Hvad kan vi forvente af den tyrkiske Superliga, eller ”Süper Lig”, som de kalder den nede på de kanter, i den kommende sæson? Går det, som Torben N. Sørensen spår, bliver mesterskabet igen afgjort i et tæt kappestrid mellem sidste sæsons vinder Galatasaray og toeren Fenerbahce...

Den tyrkiske sæson skydes i gang i den kommende weekend dog med en enkelt tyvstart allerede i aften fredag mellem Eskisehir og nyoprykker Akhisar Belediye.

BetXpert kan i skrivende stund ikke tilbyde faste Süper Lig-tips (man er meget velkommen til at henvende sig på [email protected] hvis man har tyrkisk indsigt og er interesseret i en eksperttjans) – men Torben følger ligaen tæt og vil fra tid til anden komme med tips.

Forvent således et par spilforslag i denne weekend (forventet udlægning: lørdag morgen):

http://www.betxpert.com/ekspert/torben-n-soerensen

Og her er en sæsonoptakt:

Süper Lig 2012/13

Galatasaray

Fenerbahce

Trabzon

Besiktas

Bursa

Eskisehir

BB Istanbul

Sivas

Genclerbirligi

Gaziantep

Kayseri

Karabük

Mersin Idman Yurdu

Ordu

Antalya

Akhisar Belediye

Elazig

Kasimpasa

Personligt har jeg gennem de seneste sæsoner fulgt den tyrkisk Süper Lig med større og større interesse, og jeg har derfor valgt at sætte mig til tastaturet med en sæson-optakt.

Typisk er det Istanbul-storklubberne, som sætter sig igennem, men dog ikke altid, og kigger man på ligaens resultater gennem strengt kyniske betting-briller, så tør jeg godt postulere gennemsnitlig værdi ved indskud på, at Galatasaray, Fenerbahce og Besiktas netop ikke vinder deres kampe. Disse klubber har en så stor fan-base i og udenfor Tyrkiet, at odds på dem nærmest pr. automatik bliver for lave.

Men det til side, vi skal til en gennemgang af klubberne her ved start-skuddet til sæsonen.

Der spilles efter tdligere ”hollandsk model” i den tyrkiske Süper Lig, hvor de fire bedst-placerede klubber i det 18 hold og 34 spillerunde store grundspil går til mesterskabs-slutspil, og klubberne 5-8 går til et såkaldt Europa League-slutspil. Der er ikke nget slutspil for resten af klubberne i Süper Lig, hvor de tre sidste rykker ned i 1. Lig.

Inden mesterskabs-slutspillet og Europa League-slutspillet, der begge har seks spillerunder, klubberne mødes alle-mod-alle hjemme/ude, løber af stablen halveres klubberne indhøstede point fra grundspillet.

Den samlede værdi af de 18 spillertrupper i Süper Lig anslåes af tyske Transfermarkt til at være 6.775 mio. kroner, hvilket gør den tyrkiske liga til Europas ottende mest pengetunge efter Englands Premier League, Spaniens Primera Division, Italiens Serie A, Tysklands Bundesliga, Frankrigs Ligue 1, Ruslands Visjaja liga og Portugals Liga Sargres.

Mest værdifulde spiller ifølge samme Transfermarkt i Süper Lig er Galatasarays 29-årige brasilianske midtbane-terrier Felipe Melo (på lån fra Juventus), som er vurderet til 105 mio. kroner, men pudsigt nok er Felipe Melo trods pris-skiltet langt fra sikker på en plads i Galatasarays start-opstilling. Felipe Melos vurderings-pris er i øvrigt højere end den anslåede værdi på hele spiller-trupperne hos de to nyoprykkere Akhisar Belediye og Elazig.

De næste på værdi-listen er den 26-årige uruguayanske landshold-målmand, også i Galatasaray, Fernando Muslero samt Besiktas’ 28-årige portugisiske venstre-kant Ricardo Quaresma, som begge er vurderet til 98 mio. kroner.

Man bør bemærke, at jeg i nedenstående klub-gennemgang har valgt ikke at medtage samtlige transfer in og ud. Det ville ganske enkelt blive for omfattende og heller ikke af særlig relevans. I stedet har jeg valgt kun at at angive de spillere, som i tilgang kommer i direkte betragtning til start-11’eren, samt som ved afgang var inde omkring samme start-11’er sidste sæson.

Galatasaray

Placering sidste sæson: 1

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 2,50 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 1-2

Hjemmebane: Türk Telekom Arena (Istanbul). Kapacitet: 52.695

Træner: Fatih Terim

Værdi af spillertruppen: 1.073 mio. kr.

Efter et par magre år i Galatasaray (seneste mesterskab er tilbage fra 2008, og det er længe i Tyrkiets største klub) lykkedes det i foråret endelig igen ”Gala” at tage den nationale titel. Og succesen smagte ikke ringere efter at det var i et tæt kapløb med ærke-fjenden Fenerbahce.

Og Galatasaray ligner også i år et godt bud på titlen. Med rutinerede Fatih Terim ved roret er der ro på de indre linier, og Galatasaray har kun forstærket sig i sommerens transfer-vindue. Ingen spillere inde omkring første-holdet er forsvundet, i stedet er truppen blevet forstærket af en håndfuld folk, alle af fin kvalitet, de mest kendte værende Hamil Altinhop, hentet i Real Madrid, ikke mindst målkongen Burak Yilmaz fra Trabzon, samt Ümüt Bülüt, på lån fra Toulouse.

Sidstnævnte nettede to gange i sidste weekend, da Galatasaray i den tyrkiske Super Cup, som blev spillet i Erzurum, besejrede Fenerbahce 3-2.

Galatasaray fremstår i tæt løb med Fenerbahce som det bedste bud på også en kommende tyrkisk mester, men det kan trække ned i chancerne, at Galatasaray er med i Champions Leagues gruppespil. Den slags plejer altid at koste lidt i den hjemlige turnering.

Transfers:

Ind: Dany Nounkeu (forsvar, fra Gaziantep), Hamil Altintop (midtbane, fra Real Madrid), Nordin Amrabat (fra Kayseri), Burak Yilmaz (angreb, fra Trabzon) og Ümüt Bülüt (angreb, på lån fra Toulouse).

Ud: Ingen.

Ideal-opstilling (4-3-3):

Fernando Muslera; Hakan Balta, Dany Nounkeu, Tomas Ujfalusi, Emmanuel Eboue, Selcuk Inan, Nordin Amrabat, Emre Colak, Hamit Altintop, Umut Bulut og Johan Elmander.

Fenerbahce

Placering sidste sæson: 2

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 3,10 (Unibet*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 1-2

Hjemmebane: Sükrü Saracoglu Stadyumu (Istanbul). Kapacitet: 53.586

Træner: Aykut Kocaman

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 1.075 mio. kr.

Fenerbahce havde en relativ succesfuldt sæson i 2011/12, endskønt Fenerbache-fansene nok aldrig kan blive glade for at slutte efter ærke-rivalen Galatasaray i tabellen. I det mindste kunne Fenerbahce glæde sig over at vinde den tyrkiske pokalturnering med finale-sejr på neutral bane i Ankara 4-0 over Bursa. På vejen dertil besejrede Fenerbahce i semifinalen (igen i Ankara) Karabük 2-0.

Og det var ikke fordi Fenerbahce ikke var tæt på ikke også at løbe med mesterskabet. Inden mesterskabs-slutspillets sidste spillerunde var Fenerbahce sølle ét point efter Galatasaray og sidste runde bød på en hjemmekamp mod netop Galatasaray. Det lykkedes imidlertid ikke Fenerbahce at fastholde deres på det tidspunkt gode form-momentum, og det høj-spændte opgør sluttede målløst 0-0.

At blive toer efter ”Gala” er aldrig godt nok for Fenerbahce-fansene, og klubben har da også forstærket sig med et par interessante tilgange, og det er ganske store navne, vi taler om her så som forsvarers-generalen Egemen Korkmaz, hentet hos den anden store lokal-rival Besiktas, samt Dirk Kuyt fra Liverpool, Milos Krasic fra Juventus og Mehmet Topal fra Valencia. Lidt hård afgang har der dog også været, da Emre Belozoglu er gået til Atletico Madrid.

Fenerbache kommer givet til at byde op til dans om mesterskabet igen, og det er meget vanskeligt at skille deres chancer fra Galatasarays.

Fenerbahce har spillet tre betydende kampe op til sæson-starten i Süper Lig. I Champions Leagues 3. kval.runde blev det først til uafgjort 1-1 hjemme mod Vaslui, men en 4-1-sejr i returen i Rumænien, og i sidste weekend tabte Fenerbahce den tyrkiske Super Cup-kamp mod Galatasaray med 2-3. I Champions League-kvalifikationens playoff-runde møder Fenerbahce russiske Spartak Moskva.

Det er klart, at Fenerbahce gerne vil videre til Champions League-gruppespillet, og det samlede udfald af de to møder med Spartak Moskva ser åbent ud. Kynisk vurderet for Fenerbahces mesterskabs-chancer i Süper Lig så vil det dog næppe være en fordel på den hjemlige scene, hvis CL-kval.missionen mod russerne lykkes.

Transfers:

Ind: Hasan Ali Kaldirim (forsvar, fra Bursa), Egemen Korkmaz (forsvar, fra Besiktas), Dirk Kuyt (midtbane, fra Liverpool), Milos Krasic (midtbane, fra Juventus) og Mehmet Topal (midtbane, fra Valencia).

Ud: Reto Ziegler (forsvar, tilbage til Juventus efter endt låne-periode) og Emre Belozoglu (mid), til Atletico Madrid).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Volkan Demirel; Gökhan Gönul, Joseph Yobo, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldirim, Mehmet Topal, Cristian Oliveira, Alex de Souza, Caner Erkin, Dirk Kuyt og Moussa Sow.

Trabzon

Placering sidste sæson: 3

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 9,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 3-4

Hjemmebane: Hüseyin Avni Aker Stadyumu (kaldet Avni Aker Cehennemi). Kapacitet: 24.169

Træner: Senol Günes

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 635 mio. kr.

Trabzon er typisk ”klub numer fire” i Tyrkiet efter de tre store Istanbul-klubber Galatasaray, Fenerbahce og Besiktas, og en tredjeplads sidste sæson kan nødigt betragtes som en skuffelse.

Det kan imidlertid blive vanskeligt at følge op på den. Trabzon har hentet adskillige folk ind i sommerens transfer-vindue, men jeg kan sandt at sige ikke se nogle af dem gå ind og forstærke start-11’ren. Modsat er den erfarne polske forsvar-styrmand Arkadiuzs Glowacki vendt retur til Wisla Krakow, og nok så væsentligt så har Galatasaray fisket Trabzons helt store stjerne, målesset Burak Yilmaz.

Dette kan blive en overgangs-sæson for Trabzon uden Burak Yilmaz’ mål, og holdet ligner ikke umiddelbart en titel-kandidat. Modsat er Trabzon-træner Senol Günes dog en snu herre, og han skal nok vide at holde holdet nogenlunde oppe i toppen af tabellen. At kvalificere sig til næsten sæsons mesterskabs-slutspil må være målet.

Trabzon træder i Europa League-kvalifikationen ind i den forestående playoff-runde, hvor de møder ungarske Videoton Fehervar.

Transfers:

Ind: Ingen.

Ud: Arkadiusz Glowacki (forsvar, til Wisla Krakow) og Burak Yilmaz (angreb, til Galatasaray).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Tolga Zengin; Marek Cech, Souleymane Bamba, Ondrej Celustka, Serkan Balci, Didier Zokora, Soner Aydogdu, Volkan Sen, Ölcan Adin, Alanzinho og Robert Vittek.

Besiktas

Placering sidste sæson: 4

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 19,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 3-4

Hjemmebane: F?YAPI ?nönü Stadyumu (?stanbul). Kapacitet:32.086

Træner: Samet Aybaba

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 765 mio. kr.

Fjerdepladsen sidste sæson var sådan set gdkendt for den tredje store klub i Istanbul, Besiktas. Sæsonen var præget af uro på de indre linier.

Økonomien har det ikke godt for tiden i Besiktas og en kombination af underskud og rod i regnskaberne kostede klubben deltagelse i Europa League-kvalifiktionen, da de ikke kunne leve op til UEFA’s krav.

Pga. økonomisk smalhals, og også dels fordi han ikke er nogen populær mand i Besiktas, har klubben over sommeren forsøgt at afhænde sin på papiret største stjerne, Ricardo Quaresma, men indtil nu uden held, da ingen har været villige til at betale, hvad Besiktas vil have for portugiseren.

En anden stjerne, der imidlertid ser ud til at ryge, inden transfer-vinduet smækker i, er Simao Sabrosa (der angiveligt skulle være i forhandlinger med Espanyol), og i skrivende stund har Besiktas allerede solgt lidt ud af arvesølvet i spilletruppet. Forsvars-kaptajn Egemen Korkmaz er røget til Fenerbahce, Ekrem Dag til Gaziantep, og Fabian Ernst til Kasimpasa. Okay, man har været i stand til at hente to solide defensive folk ind i form af Julien Escude fra FC Sevilla og Ügür Boral fra Gaziantep, men generelt ligner det et svækket Besiktas-mandskab i forhold til sidste sæson.

Det ligner ikke, at Besiktas vil være i stand til at byde bysbørnene Galatasaray og Fenerbahce op til dans om mesterskabet for alvor. Det eneste lille håb kan være, at ”Gala” og ”Fener” måske skal bruge meget krudt på Champions League (hvis Fenerbahce kvalificerer sig dertil), mens Besiktas slet ingen internationale opgaver har, der kan tage fokus væk fra Süper Lig. Problemet med det scenario er imidlertid, at pointene fra grundspillet halveres, når mesterskabs-slutspillet går i gang.

Med fortsat uro omkring Quaresma, med Simao Sabrosa meget sandsynligt væk inden transfer-vinudet lukkes, ja så ligner Besiktas en klub, for hvem den realistiske målsætning igen blot er at komme med i mesterskabs-slutspillet.

Transfers:

Ind: Julien Escude (forsvar, fra FC Sevilla) og Ügür Boral (forsvar/midtbane, fra Samsun).

Ud: Egemen Korkmaz (forsvar, til Fenerbahce), Ekrem Dag (forsvar/midtbane, til Gaziantep) og Fabian Ernst (midtbane, til Kasimpasa).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Cenk Gönen; Ibrahim Toraman, Julien Escude, Tomas Sivok, Ismael Koybasi, Necip Uysal, Ügür Boral, Ricardo Quaresma, Manuel Fernandes, Simao Sabrosa og Hugo Almeida.

Bursa

Placering sidste sæson: 5

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 21,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 5-7

Hjemmebane: Bursa Atatürk Stadyumu. Kapacitet: 25.213

Træner: Ertugrul Saglam

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 397 mio. kr.

Bursa ”dobbelt”-kvalificerede sig til dene sæson Europa League ved ikke kun at slutte på femtepladsen, men også at nå finalen i pokalturneringen, hvor de på netral bane i Ankara tabte 0-4 til Fenerbahce, men siden Fenerbahce blev toer i kampen om mesterskabet og derfor fik et skud på Champions League-kvalifikation, var Bursa kvalificeret alligevel. At de ”snød” Eskisehir for femtepladsen betød imidlertid, at de éntrede Europa League én runde senere. På vej til pokalfinalen besejrede Bursa i semifinalen (også i Ankara) Eskisehir 3-0.

Alt i alt var sidste sæson således godkendt for Bursa, men det kan blive vanskeligt at leve op til den. Bursa kan snildt slutte som femmer igen, og de burde faktisk være ”klub nummer fem” i Tyrkiet, hvis man kan sige det på den måde, men truppen er ikke blevet forstærket overhovedet i denne sommer, og der kan forventes konkurrence fra et par af de bagfrakommende.

Bursa har været i ilden i to betydende kampe denne sæson. Bursa trådte i ind i Europa Leagues 3. kval.runde, hvor det i Finland blev til nederlag 0-1 ude mod Kuopio PS, men sejr 6-0 i den efterfølgende hjemmekamp. I playoff-runden møder Bursa hollandske Twente.

Transfers:

Ind: Ingen.

Ud: Milan Stepanov (forsvar, til Mersin Idman Yurdu) og Turgay Bahadir (angreb, til Büyüksehir Belediye).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Scott Carson; Vederson Gökcek, Serdar Aziz, Ibrahim Özturk, Michael Chretien Basser, Alfred N’Diaye, Adem Kocak, Özan Ipek, Pablo Batalla, Sebastian Pinto og Teteh Bangura.

Eskisehir

Placering sidste sæson: 6

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 41,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 5-10

Hjemmebane: Eski?ehir Atatürk Stadyumu. Kapacitet: 13.520

Træner: Ersun Yanal

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 262 mio. kr.

Eskisehir er en lille klub i Süper Lig-forstand, men imponerende i sidste sæson med ikke kun effektivt, men også flot angrebsfodbold.

På papiret ser takterne ud til at kunne forsætte og så alligevel måske ikke, idet der er problemer på de indre linier.

Tilbage til ”på papiret” så ser holdet bestemt ikke svækket ud i forhold til sidste sæson, men der er problemer omkring træner Ersun Yanal, som er raget uklar med ikke kun fansene, men også med flere spillere, hvoraf en håndfuld har ytret ønske om at forlade klubben pga. Yanal, hvilket ikke borger godt.

Med uroen er det derfor vanskeligt at spå om Eskisehirs kommende Süper Lig-sæson. Jeg kunne faktisk snildt se Eskisehir måske nok få vanskeligt ved at kvalificere sig til mesterskabs-slutspillet, idet der er et klart spring fra klub ”nummer fem” i Tyrkiet til klub ”nummer fire”, men en også tilfredsstillende femteplads ville ikke være utænkelig.

Omvendt risikerer den nuværende situation også at ende i ”lxxx & lagkage”, så der er stor usikkerhed forbundet med at spå om Eskisehirs sæson.

Eskisehir har spillet fire betydende kampe op til sæsonstarten i Süper Lig. Eskisehir trådte ind i Europa League-kvalifikationens 2. kval.runde, hvor det blev til sejr 2-0 hjemme over Motherwell og uafgjort 1-1 i den efterfølgende returkamp i Skotland. I 3. kval.runde viste den franske storklub Marseille sig en for stor mundfuld. Eskisehir røg her ud med samlet 1-4 efter 1-1 hjemme og 0-3 i returen i Frankrig.

Transfers:

Ind: Ruud Boffin (målmand, fra West Ham), Servet Setin (fra Galatasaray), Patryk Walecki (midtbane, på lån fra Wisla Krakow) og Atdhe Nuhiu (angreb, på lån fra Rapid Wien).

Ud: Vanja Ivesa (målmand, til Elazig), Volkan Yaman (forsvar, til Kasimpasa), Safet Nadarevic (forsvar, udløb af kontrakt) og Batuhan Karadeniz (angreb, tilbage til Besiktas efter endt låne-periode).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Ruud Boffin; Diego Angelo, Dede de Deus Santos, Servet Cetin, Veysel Sari, Hürriyet Gücer, Alper Potuk, Erkan Zengin, Rodrigo Tello, Atdhe Nuhiu og Diomansy Kamara.

Büyüksehir Belediye

Placering sidste sæson: 7

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 67,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 5-7

Hjemmebane: Atatürk Olimpiyat Stadi (?stanbul). Kapacitet: 76.092

Træner: Carlos Carvalhal

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 326 mio. kr.

Den ”ukendte” Istanbul-klub Büyüksehir Belediye kan blive ganske interessant at følge i denne sæson. Büyüksehir har gjort stabile fremskridt gennem de seneste sæsoner til nu at fremstå som en alvorlig kandidat til Europa League-pladserne.

Büyüksehir sluttede som nummer seks i sidste sæsons grundspil, men havde et fejlslagent Europa League-slutspil, som kostede træner Arif Erdem posten. Til er så i stedet kommet fra Besiktas portugiseren Carlos Carvalhal...og hvem skal Büyüksehir pudsigt nok møde i første spillerunde... Besiktas! Netop Besiktas-opgøret kan blive interessant, for kampen kan blive et fingerpeg om, Büyüksehir måske kan blande sig længere fremme.

Stammen på holdet er intakt, og Büyüksehir var godt spillende sidste sæson. Skal der komme en overraskelse, som kan vippe enten Trabzon eller Besiktas af pinden i striden om at nå med i det fire klubber store mesterskabs-sluspil, kan det meget vel blive Büyüksehir.

Transfers:

Ind: Geraldes (forsvar, fra Rio Ave).

Ud: Ingen.

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Öguzhan Bahadir; Geraldes, Metin Depe, Kamil Zayatte, Ekrem Eksioglu, Francisco Lima Da Silva Doka, Cihan Haspolatli, Edin Visca, ”Tom” Wellington Silva, Samuel Holmén og Pierre Webo.

Sivas

Placering sidste sæson: 8

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 67,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 8-12

Hjemmebane: 4. Eylül Stadyumu. Kapacitet: 14.998

Træner: Riza Calimbay

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 276 mio. kr.

Der er ikke sket det store i Sivas over sommeren. Ingen nævneværdige spillere er kommet til eller har forladt klubben. Derfor kunne det endnu en sæson ligne en ny midterplacering.

Sivas var for tre-fire sæsoner siden faktisk ikke ikke langt fra at løbe med mesterskabet, men som man så ofte ser det med mindre klubber, som performer godt, så blev cremen af spillerstaben plukket af større og rigere konkurrenter.

Træner Riza Calimbay har beklaget sig op til sæson-starten over, at truppen ikke er på plads. Han så gerne flere nyindkøb og har beskyldt ledelsen for ikke at være handle-kraftig nok, men det er nok lige så meget et spørgsmål om pengene er der.

Et par tyrkiske medier har peget på, at Sivas risikerer at komme i nedrykningsfare i denne sæson, men det virker lige voldsomt nok for mig. Hjemmebanen oppe ved Sortehavet er som regel stærk, og selvom det måske ikke ligefrem ligger til en ny Europa League-slutspils-placering, så kan jeg ikke se Sivas komme i problemer i bunden.

Transfers:

Ind: Ingen.

Ud: Ingen.

Ideal-opstilling (4-4-2):

Milan Borjan; Ügür Kavuk, Jakub Navratil, Jacques Faty, Hayrettin Yerlikaya, Kadir Bekmezci, Doga Kaya, Kamil Grosicki, Erman Kilic, Ricardo Pedriel Suarez og Michael Eneramo.

Genclerbirligi

Placering sidste sæson: 9

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 151,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 11-17

Hjemmebane: Ankara Ondokuz May?s Stadyumu (Ankara – kunstgræs). Kapacitet: 19.209

Træner: Fuat Capa

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 200 mio. kr.

Tror jeg ikke for alvor på problemer for Sivas, så kan jeg derimod godt se dem komme for hovedstads-klubben Genclerbirligi. Afgangen af holdets topscorer og helt store profil Herve Tum til Elazig bliver tung at bære, og jeg kan have mine tvivl om, det ellers normalt offensivt indstillede Genclerbirligi-mandskab kan præstere nok scoringer. Okay, der er blevet handlet ind også, og i defensiven ser den unge fra Røde Stjerne Beograd hentede Dusko Tosic ud til at kunne blive en god mand.

Også i Genclerbirligi har økonomien trange kår (det siger næsten sig selv, når man har måttet sælge sin største stjerne til en nyoprykker). Gencler var kun ét mål fra at komme i Europa League-slutspillet mellem klubberne fem-otte sidste sæson, men det ser vanskeligere ud i denne.

Genclerbirligi plejer dog at være et hærdeligt godt hjemmehold, hvilket ikke kun har noget med opbakningen at gøre (endskønt den ér god), men også at det er eneste Süper Lig-hold, der spiller på kunstgræs.

Transfers:

Ind: Dusko Tosic (forsvar, fra Røde Stjerne Beograd), Jimmy Durmaz (midtbane, fra Malmö FF), Mehmet Kara (midtbane, fra Paderborn) og Dejan Lekic (angreb, fra Osasuna).

Ud: Ergun Teber (forsvar, til Antalya), Yasin Öztekin (midtbane, til Trabzon), Mehmet Akgün (midtbane, til Besiktas), Soner Aydogdu (midtbane, til Trabzon) og Herve Tum (angreb, til Elazig).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Ramazan Kose; Aykut Demir, Ante Kulusic, Dusko Tosic, Cem Can, Randall Azofeifa, Mehmet Kara, Hursit Meric, Jimmy Durmaz, Ermin Zec og Dejan Lekic.

Gaziantep

Placering sidste sæson: 10

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 67,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 9-13

Hjemmebane: Kamil Ocak Stadyumu. Kapacitet: 16.981

Træner: Hkmet Karaman

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 319 mio. kr.

Tilskuer-opbakningen plejer at være intens i Gaziantep, og det er et af holdets trumfer. Et andet er som som regel solid defensiv.

Kan det blive til en midter-placering som i sidste sæson, bør forventningerne være indfriet.

På papiret ser Gaziantep nemlig en smule svækket ud. Jeg kan gode lidt tilkomsten af solide Ekrem Dag fra Besiktas, men at spillere som Dany Nounkeu, der er blevet hentet af Galatasaray, og Marek Sapara, som Trabzon har ønsket tilbage efter endt låne-periode, er væk, det svækker mere.

Gazintep skal stadig være stærkere end flere af bund-klubberne i Süper Lig, og holdet bør ikke for alvor kunne komme i problemer, hvad angår nedrykning. At det så næppe bliver til bedre end sidste sæsons 10.plads er en anden sag.

Transfers:

Ind: Ivan Kecojevic (forsvar, OFK Beograd), Ekrem Dag (forsvar/midtbane, fra Besiktas) og Senijad Ibricic (midtbane, fra Lokomotiv Moskva).

Ud: Özden Öngun (målmand, til Mersin Idman Yourdu), Elyasa Sume (forsvar, til Kasimpasa), Dany Nounkeu (midtbane, til Galatasaray) og Marek Sapara (midtbane, tilbage til Trabzon efter endt låne-periode).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Zydrunas Karcemarskas; Serdar Kurtulus, Senöl Can, Ivan Kecojevic, Ekrem Dag, Bekir Özan Has, Senijad Ibricic, Gilles Binya, Kerim Zengin, Ismael Sosa og Muhammet Demir.

Kayseri

Placering sidste sæson: 11

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 51,00 (Bet365*, Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 7-11

Hjemmebane: Kadir Has Sehir Stadi. Kapacitet: 40.458

Træner: Shota Arveladze

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 291 mio. kr.

Kayseri burde være bedre end blot sidste sæsons 11.plads, og der er da også håb om forbedringer. Kayseri har i de seneste par sæsoner sværget til at satse på lovende unge spillere, og mens det lyder som en god idé på den længere bane, så har det kostet på stabiliteten.

Også i denne sæson er der blevet hentet nye unge folk ind, men dog også et par ældre rutinerede kræfter, og det kunne ligne, at Kayseri har et bedre ”mix” til 2012/13.

Der er typisk næsten altid gang i svingdøren i Kayseris spillertrup og denne sommer har ikke været nogen undtagelse. Det er en klar svækkelse af defensiven, at Kayseri har måttet sige farvel til Hasan Ali Kaldirim, som er gået til Fenerbahce, og i offensiven kan det koste, at Juventus har hentet den unge australier James Troisi tilbage efter endt låne-aftale.

Modsat ser de nytilkomne navne interessante ud, især offensivt. Cleyton Silva, hentet i Panathinaikos, Pablo Mouche, hentet i Boca Juniors, og Bobo, hentet i Cruzeiro, kan blive spændende nytilføjelser.

Kan træner Shota Arveladze få det til at spille, kan det potentielt ligne en spændende sæson for Kayseri.

Transfers:

Ind: Ertugul Taskiran (målmand, på lån fra Fenerbahce), Malik Fatih (forsvar, på lån fra Mainz 05), Cleyton Silva (midtbane, fra Panathinaikos), Pablo Mouche (angreb, fra Boca Juniors) og Bobo (angreb, fra Cruzeiro).

Ud: Hasan Ali Kaldirim (forsvar, til Fenerbahce), Ilhan Eker (forsvar, til Kasimpasa), Peter Pekarik (forsvar, tilbage til Wolfsburg efter endt låne-periode), James Troisi (midtbane, til Juventus), Nordin Amrabat (angreb, til Galatasaray) og Gökhan Ünal (angreb, kontrakt udløbet).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Ertugrul Taskiran; Malik Fathi, Zurab Khizanisjvili, Eren Gungör, Nurettin Kayaoglu, Cristian Riveros, Abdullah Durak, Cleyton Silva, Emir Kujovic, Pablo Mouche og Bobo.

Karabük

Placering sidste sæson: 12

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 151,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 7-11

Hjemmebane: Dr. Necmettin Seyhoglu Stadi. Kapacitet: 7.593

Træner: Michael Skibbe

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 233 mio. kr.

Det kan godt være, at Karabük ikke ringer mange klokker udenfor Tyrkiet, men vi kan formentligt forvente en spændende gang offensiv fodbold fra efterhånden ganske Tyrkiet-rutinerede Michael Skibbes mandskab. Efter tid i Galatasaray og Eskisehir har Skibbe annonceret, at han vil holde sig til en offensiv 4-3-3-model.

Afhængig af, hvordan man ønske at læse tingene, så var Karabük sidste sæson (hvis man læser det positivt) lidt af en rædsels-modstander for storklubberne, idet de ikke kunne vide sig sikre på noget, eller (hvis man ønsker at læse det negativt) så var Karabük et totalt ustabilt og uberegneligt mandskab.

Den tendens kan jeg faktisk snildt se fortsætte også i 2012/13-sæsonen.

På papiret er holdet måske mildt svækket, primært pga. afgangen af Mustafa Sarp til Mesin Idman Yurdu, men ikke alverden, og da de vel retteligt var uhedige (/ustabile) flere gange sidste sæson, så kan jeg under Michael Skibbe godt se dem præstere bedre i denne.

Transfers:

Ind: Ahmet Ilhan Özek (midtbane, fra Manisa), Yigit Incedemir (midtbane, fra Manisa) og Ilhan Parlak (angreb, tilbage fra Ankaraspor efter endt låne-periode).

Ud: Hocine Ragued (midtbane, til Esperance Casablanca) og Mustafa Sarp (midtbane, til Mersin Idman Yurdu).

Ideal-opstilling (4-3-3):

Vjekoslav Tomic; Antony Seric, Sanel Jahic, Larrys Mabiala, Ügür Ucar, Birol Hikmet, Yigit Incedemir, Florin Cernat, Ahmet Ilhan Özek, Luton Shelton og Mehmet Yildiz.

Mersin Idman Yurdu

Placering sidste sæson: 13

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 251,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 13-16

Hjemmebane: Tevfik Sirri Gür Stadi. Kapacitet: 10.128

Træner: Nurullah Saglam

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 143 mio. kr.

Det var en artig overraskelse, at Mersin Idman Yurdu ikke rykkede ned sidste sæson, men ufortjent, at holdet bevarede sin plads i Süper Lig, kan man ikke påstå, det var. Som så ofte set kan den anden sæson som oprykker imidlertid vise sig vanskelig.

Træner Nurullah Saglam har ønsket flere forstærkninger til sin trup, men det ser ikke umiddelbart ud til at ville lykkes (omend man intet skal forsværge, før transfer-vinduet er smækket i). Indtil nu har der ellers været flittigt gang i svingdøren i Mersin. Flere spillere har forladt klubben, men jeg vurderer, uanset træner Nurullah Saglams beklagelser, at truppen allerede ser forstærket ud.

Låne-aftalen med Galatasaray, hvor man for sæsonen har fået Juan Emmanuel Culio, ser ganske fornuftig ud, Mustafa Sarp, hentet i Karabük, ligner et godt køb, og endelig så ser signingen af den transfer-frie tidligere Trabzon-angriber Ibrahim Yattara interessant ud. Jeg kan derfor godt se Mersin forny Süper Lig-billetten endnu et år.

Transfers:

Ind: Milan Stepanov (forsvar, fra Bursa), Erkan Sekman (forsvar, fra Antalya), Juan Emmanuel Culio (midbane, på lån fra Galatasaray), Mustafa Sarp (midtbane, fra Karabük) og Ibrahim Yattara (angreb, ingen klub sidste sæson).

Ud: Hakan Arikan (målmand, til Antalya), Cagdas Atan (forsvar, til Akhisar Belediye), Erhan Güven (forsvar, til Sivas), Erman Özgur (midtbane, til Adana Demir) og Cristian Zurita (midtbane, kontrakt udløbet).

Ideal-opstilling (4-3-3):

Ibrahim Sehic; Joseph Boum, Mustafa Keceli, Ömer Aysan Baris, Erkan Sekman, Wissem Ben Yahia, Mustafa Sarp, Danilo Petrolli Bueno, Juan Emmanuel Culio, Ibrahim Yattara og Mert Nobre.

Ordu

Placering sidste sæson: 14

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 251,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 9-13

Hjemmebane: 19 Eylül Stadyumu. Kapacitet: 32.086

Træner: Hector Cuper

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 199 mio. kr.

Ordu var klart spået en hurtig retur-billet til 1. Lig sidste sæson, og det så da heller ikke for godt ud inden nytår, men til på træner-bænken kom så den rutinerede ærke-defensiv-specialist Hector Cuper, et par nye spillere blev hentet ind i januars transfer-vindue, hvorefter resultaterne begyndte at komme.

Med Hector Cuper ved roret kan det ikke undre, at Ordu, når man ser bort fra sidste sæsons håbløse bundprop Ankaragücü var Süper Ligs mindst scorende mandskab.

Omvendt kan Cuper jo også det der med at få defensiven slået godt op, og der var faktisk kun tre klubber i Süper Lig-grundspillet, som lukkede færre mål ind end Ordus set over hele sæsonen (Galatasaray, Bursa og Gaziantep).

Amibitionerne denne sæson er, at Ordus slet ikke skal blive involveret i nedryknings-striden.

Man har hentet klare forstærkninger ind til spiller-truppen. Især offensiv-tilføjelserne Javier Umbrides fra Aris Saloniki, David Barral fra Sporting Gijon, og Bogdan Stancu på lån fra Galatasaray kan give det solide Ordus-mandskab den offensive power, som det trods alt trængte til sidste sæson.

Transfers:

Ind: Agustin Garcia (forsvar, fra Alcorcon), Nizamettin Caliskan (midtbane, fra Manisa), Vicente Monje (midtbane, fra Olympiakos Piræus), Javier Umbrides (midtbane, fra Aris Saloniki), David Barral (angreb, fra Sporting Gijon) og Bogdan Stancu (angreb, fra Galatasaray).

Ud: Sedat Bayrak (forsvar, til Elazig), Yalcin Ayhan (forsvar, til Kasimpasa) og Javito (midtbane, tilbage til Olympiakos Piræus efter endt låne-periode).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Saso Fornezzi; Miguel Garcia, Selcuk Sahin, Muslum Yelken, Önur Tuncer, Jean-Jacques Gosso, Ali Camdali, Javier Umbides, Vicente Monje, Hasan Kabze og Bogdan Stancu.

Antalya

Placering sidste sæson: 15

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 251,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 14-17

Hjemmebane: Mardan Stadyumu. Kapacitet: 7.428

Træner: Mehmet Özdilek

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 188 mio. kr.

Antalya var ret beset super-heldige med ikke at rykke ud sidste sæson. De tabte i sidste spillerunde, hvilket der eller absolut ikke var råd til, men blev så reddet på målstregen af, at Samsun kollapsede hjemme mod Sivas.

Sandt at sige har Antalya levet livet farligt i adskillige sæsoner i bunden af den bedste tyrkiske række, og det kan også blive en linedans denne sæson. Derfor har træner Mehmet Özdilek besluttet sig for at lave udrensning i spillertuppen, hvor start-11’eren på nærmest halvdelen af pladserne bliver anderledes end i foråret.

Umiddelbart kan jeg ikke forstå, at Antalya har ladet forsvareren Ali Turan gå til Gaziantep (men det skyldes nok penge), men der er jo så købt ind. Især angriberen Lamine Diarra hentet i Partizan Beograd kan vise sig at blive en gevinst for Antalya.

Uanset så ligner det dog, at det endnu en sæson bliver en kamp lige omkring den kritiske streg for Antalya.

Transfers:

Ind: Hakan Arikan (målmand, fra Mersin Idman Yurdu), Murat Akin (midtbane, fra Kasimpasa), Isaac Promise (angreb, fra Manisa) og Lamine Diarra (angreb, fra Partizan Beograd).

Ud: Ömer Catkic (målmand, kontrakt udløbet), Erkan Sekman (forsvar, til Mersin Idman Yurdu), Ivan Radeljic (forsvar, kontrakt udløbet), Ali Turan (forsvar, til Gaziantep) og Döga Kaya (midtbane, til Sivas).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Hakan Arikan; Ali Tandogan, Nikola Zizic, Deniz Baris, Veselin Minev, Ügür Inceman, Murat Akin, Mehmet Eren Boyraz, ”Tita” Dos Santos, Lamine Diarra og Isaac Promise.

Akhisar Belediye

Placering sidste sæson: Vinder af 1. Lig

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 1.501,00 (Sportingbet)

Prognose for i 2012/13: Placering: 18

Hjemmebane: Akhisar Belediye Stadyumu. Kapacitet: 4.602

Træner: Hamza Hamzaoglu

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 73 mio. kr.

Selvom Akhisar Belediye vandt den næstbedste række 1. Lig sidste sæson, så ligner det umiddelbart bedømt den svageste af de tre oprykkere.

Akhisar har Süper Ligs laveste spiller-budget, klubbens stadion rummer kun 4.600 pladser, det er første gang, den nogensinde er i den bedste række, og Akhisar ligner for mig at se en klokkeklar nedrykker.

Faktisk var det en stor overraskelse, at Akhisar rykkede op, for ikke at sige vandt 1. Lig. Og eneste gang, klubben var at finde på førstepladsen var efter sidste spillerunde.

For at søge at sikre overlevelse i den bedste række har Akhisar tilknyttet nogle spillere med tidligere Süper Lig-erfaring, men spillertruppen ligner langt fra én, der er stærkt nok til at kunne modstå, hvad der ligner en nedrykning.

Transfers:

Ind: Ibrahima Sonko (forsvar, ingen klub sidste sæson), Emin Aladag (forsvar, fra Denizli), Cagdas Atan (forsvar, fra Mersin Idman Yurdu), Ferhat Bikmaz (forsvar, ingen klub sidste sæson), Kenan Özer (midtbane, fra Bolu), Guray Vural (midtbane, fra Denizli) og Severin Bikoko (angreb, fra Caykur Rize).

Ud: Sehmuz Özer (angreb, kontrakt udløbet) og Osman Bozkurt (angreb, kontrakt udløbet).

Ideal-opstilling (4-4-2):

Öguz Daglaroglu; Kursat Duymus, Anil Tasdemir, Cagdas Atan, Ferhat Bikmaz, Sertan Vardar, Guray Vural, Ahmet Cebe, Kenan Özer, Gideon Adinoy Sani og Severin Bikoko.

Elazig

Placering sidste sæson: Toer i 1. Lig

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 1.001,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 14-17

Hjemmebane: Elazig Atatürk Stadyumu. Kapacitet: 13.923

Træner: Bulent Uygun

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 100 mio. kr.

Ligesom Akhisar Belediye kan sidse sæsons nummer to i 1. Lig, Elazig, vente sig en hård sæson i den bedste række. På flere punkter synes Elazig dog at være bedre kørende end Akhisar, men på ét er de dårligere stillet. Pga. ombygning af deres Elazig Atatürk Stadyumu er de nødt til at spille de første af deres hjemmekampe i Izmir, hvilket er et handicap.

Men mens jeg vil dømme Akhisar til en nget nær sikker nedrykning, så er jeg ikke så skråsikker med Elazig, og det skyldes, at klubben har hentet meget bedre spillere ind.

Forsvarer Fabi Da Silva Bilica, hentet i Fenerbahce, ligner et rigtigt godt køb for Elazig, og længere fremme på banen finder man nyindkøb som Julien Faubert fra West Ham, Pascal Feindouro (free transfer), samt ikke mindst Genclerbirligis topscorer Herve Tum. Sidstnævnte kan blive manden, som måske kan sikre Elazig overlevelse i Süper Lig.

Transfers:

Ind: Vanja Ivesa (målmand, fra Eskisehir), Hrvoje Spahija (forsvar, HNK Sibenik), Sedat Bayrak (fra Ordu), Fabio Da Silva Bilica (forsvar, fra Fenerbahce), Marvin Zeegelaar (midtbane, fra Espanyol), Sezer Badur (midtbane, fra Gaziantep), Julien Faubert (midtbane, fra West Ham), Herve Tum (angreb, fra Genclerbirligi) og Pascal Feindouno (angreb, ingen klub sidste sæson).

Ud: Veysel Aksu (forsvar, til Erciyes) og Önur Guney (forsvar, til Caykur Rize).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Vanja Ivesa; Adem Alkasi, Fabio Da Silva Bilica, Sedat Bayrak, Marvin Zeegelaar, Bulent Ertugrul, Sezer Badur, Pascal Feindouno, Julien Faubert, Gökhan Emreciksin og Herve Tum.

Kasimpasa

Plaxcering siidste sæson: Vinder af 1. Ligs playoff-spil

Odds som Süper Lig-vinder i 2012/13: 501,00 (Bet365*)

Prognose for i 2012/13: Placering: 8-14

Hjemmebane: Recep Tayyip Erdogan Stadyumu (?stanbul). Kapacitet: 9.576

Træner: Metin Diyadin

Værdi af spillertruppen ifølge Transfermarkt: 221 mio. kr.

Istanbul-klubben Kasimpasa sluttede som firer i sidste sæsons 1. Lig på dårligere målscorer end treeren Rize, men sikrede sig oprykning i playoff-spillet. Kasimpasa vandt her med først 2-0 ude og derefter 4-0 hjemme samlet 6-0 over Konya i playoff-semifinalen, men finalen mod Adanaspor, som i den anden playoff-semifinale havde elimineret Rizespor med samlet 4-1, på neutral bane i Ankara blev en tæt affære, hvor det først efter forlænget spilletid (ordinær kamp: 2-2) lykkedes Kasimpasa at trække det længste strå 3-2.

Selvm Kasimpasa rykkede op på yderst mandat, så ligner det den stærkeste af de tre oprykkere. Det skyldes ikke kun, at klubben har Süper Lig-erfaring fra tidligere sæsoner, som ikke ligger så langt tilbage, men ikke mindst, at spiller-budgettet i Kasimpasa er langt større, end det er det i Akhisar Belediye og Elazig. Det har medvirket til, at Kasimpasa har været i stand til at hente ganske imponerende forstærkninger ind.

Ny mand i målet er den svenske landshold-keeper Andreas Isaksson hentet i PSV Eindhoven, på midten hæfter man sig ved, at det er lykkedes at hapse Fabian Ernst fra Besiktas, og største gevinst finder vi fremme i angrebet, hvor det nærmst sensationelt er lykkedes Kasimpasa at signe Kalo Ushe fra Espanyol. Den mand kan der være mange mål i.

Som myoprykker er livet i den bedste række altid vanskeligt, men kigger vi på Kasimpasas ideal-opstilling, så ligner det bestemt ikke en retur-billet til 1. Lig. Jeg tror ikke, at den lille, men økonomiske ganske solide Istanbul-klub får de helt store problemer med at redde livet i Süper Lig.

Transfers:

Ind: Andreas Iasksson (målmand, fra PSV Eindhoven), Yalcin Ayhan (forsvar, fra Ordu), Abdullah El Yasa Sume (forsvar, fra Gaziantep), Pablo Pintos (forsvar, fra Getafe), Fabian Ernst (midtbane, fra Besiktas), Kerem Seras (midtbane, fra Antalya) og Kalu Uche (angreb, fra Espanyol).

Ud: Tolga Özgen målmand, kontrakt udløbet), Luiz Henrique (forsvar, til Buca) og Erdi Öner (forsvar, til Karsiyaka).

Ideal-opstilling (4-2-3-1):

Andreas Isaksson; Sancak Kaplan, Abdullah El Yasa Sume, Yalcin Ayhan, Pablo Pintos, Fabian Ernst, Hakan Özmert, Kerem Seras, Nikolaj Dimitrov, Halil Cölak og Kalu Uche.