Mesterholdet Monaco har solgt ud, og stjernerige PSG er igen favorit - uanset om Neymar kommer til Paris eller ej. Den nye Ligue 1-sæson i Frankrig går i gang 4. august: Bliv klædt på med denne grundige optakt der gennemgår samtlige hold og kigger på transfers og odds - samt kommer med tips. 

  

En attendant Godot

Efter fire mesterskaber i træk måtte Qatar-ejede PSG i seneste sæson nøjes med sølv efter sprudlende Monaco. Men de rige parisere er igen favoritter til at tage titlen. Monaco har solgt en række af sidste sæsons profiler, og PSG har langt den dyreste trup. Især hvis Neymar støder til - Paris-storklubben er klar til at smide et kæmpebeløb efter Barca-stjernen.

Kommer han eller ej? Mens vi venter, kan vi gøre som Beckett og skrive et eksistentialistisk teaterstykke a la "En attendant Godot", eller vi kan kigge på de fakta der foreligger forud for den nye franske sæson.

Man bør ikke afskrive Monaco i medaljekampen. Truppen er stadig stærk, med diverse store talenter. Men bagved lurer hold som Lyon og forstærkede Marseille. Og såmænd også Nice (sidste sæsons bronzevinder) og Bordeaux.

I den anden ende er de tre oprykkere, Strasbourg, Amiens og Troyes, favoritter til at rykke lukt ned igen. Men i seneste sæson holdt to af tre oprykkere skam stand - Dijon og Metz. Hvilket bookmakerne belønner med en tvivlsom tillidserklæring - de to står næst i rækken over hold der forventes at rykke ned.

Danskere og tips

Martin Braithwaite har forladt Toulouse, men Dannebrog er stadig repræsenteret i den bedste franske række: Bordeaux har hentet midtbanemand Lukas Lerager (ex-AB og -Viborg) i Belgien.

Alt i alt: Forventet PSG-mesterskab til trods er den franske sæson bestemt ikke blottet for spænding, hverken mht tabelplaceringerne eller mht de enkelte kampe. Derfor denne optakt der skal gøre det nemmere at vurdere den franske odds-værdi. Optakten serverer en række informationer og analyser - samt en række interessante odds.

Et par tip til 1. runde er der såmænd også (med uddybende analyser på Jens Bøyes ekspertside) - find dem, sammen med vinder- og nedryknings-odds under holdgennemgangene. Og i løbet af sæsonen vil kampanalyserne og spilforslagene naturligvis komme i en lind strøm.

Kom meget gerne med kommentarer og spørgsmål.

Bemærk: Transfervinduet er åbent til 1. september - meget kan altså nå at ændre sig. I takt med ændringerne vil artiklen blive opdateret - så hold øje med den tilknyttede forumtråd der vil annoncere de vægtigste af disse opdateringer.

Kilder: Ud over egen mere eller mindre pålidelige hukommelse, har jeg primært brugt følgende kilder: klubbernes websites, franske lokalaviser samt equipe.fr, football365.fr, soccerway.com, wikipedia.com, transfermarkt.de, holdnyt.dk, ligue1.com


Amiens

Dobbelt-oprykker og Ligue 1-debutant har forstærket truppen der dog stadig ser temmelig tynd ud. Nemt bliver det næppe. OPDATERING: Sidste sæsons topscorer er solgt.

OPDATERING 13/8: Angriber hentet i Schweiz. 30/8: Holdets største talent, midtbanemand NDombele, afskibet. Men til gengæld 5 nye: Midtbanemand hentet i Portugal, fløjspiller i Holland, venstreback i Italien. Og sågar angriberne Traoré og Gakpé, stor og lille, klassespillere der har været i udlandet efter tidligere at have markeret sig i Frankrig. 
 

Efter to oprykninger i træk befinder den lille nordfranske klub sig for første gang nogensinde i den bedste række.

Efter andenpladsen i L2 skulle man dog lige overstå en klagesag: Lens og Lorient forlangte oprykningen annulleret fordi en spilleragent, John Williams, var rådgiver for Amiens-præsident Joannin, en ulovlig dobbeltrolle. Mens Williams blev suspenderet, fik Amiens dog lov til at rykke op.

Hjemmebane: Stade de la Licorne (12.100)

Træner: Christophe Pélissier (2014)


Trupværdi, mio euro:

2017: 16 (nr 19)

Placering:
2015/16: Nr 3 i L3

2016/17: Nr 2 i L2

Og hvad er så chancen for at L1-debutanten kratter ved i den bedste række? Tjah. Amiens har sagt farvel til et par startere fra sidste sæson, men ingen nøglespillere, og til er kommet den habile back Cissokho og den langsomme, men intelligente, hovedstødsstærke og teknisk dygtige defensivmand Bodmer - begge (især Bodmer) med rutine fra L1. Samt ikke mindst det tidligere Chelsea-fløjtalent Kakuta der senest har været fast starter i den spanske Primera. Dertil kommer nogle talenter, fx fra Monacos andethold.

En styrket trup, med andre ord. Dertil kommer en forventet forsigtig tilgang, evt med tre midterforsvarere. Men er det nok? Kan træner Pélissier (L1-debutant, lige som klubben og mange af spillerne) holde skruen lige i vandet? Kan Bodmer og Cissokho glide ind i defensiven uden at det går ud over automatismerne? Og er der tilstrækkeligt med mål i et hold hvis topscorer kun nettede 10 gange i sidste sæson? Jeg synes truppen ser ret smal ud.

OPDATERING: Især efter at sidste sæsons topscorer Kamara er blevet solgt til Fulham. OPDATERING 13/8: Erstatningen er Konaté fra Sion; kan han klare sig i Frankrig? 30/8: Midtbanemand Zungu hentet i Portugal - ser habil ud. Og fløjspiller Nathan hentet i Vitesse. Men samtidig er midtbanestortalent NDombele blevet sendt til Lyon.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Rykker ned 1,83
Første runde: 5/8 17:00 PSG - Amiens
PSG Uafgjort Amiens
1,17 8,50 19,50
888sport
Bwin
Bwin

Sidste sæson

Amien fik en andenplads i Ligue 2. Oprykningen blev sikret via sejre i de sidste seks runder, afsluttende med et sejrsmål i sjette overtidsminut. Uden det mål var klubben landet på sjettepladsen. Et godt kollektiv: temmelig solidt forsvar samt en offensiv hvor mange bød sig til som målscorer - topscorer blev angriber Kamara med blot 10 mål, heraf to på straffe. Det skal dog bemærkes at efterårets topscorer (8 mål), angriber Tinhan, forlod klubben i januar.  
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Lacina Traoré (angriber)

Gakpé (fløj/angriber)

30/8 Avelar (venstreback - Torino - reserve)

30/8 Nathan (venstrefløj - Vitesse - starter/indskifter)

30/8: Zungu (midtbane - Guimares - starter)

13/8 Moussa Konaté (angriber - 24 år - Sion - 8 mål/33 kampe i 16/17, 1 mål/4 kampe i 17/18)

Prince Guano (midterforsvar - 23 år - Vitoria Guimares - reserve)

Mathieu Bodmer (midterforsvar/defensiv midtbane - 34 år - Guingamp - afløser)

Jean-Christophe Bouet (målmand - 33 år - Dunkerque/L3 - starter)

Gaël Kakuta (venstrefløj - 26 år - Deportivo La Coruna - starter)

Brighton Labeau (angriber - 21 år - Monaco B - afløser)

Issa Cissokho (højreback, evt venstreback - 32 år - Angers - starter)
Mahdi Talal (midtbane - 19 år - Angers B - starter)

Jean-Luc Dompé (højrefløj - 21 år - Eupen/Standard Liège - afløser)

Sekou Baradji (defensiv midtbane - 33 år - ikke spillet siden april 2016, Valenciennes/L2)

Ud:

30/8 NDombele (midtbane - starter)

31/7 Aboubakar Kamara (angriber - starter/topscorer)

Richard Soumah (kantspiller - starter)

Jordan Lefort (midterforsvar - starter)

Junior Tallo (angriber - starter/afløser)

Matthieu Fontaine (midterforsvar - reserve)

Joachim Eickmayer (midtbane - reserve)

Rygter

Ind: 


Ud: 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Før ny sæson

Amiens sluttede sommerens træningskampe af med 0-1 mod Stoke (22/7) og 1-2 mod Troyes (28/7).

Bud på idealopstilling

5-4-1: Gurtner - El Hajjam, Adenon, Bodmer, Dibassy, Cissokho - Borgeaud/Dombé, Fofana/NDombele, Monconduit, Kakuta - Labeau/Koita?

4-2-3-1: Gurtner - Cissokho, Adenon, Bodmer, Dibassy/Ielsch - Fofana, Monconduit - Borgeaud/Dombé, Charrier, Kakuta - Labeau/Koita?

Opdatering: Opstilling i 1. runde: 5-3-2: Gurtner - El Hajjam, Adenon, Gouano, Bodmer, Cissokho - NDombele, Monconduit, Fofana - Manzala, Koita

OPDATERING 30/8: Konaté der kom til midt i august, er gået direkte ind på holdet. De seneste tilkommere, angriber Traoré og fløjmand Gakpé samt midtbanemand Zungu ligner også klare startkandidater; fløjspiller Nathan evt også

Bud på straffeskytte

Charrier/Kamara/Bodmer

Nøglespillere/hold øje med

Bodmer:  Rutineret klassespiller; stor og hovedstødsstærk, men også teknisk dygtig og med godt overblik. Er dog tung og er blevet endnu langsommere med alderen.

Kakuta: Han kunne ikke bryde igennem i Chelsea (og heller ikke i Lazio), men den dygtige fløjspiller har såmænd haft en glimrende karriere alligevel - har således været fast starter i den spanske Primera for Rayo og senest Deportivo. Han har i øvrigt været i Ligue 1 før, i 2010 hvor han scorede 4 mål i 14 kampe for Dijon. officiel hjemmeside
Angers

2015-oprykkeren ser ud til at have etableret sig: To midterplaceringer i træk (plus pokalfinale). Nu er midtbanekæmpen N'Doye væk, men bortset fra det ser truppen umiddelbart styrket ud.

Hjemmebane: Stade Raymond Kopa (17.800)

Træner: Stéphane Moulin (2011)


Trupværdi, mio euro:

2015: 15

2016: 35
2017: 38 (nr 12)

 
Placering:

2012/13: Nr 5 i L2

2013/14: Nr 9 i L2
2014/15: Nr 3 i L2

2015/16: Nr 9
2016/17: Nr 11

Den lille vestfranske klub har gjort det nydeligt siden oprykningen i 2015: To midterplaceringer og i seneste sæson endda en pokalfinale (tabt mod PSG).

En fysisk stærk og målfarlig midtbane, men også et solidt forsvar og nogle kvikke offensivfolk.

Nu er holdets foregangsmand, midtbanekæmpen og hovedstødsmonstret N'Doye, dog draget til England. Kan han erstattes? Det kan blive svært, men hentet er talentfulde Coulibaly.

Topscorer Diedhiou er også væk, men han scorede blot 8 mål, og tabet af ham og super-sub Pepe opvejes af tilgangen af akavede, men effektive, Crivelli - samt Guillaume og Puyo.

Sidste sæsons bedste offensivmand, venstrefløj/angriber Ekambi, kan være på vej væk, men der er diverse andre gode, fx intelligente Tait.

De allermest interessante tilgange er faktisk to unge, målfarlige defensivfolk, venstreback Ciss og højreback/midtbanemand Fulgini. Får de en startplads? Måske, men backkonkurrencen er temmelig stor, trods farvel til højremand Cissokho (der nok mest var fast starter pga Andreus alvorlige skade midtvejs i sæsonen). Fulgini kan dog også være tiltænkt en plads på midtbanen.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Betfair Sportsbook
Rykker ned 7,00
Første runde: 6/8 17:00 Angers - Bordeaux
Angers Uafgjort Bordeaux
2,55 3,10 3,00
Betsafe
888sport

Sidste sæson

Angers holdt skruen i vandet i den såkaldt svære sæson nr 2 efter oprykningen. En solid 11.-plads plus pokalfinale. Der er tale om et fysisk vældigt stærkt hold, men det kan også spille fodbold (dog er midterforsvarene ret tunge og ikke verdens bedste med bolden). Et solidt forsvar, men der er også diverse kvikke offensivfolk (der dog har det med at brænde mange chancer). Og midtbanen er målfarlig og kreativ.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

30/8: Touré (angriber - Bordeaux - indskifter)

Enzo Crivelli (angriber - 22 år - Bastia - starter/10 mål i 24 kampe)

Baptiste Guillaume (angriber/fløj - 22 år - Strasbourg/L2 - starter/9 mål i 31 kampe, 27 fra start)

Lassana Coulibaly (midtbane - 21 år - Bastia - starter)

Angelo Fulgini (midtbane/højreback - 20 år - Valenciennes/L2 - starter/6 mål i 35 kampe)

Loic Puyo (venstrefløj/offensiv midtbane/angriber - 28 år - Nancy - starter/indskifter)

Saliou Ciss (venstreback/midterforsvar - Valenciennes/L2 - starter/8 mål, 1 på straffe, i 27 kampe)

Wilfried Kanga (højrefløj - 19 år - PSG U19)

Ud:

30/8: Petric (målmand - reserve)

N'Doye (midtbane - starter)

Diedhiou (angriber - starter/indskifter)

Pepe (højrefløj/angriber - starter/indskifter)

Issa Cissokho (højreback - starter)

Martinez (venstreback - afløser)

Bourillon (midterforsvar - afløser)

Jonathan Bamba (højrefløj - afløser) 

Saihi (defensiv midtbane - afløser)

Bérigaud (angriber - afløser)

Doré (angriber - reserve)

Nwakaeme (angriber - reserve)

Før ny sæson

Angers åbnede træningskampssommeren med et par dårlige resultater mod sekundahold, men 15/7 blev det 1-0 over L2-klubben Tours, 19/7 2-0 over portugisiske Braga og 22/7 1-0 over portugisiske Rio Ave. 29/7: 1-0 over Caen. Dvs: Fire sejre i træk.

Bud på idealopstilling

4-1-4-1: Letellier - Manceau/Fulgini, Traoré, Thomas, Andreu/Ciss/Capelle - Santamaria - Fulgini/Guillaume, Coulibaly, Mangani, Ekambi/Tait - Crivelli

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Letellier - Manceau, Traoré, Thomas, Capelle - Santamaria - Fulgini, Coulibaly, Mangani, Sunu - Guillaume

Bud på straffeskytte

Mangani

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Mangani: Kreativ midtbanemand

Crivelli: Stor og stærk - og ind mellem ret beskidt spillende - angriber. Er kun 22 år, men viste modenhed i seneste sæson hvor han scorede 10 mål i 24 kampe for bundklubben Bastia

Ekambi: Målfarlig venstrefløj der også kan ligge som frontangriber - han kan dog være på vej væk; i hvert fald har han ikke deltaget i sommerens træningskampe


 officiel hjemmeside

Bordeaux

Det ligner mindst en ny subtop-placering til Bordeaux der har forstærket truppen med en klassekeeper og en dansk midtbanespiller. Der mangler måske en decideret bomber i front, men offensiven er kvik og varieret, og bagved er defensiven solid.

31/8: Den teknisk dygtige angriber De Préville hentet i Lille.

Hjemmebane: Matmut-Atlantique (42.000)

Underlag: Hybridgræs

Træner: Jocelyn Gourvennec (2016)

Trupværdi, mio euro:
2014: 54
2015: 60

2016: 70

2017: 74 (nr 6)

Placering:

2011/12: Nr 5

2012/13: Nr 7

2013/14: Nr 7
2014/15: Nr 6

2015/16: Nr 11
2016/17: Nr 6

Siden mesterskabet i 2008/09 (hvor der var personligheder som Diawara, Diarra, Cavenaghi, Chamakh og Gourcuff - alle væk for længst) har Bordeaux konstant ligget i 5-7-lavet. Med een undtagelse: 2015/16 hvor det kun blev til en 11.-plads. Men i seneste sæson, med dygtige Gourvennec ved trænerroret, var det tilbage hvor klubben hører til, i subtoppen.

Og dér bør Bordeaux også være i den nye sæson, ja, måske kan man endda spille med om medaljer. Indtil videre har truppen ikke sagt farvel til een eneste idealstarter; tværtimod er landsholdsreservemålmand Costil kommet til og kan forstærke holdet.

Offensiven har sagt farvel til afløsere som Maurice-Belay, Ménez og talentfulde Ounas, men der er stadig de primære startere Laborde/Rolan, Malcolm og Kamano, og de kvikke angribere Mendy og Silva er kommet til som ekstra krydderi.

Eet element der måske mangler, er en decideret bomber og/eller en stor & stærk targetman. De teknisk stærke centreforwards Rolan (OPDATERING 30/8: Væk) og Laborde skiftedes til at være førsteangriber og scorede kun henholdsvis 9 og 6 mål i sidste sæson. Men til gengæld var de dygtige til at sætte andre op, og Malcolm og Kamano er også pænt målfarlige.

(OPDATERING: 8/8 blev Otavio hentet  i Brasilien til den defensive midtbane, 9/8 blev den målfarlige højrefløj Cafu hentet i Ludogorets)

Desuden: På midtbanen skal den hovedstødsstærke og målfarlige dansker Lerager (ex-AB og -Viborg), hentet i Belgien, se om han kan udfordre kapaciteter som Toulalan, Plasil, Sankharé og Vada. De to første er oppe i årene, så måske. Men det kan også hjælpe danskerens startchancer hvis fleksible Toulalan (langsom, men intelligent og knalddygtig) bruges i midterforsvaret. Som han blev i sommerens sidste træningskamp.

I midterforsvaret er Pallois væk, men det er ingen svækkelse, selv om han var fast starter i sidste sæson - han er langsom uden at have Toulalans klasse til at kompensere for det. Medmindre der hentes flere folk ind, ligner det en sæson med Toulalan i midterforsvaret ved siden Lewchuk, med unge Jovanovic som opbakning. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 151,00
Rykker ned 34,00
Første runde: 6/8 17:00 Angers - Bordeaux
Angers Uafgjort Bordeaux
2,55 3,10 3,00
Betsafe
888sport

Sidste sæson

I sin første sæson hos Bordeaux førte træner Gourvennec klubben tilbage hvor den hører til, i top6. En kvik og teknisk stærk offensiv der ikke scorede supermange mål, men nok - for bagved var der en solid defensiv-midtbane og et ditto forsvar.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

30/8: De Préville (angriber/fløj - Lille - starter)

30/8 Matheus (fløj/offensiv midtbane - Empoli - reserve)

9/8 Jonathan Cafu (højrefløj - 26 - Ludogorets - starter - 10 mål i 30 kampe i 16/17)

8/8 Otavio (defensiv midtbane - 23 - Atlético PR - starter)

Benoit Costil (målmand - 29 - Rennes - starter)
Lerager (midtbane - 24 år - Zulte - starter/6 mål i 39 kampe)

Mendy (angriber - 23 år - Guingamp - starter/indskifter)

Wellington Silva (angriber - 24 år - Fluminense - starter/4 mål i 13 kampe i 2017)

Ud:

30/8 Rolan (angriber - afløser)

30/8: Touré (angriber - indskifter)

9/8 Arambarri (midtbane - afløser)

Pallois (midterforsvar - starter)

Ounas (fløj - indskifter)

Maurice-Belay (fløj - afløser)

Ménez (fløj/angriber - indskifter)

Kiese-Thelin (angriber - reserve)

Carrasso (målmand - reserve)

Bernardoni (målmand - reserve)

Traoré (midtbane - afløser)

Rygter

Ind:

Javi Garcia (defensiv midtbane - 30 år - Zenit - starter)

Nampalys Mendy (defensiv midtbane - 25 år - Leicester - reserve)

Ud:

Rolan (angriber - 24 år - starter/indskifter)

Før ny sæson

Bordeaux vandt alle sine fire træningskampe denne sommer med samlet målscore 6-1. Senest 1-0 over Real Sociedad og Guingamp. Derefter gælder det 3. kvalifikationsrunde i Europa League, mod ungarske Videoton: hjemme 27/7 (2-1-sejr; to mål af Sankharé) og ude 3/8.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Costil - Sabaly, Lewczuk, Toulalan, Contento - Vada/Lerager, Otavio, Sankharé/Lerager - Malcolm, Laborde, Kamano

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Costil - Sabaly, Toulalan, Jovanovic, Pellenard - Vada, Lerager, Sankharé - Malcolm, Mendy, Kamano

OPDATERING 30/8: Blandt de sene tilkommere ligner De Préville en oplagt startkandidat i angrebet, mens Matheus mest ligner en indskifter på fløjen


Bud på straffeskytte

Vada/Malcolm

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Costil. Een af ligaens bedste målmænd hvis ikke dén bedste - er pt nr 2 på landsholdet. Har gjort det flot i Rennes de seneste mange sæsoner - god forstærkning

Kamano og Malcolm: To unge, udfordrende og målfarlige fløje der kan ligge i begge sider - også Malcolm der er venstrebenet, men netop derfor som en anden Robben ynder at skære ind fra højrekanten og afslutte

Vada. Kreativ og kvik spiller der umiddelbart skiller sig ud på en midtbane der ellers mest består af en række bomstærke og solide folk

Lukas Lerager. Dansk midtbanemand (fortid i AB og Viborg) med målfarligt hovedspil - hentet denne sommer i belgisk fodbold. Han har dog konkurrence i ligeledes nytilkomne Otavio på pladsen som bageste midtbanemand og med Sankharé på pladsen som boks til boks. Danskeren kan udfylde det første plads, men er primært hentet til den boks til boks-funktionen. En mulighed er at stille med Otavio som oprydder og Sankharé og Lerager som makkerpar - dvs i stedet for mere kreative, men defensivt mindre arbejdsomme Vada


 officiel hjemmeside

Caen

Normannerne havde en tung sidste sæson. Nu er defensiven yngre og kvikkere, men midtbanen virker ret afhængig af gamle Féret (medmindre en belgisk tilkommer kan tage over) og offensiven ser smal ud.

OPDATERING 17/8: Midtbanen styrket af Benasser, fløjen af talentfulde Repas. 30/8: Fløjstortalentet Karamoh væk.

Hjemmebane: Stade Michel d'Ornano (21.500)

Træner: Patrice Garande (2009)


Trupværdi, mio euro:
2014: 17

2015: 31

2016: 32

2017: 32 (nr 15)

Placering:
2011/12: Nr 18

2012/13: Nr 4 i L2

2013/14: Nr 3 i L2
2014/15: Nr 13

2015/16: Nr 7
2016/17: Nr 17

Efter en glimrende 15/16-sæson var det meget tungere for Caen i seneste sæson. Holdet virkede træt og uinspireret og rykkede næsten ned.


Nu har normannerne skilt sig af med nogle af de gamle hoveder: Yahia, Malbranque og Seube var alle langt oppe i 30'erne. Og den tunge defensiv er ikke bare forynget, også mere letbenet, med tilgangen af Djiku og Sankoh.

Men der er stadig nogle veteraner der kratter ved i Normandiet: 37-årige Vercoutre i målet og 35-årige Féret på kreatørposten. Mens førstnævnte - trods temmelig tung efterhånden - reddede holdet i mange situationer i seneste sæson, viste sidstnævnte tegn på metaltræthed.

 
Der er en interessant nytilkommer der evt kan tage over eller hjælpe til som makker - belgiske Peeters. Han skal lige vise at han kan klare sig i en stor liga, men har landsmanden, defensivt solide Delaplace, at læne sig op ad.

Fremme er der indtil videre holdt fast i profilerne Santini, Rodelin og Karamoh, men sidstnævnte stortalent kan være på vej bort, og bredden imponerer i øvrigt langt fra, Der er dog også habile Bazile og nu også den ganske interessante angriber Kouakou, hentet i L2.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Jetbull
Rykker ned 5,00
Første runde: 5/8 20:00 Montpellier - Caen
Montpellier Uafgjort Caen
1,91 3,50 4,20
888sport
Jetbull

Sidste sæson

Caen skuffede. Jeg havde forventet en plads i den bedste halvdel, men det blev næsten til nedrykning i en sæson med rystende dårligt forsvarsspil - både med to og med tre midterforsvarere. At der kun blev lukket 36 mål ind hang sammen med held og solidt målmandsspil af rutinerede Vercoutre. I offensiven virkede den ellers driftsikre spilfordeler Féret pludselig over-the-hill, og i front var Karamoh og Rodelin alt for ustabile; svigtede ofte angriber Santini der med 15 kasser gjorde sit. Især på udebane stod det grelt til, men også hjemme var der alt for mange nederlag. I alt tabte Caen 21 af sæsonens 38 kampe. L1-eksisitensen blev dog sikret via uafgjort mod mægtige PSG i sidste runde. Heldigvis for normannerne havde pariserne kun æren at spille for. 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

17/8: Benasser (defensiv midtbane - Nancy - starter)

17/8: Repas (fløj - Domzales - starter)

Alexander Djiku (midterforsvar - 22 år - Bastia - starter)

Stef Peeters (midtbane - 25 år - Sint-Truiden - starter)

Christian Kouakou (angriber - 26 år - Nimes/L2 - starter/indskifter; 8 mål i 28 kampe)

Florian Le Joncour (midterforsvar - 22 år - Avranches/L3 - starter)

Baissama Sankoh (defensiv midtbane/midterforsvar - 25 år - Guingamp - starter/afløser)

Jordan N'Kololo (offensiv midtbane - 24 år - Laval/L2 - )

Brice Samba (målmand - 23 år - Marseille - reserve)

Adama Mbengue (venstreback/venstrekant - 23 år - Orlando/3.-bedste række i USA  - starter)

Ud:

30/8 Karamoh (højrtefløj - starter i sidste sæson, ikke spillet i denne)

30/8 Imorou (venstreback - afløser)

Aedoti (midterforsvar/defensiv midtbane - starter/afløser)

Yahia (midterforsvar - starter)

Ben Youssef (midterforsvar - afløser)

Seube (defensiv midtbane - /afløser)

Makengo (midtbane - afløser)

Malbranque (midtbane - afløser)

Rygter

Ind:

Ud: 

Karamoh (højrefløj - starter)

Før ny sæson

Sommerens træningskampe blev afsluttet med 2-1 over nedrykkede Lorient, 1-2 mod Rennes samt 0-1 mod Angers.

Bud på idealopstilling

4-1-2-3 (4-1-4-1): Vercoutre - Guilbert, Djiku, Da Silva/Sankoh, Bessat - Sankoh/Delaplace - Peeters, Féret - Karamoh/Rodelin, Santini, Rodelin/Bazile

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Vercoutre - Guilbert, Genevois, Djiku, Bessat - Avounou - Rodelin, Delaplace, Féret, Bazile - Santini

Opdatering: Benasser og Repas ligner oplagte startkandidater til midtbanen og fløjen. 30/8: Især nu hvor Karamoh er væk på højrefløj.

Bud på straffeskytte

Santini

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Vercoutre. Den 37-årige og ganske dygtige keeper var i årevis andenviolin i Lyon, efter først Coupet og så Lloris. Da sidstnævnte drog til England, fik Vercoutre endelig førstetjansen, men tabte den så til unge Lopes. Nu er den erfarne herre, for femte sæson i træk, fast starter og hyppig redningsmand i Caen.

Féret. Erfaren, intelligent og målfarlig spilfordeler. Ikke ret hurtig, men snu. Men han er blevet 35 år og havde en ret skidt 16/17-sæson. Over-the-hill?

Rodelin. Hurtig, kreativ og målfarlig offensivmand.

Karamoh. Højrefløj-stortalent. (OPDATERING 30/8: Væk)

Santini. Stærk og hårdtspillende angriber der nettede 15 gange i sidste sæson.


Dijon

Nedrykning lurede i sidste sæson, men holdet med det positive fodboldspil overlevede. Nu er holdets bedste offensivmand væk sammen med to andre vigtige stamspillere. Nye folk er kommet til, men kan de udfylde hullerne?

OPDATERING 30/8: Nydelige tilkøb: midterforsvarer Djilibodji og def-midtbanemand Xeka

Hjemmebane: Stade Gaston-Gérard (16.000)


Træner: Olivier Dall’Oglio (2012)


Trupværdi, mio euro:
2016: 22

2017: 29 (nr 17)

 
Placering:

2015/16: Nr 2 i L2

2016/17: Nr 16

Det holdt hårdt, men Dijon overlevede første sæson som oprykker - og viste undervejs positiv fodbold med optimistisk angrebsspil.

Nu har klubben sagt farvel til sin vigtigste offensivspiller, angriber Diony (topscorer og bedste oplægger) samt to andre vigtige stamfolk, offensivmand Lees Melou og midterforsvarer Loties.

De er sådan set blevet erstattet; angriber Jeannot (løbe- og skudstærk) og midterforsvarer Lautoa, er hentet i nedrykkede Lorient, samt de fikse offensivfolk Sliti og Said i Lille og Rennes. Men de skal nok lige spilles ind. Og spørgsmålet er om de kan gå fra at være marginalspillere i andre klubber til bærende kræfter i Dijon? Måske.

Noget andet er om træner Dall'Oglio formår at gøre noget ved Balmont-problemet. Den 37-årige plæneklipper var engang en duracell-kanin, utrættelig og både opryddende og kreativ. Men i sidste sæson begyndte han at vise alderdomstegn - var pludselig langsom i både tanke og handling.

Dijon har en god defensiv-midtbanemand i Abeid, men kunne godt bruge flere (OPDATERING 30/8: Ganske gode Xeka kommet til). Måske nytilkomne Yambéré kan løse problemet, men jeg tvivler. Han er lige så meget midterforsvarer som midtbanemand - umiddelbart ingen boks til boks-spiller.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Rykker ned 3,75
Første runde: 6/8 21:00 Marseille - Dijon
Marseille Uafgjort Dijon
1,46 4,40 7,10
Betsafe
888sport
Betsafe

Sidste sæson

Oprykker Dijon nåede målet: Forbliven i den bedste række. Ikke uden sværdslag - ved sæsonslut var der kun eet point ned til stregen - men overlevelse er overlevelse. Og holdte holdt i øvrigt pænt fast i sin identitet fra oprykningssæsonen i L2: Modigt og kvikt offensivspil. 46 mål var rækkens niendebedste. At der så gik 58 mål ind, er en anden snak; rækkens 16.-bedste, dvs femteringeste.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

30/8 Djiliboji (midterforsvarer - Sunderland - starter i foråret, reserve i denne sæson)

30/8: Xeka (defensiv midtbane - Lille - indskifter)

Jeannot (angriber - 25 år - Lorient - afløser)

Lautoa (midterforsvar - 29 år - Lorient - starter/afløser)

Mamadou Thiam (angriber - 22 år - Clermont/L2 - starter - 8 mål i 34 kampe, 24 fra start)

Naim Sliti (fløj/offensiv midtbane - 24 år - Lille - afløser)

Said (venstrefløj/angriber - 22 år - Rennes - indskifter)

Yambere (midterforsvar/defensiv midtbane - 26 år - APOEL - afløser)

Massouema (defensiv midtbane - 20 år - Paris FC/L2 - )

Erwan Maury (defensiv midtbane - 21 år - Quevilly/L3)

Jessy Benet (midtbane - 22 år - Avranches/L3)

Ud:

Diony (angriber - starter - topscorer og bedste oplægger)

Lees-Melou (offensiv midtbane/fløj - starter)

Loties (midterforsvar - starter)

Abdelhamid (midterforsvar - afløser)

Martin (offensiv midtbane - afløser)

Riviere (angriber - indskifter)

Bela (højrefløj - indskifter)

Før ny sæson

Dijon har gjort det ret skidt i sommerens træningskampe, inkl 0-4 mod Saint-Étienne 15/7. Senest: 0-2 mod L2-klubben Bourg-en-Bresse 22/7 og 0-0 mod Strasbourg 29/7.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1 eller 4-4-2: Reynet - Chafik, Varrault, Lautoa, Rüfli/Haddadi - Abeid, Marie/Yambéré - Amalfitano, Sliti/Jeannot, Sammaritano/Said - Tavares/Jeannot

Bemærk: I træningskampen mod Bourg 22/7 spillede Dijon med tre midterforsvarere: 5-3-2

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Reynet - Rosier, Yambere, Lautoa, Haddadi - Marie, Amalfitano - Kwon, Said, Sliti - Jeannot

Bud på straffeskytte

Tavares

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Abeid: Stærk defensiv-midtbanemand

Varrault: I modsætning til jævnaldrende Balmont, var den 37-årige forsvarer oppe på dupperne i sidste sæson

Marseille - Dijon: 1 til odds 1,45 hos Bwin*

Storklubben Marseille har købt godt ind (bl.a. Germain der ligner en fuldgod erstatning for den bortrejste topscorer Gomis) og åbnede sæsonen med klar hjemmesejr i EL. Lille Dijon fik 1-1 i Velodromen i sidste sæson, men har mistet 3 stamspillere.
Læs hele analysen

  officiel hjemmeside

Guingamp

Guingamp har håb om at holde fast i sidste sæsons midterplacering - næsten alle stamspillere er der stadig, og den tidligere danskerklub har fået en kvik Brøndby-spilfordeler til at pifte midtbanen op. Forsvaret ser dog smalt ud.

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.400)

Træner: Antoine Kombouaré (2016)


Trupværdi, mio euro:
2014: 18
2015: 26

2016: 31

2017: 35 (nr 14)

Placering:
2012/13: Nr 2 i L2

2013/14: Nr 16 - plus pokalsejr
2014/15: Nr 10

2015/16: Nr 16

2016/17: Nr 10

Guingamp har nu befundet sig i den bedste række i fire sæsoner i træk - og har endda vundet pokalturneringen undervejs (2014). I sidste sæson blev det, med erfarne erfarne Kombouaré ved trænerroret, til en fin midterplacering. Pga en stærk hjemmebane; ude var bretonerne ringe (de bør kunne gøre det bedre).

Nu har den stærke venstreback Marcal sagt farvel, men portugisiske Rebocho ligner en habil erstatning. Og senest er også kommet den dygtige angrebsback Tabanou.

Da diverse reserver også er smuttet, ser forsvaret dog ret smalt ud. Pt er der faktisk kun to deciderede midterforsvarere (plus evt en fleksibel midtbanereserve) - så klubben bør nok hive pengepungen op af lommen før transfervinduet lukket.

Til gengæld er midtbanen forstærket af den dybtliggende Brøndby-spilfordeler Phiri der slår nogle gode lange afleveringer. Og der er stadig brølstærke Diallo til at tage slagsmålene og true på hovedstød.

I front er talentfulde Mendy væk, men erfarne og snu Briand er der stadig, sammen med hovedstødsstærke Privat. Og kanterne har stadig stærke folk i Salibur, Coco, Blas (kan også ligge på en central midtbane) og Giresse. Een eller et par af disse kan være på vej væk, men det er der plads til - hentet er nemlig bl.a. talentfulde Thuram (jep, søn af den gamle landsholdskæmpe) og interessante Camara. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 751,00
Rykker ned 10,00
Første runde: 5/8 20:00 Metz - Guingamp
Metz Uafgjort Guingamp
2,90 3,20 2,60
Bwin
Betsafe

Sidste sæson

Guingamp var som nat og dag, ude og hjemme. På udebane var bretonerne 2-5-12; rækkens fjerderingeste. På eget græs 12-3-4; femtebedst. Undervejs blev det bl.a. til hjemmesejr over Marseille, PSG og Lyon. Samlet: En fin midterplacering, men tænk hvis holdet havde taget hjemmebane-selvtilliden med sig til udekampene... Taktik: Kombouaré skiftede mellem 4-3-3 og 4-4-2, begge dele med fokus på hurtige omstillinger.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8: Petric (målmand - Angers - reserve)

Lebogang Phiri (midtbane - 22 år - Brøndby - starter)

Abdoul Camara (fløj - 27 år - Derby - indskifter)

Felix Eboa Eboa (midterforsvar/defensiv midtbane - 20 år - PSG B)

Marcus Thuram (angriber/fløj - 19 år - Sochaux/L2 - indskifter)

Pedro Rebocho (venstreback - 22 år - Moreirense - starter)

Marc-Aurèle Caillard (målmand - 23 år - Clermont/L2 - afløser)

Karim Achabar (angriber - 21 år - Quevilly/L3 - indskifter)

Ud:

Marcal (venstreback - starter)

Mendy (angriber - starter/indskifter)

Sankoh (defensiv midtbane/midterforsvar - starter/afløser)

De Pauw (højrefløj - afløser)

Léveque (venstreback - afløser)

Lemaitre (venstreback - reserve)

Bodmer (defensiv midtbane/midterforsvar - afløser)

Salin (målmand - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Guingamp sluttede sommerens træningskampe af med to nederlag: 0-1 mod Bordeaux og 0-2 mod Torino. Ret vildt at Guingamp ikke fik scoret mod italienerne - kom frem til nogle store chancer.
 

Bud på idealopstilling

4-3-3: Johnsson – Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Rebocho/Tabanou – Diallo, Phiri, Deaux – Salibur/Blas/Camara, Briand, Coco/Tabanou

Opdatering: Bemærk at Guingamp i 1. runde, ude mod Metz, stillede i en offensiv 4-4-2-formation. Positivt og effektivt: 3-1-sejr. Johnsson – Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Rebocho – Camara, Phiri, Deaux, Coco - Briand, Salibur

Bud på straffeskytte

Briand

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thibault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) er rutineret, har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han er blevet 36 år og bruges nok efterhånden mest som indskifter, men er stadig en klassespiller

Blas. Midtbanemand/kantspiller med stort talent. Vandt U19-EM med Frankrig i 2016

Phiri. Den dygtige spilfordeler er kun 22 år, men har været en markant spiller for Brøndby de seneste par sæsoner (ankom til Vestegnen i 2013).

Briand. Den 31-årige angriber blev holdets topscorer med 13 ligamål i sidste sæson. Snu tekniker med øje for både mål og medspillere.


 officiel hjemmeside

Lille

En på papiret stærk trup skuffede i sidste sæson, og Lille mistede sin mangeårige status som top- eller subtop-hold. Nu skal Marcelo Bielsa - genial og gal - se om han kan føre klubben tilbage på sporet med sin 3-3-3-1-formation. Potentialet er der, men en masse nye spillere er kommet til; det kan tage tid at klikke.

OPDATERING 31/8: Holdets bedste angriber De Pre´ville udlånt til Bordeaux. Mærkeligt.

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)

Træner: Marcelo Bielsa  (2017)


Trupværdi, mio euro:
2014: 76
2015: 48

2016: 54

2017: 55 (nr 9)

Placering:

2011/12: Nr 3

2012/13: Nr 6

2013/14: Nr 3
2014/15: Nr 8

2015/16: Nr 5

2016/17: Nr 12

Efter 14 år i træk i top10 (mange af årene i top5, nogle af dem i top3) måtte Lille i sidste sæson nøjes med en 12-plads. Klubben der normalt sælger ud af profilerne hver sommer og alligevel gør det godt, havde lige pludselig problemer med at få de mange nye spillere til at falde til. Skader, tvivlsom motivation hos tidligere bærende kræfter (fx Mavuba) og tre forskellige managere hjalp heller ikke.

Nu har Lille igen afhændet markante stamspillere (højreback Corcia, midterforsvarer Basa og kreatør Lopes) og til gengæld hentet en masse nye, interessante folk. Herunder diverse sydamerikanere.

Men det allermest interessante er den nye træner: Marcelo Bielsa. "El Loco". Anerkendt som een af verdens mest grundige og inspirerende trænere (han har bl.a. påvirket Guardiola), havde han succes som chef for Chiles landshold og i Athletic Bilbao. Men han har også ry for at være en koleriker der lader sit temperament fylde alt for meget. Groteskt eksempel: Da han forlod jobbet som cheftræner i Marseille efter 1. runde af 2015/16-sæsonen, og da han sidste år sagde op i Lazio efter blot to dage i jobbet.


Bielsa sværger til 3-3-3-1 (eller 3-3-1-3) med både wingbacks og fløje - med basis for lynhurtige og mandstunge omstillinger. Der skal gerne presses højt og aggressivt - hvilket kan være effektivt hvis organisationen er på plads, men også kan gå grueligt galt. 

Har han holdet til det i Lille? I princippet, ja. Der er stadig en stor centreforward i Eder (der scorede sejrsmålet for Portugal mod Frankrig  i EM-finalen sidste år), dvs a la Llorente i Bielsas Bilbao-tid; om end De Préville kan være et kvikkere alternativ. Og en lang række spændende spillere er kommet til, håndplukket - må man antage - af Bielsa (een af årsagerne til hans Marseille-farvel var at klubledelsen havde hentet en spiller han ikke ville have). Så potentialet er der. Men hvor lang tid tager det før det hele klikker? 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 101,00
Betfair Sportsbook

Første runde: 6/8 15:00 Lille - Nantes

Lille Uafgjort Nantes
2,38 3,15 3,30
888sport
Betsafe
Bet365

Sidste sæson

Normalt hjemmesolide Lille var blandt ligaens ringeste på eget græs i sidste sæson - fik faktisk næsten lige så mange point ude som hjemme. En på papiret stærk offensiv scorede alt for få mål, og forsvaret faldt for ofte fra hinanden, selv rutinerede stamspillere kiksede (inkl klassekeeper Enyeama). Undervejs prøvede tre forskellige trænere at rebe sejlene, men uden succes. Antonetti blev afsat i november, Collot i februar, og i samme måned fik Passi at vide at han kun skulle være assistent i 2017/18.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Thiago Maia (midtbane - 20 år - Santos - starter)

Luiz Araújo (venstrefløj - 21 år - Sao Paolo - starter)

Nicolas Pepe (højrefløj - 22 år - Angers - starter/indskifter)

Thiago Mendes (defensiv midtbane - 25 år - Sao Paolo - starter)

Kevin Malcuit (højreback - 25 år - Saint-Étienne - starter)

Edgar Ié (midterforsvar - 23 år - Belenenses - starter)

Ezequiel Ponce (angriber/fløj - 20 år - Granada - indskifter)

Adam Jakubech (målmand -  20 år - Spartak Trnava - starter)

Caju (venstreback - 22 år - Santos - reserve)

Hervé Koffi (målmand - 20 år - Mimosas/Elfenbenskysten)

Chahreddine Boukholda (offensiv midtbane - 21 år - Monaco B)

Fodé Ballo-Touré (venstreback - 20 år - PSG B)

Kouadio-Yves Dabila (midterforsvar - 20 år - Monaco B)

Boubakary Soumare (midtbane - PSG B)

Ud:

30/8 Palmieri (venstreback - starter/afløser i sidste sæson, ikke med i denne)

30/8: Xeka (defensiv midtbane - indskifter)

Lopes (højrefløj/offensiv midtbane - starter)

Basa (midterforsvar - starter)

Corchia (højreback - starter)

Béria (back - starter/afløser)

Mavuba (defensiv midtbane - afløser)

Sliti (fløj/offensiv midtbane - afløser)

Sunzu (midterforsvar - afløser)

Rygter

Ind: 

Ud:

Bauthéac (venstrefløj - starter/afløser) 

Før ny sæson

Efter en glimrende start på træningskamps-sommeren med et par sejre og en ret uheldig 0-0 i Oostende, tabte Lille 0-1 (igen ret uheldigt) til Atalanta i Bergamo. Men sidste træningskamp, 29/7, blev vundet 4-2 over Rennes. Dog hjulpet af et selvmål der gav udligning til 2-2.

Bud på idealopstilling

3-3-3-1 (eller 3-3-1-3): Enyeama – Ié, Amadou, Soumaoro - Malcuit, Mendes, Touré –  Pepe/El Ghazi, Maia/Benzia, Araújo - Eder/De Preville

Soumaoro er dog skadet og går glip af de første måneder, og Enyeama (skadet i april) misser nok også sæsonstarten. I mellemtiden er det nok Alonso i midterforsvaret og Maignan i mål der starter inde.

Opdatering: Opstilling i 1. runde: 3-3-1-3: Maignan - Ie, Amadou, Alonso - Malcuit, Mendes, Touré - Benzia - El Ghazi, De Préville, Araujo

31/8: De Préville sendt til Bordeaux. Hvad gør man så i angrebet? Tjah, der er umiddelbart kun to muligheder: Enten rykkes Pepe (hidtil hængende angriber) en tand frem, eller også forfremmes unge Ponce fra indskifter til starter.

Bud på straffeskytte

De Préville

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Eder. Stor og stærk centreforward. Scorede Portugals sejrsmål i EM-finalen mod Frankrig sidste år. Er dog ikke ret hurtig/mobil, og startpladsen kan gå til teknisk dygtige og hurtige De Préville, sidste sæsons Lille-topscorer.

Enyeama. Var i nogle år ligaens nok bedste målmand, men er blevet 34 år og viste svaghedstegn i sidste sæson. Mistede sæsonafslutningen pga en skade - andenkeeper Maignan tog over. Og starter måske denne sæson som førstemand? Medmindre nytilkomne Jakubech snupper pladsen.

Diverse sydamerikanere er kommet til, inkl angrebsstortalentet Ponce. Kan han slå igennem i Lille, i front eller evt på kanten? I en trup med mange spændende offensivfolk tror jeg mest han får rollen som indskiftningsjoker.

Lille-Nantes: Over 2 mål til odds 1,83 hos Bet365*

Med ”El Loco” ved trænerroret og en række nye offensivfolk blæser Lille nok til angreb. Nantes-træner Ranieri er defensivt indstillet, men vil gerne sende hurtige kontraer afsted. 1. runde, dvs manglende automatismer, men det kan blive en sjov kamp.
Læs hele analysen

 

 officiel hjemmeside

Lyon

Efter en skuffende fjerdeplads er målæder Lacazette solgt sammen med 2 andre idealstartere samt flere andre, men Lyon har hentet gode folk til, både defensivt og offensivt, og hvis midtbanen handles bredere, ser det såmænd nydeligt ud. Top5, nok, med pæne chancer for medaljer.

OPDATERING 30/8. Midtbanestortalent NDombele hentet til - stærk transfer. Ja, sågar TO midtbanetalenter, for den spanske U19-landsholdsmand Diop er også kommet til.

Hjemmebane: Parc Olympiquie Lyonnais (59.186)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Bruno Genesio (2016, januar)


Trupværdi, mio euro:
2014: 89
2015: 143

2016: 171
2017: 146 (nr 3)


Placering:
2011/12: Nr 4

2012/13: Nr 3

2013/14: Nr 5
2014/15: Nr 2

2015/16: Nr 2

2016/17: Nr 4

Lyon der i en årrække (syv mesterskaber i træk fra 2002 til 2008) var den suverænt bedste og rigeste klub i Frankrig, måtte spænde livremmen ind i det nye årti og løbende sælge stamspillere.

Allgevel lykkedes det, med et ungt og talentfuldt hold, at snuppe sølv i 2014/15, og det (CL-deltagelse) gav mod på tilværelsen. Der blev igen skruet lidt op for budgettet - stamspillerne forblev, og endnu flere gode kom til.

Det gav sølv påny i 15/16 hvorefter budgettet igen blev skruet i vejret. Men holdet skuffede med en fjerdeplads i 2016/17.

Først og fremmest pga et dårligt forsvar - og det ser der ud til at være gjort noget ved, med erhvervelsen af Marcelo i midterforsvaret (selv om boldfaste Mammana er væk) og Marcal på venstre back. Desuden Ajax-talentet Tete på højre back, men her er der stadig dynamiske Rafael.

På den defensive midtbane er Gonalons væk, og selv om afløser Tousart er et stort talent, mangler der nok noget rutine og i øvrigt også noget bredde (OPDATERING 30/8: Stortalent NDombele kommet til).


Til gengæld er offensiven varieret - trods salget af den suveræne topscorer Lacazette og den målfarlige midtbanemand Tolisso. Klassekreatørerne Depay og Fekir er der stadig, og de har fået selskab af Ajax-profilen Traoré samt den interessante Real Madrid-angrebsreserve Diaz. 

Manager Genesio der ynder højt presspil og i det hele taget en dynamisk offensiv, har stadig en god trup at herse med. Efter den pæne svingdørsaktivitet hen over sommeren kan det dog blive et ustabilt efterår.

Men bemærk mht Genesio og offensiven: Op til den nye sæson har han sagt at holdet skal være mere solidt defensivt, og at det kan gå ud over antallet af scorede mål. Blandt andet arbejdes der på at gøre venstrefløj Depay mere aktiv og effektiv i det defensive arbejde.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 26,00
Bet365
Første runde: 5/8 20:00 Lyon - Strasbourg
Lyon Uafgjort Strasbourg
1,38 5,00 Lyon
Jetbull
Betsafe
Bet365

Sidste sæson

Lyon blev skuffende kun nr 4 - først og fremmest pga et dårligt forsvar der lukkede 48 mål ind; rækkens 10.-dårligeste statistik. I den anden scorede Lacazette som sædvanligt en masse mål, men 10 af de 28 var på straffe.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Diop (midtbane - 20 år - Celta - indskifter)

30/8 NDombele (midtbane - 20 år - Amiens - starter)

Bertrand Traoré (højrefløj/angriber - 21 år - Ajax - starter)

Mariano Diaz (angriber - 23 år - Real Madrid - indskifter/reserve - 1 mål i 8 indskiftninger i 16/17 efter 27 mål/3 på straffe/13 gule/33 kampe for B-holdet i 15/16)

Marcelo (midterforsvar - 30 år - Besiktas - starter)
Ferland Mendy (venstreback - 22 år - Le Havre/L2 - starter)

Marcal (venstreback - 28 år - Guingamp - starter)

Kenny Tete (højreback - 21 år - Ajax - reserve)

Clément Grenier (offensiv midtbane - 26 år - Roma - indskifter)

Maoulida og Dzabana (angribere - 18 og 19 år - hentet fra U19-holdet og B-holdet)

Ud:

30/8 Darder (midtbane - starter/afløser)

Lacazette (angriber - starter/topscorer)

Tolisso (midtbane - starter)

Gonalons (defensiv midtbane - starter)

Valbuena (offensiv midtbane/fløj - starter/afløser)

Jallet (højreback - starter/afløser)

Mammana (midterforsvar - starter/afløser)

NKoulous (midterforsvar - reserve)

Ghezzal (højrefløj - afløser)

Rybus (venstreback - reserve)

Gaspar (højreback - reserve)

Rygter

Ind:

Javi Garcia (defensiv midtbane - Zenit - starter)

Ud:

Kenny Tete højreback - ny) 

Før den nye sæson

Lyon vandt tre klare sejre, bl.a. over Celtic og Ajax, før det 24/7 blev 0-1 mod stærke Inter. Træningskampene blev rundet 30/7 mod Montpellier: 1-1. Lyon spillede 10 mod 11 i en god time.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Lopes – Rafael, Marcelo, Morel, Marcal – Tousart , Ferri (NDombele) - Traoré, Fekir, Depay - Diaz

Bud på straffeskytte

Fekir/Diaz/Depay

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Anthony Lopes. Den 26-årige målmand med de lynhurtige reaktioner ser ud til at have aflagt tendensen til drops. Har været en stærk sidste skanse de seneste sæsoner.

Efter salget af Gonalons ligner det 20-årige stortalent Tousart (anfører og meget markant figur på Frankrigs U19-landshold der vandt EM sidste år) bølgebryder nr 1 på midtbanen. Han fik 17 ligakampe fra start i sidste sæson; det bør blive til flere nu.

Depay: Fremragende venstrefløj med masser af tricks i tasken. Gjorde det godt i foråret efter sit skifte fra Man Utd.

Myziane Maolida. 18-årig angriber der denne sommer blev flyttet fra Lyons U19-trup til A-holdet (uden om B-holdet). Stort talent - hurtig, kropsstærk og afslutnings-kølig. Får dog nok mest nogle indskiftninger.

For ganske vist er Lacazette væk, men til er kommet Diaz der smækkede 27 mål ind for Real Madrids andethold i forrige sæson og i seneste sæson fik 8 indskiftninger for Ronaldo & Co. Han er 23 år og nok foran Maoulida i hierakiet.


 officiel hjemmeside

Marseille

Den sydfranske storklub er notorisk et galehus, men sidste sæson forløb ret pænt efter en rodet start. Nu er topscorer Gomis væk, men truppen virker alligevel markant forstærket (især efter sen tilgang af Amava og meget sen ditto af Abdennour og Mitroglou). Medaljekamp virker realistisk.

Hjemmebane: Stade Vélodrome (67.394)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Rudi Garcia (2016, oktober)


Trupværdi, mio euro:
2014: 150
2015: 103
2016: 72

2017: 136 (nr 4)

2011/12: Nr 10

2012/13: Nr 2

2013/14: Nr 6
2014/15: Nr 4

2015/16: Nr 13

2016/17: Nr 5

Efter en ekstremt skuffende 2015/16-sæson (13.-plads) kom der ny ejer i Marseille - amerikanske Frank McCourt (tidligere ejer af LA Dodgers), og et par måneder inde i 16/17-sæsonen overtog dygtige Garcia trænerposten. Det gav pote med en nydelig femteplads. Og nu er der igen skruet op for budgettet.

Målæder og targetman Gomis er væk, men alligevel synes jeg det ser lyst ud for den sydfranske storklub. Den intelligente Monaco-frontløber Germain er kommet til, og mens han muligvis ikke kan nette helt lige så meget som Gomis, skal han nok banke en del i rusen (scorede hattrick i nylig EL-kamp) og derudover levere en række assists. Flere angribere kan i øvrigt være på vej til Marseille.

Derudover er truppen markant forstærket på en række punkter. Især på målmandsposten hvor den tidligere fan-yndling (og landsholds-toer) Mandanda er vendt tilbage efter en skadesplaget sæson i England. Hvis han er helt klar efter sin knæskade (og det tyder det på), er han en klar forbedring i forhold til usikre Pelé.

Midterforsvarer Rami og defensiv-midtbanemand Gustavo er også markante tilgange - rutinerede klassespillere (Rami er ikke ret hurtig, men ved hvordan han skal placere sig, og hvornår der skal trækkes i nødbremsen). På den defensive midtbane er Vainqueur væk, men Gustavos tilkomst mere end opvejer.

Endelig udvider fleksible Ocampos der tidligere har gjort det pænt i klubben, et i forvejen imponerende kreations-segment der anføres af venstrekants-geniet Payet og højre-dribler Thauvin.

Marseilles svaghed? Nok især at forsvaret er ret langsomt (medmindre Sertic er inde); midterforsvarerne Rami, Fanni og Rolando samt venstreback Evra er ret tunge. Højreback Sakai er kvikkere på fødderne, men ikke altid opmærksom i sin opdækning.

OPDATERING 10/8: Amavi kommet til fra Aston Villa. En klar forstærkning af venstrebacken, synes jeg. 30/8: Jernmand-forsvarer Abdennour og den ganske giftige angriber Mitroglou kommet til - stærke spillere.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 21,00
Betfair Sportsbook
Første runde: 6/8 21:00 Marseille - Dijon
Marseille Uafgjort Dijon
1,46 4,40 7,10
Betsafe
888sport
Betsafe

Sidste sæson

Marseille åbnede sæsonen på tung vis, men i oktober kom Garcia til på trænerposten, og det hjalp. Marseille var stadig ustabil på udebane, men stærk og ofte decideret uhyggelig på eget græs, i heksekedlen Vélodrome. Når offensiven foldede sig ud, var den nærmest ustoppelig.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Abdennour (midterforsvar - afløser - ikke spillet i 17/18)

30/8 Mitroglou (angriber -  Benfica - starter - 16 mål i 28 kampe i 16/17; ikke spillet i 17/18)

10/8 Amavi (venstreback - 23 år - Aston Villa - starter/afløser)

Mandanda (målmand - 32 år - Crystal Palace - indledte 16/17-sæsonen som starter, men var knæskadet november-maj)

Luiz Gustavo (defensiv midtbane - 30 år - Wolfsburg - starter)

Adil Rami (midterforsvar - 31 år - Sevilla - starter)

Germain (angriber - 27 år - Monaco - starter/indskifter - 10 mål i 36 kampe, 27 fra start)

Ocampos (offensiv midtbane - 23 år - Milan - indskifter)

Aloé og Andonian (unge midterforsvarere, tilbage efter lejeophold i lavere rækker)

Ud:

30/8 Cabella (offensiv midtbane/fløj - reserve)

Gomis (angriber - starter/topscorer med 20 mål, 3 på straffe, i 30 kampe)

Vanqueur (defensiv midtbane - starter)

Rekik (midterforsvart/venstreback - afløser)

Machach (defensiv midtbane - reserve)

Iseka (angriber - reserve)

Diaby (defensiv midtbane - reserve)

Rygter

Ind:

Moussa Dembélé (angriber - 21 år - Celtic - starter)

Bacca (angriber - 30 år - Milan - starter)

Javi Garcia (defensiv midtbane - 30 år - Zenit - starter)

Loic Rémy (angriber - Crystal Palace - indskifter)

Moussa Sissoko (midtbane/fløj - 27 år - Tottenham - indskifter)

Munir El Haddadi (højrefløj - 21 år - )

Ud:

Før ny sæson

Efter fem sejre i træk sluttede Marseille sommerens træningskampe af med 1-1 (mål af Germain) i Skotland mod Rangers. Derefter 3. kvalifikationsrunde i Europa League mod Oostende: hjemme 27/7 (4-2-sejr) og ude 3/8.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Mandanda - Sakai, Rami, Fanni/Rolando/Sertic, Evra/Amavi - Lopez, Gustavo, Sanson - Thauvin, Payet - Germain

Opdatering 30/8: De nytilkomne Abdennour og Mitroglou bør også være kandidater, især Abdennour i midterforsvaret.

Bud på straffeskytte

Thauvin/Payet
 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Payet og Thauvin: Kreative og målfarlige på hver sin fløj, og begge dygtige til at gå ind i banen og enten afslutte selv eller agere centralkreatør.

Sanson: Den evigt løbende midtbanemand var ligaens bedste oplægger i sidste sæson. Nu får han rutinerede og solide Luiz Gustavo som ekstra boldværk bag sig (og der er stadig den lille & kvikke Lopez), så der er lagt op til endnu en sæson med lækkerier fra Sanson.

Germain: Han har aldrig været den store bomber, men han er uhyre intelligent, teknisk stærk og dygtig, både til at afslutte og sætte andre op. Var med til at vinde mesterskabet i Monaco i sidste sæson og var sæsonen forinden i Nice (flot fjerdeplads). Nu er han så i sydkystens tredje klub. Og han kan godt score mange mål - nettede 3 i første EL-kamp mod Oostende forleden.

Mandanda: Han var ligaens bedste målmand før han sidste sommer drog til Crystal Palace. Her ødelagde en alvorlig knæskade hans sæson, men nu er han tilbage i sin hjerteklub, og hvis han er helt klar efter sin skade, er det et stort boost af Marseille.

Marseille - Dijon: 1 til odds 1,45 hos Bwin*

Storklubben Marseille har købt godt ind (bl.a. Germain der ligner en fuldgod erstatning for den bortrejste topscorer Gomis) og åbnede sæsonen med klar hjemmesejr i EL. Lille Dijon fik 1-1 i Velodromen i sidste sæson, men har mistet 3 stamspillere.
Læs hele analysen

 officiel hjemmeside

Metz

Messinerne overlevede sidste sæson trods pivåbent forsvar. Men nu er topscorer Diabaté, forårets redningsmand, rejst. Rutinerede Roux er kommet til, men kan han udfylde de store støvler?

OPDATERING 15/8: Midterforsvarer Falette solgt; dvs 5 stamspillere fra sidste sæson væk. OPDATERING 25/8: To interessante angribere kommet til (faktisk tre, inkl et Venezuela-talent), plus den erfarne offensiv-midtbanemand Dossevi.

Hjemmebane: Stade Saint-Symphorien (26.700)

Underlag: Hybridgræs

Træner: Philippe Hinschberger (2015)


Trupværdi, mio euro:

2016: 21

2017: 31 (nr 16)

Placering:

2015/16: Nr 3 i L2

2016/17: Nr 14

Metz klarede sig i sidste sæson. Mange mål imod, men et nydeligt forår betød overlevelse for oprykkeren.

Men nu er forårets redningsmand, den store angriber Diabaté væk, sammen med to andre stamspillere, defensiv-midtbanemand Mandjeck og fløjspiller Sarr (OPDATERING: defensiv-midtbanemand Doukouré også væk).

Til er kommet den kvikke og rutinerede angriber Roux der løb sur i det i Saint-Étienne, men måske vil lade sig inspirere af nye omgivelser samt den forventede status af førsteangriber. Medmindre denne snuppes af angriber Diallo, vendt tilbage efter glimrende lejeophold i Belgien...

Den defensive midtbane har mistet Doukouré, men fået interessante Poblete og ganske gode Cafu.

Hvad så med fløjen? Her har Metz i forvejen en række habile folk, fx Nguette (han er god), Mollet og Jouffre.

Så alt i alt ser det ikke helt skidt ud, på papiret. Men stadig: Hvis det ikke havde været for Diabaté mål i foråret, ville Lorraine-klubben være rykket ud.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Rykker ned 4,50
Første runde: 5/8 20:00 Metz - Guingamp
Metz Uafgjort Guingamp
2,90 3,20 2,60
Bwin
Betsafe

Sidste sæson

Oprykker Metz overlevede. Der var tvivl undervejs, pga tvivlsomt forsvar og en forvirret defensiv-midtbane (Metz fik nogle store øretæver - faktisk var i alt 72 indkasserede mål rækkens dårligste statistik), men til sidste var der 7 point ned til stregen.  Bl.a. pga de 8 mål januar-tilkommer Diabaté scorede i foråret.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8 Dossevi (offensiv midtbane - 29 år)

31/8 Lopez (angriber - 18 år - Guaira/Venezuela samt Barcelonas fodboldskole)

25/8 Riviere (angriber - Osasuna - indskifter)

24/8 Fernandez (hængende angriber - Racing Club)

2/8: Cafu (defensiv midtbane - 24 år - Lorient - starter/afløser)

Geronimo Poblete (defensiv midtbane - 25 år - Colón - starter)

Nolan Roux (angriber - 29 år - Saint-Étienne - indskifter)

Moussa Niakhaté (venstreback - 21 år - Valenciennes/L2 - starter)

Quentin Beunardeau (målmand - 23 år - Tubize/belgisk 2. div - starter)

Habib Diallo (angriber - 22 år - Brest/L2 - starter - 7 mål/16 kampe)

Lucas Toussaint (defensiv midtbane - Seraing - starter)

Oumar Gonzalez (midterforsvar - 19 år - Epinal/L3)

Ablie Jallow (midtbane - 18 år - Generation Foot/Senegal)

Ibrahima Niane (angriber - 18 år - Generation Foot/Senegal)

Ud:

30/8: Lejeune (fløj - indskifter)

15/8: Fallette (midterforsvar - starter)

4/8: Doukouré (defensiv midtbane - starter)
Diabaté (angriber - starter/topscorer)

Ismaila Sarr (venstrefløj - starter)

Mandjeck (defensiv midtbane - starter)

Milan (midterforsvar - afløser)

Oberhauser (målmand - reserve)

Signorino (venstreback - afløser)

Erdinc (angriber - indskifter)

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Metz 3-2-1 denne sommer. 1-4-tab mod L2-klubben Auxerre skæmmer. Sidste kamp: 29/7 mod Crystal Palace: 1-1.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Kawashima/Didillon - Ivan, Bisevac, Falette, Assou-Ekotto - Cafu, Poblete - Nguette, Cohade, Jouffre/Mollet - Roux

Diagne er en mulighed på den defensive midtbane. Jeg synes han er ret elendig, men træner Hinschberger er af en anden mening, og det er jo ham der bestemmer...

OPDATERING 25/8: Efter tilgangen af Fernandez og Riviere, samt Dossevi, ser offensiven klart bredere ud.

  

Bud på straffeskytte

Roux/Cohade

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Didillon. Kun 21 år og alligevel var han førstemålmand i både 2015/16 (oprykning fra L2) og som L1-debutant i 2016/17. Dvs, bortset fra de sidste 4 kampe hvor Japans erfarne landsholdskeeper Kawashima (sluttede sig til i januar) tog over. Rutinen kan også meget vel vinde fra starten af den nye sæson.

Roux. Angriberen har rutinen og  evnerne - er hurtig og målfarlig - men er måske lidt for meget af en humørspiller. Kan han overtage Diabatés målansvar?

Cohade. 32-årig offensiv spilfordeler der kan være vældigt god, men som gik død i løbet af sidste sæson - det var ikke hans fortjeneste at Metz overlevede.


 officiel hjemmeside  

Monaco

Sidste sæsons sprudlende mestre har sagt farvel til 3-4 stamspillere - succes koster! Men interessante erstatninger er kommet til, og selv hvis hypertalentet Mbappé også smutter, er truppen stadig god. Bør kunne spille med i toppen igen.

OPDATERING 31/8: Angriber Mbappé sendt til PSG. Umiddelbart en stor svækkelse, men Monaco har såmænd gjort det glimrende uden ham i sæsonstarten. Desuden er ligeledes talentfulde Keita hentet i Lazio, og den mere erfarne målræv Jovetic i Sevilla.

Hjemmebane: Stade Louis II (18.523)

Træner: Leonardo Jardim (juli 2014)


Trupværdi, mio euro:
2014: 222

2015: 134

2016: 164

2017: 265 (nr 2)
 

Placering:

2011/12: Nr 8 i L2

2012/13: Nr 1 i L2

2013/14: Nr 2
2014/15: Nr 3

2015/16: Nr 3

2016/17: Nr 1

Fyrstedømme-klubben der ejes af den russiske milliardær Rybolovlev, erobrede mange franske og europæiske hjerter med en fremragende 2016/17-sæson hvor storfavoritten PSG blev henvist til andenpladsen i Ligue 1, og hvor Juventus måtte kæmpe hårdt for at eliminere monegaskerne i Champions League-semifinalen.

Jardim har prøvet forskellige taktikker i sin tid som Monaco-træner, inkl stor fokus på defensiven, men i sidste sæson havde han den helt rigtige trup og kunne vende tilbage til sit udgangspunkt: Offensivt spil! Bevares, mod fx PSG stod holdet kompakt defensivt (dog krydret, pletvist, med højt og heftigt pres) og lurede på kontra. Men hvilke kontraer! Lynhurtige og med mange mand.

Med stor succes: Masser af mål. Men den slags koster:

Selv om klubben er relativt rig, er der ikke råd til at holde på alle stjernerne når Premier League lokker, så denne sommer har Monaco sagt farvel til tre markante idealstartere, højrefløj Silva (8 mål, 9 assists), defensiv-midtbanemand Bakayoko og den angrebsivrige (men, synes jeg, lidt overvurderede) venstreback Mendy. 


Der er faktisk kommet interessante erstatninger. Solide Kongolo til venstreback, talentfulde Tielemans på den defensive midtbane (hvor Benasser, vendt tilbage fra lejeophold i Nancy, også kan markere sig), og tilbagevendte Lopes kan drible og kreere i offensiven (desuden er Lyon-afløser Ghezzal kommet til). Ser slet ikke dumt ud, om end især Silva er svær at erstatte, og det kan tage tid før de nye er faldet helt til.

Angrebet: Den intelligente angriber Germain der kun var tredjeangriber, men fik meget spilletid for at spare skrøbelige Falcao og unge Mbappé, er draget til Marseille, og Mbappé kan også være på vej væk. Dog er Lacina Traoré er vendt tilbage. En helt anden spillertype - stor targetman hvor Mbappé (og Germain) er kvik på fødderne, men et makkerpar bestående af kvikke Falcao og store Traoré kunne være interessant. OPDATERING: Mbappés afløser er kvikke Keita fra Lazio. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 8,00
Unibet
Første runde: 4/8 20:45 Monaco - Toulouse
Monaco Uafgjort Toulouse
1,33 5,50 9,00
Bet365
Bwin
Bet365

Sidste sæson

107 mål scorede Monaco (og kun 31 mål blev lukket ind) i 38 ligakampe. Nok til et temmelig suverænt mesterkab, 7 point foran favoritten PSG. 21 mål af Falcao, 15 af Mbappé, men diverse andre bød også ind. 107 mål var udtryk for en usædvanlig - dvs nok lidt heldig - effektivitet, men ved siden af en stærk defensiv gik monegaskerne altså benhårdt efter at score mange mål. Bolden blev spillet fremad, ikke bagud og til siden, kontraerne var lynhurtige og mandstunge, og de dygtige driblere udfordrede hvad udfordres kunne.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8 Jovetic (angriber - 27 år - Sevilla - starter/indskifter i 16/17)

31/8 Keita Baldé (angriber/fløj - 22 år - Lazio - starter/indskifter - 16 mål i 31 kampe, 21 fra start, i 16/17)

2/8: Diakhaby (angriber/venstrefløj - 21 år - Rennes - afløser)

Diego Benaglio (målmand - 33 år - Wolfsburg - afløser)

Youri Tielemans (midtbane - 20 år - Anderlecht - starter)

Terrence Kongolo (midterforsvar/venstreback - 23 år - Feyenoord - starter)

Soualiho Meïté (defensiv midtbane - 23 år - Zulte - starter)

Jordi Mboula (højrefløj - 18 år - Barcelonas ungdomshold)

Rony Lopes (højrefløj/offensiv midtbane - 21 år - Lille - starter)

Allan Saint-Maximin (fløj - 20 år - Bastia - starter) OPDATERING: Sendt til Nice efter 1. runde

Youssef Ait Benasser (defensiv midtbane - 21 år - Nancy - starter)

Lacina Traoré (angriber - 27 år - Gijon - afløser)

Jordi Mboula (angriber - 18 år - Barcelona B)

Ud:

Mendy (venstreback - starter)

Silva (højrefløj - starter)

Bakayoko (defensiv midtbane - starter)

Germain (angriber - starter/afløser)

Diallo (midterforsvar - reserve)

Dirar (højrekant - afløser)

De Sanctis (andenmålmand)

Rygter:

Ind:

Gianelli Imbula (defensiv midtbane - 24 år - Stoke - )

Julien Ngoy (angriber - 19 år - Stoke - )


Ud:

Mbappé (angriber - starter)

Lemar (venstrefløj/offensiv midtbane - starter)

Fabinho (defensiv midtbane/højreback - starter)

Før ny sæson

Op til den nye sæson spillede Monaco seks træningskampe: Vandt 2, spillede 3 uafgjort og tabte den sidste, mod Sporting: 1-2. En kamp der viste at Monaco nok har et stykke vej før de nye folk er spillet helt ind. Monaco mødte også Sporting sidste sommer - dengang blev det til 4-1-sejr.

29. juli gjaldt det Supercup-kampen (i Marokko) mod PSG: 1-2. Igen kunne det godt ses at Kongolo og Tielemans (trods gode bolderobringer af sidstnævnte) mangler at blive helt integreret; de var årsag til den del defensive lakuner, men Monaco-offensiven kørte glimrende uden Silva og havde fortjent at score flere end eet mål.

Bud på idealopstilling

4-2-2-2 (4-4-2): Subasic - Sidibé, Glik, Jemerson, Kongolo - Fabinho, Tielemans - Lopes, Lemar - Falcao, Mbappé (OPDATERING: Keita)

En mulighed er at gøre som i Supercup-kampen mod PSG: Højreback Sidibé (han scorede faktisk) som defensivt hårdtarbejdende højrefløj og unge, men glimrende, Touré på backpladsen. I så fald er driblestærke Lopes og ditto Saint-Maximin jokere.

Bud på straffeskytte

Falcao

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Subasic. Den kroatiske landsholdskeeper har højt topniveau, men har tendens til at droppe ind i mellem.

Falcao. Var een af verdens bedste angribere indtil han kom til Monaco og - efter en god start - blev alvorligt skadet ved nytårstid 2013/14. Tilbragte så to ørkesløse sæsoner i Man Utd og Chelsea, men fandt sit gamle måljeg da han i 2016/17 vendte tilbage til Monaco.

Mbappé. 18-årig angriber der bragede igennem i seneste sæson. Hurtig, kropsstærk og evigt udfordrende. Et fænomen. OPDATERING 31/8: Taget til PSG, men erstattet af interessante Keita.

Glik. Rutineret og hovedstødsstærk midterforsvarer der gerne får forrest når et resultat skal fightes hjem.


  officiel hjemmeside

Montpellier

2012-mestrene der var tæt på nedrykning i seneste sæson, har igen-igen afhændet en stor profil, topscorer Mounié (opdatering: plus endnu een, kreatør Boudebouz). Men indkøbene ser fornuftige ud, og den nye træner er ganske habile Der Zakarian. Spørgsmålet er om lager-than-life klubejer Nicollins død gavner eller skader...

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.939)


Træner: Der Zakarian (2017)


Trupværdi, mio euro:
2014: 36
2015: 49

2016: 32

2017: 46 (nr 10)

Placering:

2011/12: Nr 1

2012/13: Nr 9

2013/14: Nr 15
2014/15: Nr 7

2015/16: Nr 12

2016/17: Nr 15

De overraskende 2012-mestre fra Montpellier er vant til at sælge ud af arvesølvet. Giroud blev solgt i 2012, Belhanda i 2013, Cabella i 2014, Barrios og El Kaoutari i 2015. Sidste sommer var det midtbaneprofilerne Dabo og Martin der tog videre, fulgt i januar af kollega Sanson. Og denne sommer? Topscorer Mounié.

Men for een gangs skyld synes jeg alligevel truppen er styrket. Angrebet har fået Sio, midterforsvaret (hvor Hilton snart er 40) Mendes, midtbanen Piriz og målstængerne Lecomte.

Desuden er den dygtige venstrefløj Ninga - han var topscorer da han blev alvorligt skadet i efteråret 2016 - klar igen (om end det nok varer noget tid før han genfinder topformen).

Truppen har stadig kreatør Boudebouz med den kælne venstrepot. Han kan dog være på vej væk - har ikke været med i de seneste træningskampe. Men så kan stortalentet Ikoné nok tage over. (OPDATERING 9/8: Boudebouz er solgt)

Bagved er den gamle dribler Sessegnon en særdeles boldfast defensiv-midtbanemand, og han, Skhiri og Lasne har nu fået konkurrence af uruguyanske Piriz.

Andet: Rutinerede Der Zakarian har overtaget trænerposten. Han gjorde det nydeligt i Nantes indtil han kom op at toppes med klubformand/megaloman Kita og blev fyret i 2016.

En sådan klubejer var der faktisk også i Montpellier - bjerget Louis Nicollin. Men han døde i juni efter godt og vel 40 år som chefen. Formand er nu hans søn, Laurent. Umiddelbart mindre farverig og uden faderens iltre entusiasme som i en række år motiverede Montpellier til at gøre det bedre end budgettet berettigede til. Men de seneste år har det været som om der var mere kaos end gejst i klubben (eksempel: krigen mellem Nicollin og træner Hanz), så en mindre fremfusende præsident vil måske gavne.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 801,00
Betfair Sportsbook
Rykker ned 7,00
Første runde: 5/8 20:00 Montpellier - Caen
Montpellier Uafgjort Caen
1,91 3,50 4,20
888sport
Jetbull

Sidste sæson

Montpellier flirtede med nedrykning. Scorede egentligt pænt mange mål, men lukkede alt for mange ind. En trænerfyring i slut-januar (af Hanz der ellers havde banket nyt liv i holdet i foråret 2016) hjalp ikke ret meget.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

24/8 Sambia (defensiv midtbane - Niort/L2)

Benjamin Lecomte (målmand - 26 år - Lorient - starter)

Giovanni Sio (angriber - 28 år - Rennes - starter)

Pedro Mendes (midterforsvar - 26 år - Rennes - starter)

Facundo Piriz (midtbane - 27 år - Akhmat Grozny - starter)

Ruben Aguilar (højreback - 24 år - Auxerre/L2 - starter)

Jeremie Porsan-Clemente (angriber - 19 år - Marseille B)

Kevin Bérigaud (angriber - 29 år - Angers - afløser) 

Ud:

9/8 Boudebouz (offensiv midtbane - starter)

Mounié (angriber - starter - topscorer med 14 mål)

Jourdren (målmand - starter/afløser)

Sylla (defensiv midtbane - starter/afløser)

Marveaux (midtbane - afløser)

Deplagne (højreback - afløser)

Mongongu (midterforsvar - reserve)

Før ny sæson

Montpellier åbnede sommerens træningskampe med at tabe til en sekundaklub, men slog så en L2-klub, spillede 1-1 i Toulouse og vandt 1-0 over Saint-Étienne. Sidste kamp: 30/7 mod Lyon: 1-1 - Lyon var 10 mod 11 i det meste af kampen...

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Lecomte – Mukiele, Mendes, Congré, Roussillon – Skhiri/Piriz, Sessegnon/Piriz - Mbenza/Bérigaud, Ikoné, Ninga - Sio

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Lecomte - Mukiele, Mendes, Congré, Roussillon - Mbenza, Skhiri, Lasne, Ikoné - Berigaud, Camara

Bud på straffeskytte

Sessegnon?

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Lecomte. Montpellier havde brug for en god målmand, og ham har de nok fundet i Lecomte - det var ikke hans skyld Lorient rykkede ned.

Boudebouz. Fremragende venstrepote. Dygtig kreatør der også selv er målfarlig (men måske også lidt egoistisk). Kan holdet klare sig hvis han sælges (OPDATERING: solgt)? Måske nok, der er fx talentfulde Ikoné, blot 19 år, men allerede en markant offensivmand.

Sessegnon. I sine yngre dage var den driblestærke Benin-tekniker (ex-PSG, -Sunderland, -WBA...) en frygtet offensivmand, men da han sidste sommer kom til Montpellier lod han sig rykke en tand tilbage, og han er nu en dybtliggende spilfordeler - uhyre svær at få bolden fra.

 


 officiel hjemmeside

Nantes

Nantes har sagt farvel til dygtige Conceicao, men har så bare hentet en anden trænerkapacitet: Ranieri. Det betyder ny spillestil, men det går nok; holdet er nydeligt. Der laves næppe en "Leicester", men en placering i bedste halvdel bør ligge i kortene. OPDATERING 7/8: Den stærke defensiv-midtbanemand Gillet er væk! 18/8: Erstatning hentet i Brasilien: Girotto.

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.285)

Træner: Claudio Ranieri (2017)


Trupværdi, mio euro:
2014: 31
2015: 44

2016: 30

2017: 38 (nr 13)

Placering:
2011/12: Nr 9 i L2

2012/13: Nr 3 i L2

2013/14: Nr 13
2014/15: Nr 14

2015/16: Nr 14

2016/17: Nr 7

Den gamle storklub (otte mesterskaber, senest i 2001) med den stærke fanbase landede i den tunge ende tre gange i træk efter oprykningen i 2013, men fik gjort op med det i sidste sæson hvor en flot syvendeplads kom i hus.

Dette i høj grad pga træner Conceicao der kom til i december og fik motiveret og organiseret holdet. Nu er han draget hjem til Portugal, til storklubben Porto, men det er skam lykkedes den halvgale klubejer Kita at finde en anden kapacitet: Claudio Ranieri der vandt Premier League med Leicester (og for et par år siden sørgede for oprykning til Monaco).

Raniers tilkomst betyder nok en anden spillestil end under Conceicao der fokuserede på boldbesiddelse hvor italieneren ynder en kompakt defensiv (evt med tre midterforsvarere) og giftige kontraer.

Så det skal Nantes nok lige vænne sig til - men det skal nok gå (hvis Kita kan holde nallerne og kæften - han har det med at ville blande sig for meget); truppen har spillerne til det - inkl den dygtige angriber Nakoulma. Væk er den talentfulde offensivmand Harit, men han havde alligevel problemer med at sætte sig igennem som fast starter.

I øvrigt en forstærket trup efter tilgangen af Fiorentina-keeper Tatarusanu - noget af et scoop. Til gengæld ser jeg ikke noget lys i midterforsvarer Pallois, hentet i Bordeaux hvor han mest gjorde sig bemærket ved at være langsom.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 351,00
Bet365
Rykker ned 15,00

Første runde: 6/8 15:00 Lille - Nantes

Lille Uafgjort Nantes
2,38 3,15 3,30
888sport
Betsafe
Bet365

Sidste sæson

Nantes havde en tung sæsonstart, men da Conceicao tog over i december, forvandlede han holdet - gav det gejst og organisation.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

18/8: Kalifa Coulibaly (angriber - 25 år - 1,97 meter - Gent - 8 mål/33 kampe i 16/17)

18/8: Andrei Girotte (defensiv midtbane - 25 år - Chapocoense)

15/8: El Ghanassy (venstrefløj - Oostende - starter)
Tatarusanu (målmand - 31 år - Fiorentina - starter)

Pallois (midterforsvar - 29 år - Bordeaux - starter)

Chidozie Awaziem (midterforsvar - 20 år - Porto B)

Kayembe (midtbane - 22 år - Porto B)

Ud:

Stepinski (angriber -indskifter)

Gillet (defensiv midtbane - starter)

Harit (offensiv midtbane - starter/afløser)

Riou (andenmålmand)

Vizcarrondo (midterforsvar - afløser)

Pardo (højrefløj - afløser)

Oliveira (midtbane - reserve)

Rygter
Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Nantes er 1-2-2 i sommerens træningskampe. 2-0 over Servettte, 0-2 mod Ingolstadt (4-4-2) og 0-0 mod Hull (5-4-1). Sidste kamp: 29/7 mod Genoa blev tabt 0-1. Italienerne scorede på frispark. Nantes (3-5-2/5-3-2) spillede dog nydeligt og havde fortjent bedre; tilspillede sig diverse gode chancer og ramte bl.a. træværket.

Bud på idealopstilling

3-5-2: Tatarusanu – Djidji, Carlos, Pallois - Dubois, Gillet (solgt), Rongier, Kacaniklic/Thomasson, Lima - Sala, Nakoulma

Opdatering: Opstilling i 1. runde: 4-4-2: Dupé - Djidji, Carlos, Pallois, Dubois - Kacaniklic, Touré, Rongier, Iloki - Sala, Nakoulma

Bemærk: Efter tilgangen, 18/8, af tårnhøje Coulibaly er han absolut en mulighed i angrebet i stedet for Sala. På den defensive midtbane kan nytilkomne Girotto tage pladsen som solgte Gillet har forladt, og på fløjen er ligeledes nye El Ghanassy et spændende bud

Bud på straffeskytte

Sala  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Tatarusanu. Den 31-årige rumænske landsholdsmålmand har været fast starter i italienske Fiorentina de seneste to sæsoner. Den tårnhøje keeper er en kapacitet.

Nakoulma. 30-årig angriber fra Burkina Faso kom til i slut-januar (efter et glimrende CAN) og havde et flot forår med 6 mål i 11 kampe. Kvik på fødderne og veludviklet målnæse. Kan ligge alene, men kan også danne effektivt makkerpar med store Sala (12 mål i sidste sæson).

Lille-Nantes: Over 2 mål til odds 1,83 hos Bet365*

Med ”El Loco” ved trænerroret og en række nye offensivfolk blæser Lille nok til angreb. Nantes-træner Ranieri er defensivt indstillet, men vil gerne sende hurtige kontraer afsted. 1. runde, dvs manglende automatismer, men det kan blive en sjov kamp.
Læs hele analysen

 officiel hjemmeside  

Nice

Sidste sæsons overraskende bronzevinder har - igen - sagt farvel til en række stamspillere, men topscorer Balotelli, forsvarsstyrmand Dante og manager Favre er der stadig, sammen med diverse talenter. Medalje igen? Måske ikke, men subtop kan det godt blive til.

OPDATERING 7/8: Klasse-spilfordeler Sneijder og fløj-stortalentet Saint-Maximin er kommet til! 30/8: Defensiv-midtbanemand Mendy er vendt hjem fra Leicester, venstreback-talentet Coly hentet i Brescia, midterforsvarer Marlon i Barcelona (dog b-holdet).

Hjemmebane:Allianz Riviera (18.696)

Træner: Lucien Favre (2016)


Trupværdi, mio euro:
2014: 52
2015: 43

2016: 72

2017: 109 (nr 5)

2011/12: Nr 13

2012/13: Nr 4

2013/14: Nr 17
2014/15: Nr 11

2015/16: Nr 4

2016/17: Nr 3

Med Puel ved trænerroret og Ben Arfa som altoverskyggende driblekonge erobrede Nice fjerdepladsen i 2016/16. Men det blev overgået af den dygtige (klart bedre end Puel) træner Lucien Favre og hans hold - uden Ben Arfa, men med de umiddelbart afdankede stjerner Balotelli, Belhanda og Dante, samt en række talenter.

En cocktail der kunne være blevet et flop, men blev en stor succes: Bronze og mange flotte kampe. Og det trods mange skader.

Nu er kreatør Belhanda væk sammen med højrekantsmand Ricardo og midterforsvarer Baysse. Venstreback Dalbert og offensivmand Eysseric er nok også på vej bort (OPDATERET 9/8: begge væk).

Altså farvel til fire-fem startere. Og indtil videre er kun den rutinerede højreback og offensivmand Lees Melou kommet til af oplagte startkandidater.

Hvor efterlader det Nice? Tjah, mit bud er: Ikke så skidt som det umiddelbart ser ud. Fordi Favre stadig er der, sammen med topscorer Balotelli og forsvarsstyrmand Dante. Rutineret rygrad. Og fordi det der virkelig kendetegner Nice - talentfulde, dynamiske og sultne spillere som Koziello, Seri, Cyprien og Pléa - også stadig er der.

Desuden: Baysse var en del skadet i sidste sæson (fik kun 20 kampe fra start), og forsvaret klarede sig nydeligt uden ham. På højrekanten er Nice bedre med Jallet og tilbagevendte Pléa end med Ricardo. Og i venstre offensivside var det nok kun Belhanda der var idealstarter - Eysseric fik meget spilletid, men det pga skader. Og tilkomsten af Lees Melou (plus at talentet Marcel stadig er der) kan nok opveje en del af deres tab. Alt i alt er hårdeste tab nok venstreback Dalbert.

Efter 2015/16 mistede Nice fire vigtige spillere og klarede sig alligevel. Bevares, bl.a. ved at gafle nogle ledige stjerner, men de fleste af dem er der stadig, og måske kan en kanin eller to stadig nås at blive hevet op af transferhatten ved den franske sydkyst.
 

Favre indførte i Gladbach en interessant og effektiv spillestil: 4-4-2. Lavtstående defensiv med kort afstand mellem kæderne. Ikke så kompakt som fx Atlético, men ret kompakt og med hurtige sidejusteringer, alt efter hvor bolden befinder sig. Og så lynhurtige kontraangreb hvor hele holdet bevæger sig fremad. I det hele taget: Når i boldbesiddelse, skal bolden cirkuleres hurtigt og præcist. Ikke mange lange bolde.


I Nice skiftede han - alt efter hvad der var til rådighed; truppen var ret så plaget af skader - mellem 4-3-3 og 4-2-3-1. Men med samme fokus på teknisk baseret, hurtig boldcirkulation og på at omstille hurtigt og med mange mand.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 67,00
Første runde: 5/8 20:00 Saint-Étienne - Nice
Saint-Étienne Uafgjort Nice
2,30 3,15 3,40
Unibet
Betsafe

Sidste sæson

Forrige sæsons flotte fjerdeplads blev til en endnu flottere tredjeplads. I modsætning til 2015/16 hvor ekstremt meget afhang af driblekongen Ben Arfa, var det en kollektiv triumf. Naturligvis med Balotellis mål som vigtig bestanddel, men pga skader og karantæner startede han faktisk kun inde i 20 af 38 kampe. Manager Favre satte holdet fremragende op, og stort set alle imponerede. Der var nok også lidt held indblandet - held og lynsnare reaktioner af målmand Cardinale - for holdet tillod en del chancer, men alligevel stærkt spil. Præget af god teknik samt vilje til at spille sig ud af problemer.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Marlon (midterforsvar - Barcelona B - starter)

30/8 Coly (venstreback - Brescia/Serie B - starter)

30/8 Mendy (defensiv midtbane - Leicester - reserve)

8/8 Saint-Maximin (fløj - 20 år - Bastia - starter)

7/7 Wesley Sneijder (offensiv midtbane - 33 år - starter)

Pierre Lees Melou (offensiv midtbane/kant - 24 år - Dijon - starter/7 mål)

Christophe Jallet (højreback - 33 år - Lyon - starter/afløser)

Jean-Victor Makengo (midtbane - 19 år - Caen - afløser)

Adrien Tamèze (defensiv midtbane - 23 år - Valenciennes/L2 - starter)

Ud:

24/8 Boscagli (venstreback - reserve)

9/8 Eysseric (offensiv - starter/afløser)

9/8 Dalbert (venstreback - starter)

Belhanda (offensiv midtbane - 27 år - starter)

Baysse (midterforsvar - 29 år - starter)

Ricardo Pereira (højre wingback - starter)

Obbadi (defensiv midtbane - afløser)

Donis (angriber - indskifter)

Rygter

Ind:

Mehmedi (angriber )

Ud:

Dalbert (venstreback - starter)

Eysseric (offensiv midtbane/fløj - starter/afløser)

Sarr (midterforsvar - afløser)

Før ny sæson

Nice sluttede sommerens træningskampe med at vinde 2-1 over Gladbach. Derefter gjaldt det 3. runde af kvalifikationen til Champions League, mod Ajax. Hjemme 26/7 (1-1) og ude 2/8 (2-2).

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Cardinale – Jallet/Souquet, Dante, Le Marchand, Jallet/Coly  – Koziello/Mendy, Seri - Pléa,  Sneijder, Saint-Maximin - Balotelli

 
Bemærk at den skudstærke offensiv-midtbanemand Cyprien der blev knæskadet i marts, er ukampdygtig til december.

30/8: Med hjemkomsten af Mendy (stærk sæson i Nice i 15/16, men problemer med at finde spilletid i Leicester) er der kamp om pladserne på den defensive midtbane. Og med Colys tilgang er der endelig en decideret venstreback

Bud på straffeskytte

Balotelli

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Koziello og Seri. De to kvikke midtbanefolk var vigtige aktører i både 2015/16 og 2016/17 og er det nok også i den nye sæson. De er med til at gøre Nice et boldfast hold med hurtigt positionsspil. Bl.a. når bolden skal konstruktivt videre fra forsvar til offensiven, 

  

Balotelli: Angrebs-superstjernen var gået i stå og henvist til at træne med Liverpools ungdomshold, men blev genfødt i Nice i sidste sæson hvor han nettede 15 gange (tre på straffe) i 23 ligakampe, 20 fra start. Nogle unoder var der selvfølgelig - han blev udvist tre gange - men Super-Mario var relativt afdæmpet og vældigt giftig (havde dog mange flere forsøg end dem der blev omsat til mål). Egentlig lød hans kontrakt  kun på eet år, men i slut-juni blev den forlænget med yderligere et år.

Dante: Elegant klassespiller i midterforsvaret. Er blevet 33 år og er temmelig langsom, men i langt de fleste tilfælde formår han at kompensere med god timing.

Marcel. Den 20-årige venstrefløj - stort talent - fik kun 6 kampe i seneste sæson, men nu hvor Belhanda og nok også Eysseric er væk, er der umiddelbart kortere til spilletid. Nyindkøbte Lees Melou kan bruges til venstre, men kan også bruges centralt og til højre.

Men efter det 20-årige fløjtalent Saint-Maximin der sidste sæson var bedste offensivmand for Bastia, er kommet til for 10 mio euro, ligner han førstevalget til venstrefløjen (kan dog også ligge til højre).

Cardinale. Reaktionsstærk målmand med hang til hjerneblødninger plus hovedløs flagren i feltet.

Sneijder. Intelligent spilfordeler med et imponerende CV (vandt fx CL med Inter). Kan den 33-årige og efterhånden knapt så flyvende hollænder stadig gøre en forskel?


 officiel hjemmeside

Paris SG

Efter skuffende 2016/17-sæson vil de rige parisere tilbage på den franske trone og også meget gerne erobre Champions League. Rutinerede Dani Alves er kommet til, og der bejles til bl.a. Neymar.

OPDATERING 3/8: Neymar er pariser! Pris: 188 mio euro - 1,4 mia kr.

OPDATERING 31/8: Angrebs-stortalentet Mbappé lejet i Monaco. Svækkelse af en konkurrent, men er der plads til ham i Paris? Ikke med det nuværende system, medmindre Cavani eller Neymar ofres (sker næppe). Medmindre han er udset en plads på højrefløjen?

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Unai Emery (2016)


Trupværdi, mio euro:

2014: 385
2015: 359

2016: 413

2017: 412 (nr 1)

Placering:
2011/12: Nr 2

2012/13: Nr 1

2013/14: Nr 1
2014/15: Nr 1

2015/16: Nr 1

2016/17: Nr 2

PSG har haft Qatar Sports Investments-koncernen i ryggen siden 2011, og efter en skuffende andenplads i 2011/12 fik araberne mere valuta for de mange oliepenge med fire mesterskaber i træk plus en række pokaler via ligacup og den store pokalturnering. Begge de sidste blev også vundet i 17/18, men i år 1 efter Zlatan glippede mesterskabet - sprudlende Monaco var bedst.

Nu vil Doha-pariserne tilbage på øverste trin i Frankrig og desuden meget gerne tage den CL-titel som de har hungret efter, men ikke rigtigt været tæt på ud over nydeligt spil og en række kvartfinaler. I sidste sæson kun 1/8-finalen hvor 4-0 hjemme over Barcelona imponerede, men det gjorde 1-6-tabet på Camp Nou ikke (dog var dommeren imod).

Fransk mester bør PSG blive, men CL-vinder? Truppen er forstærket med gode, gamle Dani Alves der om nogen ved hvordan man når i CL-finalen (desuden supplerer Yuri den ofte skadede Kurzawa på venstre back), men det er næppe nok.

PSG er da også på jagt efter flere stjerner. Venstrefløjsfænomenet Neymar, fx. Lad os se hvad det bliver til. OPDATERING 3/8: Neymar har skrevet under og gør dermed offensiven endnu mere spændende. Umiddelbart er det Draxler (og Pastore) det går ud over på venstrekanten.
 

PSG har stadig klassespillere som Silva og Marquinhos i forsvaret, Verratti og Matuidi (på midtbanen samt en offensiv hvor angriber Cavani støttes af bl.a. Di Maria og Draxler.

Men jeg synes der mangler en klassespiller på midtbanens oprydderplads. Motta er over-the-hill.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1,35
NordicBet
Første runde: 5/8 17:00 PSG - Amiens
PSG Uafgjort Amiens
1,17 8,50 19,50
888sport
Bwin
Bwin

Sidste sæson

PSG vandt igen både Coupe de France og Coupe de la Ligue, men ligamesterskabet kiksede. Cavani bombede løs, men man savnede alligevel Zlatan - både hans mål og hans indpiskerevner. Derudover kneb på det den defensive midtbane for pariserne.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8 Mbappé (angriber/fløj - mest til venstre, men KAN også ligge til højre - Monaco - starter)

3/8 Neymar (venstrefløj - 25 år - Barcelona - starter - )

Yuri Berchiche (venstreback - 27 år - Real Sociedad - )

Dani Alves (højreback - 34 år - Juventus - starter)

Bahebeck og Jesé (angribere, tilbage fra lejeophold). OPDATERING: Begge sendt videre igen

Ud:

30/8 Edouard (angriber - reserve)

30/8: Guedes (offensiv - indskifter)

Augustin (angriber - afløser)

Maxwell (venstreback - afløser)

Rygter

Ind:

Alexis Sánchez

Neymar

Fabinho

Danilo Pereira

Eliaquim Mangala

Ud:

Verratti (midtbane - starter)

Aurier (højreback - starter/afløser)

Aréola (andenmålmand)

Lucas (højrefløj - afløser)

 

Før ny sæson

PSG så skidt ud ved International Champions Cup i USA (vandt ellers turneringen i 2016): 1-1 mod Roma, 2-4-tab mod Tottenham (dog 2-2 indtil udvisning af målmand Trapp) og 2-3-tab mod Juventus.

29/7. Supercup-kamp mod Monaco (i Tanger/Marokko): 2-1-sejr. Dog ikke uden problemer. Til dels nok fordi pariserne lige var vendt hjem efter USA-turen og skulle bruge tid på at finde deres ben, dels fordi der altså er et problem på den defensive midtbane. Motta er boldsikker og god til, sammen med Verrratti, at finde plads i små rum, men han er også langsom og arrogant/mæt; det giver en del farlige boldtab. Der var også en del plads på kanterne hvor Monaco fik plads af PSG-backs Kurzawa og Meunier (samt fløjene Pastore og Alves).

Bud på idealopstilling

4-3-3: Trapp – Alves/Meunier, Marquinhos, Silva, Yuri/Kurzawa – Verratti, Motta/Matuidi, Matuidi/Pastore – Di Maria, Cavani, Neymar

Eller aner vi et nyt system nu hvor Neymar er kommet til (det virker nemlig superærgerligt hvis der så ikke længere er plads til intelligente Draxler)? Hvad med 4-2-3-1?

Trapp – Alves/Meunier, Marquinhos, Silva, Yuri/Kurzawa – Verratti, Matuidi – Di Maria, Draxler, Neymar - Cavani

Andet:
Alves blev brugt som højrefløj i Supercup-kampen mod Monaco og kvitterede med et mål og en assist samt en række nydelige dødbolde, men når Di Maria er klar, vil jeg tro at hans speed og målfarlighed giver ham startpladsen - hvormed Alves bør skubbes ned på backen. Her bør Meunier dog også få en del spilletid.

Opdatering: opstilling i 1. runde: Areola - Alves, Marquinhos, Silva, Kurzawa - Motta - Verratti, Rabiot - Di Maria, Cavani, Pastore

OPDATERING 31/8: Mbappé må være blevet lovet en hyppig startplads; hvorfor skulle han ellers forlade Monaco? Cavanis centreforward eller Neymars venstrefløj? Måske, men næppe. Snarere Di Marias højrefløj.

Bud på straffeskytte

Cavani

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Thiago Silva. Rutineret og knaldgod midterforsvarer. Hurtig, god i luften (trods kun 1,83), placeringsstærk og dygtig til at føre bolden frem.

Verratti. Fremragende dybtliggende spilfordeler. Iskold. I hvert fald når han har bolden - en svaghed er når den skal erobres; han er ivrig nok, men timer ofte sine tacklinger temmelig skidt.

Cavani. Stor og stærk centreforward med masser af mål i støvlerne. Var trængt ud på kanten mens Zlatan var i PSG, men scorede alligevel 19 ligamål i 2015/16. I seneste sæson, nr 1 efter Zlatans afrejse, blev det til 35 kasser.

Ben Arfa. Genial dribler med et (tidligere) problematisk temperament. Den tidligere Lyon-spiller vendte tilbage i Frankrig i 2015 efter en årrække i Premier League hvor han til tider var fremragende, til tider pinlig, og hans 2015/16-sæson i Nice var temmelig fantastisk - jeg vil mene han var ligaens bedste spiller. Og temperamentet blev holdt i ave. Men i PSG fik han aldrig rigtigt chancen i 2016/17. Lidt spilletid her og dér - ingen kontinuitet. En skam. Kan være på vej tilbage til Nice...

 


  

 

 officiel hjemmeside

Rennes

Bretagnes største klub har solgt topscorer Sio, midtbaneoprydder Fernandes og førstekeeper Costil og fremstår svækket, men har dog styrket venstresiden markant (OPDATERING 30/8 : Især efter tilgangen af driblestærke og målfarlige Khazri). Det kan godt blive til endnu en placering i den bedste halvdel.

OPDATERING 31/8: Ud over Khazri fik Rennes på transferfalderebet hentet den tjekkiske landsholds-andenmålmand Koubek.

Hjemmebane: Stade de la Route de Lorient (31.127)

Træner: Christian Gourcuff (2016)


Trupværdi, mio euro:
2014: 56
2015: 71

2016: 68

2017: 42 (nr 11)

Placering:
2011/12: Nr 6

2012/13: Nr 13

2013/14: Nr 12

2014/15: Nr 9

2015/16: Nr 8

2016/17: Nr 8

Top8 blev det til i sidste sæson trods problemer med at score - ikke helt dårligt. Nu har Rennes så sagt farvel til både førstekeeper Costil og angriber/tospcorer Sio. Hvordan skal det gå?

Tjah. Costils afgang ligner et tab - selv om man råder over Algeriets karismatiske landsholdskeeper M'Bolhi, og han har habile Diallo til at presse sig (Diallo led dog et knæk i sidste sæson hvor han, udlejet til tyrkiske Rizespor startede som førstekeeper, men tabte startpladsen i foråret).

Afgangen af Sio bør derimod være til at leve med - han scorede nemlig kun 9 mål. Det bør een eller anden kunne gøre bedre for Rennes. Fx Brandon hentet i den spanske Segunda hvor han scorede pænt mange mål.

Det var godt nok ikke rigtigt Sios skyld at han kun scorede 9 mål - Rennes producerede ikke ret mange chancer trods en klasse-kreatør i Yoann Gourcuff (skrøbelig, må ofte sidde over). Men det bør blive bedre nu hvor Rennes har styrket venstre offensivside markant med wingback/fløj Maouassa og fløjspiller Sarr. Sidstnævnte kan også ligge helt i front - bestemt en mulighed.

På den defensive midtbane er stærkt tacklende Fernandes væk, men til er kommet Bourigeaud (god frisparksskytte) og Sylla, begge yngre og kvikkere på fødderne. Og der er stadig solide Prcic og tekniske dygtige André.

Desuden er Traoré kommet til på højre back - kan presse den mangeårige klubmand Danzé der er solid, men ikke noget særligt.

Rennes har i rutinerede og snu Christian Gourcuff (Yoanns far) en træner der plejer at få det bedste og lidt til ud af sine hold. Det lykkedes dog ikke helt i sidste sæson, men helt skidt var det heller ikke.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
Bet365
Rykker ned 21,00
Første runde: 5/8 20:00 Troyes - Rennes
Troyes Uafgjort Rennes
2,63 3,10 2,90
Jetbull
888sport

Sidste sæson

Træner Gourcuff vil gerne spille god, offfensiv fodbold, men kunne ikke rigtigt få det til at fungere - Rennes scorede kun 36 mål; rækkens tredjeringeste. Til gengæld var defensiven sjettebedst, og samlet blev det til en pæn 8.-plads.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8 Koubek (målmand - Sparta Prag - starter)

30/8 Khazri (venstrefløj; bør dog også kunne ligge centralt eller til højre - Sunderland - indskifter)

Ismaila Sarr (venstrefløj/angriber - 19 år - Metz - starter)

Faitout Maouassa (venstreback/venstrefløj - 18 år - Nancy - starter)

Hamari Traoré (højreback - 25 år - Reims/L2 - starter)

Yacouba Sylla (defensiv midtbane - 26 år - Montpellier - starter/afløser)

Abdoulaye Diallo (målmand - 25 år - Rizespor - starter/reserve)

Brandon (angriber/fløj - 22 år - Mallorca/Segunda - starter - 12 mål, 1 på straffe, i 39 kampe, 34 fra start)

Benjamin Bourigeaud (midtbane - 23 år - Lens/L2 - starter)

Jordan Tell (angriber - 20 år - Caen B)

Anthony Ribelin (offensiv midtbane - 21 år - Paris FC/L3)

Sebastien Salles-Lamonge (offensiv midtbane - 21 år - Le Havre/L2 - afløser)

Kermit Erasmus (angriber - 26 år - Lens/L2 - afløser)

Séga Coulibaly (midterforsvar - 21 år - Sedan/L3)

Ud:

8/8 Chantome (defensiv midtbane - starter/afløser)

Costil (førstemålmand)

Sio (angriber - starter)

Fernandes (defensiv midtbane - starter)

Mendes (midterforsvar - starter/afløser)

Kalulu (angriber - afløser)

Said (venstrefløj/angriber - afløser)

Diakhaby (angriber - afløser)

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Rennes åbnede sommeren med at tabe til schweiziske Sion, men siden er det blevet 2-1 over Brest (L2) og 2-1 over Caen. Sidste kamp, 29/7 mod Lille, blev tabt 2-4. Rennes var ellers foran 1-0 og 2-1, men scorede så selvmål.

Bud på idealopstilling

4-4-1-1 eller 4-4-2: Diallo – Traoré, Gnagnon, Bensebaini, Baal - Amalfitano/Hounou, Bourigeaud/Prcic, André/Prcic, Maouassa - Gourcuff/Mubele/Sarr - Mubele/Sarr

Opdatering 30/8: Med Khazris tilgang er der en ekstra oplagt startkandidat i offensiven. Den sene keepertilgang Koubek må også banke på.

Bud på straffeskytte

Gourcuff hvis inde. Ellers: ?

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

M'Bolhi. Hurtige reaktioner, men lidt flagrende af og til. Er han førstekeeper, eller er det hjemvendte Diallo - yngre, men temmelig solid - der er øverst i hierakiet? Det ser ud til være Diallo; han har stået i træningskampene, undtagen den sidste som han missede pga en skade.

  

Yoann Gourcuff. Klassespiller - Godt overblik, teknisk dygtig og skudstærk. Desværre er han temmelig skrøbelig - ofte skadet. Det samme kan siges om den ligeledes rutinerede højrekantsmand Amalfitano.


 officiel hjemmeside

Saint-Étienne

Det normale subtophold Saint-Étienne skuffede i sidste sæson, men har nu fået ny træner og hentet en dygtig angriber - de bør kunne gøre noget ved holdets impotens.

30/8: Tilgangen af kreative Cabella bør også hjælpe.

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (42.000)

Træner: Óscar Garcia (2017)


Trupværdi, mio euro:
2014: 75
2015: 76

2016: 79

2017: 63 (nr 7)

Placering: 

2011/12: Nr 7

2012/13: Nr 5

2013/14: Nr 4

2014/15: Nr 5

2015/16: Nr 6

2016/17: Nr 9

Den gamle storklub (10 mesterskaber, senest i 1981 med Platini) der i dette årti har været vant til top6, skuffede sidste sæson med en midterplacering.

Det kneb med at score mål, og alt for mange kampe endte uafgjort.

Nu har holdet skiftet træner - væk er den snu, men måske lidt for defensive, Galtier - og til er kommet Garcia, senest Salzburg, dsv han er vant til at være spilstyrende og målrettet. Lad os se hvad han vil fokusere på i Saint-Étienne.

Oven i købet har helgenbyens klub gaflet en god angriber i Diony. Da truppen i forvejen har angriber Beric (ofte skadet, men giftig) og den målfarlige fløj Hamouma plus kollegaerne Monnet-Paquet og Bamba; sidstnævnte tilbage fra lejeophold, ser det lovende ud offensivt.

Den stærke boks til boks-mand Veretout og højreback Malcuit er dog væk, men til er kommet to unge talenter, backen Janka fra den engelske Championship og den defensive midtbanemand Dioussé fra den italienske Serie A. OPDATERING 8/8: Samt defensiv-midtbanemand Hernani fra Zenit. 10/8: Venstreback Silva fra Udinese.

Holdet skal nok lige vænne sig til en ny træner og nok også en ditto spillespil. Men potentialet er nydeligt.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 251,00
Betfair Sportsbook
Rykker ned 21,00
Første runde: 5/8 20:00 Saint-Étienne - Nice
Saint-Étienne Uafgjort Nice
2,30 3,15 3,40
Unibet
Betsafe

Sidste sæson

SE lukkede kun 42 mål ind, sjettebedste, men scorede blot 41 selv - 10.-bedst. Og 14 af 38 kampe endte uafgjort. Galtier havde som altid fokus på den defensive organisation, og offensiven led.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Cabella (offensiv midtbane/fløj - Marseille - reserve)

10/8: Gabriel Silva (venstreback - 26 år - Udinese - afløser)
9/8 Alexandros Katranis venstreback -  19 år - Atromitos Athen - starter/afløser)

8/8 Hernani (defensiv midtbane - 23 år - Zenit - afløser)

1/8: Assane Dioussé (19 år - Empoli - starter)

Loïs Diony (angriber - 24 år - Dijon - starter - 2016/17: 11 mål, 8 assists)

Saidy Janko (højreback - 21 år - Barnsley - sluttede sæsonen som starter)

Jonathan Bamba (højrefløj - 21 år - Angers - indskifter)

Ud:

30/8: Tannane (fløj - indskifter)

Malcuit (højreback - starter)

Veretout (midtbane - starter)

Saivet (midtbane - starter/afløser)

Jorginho (fløj - afløser)

Lemoine (defensiv midtbane - afløser)

Corgnet (offensiv midtbane - afløser)

Polomat (venstreback - afløser)

Roux (angriber - indskifter)


Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Saint-Étienne åbnede sommerens træningskampe på strygende vis med store sejre over Ajaccio og Dijion. 1-1 mod Real Sociedad var også glimrende. Men så blev det 0-1 mod Montpellier (her stillede SE dog med mange reserver) og senest hele 0-3 (efter 0-0 ved pausen) mod Southampton. Op og ned - ikke så mærkeligt efter træner- og taktikskifte.

Bud på idealopstilling

4-3-3: Ruffier – Janka/Pierre-Gabriel, Théophile-Catherine, Perrin, Pogba/Silva – Pajot/Dioussé, Selnæs/Hernani, Dabo/Hernani – Hamouma, Beric/Diony, Diony/Monnet-Paquet (Cabella)

Opdatering: Opstilling i 1. runde: Ruffier - Pierre-Gabriel, Catherine, Perrin, Janko - Selnæs - Dabo, Dioussé - Tannane, Hamouma, Bamba

OPDATERING 30/8: Cabella kunne ikke tilkæmpe sig en startplads i Marseille, men er en dygtig spiller - kreativ og målfarlig; ligner en startkandidat i SE, fx på venstrefløjen.

Bud på straffeskytte

Hamouma

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ruffier. Rutineret målmand der er blandt ligaens bedste.

Perrin. Anføreren kan bruges både på den defensive midtbane og i midterforsvaret. Har mest gjort sig i sidstnævnte de seneste sæsoner. Er ikke ret hurtig, men placerer sig godt og kæmper bravt. Desuden målfarlig.

Hamouma. Hurtig højrefløj - leverer mange oplæg, men har også et veludviklet målinstinkt. Kan bruges som centralangriber.

Diony. Kvik angriber der i sidste sæson scorede 11 mål og leverede 8 assists i Dijon. Kan meget vel gøre det endnu bedre med et bedre hold bag sig. Det kan dog godt være at han, når Beric er klar, eller hvis Hamouman bruges som centralangriber, skal ligge på kanten; dvs med mindre måloutput.

Rocha Santos. Midtbanespilleren er kun 17 år, men fik allerede 3 førsteholdskampe i sidste sæson - det kan blive til en del flere i 17/18.


 


 

RC Strasbourg Alsace

L2-vinderen kan få et kort ophold i den bedste række medmindre truppen forstærkes før transfervinduet lukkes. Begge topscorere er draget bort, og det er småt med L1-rutine.

OPDATERING 30/8: To gode tilgange: midterforsvarer Koné og højreback Fulquier.

Hjemmebane: Stade de la Meinau (23.200)

Træner: Thierry Laurey (2016)


Trupværdi, mio euro:

2017: 13 (nr 20)


Placering:
2015/16: Nr 1 i L3

2016/17: Nr 1 i L2

Efter to oprykninger i træk er Strasbourg tilbage i den bedste række som Alsace-klubben røg ud af i 2008 (i mellemtiden har man endda været nede at runde i den femtebedste række, via tvangsnedrykning fra den tredjebedste, efter økonomisk kollaps i 2011).

Træner Laurey rykkede i 2015 op i L1 med Gazelec Ajaccio, men rykkede ned efter een sæson. Hvorefter (dvs sidste sommer) han blev hyret af Strasbourg. Han har altså præsteret oprykning til L1 med to klubber, men endnu ikke vist at han evner at få et hold til at blive oppe.

Han kan også få det svært denne gang.

Strasbourg har sagt farvel til sine to topscorere. Og det er langt fra sikkert der er kommet fuldgod erstatning. Til er kommet en glimrende kreatør i Corgnet der desuden er målfarlig, men han spillede ikke ret meget for Saint-Étienne i sidste sæson; angriber Saadi der bombede fint i Belgien, men tidligere og uden held har forsøgt at slå igennem i L1; samt er par andre angribere der har scoret pænt, men i de nedre rækker.

Defensiven: I midterforsvaret er erfarne Saad væk, men på backerne er habile Martinez og Lala kommet til.

Truppen er generelt uerfaren. Ud over Corgnet, Martinez og den efterhånden 34-årige midterforsvarer Mangane, er det småt med L1-rutine.

Alt i alt håber Alsace-fodboldfans nok på at Strasbourg får købt nogle forstærkninger før transfervinduet lukker. Hvis ikke, kan det blive et kort ophold i den bedste række.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Bwin
Rykker ned 3,50
Bet365
Første runde: 5/8 20:00 Lyon - Strasbourg
Lyon Uafgjort Strasbourg
1,38 5,00 Lyon
Jetbull
Betsafe
Bet365

Sidste sæson

Strasbourg vandt Ligue 2. Middelmådig på udebane, men ret så suveræn hjemme (14-2-3). Derudover: Forsvaret lukkede 47 mål ind (19 på hjemmebane) hvilket kun var rækkens 11.-bedste, men angrebet var rækkens bedste med 63 scoringer (39 hjemme). 20 af målene, fem på straffe, sat ind af angriber Boutaïb, ni mål af kollega Guillaume.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

30/8 Foulquier (højreback)

26/8 Koné (midterforsvar)
Jonas Martin (midtbane - 27 år - Betis - starter/afløser)

Benjamin Corgnet (offensiv midtbane - 30 år - Saint-Étienne - afløser)

Idriss Saadi (angriber - Kortrijk - starter/14 mål, 2 på straffe, i 29 kampe)

Bingoura Kamara (målmand - 20 år - Tours/L2 - starter)

Kenny Lala (højreback -  25 år - Lens/L2 - starter)

Pablo Martinez (venstreback - 28 år - Angers - afløser)

Nuno Da Costa (angriber - 26 år - Valenciennes/L2 - starter/9 mål) 

Oumar Pouye (angriber/fløj - 29 år - Quevilly/L3 - starter/5 mål i 15 kampe)

Ud:

Khalid Boutaib (angriber - starter/topscorer - 20 mål, 5 på straffe)

Baptiste Guillaume (angriber - starter/næsttopscorer - 9 mål)

Felipe Saad (midterforsvar - starter)

Laurent Dos Santos (højreback/defensiv midtbane - starter/afløser)

Vincent Gragnic (offensiv midtbane - indskifter)

Hichaim Benkaid (angriber - reserve)

Corentin Schmittheissler (målmand - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud: 

Eric Marester (højreback - starter)

Før ny sæson

Strasbourg sluttede sommerens træningskampe (et par uafgjorte mod schweiziske hold) med 1-0 over Nancy, 3-2 over Sochaux, 0-0 mod Dijon (29/7).

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Oukidja - Lala, Mangane, Seka, Martinez/N'Dour - Aholou, Martin, Goncalvez/Liénard - Corgnet - Da Costa/Saadi, Bahoken/Saadi

OPDATERING 30/8: Nytilkommerne Koné og Foulquier bør absolut være startkandidater.

Bud på straffeskytte: 

Corgnet/Saadi (opdatering efter 2. runde: Liénard sparkede og scorede mod Lille)

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Mangane: Stor og stærk Dygtig offensivmand - godt blik for spillet og målfarlig. Men skadesskrøbelig, og han spillede ikke ret meget for Saint-Étienne i sidste sæson.

Liénard: Trods sine 29 år har midtbanespilleren/fløjen aldrig spillet i Ligue 1 før. Ja, for et år siden havde han end ikke spillet i L2 - kun i lavere rækker. Men i sin første L2-sæson nogensinde scorede han 4 mål og leverede 11 assists. Kan den kreative spiller også levere i den bedste række?

Eller ofres han til fordel for L1-rutinerede Martin, tidligere Montpellier og senest meget spilletid i spanske Betis - noget af et transferscoop for Strasbourg. En stærk boks til boks-midtbanemand, så spørgsmålet er om træner Laurey tør stille med både ham og Liénard på banen - jeg håber det.


 officiel hjemmeside  

Toulouse

Talentfulde Toulouse havde et godt forår med en stærk firemands-offensiv. Nu er to af de fire væk, inkl danske Braithwaite. Til gengæld er den defensive midtbane styrket, og nedrykning bør kunne holdes fra døren. Hvis et nyt midterforsvar skal spilles ind, kan det dog blive tungt i begyndelsen.

OPDATERING 17/8: Venstrefløj Gradel kommet til; fuldgod erstatning for Braithwaite. 31/8: Den stærke def-midtbanemand Imbula hentet i Stoke

Hjemmebane: Stadium Municipal (35.472)

Træner: Pascal Dupraz (marts 2016)


Trupværdi, mio euro:
2014: 44
2015: 45

2016: 41

2017: 57 (nr 8)

Placering:

2011/12: Nr 8

2012/13: Nr 10

2013/14: Nr 9
2014/15: Nr 17

2015/16: Nr 17

2016/17: Nr 13

Efter to fjerdesidstepladser i træk og salget af topscorer Ben Yedder, så 16/-17-sæsonen ildevarslende ud for Toulouse. Efteråret var da også tungt, men den sydfranske klub klarede sig via et godt forår.

Bl.a. pga en stærk offensiv med januartilkommerne Delort og Jean i godt teamwork med den danske hurtigløber Braithwaite (topscorer med 11 mål) og kreative Trejo. Kredit til manager Dupraz for se muligheden i en firemands-offensiv.

Nu er Trejo og Braithwaite væk. Til er kommet angriber Sanogo (kunne ikke slå igennem i Arsenal), og den talentfulde midtbanemand Machach er vendt tilbage, men offensiven ser svækket ud.

Til gengæld er den defensive midtbane styrket markant med tilgangen af rutinerede Cahuzac. Hårdtspillende, men dygtig. Han er dog helt ny i klubben; debuterede med indskiftning i sommerens sidste træningskamp.

Forsvaret er stadig ungt - eksempel: den purunge målmand Lafont. Men den 18-årige keeper og den 20-årige midterforsvarer Diop var også faste startere i sidste sæson og gjorde det godt. Bemærk dog: Sidste sæsons stærke midterforsvarere Diop og Jullien har pga skader ikke været med i sommerens træningskampe (de kan desuden være på vej væk). Nytilkomne Fortés ligner en god midterforsvarer, men har ikke været med i træningskampene. Så er der ustabile Yago (back/midterforsvar). Sammen med hvem? Evt en midtbanemand (Bodiger). Dupraz vil gerne have et boldfast midterforsvar.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
Rykker ned 8,00
Bet365
Første runde: 4/8 20:45 Monaco - Toulouse
Monaco Uafgjort Toulouse
1,33 5,50 9,00
Bet365
Bwin
Bet365

Sidste sæson

En nydelig 13.-plads. Tungt efterår, men glimrende forår efter tilgangen af angriberne Delort og Jean der gav holdet et boost og manager Dupraz mulighed for at spille mere offensivt (og mere effektivt).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8 Imbula (defensiv midtbane - 25 år - Stoke - afløser - flot 14/15-sæson for Marseille)

17/8: Max Gradel (venstrefløj - 29 år - Bournemouth - indskifter - tidliger spillet i Saint-Étienne)

Saif-Eddine Khaoui (offensiv midtbane - 22 år - Marseille - reserve)

Yaya Sanogo (angriber - U23-hold)

Yannick Cahuzac (defensiv midtbane - 32 år - Bastia - starter)

Steven Fortes (midterforsvar/defensiv midtbane - 25 år - Le Havre/L2 - starter)

Zinedine Machach (midtbane - 21 år - Marseille - reserve)

Ud:

Braithwaite (angriber - starter)

Trejo (offensiv midtbane - starter)

Musavu-King (midterforsvar - afløser)

Pi (defensiv midtbane - afløser)

Doumbia (midtbane - afløser)

Akpa Akpro (defensiv midtbane - afløser)

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Toulouse åbnede sommerens træningskampe med et par dårlige resultater, men sluttede godt af med. Først 0-0 mod spanske Alaves og 1-1 mod Montpellier, og senest 1-0 over Osasuna. Solidt. 

Bud på idealopstilling

4-2-3-2: Lafont – Yago/Amian, Diop, Jullien, Moubandjé – Cahuzac, Bodiger/Sangaré - Jean, Machach/Durmaz, Durmaz/Toivonen - Delort

Men 4-3-3 er absolut også en mulighed, dvs med en ekstra defensiv-midtbanemand frem for nok Machach.

OPDATERING: Venstrefløj Gradel, hentet 17/8 i Bournemouth, ligner en oplagt starter. Samme med Imbula, hentet kort før transfervinduet smækkede i

Bud på straffeskytte

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Diop og Jullien. To tårnhøje midterforsvars-stortalenter der trods deres højde begge er ret kvikke på fødderne. Men er de på vej væk?

Cahuzac. Den 32-årige korsikaner har svedt og blødt for Bastia i mange år, men efter hjerteklubbens nedrykning er midtbane-personligheden nu draget til fastlandet. Stærk oprydder der desuden har blik for det fremadrettede spil. Har dog tendens til at smide med riven - får en del gule og ind i mellem et rødt.

Delort. Den hurtige angriber scorede 5 mål i 15 kampe i foråret efter sit skifte fra mexicanske Tigres hvor han aldrig rigtig gik chancen. Sidst han havde en fuld sæson i Ligue 1, nettede han 12 gange for Caen, og han bør kunne nå mindst det samme tal for Toulouse. 

 

Troyes

Oprykkerholdet har den åbenbart utrættelige kreatør Nivet (40 år efterhånden) og diverse andre L1-rutinerede folk, samt en giftig angriber i Niane, men er det nok til at sikre overlevelse i den bedste række eller må elevatorklubben nøjes med den sædvanlige enlige sæson?

Hjemmebane: Stade de l'Aube (21.900)


Underlag: Hybridgræs

Træner: Jean Louis Garcia (2016)


Trupværdi, mio euro:

2017: 21 (nr 18)

Placering:
2015/16: Nr 20 i L1

2016/17: Nr 3 i L2

Seine-klubben har taget diverse elevatorture, især de seneste år. I 2012 rykkede man op i L1, året efter ned. I 2015 op, året efter ned. Og nu altså op igen, efter eet år i L2.

Troyes trænes af Jean Louis Garcia (tidligere målmand og målmandstræner) der er L1-debutant som cheftræner. Kan han gøre hvad forgængerne ikke fomåede, få klubben til at hage sig fast i den bedste række?

Til at hjælpe sig har Garcia de to venstrebenede offensiv-veteraner Nivet (40-årig kreatør) og Darbion (33-årig fløj) der begge var med i Ligue 1 i 2012/13 og 2015/16 og som trak en stor del af læsset i L2 i sidste sæson. Der er også andre der har spillet i L1, fx målmand Samasssa.

Dertil kommer tre L1-spillere, hentet denne sommer: midterforsvars-jernmand Vizcarrondo, højreback Deplagne og den langsomme, men hovedstødsstærke, defensiv-midtbanemand Bellugou. Men de tre var ikke faste startere i sidste sæson, og spørgsmålet er om de kan løfte Strasbourg.


Troyes har den kvikke angriber Niane der blev L2-topscorer i sidste sæson, men den bedste række er nok sværere at slå hul på.

Men det primære spørgsmål - i hvert fald for denne skribent der selv (for længst) har rundet de 40 - er: Kan gamle Nivet stadig følge med i L1-tempoet...?

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Bet365
Top10 2,75 Unibet
Rykker ned 4,00
Bet365
Bedste oprykker 2,00 Unibet
Første runde: 14/8 15:00 Nancy - Lyon
Nancy Uafgjort Lyon
3,50 3,30 2,30
Tipico
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Troyes blev nr 3 i L2 (der var tæt i toppen - eet point op til nr 1, eet ned til nr 4 og to ned til nr 6) og fulgte op med at eliminere L1-klubben Lorient i playoff: 2-1 hjemme og 0-0 ude. Troyes var i det hele taget klart bedre hjemme (13-4-2, 34-14) end ude (6-5-8, 25-29). Angriber Niane stod for 23 mål, heraf syv på straffe.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 

Oswaldo Vizcarrondo (midterforsvar - 33 år - Nantes -afløser )

Bryan Pelé (midtbane - 25 år - Brest/L2 - starter)

Francois Bellugou (defensiv midtbane/midterforsvar - 30 år - Lorient - afløser)

Mathieu Deplagne (højreback - 25 år - Montpellier - afløser)

Gabriel (højreback - 19 år - Lille - reserve)

Jan Kaye (angriber - 21 år - Grenoble/L4 - reserve) 

Ud: 

Thiago Xavier (defensiv midtbane - 33 år - afløser)
Johan Martial (midterforsvar - 26 år - starter/afløser)

Rygter

Ind: 

Ud: 

Mahamadou N'Diaye (midterforsvar - 26 år - reserve)
Rincón (midterforsvar - 30 år - reserve)

Yanis Hamzaoui (midtbane - 21 år - reserve)

Før ny sæson

Troyes afsluttede sommerens træningskampe med 2-1 over Auxerre og 2-1 over Amiens.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Samassa - Deplagne, Viccarrondo, Giraudon/Hérelle, Obiang - Dingome, Azamoum - Grandsir/Ben Saada, Nivet, Darbion - Niane

Bud på straffeskytte: 

Niane/Ben Saada

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Niane: Angriberen blev L2-topscorer i sidste sæson; kan han også markere sig i den bedste række?


Nivet
: 40-årig kreatør der spillede 35 kampe fra start i sidste sæson, scorede 7 gange og leverede 8 assists. Han var med Troyes i L1 i 2012/13 og 2015/16 og var sågar også med da klubben var i den bedste række i 2005-07. Ind i mellem befandt han sig i Caen, også i Ligue 1. Intelligent og teknisk dygtig. Har han stadig benene? Tjah, Speed har alligevel aldrig været hans kendetegn, og hans mange kampe i sidste sæson tyder på at det står fint til med kondition og skadesresistens. Imponerende. Når det er sagt: Han kunne ikke redde Troyes i 2013 (trods god sæson personligt) og 2016, og han er næppe blevet bedre siden. 

Darbion: 33-årig venstrefløj der nettede 5 mål og assisterede 10 gange i sidste sæson. Han var også med i Troyes' seneste to L1-forsøg.