Statsminister Anders Fogh Rasmussen meddelte i går aftes, at han skifter ud på kulturministerposten. Ud går den konservative Brian Mikkelsen, ind kommer fodboldstjernen Michael Laudrup.

Den tidligere landsholdsspiller Michael Laudrup har flere gange demonstreret sin liberalt-borgerlige overbevisning. Han er medlem af Venstre og er medstifter af den nye borgerlige tænketank CEPOS. Alligevel kommer udnævnelsen som lidt af en overraskelse. Laudrup har nemlig ingen politisk erfaring.

Politiske visioner

Ifølge Berlingske Tidendes politiske redaktør Thomas Larsen skyldes ministerskiftet et ønske fra Anders Fogh Rasmussen om at give regeringen mere folkelig appel. Samtidig har der været en stærk utilfredshed med Brian Mikkelsen, der har dummet sig ved flere lejligheder.

”I øvrigt er det almindeligt kendt, at Michael Laudrup har stærke politiske holdninger og en række visioner. For eksempel ønsker han at øge antallet af idrætstimer i Folkeskolen, øge bevillingen til Team Danmark og sænke topskatten,” fortæller Thomas Larsen.

Michael Laudrup er ikke bare kendt som en fremragende fodboldspiller. Han har også en omfattende kunstsamling og er i øvrigt også en kompetent vin-connaisseur.

”Jeg er overbevist om, at Michael Laudrup vil tage sit overblik, sine visioner og sin indsigt i både sport og kunst med sig ind i Kulturministeriet,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Ironisk farvel til Brian

Mikkelsens farvel og Laudrups tilkomst er en del af en mindre ministerrokade. Venstre får kulturministerposten, men til gengæld udskiftes minister for udviklingsbistand Ulla Tørnæs med den konservative Helle Sjelle. Venstre-kvinden Tørnæs er stærkt belastet af sin mands ulovligheder på den vestjyske svinefarm, mens det konservative stortalent Helle Sjelle betegnes som pletfri og uhyre intelligent.

Ironisk nok har netop Brian Mikkelsen tidligere forsøgt at få ex-idrætsstjerner til at engagere sig i politik. Badmintonspilleren Camilla Martin takkede nej – men nu går Mikkelsens job altså til en stjerne, der sagde ja...

4 jobtilbud

Michael Laudrup havde hele 4 forskellige jobtilbud at vælge imellem. Han havde muligheden for at fortsætte som cheftræner for Brøndby, men her overlader han tøjlerne til John Jensen. Desuden havde Laudrup fået henvendelse, dels fra den hollandske klub Ajax Amsterdam, dels fra DBU, som ønsker at udskifte landstræner Morten Olsen.

Men det endte altså med kulturministerposten. ”Jeg er meget smigret over statsministerens tiltro til mine evner, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet, ” siger en glad Michael Laudrup.

Før han sagde ja til Anders Fogh, betingede Laudrup sig dog, at han ville blive undtaget fra kravet om, at ministre og deres ægtefæller skal offentliggøre alle økonomiske interesser. Det ville simpelthen være for pinligt, lyder det fra kilder tæt på Laudrup-parret, hvis alle deres underskudsgivende forretninger skulle lægges frem.

Det er ikke første gang, Michael Laudrup får en offentlig hædersbevisning. Han fik Ridderkorset af Dronning Margrethe i år 2000, og året efter udgav journalisten Jakob Kvist en Laudrup-biografi med den nærmest profetiske titel: ”Ambassadøren.”