Den nu pensionerede brasilianske stjernespiller Ronaldo beskyldes for at have tabt VM-finalen i 1998 med vilje. En absurd anklage...

VM-finalen i 1998 skulle have været en drømmekamp.

Verdens to bedste hold. På den ene side værtslandet Frankrig der ganske vist manglede en klasseangriber i front (Henry og Trezeguet var med i truppen, men de var kun 20 år og havde indskifterstatus), men til gengæld havde Zidane som genial styrmand, støttet af personligheder som Barthez, Lizarazu, Desailly, Thuram, Petit og Djorkaeff.

På den anden side Brasilien (der i kvartfinalen havde slået Michael Laudrup og Danmark med 3-2) med Cafu og Roberto Carlos på backpladserne, Dunga på den defensive midtbane, Rivaldo på den offensive, samt ikke mindst Bebeto og Ronaldo i front.

Et sygt Fænomen

Sidstnævnte var nok den største stjerne af alle. Il Fenomeno, som de kaldte ham i Italien (hvor han i 1997-2002 scorede 59 mål i 99 kampe). Ronaldo Luís Nazário de Lima var kun 21 år, men bar titlen som Verdens Bedste Fodboldspiller (vandt "Ballon d'Or" i 1997) og havde scoret fire mål samt leveret tre måloplæg i de seks kampe op til finalen.

Men finalekampen blev et pinligt antiklimaks. Bevares, Frankrig ydede sin del ved at spille godt og vinde 3-0 på to mål af Zidane i første halvleg samt eet af Petit i overtiden. Men det var på en billig baggrund - Brasilien spillede elendigt, især Ronaldo. Han havde fået et epileptisk anfald (meldte medierne om eftermiddagen før kampen), men træner Zagallo valgte at bruge sin angrebsstjerne alligevel. Uden succes, for at sige det mildt...

Det var historien om VM-finalen i 1998. Indtil nu.

Ronaldo bestukket af berømt match-fixer?

Nu beskyldes Ronaldo for at have medvirket til at fixe VM-finalen. Han beskyldes for at have fingeret sin sygdom og spillet dårligt med vilje. Til gengæld for bestikkelse.

Anklagen er en udløber af den såkaldte Asiagate-sag der omhandler aftalt spil i de venskabskampe Zimbabwes fodboldlandshold og Zimbabwe-klubholdet Monomotapa spillede i Asien i 2007-2010. Det aftalte spil blev orkestreret af den nu berømte match-fixer fra Singapore, Wilson Raj Perumal (har blandt også været involveret i fixerier i Finland).

Det er Perumal der skal have bestukket Ronaldo (og muligvis også andre brasilianere, Roberto Carlos og Rivaldo er også blevet nævnt) før VM-finalen. Men det er ikke Perumal der er kommet med anklagen.

Anklagen kommer fra en anden af de involverede i Asiagate, Zimbabwe-træneren Luke Masomere (står til to års karantæne). Masomere hævder at Perumal fortalte ham om VM-finalefixet og viste ham en videooptagelse af Ronaldo tage imod bestikkelse.

Troværdigt? Ikke just

Dramatisk og særdeles spændende. Sagen er bare at det næppe er sandt.

For det første skal man altid være skeptisk over for eenkilde-historier. I dette tilfælde baseres historien på vidneudsagn fra een mand - Luke Masomere - og der er ingen beviser. Omtalte videooptagelse er ikke blevet fremlagt.

For det andet er Masomere ikke verdens mest troværdige vidne. Nogle af hans andre vidneudsagn bestrides som løgn af en Zimbabwe-journalist (der ganske vist kan anses som inhabil, eftersom Masomere også har beskyldt ham for at være involveret i match-fix, men journalisten kan faktisk bevise sine påstande). At Masomere hævder at have drømmekontakt til døde profeter, bestyrker heller ikke hans troværdighed...

For det tredje: Hvis man lader sig bestikke til at spille dårligt, gør man det typisk diskret. Man lader sig næppe ramme af et epileptisk anfald om eftermiddagen før kampen. Et anfald der blev offentliggjort af den brasilianske VM-lejr før kampen - og indtil startopstillingerne blev udmeldt, troede verden at Ronaldo ikke kunne spille.

For det fjerde... Lad os lige køre sandsynlighedstesten en gang. For selvfølgelig er det MULIGT at Ronaldo lod sig bestikke. Alt er muligt. Men er det realistisk?

VM-finalen 1998. Vi taler om en 21-årig gut der året forinden er blevet kåret som verdens bedste spiller. Han står på højden af sin karriere (efter at have bombet løs for PSV og Barcelona, blev han i 1997 solgt til Inter for cirka 200 millioner kroner) og tjener masser af penge.

Ville denne gut lade sig bestikke til at tabe sin allerførste VM-finale (han var også i Brasiliens VM-trup i 1994, men uden at spille)? Virkelig?

HVIS der kommer beviser på bordet, bøjer jeg mig gerne og erkender at jeg tog fejl. Men umiddelbart må jeg sige at det virker meget usandsynligt at Ronaldo lod sig bestikke før VM-finalen...

Hvad siger I derude?