Så er tiden atter blevet moden til at åbne for basketcase-euforien og lade sig underholde af sæson-slutspurten fra de nordamerikanske NBA-giganter. De 82 Regular Season-kampe er blevet spillet, og nu skal der findes en vinder via playoff - der går i gang lørdag aften.

8 hold spiller om mesterskabet i Eastern Conference, ditto i Western Conference. Og til sidst mødes de to mestre i den store NBA-finale (2005-udgaven blev vundet 4-3 af vest-holdet San Antonio Spurs over øst-mandskabet Detroit Pistons).

I denne optakt gives der vanen tro et bud på en vinder af henholdsvis Eastern og Western Conference. Vi giver også et bud på hvem der måske overrasker og hvem der flopper...

Endelig er der uddybende analyser af hver af de i alt 8 match-ups i første runde, dvs. 4 kvartfinaler i Eastern Conference og 4 i Western. Hver serie spilles bedst af 7 kampe.

Endnu vil jeg afholde mig fra at komme med et bud på den samlede vinder, men dette vil jeg vende tilbage til efter første runde.
 

Spilforslag

Der vil snarest blive udlagt vinderspil mhp første runde. Og tip til de konkrete kampe vil blive udlagt løbende.

Følg BetXperts playoff-tip her: http://www.betxpert.com/ekspert/nba/
 

Eastern Conference

Sidste års finale: Detroit Pistons vandt over Miami Heat med 4-3

Der har været en del overraskelser i løbet af denne sæson, men den deciderede sensation er udeblevet, og jeg har svært ved at se hvorledes det ikke skulle endee med endnu en forudsigelig Conference vinder, men lad os nu se på det…

Slutstilling efter regular season:
Detroit
Miami
New Jersey
Cleveland
Washington
Indiana
Chicago
Milwaukee

Bud på Eastern Conference:
Vinder: Detroit Pistons
Outsider: New Jersey Nets
Skuffelsen: Miami Heat


4 kvartfinaler. Match-ups:
 

Detroit Pistons – Milwaukee Bucks

Første runde i Eastern Conference Playoff

Tip på Udfald: 4-0
 

Detroit Pistons

Igennem hele sæsonen har Detroit Pistons været holdet som de andre jagtede, og dette vil næppe ændre sig igennem Playoffs hvor holdet via den samlede førsteplads i grundspillet har sikret sig retten til at spille på hjemmebanen igennem hele slutspillet. Tidligere var holdet kendt for sit fantastiske forsvarsspil under Larry Brown, og mens dette aspekt af spillet stadig mestres i Motown Detroit, har den tidligere Minnesota træner Flip Saunders tilført holdet en stærk offensiv formåen.
Igennem hele sæsonen har Detroit stillet op med samme starting line up (med få undtagelser), og det vil være disse fem som skal bære byrden igen i playoff. Holdet fik en klar blåstempling af verdens NBA fans, da fire af de fem startere fik plads hos all-star holdet, det var kun Tayshaun Prince som måtte blive hjemme. Dette skal ikke opfattes som om han er det svage led, han spiller måske ikke så spektakulært som de andre, men han er et vigtigt våben med sit fantastiske forsvarsspil (på højde med Artest og Bowen), og samtidig har han forbedret sit skud fra distancen. Grunden til holdets dominans er en meget stærk team gejst, uanset om det er de to Wallaces på low post, eller altid løbende Rip Hamilton eller endda den mulige mvp point guard Chauncey Bilups, så er alle parate til at yde max for holdet.
I de sidste kampe i sæsonen har man benyttet bænken en del for at spare de normale startere, og det har faktisk ikke været at mærke på holdets indsats, idet sejrene er fortsat med at flyde ind. Specielt har der været masser af kvalitet på low post hvor McDyess har ydet rigtigt godt, hvilket lover godt, idet playoffs er en intensiv affære hvor en af de to Wallaces nemt kunne komme i foul trouble, og så borger det for kvaliteten at have en erfaren herre som McDyess til at tage over. Ligeledes har den tidligere boston guard Tony Delk vist fine takter, og bredden er godkendt på pistons hold.
 

Milwaukee Bucks

Der har længe været en del spænding om hvem der skulle hente den ottende og sidste playoff plads i Eastern Conference, og specielt Orlando Magic gav de andre hold kamp til stregen, med en imponerende men desværre også frugtesløs slutspurt.
Men selvom det altid er spændende at komme med på sidste mandat, må man også se på konsekvenserne af at skulle møde bedst seedede hold i første runde: Det bliver mere end svært. Faktisk vil jeg gå så vidt som at sige, at det bliver en stort set umulig opgave for Milwaukee.
Forud for sæsonen var der mange store smil, da man hentede den unge A. Bogut som første runde draft, og meningen var så at han skulle lære af all-star Magloire under kurven, men sidstnævnte har aldrig leveret det som hans gennembrudssæson for nogle år siden lovede, og selvom Bucks står ok på low post, kan de slet slet ikke matche Pistons. Holdets offensiv er funderet i den stærkt skydende Michael Redd, som dog får yderst svære levebetingelser overfor Tayshaun Prince.
Der er ikke megen grund til at fæstne sig yderligere ved Bucks hold, idet de maksimalt får fem kampe i dette års playoff – og det er faktisk højt sat, idet risikoen for et sweep (4-0) er temmelig overhængende.

Som Harry S. Truman sagde: The Buck stops here.
 

Miami Heat – Chicago Bulls

Første runde i Eastern Conference Playoff

Tip på Udfald: 4-1

 Se, hvordan du streamer den kommende sæson af NBA.

Miami Heat

Lige fra starten af denne sæson var det forventet at Miami skulle være kandidaten til at gøre Pistons rangen stridig som bedste hold i øst, men selvom holdet er endt med den næstbedste record i øst, har de ikke vist spil som får én til at tro på at de kan vippe Detroit af pinden.
Nu skal man ikke undervurdere Heats styrke, og holdet har da også vist fine takter i år, men spørgsmålet er stadig, om man får nok ud af holdets sande potentiale. Dwayne Wade er holdets stjerne, han har ydet maksimalt igennem hele året, og sammen med Lebron James er han en af de spillere som kommer til at præge NBAs top i de næste mange år. Ved siden af ham er den gamle dieselmotor Shaquille O´Neal der stadig har en del pep i tanken, men helbredet har dog voldt den store mand en del problemer på det seneste, og hans stats på ca. 20 points og 9 rebounds pr. kamp er flot, men ikke så imponerende når man tænker på hvad han reelt set er i stand til. Ved siden af disse to er der en stor supporting cast, men prominente navne som Payton og Walker har fået begrænset spilletid, og dette med rette, idet de ikke har leveret varen. Dog skal man ikke undervurdere deres erfaring i de afgørende kampe. Det er vigtigt for holdet et O´Neal fortsat er frisk, ikke mindst idet back up-spilleren ”Old Man” Mourning også har haft væsentlige problemer med det helbred som tvang ham til midlertidigt at indstille karrieren for nogle år siden.
Holdet har dog en ok bredde, og første runde vil på mange måder blive afgørende for holdets mentalitet, idet en sikker sejr vil fjerne opmærksomheden fra holdets svingende præstationer i de sidste måneder af sæsonen. Til alt held løber man ind i en modstander i første runde som næppe vil volde de store problemer, og serien mod Chicago bør være overstået i max seks kampe.
 

Chicago Bulls

Chicago har hævet niveauet på det seneste og presset sig ind på en 7.plads foran blandt andre Philadelphia som nok burde have præsteret mere.
Holdet har haft en del problemer på skadesfronten på det seneste, og selvom de er overståede, er der stadig en del rust i hængslerne. En af nøglepersonerne, T. Chandler som gerne skulle tage monster mange rebounds mod Shaq, har virkelig haft problemer på det seneste, og jeg savner nogle reelle trusselselementer på Bulls holdet. Godt nok kan unge Ben Gordon godt stå for en gang inspireret og uimponeret basketball, men i det lange løb bør Bulls trække det korteste strå.
 

New Jersey Nets – Indiana Pacers

Første runde i Eastern Conference Playoff

Tip på Udfald: 4-2
 

New Jersey Nets

Holdet fra den anden side af Hudson floden i New York har vist sit sande potentiale i år, og for mig at se kan det blive sæsonen hvor de for alvor finder tilbage til den form som bragte dem i NBA finalerne for nogle år tilbage.
Tidligere kunne Nets offensiv beskrives som et farligt trekløver bestående af ligaens måske nok bedste point guard Jason Kidd (kun Steve Nash har samme kaliber) og de to eksplosive Shooting Guards Richard Jefferson og Vince Carter. Men nu er der kommet et fjerde ben til hesten, og her tænkes på den unge center Nenad Krstic, som virkelig har fundet formen i år, og med et snit på ca. 14 points og 6,5 rebounds har han vist at han er fremtidens mand for Nets under kurven.
Det eneste som kan forhindre Nets i for alvor at udgøre en trussel mod Pistons i en eventuel finale i Eastern Conference, er holdets manglende bredde, og derfor vil der blive trukket store veksler på de tidligere nævnte fire spillere.
 

Indiana Pacers

Modstanderen i første runde er et hold som er gået så grueligt meget igennem i denne sæson, idet Indiana Pacers har kæmpet med skader og stjerner med nykker igennem hele året. Selvom situationen nu har ændret sig, er spørgsmålet stadig hvor meget man kan forvente af dette hold. Coach Carlisle har tidligere haft en fantastisk evne til at hive alt ud af en tynd trup, og måske kan det lade sig gøre igen. Det er nu ikke fordi at holdet mangler talent idet Jackson og Stojakovich er to af ligaens bedste shootere, samtidig med at Jermaine O´Neal er en af ligaens tre bedste power forwards. Når han altså er skadesfri og helt klar, og det er han ikke lige nu. Godt nok vil Unge Krstic få sit hyr med ham, men jeg tror stadig ikke nok på ham.
Her går jeg nok lidt mod strømmen, idet flere amerikanske analytikere har peget på Pacers som den underdog der bedst kan overraske.
 

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards

Første runde i Eastern Conference Playoff

Tip på Udfald: 3-4
 

Cleveland Cavaliers

Godt nok har Cavaliers den bedste record i sæsonen og dermed hjemmebane fordelen, men jeg tror nu stadig på at outsideren fra hovedstaden har en god chance for succes.
Det unge fænomen LeBron James har en god chance for at blive valgt til årets mest værdifulde spiller, og holdet kommer til at trække ufatteligt meget på denne knægt i serien. Derudover lægges der meget vægt på den aldrende Ilgauskas under kurven. Han har vist acceptable takter, men er stadig præget en del af skader. Endelig skal Larry Hughes nævnes. Den tidligere Washington-spiller har været værdifuld for holdet tidligere, men efter hans lange skadesperiode kan jeg ikke vurdere hans niveau. På low posten skulle der være en del kvalitet, men Gooden og Marshall svinger gevaldigt meget i niveau og fra bænken kommer Ronald Flip Murray som det bedste bud, og det kan ikke rigtigt skræmme så mange.
 

Washington

For Washington er femtepladsen en gentagelse af sidste års bedrift, og jeg tror på at holdet kan komme en runde videre i år. Arenas og Jamison som tidligere spillede sammen i San Francisco hos Golden State Warriors, står i spidsen for dette hold, og begge har haft en fabelagtig sæson. Arenas har snittet ca. 30 points i år, og han virker uhyggelig stærk lige nu. Jamison styrer defensiven og er stærk under kurven, og dertil putter han ca. 21 points i kurven pr. kamp og er guld værd for holdet. Den sidste mand i trojkaen er manden som kom til klubben da man byttede Hughes, nemlig Caron Butler, og han har taget imod udfordringen og spiller på konstant højt niveau. Endelig skal nævnes Brandon Haywood, som sammen med Jamison ligger under kurven, og hans spil bliver afgørende i Wizards forsøg på at dominere på low post.

En af årsagerne til at jeg tror på Wizards, er at Cleveland konstant bliver overvurderet grundet James´ tilstedeværelse, og udover ham er der ikke så meget der berettiger til omverdenens beundring.
Her går vi imod strømmen og anbefaler et spil på outsideren.
 

Western Conference

Sidste års finale: San Antonia Spurs vandt over Phoenix Suns med 4-1

The Great State of Texas har i år været base for de bedste to hold i Western Conference. Dallas Mavericks dominerede, men efter en nedgangsperiode på det seneste har de måttet overlade pladsen i solen, og dermed hjemmebanefordel i Conference finals, til San Antonio Spurs.

Slutstilling efter regular season:
San Antonio
Phoenix
Denver
Dallas
Memphis
L.A. Clippers
L.A. Lakers
Sacramento

Bud på Western Conference:
Samlet Vinder: San Antonio Spurs
Bedste Outsider: Dallas
Flop: Sacramento Kings


4 kvartfinaler. Match-ups:
 

San Antonio Spurs – Sacramento Kings

Første runde I Western Conference Playoff.

Tip på Udfald: 4-1

I første runde af playoff kommer det genfødte Kings-hold på en stort set uoverkommelig opgave, idet duksen fra San Antonio bliver holdets legekammerat i maksimalt syv kampe.
 

San Antonio Spurs

Spurs har haft en smule problemer på skadesfronten i slutningen af sæsonen, men dette skulle være et overstået kapitel, og man er nu klar til at forsvare sin titel i verdens bedste basket liga.
Holdet er centreret omkring den fabelagtige Tim Duncan der altid får sine team mates til at se bedre ud, og hans betydning for holdet kan næppe undervurderes. Men der er også andre spillere hos Spurs som efterhånden har fået superstjerne-status, og her tænkes primært på den unge point guard Tony Parker, som har haft en flot sæson med et snit på næsten tyve points og 6 assists pr. kamp. Den anden udlænding i startopstillingen er den argentinske guard Ginoboli, hvis hurtighed og træfsikkerhed giver ham en afgørende rolle i holdets offensiv. Holdets defensiv er funderet omkring den stærke low post med Duncan og Mohammed, men samtidig har man en af ligaens top tre-defenders i Bruce Bowen (De andre er Prince og Artest), og han kan tage pynten af enhver hurtig guard.
Holdets bredde er nok den bedste i NBA, hvilket bekræftes når man ser en spiller som Michael Finley på bænken, idet han givetvis ville være en starter i alle andre klubber i ligaen, hvis man lige ser bort fra Detroit Pistons. Derudover er den gamle mester Nick Van Exel guld værd i afgørende situationer, og han får helt klart en afgørende rolle fra bænken i det lange playoff forløb.
 

Sacramento Kings

Hos Kings mærkede man et stort boost efter Artest kom til klubben, og sammen med Bibby og Miller står han for noget aggressivt og underholdende basket, som givetvis burde have bragt dem længere frem i Western Conference end en ottendeplads. Nu hænger man på den svære opgave at skulle møde Spurs, og alt andet end en tidlig exit vil for mig være en kæmpe sensation. Den manglende evne til at omsætte et stærkt potentiale til mere end den skammelige ottendeplads (snarere end fordi holdet (nok) ryger ud til Spurs), bevirker at Kings får titlen som årets potentielle flop.
Men lad os nu lige se på holdet før vi sender dem helt ud..
Holdets low post står meget stærkt med Kenny Thomas og specielt Brad Miller, alt imens Wells har snuppet pladsen som starter fra K. Martin. De to vigtigste spillere er dog Ron Artest og Mike Bibby der er ganske afgørende for holdets præstationer.
Der er en hel del kvalitet på holdet, og havde man mødt eks. Phoenix Suns i første runde ville der have været mulighed for avancement, men dette er der bare ikke imod Spurs.

Hvis Sacramento spiller over evne henter de måske endda to sejre i denne runde, men et realistisk gæt er en enkelt hjemmesejr og så er det bye-bye kings..
 

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers

Første runde I Western Conference Playoff.

Tip på Udfald: 4-2
 

Phoenix Suns

Igennem næsten hele sæsonen ventede Suns på at få superstjernen Amare Stoudemire tilbage igen. Det gjorde han, men det blev kun til et kort gæstevisit, og man har lært at leve uden ham. Specielt Kurt Thomas har taget over på low posten, og med ligaens måske bedste point guard Steve Nash til at styre angrebet er der masser af grunde til at tro på at Suns overstråler Lakers. En af nøglerne til Suns succes i år, ligger i at Shawn Marion for alvor har ramt topformen, og dette er vel at mærke sket igennem hele sæsonen. Hans stats er mere end imponerende, og han får givet Lamar Odom kamp til stregen på low post, og selvom Odom har gjort det godt i år, bør det blive Marion som trækker det længste strå.
Derudover har Boris Diaw gjort sig positivt bemærket i år. Han står som en af favoritterne til at blive kåret til ligaens med forbedrede spiller, og han vil blive meget vigtig for holdet i dette års playoff.
 

Los Angeles Lakers

For Lakers vedkommende er det livsvigtigt at Bryant snitter omkring 35-40 points i denne serie, idet Suns high power offense ikke går af vejen for at score plus 110 point pr. kamp, og så er det vigtigt at Lakers kan producere tilsvarende. Det kan virke af meget at forlange en så høj produktion fra Bryant ikke mindst, idet han sikkert bliver double teamet ofte, men lad det være sagt så tydeligt at enhver kan forstå det; Bryant er pt. verdens bedste basketball-spiller og hvis nogen kan, er det ham.
Problemet for Lakers bliver dog at Smush Parker på point guard pladsen ikke har så gode muligheder for at pille pynten af Steve Nash, og det bliver nok skæbnesvangert for den unge guard og hele Lakers-holdet.

Jeg må tilstå at hjertet ligger hos Lakers, men fornuften fortæller mig noget helt andet, og det er at Suns vinder i maksimalt seks kampe.
 

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers

Første runde I Western Conference Playoff.

Tip på Udfald: 3-4

Godt nok er Denver højere seedet grundet divisions inddelingen, men Clippers sluttede med den bedste record i regular season, og for mig at se bliver det også holdet fra LA som trækker det længste strå – måske endda mere klart end i syv kampe.
 

Denver Nuggets

Denver står på papiret ganske godt, men jeg savner meget fra stærke navne som Camby og K. Martin som har haft problemer med skader og deraf følgende dårlige præstationer. Camelo Anthony er holdets ubestridte stjerne, men hans evner er ikke store nok til at bære holdet igennem på egen hånd.
 

Los Angeles Clippers

For Clippers har det været en stor sæson, også selvom sidste års topscorer Corey Maggette har været ude med en skade i lang tid. Han er nu vendt tilbage og vil givetvis få en nøgleposition i år, selvom holdets go to guy findes under kurven i stærke Elton Brand der virkelig viser meget højt niveau i øjeblikket. Et af de elementer som har bundet den store talentmasse i Clippers sammen, er tilføjelsen af Sam Cassel, og den rutinerede point guard har leveret varen, og haft is i maven i afgørende situationer, og den slags er guld værd. Han er tidligere NBA champ, og han kender vejen. Så langt rækker det dog næppe for Clippers i år, men de bør i al fald komme igennem første runde.
 

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies

Første runde I Western Conference Playoff.

Tip på Udfald: 4-1

Der kan siges meget positivt om NBA men deres seednings system er til at lukke op og puste grise i, idet et hold som Dallas med den næstbedste record i west bliver lagt ned på fjerdepladsen fordi de er i samme division som Spurs. Men sådan forholder det sig altså, og det er nedtur for et stabilt spillende Memphis hold som næppe har kvaliteten til at stille noget op imod Dirk og co.

Dallas´ succes har været funderet i Dirk Nowitzkis fabelagtige succes. Han er holdets topscorer samtidig med at hans stats på blocks og rebounds er meget imponerende. Selvom han får formidabel modstand på low posten af en anden stærk europæer spanieren Pau Gasol, bør der ikke være tvivl om at Dirk trækker det længste strå.
En af de mest undervurdere spillere er den tidligere Atlanta guard Jason Terry som styrer Dallas’ offense på en meget effektiv måde, og han vil næppe få problemer med at løbe fra Atkins eller den tidligere Sacramento-spiller Bobby Jackson som tog til Memphis for at få noget mere spilletid.
Den unge Josh Howard har været overraskende god i år, og når man ser på dybden på bænken som tæller blandt andre tidligere Wizards topscorer Jerry Stackhouse, virker det som om at Dallas er meget gearede til at skyde Grizzley-Bjørnen i første runde.