Efterårssæsonen i Superligaen er efterhånden godt i gang, og Danske Spil* har odds på, hvem der får Tipsbladets pris som Efterårets Profil. BetXpert har kigget lidt på oddsene og kandidaterne. 

Kåringen som Efterårets Profil går helt tilbage til 1994. Brøndbys daværende angriber Bo Hansen var den første spiller til at modtage hæderen. I dag er Jesper Lindstrøm vestegnsholdets største favorit til at snuppe titlen, mener Danske Spil*, som har odds på kåringen. 

Brøndby-drengen må dog affinde sig med, at der tilsyneladende er større favoritter end ham. Det kommer vi ind på i det følgende afsnit.

Favoritfeltet består primært af spillere fra de største klubber. Det er som regel også blandt disse klubber, vi finder vinderen af Tipsbladets store hæder. Statistikken fra de seneste ti år viser os nemlig, at det ofte bliver en spiller fra det kommende mesterhold, som løber med titlen. Det kommer vi mere ind på senere i artiklen. 

Odds på Efterårets Superliga-profil 2020 

Hæderen som Efterårets Superliga-profil tildeles af trænerne i landets bedste række. De skal ideelt set kun bedømme spillernes præstationer i Superligaen og ikke eventuelle gode eller dårlige præstationer i Europa. Herunder finder du et udpluk af de spillere, som Danske Spil* udbyder odds på. 

Hvem bliver Efterårets Profil? Højeste odds Bookmaker
Kamil Wilczek 6,50
Patrick Mortensen 8,00
Pione Sisto 10,00
Jonas Wind 12,00
Jesper Lindstrøm 12,00
Anders Dreyer 12,00
Erik Sviatchenko 15,00
Andreas Maxsø 15,00
Kamaldeen Sulemana 15,00
Casper Højer Nielsen 15,00
Carlos Zeca 25,00
Rasmus Falk 25,00
Alexander Scholz 25,00
Lucas Andersen 30,00
Patrick Olsen 30,00
Frederik Tingager 30,00
Allan Sousa 30,00
Issam Jebali 50,00
Mikael Uhre 50,00

OBS: Odds er fra onsdag den 22. oktober klokken 09.57.
Sådan finder du spillet: Forside --> Fodbold --> Danmark --> Danmark Superligaen --> Scroll ned på siden

FC Midtjyllands anfører, Erik Sviatchenko, var den 9. september favoritten til at løbe med prisen, som han vandt i 2019, hvor han desuden også løb med titlen som Forårets Profil. Der er dog sket lidt siden september, og FCM-spilleren er gået fra at være favorit til odds 12,00 til at være i dark horse-feltet til odds 15,00.

Seks spillere har sidenhen overhalet den tidligere Celtic-spiller: Kamil Wilczek, Patrick Mortensen, Jonas Wind, Pione Sisto, Jesper Lindstrøm og Anders Dreyer. 

F.C. København ville under normale omstændigheder være en klub, hvis spillere man ville have et vågent øje til i den her sammenhæng. Danske Spils odds indikerer da også, at særligt Kamil Wilczek og Jonas Wind er seriøse bejlere, men får "Løverne" ikke meget snart ændret noget radikalt i spillet, præstationerne og ikke mindst selvtilliden i truppen, bliver der med noget nær statsgaranti ingen FCK-spiller, der bliver kåret som Efterårets Profil i denne omgang. 

Historikken viser nemlig, at der er en klar tendens til, at modtageren af Efterårets Pris spiller for det kommende mesterhold. Det kan du læse mere om i sidste afnit af artiklen. 

Kamil Wilczek
Ovenstående til trods har Danske Spil* alligevel Kamil Wilczek som favorit. Polakken er da også startet godt ud med fire mål i fem Superliga-kampe. Grundet en skade måtte han dog grædende lade sig udskifte i weekendens kamp mod AaB efter blot 20 minutter. FCK har endnu ikke meldt noget ud om skadens omfang, men måske angriberens tårer fortæller en historie om, at han godt selv ved, at det er en slem skade. Dette er blot spekulationer, og måske vi ser den tidligere Brøndby-bomber tilbage allerede i weekendens kamp mod AGF.

Patrick Mortensen
Patrick Mortensen er blandt favoritterne til at blive Superliga-topscorer, og lever han op til det i første halvdel af sæsonen, så har historikken vist, at en flittig målscorer har fine muligheder for at vinde prisen. Den tidligere Sarpsborg 08-angriber har sammen med sit hold fået en forrygende start på sæsonen. Fem mål i fem kampe, og AGF ligger på 2.-pladsen. Det kunne så småt godt begynde at se ud til at blive endnu en rigtig god sæson for angriberen og holdet fra Smilets By.

Jonas Wind
Den nybagte landsholdsspiller har, selvom FCK har startet sæsonen ringe, til tider vist noget af sit høje niveau, som vi så ham på inden hans langvarige skade i fjor. Han kan dog ikke trække FCK op alene, og får holdet ikke meget snart sat tingene i hak, bliver der formentlig ikke tale om, at hverken Wind eller andre FCK-spillere løber med Tipsbladets pris. 

Pione Sisto
Den hjemvendte FC Midtjylland-spiller har et af Superligaens højeste topniveauer, og derfor skal han selvsagt ligge i den gode ende på listen over potentielle kandidater til denne pris. Det taler i den grad også til Sistos fordel, at han spiller for storholdet FC Midtjylland - et hold, der får masser af mediedækning, og som er en seriøs titelaspirant. Hvis man skal finde noget, der taler imod et spil på Sisto, er det, at det endnu ikke helt vides, hvor godt han og FCM tackler det at skulle spille Champions League, pokalfodbold og Superliga simultant. Det kan koste kræfter, fokus og eventuelt resultere i, at Sisto og andre FCM-profiler bliver sparet i Superligaen fra tid til anden. 

Jesper Lindstrøm
Midtbanespilleren fra Brøndby IF har fået en forrygende start på sæsonen. Det er således blevet til to mål og to assists i fem kampe. Hertil kommer, at Brøndby topper ligaen med ét point ned til AGF. Kan holdet fra Vestegnen holde sig i toppen af tabellen, og kan den 20-årige offensivspiller bevare niveauet – eller måskke endda lægge lidt på – så kan det ikke udelukkes, at han kan løbe med titlen. Slutteligt skal det med, at han med sit hurtige antrit og vævre driblinger har evnerne til at henrykke publikum såvel som dem, der skal afgøre denne titel, nemlig trænerne. 

Anders Dreyer
Den tidligere Brighton-spiller har gjort en rigtig god figur i FC Midtjylland, siden han kom til klubben i januar. I Superligaen er det i indeværende sæson bevet til to mål og én assist i fire kampe. Herudover har han også været godt kørende i Champions League-kvalifikationen. Den 22-årige spiller har generelt rigtig meget at byde ind med i det offensive spil. Ligesom tilfældet er det med Pione Sisto, så er det umiddelbart en fordel, at han spiller for FCM, som forventes at være i toppen af tabellen. Omvendt ved vi endnu ikke helt, om "Ulvene" formår at levere varen kontinuerligt i Superligaen, nu hvor der er store Champions League-kampe, som kan tage fokus. 

Erik Sviatchenko
Der kan næppe være tvivl om, at FCM-anføreren er blandt Superligaens allerbedste midterforsvarer. Han og sidemakkeren Alexander Scholz er næsten garant for en toppræstation i hver kamp. Det høje niveau har som nævnt kastet to af Tipsbladets kåringer af sig ved tidligere lejligheder. Derfor kan Sviatchenko selvfølgelig heller ikke udelukkes denne gang. 

Andreas Maxsø
Brøndby-anføreren er kendetegnende ved, at han tager ansvar og går forrest - præcis som enhver god anfører skal gøre det. Med hans gode fysik skal der en del til for at vifte ham væk, og flere eksperter har fra tid til anden nævnt ham som en landsholdskandidat på et ydermandat. Hvis Brøndby har tænkt sig at gøre alvor i "truslen" om at være helt i toppen af tabellen, taler det selvsagt til Maxsøs fordel. Dog skal han og resten af holdet formentlig til at lukke lidt bedre af og få en række clean sheets, inden han kan blive en seriøs kandidat til titlen som Efterårets Profil. Brøndby har endnu ikke holdt nullet i den nye sæson, hvor det er blevet til syv indkasserede mål i fem kampe. 

Kamaldeen Sulemana
"Kamaldeen skal ikke sælges, før han er Superligaens bedste spiller", skulle FC Nordsjællands sportschef, Jan Laursen, angiveligt have sagt. Profetien lyder på, at den status kan opnås ved sommeren 2021. Det er lidt af et pres at lægge på en blot 18-årig spiller, men det siger også en hel del om, hvor stort talentet er hos offensivspilleren. Indtil videre har ghaneseren spillet fuld tid i fire ud af fem Superliga-kampe, og her har han kvitteret med to mål og to assists. Der er nok ikke mange, som tror på, at FCN bliver mestre, men det kan også lade sig gøre at løbe med prisen, selvom du ikke spiller for det kommende mesterhold. Flere mål, flere assists og flere dribleture, hvor modstanderne sætter sig på halen, og Kamaldeen skal være et udmærket bud på Efterårets Profil. 

Casper Højer Nielsen
AGF-backen har et tordenskud af en anden verden, præcis som hans far havde det. Og selvom de defensive præstationer er på et stabilt niveau, så er det dog det offensive spil, som er mest bemærkelsesværdigt ved Casper Højer Nielsen. Han har allerede scoret to mål i blot fem kampe i denne sæson. Det er endnu ikke blevet til nogle assists, men det vil være utopi at tro, at der ikke nok skal komme nogle målgivende afleveringer fra backen. Han lavede således ni assists i 35 Superliga-kampe i fjor. Meget flot. Hertil kommer selvfølgelig også, at AGF ligner et hold, som har tænkt sig at spille med i toppen igen, og det kan komme Casper Højer Nielsen til gode her. 

Lucas Andersen
Endnu en spiller med et ekstremt højt topniveau, når vi snakker om Superligaen. Hans største fjende er velsagtens han ham selv. Eller rettere hans fysik. Der har været en del skader, hvorfor han p.t. er ved at blive bygget op igen rent formmæssigt. Han startede første kamp udenfor truppen, hvorefter han fik små indhop i de to efterfølgende kampe. I de seneste to opgør har han startet inde, og senest leverde han en assist i 2-1-sejren mod F.C. København i Parken. Formår Lucas Andersen at komme i form indenfor meget kort tid, og kan han vise sit ekstremt høje topniveau, skal han være en seriøs bejler til prisen. Det gør det heller ikke værre, at AaB-mandskabet ser spændende ud i denne sæson, omend de p.t. måske ikke ligner deciderede mesterskabskandidater. 

Offensive spillere fra mesterholdet plejer at vinde

Når det kommer til udnævnelsen af Efterårets Profil, tegner der sig et billede af, at spilleren skal findes hos det kommende mesterhold. Således har otte ud af de seneste ti spillere, der har fået hæderen, spillet for de kommende mestre. Undtagelserne er Emiliano Marcondes, der fik titlen i 2017, og Lukas Spalvis i 2015. 

Der er ydermere en lille tendens til, at det er en spiller, som gør sig bemærket i det offensive spil. Andreas Bjelland (2011) og Erik Sviatchenko (2019) er de eneste forsvarsspillere på listen i de seneste ti år. Tidligere har andre forsvarsspillere som Søren Colding, Martin Albrechtsen og Michael Gravgaard dog også gjort sig fortjent til titlen. 

Thomas Delaney og William Kvist, som begge havde rigeligt med defensive pligter i FCK, har også vundet titlen indenfor de seneste ti år. Dermed løber det op i to forsvarere, to midtbanespillere og seks angribere/offensive kantspillere.

Med tanke på at det oftest er hos de kommende mestre, at man skal finde Efterårets Profil, er det naturligvis nærliggende at kigge på spillere fra nogle af de hold, som er kommet godt ud af starthullerne i den nye sæson. Det kunne for eksempel være FC Midtjylland-, AGF- og Brøndby-spillere. Og måske endda spillere fra Vejle og AaB med flere. 

Her er en liste over Efterårets Profil helt tilbage til titlens start i 1994:

1994: Bo Hansen, Brøndby IF
1995: Allan Nielsen, Brøndby IF
1996: Søren Colding, Brøndby IF
1997: Ebbe Sand, Brøndby IF
1998: Ståle Solbakken, AaB
1999: Morten Poulsen, Viborg FF
2000: Peter Graulund, Brøndby IF
2001: Christian Poulsen, FC København
2002: Martin Albrechtsen, FC København
2003: Tommy Bechmann, Esbjerg fB
2004: Mohamed Zidan, FC Midtjylland
2005: Michael Gravgaard, FC København
2006: Michael Gravgaard, FC København
2007: Jesper Grønkjær, FC København
2008: Djiby Fall, OB
2009: Peter Utaka, OB
2010: William Kvist, FC København
2011: Andreas Bjelland, FC Nordsjælland
2012: Nicolai Jørgensen, FC København
2013: Kasper Kusk, AaB
2014: Pione Sisto, FC Midtjylland
2015: Lukas Spalvis, AaB
2016: Thomas Delaney, FC København
2017: Emiliano Marcondes, FC Nordsjælland
2018: Robert Skov, FC København
2019: Erik Sviatchenko, FC Midtjylland