Efter en dejlig varm sommer, er tiden inde til endnu en ishockey-sæson i Slovakiet og Tjekkiet. Strejken i NHL er ophørt og de fleste NHL-spillere, som tilbragte hele sidste sæson i Europa, er taget tilbage til den anden side af Atlanten. Derfor er der nogle klubber som har mistet mange vigtige spillere, og det betyder at man lige skal se ligaerne an i de første par runder, og se hvordan holdene reagerer på stjernernes afgang.

Vi går en utrolig spændende sæson i møde i både Slovakiet og Tjekkiet, mange hold bejler til topplaceringer og endnu flere har et stort potentiale som kan gå hen at overraske alt og alle. Det vil blive mere jævnbyrdigt end i sidste sæson, men det gør skam ikke noget med lidt spænding i ny og næ. Det ser jeg frem til at følge, og jeg vil se om jeg ikke kan bidrage med en masse gode analyser og ramme plet med mine forslag. Jeg glæder mig til at komme i gang med den nye sæson som starter fredag d. 9. september med fuldt program i begge ligaer bortset fra en enkelt kamp om lørdagen i Tjekkiet.

Forneden følger en gennemgang af de forventede favoritter, outsidere og bundhold i dels den slovakiske, dels den tjekkiske liga.

Held og lykke og god fornøjelse med den nye sæson.

Analyser af slovakisk og tjekkisk ishockey vil snart kunne findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/hock/

I følgende forum-tråd kan man komme med kommentarer – ros/ris, spørgsmål - til denne optakt: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=15936&ForumID=9

Slovakiet


Stjernernes farvel betyder bestemt ikke, at vi går en kedelig og uinteressant sæson i møde i Slovakiet. Selvom Satan, Hossa, Gaborik og Demitra samt Handzus og Orszagh alle har forladt deres klubber, så har man stadig spillere rundt omkring i trupperne som kan overtage pligterne.

Alt i alt er styrken hos holdene dog blevet spredt lidt mere, og de stærkeste 4 er nu blevet udvidet til 7. En tæt liga, med masser af gode kampe venter os i Slovakiet.

Mange hold bejler til en play-off plads i den slovakiske liga i første omgang. Det er for tidligt at sige hvem der har holdet til at gå hele vejen, men hold som Slovan Bratislava , Zvolen og Trencin er gode bud.

Favoritter


De regerende mestre fra Bratislava har ikke fået nogen store navne til klubben, men her kommer ”talenterne” fra sidste sæson til at spille en væsentlig rolle i år. Spillere som Nemcicky, Macho, Hujsa og Kulha vil i mine øjne gå en stor sæson i møde. De stod lidt i skyggen af NHL-spillerne – fx Satan - sidste år, men viste at de sagtens kunne være med.

Hos Zvolen ser det også godt ud i år, de er netop vendt hjem som mestre af turneringen Mach 74. der blev afholdt i Morzine, Frankrig, og hvor hold som det italienske landshold og Västra Frölunda også deltog foruden værterne fra Morzine. Her blev Vlastimil Plavucha kåret som bedste angriber og Miroslav Simonovic som bedste målmand. Det viser at holdet er i god form, selvtilliden er i top og truppen ser stærk ud her kort før turneringen går i gang. Holdet har derudover fået tilgang fra 33-årige Filip Turek, der kommer fra nyoprykkerne i den tjekkiske liga Ceske Budejovice hvor han har spillet i 10 sæsoner. En rutineret spiller som sammen med Sechny vil udgøre et stærkt fundament på Zvolen-holdet.

I Trencin har man hentet den gamle Minnesota Wild spiller, Lubomir Sekeras som skal bibeholde den høje intensitet og tempo, som der var da Hossa og co. huserede på holdet. Dog er det kun en kort visit, for han har skrevet kontrakt med Malmø Redhawks fra d. 15. oktober. Ydermere har man forstærket sig bagude med to rutinerede forsvarspillere, 28-årige Juraj Durco og Petr Kuchyna. Durco har spillet i Storbritannien og Kuchyna kommer på en fri transfer. Trencin står endnu som et lille spørgsmålstegn hos mig, da tabet af de store spillere kan vise sig at koste dyrt, så derfor synes jeg man skal se dem lidt an.

Hos de andre klubber rundt omkring i Slovakiet er der også sket ting og sager, i Poprad stiler man højt, man har erhvervet spillere som Lubos Bartecko (tidligere verdensmester med Slovakiet, og har spillet i Rusland) og forsvarsspilleren Michal Segla. Derudover har man fået den målfarlige Arne Krotak fra Kosice, som spillede en stor rolle sidste år da man spillede play- off. Det er uden tvivl en stor forstærkning. Man har top 4 som målsætning og et stort million budget. Dette tyder godt og ikke mindst fordi klubben sidste år ikke havde så mange NHL forstærkninger som andre klubber og derfor ikke skal dække mange tomrum og nemmere får spillet holdet sammen igen. De er uden tvivl en underdog som man skal holde øje med, især fordi man har hentet Bartecko.

Outsiderne


Nitra , Zilina og Kosice er alle hold der kan overraske. Især Kosice, som fik nogle vigtige spillere til play-off duellerne fra netop Mikulas og især målmand Jan Laco (Mr. Clean sheet) som overstrålede alle sidste sæson, vil få en stor rolle i år. Man har dog som tidligere nævnt mistet Krotak, men en spiller betyder ikke det helt store når der er 4 kæder, og disse udgjorde alle et stærkt hold sidste år. Derfor tror jeg at Kosice mindst kommer til at ligge som sidste år (i midten), men med god tur i den, så kan det se godt ud for dem. Nitra og Zilina er også lidt nogle spørgsmålstegn, de er begge middelgode hold, som kan spille op med de store, men de har ikke haft nogle store transaktioner, og mit bud er at de vil tilkæmpe sig en play- off plads, men ikke har super-hold.

Bunden


Af klubber der kommer til at ligge i den kedelige ende af ligaen ser jeg nok nyoprykkerne Martin , Skalica som heller ikke havde den bedste sæson sidste år og så Liptovsky Mikulas, der mistede alt for mange spillere efter man havde sikret sig play off pladsen. Men af disse tre mener jeg dog stadig at Mikulas er den stærkeste og stadig har en lille mulighed for en play- off plads.

Tjekkiet


I Slovakiets naboland Tjekkiet kommer sæsonen også til at være en sand neglebider. Der er flere hold der bejler til en play-off plads i første omgang og til slut også titlen som Pardubice pt. er indehaver af. Sidste sæson var der en spiller der udtalte at NHL-spillerne ikke var giganter der gjorde forskellen i kampene, de var blot ishockey spillere der har været lidt heldigere end andre. Det kan i og for sig også passe, og selv om NHL-spillerne nu er væk igen, bliver sæsonen ikke kedelig. Tempoet og intensiteten forbliver den samme, nu skal man bare vænne sig til nogle nye navne da man i sidste sæson klyngede sig til dem man kendte. Men nok om det.

Den tjekkiske extraliga vil i år være ligeså spændende som sidste år og man kan ikke andet end at glæde sig til at følge den. Favoritterne vil være nogle fra sidste år, men der vil også komme nye til.

Favoritter


I mine øjne vil Slavia have gode muligheder for at gøre afbigt for sidste års mindre fadæse i play-off’en hvor man ikke levede op til favorit-forventningerne. Man har dog mistet sit førstevalg i mellem stængerne, Pöpperle, som er draget til NHL. Men en værdig afløser er Per Franek, som også tog sin del af kagen i slutningen af sidste år hvor Pöpperle var en del skadet. I forsvaret har man stærke Granak og Kolarik som er to rutinerede og etablerede spillere der skal sørge for at holde defensiven i gang. Man mangler jo selvfølgelig spillere som Palffy og Stumpel, men der er kompetente spillere som kan tage over. Duda, Beranek og Vlasak er alle farlige i offensiven. Og truppen ser stærk ud, selvom man har mistet nogle store spillere, der samlede en masse point sammen sidste år.

Naboklubben fra Sparta forventer jeg mig også meget af, men som jeg har sagt mange gange, så skal man altså se disse hold an i de første kampe. Man kan ikke helt forudsige hvordan holdet reagerer på at man har mistet sine NHL’ere. Offensiven ser stærk ud på holdet, men defensiven synes jeg halter lidt. I målet har man rutinerede Briza som havde en flot sæson sidste år, så den sidste skanse skal nok holde. Så er spørgsmålet er om det er nok.

Endnu en klub der bliver anset som favorit er Zlin . Klubben har mistet 9 spillere, men har fået 7 nye. Heriblandt Gabriel Spilar fra Sparta Prag og en fra egne rækker som anses som et stortalent, nemlig Jiri Pilusa. Derudover har man sine gamle spillere, som den rutinerede målmand Igor Murin og hardhitteren Peter Barinka. Dog har klubben lidt et utrolig stort tab. Nemlig stortalentet og topscoreren Balastik. En spiller der nu er at finde i NHL og som uden tvivl vil blive savnet i Zlin. Det er svært at sige hvordan Zlin vil klare sæsonen. Jeg tror ikke de kommer til at have et hold der kan gå hele vejen. Der er simpelthen for mange udskiftninger og nye spillere der skal falde til. En play-off plads tror jeg godt de kan opnå, men ikke mere.

Det bringer mig videre til Liberec , en klub der selv forventer en top 3-placering i år og også har holdet til det i mine øjne. De sluttede flot af sidste år og gik hen og overraskede mange skeptikere. Det var dog især i kraft af en storspillende Vrbata som ikke er i klubben længere. Men man har beholdt en lige så vigtig spiller, bare i den anden ende af banen, Milan Hnilicka, helten fra VM i år. Med ham som sidste skanse er fundamentet lagt. Det er utrolig vigtigt at have en god keeper. Man har hentet en forsvarsspiller i Sparta, Martin Richter, en stærk spiller på 90 kilo, som lavede 18 point i 44 kampe sidste år. Det er en fin statistik for en forsvarsspiller, og sammen med de rutinerede kræfter Hanzlik og Moravec vil den defensive del af holdet være solid. Offensivt har man stadig gode afsluttere såsom Vaic, Rataj og Rozsival, som kan holde gang i målmaskinen. Alt i alt en klub jeg tror utrolig meget på i denne sæson.

Men som sidste år er der ét hold som skiller sig ud. Mestrene fra Pardubice . Når man ser på klubbens roster, er der mange navne der slår igennem. Lasak, Jan Caloun (forstærkning fra Litvinov, 26 kampe 43 point) og Michal Mikeska er kun nogle af de mange gode spillere der udgør et virkelig stærkt Pardubice-hold. De er uden tvivl store kandidater til førstepladsen i ligaen og så må vi se hvad play- offen siger. En duo med Caloun og Mikeska oppe foran vil være frygtindgydende, de to tilsammen vil få utrolig mange point.

Outsiderne


Vitkovice som nåede langt sidste år kan også gå hen og drille de store i år, men det kræver at hele holdet spiller op til sit bedste hele tiden, da man ikke har de største individualister som nogle af favoritterne har. Hold som står i lidt samme situation er Plzen , Karlove Vary (som er spået store chancer i år) og Trinec . Alle disse hold har chancen for at blande sig med i toppen, men det kræver et kæmpe kollektivt arbejde, at hele holdet arbejder og fungerer godt. Det lykkedes for Vitkovice og Plzen sidste år.

Bunden


Nede i bunden finder man Kladno , Litvinov , Vsetin og nyoprykkeren Ceske Budejovice . Men man skal ikke undervurdere styrken hos Budejovice, de har den gamle St.Louis-målmand Roman Turek og ex-Toronto-spilleren Neckar. Holdet var utrolig stærkt i den næstbedste tjekkiske liga sidste år, hvor de vandt hovedparten af deres kampe og hvor modstanden kun kunne blive mødt af Usti Nad Labem. Et nyt hold i ligaen, men et med masser af potentiale. Om det bliver til play-off er nok for meget sagt, men lad os nu se den nye sæson an. Hvad angår de andre hold, så er Kladno og Litvinov lidt i samme båd, begge med nogle hold som har lidt potentiale, men det kræver ALT for meget til at de ville kunne gå til play-off. Derudover har Litvinov mistet Jan Caloun og ham vil de uden tvivl mangle. Man havde sidste år problemer i defensiven i Litvinov hvor man lukkede en del mål ind og jeg tror at mønstret kommer til at være lidt det samme. Som rosinen i pølseenden har vi Vsetin, som nok skal forberede sig på en lang og svær kamp om overlevelse. De gik ned sidste år formmæssigt, og intet tyder på at de har forbedret sig og vendt skuden.