Fredag ruller bolden i den tyske 2. Bundesliga. Vi klæder dig på til sæsonstart med en optakt og oddsoversigt…

 

Denne sæson tegner til at blive en rigtig spændende af slagsen. Udover traditionsrige klubber som FC Köln, Dynamo Dresden og Kaiserslautern, kan vi med sidste sæsons ned- og oprykninger tilføje Fortuna Düsseldorf, Greuther Fürth, Arminia Bielefeld og Karlsruher. Det betyder, at tilskuersnittet, der sidste sæson lå på utrolige 17.240 (Frankrigs Ligue 1: 19.211), meget vel kan forbedres.

 

Og det er ikke uden grund at så mange følger med i ligaen. Niveauet er steget de seneste år og denne sæson har hele 11 af de 18 klubber spillet på Bundesliganiveau og ingen er debutanter i ligaen. 

 

Denne sæson bliver ingen undtagelse spændingsmæssigt. Mange klubber spiller med om oprykningen: favoritterne er Kaiserslautern (der akkurat missede sidste sæson), FC Köln (der aldrig har været mere end 2 sæsoner i den andenbedste række) samt nedrykkerne fra Fortuna Düsseldorf. Men hold som Union Berlin, 1860 München og Bochum har også store ambitioner og vil gerne lege med.

 

I den anden ende af tabellen har oprykkerne Arminia Bielefeld og Karlsruher gode muligheder for overlevelse. I hvert fald hvis man kigger på historien: kun seks gange på de sidste otte år, har en oprykker måtte en tur ned igen, og det har i alle tilfælde drejet sig om max én oprykkerklub.

 

Her følger en oddsoversigt over oprykningsfavoritterne og dernæst en gennemgang af de 18 klubber, deres ageren på transfermarkedet og håb for sæsonen.

 

Vinder, 2. Bundesliga 2013/14

Bedste odds Bookmaker
FC Kaiserslautern 4,00 Unibet
FC Köln 5,00 Bet365
Unibet
Fortuna Düsseldorf 7,00 Bet365Ladbrokes
Greuther Fürth 13 Bet365
1860 München 15 Unibet
Energie Cottbus  20 Unibet
St. Pauli 20 Unibet
Bochum 26 Bet365Ladbrokes
Union Berlin 50 Unibet
FSV Frankfurt 50 Unibet
Ingolstadt 50 Unibet
Paderborn 81 Ladbrokes
Aue 101 Bet365Ladbrokes
Dynamo Dresden 101 Bet365Ladbrokes
Aalen 151 Bet365
Karlsruhe 200

Unibet

Sandhausen 200

Unibet

Arminia Bielefeld 300 Unibet

 

FORTUNA DUSSELDORF

Sidste sæson: 17 i Bundesligaen.

 

Vigtigste transfers

IND:Heinrich Schmidtgal (Greuther Fürth), Michael Rensing (Bayer Leverkusen).

UD: Dani Schahin (Mainz), Robbie Kruse (Bayer Leverkusen), Johannes van den Bergh (Hertha BSC).

 

Bud på placering: Oprykningskandidat. Trods et par afgange i især offensiven, skal Fortuna være i stand til at blande sig i oprykningsræset. Man har gjort et par gode indkøb og råder generelt over en fin trup.

 

GREUTHER FURTH

Sidste sæson: 18 i Bundesligaen.

 

Vigtigste transfers

IND: Ognjen Mudrinski (Red Star Belgrade), Goran Sukalo (MSV Duisburg).

UD: Edgar Prib (Hannover 96), Felix Klaus (Freiburg), Johannes Geis (Mainz), Sercan Starrer (Stuttgart), Heinrich Schmidtgal (Fortuna Düsseldorf).

 

Bud på placering: Fürth kan godt få svært ved at rykke direkte op igen. Der er sket stor udskiftning på holdet og i flere kæder har man mistet dygtige folk. De har et par gode offensive kræfter (Djurdjic og nyindkøbte Mudrinski), men en placering under toppen vil ikke overraske.

 

FC KAISERSLAUTERN

Sidste sæson: 3 (tabte playoff).

 

Vigtigste transfers

IND: Oliver Occean, Karim Matmour (begge Eintracht Frankfurt), Ruben Yttergård Jenssen (Tromsø).

UD: Alexander Baumjohann (Hertha BSC).

 

Bud på placering: Oprykningskandidat. Efter akkurat at have misset oprykningen har man forstærket sig fornuftigt og råder over en af de absolutte stærkeste trupper i ligaen. Alt andet end oprykning bør være en skuffelse.

 

FSV FRANKFURT

Sidste sæson: 4.

 

Vigtigste transfers

IND: Joni Kauko (FC Lahti), Denis Epstein (Atromitos Athen).

UD: Yannick Stark (1860 München), Moise Bambara (kontraktudløb).

 

Bud på placering: FSV overraskede sidste sæson ved en overgang at spille med om playoff-pladsen. Denne bedrift bliver nok svær at efterligne, da truppen snarere er til en solid midterplacering.

 

FC KOLN

Sidste sæson: 5.

 

Vigtigste transfers

IND: Anthony Ujah (Mainz, var lejet sidste sæson), Marcel Risse (Mainz), Daniel Halfar (1860 München), Maurice Exslager (MSV Duisburg).

UD: Christian Clemens (Schalke)

 

Bud på placering: Köln måtte godt nok slippe Christian Clemens, men har fået fine erstatninger til offensiven, der var holdets svage punkt sidste sæson. Kun en horribel start gjorde at Köln ikke nåede toppladserne, og holdet er derfor at finde blandt de største oprykningskandidater denne sæson.

 

1860 MUNCHEN

Sidste sæson: 6.

 

Vigtigste transfers

IND: Daniel Adlung (Energie Cottbus), Stephan Hain (Augsburg), Yannick Stark (FSV Frankfurt).

UD: Daniel Halfar (FC Köln), Malik Fathi (på leje fra Mainz).

 

Bud på placering: 1860 har i grove træk formået at holde på truppen og forstærket sig på et par positioner. Ambitionerne er store i klubben, hvor den karismatiske investor drømmer om Bundesliga og europæisk bold. Balladen på de indre linjer har tit kostet på banen, men går det hele op i en højere enhed kan München-klubben måske lancere et angreb på playoff-pladsen - men man er stadig et skridt eller to efter de bedste.

 

UNION BERLIN

Sidste sæson: 7.

 

Vigtigste transfers

IND: Mario Eggimann (Hannover 96), Benjamin Köhler (Kaiserslautern)

UD: Patrick Zoundi (kontraktudløb)

 

Bud på placering: Jeg har Union Berlin som lidt af en outsider. Efter de to oprykkere havde Union ligaens bedste hjemmebanestatistik sidste sæson, og kan man gøre noget ved udebanen (hvor det kun blev til 3 sejre), ligner det et frækt bud på en potentiel udfordrer. Man har ikke rigtig sagt farvel til nogle faste folk og har til gengæld hentet to Bundesliga-rutinerede spillere i Eggimann og Köhler.

 

ENERGIE COTTBUS

Sidste sæson: 8.

 

Vigtigste transfers

IND: Charles Takyi (AC Horsens/fri), Amin Affane (Chelsea), Erik Jendrisek (Freiburg).

UD: Thorsten Kirschbaum (Stuttgart), Daniel Adlung (1860 München), Dennis Sørensen (FC Vestsjælland), Uwe Hünemeier (Paderborn).

 

Bud på placering: Cottbus er lidt svær at vurdere. Der er sket en del udskiftninger og nye folk skal spilles på plads (bl.a. på målmandsposten). Ambitionen er en én-cifret placering og alt andet må betegnes som en skuffelse. Sidste sæson var præget af ustabilitet og får man bugt med den, bør man have kvalitet til en sub-topplacering.

 

AALEN

Sidste sæson: 9.

 

Vigtigste transfers

IND: André Hainault (Ross County)

UD: Martin Dausch (Union Berlin), Thorsten Schulz (Dynamo Dresden), Tim Kister (Sandhausen).

 

Bud på placering: Det kan godt blive svært at efterligne - endsige forbedre - sidste sæsons flotte 9. plads for oprykkerne fra Aalen. De går nu den svære anden sæson i møde og som følge af knas med sponsorerne har usikkerhed om økonomisk overlevelse præget preseason. Det er faldet på plads nu, men klubben opererer på et mini-budget, hvorfor man heller ikke har formået at hente fornøden forstærkning og har sagt farvel til et par dygtige folk (bl.a. topscorer Dausch). Desuden har U23-træneren overtaget tøjlerne og forsøgt sig med en lidt mere åben spillestil: nok nødvendigt da man har haft problemer med målscoringen, men det kan give bagslag.

 

ST. PAULI

Sidste sæson: 10.

 

Vigtigste transfers

IND: Bernd Nehrig, Christopher Nöthe (begge Greuther Fürth), John Verhoek (Stade Rennes), Marc Rzatkowski (Bochum).

UD: Marius Ebbers (kontraktudløb), Florian Bruns (Werder Bremen II), Daniel Ginczek (endt lejeaftale), Patrick Funk (endt lejeaftale), Akaki Gogia (endt lejeaftale), Christian Avevor (endt lejeaftale).

 

Bud på placering: Som det ses har St. Pauli mistet en række faste folk og den kommende sæson er derfor udset til at skulle stå på genopbyning og generationsskifte. Hvis de unge nyindkøb formår at slå til bør Hamborg-klubben være i stand til at forbedre sidste sæsons 10. plads, men det hele skal gå op i en højere enhed hvis man skal blande sig i topstriden.

 

PADERBORN

Sidste sæson: 12.

 

Vigtigste transfers

IND: Rick ten Voorde (NEC), Uwe Hünemeier (Energie Cottbus), Martin Amedick (Eintracht Frankfurt)

UD: Deniz Yilmaz (endt lejeaftale fra Mainz), Philipp Hofmann (endt lejeaftale fra Schalke).

 

Bud på placering: Paderborn har i de seneste sæsoner svinget meget i placeringerne (5, 12, 5, 12) og det gør dem svære at vurdere. Til denne sæson har de fået ny træner, der gerne vil spille attraktivt fodbold med unge spillere. Den hollandske angriber, ten Voorde, er en af dem og med 81 Eredivisie-kampe på cv'et, bliver han spændende at følge (han skal erstatte de to man havde på lån sidste sæson). Hünemeier og Amedick har en del mere rutine og ligner det nye midterforsvarspar. Paderborn skal forbedre hjemmebanen og blive mere kyniske i sit spil - lykkes det, er en plads i den bedste halvdel et realistisk bud.

 

FC INGOLSTADT

Sidste sæson: 13.

 

Vigtigste transfers

IND: Alfredo Morales (Hertha BSC), Danilo Teodoro Soares (Austria Lustenau), Philipp Hofmann (lån fra Schalke).

UD: Marino Biliskov (kontraktudløb), Stefan Leitl (karriereslut), Florian Heller (kontraktudløb).

 

Bud på placering: Ingolstadts mest markante tilføjelse er på trænerposten, hvor den tidligere Kaiserslautern- og Hoffenheim-træner, Marco Kurz, nu er i sædet. Kombineret med et generationsskifte blæser der nye vinde i klubben, hvor man nu vil spille boldbesiddende fodbold og har kvittet de lange løbeture i skoven til fordel for boldøvelser. Udmeldingen er, at spillestilsændringen kommer før resultaterne, så længe man ikke havner i nedrykningsræset. En fin midterplacering er derfor godkendt, men i det skjulte drømmer man om at gøre sig gældende i toppen.

 

VFL BOCHUM

Sidste sæson: 14.

 

Vigtigste transfers

IND: Heiko Butscher (Eintracht Frankfurt), Richard Sukuta-Pasu (leje fra Kaiserslautern), Felix Bastians (leje fra Hertha BSC), Christian Tiffert (fri transfer).

UD: Leon Goretzka (Schalke), Marc Rzatkowski (St. Pauli), Zlatko Dedic (Dynamo Dresden), Michael Lumb (FC Vestsjælland), Alexander Iashvili (Inter Baku), Christoph Kramer (Gladbach).

 

Bud på placering: Der er sket en voldsom udskiftning i truppen og det plejer at kunne mærkes på banen, når man sælger sin største stjerne (Leon Goretzka). I Bochum har de dog en træner der hedder Peter Neururer, og han kan om nogen samle trådene. Han reddede dem fra nedrykning sidste år og hans ansættelse har skabt en god stemning og en sans af optimisme i klubben. På sigt er målet oprykning, men denne sæson vil man være tilfredse med en placering i den bedre halvdel.

 

ERZGEBIRGE AUE

Sidste sæson: 15.

 

Vigtigste transfers

IND: Solomon Okoronkwo (Pécsi MFC), Arvydas Novikovas (Hearts).

UD: Jan Hochscheidt (Braunschweig), Marc Henkel (Chemnitzer FC), Nicolas Höfler (Freiburg).

 

Bud på placering: Den nytilkomne træner, Falko Götz (med Bundesligaerfaring), er nok det mest interessante der er sket i Aue. Økonomisk har man ikke råderum til at spendere stort og det har derfor været et begivenhedsløst transfervindue, hvor man dog har måtte sige farvel til et par profiler (bl.a. topscorer og assistkonge Hochscheidt). Han bliver svær at erstatte og Aue må igen slå sig på de defensive dyder i kampen om at undgå nedrykning.

 

DYNAMO DRESDEN

Sidste sæson: 16.

 

Vigtigste transfers

IND: Zlatko Dedic (Bochum), Adnan Mravac (SV Mattersburg).

UD: Vujadin Savic (Bordeaux), Florian Jungwirth (Bochum).

 

Bud på placering: Dresden legede med nedrykningsspøgelset, men reddede sig i playoff-kampen mod Osnabrück. Den østtyske klub er måske en af de største historisk og fanmæssigt, men økonomisk halter de efter, og man er derfor tvunget til at være kreative på transfermarkedet. Med tilgangen af Zlatko Dedic har man gjort en god handel, der sammen med algeriske Auodia og Stuttgart II's Benyamina er de nye jokerkort i offensiven, der kun nettede 35 mål sidste sæson. Det bliver nok igen en kamp om at undgå nedrykning, selvom klubbens potentiale burde være til mere.

 

SANDHAUSEN

Sidste sæson: 17.

Note: Sidste sæsons nr. 11, MSV Duisburg, er blevet tvangsnedrykket efter rod i økonomien. 17. pladsen, Sandhausen, fik dermed lov til at blive i ligaen.

 

Vigtigste transfers

IND: Matthias Zimmermann (Gladbach, leje), Radoslav Zabavnik (Mainz), Ranisav Jovanovic (Duisburg), Stefan Kulovits (Rapid Wien).

UD: Andrew Wooten (Kaiserslautern, leje), Daniel Ischdonat (karrierestop)

 

Bud på placering: Først i midten af juni vidste Sandhausen, at man var i 2. Bundesliga den kommende sæson. Herefter reagerede klubben hurtigt og der er hentet en del nye ansigter til, heriblandt nogle erfarne folk til at løfte truppen. Holdet er lidt stærkere end sidste år, men skal alligevel arbejde hårdt for at undgå nedrykning.

 

KARLSRUHER SC

Sidste sæson: 1 i 3. Liga.

 

Vigtigste transfers

IND: Reinhold Yabo (FC Köln), Manuel Gulde (Paderborn), Ilian Micanski (Kaiserslautern).

UD: Hakan Calhanoglu (HSV).

 

Bud på placering: Karlsruhe har i grove træk holdt på det hold, der sikrede førstepladsen i 3. Liga. Afgangen af Calhanoglu er dog meget mærkbar: det tyrkiske talent var involveret i 29 mål sidste sæson og har fået trøjenummer 9 hos HSV. Hvordan han erstattes bliver afgørende, men Karlsruhe er en klub med potentiale til at blive i ligaen.

 

ARMINIA BIELEFELD

Sidste sæson: 2 i 3. Liga.

 

Vigtigste transfers

IND: Francky Sembolo (Jahn Regensburg), Oliver Petersch (Braunschweig).

UD: Ingen.

 

Bud på placering: Bielefelds opskrift på succes i 3. Liga var et stærkt sammenhold og holdånd. Den forsøges bibeholdt ved at holde på spillerne fra sidste sæson og tilføre et par etablerede navne. Profilmæssigt halter man efter, men hjemmebanen er god og klubben har mange fans. Målet er overlevelse, hvilket ikke er helt urealistisk.