Efterårssæsonen i Superligaen er efterhånden godt i gang, og Danske Spil* har odds på, hvem der får Tipsbladets pris som Efterårets Profil. BetXpert har kigget lidt på oddsene og kandidaterne. 

Kåringen som Efterårets Profil går helt tilbage til 1994. Brøndbys daværende angriber Bo Hansen var den første spiller til at modtage hæderen. I dag er Anis Ben Slimane vestegnsholdets største favorit til at snuppe titlen, mener Danske Spil*, som har odds på kåringen. 

Brøndby-spilleren må dog affinde sig med, at der tilsyneladende er større favoritter end ham. Det kommer vi ind på i det følgende afsnit.

Favoritfeltet består primært af spillere fra de største klubber plus hele Danmarks nye darlings fra Silkeborg IF.

Det er som regel også blandt storklubberne, vi finder vinderen af Tipsbladets store hæder. Statistikken fra de seneste 12 år viser os nemlig, at det ofte bliver en spiller fra det kommende mesterhold, som løber med titlen. Det kommer vi mere ind på senere i artiklen. 

OBS: Det er Superligatrænerne, der kårer Efterårets Profil. 

Odds på Efterårets Superliga-profil 2022

Hæderen som Efterårets Superliga-profil tildeles af trænerne i landets bedste række. De skal ideelt set kun bedømme spillernes præstationer i Superligaen og ikke eventuelle gode eller dårlige præstationer i Europa. Herunder finder du et udpluk af de spillere, som Danske Spil* udbyder odds på. 

Odds på Efterårets Profil 2022 (udvalgte spillere) Højeste odds Bookmaker
Anders Dreyer 4,00
Nicklas Helenius 6,50
Nicolai Vallys 6,50 ​​​​​​​
Pep Biel 6,50 ​​​​​​​
Viktor Claesson 10,00 ​​​​​​​
Anis Ben Slimane 15,00 ​​​​​​​
Gustav Isaksen 25,00 ​​​​​​​
Evander 25,00 ​​​​​​​
Mohamed Daramy 25,00 ​​​​​​​
Patrick Mortensen 25,00 ​​​​​​​
Hákon Arnar Haraldsson 35,00 ​​​​​​​
Rasmus Falk 35,00 ​​​​​​​
Sebastian Jørgensen 35,00 ​​​​​​​
Louka Prip 35,00 ​​​​​​​
Christian Sørensen 50,00 ​​​​​​​
Simon Hedlund 50,00 ​​​​​​​
Allan Sousa 50,00 ​​​​​​​
Mads Emil Madsen 50,00 ​​​​​​​
Erik Sviatchenko 75,00 ​​​​​​​
Marko Divković 250,00

OBS: Odds er fra torsdag den 11. august klokken 13.13.
Sådan finder du spillet: Forside --> Fodbold --> Danmark --> Danmark Superligaen --> Scroll ned på siden

F.C. Københavns Pep Biel blev Efterårets Profil i 2021. Spanieren ligger også lunt i svinget til at blive det i 2022, hvis Danske Spils odds skal stå til troende. Den lille målræv må dog se FC Midtjyllands Anders Dreyer løbe med favoritværdigheden. 

Det ville da bestemt heller ikke være nogen stor overraskelse, hvis Dreyer eller Biel løber med hæderen. Historikken viser os nemlig, at der er en klar tendens til, at modtageren af Efterårets Pris spiller for det kommende mesterhold. Det kan du læse mere om i sidste afnit af artiklen. 

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at det bliver FCK eller FCM, der bliver mestre, men de er p.t. favoritter til det. Hold dog øje med Silkeborg IF, som fortsætter de flotte takter fra i fjor.

Inden BetXpert-redaktionen gennemgår et udvalg af kandidaterne, får du lige Frank Pilantras, tipredaktør her på sitet, umiddelbare syn på nogle af de største favoritter. 

Frank Pilantra: Dreyer kan få det svært

Frank Pilantra kan godt se, at Anders Dreyer får en smule svært ved at præstere ordentligt under de nuværende forhold i FC Midtjylland.

- Anders Drejer er udpeget til favorit hos Danske Spil*, men FC Midtjylland står overfor at skulle have en ny træner, og det kan skabe ustabile præstationer, hvorfor Dreyer kan få svært ved at sparke FCM tilbage til tops.

- Der har også været svingende præstationer hos FCK, men både Pep Biel og Viktor Claessen har vist klassen og leveret kampafgørende præstationer. Det var vel også forventet og modsat Silkeborg og Nicklas Helenius, så har FCK-profilerne ikke blæst os omkuld rent spillemæssigt.

- Superligaens succeshistorie er stadig Kent Nielsens mandskab, Silkeborg, IF, der fortsætter med at imponere, og vi så i Tipsbladets afstemning i foråret, at det blev belønnet af Superliga-trænerne (Nicolai Vallys vandt, mens holdkammerat Nicklas Helenius blev nummer to, red.).

Herunder får du en kort kommentar til et udvalg af kandidaterne til at blive Efterårets Profil i Superligaen 2022. 

Anders Dreyer

Anders Dreyer er tilbage i FC Midtjylland for at vise sig frem for udenlandske klubber. Det har han ikke lagt skjul på; han skal skydes af sted igen, når han har præsteret kontinuerligt i Superligaen for "Ulvene". Den mission er den tidligere Rubin Kazen-spiller allerede godt i gang med. Det farlige venstreben deler p.t. topscorerværdigheden med fire mål sammen med Pep Biel og Nicklas Helenius. Med to målgivende afleveringer topper Dreyer også assistlisten sammen med fire andre spillere. 

Pep Biel

Den lille spanske angriber er startet forrygende ud i Superligaen. Holdet har haltet lidt i flere kampe, men den tidligere Zaragoza-spiller nyder stor succes. Senest scorede han hattrick i 4-1-derbysejren over Brøndby IF. Det bringer ham op på fire mål og én assist. Selv hvis FCK skulle købe en ny 9'er, hvor Biel p.t. vikarierer, behøver det langtfra være skidt for Biels chancer for at blive Efterårets Profil. Han har tidligere vist, at han har mindst lige så mange kvaliteter som 10'er. 

Nicolai Vallys

Nicolai Vallys er eftertragtet af større klubber i både ind- og udland. Særligt F.C. København og Brøndby IF har været sat i forbindelse med kantspilleren, hvilket er helt forståeligt. Han brændte banen af i Superligaen i sidste sæson, og i indeværende har han fortsat takterne. Tre kampe, to mål og to assister lyder statistikken på indtil videre (11. august 2022). Vallys skal være et oplagt bud på at blive Efterårets Profil 2022. 

Nicklas Helenius

Endnu en Silkeborg IF-spiller, der har taget Superligaen med storm, er Nicklas Helenius. Bomberen fra Svenstrup har knaldet fire mål ind i fire kampe, og dermed har den forsvarende Superliga-topscorer indledt sit titelforsvar med hård hånd. Det tæller også til Helenius' fordel, at han spiller på et hold, der ligger med i toppen af ligaen. Visse røster mener endda, at Silkeborg kan lave overraskelsen og vinde mesterskabet. 

Anis Ben Slimane

Der er store forventninger til Brøndbys 21-årige midtbanetalent Anis Ben Slimane. Dansk-tuneseren mangler nok lidt mere slutprodukt, hvis han for alvor skal ind i kampen om at blive Efterårets Profil. Det siger statistikken i hvert fald. Det kan du som nævnt læse mere om længere nede i artiklen. 

Mohamed Daramy

Mohamed Daramy er tilbage i Danmark og F.C. København. Den 20-årige offensivspiller fik 68 minutter i sin comeback-kamp i weekenden hjemme mod Brøndby. Her viste spilleren, der er ejet af Ajax Amsterdam, at han stadig har lidt magi i støvlerne. Det var dog ikke nok til at komme på hverken mål- eller assisttavlen i denne omgang. Alligevel skal Daramy naturligvis nævnes som en mulig vinder af Tipsbladets Efterårets Profil. Da Daramy senest var i Superligaen, legede han kispus med samtlige forsvarsspillere og scorede og assisterede flittigt. Den efterfølgende tur til hollandsk fodbold var imidlertid ikke nogen succes. 

Patrick Mortensen

Patrick Mortensen er tidligere Superliga-topscorer, og lever han op til det i første halvdel af sæsonen, så har historikken vist, at en flittig målscorer har fine muligheder for at vinde prisen. Den tidligere Sarpsborg 08-angriber har sammen med sit hold fået en fornuftig start på sæsonen, og han står noteret for tre mål i fire kampe. AGF kommer næppe til at spille med om mesterskabet i denne sæson, men bomber Mortensen tilstrækkeligt med mål ind i netmaskerne, kan det ikke udelukkes, at han ender som Efterårets Profil 2022.

Erik Sviatchenko

Der kan næppe være tvivl om, at FCM-anføreren er blandt Superligaens allerbedste midterforsvarere. Det høje niveau har kastet to af Tipsbladets kåringer af sig ved tidligere lejligheder; én gang Efterårets Profil og én gang Forårets Profil. Derfor kan Sviatchenko selvfølgelig heller ikke udelukkes denne gang. 

Offensive spillere fra mesterholdet plejer at vinde

Når det kommer til udnævnelsen af Efterårets Profil, tegner der sig et billede af, at spilleren skal findes hos det kommende mesterhold. Således har ti ud af de seneste 12 spillere, der har fået hæderen, spillet for de kommende mestre. Undtagelserne er Emiliano Marcondes, der fik titlen i 2017, og Lukas Spalvis i 2015. 

Der er ydermere en lille tendens til, at det er en spiller, som gør sig bemærket i det offensive spil. Andreas Bjelland (2011) og Erik Sviatchenko (2019) er de eneste forsvarsspillere på listen i de seneste 12 år. Tidligere har andre forsvarsspillere som Søren Colding, Martin Albrechtsen og Michael Gravgaard dog også gjort sig fortjent til titlen. 

Thomas Delaney og William Kvist, som begge havde rigeligt med defensive pligter i FCK, har også vundet titlen indenfor de seneste 12 år. Dermed løber det op i to forsvarere, to midtbanespillere og seks angribere/offensive kantspillere.

Med tanke på, at det oftest er hos de kommende mestre, at man skal finde Efterårets Profil, er det naturligvis nærliggende at kigge på spillere fra nogle af de store hold samt de hold, der er kommet godt fra land. Det kunne derfor være spillere fra klubber FCK, FCM, Brøndby Silkeborg, FCN med flere. 

Her er en liste over Efterårets Profil helt tilbage til titlens start i 1994:

1994: Bo Hansen, Brøndby IF
1995: Allan Nielsen, Brøndby IF
1996: Søren Colding, Brøndby IF
1997: Ebbe Sand, Brøndby IF
1998: Ståle Solbakken, AaB
1999: Morten Poulsen, Viborg FF
2000: Peter Graulund, Brøndby IF
2001: Christian Poulsen, FC København
2002: Martin Albrechtsen, FC København
2003: Tommy Bechmann, Esbjerg fB
2004: Mohamed Zidan, FC Midtjylland
2005: Michael Gravgaard, FC København
2006: Michael Gravgaard, FC København
2007: Jesper Grønkjær, FC København
2008: Djiby Fall, OB
2009: Peter Utaka, OB
2010: William Kvist, FC København
2011: Andreas Bjelland, FC Nordsjælland
2012: Nicolai Jørgensen, FC København
2013: Kasper Kusk, AaB
2014: Pione Sisto, FC Midtjylland
2015: Lukas Spalvis, AaB
2016: Thomas Delaney, FC København
2017: Emiliano Marcondes, FC Nordsjælland
2018: Robert Skov, FC København
2019: Erik Sviatchenko, FC Midtjylland
2020: Jesper Lindstrøm, Brøndby IF
2021: Pep Biel, FC København