BetXperts tennisekspert, Klaus f, sætter her verdenstoppen i herretennis under lup. Han tror blandt andet, at tennislegenden Roger Federer har vundet sin sidste Grand Slam. 

Der skulle meget til at bryde det momentum, Djokovic havde kørende i januar, hvor han vandt ATP Cup og Australian Open. En global virus var vel nærmest det eneste, der kunne stoppe serberen, da han indledte en intens jagt på Federers Grand Slam-rekord i begyndelsen af året, hvor han fejede al modstand af banen. 

Som alle andre sportsgrene er tennissporten også lagt ned. Især set i lyset af, at det er en udtalt global sport, så kan pausen vare rigtig længe. Det vil gavne nogle få, men ødelægge det meste for andre. Topspillerne vil føle det som en enerverende pause fra deres passion, mens eksistensgrundlaget for spillerne uden for Top-100 er truet, og turneringsarrangører er dybt bekymrede i denne tid, da corona kan sætte et endeligt punktum for deres turnering. Men hvad betyder det for sporten, og den interne konkurrence spillerne imellem?  

Ligesom WTA har en Serena Williams, der langsomt er ved at abdicere, så har ATP også nogle aldrende spillere, der måske kan få ødelagt den sidste del af karrieren grundet coronavirussen.  

Kan Federer fejre 40-års fødselsdag ved OL i Tokyo 2021 og stadig være en trussel? 

Man må desværre begynde at kigge så langt frem som til OL 2021, når det gælder kalenderen i tennisverdenen, hvor aflysningerne løbende tikker ind, og det bliver mindre og mindre sandsynligt at se tennis i 2020. Roger Federer bliver 40 år, når spillerne er i Tokyo til OL næste år. Der er ingen tvivl om, at OL-guldmedaljen i single er den sidste vigtige titel, der mangler på hans CV. Vil han sætte alle kræfter ind og have alt fokus på denne titel, eller virker det for usandsynligt? Der er ingen tvivl om, at hans primære fokus i 2020 var Wimbledon og OL. Nu er dette udskudt et år, og kan fysikken holde til et år mere på højeste plan? Det så allerede skidt ud i Australian Open i år, hvor han var skadet i ryggen. Og ryggen plagede ham også, da han røg ud af US Open i september mod Dimitrov. Jeg ser desværre schweizerens dage som talte, og for Federer er covid-19 måske det endelige farvel til verdenstoppen i tennis.  

Djokovic og Nadal 

Der er ingen tvivl om, at denne pause kom mest ubelejligt for verdens nummer 1, Djokovic, der virkede uovervindelig i 2020. Han var klar favorit til at vinde tre ud af fire Grand Slams i 2020, og samtidig være en trussel for Nadal ved French Open. Dette momentum er nu stoppet af pandemien. Og sidste gang at serberen havde en længere pause fra tennis, havde han gevaldige problemer med opstarten. Da han blev skadet ved Wimbledon i 2017, kom han først tilbage i 2018. Og begyndelsen af 2018 bød på nederlag til Chung, Daniel, Paire, Klizan og Edmund. Helt uhørte nederlag for en spiller af Djokovic’ kaliber.  

Nadal har på den anden side ofte haft skadespauser og er kommet nærmest endnu stærkere tilbage. Det har været en naturlig del af Nadals karriere, at han har haft disse ufrivillige pauser grundet en slidt fysik. Omstillingen fra total pause fra tennis til at gå ind og præstere uden kamptræning har Nadal mestret talrige gange i løbet af sin karriere.  

De unge bejlere fra Next Gen  

Der kan vel både tales for og imod, at denne pause er en fordel for de unge spillere, der ikke rigtig er slået igennem i Grand Slams. Det er en fordel, hvis man ser på alder udelukkende, da de potentielt bliver mere mentalt modnet med alderen, og samtidig så er "The Big 3" alle i 30’erne. Omvendt så kan det momentum flere af de yngre spillere havde op til afbrydelsen af sæsonen blive taget fra dem, og de skal på en eller anden måde begynde forfra.
For eksempel var Zverev godt kørende ved Australien Open, hvor han nåede semifinalen. Han havde fået parkeret sine indre dæmoner fra 2019-sæsonen og begyndt at ramme et stabilt topniveau i en Grand Slam, hvilket tyskeren ikke har evnet før.  

Græske Tsitsipas havde lige vundet ATP Masters i London og havde også pænt med momentum på ATP-touren. Grækeren, der selv udtaler, at han er besat af tennis og har problemer med at få andre ting til at fylde noget i livet, har nok sine udfordringer i dette break fra hans passion og levebrød.  

De andre i oppositionen til "The Big 3"

Dominic Thiem levede op til forventningerne i Australien Open, da han nåede finalen. Desværre kostede kvart- og semifinalerne mod henholdsvis Nadal og Zverev for mange kræfter for østrigeren til, at han kunne fuldføre sensationen mod Djokovic i finalen. Denne pause kunne ikke have kommet mere upassende for ham, da han var ved at udvikle sig til en komplet spiller på alle underlag. En udvikling, som han har været igennem efter, at han har fået chilenske Massu som træner. Thiem er gået fra at være grusspecialist til at kunne præstere på alle underlag. Det kulminerede for ham, da han nåede finalen ved slutspillet i London indendørs i slutningen af '19 og kun var én tiebreak fra titlen. Det gode ved Thiem er, at han er ekstremt disciplineret og hårdtarbejdende, hvorfor jeg tror, at han kommer fysisk styrket ud af den ufrivillige pause.  

En anden spiller, der kunne profitere af en længere pause, er argentinske Del Potro. Manden, der kontinuerligt kæmper med skader, kan nu få en længere pause og ikke presse kroppen mere end højest nødvendigt for at nå tilbage til en bestemt dato. Hvis han kommer tilbage på topniveau, så har han før vist, at han kan spille lige op med Big 3. Og han er om nogen ikke typen, der bliver intimideret på den store scene mod de største navne.  

Det danske håb  

Holger Rune var på vej mod de voksnes rækker, da covid-19 indtraf. Den unge dansker var begyndt at få kamperfaring internationalt, da han deltog i diverse Challenger-turneringer. Denne erfaring var guld værd for Holger Rune, og jeg ser desværre denne pause som en ulempe for ham. Han kan bruge tiden til at finjustere teknikker og finesser i sit spil, hvilket kan være en fordel, men for mig er det altoverskyggende, at han mister sit momentum i kampen for gennembruddet på seniorplan. Rune er nået til den del i processen i sin udvikling, hvor kamptræning mod etablerede seniorspillere er essentielt. Det er forsvundet nu med pausen. 

Hvilke potentielle åbninger kan dette give i markedet 

  • Som tidligere nævnt, holder jeg stadigvæk øje med et marked, hvor man kan spille, at Federer ikke vil vinde flere Grand Slams. Og jeg er villig til at spille den langt ned i odds, da jeg ikke vil give schweizeren mere end 10-15% chance for at vinde en Grand Slam mere i karrieren. Hans største chance er nok Wimbledon 2021, og der er han næsten 40 år.  

  • Jeg kan se denne pause begunstige Del Potros fysik, og hvis de kommer i gang i januar 2021, så kunne Australian Open være turneringen, hvor han slår til. Der er indiskutabelt, at hard court er det underlag, der passer argentineren bedst. Del Potro har vundet US Open og været i semifinalen i New York, der også er hard court. 50 gange igen hos NordicBet* lyder ganske pænt, da jeg godt kan finde lidt over to procent chance for succes Down Under for den høje argentiner.  

Juan Martín del Potro vinder Australian Open: Odds 50,00 hos NordicBet* 

Klaus f giver den erfarne argentiner Juan Martín del Potro mere end to procent chance for at vinde Australian Open 2021. 
  • Bwin* har en lidt spændende variant, hvor man kan spille på, hvem der først vinder en ATP-titel af Nadal og Djokovic, når spillet genoptages efter pausen. Nadal er om nogen specialist i at komme tilbage fra skadespauser, hvorfor han kan bruge disse værktøjer i forbindelse med denne pause fra tennis. Spanieren har vist, at han er hurtig til at finde rytmen i sit spil, mens Djokovic godt kunne bruge noget tid på tilvænning. Som nævnt ovenfor havde Djokovic en katastrofal opstart i 2018 efter en skadespause på et halvt år. For mig ligner det et lille plus til Nadal, og Bwin* har odds 2,1 på, at Nadal tager første ATP-titel af de to, når tennissæsonen genoptages. Spillet findes under "2020 Season Specials”.  

Hvem vinder første ATP-titel af Djokovic og Nadal, når tennissæsonen genoptages? Højeste odds Bookmaker
Novak Djokovic 1,65
Rafael Nadal 2,10