I nat åbnede sæsonen i verdens største baseball-liga, MLB, og det næste halve år skal alle hold i ligaen ud i hver 162 kampe, inden der i september er dømt slutspil og kamp om World Series.

Vores MLB-ekspert gennem de sidste 2 sæsoner, Poul V. Nielsen, har taget et kig på ligaen forud for sæsonen, og giver i nedenstående guide også lidt fif til dem der har mod på at spille penge på de mange tusinde MLB-kampe der skal afvikles over det næste halve år.

Held og lykke med sæsonen!
_______________________________________________________

MLB historie
Professionel baseball er en af de meget store og pengestærke sportsgrene i USA i lighed med ishockey, basketball og football. I dag er baseball organiseret i en Major League, MLB, der er en sammenslutning af to liga’er.

Den ældste er National League, NL, og så den tilkomne American League, AL. I hver liga er der tre divisioner, East, Central og West der hver har 4-6 hold. Disse hold spiller 162 kampe fra april til september. Der spilles et antal kampe på tværs af liga’er og divisioner. De seks division champions samt den bedste to’ere i hver liga kvalificerer sig til det der kaldes World Series, et slutspil hvor hver liga efter semi-finaler og finaler finder holdet der skal møde den anden liga’s vinder om årets World Series titel. Denne titel er der blevet spillet om i precis 100 år.

Kun to gange er der ikke fundet er vinder, i 1904 fordi NY Giants ikke mente de behøvede af vise hvem der var bedst, samt i 1994 hvor spillerne strejkede, noget der jævnligt har lammet MLB når spillerne vil have flere millioner dollar ud af MLB’s ejere.

MLB spillets gang
Et hold i MLB må have op til 40 spillere i truppen, men kun 25 må benyttes frem til d.25 august. Mange af de øvrige spillere sendes derfor på græs hos farmerhold og hentes så tilbage efter behov, f.eks. ved skader.

I en startopstilling er der 9 spillere hvis positioner benævnes således:


Inden kampens start skal hvert hold aflevere et lineup-card. Kortet angiver den rækkefølge spillerne skal batte (slå til bolden) i. Det er muligt at sætte en dedicated hitter ind i stedet for pitcheren, dvs. en der batter for pitcheren.

Målet med spillet er, at slå bolden ud på banen og løbe til home base via 1. og 2 base. Når en batter har slået bolden ud bliver han til en runner. Han skal nu forsøge at komme til næste base uden at blive dømt out. En spiller er out i følgende tilfælde:

* Bolden gribes uden at have rørt jorden først.

* En forsvarende spiller med bolden i hånden rører (tags) runneren på vej til en base.

* En forsvarende spiller med bolden i hånden rører basen inden runneren når frem. Han kan derefter kaste bolden til en anden spiller, der dermed kan få dømt endnu en runner out, kaldet et double-play.

Når en pitcher kaster bolden har batteren to muligheder. At slå efter bolden eller at lade den gå. Hvis han slår efter bolden tæller det som et strike, uanset om han rammer eller ej. Batteren har tre forsøg, dvs. efter tredje strike er han out.

For at et kast skal kunne dømmes et strike skal pitcheren ramme et område der er afgrænset af base-platen og området mellem batterens knæ og en linie mellem hans skuldre og bælte. Hvis pitcheren ikke rammer denne zone, og
batteren ikke slår efter bolden, dømmes der ball. Sker det fire gange bliver batteren tildelt en walk, dvs. at han frit går til 1. base. Står der en runner der i forvejen avancerer han til 2. base osv.

I nogle tilfælde vælger en pitcher at kaste fire bolde uden for strike zonen og dermed give batteren en intentional walk. Det ses ofte hvis batteren udgør en stor trussel og der er runnere på banen. Det kan da være bedre at lade batteren gå og så satse på at få den næste, og ringere, batter ud. For at gøre det lidt sværere, hvis batteren rammer bolden og den ryger ud af banen bag ham, eller inden den er nået ud til 1. eller 3. base er den foul. Der tælles en strike, men kun hvis batteren har færre end to strikes, han kan altså ikke strike-out på en foul ball. Det er grunden til, at man ofte ser mere end tre strikes før en batter er out.

Står der runnere på baserne kan de til enhver tid forsøge at komme videre til næste base. Pitcheren skal derfor holde øje med disse runnere og kan kaste bolden til en baseman for evt. at få en runner dømt out. Lykkes det en runner at nå til næste base kaldes det for en stolen base.

Når en batter rammer bolden starter alle runnere deres løb mod næste base, men hvis bolden gribes er batteren out og alle runnere må gå tilbage til deres udgangspunkt. Er bolden god og lander på banen, tildeles batteren et hit. Når han til 1. base tildeles han et base-run, 2. base en double osv. Når er runner hele vejen rundt scorer han et run og batteren noteres for en RBI, run-batted-in. Hvis batteren sender bolden ud af banen (ikke foul) er det en home run (HR).

Alle runnere er derefter fri til at løbe hjem og scorer dermed et run hver.

Et hold fortsætter med at score indtil de har tre out, derefter byttes der. Hver gang begge hold har battet er der spillet en inning. Der spilles 9 innings, men hvis det står lige efter 9. inning fortsættes der til en vinder er fundet. En kamp kan således ikke ende uafgjort.

En starting pitcher fuldfører kun sjældent en kamp. Han bliver som regel afløst af en relieve pitcher når trætheden melder sig. Det er meget hårdt at kaste bolden og for ikke at slide en pitcher op og risikere skader skiftes han ud, typisk efter 6-7 innings. Det kan selvfølgelig også ske tidligere hvis han har en
off-day.

En reliev pitcher skiftes ofte ud med en closing pitcher, der slutter kampen. Disse afløsere holder sig varme i det der kaldes Bull Pen’en, et område hvor de kan stå og kaste med deres pitching træner. Et hold har som regel fire rigtig gode pitchere der skiftes til at starte kampene, deres starting rotation. Derudover har de et antal pitchere der kan gå ind og
afløse.

MLB statistik
I baseball er der ingen grænser for hvad der føres statestik over. Der er helt åbentlyse ting som en pitchers sejre eller antal strike-outs, men der føres også statistik over om der blev spillet i dagslys, hvilket underlag sågar hvilken temperatur og vindforhold der spilles under. Med andre ord, der er ingen grænser for dem der vil forsøge at regne den ud.

Jeg vil her nævne nogle af de faktorer jeg mener er mest relevant at tage i betragtning.

Batter statistik
H.......hits......................antal hits
HR.....home runs............antal home runs
RBI....runs batted in.......antal runnere der har scoret
G.......games played.......antal kampe spillet
AB.....at bats..................antal gange batteren har slået
AVG...batting average.....hits / at bats

Pitcher statistik
G.......games played......antal kampe spillet
CG.....complete games..antal kampe hvor starteren fuldfører kampen
IP.......innings pitched....antal innings pitcheren har kastet
W.......wins...................antal vundne kampe
S........saves.................antal kampe hvor en føring holdes til sejr
L........losses.................antal tabte kampe
BB......walks.................antal gange en batter har fået en walk
ER......earned runs.........antal runs scoret imod pitcheren, uden andres fejl.
ERA...ER average..........ER / IP * 9 groft sagt ER per kamp.
H.......hits.....................antal hits
SO.....strike outs...........antal battere pitcheren har slået ud

God sæson!

PVN