Glasgow Rangers og Celtic FC er lig Old Firm. I denne optakt går vi i dybden med et af de mest legendariske opgør på jordkloden og kigger på rivaliseringen, Old Firm i tal, legenderne og selvfølgelig også odds på kampen, og hvem du særligt skal holde øje med.

Det er endelig tid. 

Det er tid til Old Firm. Den absolut største kamp i skotsk fodbold. Glasgow Rangers og Celtic FC spilles nytårsaftensdag kl. 13:15. Første opgør var 28. maj 1888, og nu er det tid til det 404. opgør mellem Skotlands to største klubber.

Det er en perfekt opladning til nytårsaften, og du kan streame kampen gratis på bl.a. Bet365*

Rivalerne Rangers og Celtic

"When I was growing up, I went to a Catholic school, and there wasn’t one Rangers fan in the entire school," said Neil McGarvey, 43, who is involved in the operation of Kerrydale Street, a popular Celtic fan Web site. "It’s much more mixed now — my boy goes to a Catholic school, and there are maybe 5 percent Rangers fans now."

The New York Times, 2012.

Rivaliseringen mellem Rangers og Celtic stikker dybt og handler og langt mere end bare fodbold. Det handler også om oprindelse, historie og ikke mindst religion.

Rangers-supporterne er "indfødte skotter" eller "Ulster scots", som de kalder det, mens Celtic supporterne er af irsk-skotsk oprindelse.

Rangers supporterne bruger mest det britiske flag, mens Celtic supporterne står bag det irske flag. Så er der også religionen, hvor Celtic er katolsk, mens Rangers er protestantisk.

Old Firm derbies har været årsag til mange overfald og angreb igennem årene, flere dødsfald kan også direkte relateres til reaktionerne fra Old Firm kampe.

De senere år er det dog langt mere fredeligt og et meget mere feststemt publikum, som kommer på enten Ibrox eller Celtic Park. 

Old Firm i tal

De to hold har mødt hinanden 403 officielle gange igennem de sidste mange år.

Ligaen

305 kampe. 119 Rangers har vundet 119 gange. Celtic har 101 sejre. 85 er endt uafgjort. 

Cuppen

49 kampe. Rangers har vundet 16 sejre. Celtic med 23 sejre. 10 er endt uafgjort. 

Liga Cuppen

49 kampe. 24 Rangers-sejre. 23 Celtic-sejre. 2 uafgjorte. 

Der er flere kampe, som ikke er officielle. Under 2. verdenskrig var den skotske fodboldliga suspenderet, og der blev lavet en uofficiel lokal liga. En af de kampe som ikke er officielle var nytårsaftensdags-derbyet i 1943, som Rangers vandt 8-1.

Glasgow Rangers-legender

Brian Laudrup

Nogle mener, han er det største talent, der nogensinde har spillet for Rangers. 

Brian Laudrup scorede 45 mål i hans 151 kampe for Rangers, vandt tre mesterskaber, en skotsk cup og en ligacup. 

Laudrup anses for at være en rigtig klubmand i Rangers, han var en af de få superstjerner, som vægtede klubben over pengene, og hans navn bliver stadig sunget fra lægterne på Ibrox. 

Paul Gascoigne

Den dårlige opførsel blegnede i forhold til, hvordan Gazza dominerede midtbanen hos Rangers. Partnerskabet med Brian Laudrup tales der stadig om i Glasgow her i slutningen af 2016. Han scorede imponerende 39 mål i 103 kampe for Rangers - han vil altid være en sand legende i Glasgow.

Andy Goram 

Stemt ind som den bedste Rangers-keeper nogensinde. Han var så vital for dem i en periode, at den daværende Celtic-manager sagde "On my gravestone it will read Andy Goram broke my heart". 

Andy Goram var nøglepersonen, da Rangers spillede 44 kampe uden nederlag i 92-93 sæsonen. Han havde 107 clean sheets i hans 258 kampe for Rangers. En rekord der fortsat står den dag i dag. 

Celtic FC's legender 

Henrik Larsson 

Du kan ikke sige Celtic uden at nævne den svenske legende Henrik "Henke" Larsson. Han kom til fra Feyenoord i 1997, han nåede at vinde 4 SPL titler, to skotske cups og to skotske ligacups. Derudover fik han også den gyldne støvle i 2001. Han nåede 315 kampe for Celtic med imponerende 242 scoringer til følge. 

Kenny Dalglish

Der er kun én Kenny Dalglish. En af de bedste spillere i sin generation og for mange den bedste skotske fodboldspiller nogensinde. Kenny slog sit navn fast på Celtic Park og blev sidenhen, med 102 kampe, den spiller med flest kampe for landsholdet. 

Scott Brown

Celtic-midtbanen og nuværende anfører vil for altid være en sand legende i Celtic. Han blev til den dyreste skotske spiller nogensinde, da han kom fra Hibernian i 2007, og har sidenhen spillet 262 kampe for Celtic og scoret 25 mål. Som den eneste aktive spiller hænger Scott Brown også allerede på Celtic Park side om side med Dalglish og Larsson. 

Fokus på kampen Rangers - Celtic

Lad os blive mere kampspecifikke og dykke ned i de to mandskaber, som mødes lørdag. 

Celtic 

Topholdet og mesterskabsfavoritterne er inde i en fremragende stime og har i skrivende stund vundet 94% af alle deres kampe i Premier League i år.

Brendan Rodgers har fået sat skik på tingene i traditionsklubben, og spillerne performer bedre end set i mange år. De kommer til kampen uden de store skader, og nu er teknikeren Forrest kommet sig ovenpå sin skade.

Målslugeren-Griffiths udgik mod Hamilton i pausen, men alt tyder på, at den knivskarpe skotte er klar til Old Firm. 

Defensiven hos Celtic er anført af danske Erik Sviatchenko - blot 13 mål har de indkasseret i sæsonens første 18 kampe, hvor de desuden har hentet imponernede 52 point. 

Old Firm. 31/12. Kl. 13:15 

Rangers Uafgjort Celtic
4,50 3,75 1,78
Bet365
NordicBet
888sport

Rangers

Det er første sæson tilbage i det fine selskab for Rangers efter tvangsnedrykningen for år tilbage, og de ligger præcis, som de drømte om - i toppen af ligaen. Ambitionerne har aldrig været at tage titlen foran Celtic, men drømmen var at være førsteudfordrer til mesterskabsfavoritterne.

Det er første gang, at Celtic er på besøg på Ibrox i en Premier League kamp siden marts 2012, og fansene glæder sig. 

Når det så er sagt, så bør Rangers ikke have holdet til at slå Celtic i det her derby.

Udeholdet vinder alle deres andre kampe uden besvær, og Celtic har kun to "vigtige kampe" tilbage i sæsonen, og det er mod Glasgow Rangers begge gange. 

Hjemmeholdet har dog fået Waghorn igang, netop han kommer til at være den største opgave for Sviatchenko, Lustig og co. 

Celtic til odds 1,78 hos 888sport*

Celtic er klare favoritter i mine øjne. Udeholdet er ganske enkelt bedre på samtlige positioner, og sidste gang de mødte Aberdeen, som er på samme niveau som Rangers, var lukkeoddset ca. 1,55 i gennemsnit. Chancevurdering: 60% - analyse på vej.

Hold øje med

Rangers-profilen Martyn Waghorn. Han har kæmpet lidt med skader den sidste måneds tid, men fik lov at starte inde mod Hamilton og kvitterede med to flotte scoringer i deres 1-2 sejr. Han var også manden bag McKays selvmål i deres 1-0 sejr over Inverness. Han har en god fart ude på kanten og skyder fremragende med sit venstreben. 

Celtic-midtbanen Stuart Armstrong. I starten af Brendan Rodgers' periode i Celtic var han helt uden for truppen hos Celtic. Men et par gode indhop har nu gjort "Stewie" til fastmand. Han har fået 11 kampe fra start og scoret flotte 7 mål. Han sparketeknik er unik, og spillestilen kan bedst sammenlignes med Thomas Delaney. 

Stuart Armstrong scorer til odds 4,00 hos bet365*

Bet365* er eneste bookmaker, der har spillet på indtil videre. Armstrong virker farlig for tiden og har fået masser af roser af manager Brendan Rodgers. Chanevurdering: 27% 

Forsvars-stjernen Erik Sviatchenko. Danskeren scorede et pragtmål på hovedstød i sit første Old Firm og sikrede Celtic forlænget spilletid, inden Celtic tabte på straffe. Sviatchenko har vist sig som manager Rodgers' foretrukne forsvarsspiller og nyder tilværelsen i det skotske. Han er om nogen nøglen til at lukke ned for Waghorn i defensiven, men han er også en konstant trussel på samtlige dødbolde for Celtic.