Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs finder de mest sandsynlige vindere af EM 2016. Og peger på hvem der har absolut 0 chance for at vinde.

Det er ikke kun fodboldeksperter og bettere, som får lov at gætte på EM-vinderen 2016. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs vil også lege med og står slåedes bag en omfattende statistisk analyse af den forestående EM-slutrunde.

Analysen er blevet til ved at knuse en datamængde på 4.719 internationale kampe og ved at bruge den såkaldte ELO-rating - en statstisk model kendt fra skakverdenen - til at finde styrkeforskellene holdene imellem.

Herudover er der også foretaget en Monte Carlo-simulering af turneringen, hvor man lader en computer spille slutrunden med de 24 hold og 52 kampe igen og igen. I alt 100.000 gange.

Og bingo! Så har vi Goldman Sachs' bud på de perfekte sandsynligheder for turneringen.

Og vinderen er...

Frankrig. Banken tror mest på værtslandet som den kommende vinder. Det er dog stærkt efterfulgt af Tyskland og herefter Spanien, England og Portugal.

Forskellene er små. Frankrig får en chancevurdering på 23 procent, mens Tyskland får 20 procent. Spanien får 14 og England 11.

For de bettingintelligente læsere er det nok endda mere rigtigt at skrive, at Goldman Sachs vurderer Frankrig til ikke at vinde. Med 23 procents sandsynlighed for sejr er der jo lige præcis 77 procents chance for, at de ikke vinder. Sådan kan man vende og dreje det, som man vil.

I analysen bemærker Goldman Sachs, at Tyskland faktisk har flere ELO-point end Frankrig. Men Frankrig får lidt ekstra på grund af hjemmebanen.

Hvis vi også skal se på vejen til finalen, så lad os som seer bare håbe, at amerikanerne får ret. Goldman Sachs forudser nemlig, at England - Spanien mødes i den ene semifinale, med Spanien som vinder. Mens Frankrig slår Tyskland ud i den anden semifinale. Med andre ord bliver det Spanien - Frankrig i finalen søndag 10. juli. 

Stoler du på Goldman Sachs procenter, så kan du selv se, om der er værdi i nogle af oddsene her.

Og taberen er...

Så afgjort Albanien. Goldman Sachs giver faktisk 0,0 procents chance for, at Danmarks banemænd kan løfte EM-pokalen. Da bolden stadig er rund - også ved EM i Frankrig - så kan Albanien selvfølgelig også blive mestre. Så helt uden chancer er de selvsagt ikke, men vi er ude i decimalerne, eftersom Goldman Sachs har rundet ned til 0,0. Med andre ord kan det - næsten - ikke lade sig gøre.

Interessant er det også, at hele 8 af de 24 holde - en tredjedel altså - har 1 procents chance eller mindre for at løbe med EM-titlen. Udover Albanien er det Nordirland, Wales, Island, Ungarn, Slovakiet og Sverige.

Dyk selv ned i Goldman Sachs' store EM-analyse og læs mere om undersøgelsen og regnemetoden.