Kvartfinalerne er overstået. Nu ser vi fremad mod to spændende semifinale-opgør. Hockeyekspert Mike Larsen gennemgår her holdene, kigger på odds og giver sit bud på, hvor de bedste spil skal findes.

Fredag aften blev der sat navn på semifinalerne. Direkte på TV2 Sport kunne vi blandt andet se, at SønderjyskE valgte lokalrivalerne fra Esbjerg ud fra, hvad der ville skæppe bedst i klubkassen.

Det efterlader dermed Frederikshavn og Herning til at duellere om den anden finaleplads. Det bliver to brag uden ligen.

To kvartfinaleserier endte med 4-0 i kampe, og ikke overraskende var den ene af dem mellem mestrene, Sønderjyske og grundspillets nummer 8, Aalborg Pirates. 

Pirates havde stor ære af 3 af kampene, og havde man haft marginalerne på sin side, så kunne man have trukket den serie i 5-6 kampe.


Den anden serie var Frederikshavn – Rungsted. Overraskende var det, at Frederikshavn gjorde kort proces med Rungsted. Rungsted havde holdet til at drille Frederikshavn i nogle kampe, men sjællænderne var ramt af flere skader, hvilket gjorde deres muligheder færre.

Esbjerg måtte ud i 6 kampe for at besejre Rødovre Mighty Bulls efter en hårdtspillet serie, hvor følelser sad udenpå trøjerne, og der kom flere karantæner i den serie.

Herning kom ud i de ventede syv kampe mod Odense Bulldogs, og i sidste ende var det Herning, der trak det længste strå endda efter overtid i kamp 7.

Odds og tips: SønderjyskE favoritter

Følg BetXperts ishockeyekspert Mike Larsen, der ventes at komme med flere spil på semifinalerne.

Vinder

Bedste odds Bookmaker
SønderjyskE 2,10
Danske Spil
Frederikshavn White Hawks 3,00 Danske Spil
Esbjerg Energy 6,00 Danske Spil
Herning Blue Fox 8,00 Danske Spil

Bookmakerne lægger op til, at SønderjyskE og Frederikshavn går videre til finalen. Den optik deler jeg dog ikke helt, da de godt nok er favoritter, men det er før sket, at der er sket overraskelser, og det har sjældent været grundspillets nummer 1 mod nummer 2 i finalen.

Hermed en kort gennemgang af de kampene, for at se på matchuppet, og om der evt. kan komme nogle overraskelser i serierne, eller er SønderjyskE og Frederikshavn for stærke i en serie over syv kampe?

SønderjyskE - Esbjerg Energy

SønderjyskE havde valgt Aalborg Pirates i kvartfinalen, og de gik også sikkert videre med 4-0 i kampe. Det kunne tyde på en serie, hvor SønderjyskE var ovenlegne hele vejen igennem. Det var ikke tilfældet, for Aalborg kunne have trukket serien ud i 5-6 kampe.


Esbjerg Energy valgte Rødovre til deres serie, og de gik også videre med 4-2. Det lignede i starten en serie, hvor Esbjerg ville vinde med 4-0, men pludseligt hentede Rødovre en sejr i Esbjerg i kamp 3, og da de også sejrede i kamp 4 på hjemmebane, så var serien åben igen. Esbjerg var dog for stærke i bredden på holdet og kunne dermed tage seriesejren på 4-2 efter et par overtidssejre.

SønderjyskE valgte Esbjerg Energy af flere årsager grunde. Det er lokalopgør, og dermed flere penge i kassen, selvom kampe mod Herning også ville have givet godt i klubkassen. Derudover har SønderjyskE taget hele 13 point i 5 kampe mod Esbjerg over grundspillet, og selvom man ikke kan bruge det til det store, så er det et godt mentalt overtag at have.

Mod Herning har man kun taget 9 af 15 point, og man har spillet tætte kampe mod Herning, der kunne havde endt anderledes. Faktisk endte 3 af sæsonens 5 kampe med deling i ordinær tid. 

Det bliver afgørende for udfaldet

Især målmandsspillet bliver afgørende for denne serie. Joni Myllykoski i SønderjyskE er nok ligaens bedste målmand, og han har spillet rigtig godt i serien mod Aalborg, hvor han var med til at holde SønderjyskE godt inde i kampene mod Aalborg, så de kunne gå let videre med 4-0 i kampe.

Helt urealistiske stats for Joni med en redningsprocent på 96,77 og kun 0,55 mål lukket ind pr. kamp. Det er stats, som han ikke vil holde gennem hele slutspillet. I grundspillet endte han med 1,82 mål imod pr. kamp og en redningsprocent på 91,93.

I den anden ende står den tidligere SønderjyskE målmand, Jeff Frazee, der har lukket en del flere mål ind. Han har dog fundet slutspilsformen frem, da han ligger med en redningsprocent på 94,53 og lukket 1,51 mål ind pr. kamp. Dog har han været meget svingende i de kampe, som han har spillet i løbet af sæsonen.

Defensiven bliver også meget vigtig for serien. Begge hold er meget godt besat i defensiven af både stærke defensive og offensive backs. Både Aalborg og Rødovre scorede ikke mange mål i kvartfinalen, og det må siges at være godt klaret af defensiven, der var med til at lukke godt ned for modstanderne.

Offensivt ser jeg også begge hold godt besat, hvor man har 3 stærke kæder, der scorer en del mål. SønderjyskE har flere stærke offensive spillere som bl.a. Thomas Spelling, der altid rammer formen, når vi kommer til slutspillet.

SønderjyskE har rundt regnet 3 stærke offensive kæder, der alle kan score mål og lægge op til dem.
Esbjerg har et par stærke nordamerikanske spillere, der har fundet vejen til netmaskerne i grundspillet, og de er også startet godt i kvartfinalerne mod Rødovre.


Esbjerg har endda spillere som Sune Hjulmand og Tyler Gron til at spille i deres 4. kæder, så de kommer sandsynligvis til at køre på alle kæderne for at holde tempoet oppe i kampen. Niveauet offensivt er ganske højt. 

Spiltanker: Esbjergs revanchestund

Det er revanchetid for Esbjerg Energy, der sidste år tabte finalen til netop SønderjyskE. Mestrene har dog overtaget med 13 af 15 point i grundspillet og vil af den grund sandsynligvis være favoritter i alle kampene.

Jeg tænker, at SønderjyskE tager finalepladsen med 4-2 i kampe i en jævnbyrdig serie, der sandsynligvis ikke ender med de store sejre. SønderjyskE har ligget stille i små to uger op til første kamp, mens Esbjerg kun har haft en uges pause. 

Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox

Frederikshavn endte med at tage Rungsted Seier Capital i kvartfinalen. Et hold, som man havde haft en stærk statistik imod gennem hele sæsonen med undtagelse af en kamp i slutningen af grundspillet, hvor man tabte på hjemmebane.

Frederikshavn viste sig noget stærkere end Rungsted, der også blev ramt af et par skader i defensiven, hvilket ikke gjorde det nemmere for Rungsted. 4-0 i kampe for Frederikshavn, og så videre til semifinalen, hvor det er Herning Blue Fox, der står på den anden side.


Hernings kvartfinaleserie blev lige så tæt, som man havde forventet, da man måtte ud i syv kampe for at vende serien, hvor Odense ellers havde muligheden for at afgøre på hjemmebane i kamp 6. Herning viste igen, at det ikke er nødvendigt at score en masse mål, så længe, at man holder modstanderne fra at score mål.

7 kampe og en målscore på 14-11 i Hernings favør, og det er inkl. en storsejr til Herning på 6-1 og et nederlag på 0-3. 

Det bliver afgørende for udfaldet

Taktikken bliver afgørende for udfaldet i denne serie. Kan Frederikshavn lirke Hernings jerndefensiv op som Esbjerg gjorde det i sidste sæsons semifinaler, eller lukker Herning ned for Frederikshavns målfarlige spillere, som de gjorde med Odense?


Det er kort sagt, hvad der kan ske i serien. Hvis Frederikshavn bliver ved med at have to kæder, der scorer målene, som de har haft hele sæsonen, så bliver det svært for Herning at have de rigtige spillere inde på isen, når de kommer under pres.

I målene har vi George Sørensen, der tog springet fra netop Herning til Frederikshavn, og han vil være ekstra motiveret for at sende Herning ud af turneringen for at vise, at det var en fejl, at de ikke satsede mere på ham. Han lå med en redningsprocent på hele 94,32 i kvartfinalerne og lukkede kun 1,25 mål ind pr. kamp.

Simon Nielsen kom hjem til Herning og er stille og roligt blevet førstemålmand i Herning, hvilket er godt for landsholdet til det kommende VM. Over 7 kampe mod Odense endte han med en redningsprocent på 93,21 og lukkede kun 1,61 mål ind pr. kamp. 


Defensiven er stærk ved begge hold, hvor Frederikshavn også har nogle spillere, der producerer fremover isen. En spiller som Tim Kunes har spillet en stærk sæson, og hans spil offensivt kommer til at bidrage med en del ekstra, men han halter en smule efter i det defensive arbejde, hvor han har været på isen ved en del af Rungsteds mål.


Herning er udpræget et defensivt hold, hvor svenske Elias Granath er den store back, der ikke producerer det store fremad isen, men han lukker rigtig godt af bagude, mens Daniel Nielsen er stærk i begge ender af isen. En styrmand af powerplay for Herning, og han har et stærkt skud fra blueline, som han har vist prøver på tidligere.

Offensivt ser Frederikshavn noget stærkere ud end Herning. Frederikshavn har deres stærke førstekæde med Bau, Miller og Vock, der i løbet af sæsonen har fået stor kritik for ikke at arbejde meget, når man ikke havde pucken. Det må man sige, at de har gjort i slutspillet, hvor de ikke var på isen en eneste gang, hvor Rungsted scorede.

Svenskerkæden med Dahlström, Olsson og Bergman bliver svækket til semifinalen, da Olsson er ude resten af sæsonen med en skade.


Herning har ikke samme punch offensivt, hvor man ikke har set det store antal mål trods 7 kampe. Man scorede 2 mål i gennemsnit i kampene mod Odense, der spillede rigtig godt defensivt, men Herning straffede Odense, når de fik nogle udvisninger.

Spiltanker: Nordjyske bredde mod midtjysk fightervilje

Det kunne ligne en serie, som Frederikshavn hurtigt afgør grundet deres stærke hold. Herning er dog ikke et hold, som man skal afskrive på nogen måde i en serie bedst-af-7, hvilket man så mod Odense.

Dog ser jeg Frederikshavn i finalen med 4-2 i kampe, da Herning var ude i 7 kampe mod Odense, og det må have taget noget på kræfterne, mens Frederikshavn har haft masser af hvile. 

Hernings få mål in mente, så ligner det også serie, hvor der ikke scores mange mål. Kigger man historisk, så er det hele 13 af de seneste 16 kampe, der er endt med få mål.