Premier League 2013/2014 udviklede sig til et rent blodbad med 12 rullende managerhoveder efter 38 runders fodbold. Aldrig har Premier League oplevet så mange fyringer på én sæson, hvilket fik flere eksperter til at rette en skarp kritik af klubberne, som ser ud til at være ramt af en ”sydeuropæisk syge”. Vi tager temperaturen på de 20 managere, som står klar til at føre deres hold i aktion i den nye sæson af verdens stærkeste liga.

I alt ni klubber fyrede deres manager i løbet af den forgangne sæson, mens tre klubber nåede at fyre to. Det fik ikke overraskende diskussionen om effekten af trænerfyringer til at blusse op igen med dertilhørende statistikker og undersøgelser; umiddelbart lignede det dog, at kun Crystal Palace for alvor havde gavn af at skifte Ian Holloway ud med Tony Pulis, som af velkendte årsager blev hædret som årets manager ved sæsonens afslutning.

Nu står en ny sæson for døren og ti måneders konstant pres på de 20 managere i spidsen for hvert sit mandskab. Men hvad er temperaturen på sæderne rundt omkring?

Som tidligere antydet kan de færreste vide sig sikre i deres manageresæde (netop som disse spalter forfattedes, tikkede nyheden ind om, at førnævnte Pulis havde forladt Crystal Palace), men der er trods alt en gruppe, som næppe føler sig presset. Brendan Rodgers, Arsène Wenger, Roberto Martínez, José Mourinho, Louis van Gaal og Manuel Pellegrini skal formentlig jokke godt og grundigt i spinaten for at modtage en fyreseddel, hvilket bookmakernes odds for næste fyrede manager da også indikerer. Af de førnævnte er mesterskabstræneren, Pellegrini, faktisk favorit til at ryge først til odds 34, som det laveste.

Oprykkere oplagte ofrer

Modsat topholdenes managere må mændene i spidsen for de tre nyoprykkere mærke et anderledes pres forud for den nye sæson. I sidste sæson røg både Cardiff Citys Malky Mackay og Crystal Palaces Ian Holloway tidligt på sæsonen, og der er næppe heller nogen af denne sæsons tre oprykkermanagere, der kan føle sig trygge, selvom Burnleys Sean Dyche virker til at have den rette opbakning af klubbens ledelse og samtidig minimalt forventningspres.

Dyche som næste fyrede manager ligger da også omkring odds 26 , mens Leciester Citys Nigel Pearson ligger omkring odds 21. I det lejde finder vi også Mauricio Pochettino, Steve Bruce, Mark Hughes, Ronald Koeman, Gustavo Poyet og Gary Monk, for hvem sædet på ingen måde er varmesikret, men på den anden side må have en smule længere snor. Den sidste oprykkers manager, gode, gamle Harry Redknapp, har til gengæld ikke stor tiltro hos bookmakerne, som kun giver odds 9 for, at han ryger først.

Favoritten og jokerne

Ifølge bookmakerne står West Hams Sam Allardyce allerede inden sæsonen med kniven for struben på trods af en godkendt 13. plads i sidste sæson. Big Sam var dog under stort pres i løbet af sæsonen, hvor det så værst ud, så der skal formentlig ikke mange dårlige resultater til, før han igen mærker presset. Desuden har Big Sam det med at ytre sig bramfrit, hvilket tidligere har bragt ham i fedtefadet. Du får odds 2,38 hos Ladbrokes, hvis Big Sam ryger først, hvilket ikke for alvor frister.

I stedet kan der være ræson i at kigge imod nogle af jokerne på markedet, som giver et lidt saftigere odds. West Bromwich Albions Alan Irvine og Newcastles Alan Pardew ligger henholdsvis i odds 7 og 11. Irvine har overtaget sædet i WBA, som i sidste sæson skilte sig af med to managere og ligner en klub i ubalance, mens Pardew var under stort pres i sidste sæson på grund af dels et miserabelt forår med 14 nederlag i 20 kampe, dels flere disciplinære sager efter absurde udskejelser på sidelinjen.

Lam på vej i løvens hule

Den mest interessante joker finder vi dog i Birmingham, hvor mange forhold indikerer, at Aston Villas Paul Lambert står for fald i den nærmeste fremtid. Lambert indleder sin tredje sæson på Villa Park, men The Villans roder stadig rundt i bunden af tabellen, hvilket hverken passer klubledelsen eller fansene, hvis selvforståelse ligger i den anden ende af tabellen.

Næste manager-fyring: Lambert. Odds 6,00 hos Ladbrokes

Tip-analyse

Dertil kommer, at klubejer Randy Lerner har sat klubben til salg, og mon ikke en ny ejer ønsker at sætte sit eget præg på klubben i form af en ny mand i spidsen for holdet. Det kunne for eksempel være den tidligere Manchester United-kaptajn, Roy Keane, som i sommerferien blev udnævnt til ny assistent for Lambert, og efter sigende allerede skulle have et godt forhold til truppen. Ejersituationen i klubben har i øvrigt betydet, at Lambert har fået minimale midler til at købe ind for til at forstærke sin unge trup, skrøbelige trup.

Foruden uro på de indre linjer presses Lambert af et utaknemligt startprogram, som efter en udekamp i Stoke og to hjemmekampe mod Newcastle og Hull, hvor der forventes point på tavlen, byder Liverpool (U), Arsenal (H), Chelsea (U), Manchester City (H), Everton (U), QPR (U) og Tottenham (H). Således virker det realistisk, at Lambert og Co. efter ti runder svarende til knap en fjerdedel af sæsonen står med færre point end kampe. Hvis altså Lambert holder så længe. Se spilforslag her

Velkommen til en ny omgang Sacking season.

Kilde: http://www.thesackrace.com/list-of-premier-league-managerial-moves-by-season