Det er blevet tid til play off i dansk ishockeys bedste række, AL-Bank Ligaen; de første kampe i kvartfinalerne spilles denne fredag og lørdag. 

I følgende artikel gennemgår ishockey-ekspert Mike Larsen de fire kvartfinale-matchups. Der spilles bedst af 7 kampe, dvs. minimum 4 kampe. Grundspillets fire bedste hold har i deres matchups mod nr 5-8 fordel af en ekstra kamp på hjemmebane.

(Analyser og tips vil løbende blive lagt ud på denne side).

To nemme, to svære
Tirsdag aften valgte grundspillets bedste klubber kvartfinalemodstander, og der var ikke de store overraskelser i de valg, som klubberne traf, selvom nogle fans gerne havde set det anderledes.

Det ligner umiddelbart overkommelige serier for SønderjyskE og AaB Ishockey, mens de 2 sidste serier ligner nogen, der sagtens kan gå hele vejen, dvs 7 kampe.

Denne optakt vil gennemgå hvert holds generelle styrke, med et kig på målmand, backs samt forwards, og skadessituation.


SønderjyskE - Rungsted


Grundspillets vinder SønderjyskE havde valget mellem de 4 dårligste hold i grundspillet, og her valgte man at møde Rungsted, som man havde et godt tag på hele sæsonen.

Rygtet sagde også inden udvælgelsen, at man ville tage Rungsted, så der var ikke den store overraskelse i dette valg.

Målmand:
I SønderjyskE har man ligaens bedste målmandsduo i Alfie Michaud og unge Christian Møller. De har et flot mål imod-gennemsnit på hhv. 1,50 og 1,51. Det skal selvfølgelig også tilskrives backs, at målmændene ikke lukker så mange mål ind.

I Rungsted har man en Johan Asplund og Kim Petersen på målet. Og selvom Asplund kan vinde kampe for Rungsted, så skal han nok spille over evne i 4 kampe mod SønderjyskE, hvis man skal have en chance for at avancere. Kim Petersen har fået sin debut denne sæson, og han har gjort det fornuftigt i forhold til forventningerne.

Klart plus til SønderjyskE i denne duel.

Backs:
SønderjyskE har en af ligaens stærkeste back kæder, en god portion ungdom sammen med rutine. Spillere som Daniel Villadsen og Mads Schaarup har spillet en rigtig god sæson, hvilket man kan takke Simioni for, da han tør give dem chancen.

Rungsted har ikke de store profiler på defensiven, med Thomas Johnson og Morten Dahlmann som de mest prominente i denne sæson. Når de ikke har været på isen, så har Rungsteds defensiv ikke været meget tilstede i kampene.

Igen et klart plus til SønderjyskE.

Forward:
SønderjyskE har ligaens mest scorende hold i AL-Bank Ligaen, så man har en offensiv, der scorer mål på samlebånd. Kæden med Matejic, Lykkeskov og Kjærgaard har været meget scorende denne sæson; Matejic vandt da også prisen som spilleren med flest point. Ellers er der også mange point i Frederik Storm, der blev klubbens topscorer med 17 mål, så målene bliver spredt godt ud over holdet.

Rungsted har kæden med Poulsen, Degn og Sabroe som sit farligste våben i kampene. Kan man lukke ned for den kæde, så har modstanderen typisk godt styr på kampen. Kæden har stået for 42 af Rungsted 92 mål.

Klart plus til SønderjyskE

Skader:
Hos SønderjyskE har man Steffen Frank, der har været ude i et par kampe. Men han er snart tilbage på isen igen i den lyseblå trøje. Til den første kamp må man undvære Dustin VanBallegooie, der fik 1. spilledags karantæne efter en matchstraf i sidste kamp mod Frederikshavn.

Rungsted er uden Christoffer Eskerod, der har brækket sin ankel, mens Nicolas ”Mini” Monberg har stoppet karrieren inden slutspillet.

Indbyrdes:
23/02-10 Rungsted Cobras - SønderjyskE 2-5 FT
05/02-10 SønderjyskE - Rungsted Cobras 4-2 FT
05/01-10 SønderjyskE - Rungsted Cobras 4-1 FT
27/11-09 Rungsted Cobras - SønderjyskE 1-4 FT

Samlet set:
SønderjyskE bør gå videre fra denne sæson uden de store problemer. Man er stærkere end Rungsted i alle spillets facetter, og man har ligeledes en af Danmarks mest skræmmende hjemmebaner, Vojens Skøjtehal.

SønderjyskE tager nok serien, enten 4-0 eller 4-1. Rungsted kan måske drille i enten 2. eller 4. kamp (hjemmekampene), hvis sønderjyderne ikke er fuldt fokuserede.


AaB Ishockey – Hvidovre LigaHockey


Mange AaB-fans havde håbet, at grundspillets 2er ville vælge Herning, da man var 6-0 mod midtjyderne. Men Karsten Arvidsen tog det fornuftige valg – Hvidovre Ligahockey – som man havde snakket med spillerne om i forbindelse med den næstsidste hjemmekamp.

Målmand:
Man har Jody Lehman suppleret med unge Nikolai Nørbak, der kan være en kommende A-landsholdsmålmand, ifl. landstræneren.

Jody Lehman har vist godt spil i dele af sæsonen, hvor der dog har været nogen svipsere imellem. Når Jody har været nede, så har Nørbak spillet, og han har gjort det godt i de kampe, som han har fået. Han har dog virket en smule nervøs – især på udebane, hvor han ikke har fans i ryggen.

Hvidovre har den tidligere landsholdsmålmand, Michael Madsen, på mål, og den plads er han rimelig sikker på. Reservemålmand Oliver Svan har stort set ikke været i kamp denne sæson – han spillede sidste kamp, da man gav fri til nogen af profilerne – heriblandt Michael Madsen 

Klart plus til AaB Ishockey

Backs:
AaB har fået styrket backsiden med Magnus Hedlund grundet en masse skader, men Rasmus Pander og Neal Martin er godt på vej tilbage – begge var på holdkortet mod EfB Ishockey dog uden spilletid, men det tegner til, at man er ved at være fuldtallig på backsiden. Så kan Nordby komme op i front igen.

Hvidovre har ikke det store at komme med i defensiven, hvor man har den finske veteran Petri Liimatainen samt danske Phillip Hersby som de mest markante profiler. Man er det hold i slutspillet, der har indkasseret flest mål i grundspillet.

Plus til AaB Ishockey.

Forwards:
AaB har en god sammenspillet blanding af udenlandske stjerner, danske talenter samt en hårdtarbejdende kerne af spillere. Spillere som Lasse Lassen og Paul Deniset har vist store ting i den røde trøje. Bäcker er blevet bedre end sidste sæson, mens Ronny Larsen spiller som da han var ung. Arvidsen har fået gang i den aldrende AaB'er til denne sæson. Lasse Lassen blev topscorer med  21 mål for AaB, hvilket gav ham en 3. plads i ligaen.

Hvidovre har umiddelbart en god blanding af unge og rutinerede spillere, men det har bare ikke fungeret. Måske har man trods alt for mange unge spillere til, at det kan lykkedes ordentligt. Dette ses også ved, at man er det hold, der har scoret færrest mål i hele grundspillet.

Plus til AaB Ishockey.

Skader:
AaB har Nikolaj Nedermark, der er ude resten af slutspillet med et brækket kraveben. Det er en smule skidt for AaB Ishockey, da han var en del af en 3. kæde, der var begyndt at producere point.
Rasmus Pander, Neal Martin og Christian Lie Nielsen var alle på holdkortet til sidste kamp, så de er ved at være klar til kamp.

Hvidovre er uden Christian Vaagensø til kvartfinalerne, mens der er håb for, at godt kæmpende Brad Rooney kan være tilbage i trøjen til dette slutspil. Kevin Leder er ude i de første 2 kampe for Hvidovre, da han har fået karantæne for en tackling på Rødovres Jesper Jensen.

Indbyrdes:
21/02-10 AaB Ishockey - Hvidovre Ligahockey 6-2 FT
03/01-10 Hvidovre Ligahockey - AaB Ishockey 3-4 OT
24/11-09 AaB Ishockey - Hvidovre Ligahockey 8-5 FT
13/10-09 Hvidovre Ligahockey - AaB Ishockey 0-1 FT

Samlet set:
Jeg kan ikke se Hvidovre true AaB over 7 kampe. De kan måske hente en sejr på hjemmebane, men der skal ske mindre mirakler for at tvinge serien ud i 6 eller 7 kampe. Jeg vurderer AaB Ishockey til at vinde serien med 4-0/4-1.


Frederikshavn White Hawks – Rødovre Mighty Bulls


Lige før, at man kan kalde det for en klassiker. De seneste 2 sæsoner er holdene stødt sammen i kvartfinalerne. Begge gange er serien kommet i 7 kampe, og det må man også forvente denne sæson, da holdene er stærke på hjemmebane, men typisk noget mindre værd på udebane. Så Frederikshavns hjemmebanefordel kan blive meget vigtig.

Målmand:
Frederikshavn har landsholdsmålmand, Frederik Andersen, der er kommet til fra Herning inden denne sæson. Han har været nøglen til den solide defensiv som Frederikshavn har. Dennis Aaby er kompetent reserve.

Rødovre har 21-årige, Alexander Bengtsson, der kun var 3. målmand i Malmø. Han har dog vist, at han er et godt talent og en værdig målmand i Rødovre. Han er ung endnu og laver nogen fejl engang imellem, men det gør Andersen også.

Meget lille fordel til Andersen - en lidt bedre redningsprocent end Bengtsson.

Backs:
Frederikshavn har måske ligaens bedste back, Steve Birnstill, der er meget elsket i Vendsyssel. Han laver en del point for en back. Derudover er der Christian Schoildan, der er en kæmpe i defensiven. Man har også Mads Bech og Mads Møller, der holder Frederikshavn oppe på 2 gode backpar.

Rødovre har Jesper Duus, Kasper Pedersen og Henrik Blomqvist som de mest rutinerede backs i truppen. Derudover har man en Jesper Jensen, der er et af dansk ishockeys største talenter på backsiden og er blomstret godt op i løbet af denne sæson.

Begge hold er godt rustet på backsiden til denne serie. Jeg vil sige, at den ligger meget lige.

Forwards:
Frederikshavn har en masse unge spillere, der kører er højt tempo hele kampen. Man har også en provokatør i Mike Grey, der kommer under huden på modstanderne og trækker de udvisninger, der kan give Frederikshavn en fordel. Jesper Jensen og Nikolaj Meyer er fremtidens mænd for Frederikshavn, hvis man kan holde dem i det nordlige. Begge spillere er sat i forbindelse med Sverige.

Rødovre har også en stærk dansk kerne i offensiven med Michael Smidt, Morten Andreasen samt Jannik Karvinen, mens de bliver suppleret godt af Martin Arup, der har været den helt store pointsluger – sammen med Karvinen denne sæson for Rødovre.

Lille fordel til Frederikshavn

Skader:
Frederikshavn har ikke de store skader på vej ind i slutspillet.

Rødovre er uden backen Jesper Jensen, der havde et slemt uheld i den sidste grundspilskamp. Ligeledes skulle Kasper Pedersen kæmpe med lidt skader, så defensiven ser mere sårbar ud for Rødovre Mighty Bulls.

Indbyrdes:
26/01-10 Frederikshavn White Hawks - Rødovre Mighty Bulls 4-3 OT
08/12-09 Frederikshavn White Hawks - Rødovre Mighty Bulls 4-2 FT
30/10-09 Rødovre Mighty Bulls - Frederikshavn White Hawks 5-1 FT
29/09-09 Rødovre Mighty Bulls - Frederikshavn White Hawks 1-0 FT

Samlet:
Det ligner en spændende serie, som sagtens kan ende i 7 kampe. Holdene står godt til hinanden, og begge er stærke på hjemmebane. Udebanekampene indebærer en lang køretur, og sidder typisk i benene i starten af kampen.

Det, der kan blive en fordel for Frederikshavn – udover hjemmebanen – er de defensive skader til Rødovre. Jeg spår Frederikshavn til at tage den med 4-3 i kampe.


EfB Ishockey – Herning Blue Fox


EfB Ishockey erobrede den vigtige 4. plads på sidste spilledag, hvor man vandt efter overtid i Aalborg. De 2 point var nok til at blive nummer 4 i ligaen, selvom man lå lige med Herning og Rødovre. Man fik ikke noget valg, men man slap for at møde SønderjyskE eller AaB i kvartfinalen.

Målmand:
EfB Ishockey har Jonas Fransen på mål. Han er en god stærk målmand, der kan vinde kampe alene for Esbjerg, og det bliver vigtigt i sådan et slutspil.

Herning har Joni Myllykoski, der har vist nogle svaghedstegn denne sæson. Man har været vant til en meget stærk målmand i det midtjyske, så man er gået et lille skridt ned.

Jeg vil sige, at Fransen har en mindre fordel i forhold til Myllykoski, han har en bedre statistik.

Backs:
I Esbjerg har man Kristoffer Frederiksen og Andreas Andreasen til at styre defensiven med hård hånd. Det er lykkedes meget godt, da man er det hold i ligaen, der har lukket næst færrest mål ind i hele grundspillet.

Herning har bysbarnet Daniel Nielsen, der har Teemu Jääskeläinen som den anden styrmand i defensiven. Ellers er det en masse talent, som man har til rådighed. Herning har lukket 5. flest mål ind i grundspillet.

Også meget lige på dette punkt.

Forwards:
Offensivt har man flere strenge at spille på. Mark Lee og Brett Lysak har bidraget med en del mål og point denne sæson, men også danske spillere som Lasse Holdgaard og Sune Hjulmand har scoret en del mål.

Herning har et meget ungt angrebskæde, hvor Vladimir Machulda samt finnerne Teemu Elomo og Toni Koivunen er de rutinerede spillere, der skal hjælpe de unge danske spillere frem. Herning er et af de hold, der har scoret færrest mål denne sæson.

Jeg vil sige, at EfB Ishockey har et plus her, da man har flere strenge at spille på offensivt.

Skader:
EfB Ishockey har ikke nogen skader op til slutspillet, hvilket er en fremgang, da man har været ramt af en del skader i grundspillet.

Herning har Martin Christensen og Martin Rahbek ude med skader, hvilket er et slag for deres defensiv, da man spiller med forward, Thomas Boll, nede som back.

Indbyrdes:
26/02-10 Herning Blue Fox - EfB Ishockey 1-0 OT
22/01-10 Herning Blue Fox - EfB Ishockey 2-3 FT
20/11-09 EfB Ishockey - Herning Blue Fox 1-2 FT
18/10-09 EfB Ishockey - Herning Blue Fox 7-2 FT

Samlet:
Ligesom serien med Frederikshavn og Rødovre, så tror jeg, at denne serie kan gå langt. Umiddelbart vil jeg sige, at EfB Ishockey vinder serien med 4-2. Vestjyderne har hjemmebanen, et bedre hold samt flere kvalitets-udlændinge på holdet.