udnævnt til anfører. Midtjydernes idealopstilling forventer jeg vil være
som følger:
Peter Skov, Rasmus Daugaard, Jesper Mikkelsen, Søren Skriver, Kristian Bak, Razak Pimpong,
Michael Hansen, Thomas Frandsen, Thomas Rathe, Frank Kristensen og Mohamed Zidan

FC Nordjylland: Christian Andersens tropper går et nervepirrende år i møde. Kun 3 point til nedrykningsstregen, og uden de store forstærkninger til foråret bliver det svært. Der er dog blevet eksperimenteret lidt og det betyder at Jan Hoffmann nu må tage plads på bænken når Nordsjælland løber på banen i Viborg. Den japanske keeper Yoshikatsu Kawaguchi har fået chancen, fordi Chr. Andersen pt. mener at han er skarpest - det fortæller vel mere om Hoffmann? FCN´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Yoshikatsu Kawaguchi, Casper Andersen, Francis Dickoh, Martin Birn, Ulrik Vinzents, Carsten Fredgaard, Thomas Andreasen, Anders Alding, David Rasmussen, Denni Conteh og Tommy Olsen

Frem indtager den anden af de to nedrykningspladser, og skal for alvor kæmpe i år. Jeg tror de får det utrolig svært, og i træningskampene er det da heller ikke gået som traditionsklubben kunne ønske. Det er blevet til flest nederlag, og ikke en optimal start. Holdet er desuden præget af skader, hvilket ikke taler godt for den første kamp imod stærke FC København. Frem´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Jørgen Nielsen, Lars Brøgger, Jonas Stark, Morten Hamm, Diego Tur, Kenneth Storvik,
Bosun Ayeni, Søren Krog, Kim Kristensen, Mirko Selak og Søren Larsen

Herfølge har på det seneste været en del fremme i medierne. Dette skyldes at der nu er blevet
sat navn på Johnny Petersens efterfølgere. Det drejer sig om Michael Schjønberg og Allan Nielsen, som til næste sæson danner trænerduo i klubben. På spillersiden er der ikke sket det store. Dog er FCKs Bora Zivkovic – hovedstærk og solid - hentet til midterforsvaret. Træningskampene har været en blandet fornøjelse.
Herfølges idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Morten Cramer, Bora Zivkovic, Jabob Bresemann, Kofi Dkinah, Jeppe Vestergaard, Allan Nielsen, Morten Avnskjold, Thomas Høyer, Simon Karkov, Chris Hermansen og Anders Jochumsen

OB sejrede senest i SAS-Viking Cup efter at have slået AGF på straffespark. OB har investeret i den færøske spiller Jákup á Borg, som med tiden nok skal få godt med spilletid. Steffen Højer har været utrolig skarp i træningskampene, og forsætter det, så bliver det fynske mandskab svære at stoppe. Miti har dog haft problemer med skader, men mon ikke han bliver klar til sæsonstart?
OB´s idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Arek Onyszko, Steen Nedergaard, Michael Hemmingsen, Jacob "Gaxe", Fernando Derveld,
Thomas Lindrup, Espen Hansen, Nicolai Stokholm, Søren Berg, Miti og Steffen Højer.

De grønblusede fra Viborg tabte senest til Esbjerg 1-0 i en meget lige træningskamp, som dog ikke havde meget at byde på. Vinterpausen er brugt til at sende den gamle anfører Ralf Pedersen på porten, han starter op i Randers til sommer. Ny anfører bliver den tidligere vice-anfører Søren "evigglad" Frederiksen. Derudover er truppen forstærket af den hurtige Bernard Tchoutang som kommer fra Cameroun. Angriberen skal dog lige i gang før vi for alvor får ham at se. Derudover er Arek Onyszko flyttet til OB, og han er blevet erstattet af Jesper Christiansen som ikke kunne gøre sig i mesterklubben Rangers. Det er såmænd også blevet til en svensker, i skikkelse af Mikael Gustavsson, som i træningskampene har gjort det virkelig flot. Viborgs idealopstilling forventer jeg vil være som følger:
Jesper Christiansen, Thomas Tengsted, Jesper Andersen, Mikael Gustavsson, Michael Gravgaard, Christian Keller, Christian Magleby, Jacob Glerup, Stefan Bidstrup, Klaus Kærgaard og Søren Frederiksen.


Alt dette er selvfølgelig bare gisninger, men jeg ser frem til et utrolig spændende og intenst forår, hvor jeg tror vi kommer til at se en del overraskelser. Topkampen bliver utrolig tæt og det bliver spændende at se om Brøndby kan holde stand, eller om forfølgerne henter dem. Sjældent har hele 4 hold været med i guldkampen, men det betyder jo bare ekstra spænding for os, tilskuerne.

Vigtigst af alt bør nævnes, at der med garanti vil være gode penge at hente i SAS-ligaen. Det vil undertegnede og John Dorf med sikkerhed gøre vores for!

Held og lykke med spillet, og rigtig god fodboldsæson.

Anders Kristensen

Betxperts SAS-side findes på: http://www.betxpert.com/ekspert/dan/