18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Odds på US Open Golf 2024 | Spil på favorit

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre

US Open - sæsonens anden major i golf - begynder torsdag. The Darkhorse har her kigget på odds, vurderet favoritterne og ikke mindst analyseret banen, som er noget særpræget i år. Læs denne optakt og bliv klædt perfekt på til årets anden store golf-turnering.

Der venter en utrolig interessant golf-turnering, når US Open begynder i morgen. Og særligt én ting gør den mere uforudsigelig end nogensinde: Banen.

Normalt er US Open nemlig kendt for at blive afholdt på baner med smalle fairways, mange træer, tyk rough, svære pinplaceringer og hurtige greens. Det betyder normalt, at længden ikke spiller den store rolle - det er nærmere præcision i slagene, som er afgørende. 

Banen i år er dog meget usædvanlig og kan ikke sammenlignes med det, man plejer at se ved US Open. Personligt mindes jeg aldrig nogensinde at have set noget lignende det som venter spillerne i denne uge. Det vender vi tilbage til.

Odds på favoritterne til US Open Golf 2024

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Rory McIlroy  9,0
Unibet
Jordan Spieth 10,0
Cashpoint
Justin Rose 19,0
Bet365
Dustin Johnson 23,44
Betfair
Rickie Fowler 23,44 Betfair
Henrik Stenson 30,0 Cashpoint
Jason Day 41,21 Betfair
Adam Scott 44,95 Betfair

De 10 største favoritter

Verdensranglistens nr. 1 McIlroy har haft et svingende år. Han lagde ud med mange solide resultater og hele 8 top 11-placeringer i hans 9 første turneringer i år – inklusiv tre sejre. Men så tog han til Europa og chokerede alt og alle ved at misse cuttet i de to turneringer, han deltog ved.

Det har fået oddset på ham til at stige. McIlroy er den, på papiret, med det bedste drive på PGA Touren når man kombinerer længde og præcision. Noget som bør give ham en helt enorm fordel i denne uge. Men med det han viste i de to turneringer i Europa, hvor han missede cuttet mener jeg alligevel ikke, at han er et spil værd i denne uge.

McIlroy er normalt ret streaky og på den baggrund lover to missede cuts ikke godt. Han er heller ikke nogen ørn med putteren og de korte indspil, hvor han er rimelig middelmådig. Derfor tror jeg det kommer til at frustrere ham mere end så mange andre, at han ikke kan slå sine approach-slag helt tæt på hullet. Netop approach/jernslagene indtil green er normalt en af hans forcer. Men hans form og tvivlsomme evne til at klare sig under særlige forhold gør, at jeg ikke skyder penge efter ham i denne uge.

Men jeg har været meget on/off på McIlroy, fordi hans lange lige drive kommer til at blive guld værd i denne uge. Men som han sagde ved Irish Open så var det som om hans spil blev ringere og ringere desto tættere han kom på hullet.

Jeg giver McIlroy 9% chance for sejr.

Spieth har haft et sublimt år og er nr. 2 på verdensranglisten. Han har spillet ved 15 turneringer og har hele 6 top-3 placeringer og i alt 9 top 10-placeringer. Han har forbedret sig meget i år. Slår lidt over middelmådig langt (nr. 69 på PGA Touren) og lige (72). Han rammer lidt over middelmådigt antal greens-in-regulation (62). Han er til tider utrolig skarp med sine approach-slag og samlet er han nr. 3 tee-til-green.

Hans putter er til tider af en anden verden og særligt hans lange puts er i særklasse. Nr. 13 fra afstanden 15-20 fod, nr. 2 fra afstanden 20-25 fod og nr. 11 fra afstanden over 25 fod. Derudover er han nr. 1 med sine approach-puts, hvilket vil sige, at han er den af alle, som kommer tættest på med de puts, han misser. Særligt disse egenskaber med de lange puts tror jeg bliver nøglen for hans vinderchancer i denne uge.

Spieth er tilmed særdeles glimrende til de korte indspil. Derudover kommer Spieth til at have en caddy med som kender banen ud og ind, hvilket jeg tror giver ham en kæmpe fordel i denne uge. Spieth har fantasien, modet og aggressiviteten til at gøre det godt i en uge som denne og han er min topfavorit til sejren.

Jeg giver Spieth 10-11% chance for sejr (og dermed måske værdi)

Phil Mickelson er noget overraskende nr. 3 blandt bookmakernes favoritter. Han havde et forfærdeligt år sidste sæson plaget af skader og manglende top 10-placeringer. Men han virker skadesfri nu. I hans seneste 5 turneringer har han leveret 3 top 5-placeringer, herunder en 2.-plads ved US Masters og en 3.-plads i sidste uge. Han har sagt han godt kan lide denne bane. Han slår tilmed langt og er en af verdens mest fantastiske og elegante spillere til at chippe (de korte indspil).

På det seneste er putteren også begyndt at klikke for ham. Men han slår stadig meget upræcist med sin driver, og jeg kan ikke helt blive enig med mig selv om, hvorvidt banens layout er en fordel eller ej. På hans vegne kan jeg godt lide, at banen er lang og fairways brede. Men roughen er altså slem og Phil har det med at slå nogle alvorlige skæverter. Men han plejer dog at være god fra roughen, men den er sjældent så slem som i denne uge.

Mickelson har notorisk været kendt som decideret ringe på linksbaner indtil han i 2011 fik 2.-pladsen ved The Open og i 2013 formåede at vinde The Open samt en anden linksbaneturnering ugen før. De resultater indikerer for mig, at han med alderen har fået tålmodigheden til at spille den slags baner.

Phil virker dog ikke så frygtløs, som han har været tidligere og netop US Open er den eneste af de fire majors han mangler for at fuldende sin Career Grand Slam, hvilket kun 6 andre før ham har præsteret i golfens lange historie. Jeg tror presset kan blive et problem for ham i denne uge. Phil er bestemt en giftig kandidat i denne uge, men oddset er efterhånden også justeret så godt ned på ham, at jeg ikke kan finde værdi i ham.

Jeg giver Mickelson 5% chance for sejr

Justin Rose slår både relativt langt og normalt relativt lige. I år han har fået lidt mere længde på sine drives, men de er til gengæld ikke helt så lige, som de har været. Jeg har Rose som en giftig outsider. Han er i solid form, er normalt en god ”grinder” og har en af verdens flotteste sving.

Det er normalt alene hans putning, der afgør, om han vinder turneringer. Men den kan være shaky og ved hans seneste turnering, formøblede han en 3-slags føring inden sidste runde væk og jeg tror, det kan have ramt ham på selvtilliden. Kombineret med, at han normalt ikke er en ørn på linksbaner gør, at jeg alligevel ender med at afholde mig fra et spil på ham.

Jeg giver Rose 4-5% chance for sejr

Dustin Johnson er en flere peger på pga. banens længde og hans gode form. Han er den længst slående spiller på touren, men ikke særlig lige med driveren. DJ kommer i nogenlunde god form, har haft en ret god sæson og har også gjort det godt på linksbaner tidligere.

Men han trak sig fra turneringen i sidste uge med en skade, og han er generelt ikke en type jeg er glad for at spille på som vinder. Hans talent er til mere end han har opnået, han er måske den bedste atlet af alle golfere, men jeg føler mig decideret utryg ved at spille på ham, fordi han ofte har lavet de mest fatale fejl på de mest fatale tidspunkter.

Der er for langt imellem, at han holder hovedet koldt igennem fire runder i streg. Derfor kan jeg heller ikke give ham de procenter der skal til for at han holder værdi her – selvom hans største force, længden, på papiret kan udnyttes til fulde på denne bane.

Jeg giver Dustin Johnson 3-4% chance for sejr

Rickie Fowler var i sidste havldel af sidste sæson en af de mest forudsigelige spillere. Han var stort set altid i top 10 og excellerede specielt ved store begivenheder. I år har han haft en noget svingende sæson, men fik en fin 12.-plads ved Masters og lavede så et af de vildeste runs ved at gå 6 under på de sidste 6 huller ved Players Championship, som han endte med at vinde.

Han slår forholdsvist langt og lige. Han er en rigtig solid putter, som sjældent laver store fejl med den korte stok. Fowler har jeg kigget længe på her, og han er tæt på at holde værdi i min optik, men er desværre også justeret godt ned i odds.

Han har før gjort det godt ved linksbaner, men var ikke så god ved Irish Open for et par uger siden (30.-plads i ringe felt) og missede cuttet ved hans seneste turnering. Tror han kommer til at gøre en rigtig god figur, men finder ikke værdi i, at han hiver det længste strå i sidste ende.

Jeg giver Fowler 4-5% chance for sejr.

Stenson er en af de bedste tee-til-green. Putteren er hans svaghed. Han ynder at drive med sin 3-wood frem for sin driver. Med den er han blandt de mest præcise fra tee-stedet og formår alligevel at slå middelmådig langt med den 3-wood. Han har også fine resultater ved The Open og er en tålmodig spiller, hvilket taler for hans vinderchancer.

Hans problemer med putteren (om end den har været bedre i år i nogensinde) og de korte indspil samt det, at han ikke har fundet formen fra 2013 endnu gør, at jeg ikke finder værdi på ham selvom han sjældent er en spiller som falder igennem. Han er en solid spiller i head-to-head dueller.

Jeg giver Stenson 3% chance for sejr

Hideki Matsuyama er sammen med Spieth dem der for mig at se kommer tættest på at holde værdi. Han er ret lang med driveren (nr. 35) og ret lige (nr. 45) og kombineret nr. 3 med driveren på PGA Touren. Han er tilmed nr. 2. tee-til-green. Han har været i top 25 i hans seneste 8 turneringer i træk. Han minder med sit lange lige spil meget og Stenson og ligesom Stenson er han heller ikke god med putteren.

Men til gengæld er han ret skrap i kategorien scrambling (som betyder at man redder par selvom man har misset greenen i regulation) og okay fra bunkers. Han har en 6.-plads og en 39.-plads i de to The Open’s han har deltaget ved. Han er endvidere i rigtig fin form. Det der forhindrer ham i at ligge meget lavere rent oddsmæssigt er hans putter og manglende erfaring på den helt store scene.

Jeg giver Matsuyama 3-4% chance for sejr (og dermed måske værdi)

Jason Day kunne jeg under normale omstændigheder godt have fundet på at give rigtig store vinderchancer. Han er blandt dem som slår allerlængst. Han slår ikke særlig lige, men det er sjældent han sådan slår monsterskævt med driveren og han bør derfor kunne holde sig på fairway. Han er kendt som den med den allerhøjeste boldflugt, hvilket er en stor fordel på hurtige greens som vi støder på i denne weekend. Han er en rigtig stærk putter og i absolut verdensklasse når det kommer til de korte indspil og chips. Han er ikke kendt som en specielt stærk ”finisher”, hvilket taler imod hans vinderchancer.

Men det der for alvor gør, at jeg ikke vil spille ham er, at han har haft problemer med kvalme og svimmelhed igennem nogle uger nu. Faktisk siden slutningen af april. I den periode har han spillet tre turneringer med to missede cuts og en 52.-plads til følge. Derudover har han haft trukket sig et par gange.

Han siger dog han har det bedre nu end han har haft det i lang tid, men jeg ved, at han har en jernvilje og kan finde på at stille op selvom han ikke er 100%. Det har han gjort før og derfor ønsker jeg ikke at røre ham her.

Jeg giver Day 2% chance for sejr

Den tidligere verdensetter Adam Scott har haft et, for hans standard, miserabelt år. Han lagde ud med en fornem fjerdeplads i hans første turnering men siden har han ikke været bedre end til en 24.-plads. Den største forklaring er med stor sandsynlighed, at han har vævet lidt rundt med putteren. Scott bruger som en af de få blandt topspillerne i verden en såkaldt lang putter.

De lange puttere forbydes fra 2016. Derfor satte Scott sig for at bruge en kort putter allerede fra i år. Det fungerede dog slet ikke og så gik han tilbage til den lange putter. Men skiftet og den mistede selvtillid med putteren har gjort ondt og han har endnu ikke leveret på det niveau vi har set ham på før. Det virker også som om det smitter af på resten af hans spil. Scott slår normalt langt og lige med driveren, hvilket er en stor fordel her.

Han har aldrig været en haj med putteren, men har ofte været så sublim i spillet tee-til-green at det ikke har været nødvendigt. Adam Scott ville inden året gik i gang have ligget i et oddsleje fra 14-18 her. Men hans miserable år gør, at jeg alligevel ikke finder værdi på ham selvom han fås i nærheden af odds 40.

Jeg giver Scott 1-2% chance for sejr

Skriv endelig i tråden her, hvis I har nogle golfere I gerne vil have en chancevurdering på eller ønsker kommentarer til opsatte head-to-head dueller til turneringen.

Den genstridige bane

Før vi ser på udvalgte spilleres chancer vil jeg forsøge at give en beskrivelse af banen.

Banen, Chambers Bay, er fra 2007 og altså blot 8 år gammel. Der er aldrig blevet spillet en stor turnering på den før, og ingen spillere ved derfor helt, hvad de kan forvente. Banen har en lang række særlige karakteristika.

Hul 1 og 18 kan begge spilles som et par 4 og par 5-hul. Hvis første hul spilles som par 4 den ene dag, så vil hul 18 blive et par 5-hul og omvendt. Turneringsarrangørerne kan afgøre det på dagsbasis.

En anden spidsfindighed er, at hul 9 er lavet sådan, at tee-slaget kan finde sted fra to vidt forskellige vinkler. Enten er tee-stedet 100 meter over greenen eller også finder det sted ca. 150 grader til venstre ca. 200 yards fra det andet tee-sted, og her ligger tee-stedet ca. 10 meter lavere end greenen. Et noget forvirrende og besynderligt setup.

Tee-til-green

Det er blot en par 70-bane og alt afhængigt af, hvordan de sætter den op, kan den spilles fra 7200-7900 yards. Den spændvidde har jeg aldrig nogensinde set lignende. Det gør det totalt uforudsigeligt for spillerne. Men lad mig sige det sådan her – den kommer nærmest med sikkerhed til at spilles ekstremt langt for en par 70-bane at være. Der er ikke vand i spil på nogle af hullerne og der er blot et eneste træ på hele banen!

Fairways er rigtig brede og på baggrund af de manglende vandhuller, træer, banens lange karakter og de brede fairways fornemmer man, at dette bliver et paradis for bomberne med de længste drives. Men det er ikke helt så enkelt og ligetil, som man måske tror. Flere ting trækker nemlig i den anden retning:

1. Fairways er rigtig hårde og hurtige, hvilket effektivt set gør banen kortere, fordi spillerne får meget rul på deres    drives.

2. Fairways er utrolig bakkede, og der er mange skæve vinkler ind til greens. Derfor bliver det i høj grad vigtigt at placere sig de rigtige steder på fairways samt at have fantasien, modet og spilleglæden til at spille nogle opfindsomme slag.

3. Misser man fairways på denne bane, så er roughen angiveligt ekstremt slem.

Som den golfkyndige måske har fornemmet, så minder dette meget om det, man normalt ser ved årets 3. major – The Open. Og ganske rigtigt så er dette også tænkt som en links bane, hvilket netop er det, man spiller på ved The Open. Den har dog sine forskelle i og med, at linksbaner normalt er langt kortere og har smallere fairways. Men ligheden med få træer og vandhuller samt slem rough og hurtige tørre fairways er der bestemt.

Greens

Greens fylder tilsammen 8.700 kvadratfod. Det siger de færreste ret meget, men normalt fylder greens i alt 6.000-7.800 kvadratfod rundt regnet. Det siger noget om, at disse greens er enorme. Derfor kunne man godt fristes til at tro, at det bliver nemt at ramme greens og lave mange birdies. Men det er næppe tilfældet af flere årsager:

  1. Greens er ekstremt ondulerede og bakkede. Så bakkede at jeg har set flere nævne, at de er bakkede på en mere umulig måde end f.eks. ved Augusta National. Med så ondulerede greens som det er tilfældet kan arrangørerne gøre det nærmest umuligt at få bolden til på hullet i approach-slagene indtil greens.
  2. Greens kommer til at være hårde og faste og kombineret med bakkerne kan det vise sig ekstremt svært at have med at gøre.
  3. Græsset som bruges er en anden type end de normalt bruger i USA. Græsset er lig det man bruger i England og Irland og gør, at greens bliver marginalt hurtigere i løbet af dagen som de tørrer ud, mens de normalt bliver marginalt langsommere, fordi græsset gror en anelse i løbet af dagen.
  4. Greens har fået enormt meget kritik for at være i decideret ringe stand. Jeg er ikke i tvivl om, at de vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at få dem til at stå så skarpt som muligt. Men selvom jeg er handicapgolfer, så kan jeg skrive under på, at ujævne greens, hvor bolden ikke går snorlige er vanvittigt frustrerende og uforudsigeligt at putte på.
  5. Selvom greens er store, så snyder det angiveligt mange steder, fordi der er flere steder, hvor bakkerne på greens får bolden til at trille langt væk fra greenen.

Der er delte meninger blandt golfeksperter om, hvor stor en betydning putningen kommer til at få. Jeg har både set en af de største eksperter udtale, at han mener, at putningen i denne uge neutraliseres. Med det mener han, at de gode puttere mister en fordel i denne uge, mens normalt ringe puttere ikke vil stå så dårligt som de plejer. Hans argument går basalt set på, at det bliver så svært at komme i birdie-afstand med approach-slagene og at den ringe stand på greens fjerner fordelen.

Omvendt har jeg også set en anden stor golfekspert sige, at putningen bliver virkelig afgørende. Hans argument er mere traditionelt og går på, at jo hurtigere og desto mere bakkede greens er, desto større krav stiller det til, at man kan putte. Personligt tror jeg mest på det sidste – nemlig at putningen bliver rigtig afgørende. Jeg tror nemlig også det bliver rigtig afgørende at undgå tre-putts i denne uge. Desværre for spillerne tror jeg nemlig, at vi kommer til at se flere tre-putts end normalt. Jeg tror også golfernes evner i de korte indspil bliver ret afgørende i denne uge.

Sammenfatning af banen

Jeg tror de færreste golfere har været udsat for så forvirrende og kaotisk et setup nogensinde. Jeg erindrer i hvert fald aldrig at have set noget lignende. Når jeg ser folk snakke om, hvornår vi sidst så sådan en relativt ny og ”mærkelig” bane, så er vi tilbage i 1965 og 1970, hvor US Open angiveligt også fandt sted på nyere baner, som blev kritiseret voldsomt allerede inden turneringen var gået i gang.

Der tales i denne uge meget om, at nogle golfere allerede har tabt turneringen, inden den er gået i gang. Det handler meget om at have et positivt mindset i denne uge, og det er en kvalitet, som er umulig at måle. Det er også svært at forudsige, hvem denne bane egentlig passer helt i skabet, fordi banen er sådan et bizart mix af forskellige typer af baner. På papiret er det en linksbane, men så passer længden og bredden på fairways så alligevel ikke helt dertil.

Basalt set tror jeg banen kommer til at stille store krav. Jeg tror, vinderen slår relativt langt og relativt lige. Ikke nødvendigvis så langt som Bubba Watson og Dustin Johnson og ikke nødvendigvis så lige som Stenson, Zach Johnson og Jim Furyk.

Godt nok er banen ekstremt lang, men du kan ikke tillade dig at være sløset, og det er et krav, at du tænker over, hvor på fairway du ønsker at placere dig. Og slår du så skævt, at du misser fairways, så er du i alvorlige problemer. Omvendt er fairways også så brede, at du ikke behøver slå ekstremt præcist på alle dine drives.

Jernspillet og approach-slagene er til enhver tid en af de vigtigste elementer i golf. Men i forhold til så mange andre turneringer så er jeg ikke sikker på, at det bliver helt så afgørende i denne uge – for jeg tror ganske enkelt, at det i mange tilfælde bliver fuldstændig umuligt at få sine approachslag tæt på hullerne.

Fantasifulde spillere får en fordel i denne uge – det er mange enige om. Man kommer til at slå mange fra mange uvante vinkler. Banen kommer også til at kræve tålmodighed, omstillingsparathed og evnen til at abstrahere fra den nærmest kaotiske tilstand som finder sted omkring anlægget lige nu.

Kommentarer

Feedback