Torsdag aften sparkes den nye sæson i 1. division i gang, når nedrykkerne Hobro tager imod Viborg. BetXperts Mads BS er klar med en stor sæsonoptakt.

De sidste mange år har man før hver sæsonen sagt, at det bliver den tætteste og stærkeste 1. division nogensinde. Det kan man med rette sige igen. Således er der tre nedrykkere fra Superligaen (Hobro, Esbjerg og Silkeborg), mens oprykkerne FC Helsingør kommer med fuldtidssetup modsat oprykkerne fra de seneste år. Derudover er der ingen klubber med stor udskiftning modsat sidste år, hvor Næstved og Roskilde roterede kraftigt og ret sikkert satte sig på to af de tre nedrykningspladser.


1. division skifter ligesom Superligaen struktur i denne sæson. Man går væk fra de tre indbyrdes opgør, og præcis som i Superligaen møder alle holdene hinanden to gange i et grundspil (22 kampe i alt), hvorefter de øverste seks spiller oprykningsspil om de to direkte oprykningspladser, mens de seks nederste spiller nedrykningsspil om de to nedrykningspladser. I disse slutspil mødes holdene igen to gange indbyrdes, da der er i alt 32 kampe mod 33 tidligere. Det vil sige, at der er to højdepunkter på sæsonen, og især nedrykningskampen kan blive drabelig, når 2 ud af 6 hold rykker ud fra nedrykningsspillet. Da strukturen er identisk med Superligaen, som også har denne struktur for første gang, og 2. division samtidig gennemgår en gigantisk forandring, kan man frygte, at interessen for 1. division falder lidt denne sæson. Det vil vi på BetXpert forsøge at undgå med denne optakt, der gennemgår alle holdene, deres til- og afgange samt status før den nye sæson.

Bemærk også, at transfervinduet først slutter godt inde i sæsonen. Det kan potentielt have stor indvirkning på holdene, hvis de sælger en profil eller henter en ny spiller ind. Især fordi rækken er tæt, og der er mange om buddet til top-6.

Der vil ikke være tale om en egentlig powerranking, men vi forsøger at inddele i tre kategorier: Kampen om oprykning, kampen om top-6 og kampen om at undgå nedrykning. Det er en ret lige række, hvilket oddsene også indikerer, men der er par spilforslag i optakten.

Viaplay streamer fortsat alle kampe, mens 1-2 kampe pr. runde bliver vist live på TV3 Sport.

Kampen om oprykning

Esbjerg fB


Esbjerg er måske den af nedrykkerne, der står stærkest. Selvom de seneste år har budt på ret meget forandring og Europa League-eventyret og bronze synes meget langt væk, virker det til, at vestjyderne har haft kontinuitet i sensommerens løb.

Man har hentet Jakob Ankersen hjem, og mon ikke han nok skal blive en stor profil i 1. division. Derudover har Esbjerg hentet den islandske angriber Andri Runar Bjarnason i tyske Kaiserslautern. Ydermere har Esbjerg fået ny træner i velkendte Olafur Kristjansson. Det kan selvfølgelig være en ubekendt, omend det virker som et fint match.

På farvelsiden er mest markante person Jakob Lungi, som er solgt til Norwich. Derudover er Markus Halsti stoppet, og Søren Reese er også væk igen. Derudover har klubfænomenet og tidligere sportsdirektør Niels Erik Søndergård sagt op og stopper kort inde i sæsonen. Det bør dog ikke påvirke til det negative.

I træningskampene har EfB set ganske fornuftige ud. Sejr over AaB, uafgjort mod Viborg og nederlag til Horsens samt reservesejr over Hobro og sikkert pokalavancement gør, at Esbjerg ser klar ud til sæsonstart.

Derfor er Esbjerg også klare favoritter til at tage en af de to oprykningspladse, men de omkring odds 3 på at de vinder rækken, er for lavt, når det trods alt er så tæt.

Silkeborg IF

Silkeborg har ret beset kunne vænne sig til tanken om 1. division ret lang tid, da nedrykningen i lange perioder blot syntes som en formalitet. Det betyder også, at afgangssiden godt nok tæller en del spillere, men det er i høj grad Silkeborgs egen beslutning. Derudover har man haft tid til at se nærmere på forstærkninger til truppen, og her han man hentet det store forsvarstalent Joel Felix i Næstved. Felix var en stor profil hos De Grønne i 1. division i sidste sæson, og han vil formentlig hurtigt bide sig fast i det midtjyske.

Derudover har Silkeborg været på rov hos ligakonkurrenterne Vendsyssel, hvor angriberen Wassim Abou Ali er hentet. Formelt set købt i AaB, som ejede ham. Silkeborg har også hentet midtbanetalentet Anders Klynge i OB. Endelig har Silkeborg signet ny keeper i form af Stan van Bladeren. Derudover er stortalentet Magnus Matsson tilbage fra langvarig skade.

Mest markante farvel er midtbanemanden Jeppe Okkels, der er solgt til Elfsborg i Allsvenskan. Derudover har man som skrevet sagt farvel til en langt række spillere tidligt på sommeren i form af blandt andre Kees Luijckx, Filip Lesniak, Junior Brumado, Frederik Møller, Rafel Romo og Shkodran Maholli.

Træningskampene har budt på 2-.2 mod Vendsyssel, 3-1 sejr over FCK, pokalavancement mod St. Restrup (Serie 2), 0-0 mod Horsens, 2-1 sejr over AaB og 3-1 over SønderjyskE.

Alt i alt virker Silkeborg også helt klar og er berettigede favoritter til oprykning sammen med Esbjerg.

Viborg

Under normale omstændigheder ville Viborg have spillet Superliga nu. De endte nemlig på 2.-pladsen sidste sæson, hvilket var fuldt fortjent, og Jacob Neestrup virker til at have fået implementeret sine idéer. Samtidig har der været stor kontinuitet hen over sommeren, og Viborg står igen stærkt i oprykningskampen.

VFF har fået en række spændende tilgange. Younes Bakiz, der imponerede for Roskilde, er hentet, og han har set rigtig spændende ud i træningskampene. Derudover har man drillet lokalrivalerne Skive og hentet deres topscorer Sebastian Grønning. Defensivt stærke Mads Lauritsen er lejet i Vejle, og så er en række unge spillere rykket op. På målmandsposten skifter man, idet Brandon Austin er taget tilbage til Tottenham, men man har igen lejet i England i form af Brentfords islandske landsholdsmålmand Patrik Gunnarsson.

Ellers tæller afgangssiden Mikkel Knudsen til Fredericia, Christian Sivebæk, Simon Søndergaard og Christian Moses, der aldrig slog helt til i Viborg. Sivebæk har været en profil, men havde en svær sidste sæson. Derudover har man sagt farvel til Mikkel Agger, hvilket umiddelbart kan virke som en svækkelse, men med tilgangen af Sebastian Grønning og Younes Bakiz kunne Agger være blevet degraderet til bænken, hvor han i øvrigt ofte var i foråret.

Men Viborg står derfor også meget stærkere, og stortalentet Tobias Bech står foran sit helt store gennembrud i denne sæson.

Testkampene har været blandet. Seneste test var et vink med en vognstang om, at man ikke kommer sovende til noget, da man tabte 2-0 til Skive. Derudover har man spillet uafgjort med Esbjerg, vundet sikkert i pokalen og slået Vejle.

Topkampen er tæt, og derfor kan odds 2,75, som Danske Spil* har på oprykning til Viborg, være interessant, men jeg er i tvivl.

Hobro

Det er naturligt at nævne den tredje nedrykker som en af kandidaterne til oprykning igen, og Hobro er ingen undtagelse, selvom jeg dog har dem som den dårligste af de tre nedrykkere. Og faktisk tror jeg ikke, at Hobro er garanteret en plads i top-6. De skal i hvert fald være klar fra start, og trods et par spændende tilgange, er afgangssiden større, og der er en del fravær i de første kampe.

Men der er kommet fine spillere ind. Den svenske forsvarer Hugo Andersson ser stærk ud, og rutinerede Thomas Enevoldsen er hentet hjem fra USA. Den tidligere Silkeborg-anfører Simon Jakobsen er også hentet ind til forsvaret., Derudover ser Louicius Don Deedson ud til at være klar til at spille efter at være blevet hentet sidste sommer.

Afgangssiden tæller naturligvis Emmanuel Sabbi, der er taget til OB, det defensive anker Rasmus Minor, målmand Jesper Rask og en række mindre afgange. Derudover er Pål Alexander Kirkevold langtidsskadet og i de første kampe er Imed Louati og Edgar Babayan i karantæne. Det er derfor vigtigt, at Hobro-holdet kommer godt i gang. Men der er stadig en række profiler og rutine i form af Jonas Damborg og Jesper Bøge.

Træningskampene er egentlig gået fint nok med sejre over Vejle og Skive, mens man har slået Lyseng sikkert i pokalen.

Jeg tror ikke, at Hobro vil spille med om oprykning, og holdene lige under top-3 ligger meget tæt, så i sidste ende vil det end ikke være en kæmpe overraskelse, hvis Hobro misser top-6.

Kampen om top-6

Fremad Amager

Storsatsende Fremad Amager sluttede sidste sæson på en flot 4.-plads, og det vil ikke overraske, hvis de slutter deromkring igen. Der skal dog mere stabilitet ind på holdet i forhold til sidste sæson, hvor bundniveauet var skræmmende lavt i flere kampe. Det vil jeg så også mene, at Fr. Amager har fået med tilgangen af Kasper Fisker og keeper Jacob Pryts, som jeg forventer overtager målmandsposten fra Nicklas Dannevang, der ikke altid har set lige sikker ud. Derudover er backen Marcus Mlynikowski hentet i Næstved, og man har hentet den nigerianske angriber Olakunle Olusegun. Endelig har man hentet den franske forsvarer Maxime Soulas.

Fremad Amager har sagt farvel til Valon Ljuti, der er sendt på leje i HB Køge, mens den stærke back Thor Lange er solgt til AC Horsens. Ivan Stanic, Heini Vatnsdal og tidligere anfører Mads Gabel er også væk uden dog at have fået meget spilletid i foråret. Reservekeeper Sebastian John er ligeledes stoppet.

Fremad Amagers træningskampe har budt på nederlag mod Hvidovre og Lyngby samt sejr over Køge. I pokalen gik man videre i lokalopgøret mod B1908.

Det skal blive spændende at se, hvordan forsvaret med en tysker, en kroat og en franskmand kommer til at fungere. Defensiven kan da også blive Fremad Amagers store udfordring, men jeg tror, at Amagerkanerne med den fine opbakning, og de store økonomiske muskler nok skal komme i top-6. I forhold til sidste sæson er de da også et af top-6-holdene foruden de tre nedrykkere, Viborg og Fredericia.

Fremad Amager kommer i top-6: Odds 2,50 hos NordicBet*

BetXperts MadsBS, der er ekspert i 1. division tror på, at Fremad Amager kommer i top-6 i den kommende sæson og giver det en chancevurdering på 45 procent. 

FC Fredericia

Fredericia opnåede sidste sæson en flot 3.-plads; en tangering af bedste præstation nogensinde. Fredericia har løbende bygget på, men kort før sæsonstart har de måtte skifte ud på trænerposten, da Jonas Dal er solgt til AC Horsens, og Michael Hansen er hentet i stedet. Selvom Michael Hansen faktisk bør passe fint til Fredericia, kommer det på et uheldigt tidspunkt kort før sæsonstart, og Fredericia skal ikke bruge for lang tid på at tilpasse sig ny træner, førend oprykningskampen kan være væk.

Fredericia har hentet den spændende islandske målmand Elias Rafn Olafsson, som var den bedste keeper i 2. division for Aarhus Fremad i sidste sæson. Jeg tror, at Alexander Nybo får kamp til stregen og vil ikke være overrasket, hvis Olafsson står i første kamp.

Derudover har man fået lidt lejesvende fra FCM-samarbejdet, hvor midtbanespilleren Raphael Onyedika er mest iøjefaldende. Han har kombinationen af eminent fysik og er samtidig sikker på bolden og kan meget vel gå en fin FCM-fremtid i møde, hvis han slår igennem i Fredericia.

Mikkel Knudsen er desuden hentet hjem fra Viborg og de øvrige lejesvende fra FCM, Christian Tue og Tobias Anker (forsvarer) er også kommet til.

På afgangssiden er lejesvendsen Victor Torp mest markant. Derudover han man mistet lidt rutine i Jacob Buus, der dog synes erstattet af de nye.

At der mangler lidt i Fredericia understreges af det forsmædelige pokalnederlag til FC Sydvest. Derudover lavede man en række personlige fejl i sidste test mod Horsens, som giver panderynker. Især anfører Christian Ege mangler lidt for at komme tilbage på sidste sæsons niveau.

Alt i alt kom trænerskiftet på et ret uheldigt tidspunkt, og Fredericia kan risikere at ende med sorteper i kampen om top-6, hvis starten bliver for svingende.

Vendsyssel

Vendsyssel har brugt pausen på at få nye ejere, ny ledelse og nye trænere, så der er sket lidt i det nordjyske. Johnny Mølby blev fyret sammen med sportsdirektør Ole Nielsen, og AaB-duoen Lasse Stensgaard og David Olsen har taget over. Ejerne er nu schweiziske Core Sports Capital, og der er allerede kommet kapital til at hente et par profiler. Keeper Kevin Ray Mendoza er hentet i Køge, den estiske back Henri Järvelaid er kommet til fra Tallinn, mens Mikkel Agger er hentet hos ligarivalerne Viborg. Derudover er Tobias Christensen også hentet i Køge, mens forsvareren Anders Bærtelsen er hentet i AaB. Alt i alt fine spillere, der er kommet ind, men der er også gået lidt den anden vej. Marcus Sollberg, Daniel Christensen og Jakob Blåberg har indstillet karrieren. Topscorer Wessam Abou Ali er skiftet til Viborg, keeper Nicolai Flø er gået til SønderjyskE, ligesom Emmanuel Ogude, Bradford Jamieson og Benjamin Lund er stoppet, uden de dog har været profiler.

Træningskampene er forløbet ret blandet. 2-2 mod Silkeborg, nederlag til SønderjyskE og sejr over Jammerbugt samt pokalavancement i Ringkøbing er det blevet til.

Vendsyssel startede sidste sæson rigtig skidt, og de endte da også under midten på 7.-pladsen. Noget lignende skal ikke gentage sig i denne sæson, hvis Vendsyssel skal undgå at blive viklet ind i nedrykningskampen, men omvendt har de nu fået de økonomiske muskler til at forstærke sig yderligere, hvis behovet er der.

FC Helsingør

Det er måske lidt overraskende at have oprykkerne fra Helsingør med i midtergruppen. De hører måske også til en udvidet bundgruppe, men jeg har dem som ottende bedste hold. De har således kørt videre med fuldtidssetup hele sidste sæson og spillet med en 1. divisionstrup. Godt nok var der slinger i valsen til sidst, men oprykningen blev sikret i den kortede 2. division.

Derfor har der heller ikke været det store behov for forstærkning. Man har dog hentet Philip Rejnhold og Sebastian Czajkowski i Roskilde, Andreas Smed i HIK og David Boysen er også kommet til. Derudover har de fået den newzealandske landsholdsspiller Callum McCowatt. Han skulle efter sigende være et ret stort talent.

Afgangssiden tæller dog også en del rutine i form af Thomas "TK" Kristensen, Andreas Holm, topscorer Nicolas Mortensen (skiftede allerede i juli) og Ricki Olsen. Men holdet har stadig en del rutine fra 1. division eller højere i form af Kevin Stuhr Ellegaard, Daniel Norouzi, Jeppe Kjær og Nikolaj Hansen.

Helsingør har fået lidt negativ omtale, da de i pokalen røg ud til serie 1-klubben, Bispebjerg. Det hører dog med til historien, at de havde træningskamp mod Lyngby samme dag, hvor man stillede med de stærkeste.

Derudover har man tabt til Brøndby og Randers, men slået Nykøbing og Næstved, og Helsingør virker klar til at kæmpe for livet som oprykker.

Kampen om at undgå nedrykning

HB Køge

Køge var længe med i nedrykningskampen sidste sæson, men reddede livet nogle runder før tid. Der har været en del udskiftning, da man har sagt farvel til keeper Kevin Mendoza, anfører Martin Vingaard og forsvarer Jean Bozga. Derudover er Christian Overby stoppet og Tobias Christensen taget til Vendsyssel.

Til gengæld har HB Køge hentet Valon Ljuti på leje i Fr. Amager og den stærke back Nicholas Marfelt i SønderjyskE. Derudover er der kommet et par spillere ind fra ejeren, Cappeli Sports, akademi.

I FCK har man hentet den unge og spændende midtbanespiller Jonathan Canto. Som erstatning for Mendoza har Køge hentet Oskar Snorre i Lyngby.

Træningskampene har været dårlige, og selvom man ikke skal lægge for meget i disse, er det bekymrende for et hold, der var blandet ind i bundkampen længe. Stort nederlag til Dresden, nederlag til FCN, nederlag til Amager og uafgjort mod Avarta er, hvad det er blevet til.

Defensiven kan blive et problem for HB Køge, og det virker ikke rigtig til, at spillermaterialet passer til Auri Skarbalius' filosofi. Derfor kan Køge også få det svært i denne sæson.

Skive

Skive endte med at være sidste sæsons helt store overraskelse og sluttede på 5.-pladsen. Det gør de med ret stor sandsynlighed ikke igen. Dertil er rækken simpelthen blevet for stærk. Men man skal aldrig afskrive Skive. Heller ikke selvom de af bookmakerne er favorit til at rykke ned sammen med Hvidovre.

Der har godt nok været ret stor udskiftning, men mest markant er topscorer Sebastian Grønnings skifte til rivalerne fra Viborg. Midtbanespilleren Mathias Bonde er taget til Kolding, mens resten af afgangene ikke var i kamp i foråret, hvilket for Mathias Bersangs og Christoffer Østergaards vedkommende dog i høj grad skyldtes skader.

Til gengæld har man hentet offensive Oliver Haurits i Næstved, midterforsvareren Gustav Kjeldsen i Nykøbing samt et par spillere fra lavere niveau, hvor især Lasse Møberg dog bør have rutinen fra de mange sæsoner i Brabrand. Heldigvis har Skive også fået forlænget aftalen med FCM-svenden Sebastian Buch.

Men Skive er svære at spille imod. Spørg bare i Viborg, der kom til kort i den sidste træningskamp. Før det kom Skive sikkert videre i pokalen, og ellers har man slået Thisted og tabt til Hobro.

Skive går en svær sæson i møde. Men de er svære at spille imod og på det vindblæste Hancock Arena skal de nok skrabe point sammen. Om det er nok, må tiden vise, men mit bedste bud er faktisk, at det kommer til at ske.

Kolding IF

Kolding startede sidste sæson som lyn og torden og var længe den positive overraskelse. Men et trænerskifte ud af det blå og hverdagen, der kom truende, gjorde, at Kolding hurtigt måtte kigge nedad igen. Nedrykningen kom dog aldrig nær, og det skulle de især takke den gode sæsonstart for. Nu er det så den svære anden sæson, og jeg tror faktisk, at Kolding kan få det rigtig svært. De har egentlig haft et ret stille transfervindue. Som skrevet har de hentet Mathias Bonde nordvest på i Skive, mens de stik nord har hentet henholdsvis Oliver Drost i Horsens, Adam Jacobsen i Vejle og Jacob Torp i Aarhus Fremad. Fælles for disse er dog, at de endnu ikke har slået igennem i 1. division.

Afgangssiden tæller rutinerede Henrik Brodersen, Martin Hedeager og Simon Smith.

Det betyder samlet set, at der mangler de åbenlyse profiler på holdet, og jeg kan have min tvivl, om der er den samlede erfaring til at blive i 1. division i denne sæson. Også selvom Kolding sidste år tog skridtet og indførte deltidsprofessionelle kontrakter for spillerne.

Træningskampene har budt på uafgjort mod Horsens, nederlag til Middelfart og pokalavancement mod Egebjerg.

Da jeg har de tre nederste hold ret lige, kigger jeg mod Kolding, der klart giver det højeste odds for at rykke ned.

Kolding rykker ned: Odds 3,50 hos Bet365* og NordicBet*

MadsBS tror, at Kolding får en svær sæson. Faktisk så svær at han ser værdi i at spille på dem som nedrykker. Han giver en chancevurdering på 30 procent.


Hvidovre

Hvidovre har været blandt nedrykningsfavoritterne de seneste to sæsoner, men har klaret frisag i dem begge. Som Skive er Hvidovre deltidsprofessionelle med træning om eftermiddagen, og det gør dem naturligt til klar nedrykningskandidat i en række med fortrinsvist fuldtidsprofessionelle hold.

Hvidovre har hentet nyt målmandsteam i form af Marco Brylov fra Frem og Mikkel Bruhn fra Helsingør. Det betyder, at man har sagt farvel til begge keepere fra sidste sæson: Filip Djukic og Viktor Anker, og det kan skabe lidt usikkerhed bagi.

Man har dog hentet erfarne Anders Randrup til defensiven. Derudover er Ahmed Iljazovski og offensive Tobias Thomsen hentet.

Foruden keeperne er mest prominente afgang den faste back Emil Vatani. Derudover er Morten Nielsen, Mike Mortensen, og Aleksander Lazarevic stoppet.

Træningskampene har dog vist fine takter med sejr over Fremad Amager og AB samt pokalavancement, mens man tabte til B93 og Lyngby.

Hvidovre har med Aabech, Stenderup, Randrup og Agger formentlig et af rækkens ældste og mest erfarne hold, men det kan koste, at træningsintensiteten er lavere end de fleste andre hold, hvis nedrykningen endnu en gang skal undgås. Og så skal man håbe på, at sidste sæsons topscorer Lirim Qamili dels fortsætter det flotte spil, og dels ikke bliver solgt inden transfervinduet lukker.