Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...

Vi er nået til afsnit 5 af "Odds Med Omtanke" - en klummeserie skrevet af en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

I denne uge handler det om den psykologiske faktor - hvorfor man ikke skal købe champagne til nabolaget, når man har vundet, og hvorfor man ikke skal græde sig i søvn efter at have tabt...

Den psykologiske faktor

Hvis man følger et forum som BetXperts, så skal man ikke gennemse mange tråde, førend det står lysende klart, hvor vigtig den psykologiske faktor er i betting. Det er en faktor, der i vid udstrækning bestemmer hvordan vi reagerer, på hvad vi reagerer, med hvilke midler vi reagerer - en faktor, der har en altafgørende betydning for det resultat, vi får på bundlinjen.

Vi er alle sammen i større eller mindre omfang i den psykologiske faktors vold; for at blive succesfulde bettors/investorer må vi befri os så meget som muligt fra denne byrde.

Årsagen til, at kun få har overskud

Et lille eksempel: Hvis man accepterer den påstand, at betvalue er absolut uomgængelig, hvis man vil have succes i det her game, så er man jo nået et stykke af vejen. Men problemet er, at selv om der er mange der mener, at betvalue er kernen, så er der ikke mange, der vinder i det lange løb hos bookmakeren. Hvordan kan det så være? Jeg tror, at det er vores psyke, jeg tror, at det skyldes ”mind games” (udover selvfølgelig mangel på disciplin og hele den smøre!).

Folk mister evnen til klar tanke i succesens eller fiaskoens stund. Folk mister evnen til at begrænse sig, folk lytter til de forkerte, folk mister sagligheden, alt sammen fordi mekanismer i hovedet går i baglås, slår fra, bliver overhørt etc. Hvorfor er Ronaldinho god? Først og fremmest fordi han har et niveau, som han kan holde fra kamp til kamp, fra måned til måned, fra år til år.

Stabilitet er kernen, for sportsfolk som for spillere.

Den indre balance

Uden at der nu skal gå total tantra eller kama sutra (!) i historien her, så vil jeg godt slå et lille slag for ”en sund sjæl i et sundt legeme”. Jeg forudsætter her, at man dyrker betting på et vist niveau. Hvis man laver en enkelt kupon til en halvtredser om ugen, så behøver man ikke nødvendigvis være i fysisk topform! Men hvis man investerer en del penge, hvis man nødvendigvis skal træffe en del væsentlige beslutninger på daglig basis, så er man nødt til at have en modvægt overfor alle de ups and downs, man uvægerligt kommer ud for.
Den modvægt kan skabes af alt, afhængig af hvad man nu er til, om det så er motion i lange baner eller Kierkegaard-læsning ved tællelysets skær.

Find balancen før du spiller

Man skal ikke sætte sig til computeren, hvis Keld har pisset på sukkermaden, hvis man skændes med konen, hvis man ikke kan tænke klart af den ene eller den anden grund, man skal til gengæld opbygge vaner, der forhindrer at man bliver til fals for de letpåvirkelige mekanismer i ens eget hoved, der altid potentielt kan lokke én i uføre.

Én af hovedårsagerne til at jeg først fik succes med betting i 14’ende forsøg var, at jeg i lang tid ”solgte” mig selv og mine overbevisninger til enhver, der råbte ”Et godt tip”, ”All-in”, ”100% sikkert”. Fysisk og psykisk balance i succes og fiasko, gode vaner, positive cirkler, krop og sjæl i balance er ikke uvæsentlige elementer i at skabe succes indenfor betting.

Åh nej, (u)heldig igen…

Følg ethvert bettingforum på guds grønne jord, og det vil på daglig basis fyge rundt med besværgelser mod det umenneskelige uheld, man bliver udsat for, skryden over det fantastiske held, der har ramt, praleri over tilfældige gode stimer osv.

Prøv at træde et skridt tilbage, og betragt scenen. Alt dette på bare én dag, drama, kaos, glæde, måske endda sorg, ludomaniske tendenser til hobe. Man skal ikke undre sig over, at kun meget få mennesker kan leve af betting, man kan jo spørge sig selv, ”hvad hvis denne scene blev overført til et almindeligt arbejde, ville jeg kunne holde det ud?” For mig vil svaret være et rungende NEJ….det ville min psyke ikke kunne holde til.

Stabilitet er nøglen

Stabilitet er kodeordet. Jeg har sjældent lange gevinstserier eller tabsserier, jeg spiller ikke for at prale med en fantastisk record, hotte perioder, jeg tænker, hver gang en spiller skriver om hvor hot han er, at så er det ganske sikkert og vist at vedkommende også bliver aldeles u-hot på et andet tidspunkt.

Det gælder om stille og roligt at holde sig upåvirket af en verden hvor få ved for meget og mange flere ved for lidt - og så ellers bare ”do your thing”.

De vigtige rutiner

Hvordan skal man så kunne gøre det, når én af de væsentlige opgaver som spiller/investor netop er at indhente information, stole på folk der burde vide hvad de taler om, dissekere data, altså med andre ord involvere sig i denne hektiske verden? Min måde er meget simpel: Jeg stoler i sidste ende kun på mig selv, ansvaret for gevinster og tab er mit og mit alene. Og de mennesker jeg skal lade mig påvirke af, skal have en ”proven record”, der er solid.

Gode vaner

Her spiller rutiner en vis rolle, læs et par af mine:

-Efter store tab holder jeg altid en lille pause, 1 dag, 2 dage - hvad der falder for. Hovedet skal på plads igen, og jeg skal ikke ”fooles” til pinedød at hente det tabte tilbage.

-Det samme efter store gevinster.

-Hvis jeg sidder ved computeren og ikke kommer nogen vegne, slukker jeg. Undlad at forcere noget som helst. Det er unødvendigt – ja, ofte decideret dumt.

-Tidligere kunne jeg ærgre mig i dagevis over tabte spil og tabte penge, nu bruger jeg den såkaldte 5-minutters regel.
Vær fandens sur, skæld og smæld, bid i tæppet, MEN…kun i 5 minutter, så er det slut (og det skal være slut, ikke så meget som en nagen i maven må der være) og ”off you go” mod nye horisonter. Det virker faktisk fremragende!

-Aldrig, aldrig nogensinde lav spil, når man ikke er ”at ease”. Har man en forkert fornemmelse, så er det bedst at holde fingrene fra fadet.

-Vær opmærksom på hvordan spil påvirker dig: Hvis du ikke mere synes at konen/kæresten er smuk om morgenen (eller så om aftenen da…!), fordi du bruger tiden og energien på at analysere på hvordan planeternes status påvirker Ronaldinhos humør og gejst, så er det på tide at stoppe.

Forkert fokus på her-og-nu-succes

Jeg har nogen gange utroligt svært ved at forstå, at folk kan lade sig lokke med på spil af fancy ord, tomme løfter, tilfældige stemninger. Omvendt kan kompetente folk, såsom f.eks. det store flertal af BetXperts ekspertpanel, risikere at få skældud og kritik fordi deres anbefalede spil tilfældigvis ikke ramte. Verden er i sandhed uretfærdig! Jeg korser mig, når helhjertede amatører anbefaler spil til odds 1,2 på baggrund af lidt statistik, der er tilgængelig for alverden, og opnår ros og anerkendelse for den sølle indsats, fordi spillet tilfældigvis vinder.

Sæt hurra-mekanisme ud af kraft

Det kan kun lade sig gøre fordi spillere higer efter den succesfornemmelse, som kun en gevinst giver. Men nøjagtigt ligesom det som bekendt bliver koldt efter et stykke tid, hvis man har vådtet sine bukser, så fungerer det her på samme måde. Psykologien i det er dog klar nok, midlertidig tilfredsstillelse af behov bliver sat over den sunde tilgang og det langsigtede mål. Men hvis man vil noget i denne verden, i spil eller hvor som helst ellers, så er den ”kortsigtede hurramekanisme” én af de væsentligste at sætte ud af kraft.

Op- og nedture

Af 2 onder skal man vælge det mindste! Så jeg foretrækker da opturen fremfor nedturen, men lidt filosofisk betragtet ønsker jeg faktisk ingen af delene, da opturen jo indikerer at jeg også har haft nedturen! Hvis man tegner et kurvedigram over mine investeringsresultater på månedsbasis, så vil jeg meget gerne have en topografi som Danmarks (små bløde bakketoppe og ikke for dybe dale) fremfor f.eks. Nepals (Everest m.fl. - uhadada!).

For at opnå det så vil jeg personligt endda gerne sælge lidt af overskuddet (minimere betvalue en anelse) for altså til gengæld at have næsten-visheden om at op- og nedture ikke bliver for dramatiske. For man skal ikke undervurdere den psykologiske effekt i at tabe i længere perioder, uanset hvilken rutine og erfaring, man ellers stiller op med.

Omgivelserne

Det kan godt være, at jeg bliver lige lovlig rørstrømsk nu…..Men et eller andet sted så betyder det altså alverden at have en partner, der accepterer og støtter én 100% i det man gør. Ja, ja, kan man jo så sige, men det gør del vel altid..? Selvfølgelig, men min oplevelse er, at det er endnu vigtigere indenfor dette felt end indenfor andre, af flere grunde:

- Som spiller opnår man ikke samme dækning af behovet for anerkendelse som via et ”normalt” arbejde. Man fungerer lidt som ”the Lone Ranger”..

-Uanset om man er hobbyspiller eller professionel, så vil man have oplevet folks skepsis overfor spil og spillere (uagtet at de selv i øvrigt bruger hundredevis af kroner på lottokuponer, noget jeg f.eks. aldrig ville ofre penge på). Selvom der efterhånden bliver investeret rigtigt mange penge i spil fra den gennemsnitlige dansker, så er vi milevidt fra den accept af en spilkultur, som vi f.eks. ser i Storbritannien.

-Ludomani-spøgelset…: Jeg har ikke tal på de gange folk har manet dette spøgelse frem, selvom sandsynligheden taler for at en rimelig analytisk og mådeholdende tilgang til emnet ikke er det, der placerer én på første parket i risikozonen.

-Accept af tidsforbrug, især selvfølgelig hvis man også arbejder ”normalt”: Uanset hvordan og hvorledes, så skal der smides timer efter det, hvis man vil noget. Man skal heller ikke helt overse, at hvis man skal ”snige” sig til den tid, man skal bruge, have dårlig samvittighed over at bruge den tid tingene tager, ja så bliver det også derefter, endnu en stressfaktor er dermed født.

-Summa summarum…: Man kan ikke styre alting, herunder f.eks. stolpeskud, brændte straffespark, dommerfejl m.m., men et par ting kan man, eller bør man kunne, styre, nemlig den måde man tænker på og den måde man opfører sig på. Hvis man lader fornuften råde på de 2 områder, så er der forhåbentligt også en chance for at omgivelserne spiller positivt med, og så har man i hvert fald på det personlige og mentale plan en ballast, der gør at man kan tåle fiaskoen og nyde succesen.

Næste uge: ”Over-under-spil… et effektivt redskab?”

I næste uge vil temaet være ”Over-under spil” - hvad man kan bruge dem til, hvorfor de med lidt omtanke kan være med til at give en rigtig fornuftig spiløkonomi, og hvilken strategi man evt. kan anvende, når det gælder den slags spil. Om 14 dage er temaet i øvrigt ”At begrænse sig – en kunst for kendere?”

Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.

Mange hilsner og take care,
Investor

De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon i menuen foroven.