Mark Cavendish kan skrive historie i Tour de France 2024. The Manx Missile er blot én etapesejr fra at lægge sig i spidsen. Vi har taget et kig på britens muligheder for at tage rekorden.

Mark Cavendish deler rekorden for flest etapesejre ved Tour de France med legenden Eddy Merckx. Begge står med 34 etapesejre, og dermed skal Mark Cavendish altså blot bruge én enkelt i sit sidste Tour de France for blive den enlige ejer af rekorden.

Odds på etapesejr til Cavendish hos Bet365

Odds på Mark Cavendish Tour de France-etapesejr

Mark Cavendish' mulige rekord er ikke overraskende et af de store samtale emner, når det gælder Tour de France 2024.

Mark Cavendish er dog blevet 38 år, og der bliver længere og længere mellem sejrene. Så konkurrencen er stor, og det bliver på ingen måde let at komme først over målstregen. Man må dog aldrig afskrive den snu Cavendish.

Cavendish har i løbet af 2023 vist, at han stadig kan vinde. Han sejrede eksempelvis på sidste etape af Giroen. Derefter var han også godt med i spurterne i Touren, hvor det blev til en andenplads på 7. etape, inden et styrt på 8. etape sendte ham ud med et brækket kraveben.

Vinder mindst én etape Højeste odds Bookmaker
Mark Cavendish 2,75

Odds er opdateret 4. oktober kl. 14.15

Foto:  Luca Bettini / AFP

Det taler for etapesejr til Cavendish

Mange cykelfans håber, at Mark Cavendish lykkes med at komme op på de 35 etapesejre. Vi har taget et kig på, hvad der taler for, at det sker.

Cavendish er stjernen på Astana

Mark Cavendish skiftede inden 2023-sæsonen til Astana. Der var lagt op til, at det skulle være karrierens sidste sæson og dermed et sidste forsøg på et attentat på Merckx' rekord. Siden styrtet på 8. etape var der dog vedholdende rygter om, at Cavendish ville tage et år mere på Astana. Holdets sportslige leder Alexandre Vinokourov var allerede få timer efter Cavendish' exit klar på at fortsætte samarbejdet.

Astana har ikke en mand til klassementet, så etapesejre med Cavendish er deres bedste mulighed. Det afspejler holdets transfers forud for 2024-sæsonen bestemt også. Ind kommer folk som Davide Ballerini, Max Kanter og Ide Schelling - alle ryttere, som kan gøre det godt i et leadouttog.

Derudover er det i skrivende stund også en offentlig hemmelighed, at danske Michael Mørkøv er så godt som på plads på Astana-holdet. Mørkøv kørte leadouts for Cavendish, da de to kørte på Quick Step. De kørte et Tour de France sammen i 2021. Det var med stor succes, da Cavendish vandt fire etaper samt pointtrøjen.

Cavendish' rutine

Cavendish er qua sin alder klart den mest rutinerede sprinter i feltet.

Rutinen kan blive et vigtigt våben i spurterne for positionering er mindst lige så vigtigt som fart.

Farten er der endnu

Mark Cavendish viste i dette års Giro d'Italia, at han stadig kan vinde i en Grand Tour. Her fik Cavendish kæmpet sig gennem bjergene og blev belønnet med en etapesejr i Rom på 21. og sidste etape.

Sprinterfeltet på det tidspunkt i løbet var naturligvis langt fra det, som vi normalt har i Touren, men det vidner om, at Cavendish stadig har fart i stængerne mod slutningen af en Grand Tour.

Cavendish havde også fart i Tour de France 2023, da han på 3. etapes massespurt opnåede en tophastighed på 73,3 km/t. Det var dagens højeste.

Det kan forhindre historisk rekord

Sprinterfeltet er altid stærkt i Tour de France, og 2024 bliver ingen undtagelse. Folk som Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen og Mads Pedersen bliver ikke lette at slå.

Derudover ved vi endnu ikke, hvordan ruten præcist kommer til at se ud. I forhold til Cavendish' chancer er det interessante selvsagt, hvor mange sprinteretaper, han har at arbejde med.

Styrt er også en mulig forhindring. Det så vi i 2023. Det er ikke til at komme udenom, at Cavendish ofte er en tur i asfalten. Det er uundgåeligt som sprinter, men det synes at ske ofte for briten. Her får Michael Mørkøv en vigtig opgave med at holde Cavendish ude af problemer.

Mark Cavendish' etapesejre i Tour de France

Mark Cavendish vandt sin første Tour de France-etapesejr tilbage i 2008 i sin deltagelse i verdens største cykelløb. Faktisk blev det til hele fire etapesejre det år for den dengang 23-årige Cavendish

Nu er han blevet 38 og er som nævnt oppe på vanvittige 34 etapesejre. Her er et overblik over Mark Cavendish Tour de France-etapesejre pr. sæson.

År Etapesejre Udgået?
2007 0 Udgik på 8. etape
2008 4 Udgik inden 15. etape
2009 6
2010 5
2011 5
2012 3
2013 2
2014 0 Udgik inden 2. etape
2015 1
2016 4 Udgik inden 17. etape
2017 0 Udgik inden 5. etape
2018 0 Faldt for tidsgrænsen på 11. etape
2019 Deltog ikke
2020 Deltog ikke
2021 4
2022 Deltog ikke
2023 0 Udgik på 8. etape

Ofte stillede spørgsmål

Hvem er Mark Cavendish?

Mark Cavendish er en britisk professionel cykelrytter fra Isle of Man, som kører for Astana-holdet.

Hvad er Mark Cavendish største sejr?

Mark Cavendish har mere end 160 sejre, men hans største er VM i linjeløb fra 2011.

Hvordan har Mark Cavendish karriere udviklet sig?

Mark Cavendish blev professionel tilbage i 2007 på tyske T-Mobile og kører i dag for kasakhiske Astana.

Hvor mange Tour de France-etapesejre har Mark Cavendish?

Mark Cavendish har vundet 34 etapesejre i Tour de France, hvilket betyder, at han deler rekorden for flest eapesejre med Eddy Merckx.