Sæsonens anden major afholdes i Krakow, og blandt topfavoritterne finder man to danske hold, Astralis og North. Læs optakten til CS:GO-turneringen.

Den mest prestigefyldte turnering, Majoren, er tilbage på programmet på Counter-Strike: Global Offensive-kalenderen. Denne gang afholdes den i Krakow, hvor PGL har fået æren af at arrangere begivenhederne.

På forhånd ser det uhyre interessant ud. Niveauforskellen mellem de bedste Counter Strike-hold har måske aldrig været mindre. Som udgangspunkt er der fem-seks hold, der alle synes at være meget tæt på hinanden i form af kvalitet.

Astralis har været det mest stabile hold. FaZe er blevet et elite-hold efter tilgangen af NiKo, mens det franske superteam, G2, endelig er begyndt at hive titler hjem. SK Gaming har langt om længe fået gang i maskinen igen, og også danske North er begyndt at skabe resultater. Og polske Virtus.pro må man aldrig nogensinde undervurdere. 

Der er lagt op til en fantastisk turnering med mange timers Counter-Strike: Global Offensive.

Odds & Tips

Hold øje med tips fra Jesper Carstens eller BetXperts mange brugere med kompetencer udi CS:GO-betting.

Odds på vinderen af PGL Major Krakow 2017

Bedste odds Bookmaker
SK Gaming 5,00
Bet365
Astralis 5,50
888sport
Faze 6,00
NordicBet
G2 8,00
Betsafe
Na'Vi 11,00
Danske Spil
North 15,00
Danske Spil
Fnatic 17,00
Unibet
Virtus.pro 20,00
Danske Spil

Overblik: De største CS:GO-turneringer i 2017

Der er tonsvis af Counter-Strike: Global Offensive-turneringer i løbet af året, så lad os prøve at se, hvordan de største af dem er gået indtil videre. Bemærk at nogle er sorteret fra, fx CS_summit (vundet af SK) og DreamHack Tours (vundet af G2). De største CS:GO-turneringer er endt således: 

DatoTurneringFørstepladsAndenplads
22-29. januar ELEAGUE (Major) Atlanta

Astralis

Virtus.pro

15-19. februar  DreamHack Las Vegas Las Vegas

Virtus.pro

SK Gaming

1-5. marts  IEM Katowice Katowice

Astralis

FaZe Clan

4-9. april  StarLadder Series Kiev

 FaZe

Astralis

3-7. maj  IEM Sydney Sydney

SK Gaming

FaZe Clan

30. maj-4. juni  ESL Pro League Dallas

G2

North

24-25. juni  ECS  London

SK Gaming

FaZe Clan

7-9. juli  ESL One: Cologne Köln

SK Gaming

Cloud9

Favoritterne: De tre største

Som nævnt i indledningen: Der er uhyre mange gode hold med i denne Major, og toppen af CS:GO-scenen synes tættere end nogensinde. SK er nummer ét på verdensranglisten og er vanvittigt godt kørende, men mindst fire-fem hold kan sende dem ud af turneringen, hvis de mødes tidligt. Danske Astralis er forsvarende Major-vindere, og alle vil sende dem ud.

SK Gaming

Det bedste hold i øjeblikket virker til at være SK Gaming. Brasilianerne dominerede i slutningen af 2016, og efter en sløv start på 2017 er de for alvor kommet i gang igen. Kan nogen besejre dem?

SK Gamings lineup:

FalleN, TACO, felps, fer, coldzera

SK har et afsindigt stærkt hold. Coldzera er af mange vurderet som den suverænt bedste CS:GO-spiller, mens FalleN blev kåret som den næstbedste i 2016 af HLTV. Han startede lidt sløvt ud i år, da felps skulle implementeres på holdet, men har for alvor spillet sig op. Kigger man på ratings i år, så er fer deres bedste eller næstbedste spiller. Og så er der TACO og felps, der kan gå amok hvert sekund det skal være. Meget dybt hold.

SK Gamings sæson til nu:

SK startede lidt trægt. Det var fornuftige resultater i USA, men efter ELEAGUE lavede man en lille rosterændring, der kostede dem lidt i starten af året.

ELEAGUELas VegasKatowiceStarLadderSydneyESLECSESL Cologne
3-4 2 11-12 9-11 1 3-4 1 1

Bindestreg indikerer, at man enten ikke er kvalificeret, eller at man har valgt at springe turneringen over.

Efter at man fik felps ind på holdet, var der lidt problemer. FalleN leverde ikke på samme, vante niveau, måske fordi han gjorde for meget for at få plads til felps. Det kostede i Katowice og ved StarLadder.

Herefter deltog de i en lille turnering, CS_summit, og selvom modstanderne ikke var vildt imponerende, så var det her, man første gang fik succes med den nye lineup, og derfra er det bare kørt derud af. De har undervejs vundet flere små turneringer, som fx DreamHack Summer i Jönköping.

Vurdering af SK Gamings chancer:

SK Gaming må være favoritterne til at vinde Majoren, når man kigger på deres resultater de seneste måneders tid. De flyver afsted. 

Holdet er selvfølgelig anført af coldzera, men sandheden er nok, at fer i øjeblikket spiller lige så godt. Det er helt vanvittigt at have to så velspillende spillere på sit hold. Det er svært at pege på et mere formstærkt hold her før Majoren, og de har potentiale til at tromle alle modstanderne over.

Én af deres styrker er også, at de synes at have et rigtig godt tag på de øvrige storhold. Både Astralis og FaZe har de besejret ved de seneste par turneringer, og det må alt andet lige give lidt selvtillid. Selv G2, der ellers var ubesejret mod dem, blev nedlagt ved ECS-finalerne i London.

Holdet råder over en klog IGL i form af FalleN, og samtidigt er der vanvittigt meget firepower på holdet. Coldzera, fer, FalleN og felps kan alle gå fuldstændig af i en kamp. Det gør det svært at stoppe dem. FaZe bliver jo langt hen ad vejen stoppet, hvis NiKo ikke helt leverer, mens også Astralis kan stækkes, hvis dev1ce har en offday.

Før deres seneste Europa-tour var jeg lidt i tvivl om deres map pool, særlig Overpass, men ved ESL One: Cologne smadrede de FaZe med 16-4 på mappet. Sandheden er nok, at de har en ret dyb map pool. I de seneste tre måneder har de fx en vindprocent på 60 % eller over. Det sidste map, Nuke, spiller de aldrig nogensinde. De er dog ikke stærkere, synes jeg, end at de kan udfordres af fx Astralis på blandt andet Overpass.

Deres største problem er måske, at de har spillet tre store turneringer i Europa, siden de kom hertil (og vundet dem alle). Der er ekstremt meget video på dem, og et hold som Astralis var i bootcamp under ESL One: Cologne. Mon ikke de har brugt meget at tiden på at lave specifik strategi mod SK og FaZe? Den mulighed har SK og FaZe ikke haft for nyligt, fordi de har spillet i Köln og umiddelbart efter i Krakow.

Efter sejren i ESL One: Cologne udtalte FalleN, at han så småt var ved at være udbrændt. Det kan være spin, men det kan også være sandt: de har spillet tre turneringer i streg, og har måske haft brug for en lille pause op til Majoren.

Det bliver næppe den største ulempe: de kender hinanden, de har nok forberedt noget, og der er forberedelsestid under Majoren. Men det kan give en lille fordel til danskerne. Det er i al fald med den strategi, at de valgte at springe turneringen over.

SK har alle chancer for at nå meget dybt ind i denne turnering, og marginaler vil nok afgøre, om de løber af med sejren. Toppen af CS:GO-scenen er ekstrem konkurrencedygtig.

Styrker: Det mest formstærke hold op til turneringsstart. Verdens bedste CS:GO-spillere (coldzera, FalleN og fer er alle med i kampen). Et godt tag på de øvrige storhold, tre-fire maps hvor man er meget stærke. Et klogt, homogent hold med masser af firepower og strategi. Ret stærk map pool.

Svagheder: De er #1, så alle vil slå dem. De har været i Europa længe og spillet tre turneringer før Majoren: der er masser af video på dem. FalleN udtaler selv, at de er ved at være lidt udbrændte.

SK Gaming vinder Majoren til odds 5,00 hos Bet365*

SK Gaming er det mest formstærke hold lige i øjeblikket, og selvom der også er mest video på dem af alle hold, så synes de at være meget fortjente favoritter. De har et hold, der er uhyre svært at neutralisere med et par superprofiler, der til hver en tid kan gå amok. Odds 5 virker umiddelbart til at være ret godt betalt. 

Astralis

Det er svært ikke at pege på Astralis som én af favoritterne. Det danske mandskab er uhyre stabilt og vandt årets første major i Atlanta, Georgia. Siden har de formået som minimum at nå semifinalen ved alle LANs, de har deltaget i. Det illustrerer meget godt deres stabilitet. 

De har fokuseret 100 % på at vinde deres anden major her i Krakow, og derfor valgte de også at springe ESL One: Cologne over, på trods af at det er en turnering, de er pjattede med. 

Astralis' lineup:

gla1ve, dev1ce, kjaerbye, Xyp9x, Dupreeh

Astralis har ét af de mest homogene hold. Der er en klar leader, gla1ve, som hele holdet følger blindt. Holdets stjerne er dev1ce, der måske ikke er super flashy, men til gengæld er ekstremt dedikeret og meget stabil. Sammen med Kjaerbye og Dupreeh udgør de tre den rå firepower hos Astralis, mens Xyp9x er én af de bedste supportspillere: Han gør det, der lige er nødvendigt, og han gør det helt forrygende. Han er ekstremt kalkulerende og kølig. 

Astralis' sæson til nu:

Astralis har igennem hele sæsonen været ét af de bedste hold ved alle turneringer, de er stillet op i. Det afspejles også ganske klart i deres resultater: 

ELEAGUELas VegasKatowiceStarLadderSydneyESLECSESL Cologne
1 3-4 1 2 3-4 - 3-4 -

Bindestreg indikerer, at man enten ikke er kvalificeret, eller at man har valgt at springe turneringen over.

Astralis indledte sæsonen med at bryde en trend. Før ELEAGUE var de kendt som et godt hold, der aldrig gik hele vejen. Som et hold, der fejlede, når det hele skulle afgøres. Og det var da også tæt på. Kun et fantastisk comeback på sidste map (Train) mod Virtus.pro sikrede dem den flotte Major-triumf.

Siden har maskinen kørt derudaf. De er som minimum nået frem til semifinalen ved alle LANs, og sæsonens største skuffelse er sandsynligvis, da de missede kvalificeringen (onlinekampe) til ESL Pro League i Dallas. Alt i alt er man dog nok meget godt tilfredse hos Astralis med sæsonen indtil nu. 

Vurdering af Astralis' chancer:

Astralis kommer til turneringen som én af de tunge favoritter, og det er der flere årsager til. Først og fremmest har de et hold, der komplementerer hinanden. Man valgte i efteråret 2016 at smide Karrigan af holdet og hente gla1ve ind som ny in-game leader, og det har fungeret.

Den største årsag er, at holdet har kæmpe respekt for gla1ve og vil følge alle hans planer. Den respekt havde de ikke i samme grad for Karrigan til sidst, hvilket også blev indikeret i dokumentaren Astralis - Mod stjernerne. Gla1ve er ikke nødvendigvis den bedste taktikker (han er dog dygtig), men han har holdkammeraternes tillid, og det er vigtigt. 

Gla1ve ER dygtig, men holdets styrke er, at hele holdet synes taktisk velfungerende. De er ikke blege for at bruge tiden fuldt ud. De er hurtige til at beslutte sig for at save, hvis et retake ser umuligt ud, men bliver de tvunget ud i en 'clutch-situation' (fx 1v3), så har de kompetencerne til at redde sig ud af det. Her er Xyp9x én af de allerbedste. Han synes aldrig at træffe en forkert beslutning. 

Derudover har Astralis en ret stærk map pool. Det er kun på Cobblestone, at man er decideret svag, hvilket ofte hænger sammen med, at man ikke træner særlig meget på den. Det er lidt ligegyldigt: som udgangspunkt kan de altid banne det map, når der skal vælges maps. 

Der er selvfølgelig svagheder. Alle vil være ekstremt motiverede til en kamp mod Astralis. FaZe synes også at stå ret godt til danskerne. Deres map pool er et godt match med danskernes, og blandt andet derfor forsøgte Astralis sig af med Cobblestone ved IEM Sydney - uden den store succes. Ligeledes kan man argumentere for, at holdet er faldet lidt i kadence siden deres stærke start på sæsonen: de er stadig gode, men ikke helt lige så gode som i de første tre-fire måneder af året.

I gruppespillet vil man se dem tage det lidt roligt. De har før været ret gode til at dominere i gruppespillet for siden at ryge ud af playoffs, så i samarbejde med deres sportspsykolog har de arbejdet meget med at "gemme" kræfterne til slutspillet. Her kan man måske fange en odds-fidus eller to.

Apropos at gemme sig: Astralis valgte bevidst ikke at spille ESL One: Cologne. Betyder det noget? De får ikke samme stærke modstand op til dette event, og kritikere vil nok påpege, at de vil mangle lidt på rytmen. Men det positive: de har haft masser af tid til at nærstudere alle konkurrenterne og arbejde koncentreret mod ét mål, og det er de glade for.

De har et stærkt hold, og dev1ce er én af verdens bedste spillere, men det er han på baggrund af sit altid konsistente topniveau. Han er dog ikke vildt flashy, og han overtager ikke en kamp på samme måde som KennyS (G2), Coldzera (SK) eller NiKo (FaZe). Astralis skal sejre på baggrund af deres stærke kollektiv.

Styrker: Homogent, sammenspillet hold, der sjældent falder igennem. Har stor tillid til deres hold og leader. De er meget tålmodige og ikke blege for at bruge tiden. De har den bedste map pool. 

Svagheder: De er holdet, alle vil slå som forsvarende Major-vindere. De kan snøvle sig ud af gruppespillet. De har haft en tendens til at 'choke' i de afgørende momenter. De mangler en flashy spiller, der kan dominere kampene (som fx KennyS, Coldzera, NiKo etc.).

FaZe Clan

Det sidste hold i første gruppe er FaZe. Det blandede EU-hold har haft et ret godt tag på Astralis, men har haft problemer med SK. Efter tilføjelsen af NiKo, har de været ét af de bedste hold i verden, og kan sagtens gå hele vejen ved denne Major.

FaZe Clans lineup:

NiKo, Rain, allu, KioShiMa, Karrigan

Et meget, meget homogent hold, der komplementerer hinanden helt perfekt. NiKo er den store stjerne, mens Karrigan står for taktikken. KioShiMa er én af verdens bedste supportspillere. Var det ikke for Xyp9x, så var han den bedste. Allu er en ret aggressiv AWP'er, der har stor succes i det nuværende lineup, mens rain er en dygtig fragger. 

FaZe Clans sæson til nu:

FaZe har siden tilknytningen af NiKo fået særdeles tur i den. Han kom umiddelbart før IEM Katowice.

ELEAGUELas VegasKatowiceStarLadderSydneyESLECSESL Cologne
5-8 - 2 1 2 - 2 3-4

Bindestreg indikerer, at man enten ikke er kvalificeret, eller at man har valgt at springe turneringen over.

NiKo har ændret dette hold fuldstændigt. Man havde danske aizy, som var dygtig, men ikke helt på det niveau, man så i Dignitas. Da han smuttede til North, valgte man at splash the cash og købe NiKo fri af sin kontrakt.

Det er nok ikke en handel, de har fortrudt: Siden de har fået ham, er de gået meget dybt i hver turnering, de har spillet. Ja, faktisk i finalerne hver gang, undtagen i ESL Cologne, hvor man mødte SK Gaming i semifinalen. 

Siden man har fået NiKo, har man allerede vundet flere pengepræmier, end man gjorde i al tiden uden NiKo

Vurdering af FaZe Clans chancer:

FaZe er ét af verdens bedste hold, og de kan af den årsag alene sagtens gå hen og vinde turneringen. De har et mandskab, der synes at være skræddersyet til team play. Der er lige præcis nok know how og firepower på holdet, og derfor er de også gået dybt i hver eneste turnering, siden tilføjelsen af NiKo.

Holdet har meget kløgt. Karrigan mangler afgjort firepower, men han kompenserer for det ved at være en rigtig dygtig in-game leader. De har tit nogle ting oppe i ærmet, der kan overraske og overrumple konkurrenterne. Særligt mod Astralis synes der efterhånden at være en lille edge, når det kommer til det taktiske spil, men ikke mere end, at det kan vende fra turnering til turnering.

Allu er en dygtig, aggressiv AWP'er, mens KioShiMa er én af verdens bedste supportspiller, der gør lige præcis det, holdet har brug for. Rain er holdets næststærkeste rifler, og kan på enkelte maps gå af og få mange frags, men det er NiKo, der er stjernen.

Foruden at være hamrende dygtig til alt det tekniske i spillet, så var NiKo en overgang også in-game leader hos mousesports, og han er ikke helt uden evner der. Han kommer ikke til at overrumple Karrigan, men det vidner om en kløgtig spiller. Man kan sagtens argumentere for, at han er den næstbedste eller bedste spiller i øjeblikket sammen med coldzera

Kigger man på top3, så synes jeg, at FaZe er mest afhængige af deres stjerne. Astralis er ikke altid alt for gode uden dev1ce på toppen, men de kan klare sig. Hos SK stepper andre næsten altid op, når coldzera har en dårlig dag. Hvem stepper op, når - eller hvis - NiKo har en dårlig dag? Når man i forvejen har Karrigan, der er dygtig som in-game leader, men som ikke er den stærkeste fragger, så er der brug for et meget højt bundniveau fra de øvrige på holdet.

Deres map pool er ganske god. Så god, at Astralis følte sig tvunget til at eksperimentere lidt med deres for at stå stærkere mod FaZe. Til gengæld har man fået klø af SK (dog tætte opgør) de seneste mange gange, man har mødt dem, og det må sætte sig lidt mentalt.

Styrker: Meget homogent hold, hvor alt synes at være i water. NiKo har evnerne til at bære holdet. De har firepower, men også masser af kløgt: mange af spillerne er ex-in-game leaders. Meget dyb map pool. Har godt fat i Astralis.

Svagheder: Hvem tager over, hvis NiKo har en offday? Karrigan er den ringeste fragger på topholdene. SK har overtaget i den indbyrdes duel.

De øvrige hold

I feltet efter de tre største er der en række hold. Man snakker om, at CS:GO-scenen nok aldrig har været stærkere end lige nu, og man kan måske også argumentere for, at i al fald tre hold hører med blandt semi-favoritterne til at vinde turneringen.

Ét af disse er franske G2. Jeg kan godt lide G2, og det er afgjort det hold, jeg holder med, men de mangler noget stabilitet, førend jeg for alvor vil kalde dem en Major-favorit. De har KennyS på AWP'en, og han er helt elektrisk, når alt kører. Så har de Shox, som deres leader, og han er også blandt verdens bedste spillere. Bodyy, NBK og ApEX er de resterende på holdet, og de er alle dygtige, men det kræver næsten, at alle leverer, hvis G2 skal slå de allerstørste hold. 

G2 kan sagtens vinde den her turnering. De har langt hen ad vejen haft fint fat i SK, selvom brasilianerne på det seneste har virket lidt stærkere. FaZe og Astralis står måske ikke så godt til franskmændende, men de er slet ikke uden chancer her. Så hvis alle på holdet leverer, så kan de gå hele vejen - men stabiliteten mangler, før jeg for alvor tror på det.

Danske North er svære at blive kloge på. Eller det er de sådan set ikke: langt hen ad vejen skuffer de i forhold til al den firepower, der er på holdet. MSL styrer holdet, mens K0nfig, Magisk, aizy og Cajunb skal fragge på livet løs. Men der må være nogle problemer med deres roller, for det fungerer ikke for alvor, og typisk er det aizy, der ikke helt synes at passe ind. Han var en stor profil på det gamle Dignitas-hold, men siden skiftet til FaZe har han ikke helt holdt det niveau.

Holdet fungerer godt online, og de har potentialet til at være et hold, som ingen vil møde offline, men før de hæver bundniveauet, er det svært at se dem gå hele vejen. Ved deres seneste turnering, ESL One: Cologne slog de blot TyLoo og Heroic, og røg ud efter nederlag til OpTic, SK og FaZe. Ikke den bedste optakt. 

Na'Vi må man heller aldrig glemme, men det er ikke mange store ting, vi ser fra dem. De har s1mple, og det er ham, der skal bære dem langt hen ad vejen. De plejer som regel at være ret stærke i gruppespillet i de her swiss formats, fordi BO1-formatet langt hen ad vejen passer dem ret godt.

Til gengæld har de det sværere, når det bliver BO3, hvor flere maps kommer i spil. Deres map pool er bare ikke lige så god som mange af konkurrenternes, og de har flere spillere, der ikke helt lever op til niveau. Det skal dog bemærkes, at de ved ESL One: Cologne rent faktisk slog G2 på Nuke - det er der vitterligt ikke mange hold, der gør. 

Det er svært, at blive ved med at pege på Virtus.pro. Polakkerne var ét af de bedste hold omkring den første Major, men har siden præsteret meget ringe. Man har egentligt bare ventet på, at det ville vende, men de forlod også ESL One: Cologne med tre nederlag på stribe. Kommer de op i gear, så kan de vinde, men det er svært at forestille sig, at der kan ske så meget på så kort tid. 

Til gengæld kan man jo argumentere for, at konkurrenterne overhovedet ikke aner, hvad der kommer ud af Virtus.pro. Det kan godt være, de har faket over en lang periode og holdt kortene tæt på kroppen. Det ville i så fald være noget af et dedikeret bluff: jeg tror ikke på dem. 

Svenske fnatic lignede en overgang et hold, der var på vej i fin Major-form, men på det seneste er de begyndt at vakle lidt igen. De røg ud i gruppespillet i Köln, men måtte også møde SK og FaZe i gruppespillet, og så er det svært. De har et fint hold, der kan gå dybt, men måske ikke hele vejen.

Efter det flotte spil i Köln er man nok også nødt til at nævne Cloud9. De spillede ret godt, men har fortsat et stykke vej op til de tre bedste hold. Kan de få en lidt let vej (uden at møde de tre bedste), så kan de dog godt gå dybt. På dagen kan de slå alle de øvrige hold.

Mousesports har set rigtig lovende ud på det seneste. De er et lidt ungt hold, men de har virkelig fået sat nogle fine ting sammen. De går næppe hele vejen, men de er værd at holde lidt øje med. Det samme kan siges om Immortals, der også er begyndt at spille lidt lovende efter en rosterændring. 

Der er flere hold med i turneringen, men det er tvivlsomt, at de bliver helt vildt relevante. Vi kan tage diskussionen i forumkommentarerne, hvis det er.

Turneringsformat

Der spilles 16 Team Swiss System i gruppespillet. 

Det schweiziske system er ret populært. Man kender den første modstander, og derefter udvikler turneringsplanen sig efter resultater. Vinder man den første kamp, møder man et andet hold, der har vundet. Dermed møder man konstant hold, der er lige så langt som dem selv. Alle kampe er BO1.

Når man har vundet tre kampe, er man sikker på at gå videre til kvartfinalen. Har man tabt tre kampe, ryger man ud af turneringen. Otte hold går videre. Det enkelte hold kan således maks spille fem kampe i gruppefasen. Som udgangspunkt må man ikke møde et hold, man tidligere har mødt.

I nogle tilfælde vil det betyde en ekstremt let vej ud af gruppespillet, mens det i andre tilfælde vil byde på en ekstremt svær vej videre. Der er kun seeding i første runde. Herefter er det tilfældigt.

Alle, der kommer ud af gruppefasen, får Legende-status og er sikret en plads til næste Major. 

I playoffs starter man i kvartfinalen. Alle kampe bliver BO3 her.