Fire af de fem bundklubber i SAS Ligaen har forsøgt at leje sig til overlevelse. Vi ser på, hvordan det er gået hidtil, og om det overhovedet er muligt at få succes på den måde.

Kan man købe sig til succes? Fodboldverdenen er i hvert fald fuld af eksempler på, at et par millioner eller halvtreds ikke gør chancerne for at løfte sølvtøj efter sæsonen mindre.

Men hvad hvis det ”bare” handler om overlevelse frem for trofæer?

Det er jo som bekendt dyrt at være fattig og lettere bliver det ikke, når verden er ramt af en omfattende finanskrise, og selv de store klubber har vanskeligt ved at holde gang i hjulene.

Måske derfor har vi i dette forår set en pudsig tendens blandt fire af de fem hold i SAS Ligaen, som med god ret må siges at være en del af nedrykningsslagsmålet.

Angrebs-profiler til fire nedryknings-kandidater

Således forstærkede både Vejle, AC Horsens, FC Nordsjælland og Esbjerg fB sig med en markant angriberprofil i det seneste transfervindue – men for alle fire klubbers vedkommende blot på en lejeaftale.

Og efter tre spillerunder af foråret – hvor Vejle er havnet under stregen, mens AC Horsens er hoppet over den – er det måske på tide at se på, hvordan de udlejede har gjort det.

Baba skal give Vejle-offensiven bredde

Hos bundproppen fra Vejle skal den i FC Midtjylland lejede Baba Collins styrke den offensiv, som helt åbenlyst har været klubbens svageste punkt og som ikke blev bredere af, at Pablo Pinoñes-Arce (efter en trænings-batalje med Brian Priske) brugte Facebook som frustrationsventil overfor sportsdirektør Hans Lauge og herefter blev lejet ud til svenske Brommapojkarna.

Status for Collins er lidt blandet, for ganske vist har den lille nigerianer scoret en enkelt gang, men det er altså endnu blot blevet til 66 minutters spilletid og det er jo ikke alverden i et forår, hvor kampprogrammet er så tæt, at der ikke er megen tid til hverken at træne sig i form eller ind på holdet.

Berisha atter en succes i Horsens

Den slags behøver Besart Berisha heller ikke at gøre i AC Horsens, hvor han tidligere har imponeret og nu fungerer som udlejet fra Burnley. Og mens den engelske klub blev rundbarberet med 0-3 i FA Cuppen af Arsenal forrige weekend, kvitterede Berisha for tilliden med to Horsens-scoringer mod OB og har dermed været stærkt medvirkende til, at den gule fare nu pludselig er over nedrykningsstregen.

Runden efter var Berisha nemlig på pletten igen som matchvinder på udebane mod FC Nordsjælland og man skal efterhånden ikke udelukke, at det lykkelige bekendtskab mellem de to parter denne gang kan udmønte sig i et mere fast forhold.

Før sæsonen udtalte Berisha således, at han mere end noget andet savnede stabilitet (og deraf følgende succes) i sin klubkarriere og her ser AC Horsens ud til at være det rette sted.

Montenegriner billigt til salg

Også brasilianske Junior ønsker stabilitet og – som han sagde det op til denne weekend – tillid fra træneren. Det førte til en udlejning fra FC København til FC Nordsjælland, og det har Junior klaret fint.

Ganske vist er FC Nordsjælland røget under nedrykningsstregen, men med to scoringer og en enkelt assist i tre kampe har Junior levet op til traditionen for skarpe angribere i Farum-klubben, som samtidig kan notere et stort plus på bundlinjen med salget af Nicklas Pedersen til Groningen.

Til sidst er der Samel Sabanovic, som Esbjerg fB har lejet i Grasshoppers og som med en enkelt scoring og ditto assists får prædikatet godkendt for forårets første tre kampe.

Samtidig siger rygterne, at Esbjerg kan tilknytte montenegrineren permanent for en transfersum på bare to millioner kr, og det er nok så interessant at holde sig for øje.

Succes ingen garanti for fortsat samarbejde

For hvad sker der egentlig, når lejesvendene får stor succes? Vil Baba Collins udskifte talenttilværelsen i FC Midtjylland med status som førstevalg i Vejle? Er Besart Berisha villig til om nødvendigt at tage turen ned i den næstbedste række med hjerteklubben? Ønsker Junior at forlade de socialt trygge omgivelser i FC København til fordel for FC Nordsjælland? Og har Esbjerg råd til endnu en angriber i en offensiv, som på papiret ellers ser fyldig nok ud?

Det er spørgsmål, som nok alene tiden må siges at have svarene på, men som ikke desto mindre er værd at overveje et øjeblik.

I mine øjne ser det ud som om, at AC Horsens med lejemålet af Besart Berisha – som vel næsten har en slags klubfølelse over for de gule – har lavet den bedste handel af de fire klubber, mens Samel Sabanovic stadig er en lidt ubekendt faktor og kombinationen Baba Collins og Vejle Boldklub endnu skal nå at mixes helt på plads.

Til sidst er der Junior, som på en eller anden måde virker alt for stor til og malplaceret i FC Nordsjælland.

Mit bud er derfor, at tre af de fire lejesvende er væk fra klubberne til sommer, når det store nedrykningsslag er slået. Men det kan måske også være det samme til den tid, for skulle SønderjyskE sætte sig på den ene nedrykningsplads, kan ligeledes 3 ud af 4 af de lejede angribere faktisk påstå af have klaret missionen ved at være med til at sikre deres klub overlevelse i SAS Ligaen. Og herefter vende tilbage til en sikker og god lønseddel i den (på papiret) større klub, de er udlejet fra.

Og så er alle vel i den sidste ende tilfredse.

Måske på nær de fans, der herefter skal finde sig en ny helt at have håbene i.

Status for lejesvendene

AC Horsens: Besart Berisha (3 kampe/3 mål/0 assists) – lejet i Burnley

Vejle: Baba Collins (2 kampe/1 mål/0 assists) – lejet i FC Midtjylland

Esbjerg fB: Samel Sabanovic (3 kampe/1 mål/1 assist) – lejet i Grasshoppers

FC Nordsjælland: Junior (3 kampe/2 mål/1 assist) – lejet i FC København