Torsdag 4. februar skydes Premier League i dart i gang med 10 af verdens bedste dartspillere. BetXperts uofficielle dartekspert Johnny Kirk har begået denne optakt med alt, hvad du skal vide om turneringen. Se odds, spilforslag og analyse af samtlige spillere.

Læs optakten til Premier League i dart 2017 her

Det er igen blevet tid til Premier League i dart, som bedst kan sammenlignes med fodboldens Champions League. 10 af verdens bedste spillere skal dyste mod hinanden 16 torsdage i træk, inden den nye vinder af Premier League bliver fundet.

Løjerne kastes i gang torsdag 4. februar for fulde huse i First Direct Arena i Leeds og spilles vanen tro i et kort format, der gerne giver hurtige og dramatiske kampe på et højt, højt niveau. Spillerne kæmper desuden om præmiepenge for 700.000 pund.

Turneringen har været afholdt siden 2005 og afvikles i 16 forskellige arenaer frem til finaledagen den 19. maj i O2 i London. For første gang kommer dart-cirkusset også til Holland i år.

Største favorit til sejren er Michael van Gerwen - den hollandske dræbermaskine. Han har gennem 2015 vundet et imponerende antal titler, men vandt dog hverken Premier League eller VM, som regnes for de to største. Han har dog været i Premier League-finalen de seneste tre år og tog titlen så sent som i 2013.

I favoritfeltet - som vi skal komme nærmere ind på i optakten - er selvfølgelig også den forsvarende mester Gary Anderson, ligesom Phil Taylor heller ikke kan afskrives. Taylor har vundet turneringen 6 gange, og han er den spiller, der har præsteret det højeste gennemsnit, nemlig i 2012 med 117,35.

Men alt i alt er der ikke nogen af de 10 deltagere, der ikke kan slå hinanden, når de rammer dagen. Der er lagt op til klassedart de kommende 16 torsdage, hvor jeg tror, vi vil se et hidtil uset niveau.

Ny i dart? Bliv klædt på her 

Opvarmningsturnering, Unibet* Masters 

Inden det hele skydes i gang skal Michael van Gerwen dog forsøge at forsvare sin titel ved Unibet* Masters i weekenden den 30. januar. Her mødes verdens top16, og der vil være 60.000 pund til vinderen. Odds på at van Gerwen gentager triumfen er lige nu 2,87 hos Bet365*.

De 16 på toppen af verdensranglisten er:

Michael van Gerwen, Gary Anderson, Adrian Lewis, Phil Taylor, Peter Wright, James Wade, Robert Thornton, Michael Smith, Raymond van Barneveld, Dave Chisnall, Terry Jenkins, Ian White, Jelle Klaasen, Kim Huybrechts, Vincent van der Voort og Stephen Bunting.

Kamprogram 4. februar - Premier League-dart

Programmet til åbningsdagen 4. februar i First Direct Arena, Leeds, er allerede fundet. Det skal blandt andet blive interessant at se Premier League-debutanten Michael Smith i sin kamp mod Peter Wright.

Herudover venter også andre interessante kampe. Van Gerwen skal op mod James Wade, mens vi får en gentagelse af VM-finalen fra i år mellem Gary Anderson og Adrian Lewis.

Peter Wright v Michael Smith

Michael van Gerwen v James Wade

Phil Taylor v Raymond van Barneveld

Gary Anderson v Adrian Lewis

Robert Thornton v Dave Chisnall

Odds og tips: Premier League i dart 2016

Bedste odds Bookmaker
Michael van Gerwen 2,38 Unibet
Gary Anderson 4,50 Sportingbet
Phil Taylor 7,50 Sportingbet
Adrian Lewis 12,0 Unibet
Peter Wright 17,0 Bet365
Dave Chisnall 21,0 Bet365
James Wade 23,0 Unibet
Michael Smith 26,0
Sportingbet
Raymond van Barneveld 29,0
Bet365
Robert Thornton 67,0
Unibet

Format: Uafgjort er mulig

Spillerne møder hinanden en gang over de første ni torsdage. På "Judgement Night" 31. april bliver de to nederste i tabellen herefter siet fra.

De seks efterfølgende torsdage mødes de resterende otte spillere én gang mere, inden top4 går videre til play-offs i O2 i London den 19. maj.

Hver kamp spilles med maksimalt 12 legs. Der gives to point for en sejr og et point for uafgjort (6-6).

Hvis to spillere har lige mange point i tabellen, er det forskellen på legs, som er afgørende. Hvis det også er lige, er det legs vundet imod udlæg, der bliver afgørende faktor.

De to semifinaler i O2, London, vil være bedst af 19 legs, og finalen er bedst af 21 legs.

Gennemgang af alle spillere: Premier League i dart 2016

Herunder følger gennemgang af alle 10 spillere til Premier League 2016 under kategorierne favoritter, outsidere og langskud. Vi starter med favoritterne, hvor særligt tre spillere skiller sig ud. For ligegyldig hvilke turneringer van Gerwen, Anderson og Taylor stiller op i, så er de altid favoritter.

De 3 favoritter

Michael van Gerwen ”Mighty Mike”

26. år. Som de fleste andre startede han sin karriere i BDO. Da han var 17 år gammel toppede han BDOs rangliste og proklamerede i 2007, at han gik over i de professionelles rækker: PDC, Professional Darts Corporation.

De første 5 år i PDC var skuffelser på skuffelser, hvor mange andre nok ville have opgivet. I 2012 kom gennembruddet, og siden har han ikke kigget sig tilbage. Efterfølgende har han nu prøvet at vinde alle de store Majors i PDC. Han er i dag klart nr. 1 på verdensranglisten.

Van Gerwen var også storfavorit ved det netop overståede VM. Efter skuffelsen her, hvor han tabte i tredie runde mod Raymond van Barneveld, gætter jeg på at han kommer buldrende fra dag 1 i Premier League. Han plejer ikke at spille dårligt efter store skuffelser, tværtimod, og det kommer til at gå ud over triple 20 og triple 19 og dermed James Wade i første kamp.

Han er en unik dartspiller med vindermentalitet ud over det sædvanlige, og han skal være favorit. Da han tabte ved VM til Barneveld var det ikke på grund af dårligt spil. Han havde et gennemsnit på 105,78, det højeste gennemsnit nogensinde ved et VM, for en tabende spiller. Jeg har ikke fantasi til at spå ham uden for top4.

Gary Anderson ”The Flying Scotsman”

45 år. Selv om man er stærkt nærsynet, kan man godt blive verdensmester to gange og vinde Premier League to gange. De to titler, som verdensetteren Michael van Gerwen gerne ville give alle sine titler i 2015, for at få fingre i (VM og Premier League) har Gary Anderson altså snuppet.

Jeg gad forøvrigt godt vide, om ikke vi får Gary Anderson at se med briller på i det nye år. Ved VM lavede han nogle slemme ”regnefejl,” hvor han simpelthen gik efter en forkert double. Det er et problem, hvis man har svært ved at se tallene på scoretavlen og dermed får regnet sig forkert ned, og de fejl vil altså kunne blive straffet i Premier League i kampe med så kort et format.

Han er dog så god, at han - med eller uden briller - bør gå i top4

Phil Taylor ”The Power”

55 år. Phil Taylor, som har 16 VM titler og 6 Premier League titler på sit cv, har haft det svært i 2015. Han har ikke vundet en eneste Major turnering i 2015, hvilket er nye tider for ham. Ved sidste års Premier League kom han for første gang end ikke med i top4 til play-offs og ved det netop afsluttede VM tabte han til Jelle Klaasen i tredje runde.

Efter det nederlag udtalte han: "I'm not fit enough or mentally right at the moment. I'm getting divorced in February and I've had so much on my mind. I'll go away and work harder and come back and have a go again that's for sure."

Sidste år kiksede det som nævnt med at komme i Top4, det samme tror jeg godt kan ske i år, da en ny generation presser sig på. Jeg påstår ikke, at alder er en afgørende faktor i dart. Michael van Gerwen blev god som 16-årig og Phil Taylor blev god som 30 årig, men han er altså knap så iskold på doublerne, som han har været. Jeg gætter på, at han må nøjes med en plads lige uden for top4 igen.

 

De 4 outsidere

Der er mange farlige folk blandt outsiderne, og man kan ret beset ikke afskrive nogle af dem. Tag en spiller som Dave Chisnall fx. Han havde match darts mod Gary Anderson i sidste års semifinale og burde være gået i finalen. Derudover er Adrian Lewis to gange verdensmester. En eller to af disse spillere kan sagtens gå i top4.

Adrian Lewis ”Jackpot”

31 år. Naturligt talent for spillet tilsat masser af træning ved skiven, så har vi dagens Adrian Lewis. Han er blevet voksen. Dobbelt verdensmester i 2011 og 2012 og derefter lidt stilstand i karrieren. Hans spil ved VM i år hvor han nåede finalen gør, at jeg tror, han kan blive en seriøs udfordrer til at vinde Premier League. Jeg tror han kommer i top4.

Peter Wright ”Snakebite”

45 år. De fleste dartspillere opsøger det perfekte ved dartskiven. Det gælder også for "Snakebite". Ingen bliver perfekte, men han skifter meget ofte pile for at opsøge det, og han har en evne til at spille godt fra start med de forskellige typer pile.

Han har haft virkelig stor fremgang de sidste par år. Hans hår sidder godt, og det samme gør hans pile. Han sluttede året som nr. 5 på Order of Merit, og jeg tror han kan få sit helt store gennembrud i 2016 - det kunne meget vel blive i Premier League. Stor kandidat til top4 i år.

James Wade - ”The Machine”

32 år. Super rutineret spiller med flere Major titler og ni-dartere på sit CV. I 2006 var han den første til at præstere tre ni-dartere på en sæson.

Han spiller sig næsten konsekvent ned på double 20, hvor han er usvigelig sikker på sin lukning. Som nickname antyder er der noget maskinagtigt over hans spil. Han kværner løs på samme måde, uanset han er forud eller bagud. Han vandt Premier League titlen i 2009. Det tror jeg ikke han kan gentage, jeg gætter på en 8. plads i år.

Dave Chisnall ”Chizzy”

35 år. Når Chizzy spiller, bliver dommer Russ Bray endnu mere hæs af at stå og råbe ONEHUNDREDANDEIGHTY! Sidste år var Chizzy fra start kandidat til nedrykning, men han spillede helt fantastisk og sluttede i top4.

Han er en highscorer af format med meget høje gennemsnit. 2015 var også året hvor han lavede sin første ni-darter på TV i Grand Slam of Darts. Jeg tvivler lidt på, at han kan gentage sidste års præstation og gætter, at han slutter midt i tabellen (6).

Chizzy får det svært mod tændt Thornton

Dave Chisnall er ret beset den bedste spiller, men første runde-kampen mod Robert Thornton kan godt blive tricky. Thornton er tændt på at vise, at det var en fejl at droppe ham sidste år. Taget Premier League-formatet i betragtning - hvor man kan spille uafgjort 6-6 - så lugter det lidt af værdi at spille på Thornton "draw no bet" til 2,25 hos Bet365*

Langskud: Disse 3 kan overraske

I kategorien langskud finder vi de to nye folk Robert Thornton og Michael Smith. Derudover er van Barneveld også taget med i denne kategori. Ingen af de tre kan dog afskrives. Dart på dette niveau handler ofte om millimetre og på dagen kan de slå alle.

Raymond van Barneveld - ”Barney”

48 år. Nærmest en legende i dart. Han er uberegnelig, og jeg ved helt ærligt ikke, om jeg skal gætte på ham som vinder af turneringen eller som nedrykker.

På sine værste dage kan han tabe til middelmådige spillere, men hvis først det kører, kan han spise skeer med de bedste. I sidste års Premier League var han eksempelvis sat helt tilbage og var en af nedrykningskandidaterne, før han med en imponerende slutspurt spillede sig i semifinalen, hvor han var ikke langt fra at slå van Gerwen. Samme van Gerwen som han slog ud til dette års VM.

Men tilbage til indledningen. Vinder eller nedrykker? Jeg hælder nok til det sidste. Jeg tror, han har det svært med dart-cirkusset og de her rejser fra by til by. Med fem verdensmesterskaber er han utrolig populær og hans store fanklub "Barney Army" kan måske nok peppe ham op til disse torsdage, men jeg gætter altså på, at han rykker ud på Judgement Night. En 9.plads er mit gæt.

Michael Smith ”Bully Boy”

25 år. Da han var 15 år gammel faldt han af sin cykel og brækkede benet. Så skulle han lige prøve dart for at slå tiden ihjel, og da han stod der med krykker, lavede han sin første 180'er. Siden er han blevet en highscorer af format og får nu sin debut i Premier League.

Han er et maskingevær på scenen og fyrer pilene af sted i et uhørt tempo. Den unge englænder anses af mange som landets største darttalent, hvilket jeg er helt enig i. Han har allerede vundet flere European Tours med finalesejre over blandt andet van Gerwen.

Han kan vinde Premier League en dag, jeg tror bare ikke det bliver allerede i år. Gætter på ham til nr. 7 i tabellen.

Robert Thornton - ”The Thorn”

48 år. Jeg kunne godt forestille mig en tilrøget skotsk pub, hvor aftenens vinder ved dartskiven hedder Robert Thornton, men det skulle være før 2002. Det var året, hvor han genoptog dart seriøst i BDO. Da han i 2008 toppede ranglisten i BDO sprang han over til PDC, hvor han siden har taget to store Major titler, nemlig UK Open i 2012 og World Grand Prix i 2015.

Thornton kæmper ofte en lille kamp med sig selv ved skiven, men han er en fighter. Efter skuffelsen sidste år over ikke at blive udtaget til Premier League, tror jeg, vi fra start i år vil se en tændt The Thorn og til trods for, at han er kandidat til nedrykning tror jeg, vi får nogle fremragende kampe fra ham.

Thornton vinder til odds 67 hos Unibet/888sport

Jeg synes ikke, at Thornton skal give odds 67 for PL-sejren. Godt nok spillede han dårligt i slutningen af året og især ved VM, men det kan skyldes, at han havde smerter i hælen. Hvis man har det, kan man hverken træne eller spille godt. Jeg synes, han undervurderes. Det mest sandsynlige er, at han rykker ud, men 2% chance for at han kan vinde turneringen, er absolut ikke for meget.