Det blev en midtnatsgyser ved seneste folketingsvalg, men efter sidste stemmer blev talt op stod det klart, at Mette Frederiksen (S) fik lov til at beholde nøglerne til statsministeriet. Men hvordan kommer til det at gå med denne nye regering over midten og hvem bliver statsminister efter næste folketingsvalg? Vi har set nærmere på bookmakernes odds.

Der var enorm stor spænding på valgnatten, hvor magten svingende mellem rød og blå blok. Det endte med, at Socialdemokratiets Mette Frederiksen fik det afgørende flertal og kunne danne en bred regering over midten sammen med Jakob Ellemann-Jensen Venstre og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne.

"Vi kigger som regel på det vægtede snit, som man bl.a. kan finde hos Berlingske Barometer. Og så ændrer vi ikke oddset dramatisk, fordi en enkelt måling ser anderledes ud end vores odds. Der skal gerne lidt flere målinger til," siger han til BetXpert.

Hos Nordicbet* går traderne til opgaven på nogenlunde.

"Politik er jo en svær størrelse, men vi forsøger at holde os så opdateret som muligt på nyheder, meningsmålinger og resten af markedet. Store indsatser (fra kunder, red.) tages selvfølgelig med i overvejelserne. Vi er også opmærksomme på trends fra tidligere valg, både danske og udenlandske, og analyserer også på hvordan og hvorfor meningsmålinger har taget fejl. Vi forholder os generelt skeptisk overfor, hvilke meningsmålinger der er søgt information fra, samt hvordan prisen skal stå," oplyser Nordicbets tradere til BetXpert.

Asser: Vanopslagh har fanget de unge vælgere

Hvad vil du tro, at valgkampen 2022 vil blive husket for?

- Valgkampen vil nok primært blive huske for to ting. Søren Pape og Konservatives nedsmeltning, hvor de gik fra omkring de 16 procent af stemmerne til nu at være heldig med at få over 7 procent.Og så kommer vi heller ikke udenom Lars Løkke Rasmussens uventede comeback og rejse fra spærregrænse til kongemager. Den var der ikke mange, der havde set komme.

Hvis vi skal uddele karakterer til partierne, hvem skal så have topkarakter, og hvem er dumpet?

- Topkarakteren skal utvivlsomt gå til Liberal Alliance og især Alex Vanopslagh og partiets velsmurte SoMe-afdeling. ”Daddy Alex” har fanget de unge vælgere i en helt uhørt grad, og det har været vanvittigt imponerende. Derudover skal Alternativet også roses. Det er flot klaret, at de overhovedet er kommet tæt på spærregrænsen.
Der er heller ingen tvivl om, at bundkarakteren går til Konservative og Søren Pape Poulsen. Alt han har rørt ved i valgkampen, er gået i stykker.

Der har undervejs været fokus på personsager, men har det overskygget debatten om partiernes politiske mærkesager?

- Valgkampen startede ud med personsager i fokus; især da minksagen var den afgørende katalysator for valget. Søren Papes sager har fyldt meget, men jeg synes, at efterhånden som valgkampen er skredet frem, så er der blevet større interesse for partiernes politik. Man kan sige, at valgkampe er helt generelt begyndt at handle mere om personer, så det er nok en udvikling, man ikke kan stoppe. Præsidentialiseringen af dansk politik er i fuld gang og har været det længe.

Se mere odds på politik hos Betxpert

Ofte stillede spørgsmål

🔎Hvornår afvikles der folketingsvalg?
En valgperiode er på 4 år, så der skal afvikles folketingsvalg igen senest den 10. november 2026.

🔎Hvem vinder folketingsvalget?
 Hos bookmakerne er Mette Frederiksen favorit til fortsat at være statsminister efter valget.

🔎Hvor skal jeg stemme?
Du vil få tilsendt et valgkort senest 5 dage før valget, hvor der er oplysninger om dit lokale valgsted.