Spil kan være sjovt – men det kan også være farligt. Center For Ludomani får flere og flere henvendelser fra personer, oftest mænd i alderen 20-29 år, med spille-problemer. Alene net-poker betyder, at Centeret hver dag får et bank på døren, et opkald eller en mail fra mindst én ny ung mand der har brugt så mange penge og/eller så meget tid, at han frygter at være ludoman.

Ludomani er afhængighed af spil.

I forhold til, hvor mange der spiller på nettet, kan én poker-ludoman om dagen måske virke som et meget lavt antal, men for hver person, der tager skridtet og erkender sit problem, er der utvivlsomt en del, som befinder sig i en grå-zone.

Lige nu er poker en brandvarm dille og meget omtalt, og spillet griber flere og flere. Man skal dog ikke glemme, at spil hos bookmakere også kan koste tid og penge – og skabe problemer.

Hos BetXpert er vi (det kommer næppe som en overraskelse) tilhængere af spil. Men kun så længe man kan kontrollere det. Hvis man mister kontrollen, og lader spillet tage over, så er der kun én ting at gøre: Stop!

Vores tommelfinger-regel er, at spil skal være sjovt og ikke gå ud over den øvrige tilværelse. Man skal ikke bruge for mange penge – eller for meget tid – på spil.

Det er selvfølgelig individuelt, hvor mange penge og hvor meget tid, der skal til, før det er problematisk, men man kan måske godt udforme nogle generelle retningslinjer. Hvis du bruger så meget tid, at det går ud over kæreste, familie, venner, skole (typisk alarmsignal: ”Jeg skal liiige have et spil til...”): Trap ned - eller stop. Hvis du har tabt, hvad du selv føler er mange penge: Hold pause og omlæg din strategi. Eller stop helt.

Hvis du først begynder at tænke, at det tabte SKAL vindes ind igen, er du sandsynligvis ude på et skråplan. Du bør aldrig sætte mere på spil, end du kan tåle at tabe. Se det som en hobby, hvor du bruger x antal kroner om måneden – og ikke mere. Hvis du vinder, er det fint, men lad være med at lade det stige dig til hovedet. Lad være med at tro, at du kan leve af at spille – det er kun beskåret nogle få uhyre dygtige og uhyre koldblodige personer.

Test dig selv:

Ifølge Center For Ludomani bør man søge behandling for ludomani, hvis man kan svare bekræftende på mindst 4 ud af følgende 10 spørgsmål:

- Er du stærkt optaget af spil. Bliver du fraværende, når du spiller eller tænker på spil?

- Har du behov for at øge indsatsen for at opnå spænding?

- Bliver du rastløs eller irriteret, når du er nødt til at forlade spillet?

- Spiller du for at slippe for at tænke på dagligdagens problemer?

- Vender du tilbage til spillestedet for at vinde det tabte tilbage?

- Lyver du over for familie og omgangskreds for at skjule din deltagelse i spil?

- Har du begået kriminalitet, f.eks. checkrytteri, tyveri eller underslæb for at kunne spille?

- Har du mistet eller bragt venskaber, job eller uddannelse i fare på grund af spil?

- Har du overladt det til andre, familie eller institutioner, at redde dig ud af økonomiske problemer, som du udelukkende er havnet i på grund af spil?

- Har du gentagne gange forsøgt at bringe din spillelidenskab under kontrol, eller forsøgt helt at stoppe dit spil, uden held?

Center For Ludomani kan kontaktes hér:

Odense:

Østergade 42

5000 Odense C

Tlf. 63 11 18 10

Fax 63 11 18 25

København:

Studiestræde 14 A,

1455 København K.

Tlf. 33 36 18 10

Århus:

Gammelmunkegade 6 D

8000 Århus C

Tlf. 86 19 18 05

Email: [email protected]

Hjemmeside: http://www.ludomani.dk/

Centeret har også en anonym telefonlinje, som har åbent hverdage 17-22 og weekender 15-22: 27 22 20 50