Danmark skuffede mod Rumænien, hvor det kun blev til 1-1. En sejr havde garanteret en seedning i de afgørende playoff-kampe om at komme med til VM 2018 i Rusland, men nu er Danmark afhængige af andre landes resultater i de sidste kvalifikationskampe. BetXpert giver her overblikket over, hvad der skal til, for at Danmark bliver seedet. 

Opdatering: 16. oktober, kl. 12.00: Danmarks seedning er blevet endeligt bekræftet af den nye verdensrangliste, som FIFA har offentliggjort. Det kan du læse mere om her

De otte bedste toere ud af de ni toere i de europæiske VM-kvalifikationsgrupper går videre til to afgørende playoff-kampe om at komme med til VM 2018 i Rusland. Og da Danmark fik et enkelt point mod Rumænien i Parken i går, blev det afgjort, at Danmark bliver blandt de otte bedste toere, og dermed skal landsholdet ud i to nervepirrende playoff-kampe, som bliver spillet i perioden mellem den 9.-14. november. I toerregnskabet fjerner man kampene mod det dårligste hold i ens gruppe. 

Lodtrækningen til playoff-kampene finder sted i Zürich den 17. oktober - dagen efter, at den nye verdensrangliste fra FIFA bliver offentliggjort. Og verdensranglisten får stor betydning for, hvilke modstandere Danmark kan møde. 

FIFA offentliggjorde nemlig den 6. september i år - langt inde i kvalifikationen - hvordan lodtrækningen vil foregå. De otte toere bliver inddelt i to grupper - fire seedede og fire useedede. Seedningen vil finde sted på baggrund af verdensranglisten, der offentliggøres dagen før lodtrækningen. 

Det har fået mange medier til at spekulere i, om Danmark ville blive seedet eller ej, og hvilke resultater der skulle til, før en seedning var en realitet. Ved hjælp af FIFAs eget udregningsværktøj, bringer BetXpert her et overblik over, hvad der skal til, for at Danmark bliver seedet til lodtrækningen. 

Sådan bliver Danmark seedet

Danmark ligger nummer 26 på verdensranglisten med 848 point. Sejren over Montenegro og det uafgjorte resultat mod Rumænien får Danmark op på samlet 1.001 point. 

Nedenfor bliver hver enkelt gruppe gennemgået med henblik på, hvem der kan blive nummer to og dermed have betydning for, om Danmark bliver seedet eller ej. 

Gruppe A:

Frankrig fører gruppen med et point over Sverige. Tirsdag aften møder de på hjemmebane Hviderusland. Bliver det til en sejr der, tager de førstepladsen, mens en uafgjort også kan være nok - alt efter, hvad Holland - Sverige bliver. Holland har en matematisk chance for andenpladsen i gruppen, men det kræver en sejr på mindst syv mål over Sverige. Sverige tager andenpladsen ved uafgjort mod Holland, nederlag på maks seks mål eller sejr over Holland, mens Frankrig samtidigt vinder over Hviderusland. Sverige tager førstepladsen i gruppen, hvis de spiller uafgjort mod Holland, mens Frankrig taber til Hviderusland, da svenskernes målscore er bedst. Sverige tager også førstepladsen, hvis de vinder over Holland, mens Frankrig spiller uafgjort eller taber. 

Frankrig: Bliver Frankrig toer i gruppen ved at spille uafgjort eller tabe til Hviderusland, samtidigt med at Sverige vinder eller får uafgjort mod Holland, så ender Frankrig på 1.143 eller 1.171 point. Og dermed vil de have flere point end Danmark.

Sverige: Vinder de over Holland kommer de maksimalt op på 999 point og dermed færre end Danmark. 

Holland: Skulle Holland overraske stort og vinde med mindst syv mål over Sverige, bliver de toer i gruppen, men de kan maks få 931 point og dermed færre end Danmark. 

I gruppe A har Danmark altså brug for en sejr til Frankrig, så de ikke bliver blandt de seedede toere. En fransk sejr over Hviderusland giver i skrivende stund odds 1,06. 

Gruppe B: 

Schweiz fører gruppen med tre point over Portugal. De to mødes tirsdag aften i Portugal. En portugisisk sejr vil give dem førstepladsen i gruppen, da deres målscore er markant bedre end Schweiz'. Uafgjort eller Schweizisk sejr betyder, at Schweiz vinder puljen. 

Schweiz: Får 1.135 point ved nederlag til Portugal, og har dermed flere point end Danmark. 

Portugal: Får 1.378 point ved uafgjort til Schweiz og 1.344 point ved nederlag og vil dermed også have flere point end Danmark. 


Intet kan ændre sig i denne gruppe ift. Danmarks seedningsmuligheder. Både Schweiz og Portugal vil have flere point end Danmark. 

Gruppe C: 

Gruppen er allerede afgjort. Nordirland blev toer. 

Nordirland: Med de to seneste nederlag til Tyskland og Norge har Nordirland nu 889 point, og dermed vil Danmark være over dem. 

Da gruppen allerede er afgjort, kan intet ændre sig ift. Danmarks seedningsmuligheder. 

Gruppe D: 

Det her er en yderst spændende gruppe. Her der er mange forskellige scenarier for, hvem der bliver nummer to. I denne gruppe er det også muligt, at den dårligste toer blandt de ni toere findes. 

Serbien fører gruppen og møder mandag aften Georgien. En serbisk sejr i den kamp giver dem førstepladsen, mens uafgjort og nederlag kan betyde, at de bliver overhalet af Wales eller Irland. 

Wales og Irland mødes mandag aften i en direkte duel om andenpladsen (og muligvis førstepladsen, hvis Serbien skuffer) i gruppe D. En sejr giver Wales andenpladsen, mens en sejr til Irland giver dem andenpladsen. Uafgjort betyder, at Wales får andenpladsen, men så er det ikke sikkert, at de bliver blandt de otte bedste toere. Det giver dem 12 point - det samme som Slovakiet har, men Slovakiet har en bedre målscore. Dermed skal der kigges mod gruppe I, hvor opgøret mellem Kroatien - Ukraine har stor betydning. Mere om det under gruppe I. 

Serbien: Hvis de spiller uafgjort mod Georgien, ender de på 695 point, mens et nederlag giver dem 668 point og dermed vil Danmark være foran Serbien. En sejr giver dem førstepladsen. 
Wales: Bliver Wales toer med en sejr over Irland, får de 1.249 point, mens uafgjort vil give dem 1.131 point, og dermed vil de være over Danmark, hvis de bliver blandt de otte bedste toere. 
Irland: En sejr over Wales giver samlet 866 point, og dermed er Danmark over Irland. 

Danmark skal håbe på, at Wales ikke vinder mod Irland, da Wales vil have være bedre placeret end Danmark på verdensranglisten. Danmark kan også håbe på, at Serbien smider førstepladsen og får andenpladsen, da Danmark er bedre rangeret end Serbien på verdensranglisten.

Gruppe E:

Danmarks gruppe er afgjort. Polen vandt, mens Danmark blev toer. 


Danmark: Får 1.001 point efter sejr mod Montenegro og uafgjort mod Rumænien. 

Gruppe F: 

Gruppen er også afgjort. England vandt, mens Slovakiet blev toer. 

Slovakiet: Med sejr over Malta og nederlag til Skotland kommer Slovakiet op på 885 point, og dermed vil de være under Danmark på verdensranglisten. 

Da gruppen allerede er afgjort, kan intet ændre sig ift. Danmarks seedningsmuligheder. 

Gruppe G: 

Endnu en gruppe, der allerede af afgjort. Her mangler der dog stadig en runde. Spanien vinder gruppen uanset hvad, mens Italien får andenpladsen. 


Italien: En sejr i sidste kamp over Albanien giver 1.066 point, mens uafgjort giver 999 point og nederlag 966 point. 


Danmark skal håbe på, at Italien skuffer på udebane mod Albanien mandag aften, da det så vil betyde, at Danmark ender over dem på verdensranglisten. Det kan dog også betyde, at Italien måske bliver useedet, og så kan Danmark som seedet eventuelt møde dem. 

Gruppe H: 

Belgien har vundet gruppen, mens Grækenland ligger på andenpladsen to point foran Bosnien-Hercegovina. Grækenland møder i sidste runde Gibraltar på hjemmebane onsdag aften, hvor de giver odds 1,01 for sejr. For at Bosnien-Hercegovina bliver toer kræver det, at Grækenland spiller uafgjort eller taber mod Gibraltar, samtidigt med at de selv vinder ude over Estland. 

Grækenland: Tager andenpladsen med en sejr over Gibraltar, hvilket giver dem 682 point, og dermed er de under Danmark på verdenranglisten. 

Bosnien-Hercegovina: Vil med en sejr over Estland ende med 744 point på verdensranglisten og dermed under Danmark. 

Intet kan ændre sig i denne gruppe ift. Danmarks seedningsmuligheder. Både Grækenland og Bosnien-Hercegovina vil have færre point end Danmark. 

Gruppe I: 

Ligesom gruppe D er det her også en yderst spændende gruppe. Island vinder gruppen med sejr på hjemmebane over Kosovo. En islandsk sejr står i skrivende stund i odds 1,10. Spiller Island uafgjort, kan de blive overhalet af Kroatien, hvis de vinder over Ukraine. Island kan også blive overhalet af Ukraine, hvis ukrainerne slår Kroatien. 1-0 sejr til Ukraine er dog ikke nok, hvis Island spiller 0-0 mod Kosovo, da de to hold så har en identisk målscore, men Island er bedst indbyrdes. Et nederlag til Island og både Kroatien og Ukraine kan overhale islændingene med en sejr. 

Det ligner dog en islandsk sejr mod Kosovo, og så skal Kroatien og Ukraine kæmpe om andenpladsen. De to hold har lige mange point, men Kroatien har en bedre målscore. Det betyder, at Kroatien bliver toer med uafgjort eller sejr, mens Ukraine bliver toer med sejr. Vinder Ukraine bliver de blandt de otte bedste toere. Vinder Kroatien bliver de også blandt de otte bedste toere. Spiller Kroatien uafgjort får de 12 point - det samme som Slovakiet har, men Kroatien vil da have en dårligere målscore. I tilfælde af uafgjort skal Kroatien kigge mod kampen mellem Wales - Irland, hvor en sejr til Wales vil sende dem forbi Kroatien i toerregnskabet, mens en sejr til Irland også vil sende dem forbi Kroatien. Uafgjort mellem Wales - Irland og uafgjort mellem Ukraine - Kroatien betyder, at de to hold har lige mange point i toerregnskabet, hvor de også vil have den samme målforskel. Bliver Ukraine - Kroatien uafgjort med et mere mål end Wales - Irland, så vil Wales og Kroatien også have det samme antal scorede mål, og dermed er de fuldstændig identiske. Da der ikke er nogen indbyrdes opgør mellem de to hold i kvalifikationen, skal man helt ned til den 8. faktor ud af 9 for at vurdere, hvem der går videre. Den 9. og dermed og den sidste er lodtrækning. Den 8. er fair play, hvor der kigges på holdets antal af gule og røde kort, hvor hvert kort giver minuspoint. Her har Wales -17 point, mens Kroatien har -13 point ifølge ESPN. Et direkte rødt kort giver -4 point, mens et gult kort giver -1 point, og gult/rødt giver -3 point. 

Ukraine tager imod Kroatien på hjemmebane mandag aften. 

Island: En sejr mod Kosovo giver dem samlet 920 point på verdensranglisten og en førsteplads i gruppen. Uafgjort og nederlag giver dem 899 point, og Danmark vil være foran dem på verdensranglisten. 

Kroatien: En sejr giver dem 1.013 point på verdensranglisten, mens uafgjort giver dem 940 point. Deres resultat har altså vigtig betydning for, om Danmark bliver seedet eller ej. 

Ukraine: En sejr giver dem samlet 987 point, og dermed er de under Danmark på verdensranglisten. 

I denne meget spændende gruppe er der flere resultater, Danmark kan håbe på. Skuffer Island og bliver toer, er de under Danmark på verdensranglisten. Det er dog ikke så sandsynligt, så Danmark skal nærmere kigge på Kroatien - Ukraine, hvor Danmark skal håbe på, at Kroatien ikke vinder kampen. Det vil give Kroatien/Ukraine andenpladsen i gruppen, men uden mulighed for at overhale Danmark på verdensranglisten. 

Samlet overblik

Bliver Frankrig toer i gruppe A, vil de være over Danmark på verdensranglisten, men det ligner, at de vinder deres gruppe, og så er det Sverige fra gruppe A, der bliver toer, og dem vil Danmark ende over. 

Schweiz/Portugal fra gruppe B vil uanset hvad ende over Danmark på verdensranglisten.

Nordirland vil fra gruppe C, ende under Danmark. 

I gruppe D skal Danmark håbe, at enten Serbien eller Irland bliver toer. Og hvis Wales bliver toer, skal Danmark håbe på, at de bliver den dårligste af de ni toere, og dermed ikke kommer med til playoff-kampene i november. 

I gruppe F vil Slovakiet ende under Danmark. 

Italien i gruppe G skal gerne spille uafgjort eller tabe, da Danmark så vil ende over dem. 

Nummer to fra gruppe H vil uanset hvad ende under Danmark. 

I gruppe I skal Island eller Ukraine gerne bliver toer. Det ligner dog, at Island vinder gruppen, og så skal Ukraine blive toer. Hvis Kroatien bliver toer, skal de gøre det via uafgjort og ikke en sejr. 

Det betyder, at nedenstående lande vil være over Danmark på verdensrangliste: 

Schweiz/Portugal uanset hvad.

Frankrig, hvis de bliver toer. 
Italien, hvis de vinder.

Wales, hvis de vinder, og muligvis hvis de spiller uafgjort og ikke bliver den dårligste toer. 

Kroatien, hvis de vinder. 

Og først her kommer Danmark på verdensranglisten som nummer seks af de otte lande i playoff. Danmark skal dermed avancere over to af holdene som skitseret ovenover. 

Det betyder altså, at mindst 2 ud af nedenstående 6 skal ske, hvis Danmark skal blive seedet (bemærk, at i nogle af grupperne er det flere scenarier, der kan hjælpe Danmark til en seedning): 

Frankrig skal ikke bliver toer i gruppe A

Italien skal spille uafgjort eller tabe til Albanien i gruppe G

Kroatien skal tabe eller spille uafgjort mod Ukraine i gruppe I.

Kroatien eller Ukraine vinder gruppe I, mens Island bliver toer.

Wales skal tabe eller spille uafgjort mod Irland i gruppe D.

Wales eller Irland vinder gruppe D, mens Serbien bliver toer. 

Bliver Kroatien eller Wales den dårligste toer (og det bliver en af de to, hvis den ene (eller dem begge) spiller uafgjort) er det kun 1 ud af ovenstående 6, der skal ske, hvis Danmark skal blive seedet. 

Forvirret? Vi bliver alle lidt klogere efter mandagens kampe og meget klogere, når de sidste kampe er færdigspillet tirsdag aften.