Mandag 10. august går det løs med VM i badminton i Indonesien. Vi fokuserer her på herresingle, hvor Danmark er særdeles godt repræsenteret - og hvor medaljechancerne er størt. Bedste håb knytter sig til Jan Ø Jørgensen, der har gode minder fra Jakarta. Læs om de danske chancer og se odds i denne optakt.

Det er blevet højtid for alle badminton-elskere. VM i badminton står for døren, og det går ikke ubemærket hen hos BetXpert. Samtlige bookmakere har odds på turneringen og mange med pæn likviditet. Og derudover er det også interessant fra et dansk perspektiv med en Jan Ø. Jørgensen som seriøs kandidat til VM-titlen.

Det gør heller ikke turneringen ringere, at Indonesien er VM-værter, hvilket betyder, at turneringen spilles i den legendariske hal Istora Senayan i Jakarta. Istora Senayan er kendt for vanskelige vindforhold og for det mest fanatiske badmintonpublikum i verden.

Spillerne har fået lov at føle på omgivelserne i Super Series-turneringen Indonesian Open i starten af juni. Nogle spillere har notorisk håndteret forholdene i Istora Senayan bedre end andre - deriblandt danske Jan Ø Jørgensen.

Vinderodds

Spiller Odds Bookmaker
Chen Long 3
NordicBet
Lee Chong Wei 3 Bet365
Lin Dan 3,75 Bet365
Jan Ø Jørgensen 7,5
Unibet
Kento Momota 31 Bet365
Zhengming Wang 51 Bet365
Chen Chou Tien 61 Unibet
Srikanth Kidambi 81 NordicBet
Wan Ho Son 100 NordicBet
Viktor Axelsen 100 Bet365
Kenichi Tago 120 NordicBet
Sho Sasaki 120 NordicBet
Tommy Sugiarto 151 Unibet
Hans-Kristian Vittinghus 200 NordicBet

Danske resultater ved Indonesian Open

  Jan Ø Jørgensen Viktor Axelsen HK Vittinghus
2014 Vinder 2. runde Kvartfinale
2015 Andenplads 1. runde (*) 1. runde

(*) Viktor Axelsens 1.runde nederlag i Indonesien i år kan tildels tilskrives, at Viktor lige akkurat kom fra en stor præstation i Australien, hvor han slog to kinesere - deriblandt Lin Dan - samt Jan Ø på vej til finalen, hvor han tabte i 3 sæt til Chen Long. 

Blandet dansk lodtrækning

Der er 63 herresingler med ved VM - kun seeded 1 Chen Long har en bye, mens alle andre skal i ilden allerede i 1.runde. Danmark er repræsenteret ved Jan Ø Jørgensen (seeded 2), Viktor Axelsen (seeded 7) og Hans-Kristian Vittinghus (seeded 14) - den række hvor Danmark står stærkest. Viktor Axelsen og HK Vittinghus er faldet lidt tilbage på ranglisten, hvor de har været helt oppe som hhv. nr.5 og nr.7 indenfor det seneste år.

Lodtrækningen har maget det således, at Viktor Axelsen er havnet i øverste halvdel, mens både HK og Jan Ø er i nederste lodtrækningshalvdel.

Viktor Axelsen har fået en overkommelig start mod tjekkiske Petr Koukal, der har gjort comeback efter at have overvundet kræft. Koukal er nr.49 på ranglisten og har aldrig mødt Viktor Axelsen. I en evt. anden runde står Viktor Axelsen igen overfor europæisk modstand i enten polske Dziolko (nr. 66 i verden - og som Viktor fører 1-0 H2H over efter sikker 2-sæts sejr tidligere i år) eller russiske Malkov (nr.41 i verden - og som Viktor fører 2-0 H2H efter 2 sejre sidste sæson).

Herefter venter formentligt indiske Prannoy (nr. 12 i verden - seeded 11 i turneringen, som Viktor fører 2-0 H2H efter 2 sejre indenfor det seneste års tid). Herefter stopper den gode lodtrækning for Viktors vedkommende, da menuen herefter umiddelbart står på kinesisk i form af verdensranglistens nr.1 Chen Long i en kvartfinale.

Som seeded 14 har HK Vittinghus også fået en blød modstander i 1.runde i form af skotske Kieran Merrilees, der blot er nr.104 i verden - og som HK har slået for 3 år siden. Herefter risikerer HK at løbe ind i japanske Sho Sasaki i 2.runde - en venstrehåndsspiller med en meget stor motor. HK har dårlige oplevelser mod Sasaki, som han ikke har slået i 3 forsøg - senest tabte han i 3 sæt til japaneren ved All England i foråret. Skulle HK klare sig videre til 3.runde byder det formentligt på et opgør mod legenden Lin Dan, der har vundet rub og stub og som i udpræget grad er en turneringsspiller.

Jan Ø Jørgensen lægger ud mod Boonsak Ponsana (nr.27 i verden), som er en tricky modstander med meget stærk teknik. Jan Ø har dog et stort overtag H2H med 9-1 - efter 9 sejre i træk og slog Ponsana meget overbevisende med 21-10 21-10 i Taiwan for mindre end en måned siden. 2. runde ser endog meget overkommelig ud mod enten norske Myhre (nr.100 i verden) eller tjekkiske Ludik (nr.67) i verden.

Herefter kan vente en tricky matchup i 3.runde mod enten det useedede indonesiske stortalent Rumbaka, som Jan Ø har et overtag mod 7-0 H2H, eller den utilregnelige koreaner Wan Ho Son, som har slået Jan Ø Jørgensen i 3 af 4 H2H. Hvis seedningerne holder venter i rækkefølge først Lin Dan i en kvartfinale og siden Lee Chong Wei i en semifinale - sidstnævnte fra Malaysia er netop kommet tilbage fra en overstået dopingkarantæne og har tidligere voldt Jan Ø store problemer, hvor danskeren er nede 12-1 H2H.

Alt i alt er det en noget blandet lodtrækning for danskerne. De har indledningsvist relativt gode lodtrækninger, men møder relativt tidligt meget stærke modstandere. Samtidig ser nederste halvdel markant stærkere ud end øverste.

Favoritterne

Seeded 1 Chen Long er naturligvis favorit. Chen Long er en komplet spiller med en jernfysik. Der er meget få huller i hans defensiv, og han har en formidabel evne til at komme fra baghjul efter sættab. Chen Long er forsvarende mester efter triumfen i København sidste år og stadig blot 26 år.

Chen Long har dog ikke udpræget gode oplevelser med at spille i Istora Senayan - i dette års Indonesian Open røg han ud i kvartfinalen til upåagtede Kashyap Parupalli fra Indien, mens endestationen i 2014 blev Jan Ø Jørgensen i semifinalen. Lodtrækningen har ellers skabt noget af en motorvej for Chen Long, da de værste konkurrenter Lee Chong Wei, landsmanden Lin Dan og Jan Ø Jørgensen alle er i modsatte halvdel - og han først kan møde japanske Kento Momota i en semifinale.

Lee Chong Wei er i år kommet tilbage fra en 8 måneders dopingkarantæne. I karantæneperioden mistede han så mange points til ranglisten, at han er useeded ved VM og derfor var det imødeset med stor spænding, hvor han ville havne i lodtrækningen - det endte med nederste halvdel.

Den malaysiske superstjerne er en uhyggelig god spiller med en enorm stor samling medaljer og Super Series-titler. Sensationelt nok har Lee Chong Wei hverken vundet OL eller VM - hvor det er blevet til et hav af andenpladser, hvor det ofte er nerverne, der har spændt ben for ham. Lee Chong Wei har gjort et pænt comeback i år, og på trods af mentale ridser i lakken fra opgør mod Chen Long og Lin Dan er han som altid et godt bud på en verdensmester.

Legenden Lin Dan er med afstand den mest vindende badmintonspiller nogensinde. 5 gange har han vundet VM-guld og to gange er han strøget til tops ved OL. Lin Dan er efterhånden blevet 31 år og selvom han har set sine bedste dage er han stadig en fænomenal badmintonspiller.

Lin Dan har haft en del kontroverser med det kinesiske forbund de senere år, og også holdt nogle længere turneringspauser - det sidste var årsagen til, at han ikke var med til VM i København sidste år. Lin Dan har lidt flere nederlag på det seneste end normalt, men bundniveauet er højt - og han er stadig blandt favoritterne omend det næppe rækker til guld denne gang.

Danske Jan Ø Jørgensen har stabilisteret sig på andenpladsen på ranglisten. Jan Ø er blevet mere stabil med alderen, selvom han stadig har udfald, hvor han kæmper en kamp mod sig selv. En meget komplet spiller med en stærk kondi - dog en større fejlmargin end de andre i toppen af ranglisten. Jan Ø har det ofte svært mod hjemmebanespillere, men der er ikke så mange indonesere, der krydser hans vej ved VM.

Når Jan Ø er bedst er han uhyggelig god og absolut på niveau med de bedste. Han har gode erfaringer fra Istora Senayan, hvor han har været i finalen to gange i træk i Indonesian Open - i 2014 strøg han helt til tops. Lodtrækningen er hård, men ikke umulig for Jan Ø Jørgensen.

Japanske Kento Momota var en del af Thomas Cup-holdet, der sensationelt slog Kina i 2014 og siden besejrede Malaysia i finalen. Han har fået sit gennembrud i foråret, hvor han er hoppet fra nr.16 til nr.4 på ranglisten. Det skyldes ikke mindst triumfen i Indonesian Open for et par måneder siden.

Momota viste i den grad, at han behersker de vanskelige vindforhold i den store hal - således vandt han 4 af 5 kampe i turneringen efter at have tabt første sæt. Således også i finalen, hvor han besejrede Jan Ø med 21-9 i afgørende sæt. Med lignende spil er Momota absolut dark horse i dette felt og han har en temmelig gunstig lodtrækning.

Indoneserne skal sætte deres lid til Tommy Sugiarto. Sugiarto er blot seeded 15 i turneringen, men han har et exceptionelt topniveau. Han er søn af den tidligere verdensmester Icuk Sugiarto og kan forvente fantastisk opbakning fra det fanatiske indonesiske publikum. Han har ikke haft nogen stor sæson, men har slået Lin Dan et par gange - bl.a. i 1.runde ved Indonesian Open. Han har varmet op til VM ved at vinde Russian Open for et par uger siden - knapt så stærk besat turnering, men det er gode tegn for Sugiarto. Sugiarto kan på dagen med Istora Senayan i ryggen gøre livet surt for de fleste.

X
Unibet