Fire yderst spændende kvartfinaleopgør venter os i Metal Ligaens slutspil 2015/16. Mike Larsen har i denne optakt analyseret alle serierne, hvor der spilles bedst af syv kampe. Se odds og få alle ekspertens spiltanker.

Efter otte måneders grundspil skal vi nu endelige til det: Metal ligaens slutspil.

Det har været en spændende sæson indtil videre, hvor der har været flere interessante overraskelser på isen, som man nok ikke lige havde set komme inden sæsonstart.

En af sæsonens overraskelser må siges at være Aalborg Pirates, der kom med på yderste mandat i slutspillet og blev en del af top 8. De har længe hængt som nummer 9 og kunne bare se Gentofte Stars glide længere og længere væk.

Men en heroisk fight gjorde, at Aalborg i tredjesidste runde kunne vinde i Gentofte, og næsten sikre sig slutspillet. En flot præstation af holdet med en gennemsnitsalder på under 22 år.

Men nu står vi på vippen til slutspillet, og fredag aften starter fire spændende og tætte kvartfinaleserier, hvor det næsten kun er mestrene, SønderjyskE, der ser ud til at have en overkommelig opgave, mens de tre andre serier kan vippe begge veje.

Odds og tips - slutspil 15/16

BetXperts ishockeyekspert Mike Larsen vil også i slutspillet være klar med tips til de forskellige kampe. 

Odds på vinderen af Metal Ligaen 2015/16

Bedste odds Bookmaker
SønderjyskE 2,50
Danske Spil
Frederikshavn White Hawks 3,00 Danske Spil
Esbjerg Energy 5,00 Danske Spil
Herning Blue Fox 6,50
NordicBet
Odense Bulldogs 25,00 Danske Spil
Rungsted Seier Capital 55,00 NordicBet
Rødovre Mighty Bulls 60,00 NordicBet
Aalborg Pirates 250,00 Danske Spil

For store favoritter

Bookmakerne lægger op til, at SønderjyskE, Frederikshavn, Esbjerg Energy og Herning Blue Fox går rimelig sikkert videre til semifinalen. Den optik deler jeg dog ikke, da de godt nok er favoritter, men det er før sket, at der er sket overraskelser mellem holdene 5-8 i grundspillet.

Bare tag sidste sæson, hvor Esbjerg blev nummer 5 i grundspillet, og var det hold, som ingen turde vælge, og det må man sige, at man havde scoutet meget godt, da Esbjerg endte med at komme i finalen, som man dog tabte.


Jeg kan også huske i 2007/2008-sæsonen, hvor Frederikshavn kom i slutspillet på alleryderste mandat, faktisk ved at vinde sidste kamp på straffeslag, hvor de også gik hele vejen til finalen, hvor de dog tabte til Herning. Undervejs havde de sendt Rødovre Mighty Bulls, der havde vundet grundspillet, ud i kvartfinalen.

Hermed en kort gennemgang af kampene, for at se på matchuppet, og om der evt. kan komme nogle overraskelser i serierne, eller er top4 holdene for stærke i en serie over syv kampe?

SønderjyskE - Aalborg Pirates

SønderjyskE har valgt Aalborg Pirates, da de må anses for at være det svageste hold, der kom med i slutspillet. Aalborg fik 8. pladsen foran Gentofte i en flot slutspurt af nordjyderne, men det har nok kostet kræfter at komme med i slutspillet.


Over sæsonen har man spillet tætte kamp mod hinanden, og det er også lykkedes Aalborg at vinde i Vojens samt på hjemmebane. Serien er ikke givet til, at det bliver fire kampe og så videre for SønderjyskE, for Aalborg kommer ikke til at ligge sig ned og være tilfredse med, at man kom i slutspillet.

SønderjyskE sejrede i 3 af 5 kampe i grundspillet i denne sæson, og må betegnes som klare favoritter.

Det bliver afgørende for udfaldet
SønderjyskE skal ikke undervurdere Aalborg, selvom de blev nummer 8 i grundspillet. Med Dan Ceman som træner, så er der heller ikke den store chance for, at det kommer til at ske i flere kampe over serien. SønderjyskE har en skræmmende bredde, hvor der er flere kæder med spillere, der kan score målene, der skal til for at vinde kampen.

SønderjyskE er foran målmandsmæssigt med Joni Myllykoski, der kom til klubben sidste sæson op til slutspillet, og hentede mesterskabet til Vojens for tredje sæson i træk. I Aalborg har Marcus Lundell haft en svingende sæson, hvor han dog også har været efterladt til sig selv af backerne.

Netop backsiden ser meget stærk ud ved SønderjyskE, hvor de kan stille med stærke backs i stort set alle tre kæder, mens det hos Aalborg er en stærk top, men som man kommer ned i rækkerne, så bliver der lidt flere egne talenter, som har været Aalborg filosofi i denne sæson.

Offensivt er det ikke til at finde ud af, hvor man skal starte ved SønderjyskE. Hele 3 stærke kæder, der alle kan score mål, og supplerer hinanden rigtig godt på alle leder og kanter. SønderjyskE har ikke en kæde, der scorer alle mål, men det bliver spredt meget godt ud på alle spillere, og derfor er de farlige.

En ung spiller, som Henrik Nielsen, der spillede godt i Champions Hockey League og har været omkring landsholdet i løbet af sæsonen må tage plads i fjerdekæden, hvilket vidner om den store bredde.


Aalborg hentede inden sæsonen Nicolai Meyer i Frederikshavn, og han har været et stort samtaleemne i denne sæson, hvor han i store dele af sæsonen lå i toppen af pointlisten. Olle Liss har haft en god sæson med en del point også, men han har vist sig flere gange, som en spiller, der gerne vil gøre det hele selv.

Bredden på Aalborgs offensiv er en del egne unge talenter, der kommer til at få en del ansvar i dette slutspil. Tobias Ladehoff, Sebastian Brinkman, Oliver Anker Christensen og Jeppe Jul Korsgaard kommer til at blive spændende at følge i de kommende kampe og sæsoner.

Spiltanker: Aalborg skal tidligt i gang 

SønderjyskE vil være klare favoritter i alle hjemmekampe, da de har en stærk hjemmebane og holdet er rigtigt stærkt. De har spillet rigtig godt i deres hjemmekampe på det seneste, og bør egentligt tage den i fire kampe og så videre. 

Skal Aalborg have noget ud af serien, så skal de vinde mindst én af de første 2 kampe, ellers kommer SønderjyskE til at køre serien hjem på cruise control. 

Danske Spil* er ude med et spil på, hvem der går videre, og der kan man få odds 1,09 på SønderjyskE, mens Nordicbet* ligger med odds 6,50 på Aalborg. Ingen værdi for mig, da jeg ligger omkring 90/10 på serien i SønderjyskEs favør.

Frederikshavn White Hawks – Rungsted Seier Capitals

Frederikshavn kunne ikke få det nordjyske lokalbrag og kassekampene mod Aalborg Pirates, da SønderjyskE havde taget Aalborg. Derfor havde Frederikshavn valget mellem Odense Bulldogs, Rødovre Mighty Bulls og Rødovre Mighty Bulls.

Odense kan slå alle hold på en god dag; de vandt pokalfinalen i Frederikshavn, Rødovre har de haft nogle drabelige dueller med gennem årene, mens de havde haft et godt tag på Rungsted i denne sæson, selvom de tabte forleden dag til dem på hjemmebane.  Spændende serie i vente alligevel her, for Rungsted er i en god form for tiden med nogle flotte sejre.

Det bliver afgørende for udfaldet
Hjemmebane bliver i den grad afgørende for serien. Frederikshavn har været gode på hjemmebane i denne sæson, men Rungsted har også været meget stærke på hjemmebane; især når de har været underdogs på hjemmebane. Rungsted har det bedst i rollen som underdogs, og det kommer de til at være i stort set hele denne serie.

George Sørensen i målet for Frederikshavn har vist sig rimelig stabil (redningsprocent på 89,90 og 2,50 mål imod pr. kamp), men han kommer ind i et slutspil for første gang i seniorkarrieren som førstemålmand. Han skal finde et lidt højere niveau end han har gjort i løbet af grundspillet. I Rungsted er det også spændende, hvem der ender med at være førstemålmand. Unge Sebastian Feuk har gjort det godt og har en redningsprocent på flotte 92,33 i grundspillet, men han har ikke erfaringen i et slutspil. Mike Clemente derimod har rutinen, men dog ikke så meget slutspilserfaring.
Med et par målmænd uden den store erfaring i slutspilshockey, så bliver backsiden mere vigtig for begge hold.

Frederikshavn har en ganske solid backside, hvor man har noget af det hele. Offensive backs, som Niclas Edman og Tim Kunes, der fører sig frem med point og mål, men der er også stærke defensive backs på holdet.


Rungsted har en lidt smallere backkæde, som jeg ser det. De kommer hurtigere ud i egne unge talenter, der ikke har erfaringen fra slutspilshockey. Rungsted kommer til at køre lidt ekstra på de rutinerede kræfter, hvilket vil koste i en lang serie.

Offensivt har Frederikshavn et par målfarlige kæder, hvor bl.a. Vock, Bau og Miller scorer en del mål, men de arbejder ikke så meget defensivt, hvilket har kostet en del mål i løbet af sæsonen. Derfor synes jeg ikke, at det er deres bedste kæde, men derimod svenskerkæden med Dahlström, Olsson og Bergman, der har scoret en del mål, men også lukket godt ned for modstanderne. En ganske solid tredjekæde har de også i det nordlige Jylland.


Rungsted har flere rutinerede spillere, bl.a. Morten Green, der har prøvet at spille slutspil i så mange år efterhånden, at det ikke kan gøres op efterhånden. Offensiven har ikke scoret mange mål i løbet af sæsonen, og det kommer til at blive en faktor, hvis de ikke kommer i gang med at score lidt flere mål. Ellers er modstanden så stærk, at der ikke lukkes mål ind.

Spiltanker: Hjemmebanen bliver afgørende 

Hjemmebanen bliver afgørende i serien, og den har Frederikshavn til at starte med. Begge hold ser stærke ud, dog ser Frederikshavn en smule stærkere ud i defensiven og offensiven, men det bliver små marginaler, der kommer til at afgøre serien. 

Rungsted skal nok vinde en kamp eller to i løbet af serien, og man så sidste sæson, at Per Holten-Møller og Olaf Eller er rutinerede ræve i boksen, og jeg kunne godt se en 4-2 i kampe til Frederikshavn i denne serie, men Rungsted er ikke uden muligheder. 

Nordicbet* ligger med 1,22 på Frederikshavn og Danske Spil* har odds 4,33 på Rungsted til at gå videre til semifinalen. Jeg må sige, at jeg kunne se lidt værdi i Rungsted, selvom jeg forventer, at Frederikshavn går videre. Jeg ligger ca. på 77/23 for videre avancement, så der er lige præcist ikke værdi på Rungsted. 

Esbjerg Energy - Rødovre Mighty Bulls

Esbjerg havde muligheden mellem Odense Bulldogs og Rødovre Mighty Bulls, og valget var meget nemt for Esbjerg, som jeg ser det. Odense Bulldogs slog man hurtigt ud i sidste sæsons kvartfinaler, men Odense har vist sig mere positive i denne sæson.

Rødovre har tabt 7 af deres seneste 8 kampe (kun vundet over Herlev Eagles, der ikke havde noget at spille for). Esbjerg har også haft et meget godt tag på Rødovre i løbet af sæsonen, hvor Esbjerg har vundet de fire af fem kampe.

Det bliver afgørende for udfaldet
Den stærke offensiv, men også gode defensiv, som Esbjerg har denne sæson har vist sig fra deres gode side. Sidste sæson var Esbjerg ikke så stærke defensivt, og det ser ud til, at man har lært lidt af det til denne sæson. Rødovre skal køre på med fire gode kæder, der alle kan score mål, men der skal nok også samles en kæde, der er stærk til at lukke ned for modstanderens offensive våben.

Jeff Frazee mod Stefan Ridderwall i målet, og jeg synes faktisk bedst om Ridderwall i den duel, for Frazee har ikke vist sig så stærk, som man måske havde håbet på. Problemet med Ridderwall er dog, at han har været en del skadet i sæsonen, og det vides ikke, om han er 100% klar endnu, eller om han spiller småskadet. Ridderwall har ligget med en redningsprocent på flotte 92,05 i denne sæson, mens Frazee har ligget med 90,38.

Defensiven bliver også afgørende for holdene, hvor Esbjerg har flere stærke kort i Wade Bergman og Mike Dalhauisen, men også danske Jannik Christensen, Nicholas B. Jensen, Kasper Jensen samt unge Anders Krogsgaard har spillet en ganske god sæson.


Rødovre har en god bredde på defensiven med Phillip Bruggisser som det stærkeste kort. Mike Rådde har været ude i længere tid, og det er en svækkelse af defensiven, men ellers ser man en smule svage ud i bredden i forhold til Esbjerg.

Esbjergs offensiv er ganske skræmmende, når man har en fighter, som Sune Hjulmand til at skøjte rundt i de sidste kæder. Han er dog stadig en vigtig brik i blandt andet undertalsspillet, hvor han kommer til at få en del spilletid. Mario Lamoureux og Matthew Pistilli har scoret en del mål denne sæson, og begge er endt i top5 på pointlisten denne sæson. Aaron Lee og Brock Nixon fungerer rigtig godt sammen med unge Søren Nielsen, der har fået en del spilletid. Bredden er god ved Esbjerg.


Rødovre har fire kæder, der alle kan producere mål, men det meste af det offensive går gennem kaptajn Jannik Karvinen, der igen blev holdets topscorer. Morten Andreasen, der kom til Rødovre i løbet af sæsonen, er kommet i kampform, men han har ikke gjort den store forskel på holdet, der også har flere gode unge spillere, der dog ikke har så meget slutspilserfaring.

Spiltanker: Ligner målfattige kampe

Esbjerg vil være klar favorit på hjemmebane, hvor de har været stærke denne sæson, og det regner jeg også med, at bookmakerne gør dem til. Kampene i Rødovre bliver dog mere spændende, for Rødovre har vist, at de kan drille de fleste hold på hjemmebane. 

Umiddelbart tænker jeg også, at det bliver målfattige kampe, da Rødovre ikke scorer mange mål, og i slutspillet er der en klar tendens til, at der ikke kommer så mange mål, da der heller ikke kommer så mange udvisninger. 

Nordicbet* ligger med 1,30 på Esbjerg avancement, mens Rødovre ligger til odds 4,00 ved Danske Spil*. Jeg forventer, at Esbjerg henter en samlet sejr på 4-1 i kampe, men jeg vil sige, at den ligger omkring 80/20 i Esbjergs favør.

Herning Blue Fox – Odense Bulldogs

Herning havde ikke det store valg, og det virkede også til, at de egentligt var glade for med tanke på sidste sæson. Der havde Herning førstevalget, og tog Rungsted, som man dog måtte ud i 7 kampe for at besejre efter Rungsted havde været foran 1-3 i kampe.
Herning kommer med en psykologisk fordel til serien, da de vandt en del af kampene over Odense, og Herning lukkede godt ned for Odenses farlige offensiv i de kampe.

Det bliver afgørende for udfaldet
Et afgørende moment for serien bliver, hvilken indstilling, som Odense kommer med. De er selvfølgelig klar til at give Herning kamp til stregen, men kommer de med en defensiv indstilling til serien, hvor de får lukket ned for Herning og holder en ekstra mand hjemme, eller bliver det fuld offensiv med alt, hvad de kan trække?

I den ene ende står den danske landsholdsmålmand, Simon Nielsen, og efter han er kommet i kampform i Herning, så ligger han med en redningsprocent på 91,55, men han har lukket under 2 mål ind pr. kamp.
Mens Tedeas Galansky i Odense målet skal spille op til sit bedste, og han har vist prøver på det gennem sæsonen. Dog kun med en samlet redningsprocent på 89,78 og lukket 3,35 mål ind pr. kamp. Han skal finde det store spil frem, hvis Odense skal have chancen.

Defensiven bliver derfor meget vigtig, og Herning har flere rutinerede spillere som bl.a. Elias Granath og Daniel Nielsen, der har været en del år i gamet. Derudover er der danske spillere som Rasmus Nielsen, der har været omkring landsholdet, Mathias Pedersen og den nyeste Ales Sova, der scorede i den sidste grundspilskamp for Herning. En solid defensiv.


Hos Odense tænker defensiven også offensivt, og det kan blive dyrt i slutspillet, hvis man bliver ved med det. Joakim Nettelbladt var grundspillets mest scorende back, men han var også inde ved en del mål bagud. Simon Grønvaldt har landsholdsklassen på backsiden, mens flere af de andre backs er gode, men de har ikke spillet meget slutspilshockey.

Offensiven er ikke Hernings store kompetence i denne sæson modsat sidste sæson. Der havde man topscoreren og en stærk offensiv, men i denne sæson har man enkelte stærke offensive spillere som Jerred Smithson, der kommer med en masse erfaring fra NHL; en Kasper Degn, der har spillet masser af slutspil i Danmark, men flere af de unge spillere har ikke spillet meget slutspil igennem årene.


Odense har flere stærke offensive spillere, bl.a. grundspillets topscorer, Dale Mitchell, en målsøgende Sean Wiles, Ryan McDonough og John Armstrong, der begge er målfarlige også. Bredden er større ved Odense offensivt i forhold til Herning, så det bliver svært at spå om serien.

Spiltanker: Blue Fox smalle favoritter

Hvilken vej skal man gå? Skal man tage de defensivt stærke Herning, eller skal man gå efter offensiven? Offence sells tickets, but defense wins championships, og det ordsprog har Herning levet op til rigtig mange gange. 

Herning er smal favorit til at tage serien samlet, men det er grundet hjemmebanen og de indbyrdes opgør, der giver et par procenter. Herning er 52/48 favoritter i min bog, men det er en serie, der sagtens kan gå i 7 kampe.

Danske Spil* ligger med odds 1,70 på Herning avancement, mens Nordicbet* ligger med 2,10 på Odense.