Odense Håndbold har oprustet kraftigt mens FC Midtjylland er en fast bestanddel af dansk damehåndbolds favoritfelt. Skal guldet gå til en outsider, som da Nykøbing Falster Håndbold vandt i 16/17, eller kan traditionsklubberne Viborg HK og Team Esbjerg blande sig i topstriden? Håndboldekspert Matias Mortensen giver sit bud i denne optakt, hvor han analyserer samtlige hold i HTH GO Ligaen 2017/18 og kigger på odds og spiltanker.

De største favoritter:

Odense Håndbold

FC Midtjylland

Outsidere:

Viborg HK

København Håndbold

Turneringsstruktur:

12 hold. De otte øverste hold fra grundspillet går videre til slutspillet, hvor guld, sølv og bronze skal fordeles i samme puljesystem, som vi kender fra herreligaen. Placeringerne fra 9-11 havner i ”ingenmandsland” mens nummer 12 skal spille kvalkamp mod nummer 3 fra 1.division. Intet hold rykker direkte ned.

OPTAKT

Odense Håndbold har aldrig vundet noget, men er alligevel bookmakernes guldfavorit til den kommende sæson. Forståeligt nok fordi Jan Pytlick har købt en helt ny orange hær anført af danske landsholdsspillere.

FC Midtjylland havde en kaotisk sidste sæson og har mistet store profiler forud for denne - men både nye og gamle sultne hunulve har vendt snuden tilbage til Heden.

Estavana Polman har født! Kan hun med sit comeback vende Team Esbjergs negative trend, som kostede træner Lars Frederiksen jobbet?

Og hvad med de forsvarende mestre, Nykøbing Falster Håndbold, som ud over ligaen for første gang også skal fokusere på Champions League?

Kan København Håndbold, med en nærmest uindtagelig hjemmebane sidste sæson, igen flyve under radaren og gå hele vejen til finalen? Og så har jeg ikke engang nævnt Viborg HK, Randers HK og Silkeborg/Voel KFUM...

HTH GO Ligaen synes mere spændende end nogensinde og nedenfor følger en dybdegående gennemgang af holdene.

ODENSE HÅNDBOLD – Pytlicks orange hær er guldfavorit

BUD PÅ PLACERING: 1-2

BUD PÅ TOPSCORER: Stine Jørgensen

HOLD ØJE MED: At Odense måske favoriseres for meget. Fokusér på handicapspil imod dem – specielt på udebane.

Odende Håndbold vinder mesterskabet: Odds 1,9 hos Danske Spil*

Et interessant langtidsspil (chance 55%). Gem dog hellere pengene og spil på Odense til at vinde kamp for kamp i slutspillet.

”Odense Håndbold henter endnu en landsholdsspiller” har været kendetegnende for Jan Pytlicks transferaktivitet forud for sæsonen. En overraskende offentliggørelse af det danske landsholds anfører, Stine Jørgensen, indledte en overvældende kavalkade af ansættelser af landsholdsspillere med skandinavisk pas.

Etablerede stjerner som højrefløjen Trine Østergaard, stregspiller Kathrine Heindahl og førnævnte venstre back Stine Jørgensen er blevet suppleret af landsholdsmeriterede stortalenter som højrebacken Mette Tranborg, playmaker Mie Højlund samt venstrefløjen Freja Cohrt. Sidst men ikke mindst har man hentet Emily Sando i Team Esbjerg, som sammen med Althea Reinhart danner ligaens indiskutabelt bedste målvogterduo. Læg dertil sidste sæsons orange profiler som Nadia Offendal, Maja Jakobsen, Susan Thorsgaard, Jessica Quintino samt Suzanne Bækhøj og du har et frygtindgydende mandskab.

Forventningerne er høje, vinderoddset er banket i bund og presset er stort på de endnu usammenspillede odenseanere, som måske i virkeligheden har mere at tabe end at vinde. For selvom holdet på papiret ser utrolig stærkt ud, er det reelt set kun Stine Jørgensen, som i bagkæden har den fornødne (inter)nationale erfaring, der skal til, når et vinderodds inklusiv slutspillet skal vurderes.

Odenses hold er ekstremt spændende og topniveauet er indiskutabelt højt – men om de unge kometer som Reinhart, Højlund, Tranborg og Cohrt kan stå for det maksimale pres bliver spændende at følge. Dét har de ikke prøvet før og spørgsmålet er, om Odense Håndbold leverer fra dag 1.

FC MIDTJYLLAND – Er der ryddet op på Heden?

BUD PÅ PLACERING: 1-2

BUD PÅ TOPSCORER: Veronica Kristiansen

HOLD ØJE MED: At FCM skal spille et helt nyt forsvar sammen. Kan give flere mål imod end sidste sæson.

Sidste sæson var en hektisk sæson på Heden i Ikast. Blot otte dage før sæsonens første kamp fyrede man succestræner Helle Thomsen og assistenten Kristian Kristensen tog over.

Få måneder senere var det så farvel til sportsdirektør Stefan Kristensen, som holdt otte måneder i jobbet. Det fuldente kaos i kulissen var en medvirkende årsag til en sæson med sportslige resultater på godt og ondt.

Ligaens grundspil blev vundet suverænt med 9 point ned til Nykøbing Falster. I Champions League overraskende ulvene stort og slog både Györ og Bucuresti på hjemmebane. Kvartfinalen blev endestationen for FC Midtjylland, der knebent røg ud til Vardar, som man blot var marginaler fra at slå ud.

Fiaskoen kom til gengæld som en syngende lussing i slutspilssemifinalerne mod København Håndbold, som man tabte både hjemme og ude til. To uacceptable kampe, som afrunder en ellers flot sæson med karakteren dumpet. Bronzemedaljer er ikke noget man samler på i FC Midtjylland.

Fokus har været på t-shirts, bestyrelsesposter og gamle lig i lasten. Også i spillertruppen har virakken sat sine spor. Helle Thomsens fire største profiler er fortid i klubben: VF Fie Woller, VB Stine Jørgensen, HF Trine Østergaard og VB Sabina Jacobsen. Sidstnævnte pr. 3. juli 2017 – altså inde i denne sæson. Anfører og forsvarsgeneral. Erstattet af (en skadespræget) Mathilde Bjerregaard fra Silkeborg/Voel som ingenlunde holder samme niveau. Mærkværdig timing.

Med kvartettens afgang er der virkelig blevet skiftet ud i hierarkiet hos FC Midtjylland. Ind er kommet sidste sæsons ligatopscorer, og tidligere FCM-spiller, VB Trine Troelsen, som har spillet bedre i Silkeborg/Voel end nogensinde før. De norske spillere VB Tonje Løseth og PM Helene Gigstad Fauske er kommet til fra henholdsvis tyske Metzingen og norske Stabæk. I København har man gaflet deres anfører, Anne Mette Pedersen til højrefløjen og den nykårede svenske mester fra H65 Höör, Jessica Ryde, erstatter Martina Thörn som reservekeeper. Alt i alt spændende indkøb.

Vigtigst for FCM er dog, at nogle af ligaens største profiler fortsat er at finde i FC Midtjylland. Den tyske målvogter Sabine Englert har været ligaens bedste gennem flere sæsoner. PM Veronica Kristiansen besidder nogle helt ekstraordinære kvaliteter ligesom HB Louise Burgaard kan præstere på højeste internationale niveau, når hun rammer dagen. Stregspillerne Sabine Pedersen og Linn Blohm giver bund og tryghed, men er der ryddet op på Heden?

KØBENHAVN HÅNDBOLD – Tigrene viser tænder

BUD PÅ PLACERING: 3-4

BUD PÅ TOPSCORER: Mia Rej

HOLD ØJE MED: København Håndbolds stærke hjemmebane – og hvad er status på Louise Svalastogs hjernerystelse?

København Håndbold: bedre i grundspillet end Team Esbjerg: odds 2,50 hos Danske Spil*

Chance 45%

København Håndbold havde en forrygende sæson 2016/17. I en lang periode fløj holdet under radaren, hvor det nærmest ikke blev bemærket, at de i over ét helt år ikke tabte på hjemmebane. Derfor var det også en overraskelse for de fleste, at tigrene længe havde tænderne i en andenplads i grundspillet og heraf direkte kvalifikation til semifinalerne.

København Håndbold endte som nummer 4 i grundspillet; men at de gode præstationer ikke var tilfældigheder, beviste de eftertrykkeligt, da tigrene fra København glubsk åd ulvene fra FC Midtjylland og spillede sig i DM-finalen. KBH-bold endte med flotte sølvmedaljer og kan slikke sårene med god samvittighed.

En velfortjent hyldest til træner Claus Mogensen kom efter sæsonen, da han blev kåret som Årets Træner i dameligaen af sine kollegaer. Ud over at få sat systematik i københavnernes spil eksperimenterede han med det elskede og hadede 7vs6 spil, som skabte store resultater undervejs.

Specielt midterkvartetten VB Anne Mette Hansen, PM Mia Rej og HB Anne Cecilie de la Cour lyste op og ST Louise Svalastog var som genfødt med 82 mål på 100 skud. Flot. De fire spillere stod for 62% af Københavnernes mål.

Forud for denne sæson har man forstærket sig markant i målet med indkøbet af den svenske landsholdskeeper Johanna Bundsen fra IK Sävehof. Venstrebacken, det danske stjerneskud Anne Mette Hansen, er flyttet til ungarske Györ og bliver meget svær at erstatte. Hendes energi i både forsvar og angreb var på mange måder indbegrebet af den kultur, man har forsøgt at skabe i København Håndbold.

Ind er kommet både Jenny Alm fra Team Esbjerg og Kelly Dulfer fra Oldenburg. Store og stærke piger, som gør sig godt i begge ender. Playmakerpositionen dækkes fortsat af Mia Rej og Mai Kragballe, som komplimenterer hinanden godt. Mia Rej virker målmæssigt umættelig og Kragballe fungerer som en spændende joker og en fin straffekastskytte.

På højrebacken er man påvirket af graviditet på AC La Cour men har til gengæld fået en meget spændende spiller ind fra Sverige; Hanna Blomstrand fra LUGI. Line Bjørnsen fra Glassverket skal sikre kontramål fra højre fløj sammen med hollandske Debbie Bont.

VIBORG HK - #mereteamogmindreprofil

BUD PÅ PLACERING: 3-4

BUD PÅ TOPSCORER: Ann Grete Nørgaard

HOLD ØJE MED: At Viborg HK generelt er undervurderede på sæsonspillene; men fremstår endnu stærkere, når Rikke Poulsen vender tilbage efter barsel.

Viborg HK i top-6 i grundspillet til odds 1,30 hos Danske Spil*

Chance 80%. Top-3 til odds 3,25 er også flot – bemærk at dét er inklusiv slutspil. 35%.

Med et budskab om mere sammenhold og færre egoister har træner Allan Heine formået at genoplive det ”grønne hjerte” i Viborg HK.

I sidste sæson blev det til en flot tredjeplads i grundspillet, hvor man indledte med at gå ubesejret gennem efteråret – 10 kampe uden nederlag. Sidenhen var sæsonen op og ned. En flot, men hård, kvartfinaleserie mod Odense lod til at tage pusten fra viborggenserne, som havde marginalerne imod sig mod NFH i semifinalen og var helt uden energi i bronzekampene mod FCM og måtte tage til takke med en samlet fjerdeplads. Alt i alt godkendt i en sæson, hvor man måtte undvære hele tre profiler ude med graviditet: MV Rikke Poulsen, VB Rikke Skov og VB Siri Seglem.

Lad det være sagt med det samme. Jeg tror, at bookmakerne undervurderer Viborg HK i sæsonen 2017/18.

I målet vender Rikke Poulsen tilbage efter fødsel. Derudover har man hentet Hanna Daglund i svenske Skuru. En spændende keeper i periferien af det svenske landshold, som skaber et alternativ til Poulsen, som man ikke har set i Viborg Stadionhal længe. På venstre fløj har man stadig målumættelige Ann Grete Nørgaard, som trods sine snart 34 år stadig holder flotte scoringsprocenter og fejrer dem i usammenlignelige glædesudbrud. Knap 6 mål pr. kamp i forrige sæson.

I bagkæden har man sagt farvel til Skov/Seglem og ind er kommet Kristina Jørgensen, topscorer for Skanderborg i sidste sæson og ét af dansk ungdomshåndbolds klarest lysende stjerner samt MVP (Most Valuable Player) ved det netop afsluttede U19-EM. Sammen med VB Line Haugsted, PM Line Uno og VB Carin Strömberg danner hun en skarp kvartet, som kun Odense og FC Midtjylland kan måle sig med.

På højre back har man hentet hollandske Sanne van Olphen i Toulon, hvor hun lavede 66 mål i 24 kampe. En svær position at besætte - men hvor det nærmest ikke kan blive ringere end den uinspirerede franskmand Marie Paule Gnabouyou, hvis grønne hjerte man aldrig fik til at banke.

På højre fløj var man uheldig at få nyindkøbet Hanna Fogelström korsbåndsskadet før kontrakten startede. Heldigvis har man handlet hurtigt og hentet makedonske Natasha Nolevska i Vardar. Derudover har man den spændende unge Anne-Sofie Filtenborg fra Randers HK. Stregpositionen er fortsat dækket af stærke Stine Bodholt, som efterhånden holder et stabilt og højt niveau i hver eneste kamp.

TEAM ESBJERG – Er Polman større end holdet?

BUD PÅ PLACERING: 5-6

BUD PÅ TOPSCORER: Estavana Polman

HOLD ØJE MED: At Team Esbjerg spiller målfattigt under Jesper Jensen, som har en forkærlighed for gå-håndbold. Sandra Tofts store kvaliteter underbygge dette. Spil under.

Med et DM-guld i bagagen skulle sidste sæson blive Team Esbjergs svendeprøve på, at magtbalancen for alvor var rykket mod sydvest efter mange års dominering af Viborg HK og FC Midtjylland. Holdet startede fint med gode præstationer i både ligaen og Champions League anført spillemæssigt af de hollandske landsholdsstjerner PM Polman og HB van der Heijden.

Kort efter EM-slutrunden i december offentliggjorde førstnævnte Estavana Polman at hun var gravid og herefter gik resultaterne bare én vej. Det var ikke i retning af sydvest.

I første kamp uden Polman fik Team Esbjerg sensationelt blot uafgjort mod oprykkerne fra Skanderborg – en kamp, hvor oddset på hjemmeholdet åbnede i 1.02…. Efter jul vandt Esbjerg kun 2 af de næste 10 kampe og holdet, som før sæsonen var bookmakernes guldfavoritter, missede helt uhørt slutspillet, hvilket kostede træner Lars Frederiksen jobbet.

Forud for denne sæson har den nye træner, Jesper Jensen, foretaget en del ændringer. I målet er både Emily Sando og Filippa Idehn væk og erstattet af den danske landsholdsspiller Sandra Toft og København Håndbolds sølvvinder Ine Stangvik. Norske Sanna Solberg fra Larvik HK forstærker venstrefløjen, mens den mest spændende transfer er serbiske Kristina Liscevic, som skal spille den playmakerposition, som har været hårdt ramt af både graviditet på Polman og skade hos Lærke Møller, som trods mere end 1 helt år i Team Esbjerg endnu ikke har spillet én eneste kamp.

Van der Heijden er taget til Ungarn, hvor HB Rut Jonsdottir er kommet til fra FC Midtjylland. Hun har netop offentliggjort en graviditet, som sammen med forsvarsgeneral Rikke Zachariassens ditto giver Coach Jensen meget få kort på hånden.

Det bliver i bagkæden, at Team Esbjerg skal stå sin prøve. Sandra Toft i målet holder international topklasse. Fløjene Solberg/Kviesgård samt stregspillerne Ulrika Toft Hansen og Vilde Ingstad synes meget driftssikre, mens bagkæden fremstår ekstremt skrøbelig. Hvilken forfatning er Polman i? Hvornår er hun tilbage?

Og hvad med PM Liscevic, som i hendes 8 år som professionel har spillet i 9(!) forskellige klubber. Tilbageværende HB Bjørndalen holder på ingen måde Laura van der Heijdens niveau og VB Lara Gonzalez har vist sig ubrugelig i angrebsspillet alt imens holdets eneste reelle langskytte, Jenny Alm, er taget til København Håndbold.

Team Esbjerg kan med al sandsynlighed forberede sig på endnu en sæson på det jævne imens man krydser fingrene for Polmans tilbagevenden. For Polman er større end holdet i Team Esbjerg.

NYKØBING FALSTER HÅNDBOLD – Den svære ”sæson 2”

BUD PÅ PLACERING: 5-6

BUD PÅ TOPSCORER: Kristina Kristiansen

HOLD ØJE MED: At NFH er forstærket defensivt med Greve/Sørensen på mål og Lagerqvist/Iversen i midterforsvaret. Hagman og Gravholt havde deres absolutte forcer i offensiven, og man må forvente færre mål i NFH’s kampe i år.

Nykøbing Falsters DM-guld var en gigantisk overraskelse for de fleste. Ikke desto mindre skete det på baggrund af en flot sæson, hvor holdet startede dårligt, men faktisk endte med at blive nummer 2 i grundspillet og heraf direkte kvalificerede til semifinalen. Her gjorde man det af med Viborg HK alt imens København Håndbold udførte det beskidte arbejde ved at slå FC Midtjylland ud. Hertil takkede NFH med en hjemmebanefordel i finaleserien og et efterfølgende DM-guld.

NFH var langt hen ad vejen personificeret med ”Holstebro-trioen” Kristina Kristiansen, Nathalie Hagman og Mette Gravholt, som den også tidligere Holstebro-træner Niels Agesen havde bragt til klubben. De tre profiler scorede lige knap halvdelen er NFH’s mål. 16 andre spillere delte de resterende mål imellem sig…

Blot PM Kristina Kristiansen står tilbage i en sæson, hvor man både skal forsvare DM-guld og deltage i Champions League. Ny træner er Jakob Larsen, som umiddelbart ikke har mere erfaring fra damehåndbolden end den han har opsamlet fra sit private forhold konen, stregspilleren Kamilla Kristensen, fra Odense Håndbold. Jakob Larsen har dog opnået fine resultater med GOG’s herrer og han bliver spændende at følge på damesiden.

Transfervinduet har man klaret nogenlunde. Cecilie Greve og Mie Sørensen skal vogte målet i stedet for Mette Iversen og Ditte Vind, hvilket jeg ser som en forstærkning. Venstrefløjen er intakt, hvor unge Lærke Nolsøe har imponeret stort, ligesom Westberg-søstrene også fortsat repræsenterer venstre back. Herudover har man hentet Tiril Merg i Glassverket.

Kristina ”Mulle” fortsætter som garant for hurtig boldomgang fra sin playmakerposition, mens man på højre back har hentet en gammel kending i dansk håndbold, svenskeren Angelica Wallén. Hun holder dog ikke Nathalie Hagmans niveau, men det kan man heller ikke forvente af mange – og da slet ikke af en højrehåndet højre back. Det samme gælder for Gravholt’s erstatning, som også er hentet i Sverige: Anna Lagerqvist fra Lugi. En spændende stregspiller, som modsat Gravholt har sine forcer i defensiven. 

På højrefløjen er Mariana Costa og Louise Kristensen skiftet ud med japanske Ayaka Ikehara, som er ukendt for mig. Sikkert også for NFH. Derudover har man hentet Sofie Olsen i Ajax.

RANDERS HK – Starter forfra

BUD PÅ PLACERING: 7-8

BUD PÅ TOPSCORER: Mari Molid

HOLD ØJE MED: At Niels Agesen altid har spillet hurtigt med sine hold. Randers kan blive mere målrige end nogensinde.

Randers HK vil tilbage i toppen af dansk håndbold og har lanceret en ny 4-årig plan, som hedder #Randershkforfra. Et smart strategisk træk hvis man ønsker at skabe arbejdsro og signalere lave forventninger omkring træner Niels Agesens mandskab, som da også ser svagere ud end længe.

Sidste sæson var i store træk en sæson til glemmebogen. Lyspunktet kom med et meget overraskende pokalguld, hvor man uden problemer slog FC Midtjylland 27-21 i finalen. Ligaens ordinære grundspil blev dog til en tam ottendeplads i en lang sæson, hvor man hurtigt vidste, at man undgik nedrykning, men heller ikke kunne nå slutspillet. Til gengæld brugte man tiden på at beslutte, at træner Ryan Zinglersen i hvert fald ikke var den rette mand ved roret og offentliggjorde hurtigt at han ved sæsonens afslutning var arbejdsløs.

Niels Agesen er kommet til og han er på en mission, som han er lykkedes med mange gange før. At starte et hold op forfra. I målet er Cecilie Greve og Jovana Risovic erstattet af svenske Martina Thörn fra FC Midtjylland og danske Mathilde Juncker fra SK Aarhus. Venstrefløjen er besat af landsholdsspiller Maria Fisker, som dog må kigge langt efter holdkammerater, som har repræsenteret sit land på øverste niveau.

Profilerne PM Mie Højlund og ST Kathrine Heindahl er nemlig taget til Odense Håndbold og ind er kommet Cecilie Mørch Hansen (som dog er skadet) fra Ringkøbing og Anne Sophie Hjort fra SK Aarhus som supplement til norske Mari Molid og unge Frederikke Gulmark.

På højre back har Camilla Dalby haft stor betydning for Randers’ præstationer. Klubben har dog taget konsekvensen af hendes periodevis lange fravær og forstærket sig med både Lærke Christensen fra SK Aarhus og svenske Sara Johansson fra Skövde HF. En hæderlig trio hvor Dalby dog stadig fremstår som klart stærkest.

Højrefløjen er besat af Daniella Gustin og Gitte Andersen mens stregspillerne hedder Clara Monti og Josefine Dragenberg. Alt i alt en trup hvor kollektivet skal løfte opgaven, mens vi andre venter på forstærkningerne, som ”helt forfra” skal bringe Randers HK tilbage til toppen af dansk håndbold.

Silkeborg/Voel – den evige underdog

BUD PÅ PLACERING: 7-8

BUD PÅ TOPSCORER: Stine Skogrand

HOLD ØJE MED: At Silkeborg bør spille hurtigere end nogensinde. Der er fart i fløjene og de har små, hurtige bagspillere.

Silkeborg bedre end Randers i grundspillet: odds 1,85 hos Danske Spil*

Selv om jeg vurderer Randers og Silkeborg tæt er spillet hos Danske Spil* ”Silkeborg bliver bedre placeret end Randers i grundspillet” til odds 1,85 spilbart. Chance 55%.

Med en femteplads i forrige sæsons grundspil tog Silkeborg/Voel KFUM endnu et skridt mod en fast etablering i subtoppen af dansk håndbold. Siden man noget overraskende røg ud mod TTH Holstebro på hjemmebane i pokalturneringen i november 2016 tog holdet sig sammen og man vandt 11 af sine 14 sidste kampe i ligaen.

I kvartfinaleserien startede de grønne silkeborggensere med overraskende at slå København Håndbold på udebane for så at tabe hjemmekampen. Den afgørende kamp i København efterlod man uden chance for sejr og kvartfinalen blev altså endestationen for Silkeborg/Voel.

Træner Jakob Andreasen er en mester i at nedtone forventningerne til sit hold, men i denne sæson kan de ikke fravige sig at være klare kandidater til slutspillet. Alt andet vil være en fiasko.

Silkeborg/Voel har mistet 2 af deres 3 mest scorende spillere og det kendetegner stadig billedet af klubben som en rugekasseklub for de helt store. I 2015 måtte man sige farvel til sine to mest scorende spillere, VB Jette Hansen og HB Anne Cecilie La Cour og i 2017 er turen kommet til (liga)topscorer VB Trine Troelsen og VF Freja Cohrt, som er skiftet til henholdsvis FC Midtjylland og Odense Håndbold.

I målet har man stadig Stine Bonde og Stephanie Andersen mens man på venstre fløj har hentet Hege Bakken Wahlquist i Holstebro som erstatning for førnævnte Cohrt. Blandt de højrehåndede bagspillere står VB Jette Hansen og PM Sofie Bæk Andersen Silkeborg bi mens bredden er blevet yderligere forstærket med landsholdsspiller Anna Sophie Okkels fra SK Aarhus og Birgitte Karlsen fra Tertnes.

Sammenholder man Trine Troelsen og Christina Wildborcks sammenlagte niveau med Okkels/Karlsen fremstår man cirka med samme kvalitet. Stine Skogrand styrer højrebacken i sikker stil. Hun var én af ligaens mest scorende spillere i forrige sæson og trækker et stort læs. Rutinerede Louise Lyksborg indtager højrefløjen sammen med Lea Hansen fra SK Aarhus. Yderligere én SK Aarhus spiller er kommet til på stregpositionen; nemlig Camilla Fangel som sammen med Rikke Iversen udgør en god duo.

Alt i alt et sammentømret mandskab som på de gode dage kan slå alle hold i ligaen men over én lang sæson stadig mangler kvaliteten for at kunne begå sig helt i toppen.

AARHUS UNITED – Ny sammenslutning bygget på talenter

BUD PÅ PLACERING: 9-10

BUD PÅ TOPSCORER: Birna Berg Haraldsdottir

HOLD ØJE MED: At Aarhus United primært består af små og hurtige spillere. Deres chance ligger i farten og kan udfordre de fysisk tunge hold.

Aarhus United er en ny klub i dansk damehåndbold. På trods af at klubben opstod i kølvandet på SK Aarhus’ lukning er der kommet masser af nyt blod ind på holdet.

I spidsen for det nye projekt står U19-landstræneren Heine Eriksen som virkelig får en spændende opgave i at arbejde med udviklingen fra individuelle talenter til kollektive triumfer for talent er der masser af.

På målet står Ditte Vind fra Nykøbing Falster og Anne Sofie Ernstrøm fra SK Aarhus. Førstnævnte med en stor opgave i at bygge videre på en flot sidste sæson i NFH, hvor hun faktisk stod med ligaens 7.bedste redningsprocent.

På venstrefløjen har man hentet June Bøttger i norske Oppsal, hvor hun har gjort det godt. 76 spilmål i 22 kampe tegner godt for den unge nordmand som skal konkurrere med Malene Gandrup på sin position.

I bagkæden har man ”beholdt” Emma Mogensen og Julie Pontoppidan fra SK mens Amanda Brogaard er kommet til fra Ringkøbing, Simone Petersen fra FC Midtjylland og Sofie Flader fra København Håndbold.

På højre back har man hentet islandske Birna Berg Haraldsdottir, som efter et mislykket ophold i svenske IK Sävehof havde større succes i norske Glassverket. Nu er turen kommet til Danmark sammen med Nikoline Olsen, som senest har prøvet kræfter med Skara i Sverige.

På højrefløjen har man endnu en guldvinder fra NFH, Louise Kristensen, mens stregpositionen besættes af Celine Holst, Majbritt Toft Hansen og Kamilla Bruus.

Alt i alt et spændende, men uprøvet, kollektiv som i forbindelse med U19-mesterskabet i starten af denne sæson måtte undvære deres cheftræner. Det bliver spændende at se hvor langt Aarhus United er kommet med genopbygningen.

TTH HOLSTEBRO – Kontinuiteten kan blive et afgørende plus

BUD PÅ PLACERING: 9-10

BUD PÅ TOPSCORER: Anette Jensen

HOLD ØJE MED: Opdateringer på skadessituationen. Bredden kan blive afgørende for TTH Holstebro, som kører med et meget smalt hold.

TTH Holstebro besidder ikke de samme ambitioner og spillermateriale som for få år siden. Tilbage i 2014/15 vandt klubben EHF-cuppen anført af Ann-Grethe Nørgaard, Mulle, Hagman, Roberts og Solberg på mål.

Træner Pether Krautmeyer har dog med decimerede midler sammensat et talentfuld hold, hvor kontinuiteten i kraft af at spillermaterialet stort set er intakt fra sidste sæson, kan blive afgørende for holdets præstationer i sæsonen 2017/18.

På mål er Marianne Lundsby gravid og Louise Egestorp er hentet fra SønderjyskE som backup til unge Ida Vium.

På venstrefløjen har man ligeledes måttet sige farvel til en spiller. Hege Bakken Wahlquist er skiftet til Silkeborg/Voel KFUM og ind er kommet Sarah Stougaard fra Skanderborg.

De højrehåndede bagspillere ser fine ud og topniveauet er helt klart til at kunne udfordre alle hold i ligaen. VB Neesgaard, VB Eriksson, PM Jensen og PM Wichmann er blevet suppleret af den spædende hollandske bagspiller Inger Smits, som er kommet til fra Oldenburg.

Én eller flere af dem må aflaste på højre back hvor Pauline Bøgelund står ganske alene.

På højrefløjen ser klubben nok frem imod at få Stine Andersen tilbage fra skade. Indtil da har unge Line Mai Hougaard dog vikarieret glimrende.

På stregen besidder man to af de mest talentfulde af slagsen i Line Skak og Sara Hald, men som resten af holdet skal mærkatet talent snart udskiftes med etablerede ligaspillere, hvis TTH Holstebro skal konkurrere med de andre klubber.

RINGKØBING HÅNDBOLD – står ved en skillevej

BUD PÅ PLACERING: 11

BUD PÅ TOPSCORER: Michelle Brandstrup

HOLD ØJE MED: Mine forventninger er lave til Ringkøbing og jeg tror de kommer til at performe negativt. Spil imod dem på handicaplinierne.

Ringkøbing Håndbold står ved en skillevej og har forsøgt at gøre nogle ting anderledes men spørgsmålet er, om der kommer et fornuftligt sportsligt output ud af det.

Den iøjnefaldende træner Lars Rasmussen er taget til ungarske Siofok og ind er kommet Mads Brandt, som tidligere har været træner i Randers HK.

Væk er også Cecilie Mørch Hansen (Randers HK), Amanda Brogaard (Aarhus United) og Sofie Blichert (Team Esbjerg) – spillere som sikkert fra Ringkøbings side har repræsenteret en lunken mellemvare som de gerne vil væk fra hvis de skal tage næste skridt, men som desværre for de lyserøde (nå nej, selv farven på trøjerne er skiftet ud!) ikke er blevet erstattet af spillere på niveauet over.

I målet står svenske Emma Friberg og Natasja Clausen. Begge mangler lidt i højden og lidt på niveauet. På venstre fløj har man forlænget Simone Rasmussens kontrakt; en spiller som viste flotte takter sidste sæson og faktisk var med inde omkring det danske landshold.

På venstre back har man hentet Stine Baun Eriksen hjem fra en tilværelse som bænkevarmer i Tyskland mens man på playmakeren fortsætter med Camilla Maibom. Michelle Brandstrup holder niveau på højre back, hvor man også har hentet Linnea Claeson i Sverige. Mon ikke de hurtigt finder ud af at bruge hende på VB/PM, hvor behovet nok er større.

Henriette Hansen spiller højre fløj mens Sille Thomsen og Daniella Dragojevic dækker stregen.

Det bliver en meget svær sæson for Ringkøbing Håndbold og de skal være glade for, at ligastrukturen har ændret sig og at ingen hold rykker direkte ned.

AJAX KØBENHAVN – i bunden for sig selv

BUD PÅ PLACERING: 12

BUD PÅ TOPSCORER: Ida Marie Dahl

HOLD ØJE MED: At en bustur fra Jylland til Bavnehøjhallen en hverdagsaften trods alt er et stykke vej. Her kan Ajax-pigerne nok forsvare et par handicaplinier.

Den legendariske Bavnehøjhal i København V danner igen i år rammen om ligahåndbold. Ajax vandt suverænt kvindernes 1. division med 21 sejre i 26 kampe og er fortjente oprykkere. Holdet, som i det københavnske må indtage rollen som lillesøster i forhold til ambitiøse København Håndbold, må dog i den grad forvente at se sig selv i bunden i HTH GO ligaen 2017/18.

Fire bærende spillere har forladt klubben og selvom træner Jesper Mathiesen og sportschef Mathias Berg forsøger det bedste de har lært, er den mest interessante tilgang en perifer islandsk landsholdsspiller ved navn Eva Bjørk Davidsdottir, som har scoret 1 mål i snit for norske Sola HK, som blev nummer 8 i den norske liga.

Pernille Kristensen og Sarah Nørklit vogter målet hos Ajax København. En position, hvor de faktisk er stabilt fint ind og hvor førstnævnte har ligaerfaring fra både FC Midtjylland og FIF.

På venstrefløjen er Sascha Juul flyttet til Norge, hvilket efterlader den noget mere uprøvede Nicoline Moos på pladsen. Måske derfor har man hentet Anna Grundtvig i Roskilde, som umiddelbart ligner et førstevalg.

I bagkæden har man mistet to store profiler i Christina Krogshede og Cecilie Woller. Ind er kommet førnævnte islænding Eva Bjørk Davidsdottir fra den norske liga som skal supplere talenterne Issabella Jacobsen og Stine Eiberg, som dog med fødselsår 1997 og 1998 mangler erfaring.

På højre back er man fint kørende med Stine Frandsen og Cecilie Specht mens man på højre fløj måtte slippe Sofie Olsen til Nykøbing Falster Håndbold i slutningen i juli 2017, hvilket sætter en tyk streg under Ajax’ plads i fødekæden i dansk håndbold. Man har dog hentet Anne Tolstrup i SK Aarhus ligesom Ditte Bach er kommet til fra DHG i Odense.

På stregen er man godt kørende med U19-stortalentet Ida Marie Dahl, som også var holdets topscorer i sidste sæson. Hun suppleres af Cecilie Johansen og Simone Monsrud Pedersen.