Sidste år chokerede Stanislas Wawrinka ved at tage sin første Grand Slam titel med finalesejr over Rafael Nadal. Spørgsmålet er, om vi kan vente en ny Grand Slam-sensation i Australian Open anno 2015? Muligheden for en japansk choksejr er til stede. Men ellers tror BetXperts tennisekspert Lars Baes mest på de gamle kendinge. Her er hans grundige gennemgang af turneringens favoritter såvel som outsidere og mulige vinderspil.

Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

Det er tid til årets første Grand Slam-turnering, og for enhver tennisfan har Australian Open en helt særlig plads i hjertet. En ulidelig lang tennispause er endelig slut, og er der noget bedre end at starte en ny sæson op med en Grand Slam-turnering fyldt med prestige, topmotiverede, skadesfri og formstærke spillere og masser af engagerede tilskuere på lægterne? I min verden er der ikke rigtigt noget større end denne turnering, fordi jeg netop er så sulten efter at se og mærke noget verdensklassetennis igen. Det betyder så lange nætter og en zombietilværelse i dagtimerne, men det er til at leve med i de to uger, turneringen står på.

Mens vi venter på lodtrækningen og nyder livescore-opdateringerne fra kvalifikationen, tager vi her et kig på, hvem der bærer rundt på favoritværdigheden, hvem der kan overraske, og hvor vi finder de interessante outright-odds. Der er nemlig flere interessante langskud og et flot valuebet på en gammel kending, som om nogen er ”still going strong”.

OBS: Optakten er skrevet før lodtrækningen, som lige har fundet sted. Lars Baes har lovet at kommentere på den så snart som muligt. 

  

Eksperttips

Vores to tenniseksperter Lars Baes og Tennistipper vil gennem hele turneringen komme med gode tips: Læg også mærke til brugertips.

Bookmakernes 10 største favoritter

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Novak Djokovic 2,05 Tonybet
Roger Federer 8,50
NordicBet
Rafael Nadal 10
Ladbrokes
Andy Murray 11
Unibet
Kei Nishikori 15 Tonybet
Stanislas Wawrinka 17 Ladbrokes
Grigor Dimitrov 41 Unibet
Tomas Berdych 45 Tonybet
Milos Raonic 46 Tonybet
David Ferrer 101
Tonybet

Favoritterne

Novak Djokovic (seedet 1)

odds 2,05 - Tonybet

Kongen af Australien må endnu engang betegnes som turneringens helt store favorit. Han topper verdensranglisten ganske solidt, præsterer næsten altid ved Grand Slam-turneringerne, og så har han vundet her i Melbourne hele fire gange. 


Efter en lidt sløj start på tennisåret 2014, hvor det bl.a. blev til et nederlag til Wawrinka i kvartfinalen af Australian Open, kom han meget stærkt igen. Han vandt Wimbledon og sæsonafslutningen i London, nåede finalen i French Open og semifinalen ved US Open. Når man er verdens bedste, så kan det naturligvis diskuteres, hvorvidt det kan betegnes som en godkendt sæson kun at vinde én Grand Slam, men i en 2014-sæson med langt større jævnbyrdighed end forventet, fremstod han trods alt både som den mest stabile på touren samt den, der sluttede sæsonen bedst af.

Odds 2,05 hos Tonybet er markedsførende, men det er stadig alt for lidt efter min mening. Han skal helt klart sættes som turneringsfavorit, men odds 2,05 er tåbeligt, for der er masser af hård konkurrence i et felt, hvor det efterhånden er blevet bevist en del gange i 2014, at mange spillere er med om buddet. Jeg giver ikke Djokovic mere end 40% for at snuppe sin femte titel i Melbourne.

Roger Federer (seedet 2)

odds 8,50 - Nordicbet*

Hvis Djokovic er ”Kongen af Australien”, så kan Federer vel bedst bare beskrives som ”Kongen”. Han har i fællesskab med Stefan Edberg formået at puste en masse liv i sig selv, og til trods for fire børn og en trofæhylde på størrelse med Fyn, så ligner Federer stadig ikke en spiller på vej ind i sin karrieres efterår. Ligesom sin serbiske rival har også Federer vundet denne turnering fire gange, men vi skal helt tilbage til 2010 for at finde hans seneste fuldbyrdede succesoplevelse i Melbourne, og de seneste år har Federer haft lidt svært ved at holde niveauet over begge uger i Grand Slam-sammenhæng. Skal vi lægge noget som helst i de få optaktsuger, så står Federer dog med ret gode kort på hånden. Han vandt turneringen i Brisbane i sidste uge efter finalesejr over formstærke Raonic, og bedst af alt så stinker han langt væk af motivation og spillelyst.

Roger Federer, turneringsvinder: Odds 8,5 Nordicbet

Odds 8,5 hos Nordicbet* er særdeles godt betalt, selv om Federer ikke har vundet en Grand Slam-turnering siden 2012. Formen og motivationen virker til at være, hvor den skal være, og jeg synes godt, det kan forsvares at give Federer omkring 15% her. 

OBS: Lars Baes kunne ikke nå at lave et decideret eksperttip på Federer, men gør det så snart han kan, hvis oddset stadig står til den tid.

Rafael Nadal (seedet 3)

odds 10 - Ladbrokes

Èt af tennissportens mest stillede spørgsmål må være, hvilken forfatning Nadal er i, når han går ind til en Grand Slam-turnering. Spørgsmålet er ikke mindre relevant denne gang, for Nadal meldte sig skadet ud af sæsonafslutningen, og i det hele taget var han kun en skygge af sig selv efter triumfen på Roland Garros i juni. Kun 12 kampe blev det til for Nadal efter French Open, og af dem blev kun de syv vundet. Nederlag til Brown, Kyrgios, Klizan, Lopez og Coric fortæller vist tydeligt, at Nadal ikke har været ved fordums styrke længe, og det hjælper ikke meget på optimismen, at han i Doha tabte til den tyske veteran Berrer – og så endda efter at have vundet første sæt 6-1!

Det er svært helt at spå om, hvor Nadal står, og han vandt trods alt doubleturneringen i Doha med Monaco, men det giver sig selv, at han er fuldstændigt chanceløs ift. at vinde titlen, hvis ikke han rammer sit topniveau. Der er ganske enkelt for mange konkurrencedygtige spillere i 2015 til, at man kan vinde en turnering på halv kraft, som Federer f.eks. kunne i sine velmagtsdage. Kan Nadal derimod spille sig brandvarm i løbet af turneringen og undgå skadesgener, så er det da ikke umuligt, at han kan overraske og løbe med det hele.

Han har mange Grand Slam-titler på cv’et, og han er hverken bange for at vinde eller bange for nogle af de andre konkurrenter. Eksempelvis vil han i et direkte semifinalemøde med Federer have den mentale overhånd, og grundlæggende er det vel kun Djokovic, som vil/bør være favorit mod Nadal i de afgørende kampe af en Grand Slam-turnering.

Odds 10,00 hos Ladbrokes kunne egentlig godt friste mig lidt. Hvis han først kommer rigtigt ind i turneringen, så kan jeg ikke se, hvorfor han ikke skulle kunne gå hele vejen. Der er dog for mange ubesvarede spørgsmål til, jeg kan sige, hvorvidt der er værdi i odds 10 eller ej, men sådan cirka 10% skal han næsten have for at løfte endnu et Grand Slam-trofæ.

Andy Murray (seedet 6)

odds 11 - Tonybet

Han præsterer stort set altid i denne turnering, men han har aldrig vundet den, og jeg har heller ikke megen fidus til, at han skal gå hele vejen i år, selv om han viste klar fremgang i slutningen af 2014 og er startet 2015 med lutter sejre i Hopman Cup og ved opvisningsturneringen i Abu Dhabi. Han ser ud til at være fit, samarbejdet med Mauresmo fungerer efter sigende bedre og bedre, og motivationen stråler også ud af ham.

Han vil ganske enkelt tilbage i den absolutte verdenstop, og jeg kan da heller ikke se ham ryge hurtigt ud af turneringen. Men som 2014 også viste, så er der stadig for langt op til de bedste. Djokovic, Federer og Nadal vandt i fællesskab 9-0 over ham i 2014, og så kan det godt være, han kan slå Robredo i nogle intense opgør, men det nytter ikke meget, når han gerne vil sammenlignes med spillere som Djokovic og Federer, der flere gange i de døende måneder af 2014 direkte nedsablede skotten. Var der eksempelvis nogen, der så Federer slå ham 60 61 ved sæsonafslutningen i London?

Odds 11,00 hos Tonybet frister mig slet ikke. Jeg regner ham for at være ultrastabil mod spillere udenfor top 10 pt., men mod de bedste er der stadig ikke nok krudt i ham. Jeg vil ikke give ham mere end 5% outright.

Fravær: Af prominente navne kan nævnes kroaten Mario Cilic, som har pådraget sig en skade. Cilic vandt ellers seneste Grand Slam turnering US Open, og det skulle blive interessant at se, hvordan han ville tackle den ekstra bevågenhed, sådan en titel medfører.
Også Jo-Wilfried Tsonga er ude med en skade.

Hold øje med

Kei Nishikori (seedet 5)

odds 15 - Tonybet

Japaneren er min helt store fidus til den næste ”overraskende” Grand Slam-vinder, og som verdensranglistens 5’er er det vel egentlig ikke så overraskende endda. Jeg synes, han har et afsindigt højt topniveau, og kan han holde fokus mentalt og forbedre sig fysisk, så ser jeg ikke rigtigt nogle grænser for ham. Når han er på sit bedste, så er han fremragende, som da han slog Djokovic i US Open-semifinalen, men når han bliver nervøs, mister fokus, bliver træt osv., så slår juniorhjernen til, og der kommer en masse uprovokerede fejl fra hans ketcher.

Jeg tror, det er vigtigt, han ikke bruger mere energi i turneringens første uge end højst nødvendigt, og kan han så bevare fokus og finde ind i den japanske zone, så venter der ham en stor turnering. Han tabte til Raonic i Brisbane, men det var udelukkende canadierens serv og fokus på netop serven, der afgjorde den kamp. Nishikori spillede godt.

Oddset er desværre faldet en anelse på Nishikori. Odds 15,00 hos Tonybet er lige nu det bedste, og det er lige på grænsen til værdi. Jeg ligger mellem 5-7% på en asiatisk sensation og kontinentets første Grand Slam-triumf nogensinde i herresingle.

Stanislas Wawrinka (seedet 4)

odds 17 - Ladbrokes

2014 blev et skelsættende år for Schweiz’ evige 2’er, som i en periode faktisk var Schweiz’ reelle 1’er og dermed måske havde andel i at få presset Federer tilbage på ret kurs. Wawrinka vandt Australian Open (sin første Grand Slam-titel), Monte Carlo Masters (sin første Masters-titel) og Davis Cup (første gang).

Alligevel holder jeg ikke Wawrinka som en af de helt store turneringsfavoritter, fordi der med et titelforsvar også følger en masse ekstra bevågenhed og pres, hvilket ikke ligefrem bekom Wawrinka vildt godt i sidste sæson, som til trods for de mange succesoplevelser også bød på en frygtelig masse skuffelser og nederlag til sekundaspillere. Det vi ved nu er, at Wawrinkas topniveau er godt nok til at slå alle de andre, men jeg har meget svært ved at tro, han finder netop det niveau frem igen og igen i løbet af de to uger i Melbourne.

Odds 17,00 hos Ladbrokes lugter dog lidt af værdi. Han har gjort det før, han sluttede 2014 stærkt af, han er ligesom sidste år startet sæsonen med en turneringssejr i Chennai, og så har han et guddommeligt topniveau. Jeg tror ikke, han er mentalt stærk nok til at forsvare en titel, men jeg vurderer hans chancer nogenlunde lig Nishikoris. 5-7%.

Langskud

Udover at skulle holde øje med Nishikori og Wawrinka, som seriøse titelbejlere, så synes jeg, der er flere spillere, som er værd at nævne ift. at have en god turnering i Melbourne.

Raonic har set stærk ud i optakten, og det er ikke umuligt, at der gemmer sig en Grand Slam-titel i ham. Odds 46,00 hos Tonybet er bestemt ikke tosset og kan formentlig bruges som tradingobjekt, da han bliver meget svær at slå ud før kvartfinalerne.

Tomic (odds 151, Tonybet) ser god ud i Sydney pt., og selv om jeg ikke giver ham nogen chance udover den absolut mindst mulige for at vinde Australian Open, så kan en fokuseret Tomic sagtens gå langt i Melbourne, hvis lodtrækningen flasker sig for ham. Odds 151 er slet ikke tosset.

Del Potro (odds 141, Unibet*er lige vendt tilbage fra endnu et skadeshelvede, og argentineren med US Open-trofæet fra 2009 kan slå alle spillere i verden, hvis han rammer sit bedste niveau. Det gør han med al sandsynlighed ikke allerede så hurtigt efter sit comeback, men han skal blive interessant at følge i turneringen.

Monfils (odds 201, Unibet*) så virkelig tændt ud i sæsonafslutningen og rensede Federer i Davis Cup. Kan han fortsætte samme takter, så bliver han også farlig for hele feltet.

Det samme kan man sige om Berdych (odds 45, Tonybet), der på sine bedste dage kan gøre det af med de fleste, men jeg forventer ikke, han holder vand, når han står overfor en velspillende Federer eller Djokovic.