Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...

Vi er nået til afsnit 10 af "Odds Med Omtanke" - en klummeserie skrevet af Investor, en spiller med masser af erfaring at dele ud af: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

I denne uge fortæller Investor om nødvendigheden af at begrænse sig...

At begrænse sig – en kunst for kendere

Denne klumme kommer til at handle om noget, som en del sikkert vil synes er kedeligt, trist, frustrende og på ingen måde forbundet med det at have det sjovt med betting. Det handler nemlig om at begrænse sig , faktisk i alt der har med betting at gøre.
Jeg elsker personligt ordet begrænsning (i hvert fald i denne sammenhæng), det skaber retningslinjer, motivation, klare linjer m.m.

”Hvordan i alverden har manden tænkt sig at fylde så lang en spalte med sniksnak om begrænsninger?”, kunne man jo spørge sig selv. Men der er masser at sige (det eneste tidspunkt hvor man ikke behøver begrænse sig i betting-sammenhæng, er når man taler om begrænsning...). Min erfaring siger mig, at begrænsning er nøjagtigt ligeså vigtigt som money management, valuebetting, disciplin, viden, you name it.

Man skal/kan simpelthen tænke begrænsning ind i sin strategi, fra start til slut, i sine valg af spil, i håndteringen af midler, i strategi, i fremgangsmåde, simpelthen som en del af det samlede billede.

Og førend man nu tror, at det rabler helt, så følger her forklaringen.

Hvor meget vil du tabe?

Hvis vi starter med udgangspunktet: Hvis man vil gøre sig på spilområdet, stort eller småt, så skal man have en vis kapital til rådighed. Her kommer allerede de første begrænsninger ind i billedet. Hvad vil man ofre, hvor meget må man tabe pr. måned, pr. kvartal, pr. år?
Alt for mange har ingen begrænsninger her, de gør sig ingen tanker om de her ting, resultatet er ”den fossende bæk”, midler fosser bare ud. Man tænker ikke rigtigt over det, ”det er jo kun et par hundrede”, men ikke desto mindre er et par hundrede om ugen altså over 10.000 kr. på et år.

Brug hovedet, når du satser

Sæt begrænsninger for de midler der skal være til rådighed, sæt begrænsninger for størrelsen af ”kapitaltilførsel” og sæt for guds skyld begrænsninger for indsatsstørrelsen (lad være med at satse hverken det halve eller hele på ”én hest”). Overhold de retningslinjer, og sky undtagelser som pesten. Og ha’ tålmodigheden med som fast partner. Hav et fornuftigt spilbudget – så du ikke taber mere end du kan leve med – og hav en fornuftig indsatspolitik, så din bankroll ikke er pist væk efter 10 spil.

Bare i BetXperts forum har der været masser af indlæg fra brugere, der godt kan se det fornuftige i de her ting, men hvor man alligevel gerne vil nå det hele på den halve tid. Man har måske ikke de helt store midler at gøre godt med på kort sigt, til gengæld vil man gerne have de store gevinster på kort sigt...
I min verden: Det går ikke, det er ikke realistisk, det vil kræve held (og det bryder vi os ikke om at forlade os på!), og det vil skabe en utryghed, der ikke er befordrende for det videre forløb.

Det handler om at være TRYG

Helt grundlæggende gælder det nemlig: Vil man være en succesfuld spiller, så skal man være tryg. Tryg ved hvad man gør, tryg ved de økonomiske implikationer ens spil/arbejde medfører. Manglen på tryghed, når det gælder pengemidlerne, er den sikre vej til enden før vi overhovedet er startet.

Strategien

De næste begrænsninger kan man kalde de rent strategiske. Det handler om ens risikoprofil, om hvorledes man kan bygge en strategi op, der tager hensyn til de begrænsninger, som vi et eller andet sted alle sammen har som mennesker. Det kan være på det overordnede plan – ”Hvordan skal jeg gribe det her an?” – og det kan være på detailplan med forventet TB-%, løbende bench marking osv.

De begrænsninger, man pålægger sig selv, skulle gerne gøre deres til at optimere den strategi, man har valgt. Sikre at strategien kan følges også i dårlige perioder, og at ”trygheden” kan bibeholdes.

Tåbelig sutteklud

Et lille eksempel fra et andet website: En forholdsvis respekteret spiller har den ”geniale” ide/”strategi” kun at spille max. 3 ”sikre” spil på en uge med et bestemt startbeløb, og så ellers akkumulere spilbeløb til startbeløbet ville være fordoblet. I debatten der udviklede sig kom det frem, at han anså det for usandsynligt at en sådan ”strategi” ikke ville give overskud i det lange løb.

Magen til ”sutteklud” skal man lede længe efter! Godt nok er der lagt klare begrænsninger ind i ”strategien”, men forestillingen om at han risikerede at tabe flere ”sikre” spil i træk var i den grad ikke nået frem til ham.

Husk skræk-scenariet

Problemet her er at manden simpelthen ikke kunne se ”strategiens” begrænsning, han manglede fantasi til at se ind i skrækscenarie-krystalkuglen, og så visualisere de risici forbundet med ”strategien”.
Heldigvis ved vi jo alle sammen, at sådan noget som ovenstående naturligvis ikke holder, man kan hoppe og springe, mene hvad man vil, det eneste der giver overskud i det lange løb er værdi, IKKE strømlinede systemer og strategier.

Så lidt strategi-visualisering må der til for at kunne vurdere et ”worst case scenario” såvel som et ”best case scenario”. Hvis man kan se sin egen strategis begrænsninger, så er rigtigt meget vundet på forhånd.

Ligaerne

Og så kommer vi til den mere praktiske side af sagen. Begrænsning af de ligaer/sportsgrene, man spiller på, kan give en afgørende ekspertise på få områder, sådan som BetXpert’erne indenfor fx cykling og vintersport jo så klart viser. Det ene skal jo passe med det andet – hvis man har en time om dagen til spil (midt mellem job, beskidte bleer og indkøb), så kan det under ingen omstændigheder nytte noget, at man vil dække fodboldligaer fra Svalbard til Honduras.

Overvurdér ikke din indsigt

Her skal begrænsningen tænkes ind på den måde, at man både skal kende sine egne begrænsninger (det behøver ikke være tid, det kan også f.eks. være sproglige, når der skal søges information, det kan være interessemæssige, det kan være så meget), og at man skal vurdere hvad der er praktisk muligt på den tid man har til rådighed.
Man kan så forfærdeligt nemt komme til at narre sig selv til at tro, at man har styr på hele den f.eks. tyske fodboldscene, når det man i virkeligheden har gjort, er at se Bundesliga-mål på Kanal 5, og så har man måske lige orket at checke stillingen. Det er altså ikke et niveau, hvor man kan påregne at vinde penge på langt sigt.

Ekspert i eet hold

Begrænsningen på ligaer/sportsgrene kunne også sagtens være, at man følger enkelte hold, situationer, faktorer på allernærmeste hold – og så nøjes med at spille på det. Jeg har f.eks. en bekendt, som nu i flere år i træk har lavet et ganske nydeligt overskud på baseball ved udelukkende at spille (på og imod - og uden emotioner) Atlanta Braves, som han kender godt efter at have boet i byen en del år. Det kunne også være at gøre sig til ”situationsekspert”, hvis man kan kalde det sådan, f.eks. kunne man specialisere sig i motivationsvæddemål mod slutningen af en sæson, specialisere sig i bestemte type af væddemål osv. Enhver liga eller sportsgren har ”sin egen indre logik”, som Jørgen Leth nok ville udtrykke det!

Spillene

Der er mange begrænsninger, man med fordel kan pålægge sig selv, når det gælder selve spillene samt spiltyperne. Det kan være helt banalt, antal spil, asian handicap, livespil osv. Men det kan også være mere detaljeret; såsom f.eks. en grov opdeling af perioder, sådan at man på visse tidspunkter af året fokuserer på bestemte væddemål:

- Motivationsvæddemål mod slutningen af sæsonen

- Champions League sæsonen; spille imod Champions League hold i deres efterfølgende ligakamp

- Over/under-spil generelt i europæiske knockout-kampe med specielt fokus på f.eks. den første kamp

Og dette var bare nogle eksempler. Begrænsninger (eller ”rammer”, hvis man synes at det lyder bedre...) hjælper simpelthen i den enkelte spilsituation med til, at man holder fokus, så man gør det man forhåbentligt er bedst til, i stedet for at det bliver ”leverpostej” og sætten sig mellem flere stole.

Reaktionerne

Når man nu er kommet godt og grundigt ind i begrænsningens fine kunst, så er det selvfølgelig heller ikke gjort med det alene. Man må nemlig altid være klar til at justere, til at erkende at man ikke ved alt (at man er begrænset….), og til at skrue op og ned for det forhåbentligt evigt brændende blus.
Det kan være, at man skal sætte yderligere begrænsninger ind, det kan være at man skal fjerne nogle eller opfinde nye, summa summarum: Man skal være som katten Keld i naturen, ”alert” og klar til at slå til, velvidende hvad man kan og ikke kan (hvilket ikke afholder Keld fra at kaste et længselsfuldt blik efter en lavtgående gråspurv).

Følelesen af kontrol

Man vil fomodentligt også opleve en følelse af ”kontrol” ved at inkorporere en tankegang som ovenstående i sine spillevaner. Nu er det jo heldigvis meget forskelligt, hvordan mennesker har det med kontrol, personligt er det et afgørende parameter for mig, at jeg til enhver tid og hele tiden har fuld kontrol med min egen gøren og laden på området. Begrænsninger og rammer giver simpelthen øget kontrol.

Lomme-filosofi eller sund fornuft

Jeg sad og tænkte på, mens jeg læste dette igennem, at der sikkert vil være mange, der synes at disse tanker er ude på overdrevet, en gang opstyltet plidder-pladder, lommefilosofi af værste skuffe og ødelæggende for enhver morskab, som man kan have med spil. Det synes jeg ikke, og jo mere erfaring jeg selv får, jo mere sikker bliver jeg på, at denne ”begrænsnings-tankegang” er helt afgørende for mig selv i mit eget spil, og jeg bliver faktisk også mere og mere sikker på, at det samme kunne gælde for en del andre.

Succes eller fiasko i spil (og sport for den sags skyld) afhænger af ens ”mind set”, og det er på det område, at det for de fleste er meget nødvendigt at arbejde med sig selv, så man ikke lader sig rive med. Hvis det var religion, så havde det været ”Ave Maria”, man kunne have gået og messet, nu er det spil, så her er det ”Begræns dig, begræns dig!”.

Så smarte sælgertyper – ”Man skal se muligheder, ikke begrænsninger” – kan i mine øjne ikke bruges til en pind, når det kommer til spil. Man skal nemlig se begrænsninger, for derved kommer mulighederne.

Næste uge: ”Amerikansk sport – muligheder og faldgruber”

I næste uge vil temaet være ”Amerikansk sport – muligheder og faldgruber”. Jeg vil kigge lidt nærmere på hvordan muligheder kan udnyttes og spilstrategier kan opbygges, når det gælder den amerikanske sport, der ikke blot er meget forskellig fra europæisk på den sportslige side, men så sandelig også på den bettingmæssige. Om 14 dage er temaet i øvrigt ”VM – strategi for en turnering”.


Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.

Mange hilsner og take care,
Investor

De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon på http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=lex