Så skal der graves efter oddsguld ved Gold Cup, de Nord- og Mellemamerikanske mesterskaber i fodbold (spilles i USA, 8.-27. juli). De to topfavoritter, værtslandet og Mexico, stiller med b-hold, så de små lugter blod...

Læs om alle deltagerlandene i denne optakt der lister oddsene samt gennemgår holdenes styrker og svagheder, inkl nøglespillere og fravær.

 
Klik på et land for at læse om holdet, på en gruppe for at se vinder-oddsene:

Tips

BetXpert vil komme med tips løbende under slutrunden, og som appetitvækker har vi her et par stykker til første runde:

Lørdag 3:00 Honduras-Costa Rica Over 2 mål 1,95

Lørdag 22:30 USA-Panama 1 1,72

Mandag 01:00 Curacao-Jamaica (Asian 0:0) 1 2,33

Hvem vinder?

Mexico og værtslandet USA sidder normalt tungt på Gold Cup-titlen – de to lande har fordelt årtusindets otte GF-triumfer ligeligt med fire til hver. Men denne gang stiller begge regionsstormagter med b-hold, og det kan give chancen til Costa Rica, områdets tredjestærkeste (pt faktisk næststærkeste; har overhalet USA på ranglisten), eller de fodboldmæssigt mindre lande.

Som i øvrigt før har bidt fra sig ved Gold Cup. Panama nåede finalen i 2005 og 2013 (sidstnævnte år stillede Mexico også med et b-hold), og Jamaica nåede den i 2015. Der er naturligvis også Canada der faktisk vandt turneringen i år 2000, dvs lige før dette årtusinde.

Og hvem ved – måske er der endda nogle optimister fra lilleputterne Martinique og Fransk Guyana der tror på en fransk koloni-triumf. Det sker næppe, men helt skal man næppe afskrive de to hold (eller den hollandske koloni Curacao der har en Vendsyssel-mand på holdet) – de har nogle spillere der er vant til højt niveau. Fransk Guyana kan endda mønstre en tidligere Chelsea-stjerne med 80 franske landskampe på bagen! (OPDATERING: Malouda kan alligevel ikke være med - ærgerligt).

Det skal dog bemærkes at stort set alle deltagerlande, ikke kun Mexico og USA, mangler markante idealstartere.

Turneringsformat: Tre grupper. Nr 1 og 2 fra hver gruppe går i kvartfinalen sammen med de to bedste 3ere.

Bemærk: Hver nettotrup (registreret 27. juni) består af 23 spillere. Men hvis et hold når kvartfinalen, har det lov til at udskifte seks af dem med seks fra bruttotruppen (registreret 2. juni).

  

Gruppe A - Gold Cup: Odds

Vinder gruppe Vinder turneringen
Costa Rica

1,83 

Bet365

7,00 

Bet365

Honduras

3,00 

Bet365

40,00 
NordicBet
Canada

5,00 

Bet365

51,00 

888sport
Fransk Guyana

21,00 

Bet365

201,00 
888sport

Costa Rica

FIFA: 20

CONCACAF: 2

Ved Toke

La Sele drager til USA med ambitionen om et topresultat. De er favoritter til at vinde gruppen mod umiddelbart overkommelige Honduras, Canada og Fransk Guyana - og må også have tro på at turneringen kan vindes, nu hvor Mexico og USA stiller med noget der ligner b-hold.

Costa Rica må dog undvære Real-keeper Navas, midtbanemand Borges og forsvarer Waston. Men ellers er udtaget det tunge skyts, hvilket blandt andet tæller de tidligere FCK-backer Bryan Oviedo og Christian Gamboa, den tidligere FCM -og BIF-angriber Marcos Urena samt internationale profiler som Brian Ruiz og Joel Campbell.

Costa Rica ligger i øjeblikket nummer to i den nordamerikanske VM-kvalifikation, hvor de i november sidste år smadrede USA med 4-0. 2017 blev åbnet med tre sejrsløse kvalkampe i træk, inkl 0-0 hjemme mod Panama 9. juni (her fik CR dog rødt i 54.), men 14. juni blev det 2-1 over Trinidad.

Bud på opstilling

5-4-1: Pemberton – Gamboa, Acosta, Gonzalez, Umama, Oviedo – Tejeda, Azofeifa, Ruiz, Campbell – Urena

(OPDATERING: Costa Rica vandt 1. kamp, mod Honduras. 1-0. Temmelig heldigt, dog - Honduras spillede bedst og havde flere store chancer. CR-opstilling: Pemberton - Gamboa, Gonzalez, Acosta, Guiérrez, Calvo - Guzman - Venegas, Ruiz, Venegas, Wallace - Urena)

Taktik
Costa Rica spiller med tre centerforsvarere og et par offensive wingbacks i Oviedo og Gamboa. De tre centerforsvarere giver Ruiz og Campbell frihed til at stå for det kreative.

Bud på straffeskytte

Azofeifa, Ruiz, Campbell

Markante spillere

Sporting CP-midtbanespilleren Bryan Ruiz er anfører og en stor profil for Costa Rica. Han har spillet 99 landskampe, og med en fortid hos blandt andet Gent, Twente, Fulham og PSV gør dette ham til den suverænt mest rutinerede spiller i truppen.

24-årige Joel Campbell fra Arsenal er også en fremragende spiller, men han mangler stadig sit endelige gennembrud. I den forgangne sæson spillede han sammen med Ruiz hos Sporting på lån, men det blev kun til syv kampe fra start, og han er stadig et uforløst talent.

Stjerneskud

Costa Rica har ikke mange unge folk med til turneringen, og de talenter der er med, kommer næppe til at spille den store rolle. 19-årige Jimmy Marin er dog en spændende spiller. Midtbanespilleren skiftede i vinter til den costaricanske storklub Herediano, hvor han hurtigt begyndte at spille fast. Han har dog endnu sin debut på landsholdet til gode.

Fravær

Costa Rica må undvære Real Madrid-målmanden Keylor Navas, hvilket er et stort tab. Derudover er den dygtige midtbanespiller Celso Borges heller ikke med i truppen. Dette skyldes, at de hviles efter en lang sæson.

Desuden blev den tårnhøje midterforsvarer Waston skadet mod Trinidad & Tobago i juni – han misser Gold Cup.

Træner

Costa Rica trænes af 52-årige Oscar Ramirez. Som aktiv spiller nåede han 75 landskampe mellem 1985 og 1997, og han deltog blandt andet ved VM i Italien i 1990. Som træner stod han i spidsen for Alajuelense inden han i 2015 blev landstræner. Det var oprindeligt meningen, at Ramirez skulle være assistent for legenden Paul Wanchope, men en uge efter, at konstellationen blev præsenteret blev Wanchope anholdt i Panama efter en slåskamp, hvilket betød, at han måtte forlade jobbet.

Vejen til slutrunden

Costa Rica kvalificerede sig til Gold Cup ved hjælp af en fjerdeplads i Copa Centroamerica, hvor de samlede seks point i fem kampe (én sejr, tre uafgjorte). Costaricanerne stillede med mange reserver.

Slutrunde-historie

Costa Rica har vundet CONCACAF-mesterskaberne tre gange. 1963, 1969 og 1989. De har deltaget ved samtlige turneringer siden 1989, og deres bedste resultat i dette årtusinde er deres andenplads fra 2002.

2015: Kvartfinale (tab via forlænget spilletid mod Mexico)

Honduras

FIFA: 69

CONCACAF: 6


Ved Jens Bøye

Los Catrachos vandt den centralamerikanske Gold Cup-kvalifikation (hvor fx Costa Rica ikke stillede i stærkeste), men har gang i en trist VM-kvalifikation: 5 point for 6 kampe i afsluttende gruppespil, inkl 0-3-tab i Mexico i juni.


Og Gold Cup? En række rutinerede og oplagte startkandidater mangler, og især venstresiden virker svækket uden backen Izaguirre, kantspiller Najar og den venstrebenede defensiv-midtbanemand Espinoza.

Truppen indeholder kun 7 udlandslegionærer, ingen fra store ligaer, men tæller dog fx den erfarne forsvarer Maynor Figueroa der spillede i den engelske Premier League i en række år frem til 2015. Der er også andre rutinerede folk, som målmand Escober og midtbanemand Claros. Samt et par kvikke angribere i Lozano (Tenerife) og Elis.

Bud på opstilling

Escober – Beckeles, Pereira, M. Figueroa, H. Figueroa, Alvarado – Boniek, Claros, Mejia – Elis, Lozano

(OPDATERING: 1. kamp, mod Costa Rica, blev tabt 0-1. Ret så uheldigt, dog, for Honduras spillede bedst og havde flere store chancer. Opstillingen var en del anderledes end ovenstående: Lopez - Crisanto, H. Figueroa, M. Figueroa, Alvarado, Sánchez - Mejia, Discua, Acosta - Quioto - Lanza)

Taktik
Honduras spiller typisk 4-4-2 eller 5-3-2. Mest sidstnævnte, dvs med tre midterforsvarere og to wingbacks der skal støtte offensiven.

Bud på straffeskytte

Lozano?

Markante spillere

Maynor Figueroa – midterforsvar – 136 landskampe – 34 år - Dallas

Anthony ”Choco” Lozano – angriber – 22 landskampe/7 mål – 24 år – Tenerife (Segunda: 10 mål/34 kampe) – ville egentlig ikke med til Gold Cup; er træt efter en lang sæson og vil gerne være klar til den nye (hvor han evt skal spille for selveste Barcelona)

Stjerneskud

Den 21-årige angriber Elis er startet inde 10 gange i indeværende VM-kvalifikation og har scoret 2 mål. Han har desuden gang i et glimrende år for Houston i MLS – 6 mål (2 styk i juni) i 15 kampe – og har dermed lagt an til en interessant Gold Cup-debut.

Fravær

Emilio Izaguirre – venstreback – 93 landskampe - starter

Johnny Palacios – midterforsvar/højreback – 36 landskampe – starter/afløser

Roger Espinoza – defensiv midtbane/venstreback – 53 landskampe - starter

Mario Martinez – midtbane/kant – 68 landskampe - starter

Andy Najar – kantspiller – 35 landskampe - starter

Luis Garrido – midterforsvar/defensiv midtbane – 38 landskampe – starter/afløser

Eddie Hernandez – angriber – 6 mål i 19 landskampe, 3 mål (topscorer) ved Copa Centroamericana; dog kun indskifter i VM-kvalifikationen

Bemærk desuden: Midtbane-plæneklipper Wilson Palacios (97 landskampe) stoppede på landsholdet i 2014. Det samme gjorde den gamle målræv Costly (32 mål i 74 landskampe). Han vendte tilbage i 2016 og var med i truppen til 2 kvalkampe i marts (blev skiftet ind i nr 2), men han har ikke været med siden.

Træner

Jorge Luis Pinto. Siden 2014

Vejen til slutrunden

Vandt Copa Centroamericana i januar

Slutrunde-historie

Vandt Gold Cup i 1981, semifinale i 2005, 2009, 2011, 2013

2015: Gruppespil, 1 uafgjort og 2 nederlag

Canada

FIFA: 109

CONCACAF: 15

Ved Jens Bøye

The Canucks drager sydpå med en ret erfaren trup – mange spillere har spillet Gold Cup flere gange før – krydret med nogle unge talenter, herunder en kun 16-årig knøs. I øvrigt indeholder truppen 10 spillere fra MLS (fordelt mellem fire klubber).


Men der er nogle bemærkelsesværdige huller. Så vidt jeg kan tælle mig frem til, mangler der 4-5 idealstartere, herunder gode, gamle Hutchinson (ex-FCK-midtbanemanden med de lange ben). Besiktas-dynamoen kunne ellers have lyst op i en trup uden ret mange åbenlyse klassespillere. Ingen store klubber eller ligaer er repræsenteret.

At Canada halter efter de nordamerikanske kollegaer, USA og Mexico, ses også af at landet er røget ud af VM-kvalifikationen. Men de mindre lande kan The Canucks stadig æde – juni-træningskampen mod Curacao blev domineret og vundet 2-1.

Bud på opstilling

Borjan – Straith/Aird, Jakovic, James, de Jong – Piette, Teiberts – Edwards, Bernier, Hoilett – Ricketts/Jackson-Hamel

(OPDATERING: 1. kamp blev vundet med 4-2 over Fransk Guyana. Kamp præget af dårligt forsvarsspil - og målmandsdrop af FG-keeperen. Canada stillede således op: Borjan - Petrasso, Jakovic, Viroria, de Jong - Piette - Hoilett, Arfield, Bernier, Davies - Cavallini)

Taktik
Nok 4-2-3-1

Træner Zambrano har udtalt at hans hold har speed og offensive våben, men også en god balance mellem angreb og forsvar. Han siger han søger et højt tempo fremad, men forsvaret skal være i stand til at lukke af.

Bud på straffeskytte

Ricketts? Teibert?

Markante spillere

Patrice Bernier – anfører – 37-årig midtbanemand fra Montreal Impact - 54 landskampe – stoppede på landsholdet i 2015, men vendte tilbage i juni i år

Milan Borjan – stor målmand der var fast starter i polske Korona Kielce i foråret – 29 år, 33 landskampe

Junior Hoilett – 27-årig fløj med 12 landskampe – Cardiff

Tosain Ricketts – 29-årig angriber med 55 landskampe/15 mål – Toronto FC – ligner førsteangriberen i Larins fravær - men måske er det på tide at give førsteangribertjansen til Jackson-Hamel? 23 år og 2 mål i 3 landskampe i år

Stjerneskud

Midtbanemand Samuel Piette er kun 22 år, men debuterede på landsholdet som 17-årig, er nu noteret for 31 landskampe og skal i gang med sin tredje Gold Cup. Så stjerneskud er han vel ikke længere. Men det er offensivmand Alphonso Davies der i juni blev landets yngste debutant i en alder af 16.

Fravær

Atiba Hutchinson – 34-årig midtbanemand (Besiktas) – 77 landskampe - starter

Will Johnson – 30-årig defensiv-midtbanemand – 43 landskampe – starter

Nik Ledgerwood – 32-årig forsvarer/defensiv midtbane – 50 landskampe – starter

Cyle Larin – 22-årig angriber med 20 landskampe/5 mål – starter

Doneil Henry – 24-årig midterforsvarer – 28 landskampe – starter (dog ikke med i 2017)

Simeon Jackson – 30-årig angriber - 49 landskampe/6 mål - afløser

David Edgar – 30-årig midterforsvarer – 41 landskampe - afløser

André Hainault – 31-årig forsvarer – 44 landskampe - afløser

Træner

Octavio Zambrano (siden marts). Den 59-årige ecuadorianer har været træner i diverse klubber, primært i MLS og Ecuador

Vejen til slutrunden

Automatisk deltager

Canada røg ud af VM-kvalifikationen i 2016, blev nr 3 i gruppe med Mexico og Honduras (1-0-sejr hjemme, 1-2-tab ude); foran El Salvador.

Tre træningskampe i 2017: 4-2 over Bermuda, 1-1 mod Skotland og (i juni) 2-1 over Curacao

Slutrunde-historie
Guld i 1985 og 2000. Bronze i 2002. Semifinale i 2007.

2015: Nr 4 i indledende gruppe. 2 uafgjorte (El Salvador og Cost Rica), 1 nederlag (Jamaica). Målscore: 0-1

Fransk Guyana

FIFA: Ikke rangeret (ELO: Nr 120)

Ved Jens Bøye

Den lille franske koloni i Sydamerika (nord-øst, ud til Atlanterhavet) møder umiddelbart med en ydmyg trup: To L1-spillere fra Frankrig, én fra Marokko, én fra Egypten, én fra den italienske femtedivision og ellers folk fra den hjemlige (svage) liga samt de nedre franske rækker.

Men ser man nærmere efter, bliver det såmænd ret interessant. Les Yana Dokos råder ikke bare over de dygtige L1-spillere Privat og Baal, men også den gamle franske landsholdsprofil Malouda.

Holdet er i sagens natur ikke super-sammenspillet – fx har Malouda kun to landskampe for Fransk Guyana under bæltet, Privat har 3, og Baal har ikke været med siden 2015 – men Les Yana Dokos kommer med momentum fra Caribbean Cup i slut-juni og er siden blevet forstærket af Baal.

(OPDATERING: Malouda kan alligevel ikke være med - ærgerligt).

Bud på opstilling

Léon – Soubervie, Fabien, Legrand, Ludovic Baal – Rimane, Loïc Baal, Dutard – Evens, Abelinti, Privat

(OPDATERING: 1. kamp blev tabt med 2-4 mod Canada. Der blev sat i gang af en stor målmandsfejl plus en halv ditto. FG stillede således op: Léon - Soubervie, Lescot, Fabien, Legrand - Contout, Rimane, Loic Baal, Dutard - Evens, Privat)

Taktik
4-3-3 (så vidt jeg kan sjusse mig frem til)

Jeg forventer et hold der vil forsøge at stå lavt og kompakt i defensiven og håbe på dødbolde samt evt nogle kontraer (hvor det så blive spændende hvor mange de tør sende med frem)

Bud på straffeskytte

Sloan Privat

Markante spillere

Florent Malouda. 37-årig venstrekantsspiller/midtbanemand med fortid i bl.a. Lyon og Chelsea og med 80 franske landskampe på sit CV. Eftersom det er fem år siden han stoppede for Frankrig, er han spilleberettiget for Fransk Guyana (2 landskampe) som han stammer fra. Efter en sæson i Metz i 2014/15 var han halvandet år i den indiske liga, men har mig bekendt ikke spillet klubkamp det seneste halve år og er nok i det hele taget en del over-the-hill. Men helt basalt en klassespiller! (OPDATERING: Malouda kan alligevel ikke være med - ærgerligt).

Ludovic Baal. 31-årig venstreback/venstrekantsmand der spiller i Rennes i den bedste franske liga. 10 landskampe/3 mål – ikke været med siden 2015

Sloan Privat. 27 år. Hovedstødsstærk angriber fra Guingamp i den bedste franske liga. 3 landskampe/6 mål

Stjerneskud

Ingen i truppen er under 23 år, så det kniber med deciderede talenter, men evt kunne vi tage førnævnte Privat. Han er 27 år og en etableret L1-spiller i Frankrig, men han er kun noteret for 3 landskampe – dette er hans chance for at slå igennem internationalt

Fravær

Ingen markante, så vidt jeg kan se

Træner

Jaïr Karam og Marie-Rose Carême. Siden 2013.

Vejen til slutrunden

Fransk Guyana erobrede en GC-billet ved i 2016 (bl..a. blev Haiti slået) at kvalificere sig til Caribbean Cup. I den slutrunde (fire deltagere) der blev spillet for nyligt, i slut-juni, blev det til en tredjeplads:

Semifinalen blev tabt mod mod Jamaica (straffesparkskonkurrence efter 1-1), bronzekampen mod Martinique vundet med 1-0.

Bemærk: Fransk Guyana er ikke medlem af FIFA (er nemlig ikke et selvstændigt land) og deltager derfor ikke i VM-kvalifikationen.

Slutrunde-historie

Det er første gang Fransk Guyana er med til Gold Cup. Det var dog tæt på i 2015 hvor det blev samlet 3-4 mod Honduras i to playoff-opgør.

Gruppe B - Gold Cup: Odds

Vinder gruppe Vinder turneringen
USA

1,33 

Bet365
2,75 
Unibet
Panama

3,50 

Bet365
20,00 
NordicBet
Nicaragua 21,00 
Bet365

126,00 

Bet365
Martinique 26,00 
Bet365
201,00 
Bet365

USA

FIFA: 23

CONCACAF: 3

Ved Toke

Som vært og traditionel stormagt i Nord- og Mellemamerika er USA blandt favoritterne til at vinde Gold Cup. Men tingene er ikke så ligetil for USMNT.

I slutningen af sidste år blev den progressive træner Jürgen Klinsmann fyret og erstattet med den mere konservative og MLS-venlige Bruce Arena. Fyringen skete efter en længerevarende periode med skuffende resultater, der kulminerede med nederlag til Mexico på hjemmebane og Costa Rica på udebane.

Siden Arena trådte til har Yanks spillet syv kampe uden at tabe. Men hverken spil eller resultater har været prangende, og blandt fodboldkyndige amerikanere er Arena blevet et yndet mål for jokes. Dette skyldes især, at han, modsat Klinsmann, primært udtager hjemlige spillere frem for dem, der spiller i Europa.

Der er således kun to spillere fra europæiske klubber med i USA's trup, hvilket dog til dels skyldes, at en del europæiske spillere hviles efter VM-kvalifikationskampene i juni. Derudover hviles de største profiler fra den hjemlige MLS, så USA har alt i alt udtaget en urutineret og usammenspillet trup til turneringen.

Fra startopstillingen i VM-kvalifikationskampen mod Mexico i juni ventes kun tre, måske fire, at være med fra start når Gold Cup går løs: Målmand Guzan, midterforsvarer Gonzales, midtbanemand Acosta og evt fløjspiller Arriola.

På trods af dette er optimismen stor, hvilket især skyldes, at værtslandet er kommet i en umiddelbart overkommelig gruppe med Panama, Martinique og Nicaragua. En 2-1-sejr over Ghana 1. juli hjælper også: Nydeligt spil, gode mål og flot fanstøtte.

Bud på opstilling

Guzan – Zusi, Besler, Gonzalez, Villafaña – McCarty, Acosta – Bedoya/Rowe, Corona, Zardes/Arriola - Dwyer

(OPDATERING: USA spillede 1-1 mod Panama i 1. kamp. Mange tekniske fejl af Panama, men dårlig defensiv organisation af USA. Opstilling: Guzan – Zusi, Gonzalez, Besler, Villafaña – McCarty, Acosta – Bedoya, Corona, Rowe - Dwyer)

Taktik
Der er mange spørgsmålstegn ved USA's trup. Størstedelen af spillerne er urutinerede på internationalt plan, og Arena mangler landets største profiler. Han kan vælge at spille 4-4-2 eller han kan gøre som han med succes gjorde mod Ghana 1. juli, spille med fem mand på midtbanen (to defensive, tre offensive, inkl to kanter) samt én angriber: 4-2-3-1

Bud på straffeskytte

Det er svært at spå om på grund af de mange nye. Dwyer kunne være et bud hvis han er førsteangriber

Markante spillere

Brad Guzan er den mest rutinerede spiller i truppen. Den 32-årige målmand nåede næsten et årti i Premier League, hvor han repræsenterede Aston Villa, Hull City og Middlesbrough inden at han vendte hjem til USA og Atlanta United i januar i år. Over-the-hill? Det ser ikke sådan ud – han reddede straffespark i træningskampen mod Ghana 1. juli.

Acosta – har ikke været fast starter i VM-kvalifikationen (startede dog inde mod Mexico i juni), men den 21-årige boks til boks-midtbanemand fra Dallas ligner en nøglespiller ved Gold Cup – han orkestrerede (sammen med defensivmakker McCarty og offensivmand Corona) spillet mod Ghana 1. juli og scorede på frispark

Joe Corona – 26-årig playmaker der spiller i Tijuana i Mexico – har slet ikke været med i USA's VM-kvalifikationskampagne (), men hans flotte kamp mod Ghana demonstrerede hans kvaliteter. Det kneb med kræfterne til sidst, men indtil da var han fremragende

Dom Dwyer – 26-årig, meget bevægelig angriber der i marts fik amerikansk statsborgerskab (han flyttede til USA fra England i 2009 og har gjort det godt i MLS) og som landsholdsdebuterede 1. juli med godt spil og et mål. Han ligner én der skal satses på – om end Morris og Agudelo også er gode frontløbere

Stjerneskud

Ud over førnævnte Acosta og Dwyer kan den 22-årige angriber Jordan Morris få et gennembrud ved denne turnering. Han scorede 14 mål i MLS sidste år for Seattle Sounders, og han ligner en mand, der er ved at etablere sig selv på landsholdet. Det kan dog været at han som udgangspunkt kun er indskifter, og han har i øvrigt kun nettet 2 gange i 16 kampe for Sounders i år.

Fravær

Listen er lang. Mange af de spillere man normalt vil associere med USA's landshold, mangler: Tim Howard, DaMarcus Beasley, John Brooks, Geoff Cameron, DeAndre Yedlin, Timothy Chandler, Michael Bradley, Christian Pulisic, Fabian Johnson, Jermaine Jones, Julian Green, Jozy Altidore, Clint Dempsey og Aron Johansson er fraværende, sammen med flere andre etablerede spillere.

Kort før slutrunden blev Gent-midtbanemand Kenny Saief (næppe udset en startplads, men man ved aldrig) skadet og måtte udgå af truppen.

Træner

65-årige Bruce Arena er i gang med sin anden omgang som amerikansk landstræner. Første gang var i mellem 1998 og 2006, hvor han to gange førte USA til VM og blandt andet nåede kvartfinalen i 2002.

Han har også trænet DC United, New York Red Bulls og senest LA Galaxy mellem 2008 og 2016.

Vejen til slutrunden

Værtsland og automatisk deltager

En træningskamp 1. juli mod Ghana blev vundet 2-1. Ghaneserne stillede med en del reserver, men havde dog den gamle målræv Gyan med. Der var næsten 30.000 entusiastiske tilskuere til kampen i Connecticut – hvilket lover godt for USA-fanstøtte under Gold Cup.

Slutrunde-historie

USA har vundet Gold Cup fem gange – i 1991, 2002, 2005, 2007 og 2013

I 2015 sluttede de på en skuffende fjerdeplads

Panama

FIFA: 59

CONCACAF: 4

Ved Toke

Panama rejser til USA med forhåbninger om endnu en gang at levere et fint resultat. Men har de hældt for meget erfaring ud med badevandet?

Los Canaleros har været i semifinalerne ved de seneste tre turneringer og er faktisk det fjerdebedste landshold i regionen. Både at dømme efter rangeringen og hvis man kigger på VM-kvalifikationen: Med syv point i de første seks kampe ligger Panama i øjeblikket på fjerdepladsen i femte og sidste runde af den nordamerikanske VM-kvalifikation, hvilket vil sende dem i play-off.

Men landsholdet fra det lille land, knap fire millioner indbyggere, har gennemgået et større og meget brat generationsskifte op til Gold Cup, hvilket betyder, at veteranerne Penedo, Blas Perez, Roman Torres, Tejada , Quintero, Machado og Baloy alle må se turneringen fra sofaen. 6-7 oplagte startkandidater.

De yngre spillere der er med i stedet, er nok talentfulde, men har ikke den samme internationale gennemslagskraft og erfaring, og hvad med sammenspillet?

Bud på opstilling

4-4-2: Calderon – Chen/Murillo, Murillo/Miller, Escobar, Ovalle/Davis – Cooper, Godoy, Gomez, Barcenas – G. Torres, Diaz

(OPDATERING: Panama spillede 1-1 mod USA i 1. kamp. Mange tekniske fejl af Panama, men dårlig defensiv organisation af USA. Opstilling: Caldaron - Murillo, Vargas, Chen, Ovalle - Barcenas, Godoy, Camargo - Gomez - Torres, Diaz)

Taktik
Panama spiller som udgangspunkt en klassisk 4-4-2. Som med mange mellemamerikanske hold er fokus på fart og styrke, mens teknikken nogle gange svigter hos især de hjemlige spillere.

Bud på straffeskytte

Gabriel Torres

Markante spillere

Angriber Gabriel Torres. 28 år. Han spiller for schweiziske Lausanne-Sport, og har tidligere spillet i USA og Venezuela. Som ungdomsspiller var han til prøvetræning hos både Manchester United og Valencia, men en skade satte en stopper for et skifte. Selv om han var delt topscorer ved Gold Cup-2013 har han ikke været fast starter i VM-kvalifikationen, men ligner en bærende spiller nu hvor mange af gamle rygradsfolk mangler

Een er der dog tilbage: Den 33-årige midtbanemand Gabriel Gomez er med sine 128 landskampe (12 mål) den mest rutinerede spiller i truppen. Han spiller for Atletico Bucaramanga i Colombia (har tidligere været i bl.a. Portugal og MLS).

Stjerneskud

22-årige Fidel Escobar har etableret sig som fast mand i Panamas centralforsvar. Han har i denne sæson tørnet ud for Sporting CPs andethold, der spiller i den næstbedste portugisiske række med pæn succes.

Den 20-årige angriber Ismael Diaz kan også få et gennembrud ved årets turnering. Ligesom Escobar spiller han i den næstbedste portugisiske række. I sidste sæson scorede han 13 mål for FC Portos andethold, men i denne sæson har han haft det sværere, og det er kun blevet til fem starter og to mål for den unge frontløber.

Fravær

Panama kommer til Gold Cup uden den rygrad, der har præget landsholdet i en årrække. Spillere som 35-årige Luis Tejeda (85 landskampe), 29-årige Alberto Quintero (84 landskampe) og selvfølgelig Roman Torres (101 landskampe), Jaime Penedo (119 landskampe), Blas Perez (113 landskampe) og Machado (32 år, 63 landskampe) er alle siet fra selv om alle fem fik spilletid i VM-kvalifikationskampene i juni.

Målmand Penedo, midterforsvarer Torres og venstrefløj Quintero var med fra start i begge kampe, mens angriberne Perez og Tejada hver fik en start og en indskiftning, og højreback Machado var med i 1. kamp. Det var Torres og Perez der stod for målene i 2-2-kampen mod Honduras 14. juni.


Endelig mangler også den 36-årige midterforsvarer Baloy (76 landskampe) der ikke var med i juni-kampene, men ellers har været fast VM-kvalstarter og senest var med i marts (mod USA).

Træner

61-årige Hernan Dario Gomez har været landstræner for Panama siden 2014. Gomez er colombianer, og har stået i spidsen for både Colombia (to gange), Ecuador og Guatemala, samt en række colombianske klubber. I 2016 blev han kåret til årets træner i Nord- og Mellemamerika.

Vejen til slutrunden

Panama sluttede som nummer to ved Copa Centroamericana i januar, tre point efter Honduras på førstepladsen. Fem kampe gav tre sejre, en uafgjort og et nederlag – samt en målscore på 4-2.

Siden er spillet fire VM-kvalkampe, tab hos Trinidad samt tre uafgjorte, hjemme mod USA, hos Costa Rica (der fik rødt i 54., men alligevel fik 0-0) og 14. juni 2-2 hjemme mod Honduras.

Slutrunde-historie

Dette er Panamas ottende deltagelse ved Gold Cup. De har aldrig vundet turneringen, men fik sølv i 2013 og bronze i 2015.

Nicaragua

FIFA: 100

CONCACAF: 13

Ved Jens Bøye

Nicaragua havde en middelmådig kvalifikation – skulle via playoff (der dog var ret dramatisk) – og har en ydmyg trup. Næsten alle spiller til dagligt i den hjemlige liga, en lille håndfuld spiller i naboligaer, fx Guatemalas eller Costa Ricas, og så er der en enkelt Europa-legionær. Islandsk tredjedivision...

I øvrigt en ret urutineret trup: Ingen med flere end 45 landskampe, og kun tre med flere end 30.

Da Los Pinoleros desuden må undvære midterforsvarer Casco, er det svært at være optimistisk på deres vegne. Hold dog bl.a. øje med målfarlige Juan Barrera.

Bud på opstilling

D. Téllez – Quijano, E. Téllez, Rosas, Copete – M. Montiel/Pinel, López – B. Garcia/Galeano, J. Barrera, Chavarria - Cadena

(OPDATERING: Nicaragua tabte 0-2 til Martinique i 1. kamp. Fortjent tab, dog nogle gode redninger af M-keeperen. Opstilling: Lorente - Quijano, Copete, Tellez, Rosas - Montiel, Lopez - Figueroa, Galeano, Chavarria - Hurtado)

Taktik
4-2-3-1

Nicaragua ser ud til at være temmelig offensivt orienteret – stiller i hvert fald typisk med mange offensivfolk på banen.

Bud på straffeskytte

Juan Barrera

Markante spillere

Juan Barrera – offensivmand med 10 mål i 42 landskampe; heraf alle mål (hattrick på seks minutter!) i 3-0-sejren over Haiti i playoff om at komme til Gold Cup – hvor han dog også blev udvist til allersidst; dvs at han går glip af 1. runde

Stjerneskud

18-årige Jorge Garcia Hurtado er nok mest med for at snuse til livet som A-landsholdsspiller, men den talentfulde frontløber kan evt få en jokerrolle

Fravær

Jason Casco – midterforsvar – 27 landskampe – var med i begge Haiti-kampe og var med så sent som træningskampen mod Curacao 18/6

Træner

Henry Duarte, 58 år og fra Costa Rica. Landstræner for Nicaragua siden 2014

Vejen til slutrunden

Blev nr 5 ved Copa Centroamerica i januar og slog derefter Caribiens nr 5, Haiti, i playoff: Tabte 1-3 på Haiti og vandt så 3-0 hjemme

Siden har Nicaragua tabt to træningskampe til Bolivia og spillet 0-0 mod Curacao (18. juni)

Slutrunde-historie

Var med i 1963, 1967 og 2009 – uden større succes

Martinique

FIFA: Ikke rangeret (ELO: 85)

Ved Jens Bøye

Den lille franske koloni Martinique er en ø i De Små Antiller. 385.000 indbyggere – og altså nok fodboldspillere til at kvalificere sig til Gold Cup. Dog via den svageste region i Nord- og Mellemamerika: Caribien.


Les Matinino har en uprangende trup. Een spiller i MLS (uden at være fast starter), én i Belgien, to kommer fra de nedre franske rækker (vi taler fjerdedivision og sådan cirka ottendedivision), 16 fra den hjemlige (temmelig svage) liga, og tre er klubløse.

Mange i truppen er temmelig nye på landsholdet – eller har været væk i årevis – så holdet er i sagens natur ikke super-sammenspillet. Martinique spillede Caribbean Cup i slut-juni, så det kan have rystet holdet sammen, men det gav to nederlag. Endda på hjemmebane.

Men siden er holdet blevet forstærket af offensivmand Audel der i mange år gjorde det nydeligt i Ligue 1, og der er også habile folk i Olimpa, Delem og Langil. Helt skidt ser det ikke ud.

Bud på opstilling

Olimpa – Herelle, Crétinoir, Jean-Baptiste – Vitulin/Zaire, Langil, Delem, Audel, Abaul – Parsemain, Arquin

(OPDATERING: Martinique vandt 2-0 over Nicaragua i 1. kamp. Fortjent sejr, dog nogle gode redninger af M-keeper Olimpa. Opstilling: Olimpa - Vitulin, Delem, Jean-Babtiste, Crétinoir - Nedra, Abaul, Herelle - Arquin, Parsemain, Audel)

Taktik
4-3-3 og 3-5-2 forsøgte man sig med ved Caribbean Cup i juni

Uanset formation forventer jeg et hold der vil forsøge at stå lavt og kompakt i defensiven og håbe på dødbolde samt evt nogle kontraer (hvor det så blive spændende hvor mange de tør sende med frem)

Bud på straffeskytte

Arquin?

Markante spillere

Parsemain – 29-årig angriber med 27 mål i 41 landskampe – de fleste af disse har dog været mod andre miniput-nationer – hans klubkarriere er uimponerende: en del kampe på Le Mans andethold, forgæves forsøg på at slå igennem i Evian og Seattle Sounders; nu spiller han i den hjemlige liga

Kevin Olimpa – 29-årig målmand der var andenkeeper i Bordeaux i en årrække før han drog til Grækenland hvor han sad på bænken det meste af 15/16- og hele 16/17-sæsonen

Yoann Arquin – 29-årig, kropsstærk angriber der har scoret mål (ikke mange, men nogle) i en række sekundære ligaer (dog inkl den bedste række i Skotland), senest svensk andendivision og den engelske fjerdedivision – pt klubløs

Jordy Delem – 24-årig midterforsvarer/defensiv midtbanemand med 34 landskampe/5 mål – starter/afløser i Seattle Sounders

Audel – 33 år - 2 landskampe/1 mål - kvik offensivmand der havde en nydelig karriere i den franske L1 – senest var han i Israel, men pt er han klubløs – han var ikke med til Caribbean Cup

Steeven Langil – 29 år – 6 landskampe/4 mål - glimrende angriber/offensiv midtbanemand der efter en god start på karrieren ikke rigtigt kunne slide sig fri af en afløserrolle i den franske Ligue 1 – så nu er han i Belgien efter en tid i Polen

Stjerneskud

Evt den 21-årige midtbanemand Jougon (11 landskampe) – alle andre i truppen er mindst 23 og de fleste en del ældre

Fravær

Jean-Sylvain Babin – 30-årig midterforsvarer med 8 landskampe. Som fast starter i spanske Sporting Gijon ville han have været landsholdstruppens største navn – han har ikke tørnet ud for Martinique siden 2013, men var immervæk med i Gold Cup-bruttotruppen

Det samme var: højreback/midterforsvarer Théophile-Catherine (Saint-Étienne), højreback Glombard (Laval/fransk Ligue 2), midterforsvarer Hérelle (Troyes/L2), venstreback Cabit (Ajaccio/L2), højrekantsmand Faubert (Turku, men tidligere Ligue 1 og Premier League), midtbanefolk Pandor (Bastia/L2) og Grougi (Brest/L2) samt angriberne Malfleury (Tours) og Coureur (Kazar/Kazakhstan). Men de mangler i nettotruppen.

Ingen af dem var med i Caribbean Cup, men især Babin, Théophile-Catherine og Faubert kunne have forstærket truppen markant.

Træner

Louis Marianne. Siden 2014 (han var også landstræner 1983-85).

Vejen til slutrunden

Martinique erobrede en GC-billet ved i 2016 (bl..a. blev Trinidad & Tobago slået) at kvalificere sig til Caribbean Cup. I den slutrunde (fire deltagere) der blev spillet for nyligt, i slut-juni, blev det til en fjerdeplads, dvs en sidsteplads:

Semifinalen blev tabt mod Curacao med 1-2 og bronzekampen mod Fransk Guyana med 0-1.

Bemærk: Den franske koloni Martinique er ikke medlem af FIFA og deltager derfor ikke i VM-kvalifikationen.

Slutrunde-historie

Det er femte gang Martinique er med til Gold Cup: Kvartfinale i 2002, gruppespil i 1993, 2003 og 2013

2015: Ikke med

 

Gruppe C - Gold Cup: Odds

Vinder gruppe Vinder EM
Mexico

1,22 

Bet365

2,35 

888sport
Jamaica 9,00 
Bet365
34,00
Bwin
El Salvador 11,00 
Bet365

151,00

Bwin
Curacao 11,00 
Bet365
201,00
Bwin

Mexico

FIFA: 17

CONCACAF: 1

Ved Jens Bøye

El Tri er traditionelt regionens stærkeste hold og er da også forsvarende Gold Cup-vinder, men stiller denne gang med et b-hold – eftersom a-holdet har været til Confederations Cup.


Mexico har en stor talentmasse – og dette Gold Cup-hold har skam vundet sine to træningskampe op til slutrunden – men sidst mexicanerne spillede Gold Cup med et b-hold (i 2013), blev det ”kun” til bronze.

Ud over alle idealstarterne (inkl Ochoa og Chicharito) må El Tri undvære Pulido der var udset til at være holdets førsteangriber. Det kan komme til at knibe med effektiviteten i front.

Bud på opstilling

Corona – Rodriguez, Ayala/Pereira, Marin, Gallardo – Dueñas, Molina, Pineda/Gutierrez – E. Hernández, Pizarro - Sepulveda

(OPDATERING: Mexico slog El Salvador 3-1 i 1. kamp. Gode mexicanske indlæg, men også ringe opdækning i El Salvadors højre forsvarsside, og keeperen droppede desuden. Til gengæld glimrende kontramål af El S. Mexico-opstilling: Corona - Alvarez, Ayala, Marin, Reyes - Duenas, Pizarro, J. Hernandez - Gallardo, E. Hernandez - Sepulveda)

Taktik
Mexico vil nok spille en form for 4-3-3

Spørgsmålet er om den centrale angriber er en ægte centreforward eller en ”falsk nier”. Eftersom truppen kun har én decideret centreforward – Torres der er med på afbud – forventer jeg mest en ”falsk nier”.

Bud på straffeskytte

Elías Hernández

Markante spillere

Corona – 36-årig målmand med 44 landskampe

Ayala – 30-årig forsvarer med 31 landskampe

Molina – 29-årig midtbanemand med 24 landskampe
Elias Hernández – 29-årig midtbanemand med 17 landskampe/3 mål

Stjerneskud

Der er diverse interessante unge spillere i truppen, bl.a. forsvarerne Alvarez (19 år) og Montes (20) samt midtbanemand Pineda (21). Sidstnævnte har nok størst chance for spilletid

Fravær

Angriber Pulido (14 mål i 28 landskampe) var udtaget til Gold Cup, men blev skadet i 2/7-træningskampen mod Paraguay og misser nu slutrunden. Et problem, for han var truppens eneste deciderede centreforward – den ære har nu afløser Torres, men spørgsmålet er om han får en startplads, eller der køres med ”falsk nier”

Derudover: Mexico mangler de spillere der blev sendt til Confederations Cup i Rusland. 

Dvs A-idealstarterne målmand Ochoa, forsvarerne Moreno, Layun, Reyes, midtbanefolk Herrera og Guardado, offensivfolk Hernandez (”Chicharito”) og Vela.

Desuden en række A-startere/afløsere. Fx: forsvarerne Alanis, Salcedo og Araujo, midtbanefolk Marquez, Aquino og dos Santos, offensivfolk Peralta, dos Santos, Fabian, Lozano og Jimenez

Desuden disse som kan beskrives som A-startere/afløsere, men som ikke var med til Confederations Cup: forsvarerne Nilo og Aguilar samt offensivmand Corona 

Træner

Luis Pompilio Paez. 57-årig columbianer. Egentlig assistent, men da cheftræner Osorio har karantæne, styrer Paez Gold Cup-holdet fra sidelinjen. Osorio må se til fra tribunen (han leder dog træningerne og lægger nok også den basale taktik).

Vejen til slutrunden

Automatisk deltager

Mexico fører den Nord- og Mellemamerikanske VM-kvalifikation – har 14 point for 6 kampe. De er dog blevet spillet af A-holdet, ikke Gold Cup-holdet.

Gold Cup-holdet har spillet to træningskampe og vundet 1-0 over Ghana og 2-1 over Paraguay.

Slutrunde-historie

Guld 10 gange: 1965, 1971, 1977, 1993, 1996, 1998, 2003, 2009, 2011 og 2015

Seneste gang Mexico stillede med et b-hold – i 2013 – blev det til semifinaletab på 1-2 mod Panama (som mexicanerne også havde tabt til i gruppespillet)

Jamaica

FIFA: 79

CONCACAF: 9

Ved Jens Bøye

For to år siden chokerede den lille caribiske ø-nation Jamaica fodboldverdenen ved at nå finalen ved Gold Cup – gruppesejr foran Costa Rica blev fulgt op med sejre over Haiti og ikke mindst USA før kræfterne slap op i finalen mod Mexico.

Men der er desværre meget få tilbage af Reggae Boyz anno 2015. Af datidens profiler er der vist kun angriber Mattocks, venstreback Lawrence og midtbanemand Watson tilbage, ellers er de væk – kapaciteter som Leicester-forsvarskæmpen Morgan og hans Reading-makker Hector, målmand Thompson, højreback Mariappa og angriber Barnes.

De var dog heller ikke med til at spille Caribbean Cup i slut-juni, men her tabte Jamaica så også finalen mod Curacao. Siden har førnævnte Mattocks, Lawrence og Watson sluttet sig til truppen, men den ser stadig tynd ud i forhold til 2015. Træneren fra dengang, Schäfer, er i øvrigt også væk.

Ud af truppens 10 spillere er 11 fra den hjemlige liga, 1 er fra den østrigske Bundesliga, 1 fra den næstbedste række i Sverige, og så er der 11 fra USA. De fleste af disse er enten fra den næstbedste række eller døjer med at få spilletid hos en MLS-klub.

Bud på opstilling

Miller/Blake – Powell, Lowe, Franck, Lawrence – Fisher, Grandison, Watson, Binns/J. Johnson – Burke, Mattocks

(OPDATERING: Jamaica vandt 2-0 over Curacao i 1. kamp. Curacao spillede bedst, var teknisk bedre og mere sammenhængende, men afslutningseffektiviten manglede (dog også godt spil af Jamaica-keeper Blake) - mens Jamaica var skarpere. Jamaica stillede således: Blake -Powell, Lowe, Taylor, Lawrence - Lambert, Watson - Fisher, Johnson, Gordon - Williams)

Taktik
Jamaica ser ud til at vakle mellem 3-5-2/5-3-2 (brugt i Caribbean Cup) og 4-4-2 (brugt i træningskampen mod Peru)

I øvrigt værd at bemærke at der ofte, også ved 4-4-2, stilles med en kompakt og defensiv midtbane uden deciderede fløje.

Bud på straffeskytte

Jermaine Johnson – hvis han starter inde. Ellers: Evt Burke

Markante spillere

Dyawne Miller – 29-årig målmand med 40 landskampe – var også førstekeeper ved starten af GC-2015, men mistede undervejs tjansen til Ryan Thompson og vendte mig bekendt først tilbage til Jamaicas målstænger i juni i år hvor han stod ved Caribbean Cup – er til dagligt andenkeeper i svenske Syrianska – mister han mon GC-startpladsen til 26-årige André Blake der står fast i Philadelphia?

Darren Mattocks – 26-årig angriber med 36 landskampe/12 mål – var blandt profilerne på sølvholdet ved GC-2015, men har ikke scoret på landsholdet siden selvsamme år og er til dagligt kun indskifter hos Portland Timbers

Vaughn Watson – 33-årig defensiv-midtbanemand/midterforsvarer med 64 landskampe/3 mål – var blandt profilerne på 2015-holdet - men er til dagligt kun afløser i New England

Kemar Lawrence – 24-årig venstreback – 37 landskampe/2 mål – var også med til at vinde sølv i 2015 – fast starter hos New York Red Bulls

Stjerneskud

Alvas Powell – 22-årig højreback/midterforsvarer (27 landskampe) der sin unge alder er fast starter hos MLS-klubben Portland Timbers og på landsholdet. Han var ikke med til Caribbean Cup, men er med nu og bør få sin forsvars-startplads tilbage

Fravær

Følgende 2015-profiler mangler: målmand Thompson, højreback Mariappa, midterforsvarerne Morgan og Hector, midtbanemand Austin, højrefløj McCleary, venstrefløj McAnuff, angriberne Barnes og Dawkins

De var dog heller ikke med til Caribbean Cup i slut-juni

Træner

Theodore Whitmore. Var også Jamaica-landstræner 2009-13. I 2014-15 var han U20-træner, og i 2016 vendte han tilbage til A-posten da Winfried Schafer (som førte holdet til sølv i GC-2015) blev fyret efter et sammenstød med en journalist

Vejen til slutrunden

Jamiaca erobrede en GC-billet ved i 2016 at kvalificere sig til Caribbean Cup. I den slutrunde (fire deltagere) der blev spillet for nyligt, i slut-juni, blev det til sølv:

Semifinalen mod Fransk Guyana blev vundet (straffesparkskonkurrence efter 1-1; Jamaica var i øvrigt 10 mod 11 i det meste af den forlængede spilletid), men finalen mod Curacao tabtes med 1-2.

Kort før Caribbean Cup tabte Jamaica 1-3 til Peru i en træningskamp.

Slutrunde-historie

Bronze i 1993, sølv i 2015

El Salvador

FIFA: 106

CONCACAF: 14

Ved Jens Bøye

El Salvador røg ud af VM-kvalifikationen sidste år, men sneg sig videre fra Gold Cup-ditto i januar (Copa Centroamericana) med sidsterunde-sejr over nabo Nicaragua.


Målscoreren fra dén kamp, Herrera, mangler i GC-truppen, sammen med en lille håndfuld andre der måske ikke ville være oplagte startere, men hvis fravær synes at svække den temmelig tynde trup.

Ud af truppens 23 spillere er 16 fra den hjemlige liga, heraf 8 fra Allianza (et plus for sammenspillet, men ikke for den basale klasse). De syv udlandslegionærer skræmmer heller ikke ligefrem – ud over MLS-midtbanemand D. Cerén spiller de i lavere rækker eller har svært ved at få førsteholds-spilletid.

Men hold alligevel øje med nogle kvikke angribere i Zelaya og Bonilla, en talentfuld fløj i Pineda samt en ganske rutineret midtbane.

Bud på opstilling

Villalobos – Tamacas, Molina/Dominguez, Romero, Larin – Cerén, Menjivar - Zelaya, Mayen, Pineda - Bonilla

(OPDATERING: Mexico slog El Salvador 3-1 i 1. kamp. Gode mexicanske indlæg, men også ringe opdækning i El Salvadors højre forsvarsside, og keeperen droppede desuden. Til gengæld glimrende kontramål af El S. Opstilling: Villalobos - Tamacas, Romero, Mancia, Larin - Orellana, D. Ceren - Mayen, Flores - Bonilla, Zelaya)

Taktik
Jeg forventer 4-2-3-1, men tre midterforsvarere og to wingbacks er bestemt også en mulighed. Eller to angribere

Uanset: Nok fokus på at stå kompakt i defensiven, især hvis foran

Bud på straffeskytte

Larin eller Zelaya

Markante spillere

Rodolfo Zelaya – 29-årig angriber med 44 landskampe/20 mål – spiller i den hjemlige liga hvor han nettede 21 gange i 44 kampe for Allianza i 2016/17

Nelson Bonilla – 26-årig angriber med 33 landskampe/10 mål – spiller for Gaziantep (dog mest indskifter) i Tyrkiet

André Flores – anfører – 26-årig midtbanemand med 56 landskampe – spiller for NY Cosmos i den næstbedste række i USA

Midtbanekollegaerne D. Cerén og Menjivar er også rutinerede – 41 og 38 landskampe – og spiller begge i USA, for San José (MLS) og NY Cosmos

Alexander Larin – venstreback med 46 landskampe/4 mål

Stjerneskud

Denis Pineda er kun 21 år og har blot spillet 13 landskampe (1 mål), men er kvik på fødderne og ligner en fast Gold Cup-starter på fløjen – spiller til dagligt for Santa Clara i den næstbedste række i Portugal

Bemærk også den 20-årige midterforsvarer Dominguez

Fravær

Henry Hernandez – målmand med 21 landskampe - andenkeeper

Xavier Garcia – midterforsvarer med 62 landskampe – fast starter i VM-kvalen, ikke med i GC-kvalen

Jaime Alas – midtbanemand med 60 landskampe/6 mål – starter/indskifter

Pablo Punyed – midtbanemand med 23 landskampe/2 mål – starter i VM-kvalen, afløser i GC-kvalen

Irvin Herrara – angriber med 15 landskampe/2 mål – indskifter - han scorede (som indskifter) det enlige mål i sidste GC-kvalkamp hvor kvalifikationen blev sikret med 1-0 over Nicaragua

Træner

Eduardo Lara. 57-årig colombianer der overtog posten i 2016 efter et år som ansvarlig for El Salvadors U20-hold, Har også været landstræner for sit hjemland, i 2008-09 (hvorefter han blev nedgraderet til Colombias U20-træner).

Vejen til slutrunden

Blev nr 3 ved Copa Centroamericana i januar. Efter Honduras og Panama, men foran Costa Rica (der dog ikke stillede i stærkeste). Fik 7 point for 5 kampe: 2 sejre, 1 uafgjort, 2 nederlag

Siden har El Salvador (der røg ud af VM-kvalifikationen sidste år) spillet tre træningskampe: 1-1 mod Curacao, 2-2 mod Honduras og 0-3-tab mod Ecuador

Slutrunde-historie

Sølv i 1963 og 1981, kvartfinaler i 2002, 2003, 2011 og 2013

2015: Gruppespil (uafgjort mod Canada og Costa Rica, nederlag mod Jamaica)

Curacao

FIFA: 70

CONCACAF: 7

Ved Jens Bøye

Curacao røg allerede ud af VM-kvalifikationen i 2015 (elimineret af El Salvador via to 0-1-tab), men vandt til gengæld Caribbean Cup (for første gang nogensinde) i juni i år, med finalesejr over Jamaica.

Så holdet fra den lille ø (selvstyrende del af Holland) i De Små Antiller har altså kendskab til to af de tre Gold Cup-gruppemodstandere. Derimod har Curacao ikke mødt Mexico siden 1973 (8-0 til mexicanerne), og i det hele taget er det sjældent ø-nationen møder en virkelig stærk modstander.

Men undervurdes skal Caribien-drengene ikke. 20 af 23 trupmedlemmer er Europa-legionærer, heraf diverse fra den bedste hollandske række, et par stykker fra England (Premier League og Championship, samt nogle fra den bedste række i Tjekkiet, Slovakiet og Portugal.

En række gode folk – hvilket bl.a. skyldes at navnkundige Patrick Kluivert lykkedes med at lokke fx Southamptons Martina og Aston Villas Bacuna til at spille for landsholdet da han var landstræner i 2015/16.


Bevares, der er også diverse fra de nedre hollandske rækker, men Curacaos startellever ser glimrende ud. I øvrigt inkl en Vendsyssel-reserve der meget vel kan bruge Gold Cup som springbræt.

Denne Curacao-trup har spillet ret få kampe sammen, men sammenspillet var altså godt nok til Caribbean Cup-triumfen, og der kan evt køres videre på momentum.

Bud på opstilling

Room – Mulder, Martina, Lachman, Jakoba, Justiana – Bacuna, Antonia, Hooi – Nepomuceno, Janga

(OPDATERING: (OPDATERING: Jamaica vandt 2-0 over Curacao i 1. kamp. Curacao spillede bedst, var teknisk bedre og mere sammenhængende, men afslutningseffektiviten manglede (dog også godt spil af Jamaica-keeper Blake) - mens Jamaica var skarpere. Curacao stillede således: Room - Martina, Lachman, Jakoba, Justitiana - Mulder - Bacuna - Nepomuceno, Hooi, Antonia - Janga

Taktik
Der spilles nok 5-3-2 – nok med fokus på en kompakt defensiv, men også med øje for hurtige og farlige omstillinger; gode offensivfolk

Bud på straffeskytte

Nepumoceno

Markante spillere

Eloy Room - 28 år, 15 landskampe – fast starter hos hollandske Vitesse

Darryl Lachman – 27 år, 11 landskampe – fast starter hos hollandske Willem

Coco Marina – anfører - 27 år, 29 landskampe – fik 9 kampe (6 fra start) for Southamptons PL-hold i 2017/18

Leandro Bacuna – 25-årig midtbanemand/højreback med 10 landskampe/4 mål – 30 kampe (22 fra start) for Asto Villas Championship-hold i 2017/18

Jarchinio Antonia – 26-årig højrefløj/offensivmand med 10 landskampe – fast starter hos hollandske Go Ahead Eagles

Rangelo Janga – 25-årig angriber (1,92 meter høj) med 7 landskampe/4 mål – 14 mål i 31 kampe for slovakiske Trencin i 2016/17

Felitciano Zschusschen – 25-årig angriber med 11 landskampe/9 mål – er dog kun indskifter i Saarbrücken (tysk fjerdedivision) og var ikke med i Caribbean Cup-kampene i juni

Stjerneskud

Han er 25 år, men jeg synes alligevel han fortjener stjerneskuds-fokus: Elson Hooi – 25-årig offensivmand med 7 landskampe/2 mål. Han tjener til dagen og vejen i Vendsyssel hvor han kun er indskifter. Hvad han også mest har været på landsholdet – men han startede inde og stod for begge holdets mål i Caribbean Cup-finalen mod Jamaica, så mon ikke også han starter inde ved Gold Cup.

Og så er alt muligt. Ved De Afrikanske Mesterskaber i januar/februar bragede den upåagtet AaB'er Bassogog igennem, blev kåret til Turneringens Spiller og derefter solgt for mange millioner til Kina. Mindre kan nok gøre det for Hooi, men en god turneringsindsats kan sagtens være et springbræt til et interessant klubskifte (eller i det mindste mere spilletid hos Vendsyssel)

Fravær

Jeremy de Nooijer – midtbanemand - med så sent som i træningskampen mod Canada i juni; var dog ikke med i Caribbean Cup

Shelton Martis – rutineret forsvarer der bl.a. har spillet i WBA – han er dog 34 år nu, spiller i de lavere rækker i Holland og har ikke tørnet ud for Curacao siden 2015

Ellers er det værd at bemærke at fx Newcastle-defensivmand Vurnon Anita kunne have spillet for Curacao – han valgte dog at spille for det hollandske landshold; har aldrig spillet for sit fødeland

Træner

Remko Bicentini – siden 2016, efter fem år som assistent (bl.a. for Kluivert). Tidligere professionel som spiller i Holland, men kun i én sæson (1986/87) og kan heller ikke prale af den store trænerkarriere. Er træner i en hollandsk amatørklub ved siden af landstrænerhvervet

Vejen til slutrunden

Curacao erobrede en GC-billet ved i 2016 (bl..a. blev Haiti slået) at kvalificere sig til Caribbean Cup. I den slutrunde (fire deltagere) der blev spillet for nyligt, i slut-juni, blev det til guld:

Martinique blev slået med 2-1 i semifinalen og Jamaica med samme cifre i finalen.

I midt-juni havde Curacao spillet to træningskampe: tabt 1-2 til Canada og spillet 0-0 mod Nicaragua

Slutrunde-historie

Bronze i 1963 og 1969, sjetteplads i 1973 – har ikke været med siden