Formiddagens EU-dom i Gambelli-sagen har nu haft lidt tid til at bundfælde sig, og der er så småt indløbet reaktioner fra de involverede parter.

De fleste danske medier har reelt afstået fra at forholde sig til sagen, og bringer kun dagens nyhed frem gennem en artikel fra Ritzau. Man kan dog håbe at flere medier forholder sig mere subjektivt til sagen i de næste dage.

Meldingerne vidner om at der er to lejre, der hver især tolker Gambelli-dommen på hver deres måde. Hver part hæfter sig ved forskellige passager i dommen, og konkluderer således ganske forskelligt på dommen.

Stanleybet: Sejren er vor!
Endnu har det ikke været muligt at opstøve en konkret kommentar fra det italienske parlament, hvilket umiddelbart er den mest interessante part i sagen. En af de andre parter i selve Gambelli-sagen - Stanleybet, som var den bookmaker Piergiorgio Gambelli formidlede spil for - melder på deres side at dommen helt klart ses som en sejr:

"Dommen yder os retfærdighed og bekræfter at det vi foretager os i Italien er OK. Vi håber nu at den italienske regering hurtigst muligt igangsætter den nødvendige revidering af loven så den kan efterleve dagens dom fra Den Europæiske Domstol", siger John Whittaker, managing director for Stanleybet.
(Kilde: Ample).

Skatteministeriet fastholder loven
Herhjemme trådte den ene lejr, Skatteministeriet, relativt hurtigt frem med deres reaktion på dommen. Måske ikke helt overraskende indikerer den tro på at verden ikke ændres synderligt af Gambelli-dommen, og departementschef Peter Loft udtaler:

"På baggrund af dommen er der intet juridisk, der tilsiger, at den danske spillelovgivning skal ændres. EF-Domstolen har således afsagt en dom, der er i overensstemmelse med tidligere domme på området (sagerne Laara, Schindler og Zenatti, red.)."

Den del af dommen der lægges stor vægt på hos tilhængerne af spilleloven er sandsynligvis de steder hvor ansvaret for at udarbejde loven pålægges medlemslandet selv: "Domstolen overlader det til den nationale ret...". Dog glemmer tilhængerne af spilleloven nok at overveje at loven stadig skal følge de anvisninger der er stadfæstet i dommen...

Jurist: Loven skal ændres
I den anden lejr - hos modstanderne af den danske spillelov - har det ikke skortet på udmeldinger. Selvom enkelte stadig er tilbageholdende med at konkludere for meget på dommen, er de fleste enige om at den danske spillelov går en svær tid i møde.

Fra juridiske side har advokat Jon Iversen fra Bech-Bruun Dragsteds kontor i Bruxelles udtalt at den danske spillelovgivning er dobbeltmoralsk, fordi det danske statslige spilleselskab aldrig kan dække sig ind under at de ønsker at begrænse spiludbuddet i Danmark for at beskytte forbrugerne mod en overflod af spiludbud. Dertil har Dansk Tipstjeneste ganske enkelt et alt for stort reklame-budget, hvor der stort set konstant markedsføres nye spil og nye tiltag.

Jon Iversen opfordrer Folketinget til at revidere loven, så udenlandske bookmakere frit kan slå sig ned i Danmark.

Åbningsskrivelse til Danmark
Hos den danske EU-parlamentariker og dedikerede tilhænger af fri konkurrence på spillemarkedet, Freddy Blak, er der ingen tvivl: Den danske lov er i direkte strid med dagens dom!

Fra Blaks kontor er der sendt besked videre til EU´s kommisær for konkurrence, Frits Bolkestein hvori han opfordres til at sende en officiel åbningsskrivelse til Danmark, dvs. åbne en egentlig EU-retssag mod Danmark pga. at den danske spillelov strider mod dagens dom.

Desuden har Freddy Blak en klar opfordring til alle de danske hjemmesider der har haft problemer med Spillemyndigheden eller har lukket deres side helt ned pga. den danske spillelov:

"Genopret jeres hjemmesider med alle de links og henvisninger, som I har været nødt til at fjerne, og kræv erstatning for tabt fortjeneste som resultat af Spillemyndighedens fremturen!"

Så er det vist sagt!

Bookmakerne tripper
Hos bookmakerne er der også opløftet stemning ovenpå dagens dom - de fleste mener at der er behov for at den danske lov ændres radikalt, og at de lukkes ind på markedet på lige vilkår med Tipstjenesten uden forskelsbehandling.

Fra Ladbrokes melder manager for den danske afdeling, Richardt Funch: "Vi jubler over domstolens afgørelse, som efter vores opfattelse betyder, at vi nu kan begynde at markedsføre vores produkter på lige fod med Tipstjenesten" (Kilde: Politiken).

Expekt* er også ude med de positive toner i en pressemeddelelse hvor CEO Per-Ivan Selinder siger:

"Den eneste naturlige beslutning i denne situation er at åbne grænserne på spilleområdet indenfor EU. Alternativet vil være et nærmest eller et totalt stop for markedsføring for spil."

Svenske og norske reaktioner
I vores to nabolande mod nord har man - som i Danmark - også restriktive love på spilleområdet. Fra Sverige er det sparsomt med meldinger fra officielt hold, og endnu er der ingen fra den svenske pendant til den danske spillemyndighed, Lotteriinspektionen, der har udtalt sig konkluderende, da de lige skal tygge på loven først. Samme melding kommer fra Svenska Spel og det svenske Finansministerie.

I Norge har Norsk Tipping udtalt sig helt klart: "Vi ser ikke at [dommen] får nogen konsekvenser overhovedet for Norsk Tipping, for det norske spillemarked eller for udenlandske bookmakeres mulighed for at operere i Norge".

Spændende fremtid
Tilbage står man som menigmand med et indtryk af at tilhængere og modstandere ikke helt refererer til den samme dom. I hvert fald forholder de sig fuldstændig forskelligt til den.

Helt sikkert er det at de næste dage, uger og måneder bliver ganske spændende at følge, for med en åbningsskrivelse på vej til den danske stat, får Skatteministeriet ikke mulighed for at "nøjes" med at udtale sig i en sparsom pressemeddelelse, som mest af alt vidner om at man ikke har lyst til at snakke om sagen.

Og med en sidelinie fuld af glubske bookmakere der hungrer efter at kunne deltage på markedet på lige vilkår med andre udbydere, skal den danske spillelov nok blive sat under et gevaldigt og fortjent pres i nær fremtid.

En rigtig spændende tid for alle spilleglade er i vente!Relaterede links
Pressemeddelelse fra Skatteministeriet
Nyhed fra Dansk Tipstjeneste
Reaktion fra Sverige, Aftonbladet
Reaktion fra Norge, Nytt.net
Nyhed fra TV2.dk
Nyhed fra BT.dk